Page 497 of 666 FirstFirst ... 397447487493494495496497498499500501507547597 ... LastLast
Results 12,401 to 12,425 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,004
    Thanked in
    4,016 Posts

Siguran sam da sam već neđe pričao istu priču, ali crkva i jezik jesu identitetske stvari koje moramo da imamo kao svoje. Kao ateisti postojanje cpc mi ne znači ništa, kao obilježje države Crne Gore znači dosta. Isto tako, crnogorski jezik, po mom mišljenju, sad ima samo jedno slovo viška, ali je to potpuno nebitno, nisam iz te struke pa da razumijem ili ne razumijem činjenicu koju ljudi iz struke navode, a koja kaže da mali broj riječi u kojima se neko slovo koristi nije diskvalifikujući kriterijum za postojanje slova u pismu. Isto tako, uopšte nisam promijenio način na koji pišem i govorim, a to što se kojekakvi voditelji trude da, sa svojih 50+ godina, mijenjaju način na koji su pričali, to je njihova stvar. Osim toga, ove promjene su namijenjene u svrhe koje je JC napomenuo, a tiču se obrazovanja đece. Dakle, niko ne kaže da odrasli ljudi moraju da, po svaku cijenu, koriste nova slova u pisanju, ali to što njima djeluje neprirodno, tako je zbog toga što su učili da im nešto drugo bude prirodno. Isto tako će đeci koja od starta uče crnogorski jezik i slova biti prirodno da govore crnogorskim jezikom. To je ono što boli prosrpsku opoziciju, a jasno im je da se gvožđe kuje dok je vruće jer su ga kovali decenijama unazad.

Već sam kao primjer navodio Novogovor iz 1984. koji je služio da se iz upotrebe izbace sve riječi „opasne“ po vlast, ili da im se promijeni značenje. Svako novo izdanje tog rječnika sadržalo je manje riječi od prethodnog. Nedostatkom riječi se postizalo da narod ne umije da formuliše i iskaže svoje nezadovoljstvo. Ako su kao argument kontra crngorstva godinama koristili procente ljudi koji kažu da pričaju srpskim jezikom pa je to argument da su ljudi Srbi, onda je jasna i uloga crnogorskog jezika u postojanju Crnogoraca kao naroda i Crne Gore kao države.

Navodio sam i primjer moja dva druga i njihovog razgovora iz 1997. ili 1998. Ne mogu se sjetit tačno koja je godina u pitanju. Jedan je bio kadet dps-a i zalagao se za prava cpc (neđe se skorije bila osnovala, ako znam koje godine pomamio se). Ne zna zašto treba da postoji, ali kaže da treba. Ovaj drugi mu kaže (a ovo je poenta cijele priče): Ajde ti kao vjernik cpc povedi me u tu crkvu. Đe je? Naravno, crkva tada nije imala nijedan objekat. Što ne bi bio slučaj da je 11 miliona kvadrta u vlasništvu države. I ne bih ja povratio imovinu koju je uzurpirala spc da bih je dao cpc, nego bi mi to bili istorijski spomenici koje bi, uz dogovor o terminima, koristile obje crkve. A prihod od prodaje crkvenih rekvizita bih oporezivao, a prihod od turističke posjete crkvama koje su istorijski spomenici slivao bi mi se u budžet.

Kao što rekoh, iako nikad neću poštovat nijednu vjersku instituciju, iako nikad neću promijenit način na koji pišem i govorim, crnogorski jezik i crnogorska crkva su neophodni.
    Last edited by NHM; 10-10-13 at 08:46.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Nevjerovatno je sa koliko malo riječi si uspio da objasniš svu suštinu prava i stremljenja Crnogoraca da zaštite vlastiti jezik kao dio vlastite kulturne baštine.
    Hvala ti, ali citam sad, u postu ispod tvog, malo opsirnijem, to je jos preciznije objasnjeno. Ovo sto je NHM napisao moglo bi komotno u nekoj drzavnoj instituciji da bude sticky-uputstvo za razumijevanje nase potrebe da imamo crkvu i jezik, iako su mnogi medju nama, ukljucujuci i mene, ateisti.

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Objekti (crkve) nikako ne mogo da pripadnu CPC, a bogomi ni SPC, jer te objekte (liše nekoliko manastira) nije gradila niti jedna crkva već narod i one pripadaju selu (bar bi trebalo).

Što se jezika tiče, tu se u potpunosti slažem sa izvjesnim profesorom iz Zagreba (izvinjavam se što mu se ne mogu sjetit imena). Naime, svojevremeno na HRT je bila rasprava o hrvatskom jeziku i tu su bili zastupani različiti stavovi (normalno), međutim tom profesoru niko uglavnom nije replicirao, no u jednom momentu je reko nešto ovako (parafraziram po onome kako sam upamtio, a ta emisija je bila poodavno): ,,Nekako ne mislim da je djete koje se rodi u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu ili Podgorici toliko inteligtnije od djeteta koje se rodi u Briselu, Parizu, Londonu ili Madridu, pa kad progovori progovori na četri različita jezika za razliku od djeteta koje se rodilo u nekim od ovih nebalkanskih gradova. Ono što hoću da kažem da se radi o jedinstvenoj konstrukciji jezika i to je ono što ne možeomo da sporimo, ali opet, naše je pravo kako ćemo zvati taj jezik: hrvatsko-srpski, hrvtaski, srpski, bošnjački, crnogorski, ... Svejedno, i opet, u tome nismo jedinstveni jer ima još primjera gdje istu konstrukciju jezika drugačije nazivaju ...''

Što se Crne Gore tiče mislim da pitanje crkve, jezika, zastave, ... i ostalih simbola neke držve nije goruće pitanje, jer, što će simboli ako ih nemaš gdje ,,okačit''. Pitanje simbola u ovom trenutku je samo pitanje koje uglavnom služi za raspirivanje podjela i odvlaćenja pažnje od stvarnih problema koje imamo, a to su zarobljeno društvo u mreži kriminala i korupcije.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,004
    Thanked in
    4,016 Posts

Kad bi se jednom za svagda riješila identitetska pitanja, političari ne bi imali izbora bez da se bave ekonomskim temama. Dok god nisu riješena, i opozicija i vlast će biti kakvi su sada, jer nema potrebe išta da mijenjaju. Njima je dobro, ciljne grupe su jasno definisane po identitetskom ključu.
    Last edited by NHM; 10-10-13 at 09:20.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Kad bi se jednom za svagda riješila identitetska pitanja, političari ne bi imali izbora bez da se bave ekonomskim temama. Dok god nisu riješena, i opozicija i vlast će biti kakvi su sada, jer nema potrebe išta da mijenjaju.
    Većina političara nije kompetentna da vodi diskusiju o stručnim temama, a posebno onima iz domena ekonomije i prirodnih nauka. Tajna činjenice da kao zemlja imamo jako dobre zakone (druga je stvar što se parcijalno ili uopšte ne primjenjuju) leži u tome da postoji zavidan broj stručnih ljudi u raznoraznim državnim službama koje pripremaju zakonske materijale, ali i činjenice da se većina propisa prosto prepisuje iz evropskog, a prije svega sa njim usklađenog hrvatskog zakonodavstva.

No, treba biti pošten pa reći i da političari u drugim zemljama u većini nijesu baš neki dokazani stručnjaci. Međutim u uređenim zemljama političari (a posebno oni najprominentniji) imaju čitave timove asistenata iz domena raznih struka koji ih upoznaju sa problemima i tematikom oko koje treba da govore i zauzmu svoj stav. U CG toga nema. Pa kad već nemaju onog ko će ih $etovat, naši poslanici opšte teme (poput identitetskih pitanja i tema iz istorije) doživljavaju poput deserta.

Identitetska pitanja su riješena, međutim ova sorta im se sa zadovoljstvom vraća i vještački ih razvlači jer se tu najlakše prikriva neznanje o drugim temama, ali i priprostoj masi ostavlja utisak učestvovanja u nečem sudbinski važnom.
    Last edited by El Re; 10-10-13 at 09:33.

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Objekti (crkve) nikako ne mogo da pripadnu CPC, a bogomi ni SPC, jer te objekte (liše nekoliko manastira) nije gradila niti jedna crkva već narod i one pripadaju selu (bar bi trebalo).
    Са овим се слажем.
    После нек мјештани у којима се налазе те цркве и манастири треба да одлуче ко ће у њима вршити службу.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Са овим се слажем.
    После нек мјештани у којима се налазе те цркве и манастири треба да одлуче ко ће у њима вршити службу.
    Koliko ja znam, stav je CPC uvijek bio da nezakonito otudjena imovima mora bit vracena crnogorskoj drzavi i narodu. Mitropolija Crkvi Srba, koliko sam shvatio, zauzima cvrsti stav prema ovom pitanju da je sva doricna imovina njihova i samo njihova, to jest "srpska" i da je svaki prihod od koristenja te imovine takodjer iskljucivo njihov, a niti crnogorska drzava niti crnogorski narod nemaju s tim nikakve veze, jer:

1. "Mitropolija je stvorila ovu drzavu"
    2. Crnogorski narod ne postoji jer je iliti "djilasova kopilad" iliti "djavolova tvorevina".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Ne znam, Recordare, cime se mjeri kvalitet i autenticnost, obzirom da je, kao i formalno stariji srpski/hrvatski/bosanski, derivat slovenskog, ali jezik je, ukapirajte vec jednom, politicka kategorija, sa demarkaciono-manifestacionom funkcijom - institucionalizacijom crnogorskog jezika mi ga ugradjujemo kao komponentu u nacionalni identitet, cime pravimo distancu u odnosu na druge nacije u regionu, a istovremeno, cak i sa ta dva slova od kojih svi dobijaju nervne napade, iako ih svakodnevno upotrebljavaju, manifestujemo posebnosti nacionalnog identiteta - ne da bi paradirali njima, vec da bi se zastitili i osigurali kontinuitet o kojem smo sinoc govorili.

Sad mozes i ne moras da se vratis poslije utakmice, jer prica o "kvalitetu" i "autenticnosti" nema mnogo znacaja.
    Interesantno je kako je vama ateistima (npr. tebi i NHM-u) neophodno postojanje crnogorske pravoslavne crkve... a sve zbog postojanja države Crne Gore. Na usput, da ponovim da sam i ja ateista. Kao da ne može postojati Crna Gora bez te crkve. Evo Crna Gora opstade decenijama, pa čak i formalno se državotvorno uspostavi, a bez ikakve CPC, a uz postojanje SPC. Narod je bitan, a ne crkva. Ovo je mala digresija, jer nemam volju da sada ulazim detaljno u ovu priču. Dosta sam o političko-crkveno-jezičko-nacionalno-državotvornim pitanjima obrazlagao na forumu prije nekoliko mjeseci, pa mi muka da ponavljam.
    A što se tiče onoga što si napisao o jeziku, ni tu mi neke stvari nisu jasne... neka potreba pravljenja distance od regiona kroz nove jezičke norme, kako bismo se mi Crnogorci, jelte, efikasnije samoidentifikovali. Slična priča kao gore rečeno u vezi crkve. Čini mi se da ima puno primjera u svijetu da narod priča malo drugačije od normiranog jezičkog alfabeta/pravopisa, a nemaju svoja posebna slova (da ne pominjem da nemaju poseban naziv za svoj jezik)... a i opstaše kao narod, kao ljudi. Kad Italijan sluša nekog Napolitanca, ili još ponekog jezičko-specifičnog regionalnog predstavnika, ili Londonac nekog sa sjevera Engleske (tj. śevera... mada vjerujem da razumiješ i kad se napiše sjever), ili itd itd, ne vjerujem da ga dobro razumiju, a ista slova koriste, tj. onaj Napolitanac nije uvodio posebna slova za svoje glasove.

Sve u svemu, sva pomama za CPC i novim slovima čini mi se (ovo "čini" je blago/obazrivo izražavanje) da nije nastala prirodnim putem, nego više DPS-ovski iznuđena i nametnuta, zbog njihovih interesnih političkih kalkulacija. A svo to previše nabildovano euforično crnogorstvo su stvarali na proizvodnji odbojnosti (da opet budem blag, da ne kažem mržnje) prema Srbima i Srbiji, što nije pravi put. Svjestan sam ja svega što se kroz istoriju dešavalo i svih nekorektnosti (opet blagi izraz) što smo doživljavali od beogradske vlasti (što kao predstavnika Srbije, što kao predstavnika Kraljevine Jugoslavije), ali sve se može drugačije postići, a ne na način kako samoproklamovani zaštitnici nacije i države žele da daju sebi ekskluzivno pravo na čuvanje državnosti, pa tumače da oni koji nisu za njih nisu ni za Crnu Goru. Takva njihova politika i takvo rezonovanje nam se već jednom obilo o glavu, kada su početkom 90-tih to isto govorili, uz primjesu da su tada govorili (u vrijeme kad su slijepo slušali Miloševića i u državnim tijelima glasali sve kako i srbijanski SPS glasa) i da su dobri odnosi sa SPS-om garant stabilnosti države i naše srećne budućnosti.
    Hvala DPS-u puno na dva nova slova (mada ni meni nije jasno zašto je i ono drugo slovo trebalo... jer ako ćemo onako kako se NHM pozvao na stručnjake, onda ni ono treće slovo nije trebalo, kao siroče, izostaviti iz novog pravopisa)... ali meni od toga nije ništa bolje... niti mi se čini da je država sigurnija, nezavisnija i samostalnija.

Sve se nešto (kao narod) nepopravljivo vrtimo oko iste priče (a DPS-u to svakako odgovara), pa sad halabuka oko osveštanja hrama u PG, pa ukazivanje na 1918-u. Ej ljudi, to je bilo 1918-e... treba li sad da se vratimo još unazad, pa da vidimo od kada je hrišćanska crkva ovđe, da li je od kad postoje ljudi na ovom našem prostoru, da li je od starta bila crnogorska, da li su Sloveni odnekud došli, da li su koga potisnuli, da li je nekad nešto nametano...
    Država kao odvojena od crkve, a ovamo se traži da država reguliše ta pitanja, da neko glasanje u skupštini odredi što je što i što je ispravno. Što se opterećujete toliko sa tim stvarima (koja su vezana za lični unutrašnji religiozni osjećaj pojedinca)? Pa što ako su predstavnici vlasti bili pred hram? Njihova stvar. Ocijenili su i kao pojedinci i kao vlast da treba da pođu. Isto kao što su išli i na Cetinje zbog CPC, ili u nekim prilikama i na skupove drugih konfesija. Postoji li SPC? Postoji. Brani li neko ljudima da se osjećaju sljedbenicima CPC? Ne (makar mi se čini tako). Ko voli kod jednih neka izvoli, takođe i ko voli kod drugih. Brani li ko meni da osnujem "Podgoričku narodnu crkvu"? Ne brani. Je li prije 2000 godina i hrišćanska crkva morala biti nekako "osnovana/uspostavljena"? A postojao je svijet i prije nje. I ljudi takođe. Postojaće ljudi i dalje. A crkve osnivaju li se osnivaju... Hvala, ne trebaju mi, umijem ja živjeti i bez toga. Svakome neka je njegov stav i izbor srećan, svako ima slobodu da izabere... i dobro bi bilo da ne dira onoga drugoga.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by hop View Post
    Kad Italijan sluša nekog Napolitanca, ili još ponekog jezičko-specifičnog regionalnog predstavnika, ili Londonac nekog sa sjevera Engleske (tj. śevera... mada vjerujem da razumiješ i kad se napiše sjever), ili itd itd, ne vjerujem da ga dobro razumiju, a ista slova koriste, tj. onaj Napolitanac nije uvodio posebna slova za svoje glasove.
    jedna "sitna" razlika je u tome sto Napolitanci i sjeverni Englezi nisu posebne nacije/države...
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    40 Posts

Da, ali je "privilegija" da ti native language bude Italijanski ili Engleski.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    jedna "sitna" razlika je u tome sto Napolitanci i sjeverni Englezi nisu posebne nacije/države...
    Ima tu još "sitnica", mogao bih o njima razglabati, no ne bih sad više o tome... dovoljno je i ovoliko.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Čini mi se da ima puno primjera u svijetu da narod priča malo drugačije od normiranog jezičkog alfabeta/pravopisa, a nemaju svoja posebna slova (da ne pominjem da nemaju poseban naziv za svoj jezik)... a i opstaše kao narod, kao ljudi. Kad Italijan sluša nekog Napolitanca, ili još ponekog jezičko-specifičnog regionalnog predstavnika, ili Londonac nekog sa sjevera Engleske (tj. śevera... mada vjerujem da razumiješ i kad se napiše sjever), ili itd itd, ne vjerujem da ga dobro razumiju, a ista slova koriste, tj. onaj Napolitanac nije uvodio posebna slova za svoje glasove.
    Ne trebas ic preko mora za pronac primjere, jer evo te situacije u ukrajinskom jeziku, cije postojanje, kao i postojanje posebitog ukrajinskog naroda, cak i do dan danas ne priznaju neki "Velikorusi", koristeci za Ukrajince ponizavajuci izraz "Malorusi". U diticnom jeziku ima nekoliko slova, kojih nema u ruskom alfabetu, i obrnuto, t.j. ne rabe se nekoliko ruskih slova.
    Dakle Crnogorci nisu ni uradili nesto bas izuzetno s jezikoslovne tocke motrista.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,004
    Thanked in
    4,016 Posts

Interesantno je kako je vama ateistima (npr. tebi i NHM-u) neophodno postojanje crnogorske pravoslavne crkve... a sve zbog postojanja države Crne Gore.
    Neophodna je. Većini naroda crkva znači dosta (bilo da su pravi vjernici, vjernici po navici ili po dužnosti), tako da je postojanje crkve značajno. Meni lično nije, ali nisam dovoljno egoističan da mislim da su svi kao ja.

Kad Italijan sluša nekog Napolitanca, ili još ponekog jezičko-specifičnog regionalnog predstavnika, ili Londonac nekog sa sjevera Engleske (tj. śevera... mada vjerujem da razumiješ i kad se napiše sjever), ili itd itd, ne vjerujem da ga dobro razumiju, a ista slova koriste, tj. onaj Napolitanac nije uvodio posebna slova za svoje glasove.
    Ovo je podvaljivanje. I Napolitanac je Italijan, Londonac i sjevernolondonac su Englezi. Oni ne moraju da razmišljaju da li će im neko reći da nisu Italijani ili da nisu Englezi i da treba neki stranac da upravlja njihovim životima. Ovaj komentar važi i za "argumente" (čudo nisu upotrijebljeni) koji kažu da Austrijanac priča njemačkim jezikom i nema potrebu da ga mijenja (iako u stvarnosti ima, i ima dosta razlika), Amerikanac i Australijanac pričaju engleski, bez potrebe da afirmišu neki svoj jezik...

Sve u svemu, sva pomama za CPC i novim slovima čini mi se (ovo "čini" je blago/obazrivo izražavanje) da nije nastala prirodnim putem, nego više DPS-ovski iznuđena i nametnuta, zbog njihovih interesnih političkih kalkulacija. A svo to previše nabildovano euforično crnogorstvo su stvarali na proizvodnji odbojnosti (da opet budem blag, da ne kažem mržnje) prema Srbima i Srbiji, što nije pravi put. Svjestan sam ja svega što se kroz istoriju dešavalo i svih nekorektnosti (opet blagi izraz) što smo doživljavali od beogradske vlasti (što kao predstavnika Srbije, što kao predstavnika Kraljevine Jugoslavije), ali sve se može drugačije postići, a ne na način kako samoproklamovani zaštitnici nacije i države žele da daju sebi ekskluzivno pravo na čuvanje državnosti, pa tumače da oni koji nisu za njih nisu ni za Crnu Goru. Takva njihova politika i takvo rezonovanje nam se već jednom obilo o glavu, kada su početkom 90-tih to isto govorili, uz primjesu da su tada govorili (u vrijeme kad su slijepo slušali Miloševića i u državnim tijelima glasali sve kako i srbijanski SPS glasa) i da su dobri odnosi sa SPS-om garant stabilnosti države i naše srećne budućnosti.
    Nemoj da budeš obazriv. Prirodnim putem nije nastala ni pomama za srpskim jezikom i crkvom, već je to bio proces. To što je dps "nosilac" pomame, ne znači da ga ja smatram nosiocem bilo čega crnogorskog. Ukoliko se poklapa sa njihovim interesima, biće ono što se od njih traži.

Hvala DPS-u puno na dva nova slova (mada ni meni nije jasno zašto je i ono drugo slovo trebalo... jer ako ćemo onako kako se NHM pozvao na stručnjake, onda ni ono treće slovo nije trebalo, kao siroče, izostaviti iz novog pravopisa)... ali meni od toga nije ništa bolje... niti mi se čini da je država sigurnija, nezavisnija i samostalnija.
    Pa i ja kažem da se ne razumijem u samu jezičku materiju, i rekao sam da bih ja samo slovo ś dodao, ali ne zanima me ni da nijedno nije dodato. Osim toga, ni srpski jezik nije s neba pao (iako ga nebeski narod koristi) u ovakvom obliku, već je pretrpio ogromne promjene. Potraži malo i vidi koliko je slova Vuk ubacio u pismo, a koliko ih je još razmatrao. Osim toga, sam princip “piši kao što govoriš...” nije Vukova ideja, nije ni ideja Save Mrkalja od koga je preuzeo, već Karla Adelunga. Ime ti govori odakle je i koliko je vewze imao sa Srbima i srpskim jezikom. Jezik je, osim političkog pitanja, i živa materija, i totalno je maloumno proglašavati neko stanje trajnim i nepromjenljivim. Da je tako, srpski jezik nikad ne bi imao današnji oblik. Posebna je priča što je, do Vukove intervencije, crnogorski jezik bio mnogo sličniji hrvatskom. Uostalom, pričaj sa braćom Srbima o Gorskom vijencu pa javi koliko ih ima da razumiju pola onoga što se tamo kaže.

Sve se nešto (kao narod) nepopravljivo vrtimo oko iste priče (a DPS-u to svakako odgovara), pa sad halabuka oko osveštanja hrama u PG, pa ukazivanje na 1918-u. Ej ljudi, to je bilo 1918-e... treba li sad da se vratimo još unazad, pa da vidimo od kada je hrišćanska crkva ovđe, da li je od kad postoje ljudi na ovom našem prostoru, da li je od starta bila crnogorska, da li su Sloveni odnekud došli, da li su koga potisnuli, da li je nekad nešto nametano...
    Država kao odvojena od crkve, a ovamo se traži da država reguliše ta pitanja, da neko glasanje u skupštini odredi što je što i što je ispravno. Što se opterećujete toliko sa tim stvarima (koja su vezana za lični unutrašnji religiozni osjećaj pojedinca)? Pa što ako su predstavnici vlasti bili pred hram? Njihova stvar. Ocijenili su i kao pojedinci i kao vlast da treba da pođu. Isto kao što su išli i na Cetinje zbog CPC, ili u nekim prilikama i na skupove drugih konfesija. Postoji li SPC? Postoji. Brani li neko ljudima da se osjećaju sljedbenicima CPC? Ne (makar mi se čini tako). Ko voli kod jednih neka izvoli, takođe i ko voli kod drugih. Brani li ko meni da osnujem "Podgoričku narodnu crkvu"? Ne brani. Je li prije 2000 godina i hrišćanska crkva morala biti nekako "osnovana/uspostavljena"? A postojao je svijet i prije nje. I ljudi takođe. Postojaće ljudi i dalje. A crkve osnivaju li se osnivaju... Hvala, ne trebaju mi, umijem ja živjeti i bez toga. Svakome neka je njegov stav i izbor srećan, svako ima slobodu da izabere... i dobro bi bilo da ne dira onoga drugoga.
    E da nam je da se ide samo do 1918. unazad. Stefan, Sava, Dušan, Lazar, pećka patrijaršija, milanski edikt, falsifikovanje Crnojevića – sve je to stotinama godina prije 1918. bilo. A 1700 godina milanskog edikta? Kako vrijeme prolazi, ide se sve dalje i dalje u prošlost. Čuš, 1918... Kad se vrati državna imovina koju je zaposjela crkva, kad crkva prestane da se miješa u državne stvari, kad počne da plaća državni porez i kad počne da poštuje sve državne zakone, onda ćemo imat razdvojenost države od crkve.

Quote Originally Posted by El Re View Post
    No, treba biti pošten pa reći i da političari u drugim zemljama u većini nijesu baš neki dokazani stručnjaci. Međutim u uređenim zemljama političari (a posebno oni najprominentniji) imaju čitave timove asistenata iz domena raznih struka koji ih upoznaju sa problemima i tematikom oko koje treba da govore i zauzmu svoj stav. U CG toga nema. Pa kad već nemaju onog ko će ih $etovat, naši poslanici opšte teme (poput identitetskih pitanja i tema iz istorije) doživljavaju poput deserta.
    Slažem se da nisu dokazani stručnjaci, Milovan je dosta puta na tu temu pričao. Ipak, ako svojom nestručnošću nešto uprskaju, lete sa posla. To kod nas nije slučaj. Osim toga, kako će ovi naši političari i biti stručni kad su i prije završetka fakulteta postali članovi podmlatka partija i cijeli život proveli bez praktičnog iskustva. Miško Vuković cijelu pravničku karijeru provede pišući zakone, a počeo je kao omladinac saveza komunista. Ne znam je li ikad išta drugo u struci, osim pisanja zakona, radio. Čitah onaj intervju sa Časlavom Vešovićem na portalu Analitika, kaže se da je završio etf, radio godinu i po u Atlas banci kao administrator sistema i onda su ga postavili za direktora sportskih objekata Crne Gore. Da je na osnovu biografije biran, možda je mogao održavat sistem sportskih objekata. Milovan je fino to govorio: Komunisti su od stručnjaka pravili poslušnike, a ovi sad od poslušnika prave stručnjake.

Sjećam se kad se postavljenje Petra Ivanovića, a i Stijepovića, pravdalo time da oni jesu politički kadar i da treba da znaju da upravljaju i obezbijede sredstva, ne moraju biti usko stručno vezani za struku koja je obuhvaćena ministarstvom. O Ivanoviću pisah šta mislim, a sa Stijepovićevim izborom sam se sprdao dok mi neko iz Instituta za crnogorski jezik nije rekao da je njima svanulo otkad je on došao. Omogućio im je da završavaju to što je njihov posao. Ne kažem da je cijeli resor prosvjete uređen kako treba (a đe uređen), samo kažem da nije neophodno da doktor književnosti bude ministar neke oblasti da bi oblast funkcionisala. Naravno, operativci ministarstava bi trebalo da budu munje nebeske u svojoj struci.
    Last edited by NHM; 10-10-13 at 12:36.

Thanks Thanks Given 
    625
    Thanks Thanks Received 
    2,093
    Thanked in
    779 Posts

Nasi prijatelji iz demokratskog azerbejdzana objasnjavaju kako demokratija treba da funkcionise: http://www.washingtonpost.com/blogs/...-even-started/

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

i ovdje bi mogli komotno isto tako

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pravi smo jedno za drugo, života mi
    non-stop, non-stop, indijski konop

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Interesantno je kako je vama ateistima (npr. tebi i NHM-u) neophodno postojanje crnogorske pravoslavne crkve... a sve zbog postojanja države Crne Gore. Na usput, da ponovim da sam i ja ateista. Kao da ne može postojati Crna Gora bez te crkve. Evo Crna Gora opstade decenijama, pa čak i formalno se državotvorno uspostavi, a bez ikakve CPC, a uz postojanje SPC. Narod je bitan, a ne crkva. Ovo je mala digresija, jer nemam volju da sada ulazim detaljno u ovu priču. Dosta sam o političko-crkveno-jezičko-nacionalno-državotvornim pitanjima obrazlagao na forumu prije nekoliko mjeseci, pa mi muka da ponavljam.
    A što se tiče onoga što si napisao o jeziku, ni tu mi neke stvari nisu jasne... neka potreba pravljenja distance od regiona kroz nove jezičke norme, kako bismo se mi Crnogorci, jelte, efikasnije samoidentifikovali. Slična priča kao gore rečeno u vezi crkve. Čini mi se da ima puno primjera u svijetu da narod priča malo drugačije od normiranog jezičkog alfabeta/pravopisa, a nemaju svoja posebna slova (da ne pominjem da nemaju poseban naziv za svoj jezik)... a i opstaše kao narod, kao ljudi. Kad Italijan sluša nekog Napolitanca, ili još ponekog jezičko-specifičnog regionalnog predstavnika, ili Londonac nekog sa sjevera Engleske (tj. śevera... mada vjerujem da razumiješ i kad se napiše sjever), ili itd itd, ne vjerujem da ga dobro razumiju, a ista slova koriste, tj. onaj Napolitanac nije uvodio posebna slova za svoje glasove.

Stvarno ne znam sta vise moze da ti bude nejasno, a da ranije, pa i danas, nije objasnjeno, ne samo u mojim postovima (jos i kvalitetnije u drugim), kao sto si imao priliku da procitas. Zbilja sam izgubio ideje, a i strpljenje, moram priznati, te ne znam sta vise da ti odgovorim. I mislim da nema svrhe, kad ni ovo dosad ne mozes da razumijes, a ne razumijes ne zato sto nemas kapaciteta nego - pretpostavljam, bez namjere da te uvrijedim ili diskvalifikujem iz diskusije - zato sto si pristrasan, aktivirao ti se onaj mali, virtuelni dio, o kojem sam govorio, pa operativni sistem brlja. Da nije tako, bilo bi ti jasno da Crna Gora - organizam i SPC i prateca ideologija (cetnistvo + svetosavlje)- kancer, na istom prostoru i u istom vremenu ne mogu postojati jedna pored druge, odnosno jedna u drugoj. Mogu privremeno, ali nesto od to dvoje ce morati, postepeno, da se povuce i (iz)umre.

E, zato su, za tu i slicne bolesti, Crkva (CPC) i Jezik (crnogorski) lijek, hemioterapija, konstrukt Drzave, a bez ta tri funkcionalna cinioca, bez tog svetog trojstva, nema i ne moze biti Nacije.

Uozbilji se malo, ne zivimo u Italiji ili Engleskoj, nego na Balkanskom poluostrvu, pod bremenom istorije i svega onoga sto ju je obiljezilo...
    Last edited by Jal Cargo; 10-10-13 at 13:25.

Thanks Thanks Given 
    1,482
    Thanks Thanks Received 
    5,915
    Thanked in
    2,784 Posts

Našli smo nove uzore.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    108
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    97 Posts

You must spread some Reputation around before giving it to hop again.

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Da nije tako, bilo bi ti jasno da Crna Gora - organizam i SPC i prateca ideologija (cetnistvo + svetosavlje)- kancer, na istom prostoru i u istom vremenu ne mogu postojati jedna pored druge, odnosno jedna u drugoj. Mogu privremeno, ali nesto od to dvoje ce morati, postepeno, da se povuce i (iz)umre.
    Mislim da su nas u školi učili, da kada neko neku vjersku zajednicu i identitet smatra kancerom u nekoj državi, da je to jako blisko fašizmu.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

...a ne razumijes zato sto si pristrasan...
    Ja pristrasan? Na čiju stranu pristrasan? U poređenju sa mnom da li si ti nepristrasan?

Crna Gora - organizam i SPC i prateca ideologija (cetnistvo + svetosavlje)- kancer, na istom prostoru i u istom vremenu ne mogu postojati jedna pored druge, odnosno jedna u drugoj.
    Ajde pretpostavimo da se sad nekako odluči i objavi da je u Crnoj Gori CPC važeća pravoslavna crkva. Treba li zabraniti da SPC postoji? Što ako SPC želi i dalje da postoji u Crnoj Gori, kao što postoji i u drugim državama, sve do Amerike i Australije, a ne samo u Srbiji? Što ako ona i dalje bude imala puno vjernika... ili (mnogo?) više od CPC? Eliminisati narod? Dekretom im odrediti kako se nacionalno osjećaju i koju crkvu da praktikuju?

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by nenocopy View Post
    You must spread some Reputation around before giving it to hop again.
    Hop zbori sve zivu istinu, ali nazalost, odje dominiraju nacionalisti, sa jedne ili druge strane, koji ce uvijek istrajavati u tome da se sto vise zamuti voda i da sto dublje zaglibimo u teme koje idealno odgovaraju DPS-u..
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Ne trebas ic preko mora za pronac primjere, jer evo te situacije u ukrajinskom jeziku, cije postojanje, kao i postojanje posebitog ukrajinskog naroda, cak i do dan danas ne priznaju neki "Velikorusi", koristeci za Ukrajince ponizavajuci izraz "Malorusi". U diticnom jeziku ima nekoliko slova, kojih nema u ruskom alfabetu, i obrnuto, t.j. ne rabe se nekoliko ruskih slova.
    Dakle Crnogorci nisu ni uradili nesto bas izuzetno s jezikoslovne tocke motrista.
    Ako može samo jedno pojašnjenje, pošto nisam upućen u ukrajinski jezik, tj. "ukrajinsko pitanje": da li je u Ukrajini ta razlika u slovima u odnosu na ruski jezik nastala prije nekoliko godina kada se Ukrajina osamostalila od Rusije, kao prateća pojava uspostavljanja državnosti?

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

jesu li i u Americi i Australiji preuzeli imovinu pravoslavnih crkava čim su došli tamo? Da li njima negiraju naciju takođe i miješaju se u dnevnu politiku?

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    jesu li i u Americi i Australiji preuzeli imovinu pravoslavnih crkava čim su došli tamo? Da li njima negiraju naciju takođe i miješaju se u dnevnu politiku?
    Brate mili, imaš sve institucije ove države i Evrope da tražiš nešto, ako smatraš da ti je to oduzeto. U čemu je tu problem? Evo ako treba peticija da se tema otvori pred parlamentom, ili bilo šta, ja ću je potpisati prvi, jer želim da živim u pravnoj državi. Ako hoćeš tužbu pred bilo kojim sudom da sastaviš protiv SPC, evo ja ću je sa tobom potpisati, da vidimo ima li tu šta sporno.

Prosto, ne želim da bilo ko moj identitet doživljava kao neprijatelja, kancer, kako god, moje države. To je logika koja je proizvela sva zla na Balkanu, iz bilo kog tabora.
    Just to slip the skin...

Page 497 of 666 FirstFirst ... 397447487493494495496497498499500501507547597 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)