Page 30 of 73 FirstFirst ... 2026272829303132333440 ... LastLast
Results 726 to 750 of 1809

Thread: Zasto ste otisli u drugu zemlju?

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

A dje zivis ti Hool? Kad odes u neki veliki supermarket tamo da li ti treba vise ili manje para nego sto bi ti trebalo da odes u neki nas tipa VOLI, RODA, Lakovic itd. da lupam sad imena u ove sitne sate... Ja nisam neki trgovac po prodavnicama da zagledam svaki prozivod koliko dje kosta ali znam da mi ZNATNO MANJE para treba da recimo napunim frizider u Rimu (koji je cak jedan od skupljih gradova Italije) nego sto bi mi trebalo u bilo kojoj nasoj prodavnici.. Pocevsi od najosnovnijih namjernica poput vode, mlijeka i hleba pa do svih ostalih... I to je samo kad pricamo o hrani.. Bolje da ne pominjem robu i ostalo gdje u tom istom Rimu mozes da se obuces sasvim solidno za bar 50% manje para nego sto bi ti trebalo u CG.

Ja ne znam tacno kako je po drugim drzavama 'vani' (iako sam bio al' nisam zagledao) ali sam prilicno siguran da je ista stvar.
    --------------------------
    Do Not Disturb.
    --------------------------

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

konacno peonta price, za iste pare u svijetu mozes vise nego u cg plus nisi zatrovan hejtovanjem na sve strane, inertnom omladinom, i da ne nabrajam sta sve ne
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    1,551
    Thanks Thanks Received 
    3,309
    Thanked in
    1,767 Posts

Ne znam što ste napali momke, ali moram reći i sledeće.

Od svoje 6-te godine On ima svoj zacrtan put. Budući da sam ovakva kakva sam, vazda sam mislila da živi u „svom svijetu“ i da nema pojma koliko to čemu on teži neće moći da se realizuje u ovoj sredini. No, nisam davala sebi to pravo da ga „gušim“ s svojim „teorijama“.

Baš skoro sam i u jednom snu dobila konačno „otriježnjenje“ i pustila ga. Svako svoj posao.

On je u svom uspješan. I to u Ovoj sredini. I sa svojih 24 godine ima na računu koliko ja neću gledat još koju godinu. Ustane u 7h. Sjeda za kompjuter i radi do 13h. Pomogne majci oko njene firme. Vrati se i opet za kompjuter. Trenira. Izađe sa drugovima, popriča se malo o njihovoj i državnoj žabokrečini, a onda se opet vrati u „svoj svijet“, radi i stvara ono što voli, što ga ispunajva. Vječita dilema mu je zašto da ovoj i ovakvoj državi daje pare. Sasvim legitimno pitanje. Nije ogorčen – jer ga niko ne može spriječiti u njegovom naumu.

Tako da, ako imate zaista nešto da ponudite, a posebno gotovi proizvod – može se to ostvariti i iz ove „crne rupe“.

"Forget safety. Live where you fear to live. Destroy your reputation. Be notorious."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

or risk, because we all know risk is what makes life worth living wooohoooo

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by ThaHool View Post
    Sviđa mi se izvor ovih informacija

Je li realno da se ovakve LAŽAVINE pišu po novinama dolje?
    u španskim supermarketima skoro svi proizvodi(a pogotovo pića limenke itd.) su u prosjeku duplo jeftiniji nego ovdje, ne 10-20-30% već duplo, upoređivao sam
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by sparco View Post
    hehehehe zvonci i alta kolko sam samo to puta cuo da necu otic nikad..........ne sujmajte u mene daragaje moje sad radim na tome da sredim nake druge papire i odreknem se drzavljanstva
    Prvo, ne tepaj mi. Drugo, slusaj (citaj) sta prica/pise sagovornik. Zasto ljudima fali ta osobina!!?

nego shto stari ,samo se ne mislim vracam ikad za razliku od drugijeh
    Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    U ovom svijetu je sve promjenljivo ,a kamoli mjesto prebivalista... Dodjavola sa tim kategoricnim stavovima!!!
    Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    A dje zivis ti Hool? Kad odes u neki veliki supermarket tamo da li ti treba vise ili manje para nego sto bi ti trebalo da odes u neki nas tipa VOLI, RODA, Lakovic itd. da lupam sad imena u ove sitne sate... Ja nisam neki trgovac po prodavnicama da zagledam svaki prozivod koliko dje kosta ali znam da mi ZNATNO MANJE para treba da recimo napunim frizider u Rimu (koji je cak jedan od skupljih gradova Italije) nego sto bi mi trebalo u bilo kojoj nasoj prodavnici.. Pocevsi od najosnovnijih namjernica poput vode, mlijeka i hleba pa do svih ostalih... I to je samo kad pricamo o hrani.. Bolje da ne pominjem robu i ostalo gdje u tom istom Rimu mozes da se obuces sasvim solidno za bar 50% manje para nego sto bi ti trebalo u CG.
    U kom supermarketu kupujes u Rimu?
    Navedi cijene iznajmljivanja stana? Gorivo? Racuni? Porezi?
    Ne racuna se u zivotne troskove samo puko punjenje frizidera!
    Last edited by AltaMarea88; 09-06-13 at 14:49.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

cmok altice, sto se tice rente u rimu to i mene zanima ,jer znam cijene ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

svi bi vise para (niko ne zna sta bi sa njima, samo zamlacivanje )
    niko nema viziju sta bi od zivota zapravo
    i tako crnogorshtina , opste sanjanje o svemu i svacemu, sis doo
    QFT

Ja prosto ne vjerujem da ima ljudi koji tvrde da sa 500 eu, sami, još u stanu koji ne plaćaju ne mogu da žive solidno. Samac od 500 eu plate, ukoliko ne plaća stan (van Podgorice čak i da plaća) može da uštedi za podosta. Naravno, za stan ne, ali taj isti samac neće nigdje u svijetu uštedjeti za stan ukoliko nema ekstremno dobar posao.

Život sa dvoje djece je nešto totalno drugo, al za porodicu koja ima svoj stan i nekih 900-1000 € primanja (eto recimo po 500 po roditelju) ne bi trebalo da bude ikakvih problema, što više, mogu i da uštede. Sve se ipak svodi na to dali se plaća stan ili ne, to je najveći problem.

Čini mi se da ljudi u CG smatraju ako ne mogu kupiti novi S4, ili Ipad onog momenta kad izađe, da jednostavno "preživljavaju". U Crnoj Gori je previše "školovanog" kadra, a 90% njih nema nikakvu praksu niti znanje (pogotovo u IT struci), ali, naravno, svi očekuju plate od po 2k €. Bojim se da bi se mnogo razočarali kad bi znali kolike su to prosječne plate na zapadu, kao i kolike su kirije za stanove (naravno, zavisi od države do države).
    Imagination is everything.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Radi se 10 sati u emirate, plata pocetna je malo jaca od nase prosjecne, ali postoje odlicne sanse da se tos vremenom, udvostruci, utrostruci itd. Jedino sto se racuna je popunjenost hotela, zadovoljstvo gostiju, njihov feedback, i naravno disciplina. Milioni se ulazu i niko nema vremena ni novca za gubljenje.
    Slobodna dva dana nedeljno, mjesec dana godisnji... Svako slovo iz ugovora se postuje. Napravili su civilizaciju od pustinje. A mi od oaze pustinju pravimo.
    To je tvoj slučaj? Vidiš, ja imam neko potpuno drugačije informacije, barem što se tiče hotelijerstva.

Pričam konkretno o Dubaiju, za ostale emirate ne znam, nit mogu da tvrdim.

Kad odes u neki veliki supermarket tamo da li ti treba vise ili manje para nego sto bi ti trebalo da odes u neki nas tipa VOLI, RODA, Lakovic itd.
    Ja mogu komentarisati Njemačku, za ostale zemlje EU nisam siguran, sem da je u Norveškoj sve fatalno skuplje.

Sve u marketima je sigurno nekih 10-20% jeftinije, garderoba koju ovdje plaćamo kao markiranu je tamo čak 2-3 puta jeftinija, tehnika je sigurno jedno 20% jeftinija, struja je za nijansu skuplja ali to zavisi od načina kako plaćaš (mnogo je jeftinije ako plaćaš na godišnjem nivou, ali nisam siguran jel toga ima svugdje u DE), voda je sigurno jedno 5 puta skuplja ali i to zavisi gdje živiš... Cijene stanova su nenormalno mnogo skuplje.

Sa svim ovim, i dalje mislim da prosječan radnik u Njemačkoj ne živi baš toliko bolje (koliko mnogi misle) negoli isti u Crnoj Gori. Naravno, bolje je to radi samog sistema, ali ako je samac u pitanju dođe to sve na isto radi retardiranih cijena stanova, kao i nešto većih cijena komunalija. Sve je ovo naravno priča o nekom prosječnom radu, a ne o ljudima koji imaju plate 3k+ €. Velika je prednost za bračne parove jer ostane jedna skoro cijela plata, dok je to nemoguće u Crnoj Gori.
    Last edited by beat; 09-06-13 at 16:38.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ja ne znam tacno kako je po drugim drzavama 'vani' (iako sam bio al' nisam zagledao) ali sam prilicno siguran da je ista stvar.
    O čemu vi ljudi!?

Pa daj ne budite nenormalni! Hrana je dosta skuplja i lošija nego u CG. Te stvarčice što su jeftinije, znate li vi čime je sve to špricano?
    U CG/Balkan je hrana mnogo zdravija i svježija i prirodnija, nego bilo đe na stranu.
    To je jedina stvar koja je ostala da valja tamo!

Obiđoh skoro sve zemlje EU uz duž i poprijeko i nema toga marketa koji može parirat proizvodima u CG sa odnosom cijena/kvalitet.
    Ako vama odgovara da za koji cent uštede kupujete smeće od hrane po Lidlu, Carrefouru, Coopu, Tescou, Sparu, itd. onda samo naprijed.

Ovamo i Šveđani idu u Oriental shopove (turske i arapske, vazda im hvala, još i naše proizvode imaju) i kupuju stvari jer su masu jeftiniji i neuporedivo bolji, nego svi duplo skuplji proizvodi što se prodaju po Coopu, Lidlu, Ici i Hemköpu.

Ps. za garderobu se slažem da je jeftinija nego u CG, plus veća ponuda.
    Ovdje se od H&M-a živjet ne može
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Upravo tako, ne znam jesu li ljudi svjesni koliko znači što možeš da otvoriš česmu i popiješ vodu, ili što možeš za maksimum pola sata da se nađeš na mjestu gdje se kupuje voće i povrće direktno od proizvođača.
    Ovaj paradajz kao naš domaći i slično Amerikancima naplaćuju kao da je od zlata. A mi goveda uvozimo iz Grčke i go*ana.
    ...dip your hands in the water,
    the same deep water as me...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

O čemu vi ljudi!?

Pa daj ne budite nenormalni! Hrana je dosta skuplja i lošija nego u CG. Te stvarčice što su jeftinije, znate li vi čime je sve to špricano?
    U CG/Balkan je hrana mnogo zdravija i svježija i prirodnija, nego bilo đe na stranu.
    To je jedina stvar koja je ostala da valja tamo!

Obiđoh skoro sve zemlje EU uz duž i poprijeko i nema toga marketa koji može parirat proizvodima u CG sa odnosom cijena/kvalitet.
    Ako vama odgovara da za koji cent uštede kupujete smeće od hrane po Lidlu, Carrefouru, Coopu, Tescou, Sparu, itd. onda samo naprijed.
    O kojim ti to proizvodima pričaš molim te? Hrana je ista i ovdje i tamo, daleko smo mi od zdrave hrane u današnje vrijeme. Ovdje je jedina prednost što su namirnice na pijacama jeftinije negoli u Njemačkoj, Austriji, Italiji i slično, možda si na to mislio pod "zdravijom hranom"?

Tačno sam znao da si negdje po Skandinaviji, opšte je poznato da su tamo namirnice mnogo skuplje nego u ostatku Evrope. Tipa 1kg jabuka divnih 2.20€, al' znaš šta je problem? Te iste jabuke su potpuno identične u Njemačkoj, Italiji, kao i u Švedskoj, svugdje su iz Španije, samo što se ti zavaravaš i misliš da nisu.

Kapitalizam i konzumerizam su uzeli danka i na Balkanu, rijetko šta je i ovdje domaće i neprskano.

PS
    Znam da je jabuka jedna od rijetkih voćki koja sa može uzgajati u Švedskoj, upravo sam zato i naveo jabuku kao primjer, jer iako se proizvodi u Švedskoj, većina jabuka je iz Španije.

Zdrava hrana je jednostavno luksuz, kako negdje vani tako i na Balkanu (osim ako ne živiš na selu naravno). Ipak je nama svima dobro kako je Amerikancima, šta oni jedu to ne jede niko.
    Last edited by beat; 09-06-13 at 16:55.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by beat View Post
    O kojim ti to proizvodima pričaš molim te? Hrana je ista i ovdje i tamo, daleko smo mi od zdrave hrane u današnje vrijeme. Ovdje je jedina prednost što su namirnice na pijacama jeftinije negoli u Njemačkoj, Austriji, Italiji i slično, možda si na to mislio pod "zdravijom hranom"?

Tačno sam znao da si negdje po Skandinaviji, opšte je poznato da su tamo namirnice mnogo skuplje nego u ostatku Evrope. Tipa 1kg jabuka divnih 2.20€, al' znaš šta je problem? Te iste jabuke su potpuno identične u Njemačkoj, Italiji, kao i u Švedskoj, svugdje su iz Španije, samo što se ti zavaravaš i misliš da nisu.

Kapitalizam i konzumerizam su uzeli danka i na Balkanu, rijetko šta je i ovdje domaće i neprskano.

PS
    Znam da je jabuka jedna od rijetkih voćki koja sa može uzgajati u Švedskoj, upravo sam zato i naveo jabuku kao primjer, jer iako se proizvodi u Švedskoj, većina jabuka je iz Španije.

Zdrava hrana je jednostavno luksuz, kako negdje vani tako i na Balkanu (osim ako ne živiš na selu naravno). Ipak je nama svima dobro kako je Amerikancima, šta oni jedu to ne jede niko.
    Znaš šta je fora? Što ja nisam samo ovdje živio, nego u još par zemalja EU proveo po par godina, pa slobodno ovo mogu da kažem. Dosta si isključiv sa ovim postom.

U istoj toj Sloveniji koja je tu iza ćoška, kad kupiš voće i povrće u Merkatoru, drugačiji je i plastičan ukus nego kod nas.
    Obožavao sam (da, past tense) paradajz, al kako pođoh vani, još normalnog nisam probao.

Ako ti je hleb 1,5-1,7€ u Sloveniji, isto toliko u Mađarskoj, a ovdje 4,5-5€, o drugim namirnicama neću da pričam.

Te priče da si tačno znao da sam ovamo đe sam i da je hrana ista, to mačku o rep. Uporedit se ne može, ali baš.
    Naravno, ako imaš malo deblji novčanik, onda ćeš i priuštit sebi "ljepšu" hranu.

Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    Upravo tako, ne znam jesu li ljudi svjesni koliko znači što možeš da otvoriš česmu i popiješ vodu, ili što možeš za maksimum pola sata da se nađeš na mjestu gdje se kupuje voće i povrće direktno od proizvođača.
    Ovaj paradajz kao naš domaći i slično Amerikancima naplaćuju kao da je od zlata. A mi goveda uvozimo iz Grčke i go*ana.
    Bukvalno. Svaki put kad se vratim tamo, prosto uživam u voću i povrću i ostaloj hrani, a da ne pominjem kako mi cijene izgledaju.
    Last edited by ThaHool; 09-06-13 at 17:06.
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Što ja nisam samo ovdje živio, nego u još par zemalja EU proveo po par godina, pa slobodno ovo mogu da kažem.
    Nisi jedini. Tebi je možda ovdje sve bolje radi nostalgije, ili jednostavno, kao što sam već rekao, kupuješ sve direktno sa sela (to je skoro pa ne izvodljivo za 90% ljudi koji žive u gradskim sredinama u CG).

Daleko od toga da mi je post isključiv, pročitaj i prethodni pa ćeš shvatit da komentarišem samo ono što sam okusio i o čemu imam iscrpne informacije. Definitivno ne tvrdim za sve zemlje, jer daleko od toga da je tako svugdje, ali primjere koje sam naveo stoje. U Švedskoj jedeš skoro pa potpuno isto voće kao ovdje, u Njemačkoj jedeš u mnogim slučajevima isto meso kao u CG (najveći dobavljač mesa u Crnoj Gori uvozi meso iz Austrije, hello), a tek će da bude skoro pa potpuno ista ishrana kada HR uđe u EU (itekako ima veze sa Crnom Gorom iako, vjerovatno, misliš da nema).

Ponavljam još jednom!!! Ja samo tvrdim da je hrana u marketima, u većini slučajeva, skoro bez razlika ovdje u CG i u EU (kvalitet naravno). E sad, to što neko ko ima platu 1000€ može ovdje da nabavi sve domaće, to je neka druga priča, ali zato ne sumnjam da Danac, ili Norvežanin koji ima 4k€ platu ne može sebi da priušti istu zdravu, "neprskanu" hranu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nisi jedini. Tebi je možda ovdje sve bolje radi nostalgije, ili jednostavno, kao što sam već rekao, kupuješ sve direktno sa sela (to je skoro pa ne izvodljivo za 90% ljudi koji žive u gradskim sredinama u CG).

Daleko od toga da mi je post isključiv, pročitaj i prethodni pa ćeš shvatit da komentarišem samo ono što sam okusio i o čemu imam iscrpne informacije. Definitivno ne tvrdim za sve zemlje, jer daleko od toga da je tako svugdje, ali primjere koje sam naveo stoje. U Švedskoj jedeš skoro pa potpuno isto voće kao ovdje, u Njemačkoj jedeš u mnogim slučajevima isto meso kao u CG (najveći dobavljač mesa u Crnoj Gori uvozi meso iz Austrije, hello), a tek će da bude skoro pa potpuno ista ishrana kada HR uđe u EU (itekako ima veze sa Crnom Gorom iako, vjerovatno, misliš da nema).

Ponavljam još jednom!!! Ja samo tvrdim da je hrana u marketima, u većini slučajeva, skoro bez razlika ovdje u CG i u EU (kvalitet naravno). E sad, to što neko ko ima platu 1000€ može ovdje da nabavi sve domaće, to je neka druga priča, ali zato ne sumnjam da Danac, ili Norvežanin koji ima 4k€ platu ne može sebi da priušti istu zdravu, "neprskanu" hranu.
    Nostalgije bez, jedino za hranom

Po meni, hrana iz marketa kod nas i u inostranstvu se poredit ne može.
    Prvo - cjenovno. Mnogo je skuplja nego dolje.
    Drugo - kvalitet. Lošija je nego dolje.

Kako sam živim, i tamo i ovamo, sam sve spremam, kuvam, perem, itd. Dolje (u PG) kad sam, kad god pođem u Mex, Voli, Albonu ili bilo koji drugi market, prvo što mi osmijeh na lice baci su cijene, koje su mnogo jeftinije. Već sam pomenuo voće i povrće, nit znam jel prskano ili ne, ali činjenica je to da kad kupim to u marketu u inostranstvu ili kod nas u PG/CG, mnogo je bolja i ukusnija hrana u CG.

Voće u Švedskoj kad kupiš u standardne supermarkete (Coop, Ica, Hemköp) em što je ukus njesra, em što su cijene iha ha.
    Svi ga kupuju u Oriental shopove (Turci, Arapi, Iranci). Slika iznad, namirnice su kupljene u tom Oriental shopu, vazda hvala braći Irancima.

Voće u Etiopiji i Brazilu mi je bilo mnogo bolje nego po EU, ja ne znam što čine sa njim da ukusa nema i da se raspada posle jednog dana.
    Banane ne gledam istim očima nakon obilaska Etiopije. Al to već ima smisla
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nostalgija je čudo.

Od svih tih proizvoda, samo se ajvar ne proizvodu na istom mjestu, svi ostali se proizvode u Srbiju u Swisslionu-Takovo, iako su neki od proizvoda iz HR po njihovoj recepturi(Krašovi i Podravkini).
    Jel te zanima odakle potiče Swisslion, odnosno gdje je otvorena prvobitna firma i odakle su krenule sve recepture? Upravo kao što i samo ime kaže, Švajcarska, od firme DRD Swisslion (vlasnik sa Balkana tho)... Predpostavljam da ostatak znaš, odnosno da je kupio Takovo, kao i još neke firme na Balkanu.

Sve je to na kraju, manje-više, ne zdrava hrana. Jedini proizvođač na Balkanu koji se na kraju možda neće prodati, i ima nešto kvalitetnije proizvode (po meni), je Kraš, ali i to je veliko pitanje.

---
    Podravka se prodaje strancima, ako nije već prodata.
    ---
    Nego da ne odugovlačimo bezveze. Onaj članak što si pročitao nekoliko strana unazad nije laž, hrana u marketima je jeftinija u dosta EU zemalja negoli kod nas u CG.

edit...
    ---
    Po meni, hrana iz marketa kod nas i u inostranstvu se poredit ne može.
    Prvo - cjenovno. Mnogo je skuplja nego dolje.
    Drugo - kvalitet. Lošija je nego dolje.
    Cijene su stvarno jeftinije u zemljama koje sam ja naveo (ne pretjerano), kao i još neki od forumaša. Ja konkretno znam kakve su u Njemačkoj i Austriji, kao i da su u Danskoj/Švedskoj, a posebno Norveškoj MNOGO skuplje.

Što se kvaliteta tiče ja lično ne vidim apsolutno nikakvu razliku u proizvodima iz marketa, ali isto tako nisam ništa domaće nit probao u inostranstvu pa ne mogu da komentarišem.

Al ajd da završimo sa raspravom, udaljismo se od teme.
    Složit ćemo se da se ne slažemo i to je to!
    Last edited by beat; 09-06-13 at 17:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Znaš šta je fora? Što ja nisam samo ovdje živio, nego u još par zemalja EU proveo po par godina, pa slobodno ovo mogu da kažem. Dosta si isključiv sa ovim postom.

U istoj toj Sloveniji koja je tu iza ćoška, kad kupiš voće i povrće u Merkatoru, drugačiji je i plastičan ukus nego kod nas.
    Obožavao sam (da, past tense) paradajz, al kako pođoh vani, još normalnog nisam probao.

Ako ti je hleb 1,5-1,7€ u Sloveniji, isto toliko u Mađarskoj, a ovdje 4,5-5€, o drugim namirnicama neću da pričam.

Te priče da si tačno znao da sam ovamo đe sam i da je hrana ista, to mačku o rep. Uporedit se ne može, ali baš.
    Naravno, ako imaš malo deblji novčanik, onda ćeš i priuštit sebi "ljepšu" hranu.

Bukvalno. Svaki put kad se vratim tamo, prosto uživam u voću i povrću i ostaloj hrani, a da ne pominjem kako mi cijene izgledaju.
    Sta mislis kakvo je voce i povrce koje kupis u Voliju/Maxiju? Uglavnom po supermarketima kupujemo stvari koje ne bi trebalo, zato sto nam je tako lakse, a rijetko ces tu naletjeti na ukusno, zdravo, prirodno voce i povrce, bez obzira o kojoj zemlji se radi.

Naravno. Cak i Amerikanci imaju takvu (organic) hranu, ali su cijene x5.
    "Abrazame para que piense alguna vez en ti..."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Sirenita View Post
    Sta mislis kakvo je voce i povrce koje kupis u Voliju/Maxiju?
    Mnogo bolje, jeftinije i ukusnije nego u supermarketima po EU

Kako obožavam hranu, voće i povrće (ko ne?), to je jedina stvar koja mi nedostaje iz CG.

Sad će Sparco da mi uleti i kaže da je kod njega hrana bruka dobra!
    Znam, i nadam se da ću brzo put tamo, pa da mastimo brkE!
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mnogo bolje, jeftinije i ukusnije nego u supermarketima po EU
    Nije! To je ono o čemu ti pričam, voće ovdje je isto kao i u dobrom dijelu EU, skoro pa svo voće u CG je iz Španije.
    Vjerovatno ne uvijek, ali u većini slučajeva je voće uvozno, to je ono što je žalosno i ono što ti uporno ne želiš da shvatiš.

Eto imamo domaći krompir skoro pa uvijek, ali je zato 1kg divnih 1.5 eu ( barem u Herceg Novom ).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

E ali to je grahovski.
    Kad mi ovo kažu, udarim se u muda da zaboravim na mentalni bol.

Gledam danas cijene otkupa mlijeka kod nas i vani.
    Daleko su iznad evropskog prosjeka, a najviše i u regionu.
    Od 34 centa po litru, 13 su subvencije države/opštine.

I prosipaju mlijeko, e kako bi im one kante ponabijao u usta.
    Bijo si poziw koi se neodbija

Thanks Thanks Given 
    5,245
    Thanks Thanks Received 
    9,514
    Thanked in
    4,611 Posts

toliko o tome kako im je loše kad imaju za bacanje.
    odlično je nama, samo mnogi još to ne vide.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nije! To je ono o čemu ti pričam, voće ovdje je isto kao i u dobrom dijelu EU, skoro pa svo voće u CG je iz Španije.
    Vjerovatno ne uvijek, ali u većini slučajeva je voće uvozno, to je ono što je žalosno i ono što ti uporno ne želiš da shvatiš.

Eto imamo domaći krompir skoro pa uvijek, ali je zato 1kg divnih 1.5 eu ( barem u Herceg Novom ).
    Biće to da smo svi mi koji smo vani nešto udareni, pa nam se i čulo ukusa poremetilo
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Biće to da smo svi mi koji smo vani nešto udareni, pa nam se i čulo ukusa poremetilo
    Veoma moguće, mada ne tvrdim da je tako. Uopšte nije isključivo da je tebi tamo hrana iz supermarketa lošija, pitanje je koliko je to objektivno, psiha je čudo.

Moguće da je u Švedskoj hrana kao što kažeš, jabuke definitivno nisu jer znam odakle ih uvoze (iako IMAJU svoje, Švedske jabuke!), ali za neke druge EU zemlje kao što su Njemačka, Austrija, Italija znam da je hrana iz supermarketa ista kao i ovdje, pa probao sam je u više navrata.

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Hajde da budemo konkretni jer ovdje mislim da nije nikoga briga sta je kome ukusno, i ko je koliko nostalgican.
    Licno iskustvo. Italija. Gledajte:
    -mlijeko: 1.39 e
    -hleb: 2.68 e/1kg
    -meso( najskuplja zemlja u Evropi, kada je rijec o mesu, pa mi muka da pisem koliko para na njega odose)
    -alkohol (isto jedna od skupljih zemalja zajedno sa Velikom Britanijom, Irskom i Islandom, koje su stavili odredjene 'taxes' kako bi smanjili konzumaciju alkohola): boca crnog vina kosta u prosjeku oko 4 eura; tri boce piva 3.3 e;
    -voce, cijene od danas, napisacu ih ugrubo, samo po onome sto sam kupovala danas: 250 g jagoda =1.35, jabuke 2 eura (mozete kupiti i one sa ukusom stiropora, od 1.29, u jednom hipermarketu, al njih je bolje uzeti ako hocete da gadjate nekoga a da mu se nista ne desi, posto su velicine odbojkaske lopte ); tresnje 7.99 e/1kg (ovo je cijena od prije neki dan, nije danasnja); kajsije i breskve se krecu od 2.99 pa navise. Ukus voca je fin, naravno, ako ne kupujete ono koje je na prvi pogled genetski modifikovano, poput spomenutih 'jabucica'.

Nesto extra troskova. Izlazak na caj, 3.5 eura po caju Postoje i turisticka mjesta gdje vas dvije kafe mogu zakaciti i po 20 eura, al o njima necemo. Sisanje, za zensku osobu 40 eura. DA DA! 18 eura je sisanje+ toliko pranje i feniranje + 2 eura vam naplate balzam ako ga stave tokom pranja + dodatni troskovi ako vam je kosa neposlusna pa vam jos nesto stave... i sve to mora, ne moze se izbjeci

Necu da pisem koliko kosta iznajmljivanje stana, i jos neki normalni zivotni troskovi. Djeluje mi da su ovdje najveci entuzijasti kada su troskovi u pitanju, oni koji su ili u Cg ili zive vani neki kraci period.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Page 30 of 73 FirstFirst ... 2026272829303132333440 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)