ja licno mislim da je ovo od Pozitivne bilo planirano na republickom nivou , ali su ih iskulirale manjinske partije. sto je po meni velika steta jer se oglo ocisititi do sljedecih izbora i depolitizovati neke institucije i malo zavrnuti slavinu za kupovinu nekih glasova.
ovako nisu znali kako drugacije pa su to prenjeli na Nk i malo da se operu kod glasaca sto ulaze u koaliciju sa njima. mozda je operu gruba rijec , vise je to evo oni nisu cetnici i sl kao sto se prikazuje.
po meni totalno dobro odradjeno i jos uvijek imaju moju podrsku ako nastave ovako kako su krenuli.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Ako ja nisam bio gluv svih ovih mjeseci, čini mi se da je Darko osnovao Pozitivnu zato što je protiv načina vladanja DPS-a. I u čemu je sad problem Nikčeviću i DPS-u, što se čude što Pozitivna neće sa njima? Pa čitavo vrijeme Darko kritikuje vlast, valjda ne bi bilo normalno da se sada sa njima udružuje.
Meni ovđe ima još jedna interesantna stvar. Prvo je DPS optuživao Pozitivnu (DPS uvjek mora nekog da optužuje za nešto, nebitno što, samo da postoje "neprijatelji" i "opasnost za Crnu Goru") da su prikriveni velikosrbi i da su ustvari samo jedna verzija DF-a, a sada kada platforma Pozitivne potpuno drugačije zvuči sada DPS nema što pametnije da kaže nego "eto rekosmo li vam da je Pozitivna isto što i DF jer vidite da su i jedni i drugi protiv DPS-a"? Greote, DPS je toliko zaslijepljen da njima nije normalno da neka procrnogorska stranka može biti protiv njih, neka koja nije prosrpske orjentacije. I greote od DPS-ove muke da ovo objasni narodu i posebno svojim pristalicama.
Tačno ali nemoj da zaboraviš da je kritikovao i opoziciju i poziciju da su nikakvi i jedni i drugi,ako misle sa ovim drugima moraju oni postaviti zahtjeve i da više reču da li su za to da se radi da ljudi bolje žive ili su kao i uvijek za mijenjanje državnih simbola,himne,jezika,itd...
Kako neko reče već gore ovi su ih doveli pred plažu skoro gole pa da vidimo oće li se kupati ili neće...
Nikcevicu, ja sam glasao za PCG i svidja mi se platforma, ne osjecam se prevarenim, naprotiv.
evo kako Nikcevic 1996te govori o Cg u SRJ kao istorijskim, kulturnim i ekonomskim teznjama nasih naroda. Istina, rekao je ravnopravna CG al to isto ce reci i Peco Popovic ili Kadic.
A evo i Rasko Konjevic (moj nekadasnji idol) ima nesto pametno da kaze za 'dnevnik'
http://www.portalanalitika.me/politi...-principa.html
Ne mogu da shvatim samo kako neke ljude nije sramota da ovako javno i nedvosmisleno lazu. Pajovic je ne jednom, nego X puta rekao da ne zele u koaliciju sa OVAKVOM opozicijom. Zbog toga se i javila potreba za ovakvom platformom zahtjeva sa njihove strane. Ali perspektivni Rale voli povrsno da guta informacije, pa zdravo za gotovo shvatio kako je Pozitivna ustvari stranka koja jurisa na samostalnu apsolutnu vecinu u parlamentu i nista drugo. O Rale, pametni nas..![]()
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
a onda ide odgovor:
Pozitivna Crna Gora nije i neće odustati od svojih principa i to vrlo dobro zna i gdin Konjević i cijela crnogorska javnost. Takođe, gdin Konjević mora da zna da istorija Crne Gore ne počinje sa njim ili njegovim predsjednikom, već da je mnogo starija i da će trajati mnogo duže.Nismo sigurni da li je stvar manjka obrazovanja ili elementarnog nepoznavanja činjenice da državni simboli nisu tekovina nijedne partije, pa ni u vlasti neraskidivo inkorporiranog SDP-a, već simbol države Crne Gore kaže se u reagovanju koje je potpisala Azra Jasavić Potpredsjednica Pozitivne Crne Gore, na današnju izjavu potpredsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića.
Preciznosti radi, Pozitivna je u kampanji više puta ponovila da neće ići u koaliciju ni sa ovakvom vlašću ni sa ovakvom opozicijom. Ukoliko bi opozicija prihvatila javno iskazane principe Pozitivne Crne Gore, ona bi napravila veliki iskorak, koji bi bio na korist i gradu Nikšiću i cijelom crnogorskom društvu. Dodatna elaboracija očigledne izmišljotine visokog funkcionera SDP-a u tom smislu nije potrebna.
Nama je jasno da SDP insistira na ekskluzivitetu da se predstavlja za licenciranog utvrđivača nacionalnog identiteta, ali im taj model ponašanja nije prošao ni na posljednjim izborima jer su postali stranka bez biračkog tijela.
Za razliku od SDP-a, Pozitivna Crna Gora ne želi da svađa građane, već da državnost i nezavisnost budu neupitne i da civilizacijske tekovine budu opsteprihvaćene. To će, u krajnjem, voditi do slobodnog, bogatog i prosperitetnog društva, jer će građani biti okrenuti tom cilju. To je misija Pozitivne Crne Gore i jasno nam je da SDP to ne može da razumije, jer je za njih država jednako privilegije i benificije za šačicu funkcionera.
Kada je riječ o tome zašto ne razgovaramo sa ovakvom DPS-SDP koalicijom o formiranju vlasti, razlog je više nego jasan i više puta iskazan u kampanji. Radi se o nesposobnosti aktuelne vlasti i nespremnosti da pristupi odlučnom otklonu od korupcije, organizovanog kriminala i trajnog siromašenja društva, te rasprodaje nacionalnog bogatstva. Očigledno ove činjenice nisu smetnja SDP-u da ih ne interesuje u kakvom je stanju država Crna Gora, jer ih to za razliku od privilegija i beneficija zapravo i ne zanima kaže se u saopštenju.
Raško je malo nervozan i to s pravom. Oni su imali sijaset šansi da se izdvoje iz SDPS-a i tako dobiju (ničim zaslužene) nove glasače. Da je u pitanju prevara od stranke nikad nijesam imao ni najmanju dilemu, ali su mogli izazvati vanredne izbore zbog situacije u Podgorici. Tačno je da bi tada moguće ostali bez vlasti, ali sad se ovakvim nastupima Pozitivne dodatno marginalizuju. Odgovor iz Pozitivne je brzo stigao.
http://www.cdm.me/politika/pozitivna...i-krivokapicem
Sinoć je Lazar Marković promašio 100 % šansu za Partizan, iako je Inter bio bolji. U narednoj akciji su primili gol. Ne volim te otrcane fraze kad je fudbal u pitanju, ali kad je u pitanju politika tu se šanse moraju koristit. Sjeća li se više iko priče da je Mugoša odlazeći gradonačelnik ili potpisanog sporazuma godinu dana prije izbora gradonačelnika?
EDIT: Zakasnih i ja da postavim odgovor i iskoristim šansu koja mi se ukazala![]()
Dick Laurent is dead!
Pravi potez, pozitivan potez i sto je dobro prije predsjednickih izbora . . . cekamo odgovor svekolikog Srpstva, a malog raska niko nista nije pitao.
Tačno je da je kritikovao i opoziciju, sa čim se i ja potpuno slažem. Samo sam komentarisao priču DPS-a. Jer da bi se mijenjalo stanje prije svega se valjda podrazumijeva da se smijeni vladajuća partija (osim što u CG postoji pravilo da je dovoljno da vladajuća partija okrene kapu pa da joj narod daje i dalje podršku da vlada). A da bi se vladajuća partija smijenila nije ni logično ni normalno da se sa njom pravi koalicija koja će ih dovesti na vlast, nego je to jedino moguće ako se udruži opozicija. E sad nisam ni ja pametan pa da kažem što je 100% najbolje, samo se bojim da se šanse ne prokockaju, da se ne desi da se zagovara demokratičnost a sa druge strane da se bude isključiv. Sada je pitanje pristupa. Ja ne bih išao mnogo u stvari iz prošlosti ako gledamo na bolju budućnost. Evo sada je Pozitivna postavila uslov u vezi npr. Srebrenice. Nezavisno od toga da li je Srebrenica bila zločin i u kom obliku (pa i da pođemo od stava da jeste sve onako kako je zvanična verzija, što ne osporavam), takav njihov pristup mi se ništa specijalno ne razlikuje od priča i dilema i podjela koje nas evo VEĆ 60 godina prate - za partizane ili za četnike. Koju korist imamo iz stalnog izvlačenja te priče o partizanima i četnicima, a evo 60 godina je i dalje na dnevnom redu. Ko smo mi da mi treba da presuđujemo o tome, za to valjda postoje druge institucije i drugi mehanizmi, a čini mi se da su to najmanje lokalni izbori. Dakle, kad sam pomenuo pitanje pristupa politici i STVARANJU KOALICIJA (ako je rušenje DPS-a primarni cilj), onda imamo dva načina. Jedan je Pozitivne, koja u startu želi da nametne (!?) svoj sistem i svoje odluke, pa da onda sarađuje, a drugi je DF-a koji ništa od starta nije nametao, nego je svima rekao ajde da se udružimo pa ćemo ako oformimo vlast sva pitanja demokratski rješavati, kroz razgovor, analizu i glasanje, a ako ne bude dogovora riješićemo u krajnjem pomoću referenduma. Ne vidim što bi se procrnogorski orjentisani ljudi bojali takvog stava DF-a? Priče o identitetu, simbolima, crkvi i jeziku stalno će postojati dok je god ljudi (ja sam onaj kojeg takve priče ne zanimaju) pa ne vidim da to može biti problem zbog DF-a. Ako narod većinski podržava nezavisnost, ako Srbi nemaju većinu u Crnoj Gori, čemu onda strah od tih pitanja ako opozicija dođe na vlast i u krajnjem od eventualnog referenduma? Moje simpatije imaju i DF i Pozitivna. Zbog nekih stvari mi se više sviđa Pozitivna (apolitičnost), zbog nekih DF (kohezija različitosti). SNP ne podnosim iz određenih razloga. Ali bih prije svega volio da vidim sve njih zajedno, jer jedino tako mogu otpočeti promjene. A prije svega trebaju nam promjene. A kad jednog dana opozicija preuzmena vlast ja ću biti kritički nastrojen prema njima i primjećivati njihove greške... i tražiti im alternativu.
Ako ništa drugo, zbog jedne stvari je poželjno da se DPS makne sa vlasti. A to je da ovđe političari i partije (i interesne grupe) shvate da je vlast smjenjiva, a ne da im se ovako izvitoperi shvatanje politike, da misle da su oni bogom dati, da su uvjek za sve u pravu (da nikada neki predlog opozicije ne usvoje u skupštini) i da je njihova partija isto što i država. I što je najgore, da izgube kompas jer shvataju politiku kao sistem nekontrolisane vlasti pa onda nemaju straha ni od kakvih pogrešnih i štetnih poteza.
Mogao sam da kukam i da čekam još 23 godine da se pojavi neka sposobnija opozicija, ili da svojim glasom na izborima datim ovoj opoziciji pokušam promijeniti stvari i da se nadam promjenama odma. Ovog puta, za razliku od nekih ranijih prilika, odlučio sam se za ovo drugo.
Odlican manevar Pozitivne bas sam bio u nedoumici kako ce se oni pohvatat sa ovim u NK ali su me POZITIVNO iznenadili i ponosan sam sto je moj glas otisao njima![]()
...A evo i najpopularnijeg komentara na CDM:
Ti si Konjeviću ili zbunjen ili izgubljen, ili misliš da smo mi takvi.
Je li ikada tvoja SDP odustala od svojih principa... a ovamo si našao da prosipaš pamet. Tebi je vjerovatno jedino prihvatljivo da neko sa vama ulazi u koalicije, a sve ostalo je nenormalno, je li?
Samo da sad ne padnu na fore
Jasna pitanja i samo jasni odgovori bez promasene temeOn je kazao, komentarišući principe Pozitivne posvećene političkim pitanjima, da prevazilaze okvire lokalnog nivoa.![]()
Зато што у Црној Гори постоји велики број људи који је неутралан тј. није ни процрногрски ни просрпски оријентисан него иде онамо ђе му је интерес и прати оно што је мода.По мојој процјени око 40% становништва, и то углавном православно.Просрпска струја има око 15% а процрногорска око 20%.Просрпска и Процрногрска струја се задњих 25 година боре око тих неутралних.Кад буде било прилике детаљније ћу појаснити откуд ми ови проценти.
Е сад кад би дошли у ситуацију да Нова или нека програмски слична партија утиче на одлуке сигурно би привукла добар дио неутралног становништва (а већ је привукла добар дио преко савезних функција и новца из Србије) и тиме увукла ЦГ у такву нестабилност гдје би се двије подједнаке струје крвиле преко леђа обичног народа све док не би дошло до унутрашњег распада Државе.
Ријешење индетитетских питања ће доћи онда када једна од двије струје побиједи тако што ће се учврстити у том већински неутралном дијелу становништва.
Тренутно је просрпска струја остала без савезних функција и новца из Београда и убзано слаби.
Овакви захтјеви Позитивне (ако нису имагинарни и унапријед догорворени) само још више слабе просрпску струју и доносе одређено оздрављење политичке сцене Црне Горе.Поздрављам захтјеве Позитивне.
Last edited by BAR; 26-10-12 at 17:25.
Црногорце је одржало црногорско срце.
sad ce udba svo drvlje i kamenje na njih, monopol na crnogorske stranke u CG ima dpsdp koalicija i tako ce i ostat do daljnjega
She is only here to annoy herself!
Samo malo da pojasnim nešto iz mog prethodnog posta. Kad sam pomenuo Srebrenicu, ne smeta mi što je Pozitivna tražila osudu svih zločina na prostoru SFRJ, što je i shvatljivo, samo mi nije jasno što to znači da se "posebno osudi zločin u Srebrenici". Što neke zločine treba više a neke manje osuđivati? Svuda su mučenja i ubijanja za osudu i svima jednako teško padaju žrtve svojih najbližih, bez obzira da li je ta žrtva stradala u Srebrenici ili u Bugojnu ili u Splitu ili u Peći.
Ima u principima Pozitivne za koaliciju u NK i još ponešto čudno. Princip im je "otklon od politike Slobodana Miloševića"??? Kakav otklon, od čega? Od svega što je ta politika zagovarala i radila, u svim sferama života, ili samo od nečega? Što to praktično znači? Zašto Pozitivna ističe zalaganje za depolitizaciju, a zavlači se u politizaciju tumačeći prošle politike. I zašto onda ovđe ne bi važilo da se napravi otklon od svega, nego opet samo od nečega (ovog puta od Miloševića)?
Dobro bi bilo kad bi najjači i prvenstveni razlog Pozitivne da se udružuje sa opozicijom bio da bi smijenili vlast, da se mijenja sistem da bi se bolje živjelo, a ne zbog odnosa prema Miloševiću. Za početak je dovoljno da princip bude da svaka opoziciona partija napravi otklon od DPS-a (a time je napravila i od Miloševića koji je stvorio taj DPS), puštite sad Miloševića, a ostalo se u hodu razmatra, ne može se sve odma sada regulisati. I ja sam jedva dočekao pojavu partije kao što je Pozitivna, naročito zbog nekih stavova o depolitizovanoj upravi, o uskraćivanju beneficija i slično, sa nadom da odmorimo malo od smrdljive priče o nacijama, jezicima, religiji, ali evo odma u prvi plan politika- Milošević i Srebrenica.
Danilović neće da ide u prošlost? Potpuno podržavam! Ipak, volio bih da znam koliko daleka prošlost jeste prošlost. U redu, Slobo Milošević - daleka prošlost, niko ga se i ne sjeća, a oni ga nikad nisu ni podržavali. Ada ima više od decenije da je sišao sa vlasti, a nije više ni među živima, to se ne računa. E sad, 2006. pa na ovamo - to nije prošlost. Nezavisnost, priznanje Kosova - to nije ni sadašnjost, to je budućnost!
Ne držite me neznavenog, oću da znam šta je prošlost pa da ni ja ne idem u nju.
P.S. Tako izgleda kad se gradivna tema obradi kao slobodna.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Vjerovatno zato što Srbi uopšte ne spore zločine koji su se dogodili nad srpskim življem, ali spore one koji su Srbi počinili. Eto je i zvaničan stav zvaničnog predsjednika Srbije da Srebrenica nije genocid, nego djelo pojedinaca. Mnogo pojedinaca djelovalo da bi 8000 ljudi bilo pobijeno i posađeno u masovne grobnice. Sposobni neki pojedinci koji su iskoristili trenutnu inspiraciju koja im je nalećela. Nema tu ni planiranja, ni predumišljaja, ni organizacije, ni komandnog lanca...
Da. Vrlo vjerovatno.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Sve je to jasno i sve je to tačno. Kao što ni ostali zločini u višegodišnjem ratu u SFRJ nisu bili pojedinačni, nego itekako smišljeni i organizovani, u kojima je pogibalo na hiljade ljudi. Samo bih volio da znam što će izdvajanje ili bolje reći isticanje Srebrenice u principima za formiranje koalicije za rušenje DPS-a?
A manjine? Kako sjutra da se nadas da ti pristupe manjine ako to pitanje ne rijesis? Bez njih obaranja DPS-a nema, a zna se da su ta pitanja (Srebrenica, Kosovo) njima bitna i da nece sa nekim ko nije rascistio sa sobom oko toga.
Ipak, moram da naglasim da ta pitanja nisu "u prvi plan" kao sto velis, vec pocinju nedje tek od tacke 6. njihove platforme, cini mi se..
A meni je recimo zapala za oko tacka 8: Omogućavanje konstruktivnog dijaloga sa građanima o nastavku evroatlantskih integracija Crne Gore.
Nisam siguran da bi strane sile bas ohrabrivale doslovno sprovodjenje ove tacke, jer zna se kako narod misli o ovome, pogotovo o NATO-u.
Ne kažem da to činiš, ali bi bilo dobro da ne upadamo u euforična raspoloženja i pretjerana očekivanja...Ipak ako ovo čudo koje je priredila Pozitivna (saopštivši, ničim izazvana, "partnerima" u opoziciji da oni o njima misle da su nostalgičari za Miloševićem i obožvaoci ratnih zločinaca sa Srebrenice, te još neke vrlo neprijatne a tabuizirane istine), i odbivši da sa SDPS-om uopšte i razgovaraju, treba da predstavlja najavu konačnog pozicioniranja i profilacije ove nove partije, onda razlozi za nastanak Pravedne, i cijepanje biračkog tijela nezadovoljnih suverenista, apsolutno postaju neodrživi.
Ukratko, AKO Pozitivna krene putem koji bi se dao naslutiti nakon platforme, Bojović se nakon izlaska iz zimskog sna može naći zatečen saznanjem da je u međuvremenu prostor na nebu za njegovu zvijezdu drugi već popunio.
Last edited by El Re; 26-10-12 at 18:02.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks