Super, inace ce taj put najvise i koristiti upravo oni koji raspolazu resursima, nasa sirotinja ce ga platiti bilo resursima bilo porezom.
izgleda da dps ima plan da proda sve i da se onda nakon tog veljeg rata povrati nacionalizacijom kao 45e![]()
She is only here to annoy herself!
Super, inace ce taj put najvise i koristiti upravo oni koji raspolazu resursima, nasa sirotinja ce ga platiti bilo resursima bilo porezom.
ja znam da je vama sve crno ali da pretpostavimo na trenutak bar da je to istina sto govore i da imaju te 2 ponude na stol.
ja bi najprije izabrao ovu drugu , koju turci nude iz razloga sto sem sto ce ce se praviti auto put i zaposliti ne mali broj gradjevinskih firmi u CG sa pretpostavkom da ce doci do novog zaposljavanja radnika posto je to ogroman projekat.
sa druge strane uposljavaju se resursi koji trenutno ne rade, kao sto je rudnik uglja, boksita Niksic i sl. automatski ce oni jadni ljudi prestati da strajkuju (sa pravom) i poceti da rade i da dobijaju redovno plate.
mislim da bi to bio dobar zamajac za nasu privredu, a i komletnu CG.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Mogucnost da oni izgrade auto put jednaka je mogucnosti da ja kupim ferarija. Jako tesko, ali mozda jednog dana![]()
Lepetanac, kad ostanemo bez resursa onda smo pusta zemlja bez idje ista, ali sto nas briga imacemo autoput da povremeno provozamo auta stara po koju deceniju.
Mojsije, mislim da grijesis njima se bas radi autoput, to im je prilika da ukradu jos pola milarde.
bas nam je autoput od esencijalne vaznosti.
nije bitno sto nam je privreda u totalnom kolapsu, sto se u crnoj gori nista ne prozivodi...makar ce milo i njegovo drustvo imat kuda da voze ona bijesna kola koja su zaradili kradjom od ovog mrcnog naroda!stvarno nema smisla da razbijaju trapove po ovih cuka od puteva kojima sada vozimo.
Mi smo porobljena zemlja i narod , ne pitamo se ništa. Orobili nam umove da radimo protiv sebe . Što je problem da autoput uradimo sami? Da kupimo par nephodnih mašina i obučimo ljude koji će na njima da rade? Nemamo gradjevince? Ne možemo iznajmiti par ljudi koji znaju kako? To je komplikovano? Nemamo radne snage? Nemamo željezaru,cementatre,nemamo mašine? Komunisti nisu izgradili zemlju posle rata sami? Što ga ne rade 15 godina ,a od novca dje će za registraciju dodavati po 40 do 500 eura godišnje u zavisnosti od vrijednosti auta. Neka dignu cijenu goriva za 10 centi .Pa kad naprave dionicu i uključe je, naplaćivati putarinu da bi pravili ostatak. Gradjani to svakako moraju platiti.
Ludilom maskiram dosadu
Lepetanac, nama je sasvim dovoljna brza cesta sa cetiri trake i to nam treba, autoput nam nije nasusna potreba. Resursi ce nam valjati svakako i trebace nam, valjalo bi da ih i sad koristimo mi, ali vlada ne misli tako pa ih nemilice ustupa strateskim lupezima.
Skoro da mi je svejedno hoće li biti autoput ili brza cesta sa 4 trake.....SAMO DA POČNU DA RADE DO KRAJA GODINE, DA NE ČEKAMO KRAJ SEZONE KAO SJEKIRU GILJOTINE, JER NEMA IZVORA PRIHODA...a meni je sasvim konforno i put Bar Ulcinj, sa 3 trake...ali bolje 4, pa i uske.
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 12-05-13 at 17:41.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Bone, misljenja sam da je daleko bolja i jeftinija brza cesta sa cetiri trake, ukoliko se trake odvajaju fizicki i radi se ograda cijelom duzinom, plus duple drenaze, plus petlje za ukljucivanje izadje to duplo para.
jedina razlika izmedju ovoga i auto puta je u onoj zaustavnoj traci zar ne?
iskreno meni je sve jedno hoce li da rade jedno ili drugo samo da nesto pocnu da rade, a sto god da rade ja sam misljenja da je to bolje platiti ugljem i boksitom nego kesom.
jer da mogu oni bi ga sada prodali i kopali jos viseali ocigledno da ne ide to tako
Ne, razlikuju se podosta, evo:
Auto-put - ta vrsta puta je precizno definisana zakonom. Dodao bih još nešto što nije definisano ovom odredbom zakona:nema velikih uspona i oštrih krivina (minimalni radijus krivine je 450 m). Konstrukcija je takva da omogućava držanje konstantne velike brzine (minimum 80 km/h). Saobraćaj iz suprotnog smjera nikako ne utiče na tempo i kolovozne trake auto puta ne moraju biiti na istoj trasi. Saobraćajna traka mora imati najmanju širinu od 3,5 m, dok traka za zaustavljanje mora imati širinu od 2,5 m. Dakle, minimalna širina kolovozne trake je 9,5 m. Vozi se desnom saobraćajnom trakom (3,5 m širine), a lijeva saobraćajna traka služi za preticanje. Vožnja zaustavnom trakom je zabranjena.
Brza cesta - to je put sličan autoputu, takođe u pravilu nema raskrsnica već su one izvedene kao denivelisane raskrsnice sa trakama za ubrzavanje, odnosno usporavanje, no, opet mogu postojati i raskrsnice u istom nivou. Brza cesta je dosta jeftinija jer nema zaustavnu traku, ali na određenoj udaljenosti moraju postojati mjesta za zaustavljanje, takođe usponi mogu biti veći (maksimalni nagib do 7%), a radijusi krivina manji (minimalni radijus krivine je 250 m) nego na auto-putu. Širina kolovozne trake bi trebala biti 7m da bi se moglo bezbjedno održavati visoka putna brzina (minimalno 80 km/h). Kako ovaj put nema karakteristiku auto-puta i ograničenje brzine ja na nivou puta rezervisanom za saobraćaj motornim vozilom, odnosno iznosi 100 km/h. U zaleđu primorija se zagovara izgradnja brze ceste umjesto auto-puta, kao i da dobar dio auto-puta prema sjeveru zamjeni tzv. brza cesta.
Last edited by wulfy; 12-05-13 at 10:42.
Evo je wulfy dobro objasnio razliku, samo bih dodao da kod autoputa kolovozne trake moraju biti fizicki odvojene, sto kod brze ceste nije slucaj i sto dosta pojeftinjuje cijenu izgradnje. Dalje autoput mora citavom duzinom biti ogradjen, mora imati takozvane petlje(raskrsnice dje se mozes ukljuciti na autoput i iskljuciti sa autoputa) i naravno zaustavna traka, to sve utice na cijenu, pogotovo na terenu kakav je nas.
I ja bih volio da pocne sto prije, jer bi to bio zamah za ostale grane ovog sto nam je ostalo da nazivamo privredom.
Razlika je kako ga platiti velika, recimo KAP su prodali sa Boksitima za pedesetak miliona, a Deripaska je za par godina izvukao citavu miliardu i sad jos da mu placamo dugove. U te pedesetak miliona rudnici boksita, dakle resursi nijesu ni 10%, a dje su jos resursi EPCG ? Zamisli da nije trebalo neko da se ugradjuje i da je KAP ostao drzavni, uopste ne bi bili duzni kusom i repatom i jos bi uz malo angazovanja imali brzu cestu. Upravo zbog pogresnog gazdovanja resursima mi danas imamo struje za izvoz, a mi je uvozimo i jos nam je najskuplja u regionu, KAP je u poznatom stanju, a rudari su u rudniku znamo zasto.
pa bas zato i kazem da je bolje da se aktiviraju ti resursi pa sa njima platiti nego dizati kredite a to stoji neiskoristeno. a jesu bile lose privatizacije sto se tice KAPa i ostalo ja ne kazem da nisu. a naravno ne bi ni ja privatizovao sve, prvo nikada ne bi privatizovao EPCG kao i Telekom, to je nesto st odonosi cisti novac dje uz dobro rukovodstvo moze te pare sto su prodali doci u budzet za par godina. a i trajekt je prodat za sitne pare i bio u vlasnistvu PIOa.
nadam se da ce nekad neko odgovarati za neke privatizacije.
ali to ne mjenja cinjenicu da je bolje dati nesto za resurse nego za kes a ne mozes prodati iste te resurse jer je trziste zasiceno njima.
mislim ne vjerujem ja nista dok ne krene da se radi.
a sto se tice auto put ili brza cesta, meni se licno vise svidja ideja brze ceste posto za nase uslove i potrebe, kao i intezitet saobracaja to bi bilo dovoljno. jedino sto ne znam, nisam se nesto ni raspitivao imaju li mozda u planu neka druga vezivanja za auto put, npr sa hrvatskom, albanijom itd. pa zato hoce da ga rade, kazem ne znam pa da ne lupam
Narucivanje i dostava stvari iz Srbije : http://goo.gl/wn4Ix
http://www.mrt.gov.me/files/1246349570.pdf
Samo iznijeti cifre koliko je placeno za analize i misljenja francuza itd.. Pa onda lijepo jos desetak godina sta bi moglo, pa kuda, pa kako, pa uski put, pa siri, pa sa pomocnom trakom, pa bez.. Nikad u CG nista...
Hvala Lepo
Bone, sigurno nije daj sta das. Sve da lezimo na miliardama brza cesta nam odlicno zavrsava posao. Sjutra kad se izgradi Boze zdravlja razlika je sto cemo njome dionicu Bar - Boljare preci dvadesetak minuta sporije u odnosu na autoput.
Neku zapadnu firmu koja nadgleda i kontrolishe projekat. I neku domacu/drzhavnu koja izvrshava ili gradi. Kao u africi na bezbroj primera: Njemacka firma kontrolishe i vodi projekat, kineska radi. Pa koliko ima CG samo nezaposlenih, moglo bi ih zaposlit za 250 eura za pochetak, hiljade mladih i sa fakultetima koji sede kuci bi se moglo pokrenuti. Masine kupit i odradit dio autoputa. Strana firma bi vam naplatila najmanje 1000eura za radnika po mjesecu.
Al vi nemohete organizovat ni nekog da vas kontrolishe.
pazi da ce ti ovdje neko radit za 250 mjesecno
She is only here to annoy herself!
Slažeš li se ti da nije uljudno da se potpuni laik mnogo trsi sa onim u čemu je laik?
E pa ja sam laik, i ne mogu da dam čak ni validno mišljenje šta je bolje, zato što je to mnogo komplikovan kalkulacija...ali se sve to oko isplativosti investicije može izračunati, skoro u cent, jer su te animacije i proračuni u fazi planiranja projekata mnogo napredovali sa razvojem kompjutrske civilizacije.
Moja je ŽELJA da bude autoput na toj najtežoj deonici, naravno. Ali ako je to baš, baš preskupo-daj šta daš!
Zašto tako? Zato što ovo znam: AKo bi se daleko najteža deonica PG-Mateševo izradila kao autoput, ostatak trase bi se brzo ( u roku od 5-10 godina) izgradio takodje kao autoput. To tvrdim zato što je od Bara do Podgorica relativno jeftino napraviti negdje 2 a negdje čak samo 1 traku +zaustavne, a od Mateševa do Boljara bi se gradilo nešto kasnije i nešto teže (i skuplje), ali ne bi to bilo pretjerano skupo. Ovo je čista logika. Ako griješim-ispravite me!
Ponavljam, SAMO DA SE KRENE, jer je to nekako naizglednija velika investicija, KOJA ODMAH PO POČETKU RADOVA POKREĆE MNE PRIVREDU!
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 14-05-13 at 22:22.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Bone, svi imamo misljenje o ovako ozbiljnim pitanjima, ne mozemo nista sto smo laici, to nas svakako nece sprijeciti da na forumu kazemo sto mislimo o bilo kom pitanju, odje konkretno o autoputu Bar - Boljare. Imajuci u vidu duzinu saobracajnice i njenu cijenu, prve ponude su bile oko 4 miliarde, ako je brza cesta mozemo je zavrsiti sa svim zaobilaznicama i sa kvalitetnom opravkom postojecih puteva za malo vise od polovine sredstava koja cemo potrositi za autoput. Ukoliko drugi dio novca usmjerimo u proizvodnju hrane i unapredjenje turistickih kapaciteta tesko da nas vise moze neka kriza pogoditi.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks