Isus je po Bibliji rekao da će se pojaviti "lažni proroci". To što vi pričate je da ponovim tvoju uzrečicu " vađenje iz konteksta"
Možeš reći da je najavljen u Starom Zavjetu tj. Tori(omraženih Jevreja) ali Biblijski Hrist je bio veoma jasan kada je rekao "čuvajte se lažnih proroka".
Last edited by Rakun; 05-06-13 at 00:42.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Objasni mi pojam Bogocovjek? Covjek je svestan da nije Bog,a Bog je svestan da je On Bog....
Isus ne moze biti Bog nikako, Isus je kao sto se vidi u Bibliji drugaciji od Boga, on kaže da je Otac veći od njega, da ne čini ono što on hoće već što Bog hoće,jer kada bi činio ono što on 'oće njegov sud ne bi bio pravedan.
Termin ,,Bog'' ne moze stojati u nazivu ,,Bogocovjek'' ,,Čovjek'' može ali ovo drugo ne.
Oni koji su umrli na Allahovom putu su živi, ne na ovom svijet već na Onom svijetu i u obilju su kod Gospodara svoga![]()
Ahaaa, najavio je da će se pojaviti "LAŽNI PROROCI" pošto je čo'ek bio pun priče negdje je pomenuo "Duh Istine" koji ste vi izvadili iz konteksta i rekli "mislio je na Muhameda" Da je prije Islama nastala neka religija(npr. 600 godine) mi bi danas pričali da je mislio na Blaža Jovanovića
Last edited by Rakun; 05-06-13 at 15:30.
Nije meni upućeno ali Isus je po bibliji sin Boga i žene ljuda. To se kod svih predavramskih religija nazivalo "polubog". "Logičan" opis biblijskog Isusa bi bio "polubog" ili kako su hrišćani modernizovali(da bi se razlikovali od "pagana") "bogočovjek".Originally Posted by Israphel
Mogu ljudi i mene nazvati predsjednikom ali ja to nisam, Isus nigdje nije rekao da je on Bog, on je rekao da je Bog veći od njega, da on čini volju Božiju, rekao je da on ništa ne može raditi sam od sebe ali čak i poslije toga ga hrišćani nazivaju ,,Bogom'' ili ,,Bogočovjekom' itd... Bog nije kao čovjek pa da mora da ima seks da bi imao dijete već on samo kaže ,,Budi'' i ono bude![]()
Čovjek sa uplivom božanske prirode.
Zar misliš da je nemoguće da Svemogući tako nešto načini?
Kao što ti rekoh, niko ne tvrdi da je Hrist Bog?
Restartuj se malo.
Uzmimo na primjer Ibrahima , tj. Avrama. Pa njegovo ime znači 'Otac je uzvišen' , do kada mu je Bog promjenio ime u Avraam , pa je postao -otac naroda. Tu nemate nešto nedoumica
Onog trenutka kada se zavjetao sa Bogom.
Kad nekoga nazoveš oče, valjda se podrazumjeva da si u nekom kontekstu njegov sin.
Da ne spominjem 'SInove Božije' koji se na mnoga mjesta spominju u SZ
Izuzima se suština, a to jeste duhovna priroda Hrista - koji je sve činio po volji Oca.
Već spomenuto, oko imena Boga, ti reče da ih samo u Islamu ima 99 , a to je opet mali dio asortimana.
Da neđe reče Bog - 'Želiš upoznati moje ime?- zovu me prema djelima mojim. Kad ratujem onda me zovu Sabaot, kad kažnjavam onda me zovu SVemogući Bog, kad sam samilosan nazivaju me Jehova.'
Na neki način, može se u samom imenu za njega uvidjeti sama tendencija vjernika. Koji je njegov izbor, šta traži i čemu teži.
Suština religije, kao što već rekoh, jeste duhovno razvijanje čovjeka. Kad se napravi prvi korak, kada se psiha otrgne primitivnom stanju od tog trenutka ne postoje dva ista, ali ni primać
Samim tim ne postoji ni univerzalno pravilo koje će kod svakoga da urodi plodom. Mnogi shvaćaju religiju poput neke terapije, pa ako se kljukaš sa molitvenim tabletama ozdravljenje je neminovno.
Kako čovjek može znati šta je dobro i korisno za njega?
Na osnovu niza primjera koji su se desili, koji su ostavili poruku preko kojih prepoznajemo razne moralne i duhovne vrijednosti.
Kako nam je Bog mogao to drugačije predočiti?
Kometom koja će da proleti pored Zemlje, da se otvore nebesas i da urlikne na nas? - ili na način sa kojim se svaki čovjek može poistovjetiti, indetifikovati, prepoznati situaciju u kojoj se nađe i da njegov izbor bude dobar, tj. civilizovan.
Opet tu dođe do komplikacija, kada se stvari bukvalistički shvate, pa se bukvalno oponašaju pokreti. Počnimo od hadžiluka, gdje se opet svaki vjernik stavi u poziciju da je upravo on sam Hrist ili Muhamed (zavisno od želje ko želi da se bude), pa u skladu sa primitivnom prirodom , koja religiju shvata poput magije i objektivno očekuje ako uradi sve što je urađeno i izgovori riječi koje su izgovorene i njemu će se TO desiti.
Riječ bez značenja, njene duševne jačine i nije ona riječ na koju se misli, do nje se možed oći samo spoznajom, opet ona trga čovjeka iz sabornosti primitivizma.
Dakle, da se vrnem na Hristovu simboliku i značaj u građenju moralnih vrijednosti u kojima zaista ne vidim greške.
Totalno je marginalno da li je prevod adekvatan, neko bukvalno shvatio da je on bog, ili da li je moguće da Bog ima sina - marginalno jer se ulazi u definisanju i objektiviziranju nespoznajnog djela nas samih - što će reći da se nismo popeli na te grane da nešto sagledmo odozgo, a zanmo kako izgleda odozdo, pa da rečemo da to nije to
Krajnji subjektivizam, sve je u tome - ah da nekako taj individualizam je unutar rel. institucija shvaćen kao teški grijeh. On isključuje doniranje onog pravog poštovanog bogusa, novca - jeste vole oni nas, ali mora se od nečega živjeti
Nema mane da pada sa neba a mi da kupimo i da ijemo, a to je bilo pa prošlo, a da se čovjek ufati motike - ma teško more! ipak ima leba bez motike
Uvijek iznova i iznova se zaboravlja koji je pragrijeh - a to je gordost.
Na primjeru Hrista nam je pokazano da On nije gord, sve što savjetovao da je dobro za nas, Hrist je uradio.
Bio je sa svakome brat, svakome dostupan,iznad nikoga se nije izdigao, zarad onih koje voli se žrtvovao, na kraju je dokazao da govori istinu o svojoj prirodi tako što je vaskrsnuo.
Kao što se da vidjeti da nije gord - ili neki egomanijak koji sadistički prži sve one koji formalno nisu zadovoljili ritualno ponavljanje njegovog veličanja, priče o njegovoj moći, svo to sadističko poimanje mora da izrodi, a nije teško uočljivo i da se listom to i dešava u krajnju duševnu bolest.
Ljudi jednostavno ga zovu imenom kakvim ga doživljavaju, samim tim i čemu streme - ako ga doživljavaju kao sadističkog manijaka, krvožednog kassapa , pitanje je vremena kada će takav primitivac da se nađe u prilici da i iskaže soptvenu rđavost.
Gledam neki klip, gdje u Siriji neki tip puca iz minobacača, sa histeričnim ponavljanjem -Alllah ekbar. Vidno je da radi nešto protiv čega njegova psihu urla, što misliš da mantranje je prava molitva, ili prosto pokušaj da nadglasa ono unutrašnje urlikanje koje mu govori NE UBIJ! - ništa osim pokušaja da se prevari Apsolut, jer ako je djelo urađeno sa NJegovim imenom izgovorenim, ima taj magijski značaj da je to upravo od Njega naručeno i u njegovu slavu.
Svi znaju put savršenstva, pa smim tim i znaju đe se oni nalaze na tim puteljcima.Oni koji su umrli na Allahovom putu su živi
Opet jedan divan primjer Hrist je predočio.
Na samom raspeću ostavljen je sam, Otac mu više nije govorio.
Čak je i on u tim trenucima introspektivno sagledao svoja djela, da nije možda nemarnim previdom napravio grešku, da nije gordost (od koje su pali mnogi) se negdje utkala.
To si sam navodio ovuda navijači kao dokaz - dokaz čega? da je to neispravno?
Upravo aludiranje da se Apsolut stalno pominje u našim mislima , jeste da se introspektivni proces nikada ne ugasi, da uvijek razmislimo o prirodi naših postupaka. Da NIKAD zasigurno ne pomislimo da je to prava stvar, ma koliko nam očigledno djelovalo da je tako, jer prosto gnosis uvijek treba da raste, nikad ne znamo koliko je naše neznanje
Dakle, reči ti meni, pored ovh folklornih manifestacija, čiji vez na tepihu je ljepši i bolji, šta je na primjeru Hrista, Prometeja, pogrešno i pogubno za čovjeka.
Ovo 'obilje' se uvijek provuče kao uspijeh na duhovnoj razinina Onom svijetu i u obilju su kod Gospodara svoga
Krkanluk, sa svim udobnostima, koje pruža dobra postelja, lijepa žena, dobar parkić, zlatne kvake (ovo kao da opisujem kačavendinu kuću - majku mu) bješe obilje
Niko da reče, sada putuju svemirom, istražuju, saznaše , viđeše, spoznaše - postadoše još bolji nego što su bili. Pametniji? Duševniji? Iskustveniji?
Bitne su zlatne kvake i kandila, da ne spominjem hurije i sve što ide uz to![]()
Pa Hrist nije Bog, on je bogočovjek, Sin.
Ko ti je rekao da se tvrdi da je Hrist Bog?
Islam je uzeo to za razlog da uspostavi novu objavu, na osnovu , već rekoh nekoliko puta, monofizista, frakcije koja je tako tvrdila.
Lokalno Islam je imao smisla, zaista su monofizisti pogrešno protumačili jevanđelje. Dok globalno nije tako.
Čudno jeste da na savršenom jeziku, od savršenog nalogodavca, mora da se pojašnjava na koji se Kuran misliUzvišeni u Kur'anu kaže da će stanovnici Dženeta ono što žele postići- uzvišeni, prečasni.
Vidiš kako je sve stvar subjetkivizma, uvijek mora da se pojašnjava jer postoji opasnost da se ne shvati rečeno, a niko ne može biti toliko gord da misli da svi drugi razumiju ono što on govori.
Pa pojasni mi značenje imena Ibrahim?
Čiji je on bio sin (ime značaše Otac je uzvišen - čiji Otac - koji Otac), pa poslije postao Otac naroda
Poslije čina gdje je pokazao vjeru kad je imao namjeru žrtvovati svoga sina - pa bi zaustavljen, jelte pa umjesto sina pojavi se ovan.
E sada kad je Kurban-Bajram , islamski praznik prinošenja žrtve, praznik oca? - misliš da je bukvalno on izrodio arapaski narod - jesi ti Arap? U kom odnosu ti je on otac?
Pošto slaviš Kurban-Bajram - pa mi objasni.
A ja te čekam![]()
Last edited by gaul; 06-06-13 at 11:10.
Objasni mi naziv ,,Bogočovjek'' ?
Kao što sam već rekao, čovjek je svjestan da nije Bog, a Bog je svjestan da je Bog![]()
Nisam siguran da li je Ibrahim bukvalno izrodio arapski rod
U Bibliji je rečeno da su svi oni koji čine volju Božiju Božija đeca, pošto je Isus rekao da ništa ne radi sam od sebe, već samo onako kako mu Bog naredi normalno da Boga zove ,,Otac'' i sebe ,,Sin''.
Uzvišeni Allah dž.š. veli: “Zaista smo ti mi dali najveće dobro, ovog i budućeg svijeta. Pa klanjaj svome Gospodaru i kolji kurban. Zaista je onaj koji te mrzi bez spomena.”(El-Kevser, 1-3)
El-Hadžd:27. i oglasi ljudima hadž!” – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim;
dolaziće iz mjęstā dalekih,
28. da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana,
kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali. Jedite meso
njihovo, a nahranite i siromaha ubogog!
“Reci, Moja molitva, moj kurban, moj život i moja smrt pripadaju samo Allahu Gospodaru svjetova.” (El-En'am, 162)
Ebu Rafi, r.a., prenosi da je Božiji Poslanik a.s., kada bi kupovao kurban, tražio da izabere najljepšeg, a kada završi sa hutbom na Bajram, izabrao bi od dva kupljena kurbana jednog
i sobom ga zaklao izgovarajući: "Bože, ovo je od mog čitavog ummeta, za svakog onog ko svjedoči da si Ti samo Jedan i ko svjedoči meni da sam prenio Objavu", a potom bi uzeo drugog i sobom ga zaklao izgovarajući: "Ovo je od Muhammeda i Muhammedove porodice."
Kada su upitali Poslanika, a.s., šta predstavljaju ovi kurbani, odgovorio je: "Sunnet vašeg oca Ibrahima, a.s." Upitali su: "A šta mi od tih kurbana dobijemo?" Odgovorio je: "Za svaku dlaku kurbana piše vam se dobro djelo." Upitali su: "A šta ako je vuna?" "i za svaku dlaku vune piše vam se dobro djelo."
"Ko bude u mogućnosti da zakolje kurban, a to ne uradi neka se ne približava našem džematu."
"Neka niko ne kolje kurbana dok ne klanja bajram-namaz." (Buhari, Muslim)
Mudrost propisivanja kurbana
Ovom vrstom ibadeta postiže se:
a) udovoljenje Božijoj naredbi, odnosno slijeđenje prakse Božijeg Poslanika;
b) oživljavanje prakse Ibrahima, a.s., i sjećanje na njegovu spremnost da žrtvuje ono što najviše voli, sina Ismaila, kao i spremnost Ismaila, a.s., da žrtvuje najviše što ima, život;
c) socijalno zbrinjavanje ugroženih u islamskoj zajednici, briga prema njima da se bajramski dani provedu u potpunoj sreći i zadovoljstvu, kao i povezivanje i učvršćivanje odnosa unutar rodbinskih i prijateljskih krugova;
d) zahvala Allahu, dž.š., na opskrbi i blagodatima kojima nas je počastio.
Podjela kurbanskog mesa
U ovoj vrsti ibadeta ogleda se i socijalni momenat, njime se želi pomoći ugroženo stanovništvo u danima opće radosti i raspoloženja.
Uzvišeni Allah dž.š. veli: “Da bi koristi imali i da bi u određene dane prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali. Jedite meso njihovo, a nahranite siromaha gladnog.” (El-Hadždž, 28)
Last edited by Israphel; 06-06-13 at 13:16. Reason: og
Onaj koji je vidio Bogu lice,kao običan čovjek to ne bi bio u mogućnosti. Kao ni anđeli, Rafailo ima poseban par krila sa kojim krije lice kada izađe pred Boga.
Jer bi bio uništen da ga vidi.
Bez djela božanske prirode u sebi hrist ne bi to bio u mogućnosti.
Vidim da si neđe kačio klip gdje je prenesen transkript razgovora Hrista i Allaha, sa određenim dramaturškim elementima, pa te ja pitam - kako je to moguće?
Znamo da je začet nadnaravno, sa intervencijom Boga.
Kroz Hrista, Bog je pokazao da nije gord, samoživi sadistički manijak. Pokazao je koncept ponašanja, novu moralnu svijest kojoj je ontološko-suštinsko-centralno-središna bit (postajem totalno elite-liturgijanac) postojanja jeste duhovna vrijednost, prizma ljubavi. Žrtva učinjena iz ljubavi, bezinteresna - zar nije to divno?
Koliko se samo ljudi bave marginalnim stvarima oko nekih trica koje svakako nisu moguće da se spoznaju.
Stari Grci su sa pravom uveli jedno filosofsko pravilo, da se o prirodi bogova ne raspravlja, jer to vodi u ludilo
Dok je Islam napravio regresiju, vratio je Bogu imidž gordosti i samoživosti (jer poslije pomirenja sa ljudima opet je Osvetnik) - zapravo njegov SZ-ni karakter proizilazi iz ljutnje prema ljudima, gdje je odabrani narod vodio kroz svoj sudbinski zadatak da se jednom dana među njima pojavi upravo Mesija, izbavitelj.
Teološki je Hrist veoma značajan, čak i za Islam, kao će onda on da komanduje sa vojskom anđela na sudnjem danu, ako mu to priroda ne nalaže?
Sa druge strane, Islam ne negira da je vasksnuo i time potvrdio vjeru, riječ koju je podijelio. Pa onda se uznio na nebo.
OK - živ čovjek to ne bi mogao, a da pritom ne bi bio uništen, osim ako ima posebnu prirodu , što nije čudno, ako se sjetimo njegovog načina začeća.
Zar misliš da Bog to nije u mogućnosti da uradi?
blablablaUzvišeni Allah dž.š. veli: “Zaista smo ti mi dali najveće dobro, ovog i budućeg svijeta...
Fino si mi opisao obredni dio, ali pitao sam te nešto drugo.
Čemu pominjanje Avraama, kao praoca, slavljenje ili podsjećanje zavjeta i njegovo smatranje za oca?
On je otac, ali kako - po čemu? kad već nekoga nazoveš oca, valjda si mu sin
Naredi?već samo onako kako mu Bog naredi normalno da Boga zove ,,Otac'' i sebe ,,Sin''.
Da li možeš nekome narediti da bude mudar?
Da oživi mrtvog?
Izliječi bolesnog?
Da oživi poslije smrti svoga tijela?
Da se uznese na nebo?
Ovo mu je dato. Božija spoznaja nije u mogućnosti da se da čovjeku, on je mora naučiti, cilj je da se razvije, tako je stvoren
Da se podsjetimo, on nije bio rekreator misli niti je imao suflera , poput nekih, pa da ga zovemo prorokom, on je bio kreator - a to može samo Bog. Ne?
Sa druge strane ne može biti ni anđeo, jer je u duhovnom svijetu je dostojanstveniji (ili jači , ipak je to mnogima prisnije i razumljivije), data mu je veća moć. A i onda bi i šejtan bio u pravu, kada je davao jabuku i rekao da ljudi mogu postati anđeli
I kažeš oni koji su poginuli na Allahovom putu su pored Gospodara svojega
A vidiš, meni se mnogo više sviđa ono kada je raspet na krstu Hrist se pomilio za oprost svojim ubicama , jer ne znaju što čine.
Ljubav, peace i ostalo.
Generalno Hrist je koncept, moralna vrijednost koja vrijedi i najznačajniji kultorološki događaj za civlizaciju, poslije pojave Prometeja.
Totalno su marginalne stvari palamuditi, jel čučnuo onamo, kako se preveo neki termin, kakve je prirode.
Zar misliš da Indijanci koji su svojevremeno živjeli u oko Vankuverskog zaliva, koji nisu imali u svom jeziku riječ za rat, ubistvo, borbu,toliko su bili blagorodni - da se peču u paklu jer nisu dovoljno pokazali snisohodljivosti prema autoritetu.
Mislim da jok![]()
Last edited by gaul; 07-06-13 at 02:12.
Ova tema nema smisla. Moze se napisati jos 300 stranica, ali se necete sloziti.
Uzvišeni Allah je poslao svakom narodu poslanika, znaci i Indijanci (oni dobri) ce ici u Raj, oni nisu imali mogucnosti da cuju za Muhameda i saznaju o Islamu, zbog toga je Uzvišeni objavio ovaj ajet
:
Trpeza - Al-Maeda
69
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَادُوا وَالصَّابِئُونَ وَالنَّصَارَىٰ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَعَمِلَ صَالِحًا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili jevreji, i sabejci, i kršćani – oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili – ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati.
Islam ne govori o Alahu kao nekom sadisti, Allah mnogo prašta i samolostan je.Isusova molitva je još jedan dokaz da Isus nema Božije moći, jer Bog praša a ne čovjek, čovjek moliKažeš da je Isus mogao to da radi zbog svoje Božanske prirode ali Isus kaže ovo:
Ivan 5:30 - "Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe. Sudim, kako čujem. Moj je sud pravedan; jer ne tražim volje svoje, nego volju onoga, koji me je poslao."
Sva čuda su djelo Uzvišenog a on je ta svoja čuda sprovodi preko ljudi.
Isus jasno kaže da je otac veći od njega
Ivan 14:28 - "Čuli ste, da vam ja rekoh: 'Ja odlazim, i doći ću k vama. Kad biste me ljubili, onda biste se radovali, što idem k Ocu, jer je Otac veći od mene."
Ivan 6:38 - "Jer siđoh s neba, ne da činim volju svoju, nego volju onoga, koji me posla."
Oko Isusovog začeća nema ničeg čudnog, Bog je svemogući i samim tim on stvara šta oće-kako hoće, on je Isusa stvorio i obdario ga mudrosti i Isus je čuda činio u ime Boga, voljom Boga![]()
Dobro su Grci rekli, Allahu nema ništa slično, pazi svi poslanici su molili Allaha da oprosti ljudima njihove grijehe. Isus nije ubijen već ga je Allah uznio na nebu i vrati će ga opet na zemlju u vrijeme kada bude zla svugdje..
Zvanični stav crkve je da je Isus Bog, ali on to nije niti će ikada biti, on je govorio da postoji samo jedan Bog i da je Bog veći od njega
Last edited by Israphel; 07-06-13 at 11:02.
Kakve gluposti lupetas sve ti prosto. Koje crkve i koji dokument to kaze? I jos si ti mjerodavan da ga proglasis kao zvanicniReci nam da ti slucajno nijesi papa ili Vaseljenski patrijarh ili mozda kraljica Engleska. Prosvijetli nas kako se zvao poslanik Alaha koji je Indijance obavijestio o njemu i koji je to zvanicni dokument jer si u zvanicne dokumente upućen?
Mislim da jok. Ovo se odnose na one koji su vjerovali , kojima je bila data knjiga, pa je čak i nabrojano - jer Islam je sinkretistička religija, i nastala u vidu korekcije objava - znači ne daje novu objavu gdje će se uspostaviti novi moralni sistem, nova pravila u nebeskoj drami.Uzvišeni Allah je poslao svakom narodu poslanika, znaci i Indijanci (oni dobri) ce ici u Raj, oni nisu imali mogucnosti da cuju za Muhameda i saznaju o Islamu, zbog toga je Uzvišeni objavio ovaj ajet
:
Trpeza - Al-Maeda
69
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَالَّذِينَ هَادُوا وَالصَّابِئُونَ وَالنَّصَارَىٰ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَعَمِلَ صَالِحًا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili jevreji, i sabejci, i kršćani – oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili – ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati.
Već korekciju .
Dakle koja je uloga onda Isa?
Što je on rekao, donio vaaseljeni, koja nova pravila?
Zar nije jednostavnije bilo da se Indžil opet prepiše u svojoj pravoj formi već jovo nanovo idemo sa novim komplikacijama , sa novom knjigom.
Sa druge strane - po iljaditi put - Niko ne smatra Hrista Bogom!
Bogočovjek je opis njegove prirode, njegovog djela, ono što je radio i činio, čemu je dat autoritet u duhovnom svijetu.
Jer je radio se po volji Boga. Narodski, taman kada je on bio tu, samo to je nemoguće, jer da se Bog pojavio svi ljudi bi bili uništeni, razlog jeste ograničena ljudska priroda koja ne bi mogla to da podnese.
Naime, pošto je Bog obećao da neće raditi protiv ljudi, on je stvorio sina.
Hristova spoznaja nije ovozemaljska, stečena iskustvom i naučena mudrost.
Ona je nebeskog porijekla, data mu je kao i moći sa kojima je liječio bjesomučne, slijepe da progledaju, oživljavao ljude, sjetmo se zbunjenog Lazara.
To kao običan čovjek nije mogao da primi, da se podsjetimo njegovog začeća koja govori o njegovoj božanskom , nebeskom porijeklu, začet intervencijom iz duhovnog svijeta.
Islam je nastao kao korekcija (po stoti put) svojih komšija, monofizista, preko njih su se upoznali sa hrišćanstvom.
Oni su tvrdili da je Hrist čiste božanske prirode, dok neko pravilnije tumačenje govori da je dvostruke prirode, čovjek sa uplivom božanke prirode.
kako se neđe opisalo, kap božanske prirode u moru ljudske - to oni koji se bave procentima. Po meni to je ttoalno nebitno.
Sa druge strane, da se vratimo na Tevrat.
Zavjetni kovčeg?
U njega su bile ispisane ploče zakona koje je Bog lično svojim prstom ispisao.
Zavjetni kovčeg je opisan kao artifakt sa velikom moći, znamo da je korišten u ratu sa Filistejcima, da je iz Njega se obraćao Bog carevima judejskim.
Pa čak, u prvom licu, se obraća Davidu , kad mu kaže da mu sagradi dom, podigne hram, dosta je bio po ledina i šatora.
Kasnije je Solomon i sagradio hram.
Dakle, ko je bio u Zavjetnom kovčegu?
Bog, ili dio njegove bezgranične prirode, koja je isijavala veliku moć iz perspektive ograničenog ljudskog poimanja.
Čisto što je te ploče ispisao svojim prstom, ili što je na pločama bila zabilježena njegova volja - šta je isijavalo moć?
Ipak govorimo o dodiru duhovnog i materijalnog svijeta - riječ, logos, ima značenje koje joj daje jačinu.
Tako je počela geneza, tako da i riječi zapisane na pločama imaju moć (duhovnu) koja je objektivno opisana kada je djelovala poput oružja.
Ko je tada držao nebesa?
I sva ostala pitanja sa onog klipa što ga vješaš tuda, to je Tevrat druže - Allahova objava.
I nikako da mi odgovoriš - Avraam ti je otac, a ti si sin ? Kako i po čemu
Ne govori, ali govore 99% vjernika - Boga prezentujete kao neku babarogu pa se ponašate poput malih babarogića, svaka druga vam je paklenji oganj, e oni što su poginuli u ime Boga, e onaj se prodao, e onaj se kupio, onaj mrzi vjernike (čitaj - mene) jer sam ja na pravom putu , a onaj jok (čitaj - šejtanov put).Islam ne govori o Alahu kao nekom sadisti,
Smrt. patnja, mržnja, natega ... da se poludiš od smaranja.
Aham, pa onda je još bolje, liječio je sa sopstvenim moćima?Isusova molitva je još jedan dokaz da Isus nema Božije moći...
Moćima šejtana?
Šta je ubijalo iz Zavjetnog kovčega?
Čiji glas se čuo?
Naravno Otac je veći od njega, jer je on SIN.Isus jasno kaže da je otac veći od njega
Ivan 14:28 - "Čuli ste, da vam ja rekoh: 'Ja odlazim, i doći ću k vama. Kad biste me ljubili, onda biste se radovali, što idem k Ocu, jer je Otac veći od mene."
Neće sin oca učit kako se prave đeca - valjda.
Naravno, on će da komanudje vojskom anđela.Isus nije ubijen već ga je Allah uznio na nebu i vrati će ga opet na zemlju u vrijeme kada bude zla svugdje..
Onome koji je suflirao Muhamedu mudrost - Hrist komanduje - MORE!!!
Zna se ko kosi, ko vodu nosi
Duhovno mora da ima kanal, posrednika kada se obraća ovozemaljskom.
Last edited by gaul; 07-06-13 at 12:59.
Nekoliko popova i tvoj religiozni drug donose zvanicna dokumenta koja prestavljaju zvanicni stav crkveOvo ni na viceve nema
![]()
Da li je ovo tvoje pisanje zvanicni stav islamske religijske populacije ili da pitamo jos par muftija preko koga se Alah obratio Komachima i da li je isti bio kod Apacha, Chejena.... i kako to ti znas a u Kuranu nije napisano?
Kako niko ne smatra Isusa Bogom? Evo npr onaj Radovan777 ilio kako se već zove je po forumu govorio da je Isus Bog![]()
Nije Isus liječio sopstvenim moćima već voljom Božijom.
Ivan 6:38 - "Jer siđoh s neba, ne da činim volju svoju, nego volju onoga, koji me posla."
Kada imaš takvo mišljenje o Islamu vjeerovatno si to čuo od vehabija, ili šija![]()
El-Bekare 106:
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a
da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da
Allah sve može?
Znači Allah mijenja propise
Mada mislim da si upravu za Isusa, on nije Bog, ali nije ni normalan čovjek, on je izuzetno obdaren inteligencijom , i mislim da je teško da ćeš sada naći nekog lika koji liječi gubavce dodirom,i invalide opet vraća na noge![]()
![]()
Last edited by Israphel; 07-06-13 at 13:30.
Zvanicno
![]()
Evo iz Kur'an malo o poslanicima
En-Nahl
ajet 36:
Mi smo svakom narodu poslanika poslali: ”Allahu se klanjajte, a kumira
se klonite!”....
U časnome Kur'anu jasno je navedeno da nas dragi Allah u ovoj mubarek Knjizi, iz savršene Njegove mudrosti, nije obavijestio o svim vjerovjesnicima i poslanicima koji su bili odaslani čovječanstvu u dugačkom vremenskom periodu između prvoga od njih, Adema, alejhisselam, i posljednjega od njih, Muhammeda, alejhisselam: Mi objavljujemo tebi kao što smo objavljivali Nuhu i vjerovjesnicima poslije njega, a objavljivali smo i Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu i unucima, i Isau, i Ejjubu, i Junusu, i Harunu, i Sulejmanu, a Davudu smo dali Zebur; i poslanicima o kojima smo ti prije kazivali i poslanicima o kojima ti nismo kazivali, a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao, o poslanicima koji su radosne vijesti i opomene donosili, da ljudi poslije poslanika ne bi nikakva opravdanja pred Allahom imali. A Allah je silan i mudar. (Kur'an, 4:163-165)
Prema tome, daleko je od toga da su Allahovi poslanici i vjerovjesnici bili samo oni koji su pomenuti u Kur'anu i u jevrejsko-kršćanskim vrelima. Postoje predaje da se broj vjerovjesnika i poslanika koje je dragi Allah odašiljao čovječanstvu od vremena Adema, alejhisselam, do Muhammeda, alejhisselam (Pečata vjerovjesnika) izražava čak i u stotinama hiljada. Samo Sveznajući zna koliki je to broj, ali se može osnovano pretpostaviti da je on ogroman (u najmanjoj mjeri viši je od stotinu hiljada vjerovjesnika i poslanika). Odatle je jasno da se svi oni apsolutno nikako nisu mogli pomenuti u Kur'anu koji je, isključivo po volji i odredbi dragoga Allaha, ograničen na određen broj stranica teksta (isto važi i za Tevrat, Zebur i Indžil).
Last edited by Israphel; 07-06-13 at 14:52.
Prije nego nastavimo -
de de -
Vrati se na pitanja koja non stop preskačeš.
Avraam....? - Zavjetni kovčeg...?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks