Gojko, sokole, kako idu vaše aktivnosti? Jeste li na dobrom putu da raskrinkate zavjeru osiguravajućih kuća širom svijeta (naravno, mislim na životna osiguranja)? Ima li ikakvih pomaka, rezultata, dokaza – nakon vašeg dugogodišnjeg (inspektorski vođenog) rada? Što ste se umirili na ovom forumu? Mada imate vi dovoljno povoda da pišete i na raznim drugim internet stranicama, ali nešto ni tamo ne vidim da vam ide od ruke. Pa i na vašem blogu vam je dovoljno rečeno od strane ljudi koji vaše pisanje smatraju smiješnim, tako da ja u suštini i ne bih trebao da vam ništa dodajem. Odlično su vas okvalifikovali. Pa pokušavate nekakvom degutantnom patetikom i marketinškim forama sa slikama. Ne bih vam ni pisao, da ne bih zamarao ostale forumaše sa našim ličnim "obračunom", one koji odluče da ovo ipak čitaju i pored dužine ovog teksta, ali moram, kao što sam vam bio i obećao, jer ste me jednom iziritirali sa sljedećim pisanjem, koje se odnosilo lično na mene, a napisano je u vašem obraćanju drugom forumašu:
...pa sam vam bio obećao ovo:
Nije vam bilo dovoljno, nego se nakon toga usudiste da mi napišete i da sam tipični primjer agenta osiguranja kakvim ste ih opisali na vašem blogu, tj. da sam jedan od onih koji je:Evo dođe trenutak da vam uzvratim. Ustvari, samo ću izgubiti svoje vrijeme i ništa više, odvajajući ga za ovo pisanje. Kažem "izgubiti", jer je veoma komplikovano sa vama diskutovati o osiguranju, prosto nemoguće i beznadežno. Bespredmetno, bez svrhe, kako god to nazvali. Jednom sam vam to simbolično i objasnio riječima da vi smatrate i polazite od toga da je 2+2=5, pa se onda ljutite ako to nije tako.
Vaše uvrede mene ne pogađaju, pa se neću spuštati na vaš nivo, koji ste ponovili i u nekim drugim postovima. Ja samo mogu, što sam već i radio, "udariti" na vašu pamet i radnje vezane za osiguranje, a neću sebi dati za pravo da "udarim" na vašu ličnost, karakterne osobine, obraz i druge privatne stvari - to nije moj manir, ni prema vama, ni prema bilo kome tokom ovo nešto decenija mog života. Takav način obraćanja ostavljam vama.
A sve je počelo vašim "bisernim" zaključkom:Neki forumaši su vam već dovoljno odgovorili na sve ovo. Čitajući ove vaše pisanije zapitam se koju ste školu završili. Koju god da ste, a to ne moraju biti studije pravnih nauka, dođe mi da zaplačem i da se nasmijem istovremeno, kada npr. kažete: "Prevara je utkana u ugovor! Nemate papir usaglašen i potpisan s obe strane! Ne znate šta i sa kim potpisujete!" A tek što reći o vašim riječima da klijent potpisuje dozvolu da bude prevaren, da ostaje bez zaštite pravosuđa... Ili, da sagledamo stvar i na ovaj banalan način: što reći o klijentu za kojeg kažete da pristaje i potpisuje da bude prevaren (i da ga ne zanima da se informiše o svim detaljima koji ga zanimaju, bilo pitajući agenta ili čitajući opšte i posebne uslove osiguranja, da bi tako spriječio da se eventualno osjeća prevarenim; ili da nakon što dobije polisu ne iskoristi zakonsku mogućnost da u predviđenom roku odustane od ugovora i da mu se tako vrati uplaćena rata; Jeste li nekad kupovali npr. stan, ili zakupljivali? Da li vam je bilo muka da tada čitate ugovor? Da li ste tada dali novac za stan a da ne pročitate ugovor?).
Shvatio sam ranije da bi ste vi drugačije organizovali proceduru otvaranja/dobijanja polise. Po vašem mišljenju ovo kako funkcioniše toliko desetljeća nije valjalo, treba mijenjati. Ne odgovara vam što se prvo popuni formular, koji se uz opšte i posebne uslove osiguranja ostavi klijentu (ili se ti uslovi dostave zajedno sa polisom, zavisi koja je osiguravajuća kuća u pitanju, ali to suštinski ne mijenja ništa), pa onda klijent izvrši uplatu, pa se nakon toga izdaje polisa. A recite mi (ustvari nemojte mi govoriti) kako bi inače klijent mogao dobiti polisu – koja zavisi od njegovih godina starosti, zdravstvenog stanja, istorijata bolesti i ostalih bitnih individualnih parametara – ako prvo ne popuni formular, u kojem treba navesti te stavke koje su bitne da bi osiguravajuća kuća, tj. ljekari cenzori koje oni angažuju, obradili taj zahtjev i pripremili polisu, sa osiguranim sumama koje su navedene u formularu, ili sa eventualno redukovanim sumama ili uvećanim premijama, kao i sa svim otkupnim i kapitalizovanim vrijednostima polise. Kako bi i zašto oni obradili zahtjev i sproveli proceduru polisiranja ako klijent uplatom prve rate ne dokaže da hoće baš taj i takav program, sa tolikom uplatom, na toliko godina, da se nije šalio.
Apsurdne su vaše riječi da "papir nije usaglašen i potpisan s obe strane". Prvo, vi potpisujete pripremljeni formular osiguravajuće kuće, pa je samim tim on potpisan od obadvije strane (a biće potpisan i od posredničke kuće WVP - o načinu rada drugih agenata/agencija nije moje da govorim). Samim tim znate i sa kim potpisujete (da nije tako ne bi sve te kuće mogle ni da postoje, da budu registrovane po zakonu). I usaglašen je taj papir od obadvije strane, samim tim što vi birate konkretni program i tarifu između raznih koje oni nude, jer ne možete izmišljati neki program i tarifu koji osiguravajuća kuća nema, tj. da tražite od njih nešto po važoj želji, što oni nemaju. Vaše je da uzmete ili ne uzmete neki od njihovih mogućih programa/polisa. Ako želite u redu, ako ne - nikome ništa. I tačka.
Ja ne idealizujem saradnike WVP-a. Rekao sam to i ranije, da ima onih (kao u svakom poslu) koji ispravno rade i onih drugih, koji tako rade bilo iz neznanja, tj. neposjedovanja pravih i dovoljnih informacija, bilo iz lošeg tumačenja sopstvenog interesa u svemu tome. I ljekaru se može desiti da nagrdi pacijenta, pilotu da sruši avion i mangupu da proba da opljačka banku, ali ovdje vi imate mogućnost da ne uđete u nešto što eventualno ne želite, da vas niko ne nagovori (kakvi ste vi to ako dozvolite da vas nagovore, da uzmete nešto iz tog razloga) i da vam ništa ne ostane sakriveno (jer sve detalje imate crno na bijelo, na papiru, da se ne oslanjate na usmene izjave; da se osvnem na ono kupovanje stana - da li ćete kupovinu i isplatu novca obaviti na osnovu usmenih dogovora ili ćete tražiti da se sve stavi na papir?).
Dakle Gojko, molim vas budite oprezni kad pominjete obraz, bezdušnost, moral i laganje nepoznatih i poznatih, pa i najbliže familije. Predaleko, nedozvoljeno predaleko ste otišli. Zar zaista mislite da sam ja svojoj supruzi i djeci otvorio polise lažući i varajući i njih i sebe. Previše ste sebi dopustili, previše ste se osilili.

Reply With Quote

Bookmarks