a sto je sa "ZOO" hipotezom kao odgovor na fermijev paradox
http://en.wikipedia.org/wiki/Zoo_hypothesis
a sto je sa "ZOO" hipotezom kao odgovor na fermijev paradox
http://en.wikipedia.org/wiki/Zoo_hypothesis
Cercando la grande bellezza
Ovo je jedno od najkredibilnijih obijašnjenja fermijevog paradoksa iako ima svoje mane. Na primer:
1. Dovoljno je da samo jedna od civilizacija pokrene expanzionističku doktrinu i da osvoji galaksiju. Naravno argument protiv je uticaj ostalih civilizacija koje bi se možda suprodstavile takvoj politici i zaustavile expanziju takve civilizacije prije nego li ista uhvati šireg korijena.
2. Odsustvo megastruktura koje su (makar se misli tako) potpis visokorazvijenih kultura. Npr. dyson sfere i prstenovi (ove strukture ne bi bile optički vidljive direktno ali posjeduju specifičan infracrveni potpis kojeg je moguće otkriti, kao i periodična zamračenja zvijezda, nalik pomračenjima kod dvojnih i zvijezda sa planetarnim pratiocima opet sa netipičnim oblikom zamračenja), veći procenat obijekata netipične kompaktne mase (tipa crne rupe ili neutronske zvijezde koje imaju masu koja ne odgovara postojećim fizičkim modelima, npr neutronska zvijezda ispod Čandrasekarove granice od 1.4 solarne mase) koje bi svijedočile o postojanju tehnologije koja koristi masu za proizvodnju energije ili konstrukciju crvotočina. Kritika na ovo se bazira na limitiranom tehnološkom razvoju naših posmatračkih mogućnosti, odnosno da nemamo još dovoljno razvijenu tehnologiju da prepoznamo suptilne razlike između viještačkih i prirodnih megastruktura, kao primjer se navodi da smo tek nedavno počeli otkrivati planetarne siteme izvan našeg te i da objekti velike mase bi vijerovatno bili izolirani od materije da bi se zaustavilo smrtonosno zračenje (akrecioni disk i gama polarna perjanica koja nastaje zbog ubrzanja elektrona iz akrecionog diska prema polovima oko obijekata velike mase) što bi takve obijekte esencijalno učinjelo nevidljivima.
Kao i sva ostala obijašnjenja fermijevog paradoksa i ovo je limitirano našim tehnološkim razvojem i ostaje tek u domenu špekulacije do onog vremena kada će naša tehnologija doseći razinu da možemo sa sigurnošću razlučivati pojedinačne obijekte i megastrukture u svemiru. S toga i barem za još neko vrijeme fermi paradoks će ostati neriješen barem do trenutka kada će naša posmatračka tehnologija doseći dovoljnu sofistikaciju ili dokle nas sami vanzemaljci ne posijete.
Predobra je ona emisija Drevni Vanzemaljci na History. Sto se mene tice ja mislim da im je planeta nedje u sazvijezdju Oriona jer su sve drevne civilizacije vjerovale da tamo zive Bogovi.
ja mnim da kako dominiramo zemljom tako ćemo dominirati i univerzumom tj. moraćemo ako želimo da produžimo vrstu jer zemlja ima ograničene resurse..samo da se trsimo retardiranih religija koje nas usporiše jedno 2000 godina
She is only here to annoy herself!
Izašla je nova epizoda Ancient Aliensa koja se zove Destination Orion
Link sezone - epizode S05E04: http://www.tubeplus.me/player/211128...ination_Orion/
Love, peace and respect.
Čitava regija neba u smjeru sazviježđa Oriona nekoh 5000 kubnih svijetlosnih godina je ogroman molekularni oblak poznat kao Oeionova maglina. Većina zvijezda u tom smijeru su mlade a dosta njih su plavi divovi odnosno zvijezde koje su vrele u odnosu na sunce, velike, kratkog vijeka trajanja i koje zavrčavaju svoj vijek explozijom supernove poslje svega 100 miliona do milijarde godina. Ne postoji negostoljubivije mijesto u našoj galaksiji od smijera sazviježđa Orion i u tom smijeru vijerovatnoća da postoji planet sa životom ili čak sa razvijenom civilizacijom je izuzeto mali zbog čestih i nasilnih uslova koji tamo vladaju. Da slučajno naše sunce zaluta u tu regiju neba život na našoj planeti bi vijerovatno nestao za kratko vrijeme.
Prije da ako ima inteligentnih vanzemaljaca da ih treba tražiti u smijeru Sagitariusa (strijelca) odnosno u smijeru centra galaktike i negdje na pola puta do nje gdje postoje stare zvijezde poput našeg Sunca.
Što se tiče Oriona, to je divlje mijesto rađanja novih zvijezda, supernovih explozija i radijacije. U tom smijeru teško da ima išta nalik onome što nazivamo životom.
A serija Ancient Aliens je samo zanimljiva priča za one koji ne poznaju probleatiku pa kupuju tu priču.
Ali im je dovoljno samo 10.000 godina prednosti u odnosu na nas da bi bilo presuperiorniji..
Poslato sa pisaće mašine Galaxy Note
zasto da se pitamo dje su, kad su kod nas vjerovatno od nastanka nase civilizacije. Meni je phoenix lights sasvim realan dokaz npr..
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
a sto se smijes, podmuklove jedan.. meni je ono super skroz![]()
Naravno da postoje. Ne vjeruju oni, koji se nijesu uvjerili, heeeej.
pa reci kako si se ti uvjerio
Ludilom maskiram dosadu
a pusti to.. svijetla nad feniksom je vidio cijeli grad, hiljade i hiljade svjedoka koji su svojim svjedocanstvima i prijavama zatrpali lokalnu vlast, a drzava ih je sve maltene proglasila ludim, pa i guverner.. koji je na kraju, kada mu je prosao mandat, sam priznao da niko ne moze tu pojavu objasniti ljudskim tehnoloskim dostignucima ovoga doba, vec je rijec o necemu "drugom"..
ta pojava je odavno objasnjena
vrlo kvalitetno, znam![]()
a kakvo objasnjenje zelis? takvih pojava za koje se sumnjalo na NLO i ko zna sto je bilo 1000 i svaka je na kraju imala neko svoje objasnjenje, a ono sto su objasnili u ovom slucaju je meni sasvim plauzabilno
vanzemaljci koji ce imati tehniku da dodju do zemlje ce imati i tehniku da nas sve istovremeno "onesvijeste" tako da necemo ni znati sto se desilo niti imati prilike da ih vidimo, ako im se svidi ova planeta spakovace je u gepek i ponijeti doma
Postoje 3 vrste mogućeg bliskog kontakta (posjete) i to su na visokom nivou tehnologije i na niskom nivou tehnologije. Sva 3 načina kontakta imaju specifičan i nepogriješiv potpis detektiranja.
1. Oblik na najnižem nivou tehnologije obuhvata rasu koja je tek na neznatno većem nivou razvoja tehnologije od našeg i obuhvata rasu u bliskom susjedstvu. Radi se o automatskom izvidnom sustavu odnosno ono što mi danas nazivamo međuzvijezdanom istraživačkom sondom. Karakteristika takvog kontakta je pronalazak aparature te sonde u slučaju da je neaktivna ili aktivne sonde koja bi imala možda rudimentarni AI, nenaouružana i vijerovatno sadržala bi neku vrstu poruke, otprilike kao što naše današnje sonde izgledaju, vijerovatno naravno tehnološki sofisticiranije. S druge strane mi bi smo već otkrili radio signale takve civilizacije, mnogo prije posjete takve sonde (zbog blizine) i znali bi smo da možemo očekivati jednu takvu (ili više) izvidnu sondu. Ovakav susret nije zabilježen u povijesnom vremenu iako prapovijesno se ne može tvrditi da do takvog kontakta nije došlo. Ovakav kontakt bi bio rijedak, možda 1 ili 2 puta u geološkoj istoriji planeta i ako se dogodio u recimo doba dinosaurusa mi danas ne bi smo bili sposobni to potvrditi ili opovrgnuti osim u slučaju da pronađemo fosilne ostatke takve sonde što je malo vijerovatno s obzirom na rijetkost (kao što rekoh statistička vijerovatnost predviđa maximalno 2 takva kontakta u geološkoj povijesti našeg planeta). S druge strane radiosignal iz te bliske civilizacije bi odavno nestao kako se zvijezde kreću različitim putanjama kroz galaksiju, data civilizacija bi vijerovatno prešla na neki drugi način komunikacije (kao što mi recimo pomalo prelazimo na optički medijum) ili bi sama nestala.
2. Kontakt na nivou migracije odnosno kontakt koji zahtijeva tehnologiju tek stotinjak godina napredniju od naše. To je tip kontakta prikazan u filmovima District 9, Dan Nezavisnosti ili Bliski susreti 3će vrste. Odnos kontakt sa generacijskim brodovima/arkama koji putuju galaksijom subsvijetlosnim brzinama u nadi da će pronaći pogodan planet za kontakt (bilo agresivna invazija ili čiste neagresivne znatiželje). Ovakav kontakt je po nekoj mojoj logici najvijerovatniji ali je i najlakši za detekciju. Takve civilizacije bi prije direktnog kontakta slale izvidničke letjelice radi procijene koje bi bile relativno lake za detekciju zbog niskee razine tehnologije (ograničen prostor i resursi na generacijskim brodovima bi se odrazili na kvalitet izvidnice koje bi bile koncipirane oko potrebnog minimuma opreme) i ne samo to, generacijski brodovi bi bili uvijek na granici opstanka tako da vijerovatno sami ne bi se puno trudili da sakriju svoje prisustvo jer osim samog istraživačkog poriva uvijek bi imali potrebu za resursima. Naravno resurse bi vijerovatno dobavili ne sa našeg planeta več sa mnogo dostupnijih mijesta koji nemaju ograničenje jakog gravitacionog polja. Uzimali bi svoje resurse sa asteroida i kometa a (ukoliko nisu agresivni) kontakt sa Zemljom bi se ograničio samo na razmijenu tehnologije i ideja (ideje i tehnologija bi bili veoma cijenjeni u takvim populacijama koje su ograničene resursima i razvojem s obzirom na skučenost). (ovdije naravno podrazumujevam neagresivni generacijski kontakt)
Ovakav kontakt ne podrazumijeva postojanje bliske planete sa koje su ovi vanzemaljci potekli i takva planeta texnički može da se nalazi bilo gdje u galaksiji jer putovanje je možda započelo milionima godina u nazad.
Otkriti njihovo prisustvo bi bilo lako jer su generacijski brodovi ogromni i imaju konstantnu emisiju radio, infra i ostalih elektromagnetnih valova radi svije konstantne aktivnosti. Takođe njihova masivnost može ostvariti gravitacioni učinak na bliske obijekte, komete ili asteroide đto bi otkrilo njihovo prisustvo. Mi bi smo otkrili takve vanzemaljce godinama prije stvarnog prvog kontakta možda još prije nego li uđu u naš sistem. Za ovakve kontakte do danas još nema dokaza nigdje u istoriji kao ni u geologiji naše planete.
Ovakvi kontakti bi ostavili očite dokaze u istoriji, ne samo pisane dokumente već i gomilu artefakta te vijerovatno i nagli tehnološki procvat na globalnom nivou (ne samo u pojedinačnim kulturama). Ovdije ne govorim o tehnološkom procvatu tipa otkrili smo vatru ili napravili piramidu. Ovdije govorim o procvatu tipa skok iz kamenog u informatičko doba, takve primjere imamo i na zemlji, danas gdje izolirane kulture prelaze naglo iz ere lukova i strijela (recimo u africi) u eru Blackberry i Ipod.
Na geološkom nivou takva posjeta bi ostavila traga u vidu postojanja vrsta na zemlji koje imaju drugačiju biološku strukturu koja nije evolutivno vezana za našu planetu (biološka kontaminacija), možda postojanje drugog oblika inteligentnog života osim ljudi koji je biološki drugačiji, te takođe postojanje fosilnih ostataka i artefakta čije porijeklo očito nije sa ovog planeta.
3. Treći oblik kontakta je na nivou civilizacije koja je nekoliko nivoa na većem tehnološkom stepenu. Civilizacija koja koristi nanotehnologiju i posjeduje tehnologiju za korištenje osobina prostora i vremena koji omogućavaju brzo i efikasno kretanje kroz svemir. (crvotočine, alcuberry pogon, inercijalni pogon ili nešto slično što mi još ne možemo ni zamisliti) Ovakvi kontakti vijerovatno spadaju u ZOO teoriju fermijevog paradoksa jer ovakve civilizacije bi vijerovatno bile u mogućnosti da maskiraju svoje prisustvo ili čak rade mimikriju tako da izgledaju kao normalna pojava. Civilizacija na ovakvom nivou bi teoretski mogla bukvalno živjeti među nama, a da je mi u opće ne primjetimo i da bude u potpunosti odvojena od nas na ekonomskom, energetskom i materijalnom planu.
Međutim mi bi ipak imali mogućnost da ih otkrijemo iako bi vijerovatno to pomiješali sa prirodnim događajima, npr gama ili rengenski bljeskovi unutar sunčevog sistema koji bi bili potpis nekog svemirskog broda koji uključuje ili isključuje inercijalni ili alcuberry pogon, postojanje neobjašnjivih i nevidljivih masa unutar sunčevog sistema koji može biti odjek otvora crvotočine, neobjašnjiva aktivnost na nekim objektima unutar sunčevog sistema itd.
Ovakva civilizacija bi (naravno ukoliko nema namijeru da uspostavi kontakt) bila jako dobro skrivena, leteći tanjuri i čudne svijetlosti po nebu se nebi događale. Takva civilizacija je previše napredna da pravi takve očite greške.
Takva civilizacija može simulirati bilo kakav oblik bitisanja na Zemlji, mogu biti među nama, prijatelji i čak uža porodica a da nikad ne postanemo svijesni te činjenice, mogu postojati među nama kao roj nano mašina koje nisu u suštini različite od prašine po našem namiještaju, mogu postojati kao uspostavljeni ekosistem u nekom gradu koji se ne razlikuje od prirodnog ili kao čitava civilizacija skrivena ispod površine našeg planeta unutar rastopljene jezgre.
U principu da podjelim vijerovatnost otkrivanja
1. prvi oblik kontakta, lak za otkrivanje, jasna poruka ali vijerovatnost infinitezimalno mala.
2. drugi oblik, možda najčešći, veoma lak za otkrivanje i kontakt zagarantovan (bez obzira dali agresivan ili miroljubiv). Očite posljedice (pozitivne ili negativne) po našu zemaljsku kulturu i sam život na zemlji.
3. treći oblik, vijerovatno rijedak zbog visoke tehnologije, međutim fundamentalan i možda permanentan, jako težak za otkrivanje (ukoliko ne postoji želja za kontaktom). Ovakva civilizacija bi bila otkrivena eventualno kad naša tehnologija dosegne određen stepen, međutim takva bi civilizacija (opet napominjem u koliko nemaju želju za kontaktom) bi napustila naš sistem i planetu puno prije nego li se to dogodi, vijerovatno ne ostavljajući ni traga (počistili bi iza sebe na atomskom nivou).
Većina posmatranja NLO ili događaja koje ufolozi vezuju za izvanzemaljsku aktivnost kada se stave pod lupu pravih naučnika neizostavno daju rezultate koji su uvijek ovozemaljski. Naravno pod uslovom da se mogu skupiti svi dokazi.
Na žalost većina posmatranja NLO i događaja vezanih za njih su posmatranja koja nemaju opipljivih dokaza, u većini slučajeva dokazi su bazirani oko mutnih fotografija (koje je lako falsifikovati, a koje osim toga sadrže notorno malo informacija o događaju te su forenznički bezvrijedne) ili oko svijedočanstava ljudi koji su vidjeli nešto.
Međutim kad nauka dobavi sve potrebne dokaze i obradi ih neizostavno se dolazi do objašnjenja koje nije vezano za vanzemaljsku aktivnost. Primer je crvena kiša u Indiji koja je neko vrijeme bila u centru medija kao očiti dokaz da ili život dolazi iz svemira, ili bolesti dolaze iz svemira pa čak do dokaza da vanzemaljci namijerno šire bolesti.
Međutim konačno su se i pravi naučnici dokopali uzorka i ispitivanje je otkrilo da se ne radi o živim stanicama iz svemira pa čak niti da se u opće radi o česticama iz svemira već o običnom sporama lokalnog lišaja. Objašnjen je i razlog zbog čega su lišaji oslobodili toliko spora da oboje kišu. Naime sam lišaj prolazi kroz periode aktivnosti koji ovise o vremenskim uslovima pa ponekad oslobađaju više spora nego obično. Naravno ovi događaji su spojeni i sa globalnim zatopljavanjem i promijenom vremenskih šeme vremenskih uvijeta, gdje kiša počinje kasnije ili ranije poklapajući se sa periodom kada lišaj oslobađa spore.
Naime lišaj oslobađa spore tokom suhog perioda (prilagodba koja dozvoljava lišaju da oslobodi spore u vijetar tako da se one raseju na velika podrušja), međutim promjene u vremenskim uvijetima izazvani globalnom promjenom klime (zatopljavanja) ponekad izazivaju epizode kiše izvan standardnih vremenskih perioda (ovo je najočitije upravo u Indiji koja ima striktne periode suhog i kišnog vremena pošto je pod uticajem monsuna). Oslobađanje spora i padanje kiše izvan svog perioda stvara crvenu kišu a same spore u kapima izgledaju netipično zbog reakcija sa vodom (naime te spore nisu evoluirale da borave u vodi već se rasijavaju vijetrom).
http://skeptoid.com/episodes/4224
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_rain_in_Kerala
http://www.kln.ac.lk/site/site3/inde...explained.html
http://books.google.me/books?id=P9y6...spores&f=false
http://www.seaweed.ie/guiry/pdfs/rindi_guiry_2002.pdf
U stvari radi se o komponenti lišaja sporama alge iz reda Trentophilia. (lišaji su simbiotski organizam sačinjen od alge koja stvara hranu i gljive koja stvara strukturu i štiti algu)
Evo je Funestis objasnio.
Ali sa druge strane, zamisli rat između današnje vojske sada i ljudi prije 10.000 godina.
Vojska pomoću satelita lokalizije neprijatelja, komunicora bežično i ima automatske puške. Vještina ratovanja je sada dovedena do fantazije za ljude od prije 10.000 godina.
Oni su tada imali luk, strijelu, koplje i praćku.
Zato je dovoljno da neka civilizacija bude samo 10.000 godina naprednija, a to je za svemir samo udah jedan ili klik na tastaturi..
10,000 godina razvoja ljudi se nikako ne može uporediti sa 10,000 godina razvoja vanzemaljaca, niti se može predvidjeti budućnost toga razvoja. To je proizvoljan broj.
★
Može, to je ogroman vremenski period za najinteligentniju i najdominantniju vrstu sa uslovima prilagođenim njoj.
Mislim da nema vrste koja se trijebi između sebe kao čovjek..
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks