a sto se sjekirate oko procenata kad ce na kraju biti kako DPS u odgovara![]()
Ubacivao sam taj 0,7 kao cenzus ali to ne ispada bas nikakva sigurnost. Tumacenje Vujovića je novonastalu situaciju je matematicki ispravno zato sam uzeo idealnu hipoteticku situaciju da svi glasaju i nijedan glas ne propada. Ako se u DHontovu mijesalicu ubacuje sa zakonskom osnovom od 3% cenzusa ona manjine ne dobijaju nijedan mandat a ako koristi Dontov sistem bez cenzusa (po kojem zakonu ??? ) onda je i to zahvat na kojem manjinske partije mogu samo izgubiti mandat a nikako nesto dobiti.
Prethodni primjer dje su albanske partije osvojile identican broj glasova u Dontovoj masini zbirno ostali bez ijednog mandata imamo sljedeću simulaciju i tri partije koje imaju identican broj glasova isti zakon a 1 mandat.
Ko i po kojem zakonu će odrediti koja partija daje poslanika, a koje su dzaba krecile?
Ako se budu dzapali cij je mandat onda sve ubaciti u Dontov sistem i pomiriti jer će sve partije opet ispasti
Po meni totalni pravni vakum ili ona sala "nije vazno ko i kako glasa već ko glasove broji", ali posto nijesam pravnik mozda se to samo meni cini.
Ovaj primjer je dobro dosao za neke druge stvari i na mjesta dje je izborno racunanje puno komplikovanije, ali za manjine jako jednostavno. Manjinski mandati su blokirani i u okviru te liste cisti većinski sistem, a sve ostalo na Donta sa brojem poslanika umanjenim za mjesta za manjine.
a sto se sjekirate oko procenata kad ce na kraju biti kako DPS u odgovara![]()
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Nijesam ni ja, jer placam poreze kraljevini Danskoj,
ne mogu ja siljat vasu djecu u ratove, a moju drzat na sigurno u Dansku,
niti sam iz LICNIH PRINCIPA, zelio da budem SAUCESNIK,
posmatrac i navijac i kriticar VAZDA, imam samo jedan PASOS CRNOGORSKI,
na koji sam ponosan ka´PAPA, ali me ne grize savjest, jer sam zadrza 2-3 srBska glasa na proslavu rodjendana moje sjcerke Maje, taj DAN NIKAD NECU ZABORAVIT,
ne treba SUDIT bliznjeme , ako PROCES DO KRAJA NIJE RASNIJETLJEN.
Cesto sam bio ispljuvan VERBALNO, ali je bolje biti ISKREN,
i podnosit RASPECE, nego umrijetkaO LAZOV I PREVARANT.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
She is only here to annoy herself!
Neka bude da sam se primio, ali i dalje ne razumijem sta je to nerijeseno u vezi Kosova ostalo? Lekic je rekao sto je rekao, ti kazes da se on tu nista ne pita, a prije neki dan Danilovic na drzavnoj TV exkluzivno objavi da ce "taj sto se nista ne pita" biti kandidat DF-a na predsjednickim izborima.. i tako to, taj covjek moze biti samo figura u svoj prici, ali mislim da ce se taj njegov stav u vezi Kosova postovati unutar te 'stranke'. Ako ne bude tako, to ce biti tacka kljucanja i ta 'stranka' ce se pocijepati, ali mislim da ovog puta to nece biti slucaj. Nadam se da vremena podjela polako ostavljamo za nama, neko to uvidja ranije, neko kasnije..
Ja razumijem ultra-crnogorce koji se frce svega srpskog, ali mnogo vise cijenim politiku pomirenja Crnogoraca i Srba i mislim da buducnost CG-e lezi u tome. Glasao sam Pozitivnu, ali cijenim projekat zvani DF koji je cijeloj CG pokazao da te dvije struje (crnogorska i srpska) mogu i moraju ici zajedno.
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
A kako si zamrsio, stvarno ne znam sta ti je.. daj da probam ja:
1. Ako jedna albanska stranka ima PREKO 3%, onda ona ulazi u Dontovu racunicu ravnopravno sa ostalim partijama koje su presle taj cenzus. Ostale albanske stranke koje ne prolaze 3% ispadaju iz igre.
2. Ako NIJEDNA albanska stranka ne predje cenzus od 3%, onda se gleda koja je sve od njih prosla cenzus od 0,7%, pa se svaka od njih koje su presle taj manjinski cenzus sabiraju i na kraju kao JEDNA partija (zbirna lista) ulaze u Dontovu racunicu zajedno sa ostalim partijama koje su presle odgovarajuce cenzuse.
3. Mislim da je Vujovic jasno naglasio da na mandat unutar zbirne manjinske liste prvo ima pravo partija sa najvecim brojem glasova itd. Sto je i logicno.
Mislim da nikako ne treba da brkas cenzus i dontov sistem, jer su potpuno odvojene rabote. Cenzus je samo uslov da bi se uslo u tu igru, a kad se udje, potpuno je nebitno pod kojim je uslovima odredjena partija dosla tu dje jeste (3%, 0,7% ili onaj za HGI).
a ne sprdajte se, ljudi, koliko ispljuvaste taj pzp, ni da sve bradonje sa kokardama i nozevima u zube sjede u njihovim klupama. Ja tvrdim da su to Crnogorci, sigurno VECI od onih fukara Krivokapica i Djukanovica, kojima je ova drzava uvijek bila samo sredstvo, a nikad cilj!
У праву си да ДПС све ради из интереса, али ипак их је заштитио, док је главни дио ДФ и СНП-а давао попуну седмом батаљону и још увјек се није ни покајао због тога.
Нова држи Лекића на поводцу.Дају му лажну илузију да је вођа а кад им не буде доносио овакве резултате и почео да смета једноставно ће га уклонити.Ја вјерујем да ће се то десити послије пораза на предсједничким изборима.Поново кажем, у заблуди си ако мислиш да је Лекић лидер ДФ.
А да би црногорска и српска струја могле заједно и били успјешна прича ту коалицију морају да чине релевантни представници и српског и црногрског крила Црногораца.
Говорити да је крњи ПзП (послије 2009) аутентични представник процрногрске струје је једнако као говорити да је Народна странка у градској скупштини у ПГ, аутентични представник српскe струје.
Last edited by BAR; 17-10-12 at 16:25.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Objasni po Vujovićevom objasnjenju koliko ima mandata, koja partija osvaja mandate u situaciji i koji je zakon u pitanju.
Imas primjer pa objasni a za zakon nema nerealnih stvari ili slucajnosti jer je zbog toga i zakon da ne bude kako se kome svidja![]()
Postovani Zippe,
reci mi posteno, imali li naroda u CGi,
koji je vise finkcija,fotelja, stanova OGLODJA IZ RUKU MILOVIH & DPSa,
a da je manje LJULJA CAMAC,
da im se ne skvasi MILO-DARODAC,
nikad lanuli nijesu o zlocinima i paljevinama po Pljevljima i Bukovici,
i kad lanu, to rade dok masu repom GAZDI,
a o PETNJICI nijesu imali PETLJE,
cekamo sunce PROLJENJE,
da vidm rezultate,
oce li dati OPSTINU,
ili ce ispod STOLA,
svoje POSLUSNIKE DA PLATE.
Moram PRIZNAT, da ste rodjeni za TRGOVINU, jer su LICNI INTERESI UVIJEK U PRVOM PLANU, a mrvice FUKARI sto sa stola PANU.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
IM - Old Bone
Last edited by BAR; 17-10-12 at 16:34.
Mislim da se to onda ostavlja toj zbirnoj listi da odluci. jer oni dobijaju mandat zajednicki, a kome ce konkretno pripasti, njihova je stvar.. Ne znam, navodis nemoguci primjer, a postoji mnogo nemogucih primjera koje covjek moze navesti a koji se ne nalaze u zakonu.
Да детаљније појасним...да је ПЦГ умјесто ПзП у ДФ гласало би је таман толико припадника процрногорске струје колико је гласало ПзП, што ту странку више не би чинило аутентичним представником процрногорске струје.
Ево ти још један примјер
Што мислиш ко су аутентични представници Бошњака...Рифат Растодер и Рафет Хусовић или Рифат Весковић!?
jeste PJP sa lakim naoruzanjem je disao za vrat jednoj vojsci koja je iako je bila raspala i raspucala po savovima imala tesku artiljeriju i tenkove, sa sve podrskom dobrog dijela naroda (a za koju je isti Milo poprilicno bio zaduzan), pretpostavljam da si mislio na NATO u okruzenju koji bi momentalno intervenisao da se nesto desilo u CG
She is only here to annoy herself!
Могу ли се ђе виђет резултати по гласачким мјестима?
Last edited by chucknorris; 17-10-12 at 17:25.
Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks