Originally Posted by
El Re
Hmm...Ajde da iznesem i ja viđenje onog što se desilo...
Generalna ocjena – rezultati ovih Izbora se mogu posmatrati iz više uglova. Ako se pitamo „da li svi koji slave imaju razloga za slavlje?“ odgovor bi bio „Da!, No, ako bi me pitali „da li Crna Gora i njeni građani imaju razloga da slave?“, moj odgovor je „Ne! Čak naprotiv..“... Ovo što imamo sada je jedna potpuno nadrealna i izopačena politička scena iz koje se može zaključiti samo to da Crna Gora iznutra vri.Još uvijek ovo društvo nema ni minimum konsenzusa oko odgovora na pitanje –kuda dalje? Ovo je jako opasna situacija jer istorijsko iskustvo govori da, ako se ovakva stanja pojave u vremenu ekonomske krize, onda ona jedno društvo najčešće odvedu u samo jedan epilog - nemire, diktaturu, jednoumlje... Znam da će mnogi od vas reći „šta priča ovaj čovjek?!“, no na žalost ovo je (po istorijski više puta potvrđenim zakonima Sociologije i Politikologije) vrlo realna opcija.
Za ovu situaciju isključivi krivac je, po posljedicama koje će (već je izvjesno) ostaviti,ova vlast-pošast, po učinjenoj šteti neviđena u istoriji Crne Gore. Za 23 godine DPS je dramatično, (a u mnogim stvarima i nepovratno) izmijenio Crnu Goru. Ona više nikada neće biti ista. Ta partija destrukcije nijedan posao kog se u državnom inacionalnom interesu Crnogoraca, kao jedinog državotvornog naroda, prihvatila (i to uglavnom iz kalkulantskih razloga) - nije završila na valjan i održiv način.Odavno me podsjeća na nadriljekara koji se razmetao i nudio izliječiti Crnu Goru svih njenih bolesti,pa kad je pristala, uspavao je, rasporio i uzeo operisati. I tako mu nesretna leži bespomoćna i drogirana, dok ovaj nadriljekar izvodi zahvate svako-malo otvarajući novo mjesto koje želi operisati, a da nijedno prije toga nije zatvorio. Crnu Goru je isjekao na svakom mjestu i već godinama tako nesretna krvari iz svake rane koju je njen samouki spasilac otvorio.
Iako i dalje „operiše“ polako anestezija popušta i jedan dio (ovog potpuno unakaženog) pacijenta se, sva je prilika, budi. Što se više budi, to se više grči i trza. Sa svakim trzajem raste nervoza zlosretnog „spasioca“ jer je svjestan da ukoliko se još zlosretniji pacijent probudi sada, isti može umrijeti i to na izrazito bolan i mučan način.
Upravo bi se ovom slikom opisala moja zabrinutost jer je DPS (pomognut satelitima) u vremenu opšteg nezadovoljstva materijalnim stanjem, i otvarajući delikatno i vrlo opasno pitanje prepoznavanja i čuvanja nacionalnih posebnosti, zapravo izazvao nacionalno buđenje, artikulaciju zahtjeva za afirmacijom svih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori. Osim jedne – crnogorske. Crnogorski narod, duboko nesvjestan opasnosti u kojoj se nalazi, u poziciji je (a posebno nakon ovih izbora) da može izgubiti sve što je stekao i da se može naći u situaciji da bude utamničen u vlastitoj državi.
Već godinama sam upozoravao da je pitanje dana kada će se manjinski narodi u CG (Srbi, Bošnjaci, Albanci i Hrvati) polako, ali sigurno, početi primicat izajedničkom cilju. Bez obzira s kojih polazišta krenuli, svi oni će, prije ili kasnije, malo po malo, dokidati monopol Crnogoraca i tako (koristeći se upravo izgovorom DPS-a o „građanskoj državi“) činiti od nje bezličnu tvorevinu, punu antagonizama, koja će u konačnom doživjeti imploziju i postati suvišna svima, a najviše onima čiji garant slobode, nezavisnosti, samobitnosti i kulture je trebala biti – Crnogorcima.
DPS je duže od deceniju jahao na tom talasu i zloupotrebljavao tu potrebu Crnogoraca, te pod maskom borbe za taj (nikad jasno definisan) projekat, pljačkao i devastirao nasljeđe i resurse ove zemlje. Ipak pošteno je reći istinu... Nije DPS izgubio (samo) ove izbore. DPS je izbore izgubio još 1997. Sve izbore od tada (uključujući i ove) dobio je Milo Đukanović.
Nijedan rezultat bilo koje od partija opozicije nije ostvaren zaslugom avangardnih ideja i plemenitih zalaganja tih partija, već isključivo kao rezultat pobune i otpora Đukanoviću, kao simbolu dosadašnjeg stanja i poretka stvari.
Izvukao je pobjedu, ali po koju cijenu...Stari vuk definitivno nije što je bio... Zapuštio se, okružio laskavcima, šarlatanima i partijskim vojnicima, i u konačnom –pogubio vezu sa bilom naroda .. Drži ga nevjerovatna harizma imentalitetsko-plemenska svijest građana Crne Gore o potrebi da imaju Vođu... Instinktivno ga vide kao sinonim zastabilnost. Ima u tome i neke perverzne istine. No, ovo je kraj jednog poretka.U to nemam sumnju. No, ne nužno i sam kraj Đukanovića. Naprotiv, ako je starom majstoru političke vještine ostalo imalo dara za preživljavanje (a nijesam više tako siguran, obzirom da je ekipu koja je odgovorna za 3 godine neviđenog haosa u zemlji on postavio, držao, pa čak pomišlja i dalje zadržati), no, ako jeste još sposoban igrati, onda vjerujem da je shvatio poruku da mu ne ostaje drugo sem da posegne za radikalnim promjenama kursa. Njemu pod HITNO treba nova partija (nova lica, platforma, strategija), neki jak i lako prijemčiv razlog za radikalizaciju i homogenizaciju društva oko njega (ili nekog kom može vjerovati) i potpuno nov diskurs i pristup protivnicima.
Izrazito velik problem mu predstavlja činjenica da bi njegov povratak na državne funkcije (čemu vjerujem da se ni sam ne raduje) iritirao osjetljiva čula velikih sila, no bez toga biće mu sada teško (gotovo i nemoguće) da izvrši i koordinira oštar, a tako neophodan, zaokret. Bez tog zaokreta – Đukanović će se srušiti. Taj pad ne bi značio samo štetu po njegovu političku zvijezdu. Ne, on bi apsolutno značio i kraj lične stečevine porodice Đukanović, te destina porodica povezanih sa njegovom.
Takav epilog, koliko god da ga neki priželjkuju, izazvao bi politički vakum nesagledivih posljedica i generisao nestabilnost. Poput domina redom bi pucali svi „ventili“ koji drže sistem u balansu i to jedan za drugim. Čitava struktura bi se urušila, a Crna Gora našla u haosu etničko-vjerskih parcelizacija. Zašto? Pa ne postoji, niti će ga još dugo biti, NIJEDAN pojedinac koji bi se svojim autoritetom nametnuo i iza koga bi se (ovako i ovoliko izdijeljeni) građani bili spremni okupiti.Posljedica takvog obrta bio bi, nakon što Svijetu priredimo slike haosa, vrlo brz međunarodni intervencionizam i uspostavljanje još jednog potpuno vještačkog državnog provizorija i otvorenog protektorata.
Kao što rekoh na početku, Crna Gora je svoju sudbinu dala u ruke nadriljekaru i sada se budi otvorene utrobe. Ne vidim nijedan razlog da se nesretna tome ima razloga radovati....
Bookmarks