Saglasan sam da je koalicija dosta neprirodna. Na kraju krajeva, da zanemarimo sva autenticno crnogorska pitanja-ove partije ideoloshki nishta ne vezuje. Jedino ih vezuje to shto su opozicija.
Medjutim, stavi se u poziciju Pozitivne CG. Imali su 4 opcije: da naprave koaliciju sa SDPS-om (i univerzalno budu prepoznati kao satelit rezhima shto bi decimiralo njihove glasove), da pokusaju da ostvare manjinsku vlast u Niksicu ( u cemu ih niko nije podrzao, ni SDPS ni ostatak opozicije), da jednostavno iskuliraju sve pregovore (shto bi rezultiralo novim izborima i sveopstim napadom i SDPS i ostatka opozicije na njih i takodje decimiranjem glasova) i ovo shto su uradili. Ovo shto su uradili za njih je najbolja opcija. A pride su napravili veliki uspjeh time shto su ostatak opozicije (nevoljno i ucjenama, slazhem se) priveli makar formalno k "poznaniju prava" i natjerali ih da prihvate fundamentalne stvari bez kojih ozbiljnog djelovanja na CG politickoj sceni nema (tu prije svega mislim na stavku 1 i 4 od 5 kojih sam nabrojao).
Naravno, ovo su ucinili po cijenu semantickih ustupaka, a ostaje da se vidi da li ce i kako funkcionisati u praksi, to jest u Niksicu. Ali ono shto sada na papiru makar imamo prvi put u istoriji nezavisne CG-to je da cjelokupna parlamentarna opozicija priznaje drzavu u kojoj zivi i politicki djeluje, simbole te drzave i greshke koje je pravila (pojedine licnosti iz partije) 90ih godina. To je veliki uspjeh, i u teoriji i u praksi. Naravno, to ne znaci da sad mora teci med i mlijeko-vidjecemo dalji razvoj situacije.
Sto se tice slushanja himne, obavezali su se da je slushaju. Pajovic je vishe puta ponovio da od poshtovanja drzavnih simbola zavisi sve. Takodje u sporazumu jasno stoji da nepostovanje simbola povlaci momentalni raskid koalicije. Ako se drzhavni simboli ne isposhtuju u Niksicu a Pozitivna ne raskine koaliciju to bi bilo politicko samoubistvo izvedeno sa tolikom efikasnoscu da bi postidilo MedojevicaNe kazhem da je nemoguce (sve je moguce u CG)-ali iz sadasnje perspektive i stanja stvari zaista ne izgleda vjerovatno da bi neko mogao da bude toliko glup. Za pocetak
![]()

Ne kazhem da je nemoguce (sve je moguce u CG)-ali iz sadasnje perspektive i stanja stvari zaista ne izgleda vjerovatno da bi neko mogao da bude toliko glup. Za pocetak

Bookmarks