Page 22 of 73 FirstFirst ... 121819202122232425263272 ... LastLast
Results 526 to 550 of 1809

Thread: Zasto ste otisli u drugu zemlju?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Tako je to posle New Yorka

A ovo je jedna domaca verzija

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Evo i Americka verzija na istu temu:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    32
    Thanked in
    24 Posts

@karamazov
    Evo neko moje misljenje i iskustvo povodom tvojih pitanja.
    Drustveni fakulteti u anglosaksonskim drzavama ne postoje u ovoj nasoj formi. Zbog toga te diplome ne mogu biti korisceni za nalazenje posla vec samo za upis nekih dodatnih studija i prekvalifikacija. Sa Ekonomijom mozes upisati racunovodsvto i nakon 8 polozenih ispita (12 mjeseci) dobiti zvanje racunovodje. Takodje mozes poloziti 8 ispita vezanih za ''úcitaljske studije" i dobiti zvanje nastavnika u srednjoj skioli. Sa Pravnim, nisam siguran, ali sigurno mozes uraditi slicnu stvar i dobiti zvanje conveyancer ili neke druge sitne pravne poslove...
    Knizevnost, umjetnost gluma su prica za sebe ali u vecini slucajeva mozes postati nastavnik nakon 12 mjeseci dodatnih studija.

Tehnicki fakulteti su priznati i mozes da radis u struci bez do-kvalifikacije.

Viza se dobija veoma tesko ako nemas vec dogovoren posao koji te ceka. Neki ljudi uspijeavju naci posao preko neta (seek.com.au za Australiju), posalju im CV i cover letter i obave intervju preko skype ili im cak plate avionsku kartu da dodju na intervju. Ovakvu privilegiju ima samo uzak krug profesija kao na primjer: marine engineer, ICT ... Ima tih profesija ali zahtjevaju iskustvo koje je jako tesko steci u CG.

Bez dobijenog posla mozes da apliciras za razno razne vrste radnih viza za AUS, NZ, CAN. Svi ti oni prvo procijene strucnost preko radne komore.

Troskovi zivota su uglavnom znatno vishi prije svega zbog rentiranja, cijena usluga i razno raznih osiguranja. Ja sam u AUS, i ovdje ti treba kao samcu, najmanje 2000 dolara mjesecno. Toliko mozes da zaradis ako radis nekvalifikovane poslove. Inache prosjecna plata je 3500-4000.
    Last edited by Moracikus; 10-03-13 at 00:38.
    'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
    V.Drljevic-DAN

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    U Ameriku sam poshao sa 3-4 strane pune radova sto sam radio i to je sve. Jedino sto imam zavrsheno je Bravarsku skolu. Niko me nije pitao nikad odje sto sam zavrshio a toliko sam poslova odradio cak i sa najvecim svjetskim korporacijama direktno kao vendor.
    E svaka ti cast kad si ti uspio da dobijes americku vizu kao nezaposleno lice od 33 godine sa zavrsenom bravarskom skolom,bez ikakve rodbine ili veza u SAD(i to 90-tih godina?).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kod nasih ljudi vazi ono pravilo "svuda super dje nas nema", pa ako neko kaze objektivno kako je vani onda je ljubomoran ili
    ne zeli da pomogne ili djavo zna sta. Ako neko lazinja pa prica "markove konake" onda to prihvata kao svetu istinu i ode pa tek nastane muka.
    Ziva istina je
    Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    Za svakoga koji nešto uradi ima 150 onih koji odu i ne naprave ništa. .
    a sto nasi ljudi vole da pomalo lazu i sto ih sramota da se vrate nazad pa se vani i ne bave bas legalnim poslovima to je druga prica.
    Vidju da se nude linkovi za rabotu, ali iskreno ne znam nijednog naseg cojeka koji je tako nasao posao i da nije otisao kod nekoga, sto nikako ne znaci da nije moguće. Bez ikakvih problema posao će naći dobar progamer, ali dobar programer i kod nas dobro zaradjuje i moze zaradjivati na kraj svijeta da ne mrda od kuće. Neko je već naveo da Amazon trazi inzenjera i programera i nude dobre uslove i pogodnosti pa ko zadvoljava uslove...
    Drugo zanimanje koje nema problema sa zaposljavanjem su medicinske sestre. Uz minimalno znanje jezika imaju posao "od odma" u Njemackoj za platu oko 1500 eura + stan i hrana, a kako sam cuo u Norveskoj i dosta veću platu.
    Za ostale nije bas tako sjajno i treba neko svoj da pomogne u startu, potrazi nesto odgovarajuće.... Predlagati neku rabotu na crno i poslije imati nekog na savjesti, ako ga uhvate, protjeraju i zakinu kazne je pomalo neodgovorno pa bolje preskociti. Postoji dosta sezonskih poslova, ali posto je kriza i po tim zemljama i toga će biti manje za nase ljude mada bi vjerovatno radije radili van te poslove nego kod nas na Plantaze.
    Poredjivati one koji tek dodju sa nekim nasim ljudima koji su van desetak godin i izgradili neki status, poznanstva... je pomalo neozbiljno, mada sad nije problem sa vizima i cudima i svak moze provjeriti i oprobati se.

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by Althea View Post
    ..
    Ontopic 2: Bojim se da nema pravila gde se dostiže veći uspeh i satisfakcija, nekad dosta zavisi i od nas samih, nije sve baš do država i uređenja ...
    Slazem se!

Quote Originally Posted by ThaHool View Post
    @frnjok - Upravo tako!

Htio sam mu i sam odgovorit tako kao i ti, ali vidjeh da nije potrebno da trosim vrijeme na to.
    Auh, kako smo zauzeti, mi super - uspijesni i super - srecni ''gastrabajteri'', kojima je ispod nivoa komunikacija sa ovim super - neukim i super - lijenim 'crvima' sa foruma, koji pritom i dalje bivstvuju u Crnoj Gori (uuu, smrtni grijeh!!!). Zasto se ovako ponasate? Ne razumijem...

Velicati sve svoje i obezvrijedjivati sve tudje, asocirama na .... Necu reci.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

Thanks Thanks Given 
    12,594
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

Još kad bi te neko na aerodrom sačekao i povezao do tog stana i da te tamo čeka pun frižider i par iljada $ pod jastuk...

Načina ima kolko oćeš, samo svako mora nać svoj, a aviona danas Bogu hvala ima i još više.

Ps. o5 da vas pitam čemu vama internet služi? Ne živi se u srednjem vijeku.
    Ja to nijesam rekla??? đe si ti vidio da sam rekla da mi treba par hiljada da me čeka, stan i pun frižider? Možda si ti navikao da živiš na tuđoj grbači, ali nemoj o drugima da sudiš na osnovu svojih poriva.
    Ne postoji apsolutno ništa što bih protivzakonito uradila, pa ne bih ni pošla u tuđu zemlju da radim bez papira
    A što nam ti ne ispričaš svoje iskustvo? Kako si stigao u inostranstvo, preko kojih sajtova, na kojim poslovima radiš, koliko ti je novca trebalo?
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Moze lock
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Auh, kako smo zauzeti, mi super - uspijesni i super - srecni ''gastrabajteri'', kojima je ispod nivoa komunikacija sa ovim super - neukim i super - lijenim 'crvima' sa foruma, koji pritom i dalje bivstvuju u Crnoj Gori (uuu, smrtni grijeh!!!). Zasto se ovako ponasate? Ne razumijem...

Velicati sve svoje i obezvrijedjivati sve tudje, asocirama na .... Necu reci.
    Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Ja to nijesam rekla??? đe si ti vidio da sam rekla da mi treba par hiljada da me čeka, stan i pun frižider? Možda si ti navikao da živiš na tuđoj grbači, ali nemoj o drugima da sudiš na osnovu svojih poriva.
    Ne postoji apsolutno ništa što bih protivzakonito uradila, pa ne bih ni pošla u tuđu zemlju da radim bez papira
    A što nam ti ne ispričaš svoje iskustvo? Kako si stigao u inostranstvo, preko kojih sajtova, na kojim poslovima radiš, koliko ti je novca trebalo?
    Zauzeti itekako!

Ja nisam gastraFajter, već studiram vani od 2009.
    Od 2006. centa od drugih ljudi nisam uzeo. Već sam svaku moguću stipendiju dobio za studiranje.
    Ni jedna od tih stipendija nije NAŠA. Sve te prestižne stipendije su od EC/EU.
    U tim stipendijama, SVE mi je plaćeno, od školarine, mjesečnog džeparca koji mi je svuda bio 1000€ mjesečno i avionske karte.
    Dakle, FULL stipendije, i da me pošalju tamo, i da su mi plaćene studije i još pored svega toga mjesečni priliv od 1000€.
    Pored toga, u sve 3 zemlje sam uspio nać posao i da radim i još više priliva da imam. I to sve na engleskom, a niđe engleski nije bio oficijelni jezik.

S obzirom da sam ekonomiju završio, može se i sa njom naći posao vani, samo treba uprijet.
    Proces kao i svaki drugi. Da je teže u odnosu na ljude sa tehničkih nauka, jeste, dosta teže, ali ništa lako ne pada.

Ja sa 21. godinu samo sam pođoh van kuće, nit sam znao đe ću živjet, nit kako doć sa aerodroma do centra grada, a od centra grada neđe dalje/drugo...
    Ništa to nisam znao, pa sam čak i tu prvu noć besplatno prespavao, a već drugi dan stan i cimere našao.
    Milioni grupa po facebooku, CouchSurfingu (ne služi samo za ono za šta mislite da je, već i tamo imaju grupe đe možete pitat i ljudi će vas uputit), pa do čika, dobrog drugara Google-a. Sve sam ih koristio, ne bi li mi pomogli.

Drugi put, kad u drugu stranu državu pođoh i preselih se, ista je priča bila kao i ovaj prvi put. Samo što sam sa širokim osmijehom pošao i ZNAO sam da ću već drugi dan nać nešto i bilo je tako. Zato što sam to već prošao bio. Sad već u treću zemlju, čekalo me sve na gotovs!

Isto tako, obiđoh 30 zemalja na 5 kontinenata u potonje 3 godine i za ni jednu destinaciju CENTA platio nisam, već sam i bio plaćen!

Niste me oboje shvatili što napisah, pa vam evo malo "većeg" pojašnjenja.
    Kapiram da je ljudima teško to shvatit, i da ću dobit još tone pitanja, sugestija, kritiga, whateva, al svako svoj put stvara.

Za pojedine, kvazi studente, koji će se čudu isčudit kako i što je ovo što pričam, izvolite par linkova, a ima ih mali milion:
    http://www.worldlearning.org.rs/page...o-programu.php
    http://www.basileus.ugent.be/index.asp
    http://www.joineusee.eu/
    http://ceepus.info/
    http://portal.uw.edu.pl/en/web/sigma/
    http://ec.europa.eu/education/extern.../mundus_en.htm
    http://www.s4wb.eu/
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vrati se i otvori jos jedan UDG

Ucini nesto i za Crnogorsku omladinu
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

@thahool become a millionaire from scratch

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Tattoo View Post
    Vrati se i otvori jos jedan UDG

Ucini nesto i za Crnogorsku omladinu
    http://www.omsa.me/
    Quote Originally Posted by dinonodi View Post
    @thahool become a millionaire from scratch
    Correction. Billionaire!
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Studenti u Crnoj Gori se finansiraju od takozvanih dojava na kladionicama haha

Thanks Thanks Given 
    12,594
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

Zauzeti itekako!

Ja nisam gastraFajter, već studiram vani od 2009.
    Od 2006. centa od drugih ljudi nisam uzeo. Već sam svaku moguću stipendiju dobio za studiranje.
    Ni jedna od tih stipendija nije NAŠA. Sve te prestižne stipendije su od EC/EU.
    U tim stipendijama, SVE mi je plaćeno, od školarine, mjesečnog džeparca koji mi je svuda bio 1000€ mjesečno i avionske karte.
    Dakle, FULL stipendije, i da me pošalju tamo, i da su mi plaćene studije i još pored svega toga mjesečni priliv od 1000€.
    Pored toga, u sve 3 zemlje sam uspio nać posao i da radim i još više priliva da imam. I to sve na engleskom, a niđe engleski nije bio oficijelni jezik.

S obzirom da sam ekonomiju završio, može se i sa njom naći posao vani, samo treba uprijet.
    Proces kao i svaki drugi. Da je teže u odnosu na ljude sa tehničkih nauka, jeste, dosta teže, ali ništa lako ne pada.

Ja sa 21. godinu samo sam pođoh van kuće, nit sam znao đe ću živjet, nit kako doć sa aerodroma do centra grada, a od centra grada neđe dalje/drugo...
    Ništa to nisam znao, pa sam čak i tu prvu noć besplatno prespavao, a već drugi dan stan i cimere našao.
    Milioni grupa po facebooku, CouchSurfingu (ne služi samo za ono za šta mislite da je, već i tamo imaju grupe đe možete pitat i ljudi će vas uputit), pa do čika, dobrog drugara Google-a. Sve sam ih koristio, ne bi li mi pomogli.

Drugi put, kad u drugu stranu državu pođoh i preselih se, ista je priča bila kao i ovaj prvi put. Samo što sam sa širokim osmijehom pošao i ZNAO sam da ću već drugi dan nać nešto i bilo je tako. Zato što sam to već prošao bio. Sad već u treću zemlju, čekalo me sve na gotovs!

Isto tako, obiđoh 30 zemalja na 5 kontinenata u potonje 3 godine i za ni jednu destinaciju CENTA platio nisam, već sam i bio plaćen!

Niste me oboje shvatili što napisah, pa vam evo malo "većeg" pojašnjenja.
    Kapiram da je ljudima teško to shvatit, i da ću dobit još tone pitanja, sugestija, kritiga, whateva, al svako svoj put stvara.

Za pojedine, kvazi studente, koji će se čudu isčudit kako i što je ovo što pričam, izvolite par linkova, a ima ih mali milion:
    http://www.worldlearning.org.rs/page...o-programu.php
    http://www.basileus.ugent.be/index.asp
    http://www.joineusee.eu/
    http://ceepus.info/
    http://portal.uw.edu.pl/en/web/sigma/
    http://ec.europa.eu/education/extern.../mundus_en.htm
    http://www.s4wb.eu/
    Bravo! iskreno bravo! A što ću ja koja nijesam student? Svi mi znamo da kao studenti ako dobijemo stipendije otputujemo do te države...ne trebam čoče naslijepo da trasiram put!
    Nijesmo ni ludi ni glupavi, kao što nam spočita ovdje, znamo da preko interneta možemo naći konkurse, univerzitete, ali na ovom forumu nijesu samo studenti niti stipendisti, no ima molera, zubara, radnika, nosača, inžinjera, đaka i studenata...pa pošto nam niko ne daje stipendiju nije nam baš lako pokupit se i otići da radimo...neki imaju i đecu i bračne partnere...eto tako
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Od 2006. centa od drugih ljudi nisam uzeo. Već sam svaku moguću stipendiju dobio za studiranje. Ni jedna od tih stipendija nije NAŠA. Sve te prestižne stipendije su od EC/EU.
    Izaberi jedno.
    ★

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    Bravo! iskreno bravo! A što ću ja koja nijesam student? Svi mi znamo da kao studenti ako dobijemo stipendije otputujemo do te države...ne trebam čoče naslijepo da trasiram put!
    Nijesmo ni ludi ni glupavi, kao što nam spočita ovdje, znamo da preko interneta možemo naći konkurse, univerzitete, ali na ovom forumu nijesu samo studenti niti stipendisti, no ima molera, zubara, radnika, nosača, inžinjera, đaka i studenata...pa pošto nam niko ne daje stipendiju nije nam baš lako pokupit se i otići da radimo...neki imaju i đecu i bračne partnere...eto tako
    LinkedIn je mnogo dobar za vas koji niste studenti, vec imate dosta radnog iskustva!

Isto tako, rado bih googleao moler, zubar & nosac jobs in Dubai! Tamo se to trazi masovno, a uslovi mnogo bolji nego kod nas.

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Izaberi jedno.
    Kako mi ga rece! Nauci prvo sta je stipendija, a izabrao sam - ne jedno, već mnogo toga!
    Ne dobija se to tek tako na lepe oči, lepi moj, no su to godine i godine rada i debelog truda da bi se dobilo, isto kao i plata.
    Racunam da sam "dobio" 20-30% od svega sto sam radio, a samo vidji koliko je to 30% do sad.
    To je motivacija koju imam i koja me uvijek gura da se jos vise cimam i radim.

Zivjeli!
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    32
    Thanked in
    24 Posts

Nikad mi nece biti jasna potreba nekih gasterbajtera da pljuju po drzavi svojeg porijekla, ukoliko nijesu iz nje protjerani
    'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
    V.Drljevic-DAN

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nesoj kući pa nesoj i kad u goste ode

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ni meni to neće nikad bit jasno. Hvala Bogu da ima nas pojedinih dosta koji reprezentujemo CG svuda po svijetu u najboljim mogućim oblicima.
    Mada, mislim da ti što "pljuju" ne "pljuju" po državi, nego po (ne)kulturi i (ne)sistemu dolje, kojeg malo ko voli.
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Nauci prvo sta je stipendija
    Nauči me.

★

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Nauči me.

Nisam rekao da ću te naučit Nit imam namjeru

Bih 2 puta u Dubaiju. I 2 puta u Abu Dhabiju.
    Si bio možda tamo i sam vidio ovo, jer ja nisam?
    Svakog koga znam sa naših krajeva a da živi tamo, samo lijepe stvari čujem, al dobro - milion ljudi, milion ćudi
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo ja zivim u U.A.E. i nagledala sam se ovakvih slika koliko hoces!
    Bolje ds ne krenem sa pricom kako su placeni i kakvi su im zivotni uslovi. Pogotovo kad krenu da rade na gradjevinama kad je plus 50, tuga da te uhvati.
    U.A.E. nije mjesto za radnike..hocu reci, radnike na gradjevinama, molere, tesare i slicno. To nije zivot nego mucenje!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by zora View Post
    Evo ja zivim u U.A.E. i nagledala sam se ovakvih slika koliko hoces!
    Bolje ds ne krenem sa pricom kako su placeni i kakvi su im zivotni uslovi. Pogotovo kad krenu da rade na gradjevinama kad je plus 50, tuga da te uhvati.
    U.A.E. nije mjesto za radnike..hocu reci, radnike na gradjevinama, molere, tesare i slicno. To nije zivot nego mucenje!
    Odakle su ti ljudi koji dolaze tamo i koji rade to?
    Kakvi su im uslovi u zemljama iz kojih dolaze?

Niko se ne zapita zasto idu tamo iz zemalja iz kojih dolaze i zbog cega prihvataju te uslove.
    Ove trte-vrte da su prevareni i cuda macku o rep.

A uslovi su teski, isto kao i kod mene ovamo, samo sto je tamo vruce, ovdje je pomet.
    Ovdje, isto kao tamo, ljudi koji to rade dolaze iz istih zemalja.
    Tek u susjednu Norvesku (jer nije u EU) ih ima kolko oces. U glavnom gradu Oslu se pitas da li si u Africi ili u Pakistanu.

Milioni ljudi su spremni da prihvataju te neuslove i da se zrtvuju radi porodica, da bi njima imali koru hleba da posalju, jer u tim zemljama to nisu mogli obezbijedit.
    Globetrotting

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,596
    Thanked in
    3,305 Posts

Ne razumijem sto je poenta ovog videa? Ronn najjaci spamer.

Page 22 of 73 FirstFirst ... 121819202122232425263272 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)