Eh... Nije dokumentarac, ali ima neke elemente. Bas ima taj Wire-esque osjecaj, stvarno, nevjerovatno. Isti su producenti i reziseri kao i na The Wire, cak imas i glumca koji je glumio Ziggy-a Sobotku u The Wire, samo sto je ovamo jos veca budala

.
Serija je genijalna, i sigurno ulazi u top 5 mojih serija. Nevjerovatno je realna, opisuje realno stanje u Iraku, bez ikakvih uljepsavanja. Prica ti je zasnovana na istoimenoj knjizi Evana Wrighta, koji je bio ratni reporter u Recon platunu americkih Marinaca. Na tome ti je zasnovana i serija, s tim sto je reporter sporedni lik, a prica se vrti oko marinaca. Pokazuje kakav zapravo rat oni vode, odnos Iracana prema njima, odnos njih prema Iracanimna, i prije svega, medjusobni odnosi marinaca. Serija ima, po meni, najbolji kraj od svih serija sto sam gledao. Zadnja epizoda cijela, posebno zadnjih 20 min, A POSEBNO zadnja 3 min. Pokazuje ti sto su zapravo Amerikanci napravili u Iraku, i sto je taj rat napravio od tih Marinaca. Svako dozivljava drukcije, i neki su isfrustrirani, neki ne. Sustina je otprilike ta; sto se desava kad se sretnu marinci sa moralnim kodeksom, i oni koje interesuje medalja, a razlicitog su ranga. Seriju svakom preporucujem, i iako sam je tek sad zavrsio, razmisljam se opet da je odgledam koliko je dobra. Inace, ne rekoh, radi se o mini-seriji. Svega 7 epizoda, svaka traje sat i 7 minuta.
Bookmarks