Originally Posted by
hop
Rado bih sva ova pitanja (i mnoga druga koja mi se pojavljuju u glavi) zamijenio za jedno jedino koje bih, da imam prilike, uputio direktno Bojoviću, a vrlo je moguće da će doći do toga da on bude morao da se konkretno o tome izjasni. Elem, i večeras na TV Bojović reče da je najrealnije da Vujanović i Lekić uđu u drugi krug. U tom slučaju baš me zanima pozicija i lična preporuka Bojovića svojim glasačima- za koga tada glasati, ili se praviti neutralan?
Vezano za ovo, čini mi se da je Pravedna osnovana kao izraz nezadovoljstva sa ovakvom vlašću i sveopštim stanjem u državi? Kao pokušaj buduće alternative režimu? Možda griješim? Ako je tako, nekakva (politička) logika govori da bi u tom slučaju Bojović najprije trebao da iskaže (ili makar pokuša) podršku opozicionom kandidatu u drugom krugu. A ako ne bude te podrške i poziva svojim glasačima, što bi moglo biti njegovo obrazloženje? ...Opasnost od srpske postepene okupacije i proždiranja Crne Gore (i Crnogorstva)? Srbija kao aždaja mangupski strpljivo čeka da nas njami? ...Pa kako pobogu kad će tu da bude NATO da nas brani od svih agresija? Ili možda razlog nije teritorijalna ugroženost, već opasnost iznutra, od nametanja i preovladavanja srpstva u Crnoj Gori? Kako može preovladati srpstvo (kao državna orjentacija) ako smatramo, ili bolje reći znamo da su Srbi u manjini u CG? Kojim mehanizmom, kojim glasanjem, kojim referendumom? A ako će Srbi vremenom postati većina, onda nije uopšte bitno da li će Bojović pozvati narod da u drugom krugu NE glasa za Lekića, jer bi to većinsko srpstvo svakako nekad ostvarilo svoje efekte u Crnoj Gori. Teško je nadvladati većinu. A izgleda da je lako povlađivati strahu od ugroženosti Crne Gore, od sveopšte neizvjesnosti ukoliko se promijeni vlast, pa čak i mržnji koju propagira DPS. Mržnji koja je već usrećila sve narode bivše Juge... i u čemu DPS ima pozamašnu praksu iz svog doprinosa u vremenu krvoprolića i raspada SFRJ (a čemu smo se ja i Bojović suprostavljali na istim antiratnim mitinzima početkom 90-ih, on kao govornik protiv DPS-a, ja kao publika... ah da, zaboravih da sada na drugoj strani ipak imamo prijeteću opasnost velikosrpskog nacionalizma, pa bolje da ne rušimo Filipa i njegov DPS... osim toga, DPS se ipak promijenio, popravio, to više nije ona stranka koja se lizala sa SPS-om i srpskom politikom, koja nas je omrčila, a to se inače i ne broji jer je prošlo... i sve im opraštamo... nema veze... samo da neko gori od njih ne dođe... jer može i gori, a to ne valja... jer ako ti gori zaśednu na vlast, nećemo ih moći maknuti, ni glasanjem, jer će nas zamađijati).
EDIT:
BTW, dobro je što se Bojović prijavio, već kad Pajović nije, jer to može samo da doprinese da se Filip lakše pobijedi. Situacija/šansa je ovog puta idealna, nikad kao do sad. Malo kandidata. Otkačiće Bojović malo i DPS glasova, a to može biti dovoljno. Lekić kao veoma jak protivkandidat (dobrim dijelom zahvaljujući njegovoj ličnosti DF je dobio onoliko glasova na izborima, jer ne vjerujem da bi NOVA i PZP baš onoliko pokupili- mnogi su ih glasali samo zbog Lekića). Ostalih kandidata nema da rasparčaju glasove opozicije, a Lekić i Bojović mogu da pokriju svo raznoliko glasačko opoziciono tijelo (jer ipak je kod nas najbitniji nacionalni osjećaj prilikom izbora, podjela na naše i njihove). SNP podržava Lekića. Donekle ne ide u prilog padu DPS-a (ustvari Vujanovića, a to bi se praktično svelo na isto) to što je Pajović najavio totalnu odsutnost Pozitivne iz priče o predsjedničkim izborima... Na kraju, ako dođe do drugog kruga, tu će se na muci poznati junaci... i otkriće se tragovi u snijegu. Viđećemo kako će tada razmišljati Bojovićevci ili Lekićevci... daleko je do aprila.
A u međuvremenu, da vas ja na neko vrijeme oslobodim mog učešća na ovoj temi, dovoljno je bilo u ovom naletu... Praštajte...
Bookmarks