Originally Posted by
hop
Interesantno je kako je vama ateistima (npr. tebi i NHM-u) neophodno postojanje crnogorske pravoslavne crkve... a sve zbog postojanja države Crne Gore. Na usput, da ponovim da sam i ja ateista. Kao da ne može postojati Crna Gora bez te crkve. Evo Crna Gora opstade decenijama, pa čak i formalno se državotvorno uspostavi, a bez ikakve CPC, a uz postojanje SPC. Narod je bitan, a ne crkva. Ovo je mala digresija, jer nemam volju da sada ulazim detaljno u ovu priču. Dosta sam o političko-crkveno-jezičko-nacionalno-državotvornim pitanjima obrazlagao na forumu prije nekoliko mjeseci, pa mi muka da ponavljam.
A što se tiče onoga što si napisao o jeziku, ni tu mi neke stvari nisu jasne... neka potreba pravljenja distance od regiona kroz nove jezičke norme, kako bismo se mi Crnogorci, jelte, efikasnije samoidentifikovali. Slična priča kao gore rečeno u vezi crkve. Čini mi se da ima puno primjera u svijetu da narod priča malo drugačije od normiranog jezičkog alfabeta/pravopisa, a nemaju svoja posebna slova (da ne pominjem da nemaju poseban naziv za svoj jezik)... a i opstaše kao narod, kao ljudi. Kad Italijan sluša nekog Napolitanca, ili još ponekog jezičko-specifičnog regionalnog predstavnika, ili Londonac nekog sa sjevera Engleske (tj. śevera... mada vjerujem da razumiješ i kad se napiše sjever), ili itd itd, ne vjerujem da ga dobro razumiju, a ista slova koriste, tj. onaj Napolitanac nije uvodio posebna slova za svoje glasove.
Sve u svemu, sva pomama za CPC i novim slovima čini mi se (ovo "čini" je blago/obazrivo izražavanje) da nije nastala prirodnim putem, nego više DPS-ovski iznuđena i nametnuta, zbog njihovih interesnih političkih kalkulacija. A svo to previše nabildovano euforično crnogorstvo su stvarali na proizvodnji odbojnosti (da opet budem blag, da ne kažem mržnje) prema Srbima i Srbiji, što nije pravi put. Svjestan sam ja svega što se kroz istoriju dešavalo i svih nekorektnosti (opet blagi izraz) što smo doživljavali od beogradske vlasti (što kao predstavnika Srbije, što kao predstavnika Kraljevine Jugoslavije), ali sve se može drugačije postići, a ne na način kako samoproklamovani zaštitnici nacije i države žele da daju sebi ekskluzivno pravo na čuvanje državnosti, pa tumače da oni koji nisu za njih nisu ni za Crnu Goru. Takva njihova politika i takvo rezonovanje nam se već jednom obilo o glavu, kada su početkom 90-tih to isto govorili, uz primjesu da su tada govorili (u vrijeme kad su slijepo slušali Miloševića i u državnim tijelima glasali sve kako i srbijanski SPS glasa) i da su dobri odnosi sa SPS-om garant stabilnosti države i naše srećne budućnosti.
Hvala DPS-u puno na dva nova slova (mada ni meni nije jasno zašto je i ono drugo slovo trebalo... jer ako ćemo onako kako se NHM pozvao na stručnjake, onda ni ono treće slovo nije trebalo, kao siroče, izostaviti iz novog pravopisa)... ali meni od toga nije ništa bolje... niti mi se čini da je država sigurnija, nezavisnija i samostalnija.
Sve se nešto (kao narod) nepopravljivo vrtimo oko iste priče (a DPS-u to svakako odgovara), pa sad halabuka oko osveštanja hrama u PG, pa ukazivanje na 1918-u. Ej ljudi, to je bilo 1918-e... treba li sad da se vratimo još unazad, pa da vidimo od kada je hrišćanska crkva ovđe, da li je od kad postoje ljudi na ovom našem prostoru, da li je od starta bila crnogorska, da li su Sloveni odnekud došli, da li su koga potisnuli, da li je nekad nešto nametano...
Država kao odvojena od crkve, a ovamo se traži da država reguliše ta pitanja, da neko glasanje u skupštini odredi što je što i što je ispravno. Što se opterećujete toliko sa tim stvarima (koja su vezana za lični unutrašnji religiozni osjećaj pojedinca)? Pa što ako su predstavnici vlasti bili pred hram? Njihova stvar. Ocijenili su i kao pojedinci i kao vlast da treba da pođu. Isto kao što su išli i na Cetinje zbog CPC, ili u nekim prilikama i na skupove drugih konfesija. Postoji li SPC? Postoji. Brani li neko ljudima da se osjećaju sljedbenicima CPC? Ne (makar mi se čini tako). Ko voli kod jednih neka izvoli, takođe i ko voli kod drugih. Brani li ko meni da osnujem "Podgoričku narodnu crkvu"? Ne brani. Je li prije 2000 godina i hrišćanska crkva morala biti nekako "osnovana/uspostavljena"? A postojao je svijet i prije nje. I ljudi takođe. Postojaće ljudi i dalje. A crkve osnivaju li se osnivaju... Hvala, ne trebaju mi, umijem ja živjeti i bez toga. Svakome neka je njegov stav i izbor srećan, svako ima slobodu da izabere... i dobro bi bilo da ne dira onoga drugoga.
Bookmarks