Page 24 of 57 FirstFirst ... 1420212223242526272834 ... LastLast
Results 576 to 600 of 1412

Thread: Druga tema

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ah da vi zastupate "prirodnu" selekciju, ja sve zaboravljam taj vash "Humanizam".
    Last edited by Ego_and_his_own; 13-09-12 at 01:11.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

So se zdravstva tice, to je los sistem koji su Amerikanci stvorili. I to je sistem koji ne moze da opstane. Ne mogu sad da se sjetim tacno koji je americki predsjednik imao ideju da napise ustavne amandmane o univerzalnom zdravstvenom osiguranju, i nekim drugim "socijalistickim" idejama. U svakom slucaju to se nije desilo, i sad se vidi koliko Amerika pati. A pogledajte Kubu. Naravno, ne kazem da je Kuba savrsena ili da je bolje mjesto za zivot. To ne znam. Ali imaju besplatno zdravstvo i najbolje doktore na svijetu.

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Ah da vi zastupate "prirodnu" selekciju, ja sve zaboravljam taj vash "Humanizam".
    Niko ne "zastupa" prirodnu selekciju. Prirodna selekcija je cinjenica. Samo zato sto prihvatamo tu cinjenicu ne znaci da smo nehumani.
    Last edited by VanjaTheMan; 13-09-12 at 10:18.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    So se zdravstva tice, to je los sistem koji su Amerikanci stvorili. I to je sistem koji ne moze da opstane. Ne mogu sad da se sjetim tacno koji je americki predsjednik imao ideju da napise ustavne amandmane o univerzalnom zdravstvenom osiguranju, i nekim drugim "socijalistickim" idejama. U svakom slucaju to se nije desilo, i sad se vidi koliko Amerika pati. A pogledajte Kubu. Naravno, ne kazem da je Kuba savrsena ili da je bolje mjesto za zivot. To ne znam. Ali imaju besplatno zdravstvo i najbolje doktore na svijetu.

Niko ne "zastupa" prirodnu selekciju. Prirodna selekcija je cinjenica. Samo zato sto prihvadamo tu cinjenicu ne znaci da smo nehumani.
    Kubanci imaju dobar sistem ali su siromašni zahvaljujući embargu koji traje 50 godina tako da njihove zdravstvene ustanove nisu top. Međutim daleko od toga da su loše.

Međutim ako mene pitaš Države sjeverne Evrope, zemlje Benveluxa, Njemci, Japan i Kanada su države koje imaju najbolji sistem zdravstvene zaštite.

Ameri imaju najgori sistem od svih naprednih zemalja jer je baziran skoro samo na privatnim poduhvatima, tek nešto sitno pokriva država i pokraj poreza.

Inače prvi predsjednik koji je predložio Zdravstveno osiguranje je bio Harry Truman. Svi ga pominju u kontekstu A bombe, a niko kao prvog predsjednika Amerike koji je iznio socialne ideje pred Kongres. Naravno bezuspješno.

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own

Jednom kad se prihvati realnost evolucije, postaje jasno da je socialni program u skladu sa evolucijom. Evolucija nije sistem peživljavanja najjačih jedinki već cijele vrste. Ljudi su socijalna vrsta i kao takva svaki novi socijalni sistem samo podiže vijerojatnost preživljavanja.

Prirodna selekcija se vrši na nivou vrsta, a ne jedinki i ne predstavlja preživljavanje najjačeg nego najprilagođenijeg uslovima koji vladaju u okruženju.

Kako danas ljudi stvaraju to okruženje tako se ljudi moraju prilagođavati okruženju koje sami stvaraju.

Religija stvara loše i sebično okruženje zbog obećavanja viječnoga života pa religiozne nacije ne ulažu u zdravstvo jer po doktrini crkve to nije potrebno s obzirom da kad umreš, kako oni kažu u stvari viječno živiš.

Zato religiozne države kao USA imaju očajno zdravstvenu zaštitu, dok sekularne države (kao Švedska) imaju fenomenalnu zaštitu.

Statistički najbolju zdravstvenu zaštitu imaju države koje najviše prihvataju teoriju evolucije, a najgoru one koje prihvataju jedan od kreacionističkih mitova.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Sta će zdravstveni sistem, ljekari, medicina kad je dovoljno glasno citati .... i sve bolesti prodju ka rukom maknuto. Ostaje samo jedna ali to je sitnica

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

I know it is not the place but I just couldn't resist.

Last edited by funestis; 13-09-12 at 21:24.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

Dinosaurs died for our sins!

_________

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bismillahir Rahmanir Rahim

Ne smijete sve stvari uvezi vjere da shvatate bukvalno.
    Jer kad bi sva znacenja bila bukvalno objasnjena i prenesena-u cemu bi bila tajna?
    Sto se ovih robotskih ruku tice-pa sve nam je to Allah S.W.T. omogucio.
    Da nisu slucajno ljudi stvorili metal i plastiku od kojih je napravljena ona ruka,ili je sve to djelo Allaha milostivog?

Ko je poducio ljude da kopaju rudnike,da vade zemlju,i iz te iste zemlje izdvajaju opet neku drugu zemlju,da je peku na odredjenoj temperaturi itd,itd
    da bi se iz nje izdvojio metal?
    Da nije mozda Darvin?
    Ja ne cuh skorije da su majmuni kopali rudu ili se pretvorili u covjeka.

Sto se tice piramida,do nedavno su ljudi nagadjali kako su nastale,kako su ti blokovi klesani,pa brodovima prevozeni do pustinje sa velikih udaljenosti,itd,itd.
    Pa je bio zapanjujuc identican oblik,identicne dimenzije,i ostrine ivica blokova, da bi se na kraju otkrilo kako su ljudi ustvari specijalnu glinu stavljali u specijalne kalupe,da bi je na kraju pekli na visokim temperaturama-cime su dobijali izuzetno cvrste blokove.

Da vidimo sta Kur'an kaze o tome prije 1.400 godina:

"... a ti, o, Hamane, peci mi opeke (cigle od gline) i sagradi mi Sarh (toranj, visoka kula ili palača) da se popnem k Musaovu Bogu, jer ja mislim da je on [Musa (Mojsije)], zaista, lažac!"

Mali korak za covjeka,ali veliki za covjecanstvo:

"I Mjesecom punim, vi ćete se, sigurno, penjati i prelaziti sa sloja na sloj! Pa šta im je, zašto neće da vjeruju"?

Necu Vas pitati da mi objasnite ove ajete,jer ni ranije koji su bili jednostavniji-niste umjeli objasniti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by M.S. View Post

Jer kad bi sva znacenja bila bukvalno objasnjena i prenesena-u cemu bi bila tajna?
    Sto se ovih robotskih ruku tice-pa sve nam je to Allah S.W.T. omogucio.
    Da nisu slucajno ljudi stvorili metal i plastiku od kojih je napravljena ona ruka,ili je sve to djelo Allaha milostivog?

Ko je poducio ljude da kopaju rudnike,da vade zemlju,i iz te iste zemlje izdvajaju opet neku drugu zemlju,da je peku na odredjenoj temperaturi itd,itd
    Da nije mozda Darvin?
    Ja ne cuh skorije da su majmuni kopali rudu ili se pretvorili u covjeka.

Sto se tice piramida,do nedavno su ljudi nagadjali kako su nastale,kako su ti blokovi klesani,pa brodovima prevozeni do pustinje sa velikih udaljenosti,itd,itd.
    Pa je bio zapanjujuc identican oblik,identicne dimenzije,i ostrine ivica blokova, da bi se na kraju otkrilo kako su ljudi ustvari specijalnu glinu stavljali u specijalne kalupe,da bi je na kraju pekli na visokim temperaturama-cime su dobijali izuzetno cvrste blokove.

"... a ti, o, Hamane, peci mi opeke (cigle od gline) i sagradi mi Sarh (toranj, visoka kula ili palača) da se popnem k Musaovu Bogu, jer ja mislim da je on [Musa (Mojsije)], zaista, lažac!"

Mali korak za covjeka,ali veliki za covjecanstvo:

"I Mjesecom punim, vi ćete se, sigurno, penjati i prelaziti sa sloja na sloj! Pa šta im je, zašto neće da vjeruju"?

Necu Vas pitati da mi objasnite ove ajete,jer ni ranije koji su bili jednostavniji-niste umjeli objasniti.
    Nije važno pitanje da li je Alah (ja bih reko Bog a ateisti prirodne sile) stvorio čovjeka ili Zemlju ili ...
    Važno pitanje je kako je tačno i detaljno po kom postupku je Alah stvorio čovjeka.
    Na to pitanje nauka daje najbolji odgovor.

Ja duboko vjerujem i to po meni ima najbolje objašnjenje da je Alah (Bog ) stvorio čovjeka postupno od majmuna kao što opisuje teorija Evolucije.

Lako je naći u Kuranu nešto što je već objašnjeno ali naprimjer ...

Alah (Bog) kad je stvarao materijalne objekte Sunce , Zemlju , zvijezde, zivi svijet .... dao im je da zauzimaju određeni oblik i prostor
    Kako im je dao masu (težinu) ?
    Trenuto naučnici istražuju to - https://forum.cdm.me/showthread.php?80396-Higsov-bozon

P.S. Tolerancija nije prema onome što podržavaš i razumiješ nego prema onome što niti razumiješ niti podržavaš (Borislav Pekić )

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Thanks Thanks Given 
    1,879
    Thanks Thanks Received 
    5,508
    Thanked in
    2,122 Posts

Evo da ponovim:
    Vjernici brojne etičke probleme "svetih knjiga" potpuno ignorišu ili pravdaju objašnjenjem da su to bila "neka druga vremena". Ako neki djelovi Biblije ili Kurana nisu danas prihvatljivi, zašto bi bilo koji dio bio prihvatljiv. Na osnovu čega određujete koji je dio Bilbije/Kurana danas validan a koji nije?
    Ako smatrate da se ne treba sve tumačiti bukvalno, ko onda ima primat u interpretaciji svetih knjiga? Svako može da ih tumači onako kako njemu odgovara(što se ustvari i dešava).

Da nije mozda Darvin?
    Rudarstvo je postojalo i u praistoriji. Dakle, prije više od 5000 godina. I bilo je uveliko zastupljena djelatnost u Egiptu a pogotovo u antičkoj Grčkoj i Rimu.
    Dakle, kopanju rudnika nas nije "podučio" ni Jehova ni Alah, ni Isus ni Muhamed.

Jesi li ti svjestan šta pišeš?
    Kao prvo, ovdje način pravljenja cigle nije uopšte opisan.
    A sve i da je postupak dobijanja opeke i izgradnje objekta opisan do najsitnijih detalja to ne znači ništa, jer su ti postupci bili već poznati par hiljada godina prije Muhameda i Kurana.
    I piramide su pravljene od kamenih blokova a ne glinenih opeka tako da ovaj citat nema nikakvu poentu.

"I Mjesecom punim, vi ćete se, sigurno, penjati i prelaziti sa sloja na sloj! Pa šta im je, zašto neće da vjeruju"
    Postavi čitav pasus. Hoću da vidim u kojem kontekstu je ovo rečeno.

Recimo da je bog postoji. Zašto je odlučio da svoju poruku ljudima prenese preko knjige, odnosno teksta?

Znanje na kojem trebamo da baziramo naš život i od kojeg zavisi hoćemo li provest vječnost u raju ili u mukama "izdiktirao" je jednom čovjeku koji je to zapisao.
    Tekst je veoma neefikasan kao sredstvo prenošenja božije riječi ljudima.

Neko može da piše svakakve gluposti i da za njih tvrdi da je to riječ božija. Kako običan čovjek da zna koja je knjiga prava a koja prevara?

Takođe tekst je veoma nepogodan jer postoji par hiljada jezika i dolazi do raznih grešaka u prevodima. Za većinu jezika i nema prevoda. Ogroman broj ljudi ne zna da čita.
    Do mnogih ljudi Kuran i Biblija nikad nisu ni stigli. Mnogi ni ne znaju za hrišćanstvo ili islam.

Imajući sve ovo u vidu, taj bog je ili nesposoban, ili nas zajebava.

Last edited by ASC; 14-09-12 at 00:03.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ha,ha,ha,"opasni" su Vam ovi posteri :encouragement:
    Sto se tolerancije tice,ako ja nisam tolerantan,ne znam ko je.

Sto se tice toga kako je stvorio covjeka,mozda ce nama ljudima ostati zauvijek tajna,a ubijedjen sam da covjek nikad nece biti u stanju da uradi dvije stvari:
    Da stvori lijek protiv smrti,i da "udahne" zivot.

"Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili"

Poznato nam je da u sastav ljudskog tijela ulaze Kalcijum,Gvozdje itd,itd.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Sto se tice toga kako je stvorio covjeka,mozda ce nama ljudima ostati zauvijek tajna,a ubijedjen sam da covjek nikad nece biti u stanju da uradi dvije stvari:
    Da stvori lijek protiv smrti,i da "udahne" zivot.

Da udahne život, to se već radi, do duše tek se počelo na bakterijama ali napreduje, ne samo to nego su uspijeli napraviti viještačku DNK i bakteriju i od nje u suštini napravili prvi viještački život, odnosno život napravljen u labaratoriji.

Znači danas je već moguće oživljavati mrtve stanice i stvarati viještački život (do duše bakterije, međutim ako nastave ovom brzinom za 50ak godina napraviti će viještačka bića u stilu Bladerunner-a)

http://www.sciencenews.org/sn_arc99/6_12_99/fob3.htm
    http://www.popsci.com/science/articl...apped-crystals
    http://www.thesun.co.uk/sol/homepage...ates-life.html

Ljek proriv smrti, i to je blizu takođe, možda ne za još jedno 2 generacije ali kako stvari stoje i zahvaljujući genetici i informatičkim tehnologijama moji praunuci (ako ih budem imao) biti će vijerovatno tjelesno i/ili mentalno besmrtni.

Ray Kurzweil Čak tvrdi da će besmrtnost biti dostupna za 20 godina.

http://www.telegraph.co.uk/science/s...scientist.html
    http://news.discovery.com/tech/human...45-120727.html
    http://www.sfgate.com/technology/bus...ay-3710466.php

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Isto tako nam je poznato da čovjek nije od biti zemlje stvoren.
    ★

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Stvar je u tome što religija više nemože na niti jedan način držati korak sa pravom nauko koja ruši sve tabue bogova.

Nauka će moći stvoriti sve što je prije bilo samo božanski domen.

1. Stvoriti novi život. --- Može već sada
    2. Oživiti mrtvi organizam (uskrsnuće) ------ Može već sada
    3. Besmrtan život. ------- za 20 godina (optimalno Ja lično mislim za jedno 50)
    4. Izrastanje novih udova, kompletna regeneracija tijela, potpuna imunost na bolesti. -------- 40 do 50 godina s tim da će regeneracija putem kloniranja organa biti dostupna i za 20, a robotski udovi su već dostupni i biti će u komercijalnoj upotrebi za 5.
    5. Stvaranje novih univerzuma (novih svemira) -------- Sumlja se da se to već radi ali je potrebno još ispitivanja. LHC teoretski može stvoriti svemir koji nastaje zbog velikih energija sudara subatomskih čestica te nastavlja da se širi unutar svog vremena i odvojen od naše realnosti. Postoji i experiment (jedan od experimenata ATLAS Detektora koji treba da potvrdi ovu teoriju).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Karl Sagan je uvijek imao najdivniju viziju budućnosti.

Koliko ovaj čovijek nedostaje ovom svijetu
    Last edited by funestis; 14-09-12 at 00:58.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To je veoma važno sve ostalo je manje važno. Ja sam tolerantan prema bilo čemu dok se poštuje osnovni moralni princip "slobode i tolerancije"

Nažalost mnogi koji se na riječ deklarativno, formalno, izjašnjavaju tako na prvu priliku u praksi pokažu suprotno
    Evo prvi koji su gađali kamnjem homoseksualce na paradi ponosa bili su pravoslavni hrišćani a
    da vidimo u Bibliji piše ..."Ko je bez grijeha neka baci kamen prvi "
    Sto se tice toga kako je stvorio covjeka,mozda ce nama ljudima ostati zauvijek tajna,
    Znači ima nešto što ne piše u Kuranu .
    Da li odgovor može da se traži na drugom mjestu ?

Iako sam vjernik i vjerujem u jednog Boga u većini rasprava sa većinom drugih vjernika dođemo do istog pitanja ...
    "Da li je bolje išta od ništa "
    Naprimjer da li je bolja Teorija Evolucije od nepoznate tajne kako je Bog stvario čovjeka - jer ako neznaš kako - to je ništa. (matematika je jasna hahah ...)

Što bi rekla jedna jedna moja dobra strina ...
    "Bolje i kam (kamen) u torbu nego prazna torba"
    a ubijedjen sam da covjek nikad nece biti u stanju da uradi dvije stvari:
    Da stvori lijek protiv smrti,
    Smrt nije nešto za šta treba tražiti lijek
    i da "udahne" zivot.
    A to ljudi (muškarci i žene) rade vrlo rado odavno, i životinje i biljke preko polenovog praha ...
    Šta je "bit zemlje" i detalji postupka ?
    Opet se bojim da će mo doći do "prazne torbe"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ASC View Post
    ...

Imajući sve ovo u vidu, taj bog je ili nesposoban, ili nas zajebava.

He he ... da da kao greška, bug, virus, ... u softveru - "beskonačna/mrtva petlja" - http://en.wikipedia.org/wiki/Infinite_loop
    Kao kad bi mozak bio računar-hardver a ove neke religije, ideologije, ... programi - softver ....
    Pa imaš razna shvatanja ...

Imaš softver koji ima malo opcija i mogućnosti ,pun je bagova , koči i zaglavljuje računar a neki opet tvrde da je dobar ...
    Imaš shvaranja da religiski "softver" nikad nije potpuno debagovan i da ga nipošto netreba učitavati

Moje shvatanje je da "softver" dobar i daje dodatne opcije i mogućnosti ako je očišćen od bagova, virusa , grešaka ...
    Last edited by septembar; 14-09-12 at 03:08.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

LHC teoretski može stvoriti svemir koji nastaje zbog velikih energija sudara subatomskih čestica te nastavlja da se širi unutar svog vremena i odvojen od naše realnosti
    Vi ste onda odje galaksiju jednu napravili i nju ste u crnu intelektualnu rupu pretvorili.

Sva svojstva navedena vase tvrdnje imaju.

Ajme meni (sto bi braca croati rekli).

Ali da vi ne sputavam kreativnost u tvrdjenju.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Jedan mali istorijat M.S. postova. Simpaticno.

Quote Originally Posted by M.S
    VIDITE DOKAZE, VIDITE DOKAZE
    -VanjaTheMan demantuje svaki dokaz

Ne osvrcuci se na demantovane tvrdnje, M.S nastavlja:
    VIDITE NOVE DOKAZE, VIDITE MUSKE BRADAVICE!
    -VanjaTheMan demantuje i to

Pokunjeno i iscrpljeno, zadnjim dahom, zadnjim atomom snage, M.S se zrtvuje za svoju vjeru:
    ne smijete sve stvari uvezi vjere da shvatate bukvalno
    HAHAHAHAHAHAHAHAHA

Necu Vas pitati da mi objasnite ove ajete,jer ni ranije koji su bili jednostavniji-niste umjeli objasniti
    Aj dobro

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Karl Sagan je uvijek imao najdivniju viziju budućnosti. Koliko ovaj čovijek nedostaje ovom svijetu
    Sad imamo Neil deGrasse Tysona.
    Last edited by VanjaTheMan; 14-09-12 at 12:02.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vanja,vidim malo smo citali moje postove,mooozda malo razmisljali o njima...Ako,ako...
    Nije mi cilj debate da ja ispadnem pametan,a Vi glupi,vec da dodjemo do zajednickog zakljucka da iza svega ovoga stvorenog postoji samo jedan Tvorac.
    Npr:Navedite mi jednu jedinu stvarcicu koja je stvorena bez svoje svrhe?
    "Mi nismo uzalud stvorili nebo i Zemlju i ono što je između njih; tako misle nevjernici, pa teško nevjernicima kad budu u vatri"!

Neko može da piše svakakve gluposti i da za njih tvrdi da je to riječ božija. Kako običan čovjek da zna koja je knjiga prava a koja prevara?
    Takođe tekst je veoma nepogodan jer postoji par hiljada jezika i dolazi do raznih grešaka u prevodima. Za većinu jezika i nema prevoda. Ogroman broj ljudi ne zna da čita.
    Do mnogih ljudi Kuran i Biblija nikad nisu ni stigli. Mnogi ni ne znaju za hrišćanstvo ili islam.
    Vjerovatno si cuo za "Hafize". To su vjerovao ili ne ljudi koji znaju Kur'an napamet od tacke do tacke,i to na originalnom Arapskom jeziku.
    Jedan od njih je i moj tetak.Oni cu cuvari Allahove rijeci i istine,i oni pobijaju bilo kakve revizije Kur'ana.
    Sto se tice ljudi na udaljenim predjelima Zemlje za koje mislis da nikad nisu culi za Islam ili Hriscanstvo,vec sam citirao ajet iz Kur'ana:
    "Mi smo i prije tebe poslanike sa jasnim dokazima slali".
    Poznato je se uvijek uz Boga spominje i djavo/Sejtan/Sotona.
    Jesi li se ikad zapitao-kako to na dva udaljena kontinenta u isto vrijeme dva naroda (Maje i Egipcani) klesu u zidovima i plocama dogadjaje,prave piramide,
    koriste tehniku "izduzivanja glave" itd,itd?
    Da ih nije mooozda malo Sotona posjetio,i naveo na obozavanje njega umjesto Boga?

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Isto tako nam je poznato da čovjek nije od biti zemlje stvoren.
    O tome si nasao da mi pricas ti???
    Pogledaj sliku na svom avataru "pa dodji".

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Ljek proriv smrti, i to je blizu takođe, možda ne za još jedno 2 generacije ali kako stvari stoje i zahvaljujući genetici i informatičkim tehnologijama moji praunuci (ako ih budem imao) biti će vijerovatno tjelesno i/ili mentalno besmrtni.
    Ray Kurzweil Čak tvrdi da će besmrtnost biti dostupna za 20 godina.
    Da me ne shvatis pogresno,ali meni je tebe zao...
    Pa zar ti mislis da ce tebi,meni,nasim unucima biti dostupan lijek za besmrtnost (koji btw nikad nece biti otkriven jer tako stoji i u Kur'anu)???
    Pa vidis li ti da se od raka i side danas u 21-om vijeku umire "na veliko".
    Ne umiru samo milioneri i poznate licnosti,vec "nekako" uspiju da se izlijece,a "obicni smrtnici" krepavaju od obicne upale pluca.
    Vidite li Vi ista,ili zivite u Vasem izmisljenom svijetu?
    Pricate mi o besmrtnosti,a svinjski i pticji grip prije par godina pokosi sve zivo.
    Mozes li da zamislis kakav bi nered i nesklad vladali Zemljom da se izmisli lijek za smrtnost.
    O cemu pricate Vi???
    Meni djetetu u Hitnu ne mogu 3 noci zaredom da spuste temperaturu,a Vi mi pricate o besmrtnosti za 20 godina!
    To je ravno onome sto su 60-ih mislili da ce 2010-e godine auta da lete i da nece biti gladnih.
    Znam da Vasi istomisljenici pokusavaju da izmisle lijek za besmrtnost kako bi izbjegli sastanak sa Gospodarem,ali ne ide to bas tako kako su zamislili.
    Sto se tce toga da ce izmisliti rast udova-nista cudno.
    Posle sisanja nam raste kosa,rastu nam nokti,gusteru raste rep,glisti glava itd,itd.
    Dovoljno je samo vidjeti karakteristike celija u nasim noktima ili kosi,i onda to pokusati prenijeti na ostatak organizma-dakle nista nemoguce.

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Ja duboko vjerujem i to po meni ima najbolje objašnjenje da je Alah (Bog ) stvorio čovjeka postupno od majmuna kao što opisuje teorija Evolucije.
    Prvo mi objasni zasto se zove "teorija"???
    Zato sto nije potvrdjena-naravno.
    Opste-poznata cinjenica je da ni sam Darvin nije vjerovao teoriju evolucije,sto istice u pismu svom prijatelju Tomasu Tomptinu 1861-e godine gdje kaze da ni sam ne vjeruje u teoriju evolucije.
    Koliko su mnogi pokusavali da dokazujuci teoriju evolucije-dokazu da nema Boga govori i "Piltdaunski covjek",gdje su na lobanju covjeka "zakacili"
    vilicu majmuna govoreci da je ta lobanja karika koja je nedostajala u lancu dokazivanja teorije.
    Hvala Allahu SWT,ta prevara je razotkrivena,i izazvala je veliki skandal u UK.
    Poznat je i slucaj gdje je jedan britanski naucnik na debati o teoriji evolucije sa Darvinovcima donio dva skeleta.
    Oba su bila skeleti macaka,s' tim sto je jedan bio star 3000 godina i pripadao je macki sahranjenoj u grobnici sa faraonom,
    dok je drugi pripadao "nekoj macki sa ulice"
    Darvinovci prvo nisu mogli da razlikuju koji je stariji,da bi na kraju bili porazeni cinjenicom da macka vec 3000 godina nije evoluirala,vec je ostala identicna sve te vjekove.

Rudarstvo je postojalo i u praistoriji. Dakle, prije više od 5000 godina. I bilo je uveliko zastupljena djelatnost u Egiptu a pogotovo u antičkoj Grčkoj i Rimu.
    Dakle, kopanju rudnika nas nije "podučio" ni Jehova ni Alah, ni Isus ni Muhamed.
    Upravo na drevne ljude sam i mislio kada sam rekao:Ko ih je poducio svemu tome?
    Ali vidim plitko razmisljate-sto ne cudi s' obzirom na Vasa uvjerenja.

Kao prvo, ovdje način pravljenja cigle nije uopšte opisan.
    A sve i da je postupak dobijanja opeke i izgradnje objekta opisan do najsitnijih detalja to ne znači ništa, jer su ti postupci bili već poznati par hiljada godina prije Muhameda i Kurana.
    I piramide su pravljene od kamenih blokova a ne glinenih opeka tako da ovaj citat nema nikakvu poentu.
    Click image for larger version. 

Name:	Kamen.jpg 
Views:	70 
Size:	10.6 KB 
ID:	95886

Cudno kako ostaju otisci prstiju na "klesanom kamenu"...

Francuski profesor Joseph Davidovits, direktor Instituta ''Geopolymer'', tvrdi da su piramide građene uglavnom od mulja i da je glina korištena kao sredstvo za prijenos kamenja specijalnim kolosijekom. Istraživanje sugerira da su blato i drugi materijali uzeti iz tla rijeke Nil i da su ti materijali stavljani zajedno u čvrste kamene kalupe. Onda su bili zagrijavani na visokoj temperaturi, što dovodi do interakcije tih materijala te se od toga formira kamenje poput vulkanskih stijena, koje su nastale prije nekoliko miliona godina. Naučnik Davidovits tvrdi da je kamenje, koje je korišteno za gradnju piramida, bilo uglavnom od krečnjaka, gline i vode. Ispitivanja, urađena pomoću nanotehnologije (inžinjerska branša koja se bavi stvarima manjim od 100 nanometara), dokazala su postojanje velikih količina vode u tim stijenama, količine kakve ne postoje u prirodnom kamenju. Nadalje, tu je i gustoća u unutrašnjoj strukturi kamenja koja potvrđuje da je neopravdano uvjerenje kako je to kamenje bilo donešeno, a zatim isklesano na takav način.
    Last edited by M.S.; 14-09-12 at 12:22.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Dif-tor heh smusma

Navedite mi jednu jedinu stvarcicu koja je stvorena bez svoje svrhe?
    Navedi ti jednu jedinu "stvarčicu" koja je stvorena, pa ćemo poslije o svrsi govoriti.

Sto se tice ljudi na udaljenim predjelima Zemlje za koje mislis da nikad nisu culi za Islam ili Hriscanstvo, vec sam citirao ajet iz Kur'ana: "Mi smo i prije tebe poslanike sa jasnim dokazima slali".
    Pa što ako si ga citirao? Umijemo i mi citirat knjige. Evo, recimo, jedan iz knjige "Narandže nijesu jedino voće" od Jeanette Winterson: "Ali ne trebaju sva mračna mjesta svijetlo, to moram zapamtiti".

Da ih nije mooozda malo Sotona posjetio,i naveo na obozavanje njega umjesto Boga?
    Nije.

O tome si nasao da mi pricas ti???
    Pogledaj sliku na svom avataru "pa dodji".
    Oprosti, nijesam znao da moj avatar ima nekakve veze sa mojim poznavanjem nauke. Pogledao sam ga. Evo me.

Prvo mi objasni zasto se zove "teorija"??? Zato sto nije potvrdjena-naravno.
    Naučna teorija nije isto što i naučna hipoteza. Neke teorije za koje si, može biti, čuo su teorija brojeva, teorija grupa, teorija mikroba, teorija relativnosti itd.

Opste-poznata cinjenica je da ni sam Darvin nije vjerovao teoriju evolucije, sto istice u pismu svom prijatelju Tomasu Tomptinu 1861-e godine gdje kaze da ni sam ne vjeruje u teoriju evolucije.
    Možeš li nam dati link sa faksimilom toga pisma?

Upravo na drevne ljude sam i mislio kada sam rekao: Ko ih je poducio svemu tome?
    Odkrili su sami.
    ★

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opet lose totalno...Mozes ti to bolje...
    -Ubjedjujes nekoga u teoriju evolucije,a na avataru ti je djavo koji ne moze postojati bez Boga.

-Teorija je nesto sto nije potvrdjeno.

Skrti ste mi u objasnjenjima,sto moze znaciti samo da Vam je tema dosadna,ili da nemate argumenata.
    A s' obzirom da non-stop komentarisete nesto-onda je definitivno ovo drugo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

...
    Prvo mi objasni zasto se zove "teorija"???
    Zato sto nije potvrdjena-naravno.
    Teorija je naziv za jedan ili više iskaza koji objašnjavaju neku oblast. Mislim može biti i neka nedokazana hipotetićka "teorija šta bi bilo kad bi bilo" ali evolucija ima dokaza ali to nije najbitnija stavar za moju priču.
    Naprimjer "Teorija brojeva" je dio "Algebre" (arapski "al-džebr" - "ujedinjavanje rastavljenih djelova" otprilike nijesam siguran) i grana matematike koja se bavi samo cijelim brojevima .

Koja je teorija bolja od ove.
    Da je Bog stvorio čovjeka nije teorija jer ne opisuje kako je to uradio.

Ako je to bolje onda znači da smatraš da je bolje ništa nego neko dostignuće koje mozda i nije eto najbolje.
    Takav stav se zove "gnosološki pesimizam".

Nemora biti da je Teorija Evolucije apsolutno tačna ali je bolja nego ništa. Kada se nađe da teorija nije tačna tražiće se bolja.
    Gomila ljudi se trudila i pokušavala i danas se hrabro trudi da objasni i usavrši teoriju o razvoju zivih organizama a neko sjedi pored i kaže odustanite bolje je da ništa ne znamo o tome.

Opste-poznata cinjenica je da ni sam Darvin nije vjerovao teoriju evolucije,sto istice u pismu svom prijatelju Tomasu Tomptinu 1861-e godine gdje kaze da ni sam ne vjeruje u teoriju evolucije.
    Neznam tačno jeli u ovom pismu ali znam da je nekolko puta Darvin izražavao sumnju , navodio moguće probleme i preispitivao teoriju. Tako nauka funkcioniše.
    Znimljvo da su se takođe mijenjala i njegova religiska shvatanja. Imao je ovaj veliki čovjek puno ličnih problema zbog teorije i ostalih inače.

Koliko su mnogi pokusavali da dokazujuci teoriju evolucije-dokazu da nema Boga govori i "Piltdaunski covjek",gdje su na lobanju covjeka "zakacili"
    vilicu majmuna govoreci da je ta lobanja karika koja je nedostajala u lancu dokazivanja teorije.
    Ako neko donese lažan dokaz za dobru teoriju ...
    Hvala Allahu SWT,ta prevara je razotkrivena,i izazvala je veliki skandal u UK.
    Poznat je i slucaj gdje je jedan britanski naucnik na debati o teoriji evolucije sa Darvinovcima donio dva skeleta.
    Oba su bila skeleti macaka,s' tim sto je jedan bio star 3000 godina i pripadao je macki sahranjenoj u grobnici sa faraonom,
    dok je drugi pripadao "nekoj macki sa ulice"
    Darvinovci prvo nisu mogli da razlikuju koji je stariji,da bi na kraju bili porazeni cinjenicom da macka vec 3000 godina nije evoluirala,vec je ostala identicna sve te vjekove....
    Neke vrste ajkula su se vrlo malo mijenjale u zadnjuih 100 miliona godina , takođe imaju vrste morskih ljuskara koje su vrlo malo evoluirale u zadnjih 400 miliona

Sa druge stane virus gripa evoluira svake godine i pa bude tip ovaj ili tip onaj ... "svinjski", "ptičiji", ...
    Svaki čovjek koji se prehladio barem dva puta ima u sebi dokaz evolucije virusa gripa.

Nije problem i da možda Teroija Evolucije nije tačna samo trebaš predložiti nešto što je bolje.
    Kako je Bog stvorio čovjeka?

P.S. Da je Bog stvorio nešto nije teorija nego filozofski okvir nečijeg razmišljanja. Samo govori o onome ko to priča a ne govori ništa o samom stvaranju čovjeka.
    Može neko da vjeruje naprimjer da je čitav svijet nastao iz nečega što on zove "omega jaje" . To je neko njegovo vjerovanje i filozofski okvir razmišljanja.
    To je daleko od naše spoznaje i spada u njegove lične slobode i to moramo poštovati iako je možda drugima smiješno.
    Njegova priča da je čovjeka stvorilo "omega jaje" nije teorija već samo govori o tome u šta on vjeruje - njegov koncept razmišljanja.
    Prava teorija bi bila kad bi on objasnio kako se to postupno i logično desilo.
    Last edited by septembar; 14-09-12 at 15:35.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Evolucija u opće nije u pitanju. Evolucija je činjenica i nije podložna tome dali mi vijerujemo u nju ili ne. Evolucija se dešava konstantno željeli mi to ili ne.

Tako da nam ostaju samo dvije opcije, ili ćemo se prepustiti evoluciji i nadati se najboljem ishodu ili ćemo us pomoć nauke naučiti kako da kontroliramo evoluciju u našu korist.

A evolucija ostaje činjenični proces bez obzira na vijerska uvijerenja bilo koga. Evolucija je neutralna i nesvijesta postojanja ljudi.

Ljudi s druge strane mogu ako žele zatvoriti oči i vijerovati u nebeske vile koliko hoće te tako poći putem dinosaurusa i ostalih 99% vrsta živih bića koje su nestale tokom postojanja života na ovoj planeti.

Page 24 of 57 FirstFirst ... 1420212223242526272834 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)