View Poll Results: Na parlamentarnim izborima ću glasati za:

Voters
258. You may not vote on this poll
  • Pozitivna Crna Gora - Darko Pajović

92 35.66%
  • Hrvatska građanska inicijativa - Ljerka Dragičević

2 0.78%
  • Koalicija Zajedno - Miloje Šestović

2 0.78%
  • Koalicija Evropska Crna Gora - Milo Đukanović

31 12.02%
  • Socijalistička narodna partija – Srđan Milić

6 2.33%
  • Koalicija Srpski nacionalni savez – Ranko Kadić

1 0.39%
  • Demokratski front - Miodrag Lekić

44 17.05%
  • Bošnjačka stranka - Rafet Husović

7 2.71%
  • Grupa građana „Albanska omladinska alijansa“

0 0%
  • Srpska sloga - Jovan Markuš

3 1.16%
  • Koalicija Force i Građanske inicijative - Vaselj Siništaj

0 0%
  • Politički savez Demokratske partije, Albanske alternative i Demokratskog saveza - Fatmir Đeka

0 0%
  • Koalicija DUA i Partije demokratskog prosperiteta - Mehmet Zenka

1 0.39%
  • Još vagam

19 7.36%
  • Ne izlazim na izbore / neću glasati

50 19.38%
Page 35 of 64 FirstFirst ... 2531323334353637383945 ... LastLast
Results 851 to 875 of 1579

Thread: Parlamentarni izbori 2012

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,656
    Thanked in
    3,825 Posts

Ko pomenu moratorijum na simbole i referendum o statusu do 2014? Kad bude potpisan moratorijum do 2094, onda ćemo pričat o ovoj opoziciji. Dajte i nama 88 godina da probamo kako ide.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    969
    Thanks Thanks Received 
    1,813
    Thanked in
    982 Posts

Quote Originally Posted by niksicanin 24 View Post
    Najvaznij izbori u ovom vijeku. Odredjuju buducnost Crne Gore. AKo pobijede ovi za koje svi misle da ce pobijediti, njihova koalicija na sledecim izborima ce se zvati Evro-Azijska Crna Gora.
    Interesantno koliko pominjes to. I jedini si na ovom forumu koji tako sigurno predvidja takav zaokret u politici najjaceg DPS-a. Simpaticno mi djeluje i sigurno ne bez ikakve osnove, ali ipak mi se cini nerelan takav nagli otklon od dosadasnjeg kursa.. Zar stvarno mislis da smiju to proglasiti svojom zvanicnom politikom? To direktno vodi u nove izolacije i ubrzan krah ovog rezima, jer im Evropa moze i oprostiti njihove lopovluke dosadasnje, ali tako nesto nema sanse da bi im proslo...
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    9,641
    Thanks Thanks Received 
    5,994
    Thanked in
    2,287 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Vidim Musliman pišeš sa velikim M , jel' to žal' za SFRJ ili sam pogrešno protumačio?

Sent from my GT-I9100G using Tapatalk 2
    Koliko sam ja upoznat poslije tačke ide veliko slovo...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    57
    Thanks Thanks Received 
    139
    Thanked in
    105 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    Interesantno koliko pominjes to. I jedini si na ovom forumu koji tako sigurno predvidja takav zaokret u politici najjaceg DPS-a. Simpaticno mi djeluje i sigurno ne bez ikakve osnove, ali ipak mi se cini nerelan takav nagli otklon od dosadasnjeg kursa.. Zar stvarno mislis da smiju to proglasiti svojom zvanicnom politikom? To direktno vodi u nove izolacije i ubrzan krah ovog rezima, jer im Evropa moze i oprostiti njihove lopovluke dosadasnje, ali tako nesto nema sanse da bi im proslo...
    Dok god oni vraću kredite Evropi na bilo koji način pa i preko taksi ne postoji nikakav problem na relaciji CG-EU jedino što postoji problem na relaciji stanovnik CG - Vlada - MUP jer neko mora da naplaćuje to od naroda a za uzvrat mu ne nudi ništa ... očekujem da je sad samo malo zatišje pred buru raznih naplata koja će da uslijedi odmah posle izbora ukoliko dobije ova ozloglašena pozicija jer je narod na njih navikao ... srećno (rudarski pozdrav)
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Sadomazohizam je zamijenio komunizam, vazno je da na j... ovi made in MNE.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    a
    Nisam jedini. Ne primjecujete sta je Maja pisala zadnjih par dana. Ne mora covjek biti pronicljiv, vidi gdje stvari idu, Turska nikad nece postati clanica EU, a vodice ekonomiju Crne Gore. Nemam vremena, cujemo se.
    P.S. Volio bih misljenje El Rea o mojim razmisljanjima.
    Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.

Thanks Thanks Given 
    2,013
    Thanks Thanks Received 
    6,234
    Thanked in
    2,903 Posts

Kako onoga (sportista bješe) nije sramota da sebi kači pridjev liberal?

Ah, i ja svašta pitam, ovo je Crna Gora ...

No, samo pozitivno (definitivno)

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    123
    Thanked in
    61 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Dozvoljavas sebi da drzis predavanja, a elementarne lekcije nijesi naucio. Idemo redom:

Lekcija br. 1, himna. Ustav samo konstatuje da je drzavna himna "Oj, svijetla majska zoro", i nista vise od toga. Medjutim, ono sto definise tu himnu, njena sustina, jeste tekst koji se nalazi u Zakonu o drzavnim simbolima. Taj zakon je, kao i svaki, podlozan izmjenama i dopunama - u skupstini, a na njima inisistira upravo opozicija. Po pravilu, onda kad se priblizi otvaranje nove faze u odnosima sa EU.
    Dakle, da ti nacrtam: u Ustavu moze pisati "Oj, svijetla majska zoro" na svakoj strani i na koricama, ali iz teksta himne u Zakonu o d.s. mogu biti odstranjene dvije strofe - bez 3/5 svih biraca na referendumu, dovoljno je samo da se neko iz vlasti upeca na ucjene, a one su u politickom diskursu u Crnoj Gori definisane su kao "kompromis" ili "pomirenje".

Umjesto poznatih strofa moze pisati, u zavisnosti od maste predlagaca, i:

Berem cvece ovog leta,
    da zakitim kralja Petra.
    Kralja Petra i Mariju,
    Tomislava i Andriju.
    OJHA!

Je li ti sad jasnije?

Lekcija br. 2, jezik. Manje-vise, ista stvar kao i sa himnom; u Ustavu pise da je sluzbeni jezik crnogorski, ali Zakon o obrazovanju taj jezik ne poznaje, jer ga je opozicija udavila prosle godine, u pokaznoj vjezbi "Sprijecimo kandidaturu - igrale se delije 2011". Ili si i to zaboravio? Sta to znaci u praksi: ni 6 (slovima: sest) godina nakon referenduma, u Crnoj Gori, u kojoj je sluzbeni jezik crnogorski, nije moguce obrazovati se na crnogorskom jeziku - zahvaljujuci opoziciji, odredba iz Ustava je mrtvo slovo na papiru, obesmisljena stvaranjem hibrida ciji ukus komisija-inkvizicija za izradu nastavnog programa jos uvijek nije uspjela odrediti.

Lekcija br. 3, zastava. Takodje, ista prica. Za razliku od jezika i himne, zastava je preciznije definisana u Ustavu, ali izmjenama pomenutog zakona, prema idejama koje se neprekidno izlivaju iz kanalizacije zvane opozicija, drzavna zastava bi bila, na vrlo perfidan nacin, marginalizovana i obesmisljena uvodjenjem tzv. narodne (+ preśednicke) zastave. Znas ono, narodna je - narodna (a posto u Crnoj Gori zivi samo jedan narod - srpski, logicno je da zastava bude srpska, zar ne?), a drzavna je strano, suvisno tijelo koje ce vremenom biti eliminisano iz kolektivne memorije i odbaceno iz organizma.

Lekcija br. 4, lekcija za mene: Koji ***** ja sve ovo ponavljam, ko zna koji put, kad cete śutra opet drobit istu pricu...

Nisam pravnik ali mi je taj scenario koji se tiče himne, po mojoj logici, kršenje ustava. Mijenjanjem strofa ili micanjem strofa to više, po meni logično, nije ista pjesma koja je navedena u ustavu, već njen djelić.
    Što se jezika tiče, bez obzira šta ja mislio o tome, ali zar ne bi bilo pravno nasilje nametati taj naziv jezika djeci građana koji su se na popisu u preko 60 procenata izjasnili da govore drugim jezikom. Ni meni ta činjenica intimno ne odgovara ali je činjenica i ako držimo do principa da je volja građana premisa demokratije a pitanje jezika političko pitanje, onda ti zagovaraš gaženje demokratije. A jasno je ko je krivac za takvo stanje po pitanju jezika. Vlast kojoj uopšte nije bilo stalo da se ozbiljnije bavi tim pitanjem. A i ono što se bavila, toliko je bilo nakaradno da nije ni čudo što je rezultat na popisu bio takav.
    Što se tiče zastave, uopšte ne želim da diskutujem o tome u tvojim kategorijama. Taj komad tkanine sa bojama koje se nasilno i nelogično nacionalizuju, nema moć da ikoga pravi Srbinom ili Crnogorcem. Zna se državna i zna se čemu ona služi. Zahtjev za uvođenjem nove "narodne" čije postojanje ne pamti naša istorija, prije svega je maliciozan. Ali sve i da postoji parlamentarna većina za njeno usvajanje, to da bi ona potisnula državnu može da stoji samo ako među većinskim narodom postoji mnogo licemjera i transformersa. Ako je tvoj strah od toga, ja ga ne bih dijelio sa tobom. Volio bih da svako pokazuje svoje pravo lice. Strahovanje od toga je priznanje da se ključne stvari održavaju vještački i na silu.

Thanks Thanks Given 
    228
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    44 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Kako onoga (sportista bješe) nije sramota da sebi kači pridjev liberal?

Ah, i ja svašta pitam, ovo je Crna Gora ...

No, samo pozitivno (definitivno)

Sramna mu je prica, gori je od samog DPS-a!
    A kad se sjetim da sam ga prije par godina na ovom istom forumu branio, vjerujuci da ce ta stranka nastaviti sa programom LSCG-a.
    Stid me.
    P r i m o r a c

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Nadam se da ce milo i ranko odbraniti drzavu ...

Thanks Thanks Given 
    4,286
    Thanks Thanks Received 
    8,282
    Thanked in
    3,151 Posts

Quote Originally Posted by opmne View Post
    Nadam se da ce milo i ranko odbraniti drzavu ...
    Bojim se da pomislim sto bi bilo ako oni ne nastave da podmecu ledja za sve nas. Crno bi nam se pisalo.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    122
    Thanked in
    46 Posts

Ako bi me neko pitao ocu li da ostane milo, zastava i himna ili da kombinat, zeljezara i sve druge fabrike ubijaju od posla ja bih izabrao ovo prvo. Što će mi kombinat? Ovako imam zastavu da mašem, himnu da pjevam i milovu sliku da ljubim ljubim svakog danaaaaaa...
    (╯°□°)╯ ︵ ┻━┻

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by Glenn_Q View Post
    Ako bi me neko pitao ocu li da ostane milo, zastava i himna ili da kombinat, zeljezara i sve druge fabrike ubijaju od posla ja bih izabrao ovo prvo. Što će mi kombinat? Ovako imam zastavu da mašem, himnu da pjevam i milovu sliku da ljubim ljubim svakog danaaaaaa...
    ako ce proraditi kombinat alumijuma i zeljezera i sve ostale fabrike ako stavimo 4 c na njima evo javno obecavam ja cu glasati za to. ali prijatelju nece, za to treba strategija ne vezano za himnu zastavu itd. a ti ljubi ciju hoces sliku , ali ko hoce da mjenja i ko nacinje ta pitanja?? bolje da pricaju o ekonomiji vise a to da ostave na miru.
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by niksicanin 24 View Post
    a
    Nisam jedini. Ne primjecujete sta je Maja pisala zadnjih par dana. Ne mora covjek biti pronicljiv, vidi gdje stvari idu, Turska nikad nece postati clanica EU, a vodice ekonomiju Crne Gore. Nemam vremena, cujemo se.
    P.S. Volio bih misljenje El Rea o mojim razmisljanjima.
    Pa evo,..prvo hvala na tome što ti je stalo čuti moj stav...

Vidi, uočavam i ja taj proces i on se nikako ne može nazvati slučajnim i slučajnošću.
    Da,.. tačno je da će Turska teško ikada postati članica EU, no to nije iz razloga islamofobije, već zato što je Turska suviše velika (u svakom pogledu) i, kako se radi o zemlji nekompatbilnoj po mnogim parametrima, teško da bi je EU ikada mogla uvući a da to ne naruši ravnotežu unutar nje i pritom izazove brojne probleme. Posebno sada kada EU proživljava krizu koja prijeti njenom opstanku. Neću ići u detalje, jer nemam vremena da to elaboriram bliže, niti je to tema...
    Ipak, ja ponašanje DPS-a vidim u kontekstu činjenice da je:
    1. Turska ključni igrač i strateški saveznik SAD u regionu bliskog istoka, pa čak i ukupnog islamskog Svijeta
    2. Turska je očigledno podigla ulog, tražila i (sva je prilika) dobila proširenje interesne svere na svoje bivše balkanske posjede (kolonije) , a kao posljedica činjenice da je tokom zadnje decenije postala još značajnija za SAD nego čak i na vrhuncu hladnog rata. Tada su, podsjećam, njeni raketni sistemi i njena flota blia brana prolasku ruske 5. eskadre kroz Bosfor u Mediteran, a njena je vojska bila predstraža prodoru Sovjeta do njenih saveznika u Siriji, Iraku i Egiptu. Ovo povećanje "apetita" Ankare desilo se kao posljedica naglog buma i razvoja turske ekonomije koja je danas jedna od 7 najvećih, najmoćnijih i najzdravijih u Evropi.
    Vrijeme Turske tek dolazi.
    3. Crna Gora (čitaj: vlast u Podgorici) će (kao znatno manje važan) saveznik SAD slijediti pomjeranje "figura" na tabli koje čini i činiće Vašington.

Dakle, svi kontakti i veze vlasti u Podgorici sa azijskim silama i uopšte Istokom, ići će samo do one tačke do koje to bude odobravao, ali i sugerisao, Veliki Brat u Vašingtonu. To će se svakako povećavati, a Turska i tursko sve će više biti dio naše stvarnosti. I ne samo nas u Crnoj Gori, već u svim državama koje su bivši turski balkanski posjedi izuzimajući Grčku.
    EU će to primati k znanju bez ikakvih posebnih komentara. Politika Brisela (tj., EU kao američkog projekta,najvažnijeg saveznika i "drugog krila" američke politike) uostalom u pitanju Turske nikada se nije ni u nijansi razlikovala od stava Vašingtona.
    Last edited by El Re; 04-10-12 at 17:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Samo pozitivno
    http://nebojsacelebic.b0x.me/

Thanks Thanks Given 
    143
    Thanks Thanks Received 
    55
    Thanked in
    47 Posts

"Varati i obmanjivati građane samo zato jer ti see budalu(a to što vidiš su samo papirne novčanice do kojih na takav način dolazoš)odnosno ne vidiš realnost da samo voliš vlast a nikako RS ..ravno je ludilu."

Po tom pitanju neutralan sam za CG..proverite račune i znaćete jer nekad oči varaju..a Milo jes lijep na oči..
    Last edited by Beli vuk; 04-10-12 at 19:12.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Slusam Fića nocas kod Komnenica..... Gospode Boze, te postenjacine..... Kad se onako zabezekne sav, rasiri ruke i otvori usta.... Rekao bi covjek, ovaj mrava u zivotu zgazio nije.... I sve je to slatko bilo, dok nije poceo Mila da sazaljeva, jer ga pritiskaju mediji i kritikuje opozicija... i Marovica sto je imao problema porodicnih... Maaaaaaaaaaaaaaaa sve od reda srculenca naivna postena! Greotice i zrtvice........
    :ambivalence:

Ovo je da covjek ne povjeruje....koliko dobre politicare imamo.
    prr...

Thanks Thanks Given 
    57
    Thanks Thanks Received 
    139
    Thanked in
    105 Posts

Quote Originally Posted by BigWolf View Post
    Slusam Fića nocas kod Komnenica..... Gospode Boze, te postenjacine..... Kad se onako zabezekne sav, rasiri ruke i otvori usta.... Rekao bi covjek, ovaj mrava u zivotu zgazio nije.... I sve je to slatko bilo, dok nije poceo Mila da sazaljeva, jer ga pritiskaju mediji i kritikuje opozicija... i Marovica sto je imao problema porodicnih... Maaaaaaaaaaaaaaaa sve od reda srculenca naivna postena! Greotice i zrtvice........
    :ambivalence:

Ovo je da covjek ne povjeruje....koliko dobre politicare imamo.
    Došao u poziciju da žali ljude oko sebe i to koristi ... zbog toga je političar
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ocijenite kampanju DF? Meni se pomalo ne dopada ono Radulovicevo mlataranje rukama, a jos kad vidim Emila i Mandica iza njega, uh... Imaju vala i zgodnijih faca tamo, na koga bi ljudi bolje reagovali. Cini li se meni ili su njihovi skupovi znatno manje posjeceni u odnosu na ostale stranke?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Pa evo,..prvo hvala na tome što ti je stalo čuti moj stav...

Vidi, uočavam i ja taj proces i on se nikako ne može nazvati slučajnim i slučajnošću.
    Da,.. tačno je da će Turska teško ikada postati članica EU, no to nije iz razloga islamofobije, već zato što je Turska suviše velika (u svakom pogledu) i, kako se radi o zemlji nekompatbilnoj po mnogim parametrima, teško da bi je EU ikada mogla uvući a da to ne naruši ravnotežu unutar nje i pritom izazove brojne probleme. Posebno sada kada EU proživljava krizu koja prijeti njenom opstanku. Neću ići u detalje, jer nemam vremena da to elaboriram bliže, niti je to tema...
    Dole niže (u svome postu) EU nazivaš ,,američkim projektom'', a u gore pomenutom (citiranom) navodiš zašto Turska nikada neće postati članica EU-a, te potvrđuješ da je ,,Turska ključni igrač i strateški saveznik SAD''. Imali to logike, a ? Naravno da nema, jedan od razloga zašto Turska neće nikada postati članicom EU-a jeste izrazito kršenje ljudskih prava i sloboda u Turskoj Republici. Kada bi Turska poštovala ljudska prava (kao npr. što je u Njemačkoj) ona bi dovela pod upit svoj suverenitet u turskom dijelu Kurdistana gdje Turska svakodnevno ganja Kurde, i spaljuje na desetine kurdskih naselja. Jedan od tipičnih primjera, jeste i proganjanje alvoita, potom šta su uradili sa poslednjom hrišćanskom gimnazijom, malo-malo se na ''odgovornost'' pozove po 100-200 oficira (što penzionisani, što aktivnih)...

1. Turska ključni igrač i strateški saveznik SAD u regionu bliskog istoka, pa čak i ukupnog islamskog Svijeta
    Ovo nije tačno, prosto zato što su odnosi Ankare i Vošingtona poslednjih godina na veoma niskom nivou zbog Turske podrške Iranu (prećutnog odobravanja), SAD su podržale izraelsku stranu kada su (već trći-četvrti) put izraelski komandosi upali na turske brodove koji su plovili u pravcu Gaze, te massakrirali čitave posade, jedan od kamena spoticanja Turske i SAD jeste pristanak Turske da Rusija gradi naftovode i gasovode kroz njene teritorijalne vode. Jedan od razloga zašto SAD i Turska više nisu kao nekada, je i taj enormni privredni rast Turske, te sama Turkija više nije kao nekad neko ko je zaintersovan da bude samo povjerilac duđih interesa, Turska sada zastupa samo svoje interese. A najvažniji partner SAD-a na Istoku, nije Turska nego Saudijska Arabija - ne samo vojni, nego prije svega ekonomski razlozi (sirova nafta),...

Politika Brisela (tj., EU kao američkog projekta,najvažnijeg saveznika i "drugog krila" američke politike) uostalom u pitanju Turske nikada se nije ni u nijansi razlikovala od stava Vašingtona.
    Da se tu pita Amera, Turci bi odavno bili u EU, ali se njih ne pita. EU nije ispostava USA-e na tlu Evrope, nego njen vojni, politički i ekonomski suparnik.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://www.vijesti.me/izbori-2012/pa...r-clanak-94602

Fino, smireno, odsječno... Pa tačno u srž. Bravo Pajke!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

I licemjerno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Superhik View Post
    Nisam pravnik ali mi je taj scenario koji se tiče himne, po mojoj logici, kršenje ustava. Mijenjanjem strofa ili micanjem strofa to više, po meni logično, nije ista pjesma koja je navedena u ustavu, već njen djelić.
    Što se jezika tiče, bez obzira šta ja mislio o tome, ali zar ne bi bilo pravno nasilje nametati taj naziv jezika djeci građana koji su se na popisu u preko 60 procenata izjasnili da govore drugim jezikom. Ni meni ta činjenica intimno ne odgovara ali je činjenica i ako držimo do principa da je volja građana premisa demokratije a pitanje jezika političko pitanje, onda ti zagovaraš gaženje demokratije. A jasno je ko je krivac za takvo stanje po pitanju jezika. Vlast kojoj uopšte nije bilo stalo da se ozbiljnije bavi tim pitanjem. A i ono što se bavila, toliko je bilo nakaradno da nije ni čudo što je rezultat na popisu bio takav.
    Što se tiče zastave, uopšte ne želim da diskutujem o tome u tvojim kategorijama. Taj komad tkanine sa bojama koje se nasilno i nelogično nacionalizuju, nema moć da ikoga pravi Srbinom ili Crnogorcem. Zna se državna i zna se čemu ona služi. Zahtjev za uvođenjem nove "narodne" čije postojanje ne pamti naša istorija, prije svega je maliciozan. Ali sve i da postoji parlamentarna većina za njeno usvajanje, to da bi ona potisnula državnu može da stoji samo ako među većinskim narodom postoji mnogo licemjera i transformersa. Ako je tvoj strah od toga, ja ga ne bih dijelio sa tobom. Volio bih da svako pokazuje svoje pravo lice. Strahovanje od toga je priznanje da se ključne stvari održavaju vještački i na silu.

Strahovi, licemjeri, gazenje demokratije, maliciozno... Nakitio si ga dobro.

Da, ja jesam uplasen. Mislim da nijesam licemjer, ni maliciozan, a kapaciteta da gazim demokratiju nemam, jer nijesam politicar koji donosi odluke od drzavne vaznosti... I, moram ti reci, veoma sam umoran. Od ponavljanja. A, izvini, ovo sto sam procitao je tipicna, rutinski povrsna interpretacija drustvenih procesa i pojava koje (ne) opazamo oko sebe i ciji smo akteri, lisena bilo kakvog truda ili pokusaja smislenije analize. Njen cilj je da se diskusija banalizuje tako sto ce je kratkim rezovima usmjeriti na pojedine, manje vazne aspekte problema, zapostavljajuci ili negirajuci perspektivu koja bi mogla obuhvatiti te procese u cjelini i objasniti ih, odnosno uocavajuci njihova svojstva, unutrasnje i spoljne veze, rasclaniti ih i pribliziti na odgovarajuci nacin, kako bismo mogli lakse razumjeti kad (se nesto desilo), kako (se desilo), zasto (se desilo) i sta treba uraditi kako se ne bi ponovilo (ili treba sve uraditi kako bi se ponovilo). Da se ne bih ponavljao (ionako ce neko za dva-tri dana doci i postaviti isto pitanje), na tvoje pitanje:

"...ali zar ne bi bilo pravno nasilje nametati taj naziv jezika djeci građana koji su se na popisu u preko 60 procenata izjasnili da govore drugim jezikom. Ni meni ta činjenica intimno ne odgovara ali je činjenica i ako držimo do principa da je volja građana premisa demokratije a pitanje jezika političko pitanje, onda ti zagovaraš gaženje demokratije."
    pokusacu da odgovorim malo drugacijim pristupom, pitanjem na pitanje: je li volja gradjana, "kao premisa demokratije", ispostovana i onda kad je donijeta odluka da srpski jezik bude, uslovno receno, sluzbeni jezik u Crnoj Gori u XIX v.? Je li volja gradjana ispostovana i onda kad je neko, nedje, nekad donio odluku da mi moramo biti potomci kosovskih junaka, Transformersa i Cucuk Stane? Je li volja gradjana ispostovana i onda kad je trobojka ozvanicena kao drzavna zastava? Je li volja gradjana ispostovana onda kad je neko odlucio da utuli drzavu Crnu Goru? Ili je i to neko i nekad, mozda, servirao i nametnuo? Hiljadu pitanja, ali odgovore necemo dobiti, kod nas se fenomeni ili, bolje receno, mitovi i dogme uzimaju kao nesto sto se ne smije cackati, preispitivati i objasnjavati, vec je, jednostavno, zadato i konstantno (i obligatorno), i kao takvo precutno prhvaceno kao nekakav normativni kriterijum koji unaprijed odredjuje karakter ili zadaje vrijednosti i granice bilo kojem procesu koji je od drustvenog znacaja, pocevsi od afirmacije nacionalnog identiteta, drzavnog pitanja, prava na jezik i crkvu, pa do banalnog primjera, npr. odnosa prema NATO integracijama. Ja, zato, mislim da je, umjesto opsirnih diskusija u kojima cemo jedni druge ubjedjivati da je pozicija jedne strane ispravna, doslo vrijeme da svako pokaze svoje pravo lice (bas kao sto si rekao) i, najprije, odgovori na (pravo) pitanje - zasto smo stvorili ovu drzavu? Sta smo ocekivali od referenduma? Koja je njegova svrha? Da li nam je, uopste, referendum bio potreban? Je li referendum izraz nase potrebe da ucvrstimo nacionalni identitet kroz uspostavljanje veze sa istorijom, kulturom i tradicijom - onom autenticnom, a ne falsifikovanom (da se ogradim, koja god to bila)? Jesmo li tezili da stvorimo odrzivu i funkcionalnu zajednicu-organizam, i ako jesmo, nije li razumno i logicno da ona funkcionise na onim postavkama i kriterijumima bez kojih se, prosto, ne moze postici ravnoteza i kontinuitet, pogotovo ne u uslovima, okruzenju i istorijskom kontekstu u kojem zivimo? Pa, na kraju, na osnovu onoga sto (god) proizidje iz tih odgovora, da lijepo priznamo sebi da jedna pozicija iskljucuje drugu, da su nepomirljive (i, naravno, opredijelimo se za jednu) i, konacno, utvrdimo da li je referendum zaista zavrsena prica, ili je to proces koji, u zavisnosti od aktera i njihovih potreba, moze ici u jednom ili drugom smjeru. Do jednog vakta, kad neko mora ispasti iz igre, a jednom ce neko morati, posto ovakvo stanje nije odrzivo.

Na kraju, samo da neke stvari, iako sad vec manje bitne, preciziramo:

- crnogorskim jezikom govori 38, a srpskim 44%.

- od onoga sto je logicno, vaznije je ono sto je moguce i izvodljivo, a prepusteno je ljudima koji imaju moc da donose odluke, bez ikakve odgovornosti. Citiracu preśednika, uz to i pravnika:

''Dakle, nasa je himna 'Oj svijetla majska zoro' i nas Ustav propisuje da je to nasa himna, ostavljajuci zakonu da se propise tekst te himne i sadrzaj strofe. Ja sam se uvijek zalagao da to budu prve dvije strofe, koje su zaista opstepoznate i opšteprihvacene, i u nekom himnicnom smislu promocija Crne Gore i njene tradicije, sadasnjosti i buducnosti, smatrao da treba da bude zavrsnica te himne u oznacenju samog naziva himne 'Oj, svijetla majska zoro' i poruci 'da si vjecna Crna Goro'. I mislim da je to izlazak u susret svemu onome sto je realno ocekivanje i zaista sadrzaj na koji niko ne moze da da primjedbu. Nesumnjivo je da mi imamo prostor kompromisa. Dakle, neko moze to da dozivljava potrebom da se skrati radi duzine, a neko potrebom da se skrati i radi duzine i radi autorstva. Ali, da se skrati cuvajuci Ustav, da se ni u primisli ne mijenja Ustav.''

-
    tvoja teza, koja ne dozvoljava mogucnost da drzavna zastava bude, kao sto sam rekao, marginalizovana i potisnuta iz kolektivnog pamcenja je, barem se meni cini, naivna. Umjesto sto olako ispaljujes te kvalifikacije o licemjerima i transformersima (imam utisak da razgovaram sa ozlojedjenim i dezorijentisanim liberalom), razmisli, nijesi li mozda previdio faktor starosne dobi, odnosno generacije koje dolaze i koje su pogodan materijal za (institucionalnu) obradu, a ne gotov proizvod iz posebnih, suverenistickih epruveta iz kojih ispadaju embrioni sa suverenisticki programiranim softverom? Drugi faktor koji si previdio, a koji je u direktnoj relaciji sa prethodnim, to je mogucnost, makar u teoriji, da vlast, samim tim i institucije, preuzmu unionisti i onda oblikuju (ja se necu ustrucavati, no cu reci truju) te dolazece, "tabula rasa" generacije prema receptu koji je u Crnoj Gori detaljno isproban. S tim sto mislim da bi to ovog puta moglo eskalirati u nesto sto, vjerujem, u Crnoj Gori niko ne zeli.

_________
    Last edited by Jal Cargo; 05-10-12 at 02:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

Lekić i Radulović su upoznali predstavnike LP sa principima po kojima se konstituiše DF koji okuplja antirežimske partije, asocijacije građana i pojedince na jasnim programskim osnovama.

"Naravno i kod nas je postojala dilema da li prvo država pa demokratizacija ili obratno, da li da to ide paralelno. Dobili smo državu to je zabetonirana stvar. Mislimo da se mora krenuti u proces demokratizacije."

Andrija Popovic

Građani Crne Gore zaboravili bi na socio-ekonomske probleme, pri situaciji koja bi nastala ako bi na predstojećim izborima pobijedili Demokratski front (DF) i Pozitivna Crna Gora, smatraju u Liberalnoj partiji (LP), javila je Mina. Predsjednik te stranke Andrija Popović ocijenio je, na konferenciji za novinare, da se nad Crnom Gorom ponovo „nadvio tamni oblak“.

Juce, danas, śutra...

_________

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Mene boli dusa za ljude koji se zanose sa BOJKOTOM I REVOLUCIJOM, nijesu Crnogorci GRCI, nego STRASLJIVCI koji umiru os svoje SJENKE, i vecina se UVLACI U MILOV SUPAK, DA SPASI TROSJED I SERIJE NA PINK, njih PANIKA UFATI KAD KOKOT KUKURIJEKNE I SARULJA RIKNE; ODMAH POMISLI VRCU GA "OKLEN" JE DOSA U VUKOJEBINU DA GAZI ZITKE BALJEGE:

Skupljamo potpise za peticiju za Gosp. Piletica, samo se njih stotinak potpisalo,
    izmedju ostalih Medojevic, Mirjana Kuljak i Branko Kaludjerovi, Misko Djukic itd, uvijek ista imena koja imaju mOOda, i ljubav za bliznjega svoga, resto je otudjeno i od samih sebe,
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Page 35 of 64 FirstFirst ... 2531323334353637383945 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)