Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 51 to 73 of 73

Thread: Jevrejska zajednica u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Ako su religija i narodnost Jevreja neraskidivi (a u jednom segmentu i po tumacenju njihovih vjerskih zajednica jesu, iako to Jevreji-ateisi i Mesijanski Jevreji opovrgavaju) - da li je neko ko je konvertit u Judaizam Jevrej? Iako nema pretka/pretkinju Jevreja, u bilo kom koljenu?
    Tebi dzaba i kad se nacrta. Nema nikakve veze koje koljeno, ako majka nije Jevrejka nije Jevrej i gotova prica. Otac Crnogorac majka Jevrejka za Crnogorce je to djetić od ko zna kojeg koljena a za Jevreje je on Jevrej htio to ili ne. Njegova djeca ako se ne ozeni Jevrejkom mogu biti i Kinezi i sta god oće, ali Jevreji nikad. Izrael nije vjerska drzava i vise 37% se deklarise kao ateisti, a oko 1/4 nijesu Jevreji. Mozes se ti koliko oces konvertovati u judaizam nećes postati Jevrejem kao i sto mozes vjerovati u budizam a nema sanse da jednog dana budes Dalaj Lama

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Tebi dzaba i kad se nacrta. Nema nikakve veze koje koljeno, ako majka nije Jevrejka nije Jevrej i gotova prica. Otac Crnogorac majka Jevrejka za Crnogorce je to djetić od ko zna kojeg koljena a za Jevreje je on Jevrej htio to ili ne. Njegova djeca ako se ne ozeni Jevrejkom mogu biti i Kinezi i sta god oće, ali Jevreji nikad. Izrael nije vjerska drzava i vise 37% se deklarise kao ateisti, a oko 1/4 nijesu Jevreji. Mozes se ti koliko oces konvertovati u judaizam nećes postati Jevrejem kao i sto mozes vjerovati u budizam a nema sanse da jednog dana budes Dalaj Lama
    Moje pitanje je bilo bas pitanje, a ne retoricko nametanje odgovora. Sam si rekao da su religija i narodnost kod Jevreja neraskidivi, odatle i moje pitanje, sta su po narodnosti oni ljudi koji prime judaizam a nijesu porijeklom Jevreji. A oko toga, da li je majka-Jevrejka potreban uslov da neko bude priznat kao Jevrej po narodnosti - tu smo ocigledno zakljucili da se ne slazemo.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

To sto se ti ne slazes sa necim sto je tako je opet tvoj problem i vjeruj ti da ces postati nacelni rabin Izraela meni je sve jedno. Ne moras se slagati ni sa tablicom mnozenja ni mnogim stvarima.
    Pitanje sta je po nacionalnosti neko ko prihvati judaizam je zbilja tesko odgonetnuti. Kad Crnogorac prim judaizam odma postaje Kinez. Trebao znati sta je starije religija ili nacija, kako su nacije nastajale i kako se to razvijalo i objasnio ti je Rakun, a ako ti se ni to ne svidja onda vjeruj sam sebi i opet svi zadovoljni

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Imajte na umu:

-Da, ima puno Jevreja u filmskom poslu.
    -Ne, mi nismo ubili Hrista.

(Dejvid Memet)
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

"filmskom" je višak.
    ...dip your hands in the water,
    the same deep water as me...

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

A ono.. Ipak je on filmadžija, pa ono... ''Bambi protiv Godzile''.
    Može i Tv.. Ko je najbitniji Tv muškarac u SAD, ako je Opra od žena?

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    Ko je najbitniji Tv muškarac u SAD, ako je Opra od žena?
    To je teško pitanje... ko ima najviše para, uticaja, ili je popularan?

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Da se čestita lijepo i ljudski, getaway-u i meni, a i ostalima, dobijanje zemljišta za jevrejski vjerski objekat u PG.

Jutros mediji objavljuju, a čudo nema ništa na:
    http://www.jevzajcg.com/

:loyal:

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Dobar je sajt :P. Ja pogledah pod "Ličnosti", ali nema ništa. Očekivao sam da će biti svi na spisku.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Nije još vrijeme

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cujem da su dobili neko zemljiste kod nas, aferim.... Taman da im pozelim jednu toplu dobrodoslicu... some day, ako mi Raquel bude dopustila.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Jos jednom, Mazel Tov!
    Last edited by VanjaTheMan; 18-01-13 at 12:51.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Nadam se da će Jevrejska zajednica uticati na otvaranje Izraelske brze hrane.
    Fale mi hummus i falafel.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Jos jednom, Mazel Tov!
    uklapa ti se uz avatar

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Quote Originally Posted by Roy Fokker View Post
    Nadam se da će Jevrejska zajednica uticati na otvaranje Izraelske brze hrane.
    Fale mi hummus i falafel.
    Ali samo kosher!
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    169
    Thanked in
    114 Posts

Kosher, naravno. Hummus tahini sa falafelom sa strane i salatom iz turšije je veganski obrok, a nisam se tako dobro najeo odavno.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Nego, šta mislite odakle potiče mržnja prema Jevrejima ?

Da li je to zbog toga što su bogati i imaju jak lobi ?

Zato što su ih hrišćani anatemisali ?

Ili zbog nečeg trećeg ?

Sent from my GT-I9100G using Tapatalk 2
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    4,449
    Thanks Thanks Received 
    8,599
    Thanked in
    3,306 Posts

Ko ih to mrzi? Da ne uzmemo u obzir Iran.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Manje-više čitavi svijet.

Možda je animozitet bolja riječ.

Koliko si puta čuo Jevrejski lobi je izazvao taj i taj rat, doveo na vlast toga i toga, vladavina iz sijenke itd... ?

Sent from my GT-I9100G using Tapatalk 2
    Last edited by Rakun; 07-02-13 at 20:22.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    12,598
    Thanks Thanks Received 
    2,366
    Thanked in
    1,208 Posts

hhahahaha ajde da ti se nacrta. Ako tvoj otac ima zenskog pretka Jevrejku ovako:
    prababa Jevrejka -> rodila babu tvog oca isto Jevrejku -> baba tvog oca rodila njegovu majku takodje Jevrejku -> sva djeca njena su pa i tvoj otac Jevreji htjeli oni ili ne prema Jevrejskoj tradici jesu i mogu i ne moraju to koristiti, a mogu se izjasnjavati i kao Kinezi.
    Ako se tvoj otac nije ozenio sa Jevrejkom ti ne mozes biti Jevrej i nema jevrejske zajednice na bijelom svijetu koja će te priznati za Jevreja. Mozes imati drzavljanstvo Izraela (koji usput receno nije vjerska drzava) ali nijesi Jevrej kao sto isto mozes imati drzavljanstvo Kine, ali od tog pasosa ti se neće iskositi oci.
    E to ti je tako a ako ne vjerujes otidji u bilo koju jevrejsku zajednicu pa provjeri, a sto se mene tice ośećaj se ti bogomi i kao Marsovac sve mi je jedno nego pricamo da bi se razbile zablude onih koji citaju forum i mogu pomisliti da si napisao nesto ispravno.
    Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Moje pitanje je bilo bas pitanje, a ne retoricko nametanje odgovora. Sam si rekao da su religija i narodnost kod Jevreja neraskidivi, odatle i moje pitanje, sta su po narodnosti oni ljudi koji prime judaizam a nijesu porijeklom Jevreji. A oko toga, da li je majka-Jevrejka potreban uslov da neko bude priznat kao Jevrej po narodnosti - tu smo ocigledno zakljucili da se ne slazemo.
    nema Jevreja dok ga ne rodi Jevrejka i tu je sva priča završena...ako te je rodila majka Jevrejka čistokrvni si Jevrej pa da ti je tata kinez, japanac ili tunižanin, a ako te je napravio jevrej, ako ti i mama nije jevrejka, nijesi njihov
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Cestitam

Danas je:

Roš Hašana
    Roš Hašana (takodje Roš Ašana, u prevodu "glava godine") je jevrejski praznik koji oznacava pocetak "nove jevrejske godine"
    Slavi se prvog dana meseca Tišri, koji je sedmi mesec u jevrejskom kalendaru. Roš Hašana predstavlja početak zvanične nove godine u jevrejskom kalendaru - a tradicionalno predstavlja jedno od četri "oznacavanja nove godine" koja su odredjivala različite godine u različite svrhe (vezano za ljude, životinje, žitarice, voće, ...). Roš Hašana je nova godina za ljude, životinje i pravne poslove, ali i dan koji odredjuje početak računanja kalendarske godine. Po jevrejskoj tradiciji Roš Hašana simbolično predstavlja dan nastanka sveta, odnosno univerzuma.

Šofar napravljen od ovnujskog roga

Roš Hašana, kao i drugi jevrejski praznici, predstavlja dan odmora. Roš Hašana se obeležava duvanjem u šofar, stari muzicki instrument (vrsta horne/roga) koji se pravi od ovnujskog roga (može biti i od roga jarca, ili nekih vrsta antilopa ili gazela, ali ne od krave), što simbolicno treba da izazove budjenja slušalaca iz "dremeža" i upozoravanje na "dolazeci sudnji dan". Tradicionalni hebrejski pozdrav za Roš Hašana jeste "šana tova", u prevodu "dobra godina", ili "šana tova ve metuka" što znači "dobra i slatka godina". "Šana tova" je ustvari skraćena verzija za "L'šana tova tikatevu", koja bi u direktnom prevodu značila "Budite upisani (u Knjigu Života) za dobru godinu", ali ima šire simbolično značenje: "Neka ovaj novogodišnji pozdrav poželi svima dobru godinu i dobar Božji sud".
    Jevrejski kalendar predstavlja luno-solarni kalendar, koji odredjuje lunarnu godinu baziranu na dvanaest lunarnih meseci sa 29 ili 30 dana, i sa jednim interkalarnim lunarnim mesecom koji se dodaje sedam puta u periodu od 19 godina (jedanput na dve do tri godine), da bi sinhronizovao 12 lunarnih ciklusa sa nešto dužom solarnom godinom. Roš Hašana obično pada u vreme meseca septembra po Gregorijanskom kalendaru, što za period 2010-te do 2012-te godine odgovara: jevrejska godina 5771 počinje po zalasku sunca 8. septembra 2010, jevrejska godina 5772 po zalasku sunca 28. septembra 2011 i jevrejska godina 5773 po zalasku sunca 16. septembra 2012. Istorijski gledano, u stara vremena je početak jevrejske godine bio u jesen i koincidirao je sa početkom poljoprivredne godine. Jevrejska godina je pratila sezone setvi, rasta i žetvi kukuruza i ostalih žitarica, u skladu sa postojecim kišnim periodima, kao i sezone uzgoja i branja voća. U odnosu na nju uspostavljen je i redosled slavljenja drugih velikih poljoprivrednih praznika i proslava u toku same kalendarske godine.

Sto postavljen za Roš Hašana Srebrna posuda za med

Uobičajeni jelovnik za Roš Hašana obavezno uključuje jabuke i med, koji simbolizuju "slatku novu godinu", ali se i druga raznovrsna jela koja nose odredjenu simboliku mogu naci na trpezi. U zavisnosti od lokalnih običaja ("mingah") uobičajen je kuvani jezik ili drugi delovi glave životinja ili riba, čime se simbolično ukazuje na "glavu godine" (značenje reči Roš Hašana"). Druga hrana koja se tradicionalno servira jesu urme, crni pasulj, praziluk (prasa), spanać i tikva, a u mnogim jevrejskim zajednicama i nar. Upotreba jabuka i meda je uvedena relativno kasno, tokom srednjeg veka od strane Aškenaza, ali je danas uglavnom opšte prihvaćena. Tipično, servira se i okrugli upleteni hleb čala ("challah") koji simbolizuje zaokružene godišnje cikluse. U aškenaskim zajednicama su uobičajena i posebno pripremljena jela od mlevene ribe ("gefelte fish") i kolač sa medom lekač ("lekach"). Druge noći Roš Hašana se servira sveže voce što treba da simbolizuje blagoslovenu narednu godinu.

Upleteni hleb čala (challah) posut susamom na poslužavniku

U jevrejskoj tradiciji, Roš Hašana nije vreme veselih proslava - naprotiv, deset dana koji slede Roš Hašana i završavaju se sa najsvetijim jevrejskim praznikom Jom Kipur, prestavljaju period Velikih Praznika - poznat kao Strašni Dani ("Jamim Noraim"), odnosno Dani Pokajanja. To je vreme ozbiljnih razmišljanja i samoispitivanja, vreme sagledavanja grehova iz prethodne godine i pokajanja pre dolaska samog Jom Kipura. Medju mnogim običajima vezanim za ovaj period jeste i traženje pomirenja i oproštaja od onih kojima je naneta nepravda tokom godine, kao i pokajanje za učinjene grehe prema drugima.

Danas se valjda jede sipak/nar...
    Evo nadjoh tekst...
    Vjeruje se da je porijeklo ovog ploda natopljeno mistikom i istorijom. Drevni naucnici su konstatovali da broj zrna koji se nalazi u jednom naru, otprilike 613, odgovara broju zapovijesti u hebrejskoj Tori.

Originalni tekst kopiran sa web stranice nasih prijatelja sa Prirodne Medicine: http://www.prirodnamedicina.com
    Web stranice Prirodna Medicina, vode i uredjuju doktori alternativne medicine, Mirjana i Vedran Hasanagic. Kliknite na link iznad i procitajte njihove ostale clanke iz oblasti alternativne medicine.
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    780
    Thanks Thanks Received 
    516
    Thanked in
    241 Posts

Quote Originally Posted by nikola_mne View Post
    ...taj izabrani, drevni narod...
    IZABRANI narod, izabran od koga?
    :burp:

/* tek sada vidim da je ovaj thread pokrenut prije 3-4 godine...
    Last edited by assassinate; 16-09-15 at 19:19.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by assassinate View Post
    IZABRANI narod, izabran od koga?
    :burp:

/* tek sada vidim da je ovaj thread pokrenut prije 3-4 godine...
    Izabran od boga, naravno. Ali nisi pročitao bibliju?

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)