Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 25 of 57

Thread: Reinkarnacija

Thanks Thanks Given 
    4,207
    Thanks Thanks Received 
    2,043
    Thanked in
    646 Posts

Arrow Reinkarnacija

Šta mislite o ovoj mogućnosti koja je na neki način protkana u svim religijama?
    Mnogi nude i dokaze, neki tvrde da se sjećaju prošlih života,...

Ova zamisao navodno nudi objašnjenje koje Bog ne nudi: ''Ako smo pobožni i ako ima Boga zašto nam se dešavaju loše stvari?'':

Reinkarnacija nudi nadu mnogima. Ako ne uspemo u ovom životu, imamo šanse u sledećem.
    Ipak, čak i oni koji veruju u reinkarnaciju priznaju da se najveći broj ljudi ne seća svojih prethodnih života.
    Kako možemo učiti iz prošlih grešaka ako ih se čak i ne sećamo? Izgleda da uvek pravimo iste greške.
    S’ obzirom na ljudska moralna posrnuća kroz istoriju, ima li razloga da verujemo kako će u budućem životu biti bolje?

Reinkarnacija, navodno, osigurava pravdu. Prema zakonu karme (nepopustljivo, bezlično pravilo koje upravlja svemirom),
    u svakom životu dobijemo šta smo zaslužili. Dobra i loša dela daju dobre i loše rezultate u svakom životu. Po karmi nema
    nepravednog stradanja jer niko nije nevin. Svako stradanje uslovljeno je lošom karmom. Beba rođena bez nogu je to zaslužila,
    kao i žena koju su silovali. I svi prenosimo karmu iz života u život. Nema blagodati, nema oproštaja i nema milosti. Ne samo da
    ovo nisu dobre vesti za one koje muči savest, nego se karma sukobljava sa našim moralnim osećajem da je poneka patnja
    nezaslužena i da zaslužuje naše sažaljenje i delanje da se ukloni.
    Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
    Fransoa la Rošfuko, francuski filozof

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Za njih to radi...ali mi imamo PRIJEKI PUT, Hristovu žrtvu i postojanje, koji nam omogućava prevazilaženje reinkarnacije.
    Meni je to tako prosto, ali ne kažem da za agnostike ne važi reinkaracija...prvo postanu "malli vjernici" (oni tipa "ima nečeg"), pa potom folklorni u drugoj reinkaraciji...pa tako redom, dok ne dodju do Hrista!
    Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne znam što bih rekla osim da ponekad znam reć da sam u prošlom životu vjerovatno neke zajebala...

"Tiha voda brijeg roni..."

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,199
    Thanked in
    796 Posts

Da vjerujem u zivot poslije smrti ili reinkarnaciju davno bih se ubio.A ovako posto ne vjerujem u nista zao mi je nesto.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    Meni je to tako prosto, ali ne kažem da za agnostike ne važi reinkaracija...prvo postanu "malli vjernici" (oni tipa "ima nečeg"), pa potom folklorni u drugoj reinkaraciji...pa tako redom, dok ne dodju do Hrista!
    Znači, do treće.

Zanimljivo razmišljanje ali (kao i sva religijska) neutemeljeno na realnosti do te mjere da ne mogu da prestanem da se smijem već 7 - 8 minuta.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ako znam cemu sluzi ovaj podforum ako se svaki pokusaj rasprave o religiji svodi na za*ebavanje vjernika ili prepucavanje medju istima

Quote Originally Posted by Crka View Post
    No ko sam ja da vi sudim
    e,da...neprihvatljiva mi je ideja o reinkarnaciji,upravo zbog pravednosti...previse mi je to sansi za gresnike mislim,ako kiksas jednom da je to to

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Lucianeddu View Post
    ako znam cemu sluzi ovaj podforum ako se svaki pokusaj rasprave o religiji svodi na za*ebavanje vjernika ili prepucavanje medju istima
    Nije do podforuma ni do tema, koliko do sagovornika.
    Kakvu zdravu raspravu možeš da očekuješ ako se sastanu četiri osobe od kojih (npr., sve sličnosti sa stvarnim osobama i raspravama su totalno nehotične):
    1) Je jedna osoba magistar filosofije () i radikalni musliman (onoliko koliko radikalan možeš da budeš u CG);
    2) je druga osoba imigrant koji iz druge zemlje na drugom kraju svijeta (u kojoj jevanđelizam cvjeta dok zemlja kliza u nepovrat, polako ali sigurno) sudi, dijeli pravdu i govori u ime Boga i Hrista nama ođe na forumu, ubijeđen da je čistiji 'od nas ovamo' koji smo 'zavedeni', 'neznaveni', 'poročni' etc.;
    3) je treća osoba momak koji ubjeđuje druge u to da je inteligentan neprestanim proto - sarkazmom, lošom i nejasnom verbalizacijom misli edukujući se vikipedijom i gejmingom i busa se u prsa svojim ateizmom, koji je za njega odraz njegovog inteligentnog selfa, time pretvarajući nešto što je stvar izbora u karakternu osobinu (kao i nešto što je sposobnost poput inteligencije u vrlinu);
    4) četvrta osoba nije baš sto posto sigurna, ali ne bi mogla da se zakune da u Icke - ovoj priči o ljudima gušterima nema malo istine.

Tako da, go figure.
    Najljepše se zajebavat'.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Za njih to radi...ali mi imamo PRIJEKI PUT, Hristovu žrtvu i postojanje, koji nam omogućava prevazilaženje reinkarnacije.
    Pozdrav,
    Sta je sa onima koji nikad ne dodju do Hrista?
    Koliko li se samo se ljudi kuva u paklu koji nikad nisu culi za tog covjeka...

Kakve crni naucnici, mislim da sam upravo otkrio pravi razlog globalnog zagrijavanja!
    Last edited by VanjaTheMan; 27-04-12 at 17:20.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Čika Džo View Post
    Nije do podforuma ni do tema, koliko do sagovornika.
    Kakvu zdravu raspravu možeš da očekuješ ako se sastanu četiri osobe od kojih (npr., sve sličnosti sa stvarnim osobama i raspravama su totalno nehotične):
    1) Je jedna osoba magistar filosofije () i radikalni musliman (onoliko koliko radikalan možeš da budeš u CG);
    2) je druga osoba imigrant koji iz druge zemlje na drugom kraju svijeta (u kojoj jevanđelizam cvjeta dok zemlja kliza u nepovrat, polako ali sigurno) sudi, dijeli pravdu i govori u ime Boga i Hrista nama ođe na forumu, ubijeđen da je čistiji 'od nas ovamo' koji smo 'zavedeni', 'neznaveni', 'poročni' etc.;
    3) je treća osoba momak koji ubjeđuje druge u to da je inteligentan neprestanim proto - sarkazmom, lošom i nejasnom verbalizacijom misli edukujući se vikipedijom i gejmingom i busa se u prsa svojim ateizmom, koji je za njega odraz njegovog inteligentnog selfa, time pretvarajući nešto što je stvar izbora u karakternu osobinu (kao i nešto što je sposobnost poput inteligencije u vrlinu);
    4) četvrta osoba nije baš sto posto sigurna, ali ne bi mogla da se zakune da u Icke - ovoj priči o ljudima gušterima nema malo istine.

Tako da, go figure.
    Najljepše se zajebavat'.
    tesko da bih i sam ovo bolje kategorisao,kapa dolje Dzo
    samo cu nedje ishklepat ovaj kompjuter kad vidim "enlightened believers" vs "sarcastic inteligent agnostics"
    ka' da je dovoljno za pamet ne vjerovat u Boga,ili za mudrost vjerovat u njega.
    Kad se sve uzme u obzir, jasni ste mi (vi koji se za*ebavate na racun vrelih rasprava) i nekad vidim i vrlo lijepe bljeskove humora ali stvarno ne znam cemu vise sluzi ovaj podforum..Iako sam tu odnedavno,veci period sam pratio ovaj forum.Nekad se imalo sto ovdje pisat'

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Quote Originally Posted by Lucianeddu View Post
    samo cu nedje ishklepat ovaj kompjuter kad vidim "enlightened believers" vs "sarcastic inteligent agnostics"
    U velikoj su zabludi oni koji misle da su svi vjernici automatski glupi. Covjek koji je prvi predstavio teoriju o univerzumu koji se siri je bio svestenik (Georges Lemaitre). Ta teorija koja je danas prihvacena se kosila sa Ajnstajnovom idejom o statickom univerzumu. Vecina ljudi i dan danas misli da je Hubble prvi dosao na tu ideju.
    Last edited by VanjaTheMan; 27-04-12 at 18:34.

Thanks Thanks Given 
    458
    Thanks Thanks Received 
    379
    Thanked in
    232 Posts

Poštovani korisnici,

Na ovom forumu zabranjeno je:

7. Otvoriti raspravu o bilo kojem korisniku foruma ili analizirati 'psihološki profil' nekog korisnika foruma i slično
    Pored toga to nije tema ovog threada...

Meni reinkarnacija ipak više drži vodu od teorija koje zastupaju monoteističke religije...
    pogotovo kada npr u snovima vidimo prvi put neke osobe, mjesta .. meni lično se to često dešava...
    Quote Originally Posted by Prekidi_stvarnosti View Post
    I have loved the stars too fondly to be fearful of the night.
    Okreni na igru!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Niko nista ne zna dok se ne dokaze.Ljudi u drevnim vremenima mogli su bilo sta reci i upisati to je bilo uuaauu.Nauka dokazuje neke stvari i 98% naucno dokazahin stvari mimoilazi se sa religijom.Kad vas vjernik pita da li vjerujete u Boga,zasto mu ne odgovorite ako ti znas da postoji zasto mene pitas da li vjerujem,jer ako Bog postoji i to vjernici znaju zasto se sjekiraju da li drugi vjeruju ili ne,a da postoji ne bi bila vjera i vjerovanje nego bi se pitalo da li si vidio Boga!?-a zamislite da neko moze da stvara i da zivi vjecno,onda bi to bilo kao u crtanim filmovima,pa bajke,crtani filmovi i religija je nastala na slicne stvari.Crtani filmovi su nastali da se izadje iz stvarnosti,bajke takodje,a religija nesvjesno tj. neznanje o prirodi i ulazenje u nestvarno,sve isti rang.

A ovo da je dusa prije bila u palmi,pa ponovno radjanje,zivot posle smrti,dusa prelazi u druga stvorenja to su najvece lazi kod Homo sapiensa.
    Npr.ovo je tolika nereana glupost kad sam cuo od nekog vjernika da je epilepsija ustvari napad djavola ili od jednog iz Srbije da su marsovci i vanzemaljci ustvari andjeli,a da gledanje televizora je demonski posao jer tako demon zaposijeda vas um.E zamislite koliko mozga treba da se odstrani da bi pricali takve price.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

neznam.voljela bi da postoji reinkarnacija.a ako postoji TO,mora da sam bila bas kreten u proslom zivotu.

mozda bolje da ne postoji.
    http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
    Les chiens aboient, la caravane passe.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

a opet imas i dosta ljudi koji ne vjeruju u boga i pricaju gluposti...a imas i vrlo inteligentnih i obrazovanih ljudi koji su pripadnici raznih religija.
    Uzmi i citaj Ledermana,knjiga "Bozja cestica"...u prvom poglavlju kaze (parafraziram) da se moraju odvojit fizika i metafizika i da se jedna od njih ne moze pobijati dokazinim materijalom iz domena druge.To ti kaze jedan od vodecih fizicara XX vijeka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    U velikoj su zabludi oni koji misle da su svi vjernici automatski glupi. Covjek koji je prvi predstavio teoriju o univerzumu koji se siri je bio svestenik (Georges Lemaitre). Ta teorija koja je danas prihvacena se kosila sa Ajnstajnovom idejom o statickom univerzumu. Vecina ljudi i dan danas misli da je Hubble prvi dosao na tu ideju.
    A pazi sad razlike:
    Ne samo što su u velikoj zabludi oni koji misle da su svi vjernici automatski glupi,nisu, nego je POTPUNO OBRNUTO-ONI SU JEDINI NA PUTU KOJI DUGOROČNO DAJE MIR!
    Ja sa sigurnošću tvrdim da na ovom svijetu-( koji je u principu jedan korumpirani i sebični svijet, pravi "devil's playground")- nema ništa sigurno, ništa pouzdano, ništa vrijedno iskrene i trajne ljubavi -OSIM HRISTA! On je "alfa i omega", početak i kraj, jedina konstanta i jedini prijatelj i u zlu i u radosti.
    Iako sam se ja malo razočarao u našu Pravoslavnu crkvu, koja je u poslednjoj deceniji "evoluirala" na način koji me nimalo ne oduševljava (naime, umjesto da maksimalno forsira duhovnu komponentu pratećih sadržaja liturgije, da maksimalno forsira blage riječi, uz stalne pozive na oprost i blagost prema svima-sad je vjernicima UKINUTA ISPOVIJET PRIJE PRIČESTI...A UVEDENE POLITIČKE PORUKE, tematski uklopljene u propovijed svještenika.(?!?) To me vrlo brine i razočarava...u MNE nije ispovijedjenjo više od par desetina ljudi, i to mahom sveštenika koji su pali u neki teški problem i kojima je ispovijest zapravo traženje pomoći od hijerarhijski višeg klirika...a to ne bi trebalo da bude suština ispovijesti. Ovo je tim teži prestup zato što je ispovijest bila PREDUSLOV ZA PRIČEST( po kanonu je vjernik ranije MORAO da se ispovijedi (pa makar u par rečenica:" oprosti oče, mnogo sam griješio". Vidim u filmovima da je u katoličkoj crkvi i te kako prisutna ispovijest, i da se smatra kao druga najvažnija uloga sveštenika...koliko često vidim na filmu ono:"forgive me father for I have sinned"...dakle, oni drže Ii podstiču, a mi više uopšte netražimo ispovijest! Nije dobro!!!) Ispovjest je i duhovna i religiozna hrana prvoga reda, potreba, pročišćenje i obnova duše(ako će se pravo, to je i psihoterapeutska osnova i glavno oružje)-dakle ispovesti je ono najbolje što hrišćanstvo daje i što crkva ima da ponudi (posle najveće tajne- sv.pričesti)! I Kuran prihvata da će Isa suditi na strašnome sudu, a kada mi Hrišćani imamo tako moćan duhovni instrument-ovlašćenje svešteniku da kroz Isusa ima moć da razriješi grijehove na zemlji i da duši olakšanje i utjehu-to ne koristiti je i grijeh i pravo obogaljenje vjere!

Još mi teže pada što se umjesto ispovijedanja vjernika vrlo često propovijeda sa jakom političkom konotacijom, pa te propovijedi u prelomnim političkim trenutcima bukvalno podsjećaju na ispiranje mozga i partijske skupove. To je negativna evolucija crkve 21 vijeka! Ubačene su mnoge dobre novine (cijela liturgija na našem jeziku, demistifikacija same službe i pojašnjenje službe čak i na TV od strane kompetentnih ljudi itd-sve to priznajem), ali ova "novina" je MNOGO LOŠA, TO TVRDIM.
    Takodje primjećujem da se u džamijama koje su pod uticajem pojedinih politički ostrašćenih hodža isto, i još gore radi-politizuje se vjera najstrašnije! No, islam je "po defaultu" povezan sa politikom, i to se da i očekivati (iako najduhovniji hodže i imami streme ka visinama i Alahu). U svakom slučaju HRIŠĆANSTVO NIJE okrenuto politici i ne smije biti! Sveštenici, naravno, imaju pravo da kažu svoj politički stav, i da se za njega bore-ali ne na propovijedi i ne u ime Božje! Ima dovoljno medija i oni (ili ogromna većina medija!) će dati priliku kliriku da kaže politički stav...

No, dako se sve to vrati u normalu...hoću da vjerujem da će biti bolje i da će LJUBAV POBIJEDITI MRŽNJU I NETOLERANCIJU...jer kada se molim, važan dio svakodnevne molitve mi je da od Boga molim da me nauči "da vjerujem, da se nadam, da trpim, da praštam i da volim", pa i ja ne želim da nadu izgubim .
    Kritikovah, sa razlogom, ali, uz sve mane, crkva i džamija pružaju mnogo više blagosti, mnogo više ljubavi i onoga plemenitoga nego iko drugi, a vjera najviše forsira dolažen je do spoznaja koje ljude ontološki i gnoseološki razlikuju od životinja i probližavaju savršenstu: propovijedaju rasudjivanje prije svake misli, djela ili riječi, a takvo ponašanje prije ili kasnije vodi do duhovnog preobražaja u bolje i evolutivno uznapredovalo biće.... Sudeći po divnim duhovnim porukama za najveće islamske praznike-i islam slične ciljeve propovijeda i traži, pa zato vjerujem da onaj ko redovno pohadja hram Božji-NAPREDOVAĆE DUHOVNO I NAĆI ĆE VIŠE SNAGE NEGO ONAJ KOJI SE U SAMO U SEBE UZDA!

Tako vam je to, moji agnostici i ateisti....stari i mladi . Piše čovjek koji ima i godina i LIČNOG ISKUSTVA da stoji iza svake napisane riječi koji je iskustveno provjerio svaku tvrdnju koju je gore napisao.

Pozdrav,

PS
    Nešto dumam:Svaki moj post, svaka moja misao, prije ili kasnije dodje na Boga i Hrista....sve se na njega svede, i ono znanje u kojem ni u kom vidu Boga nema je znanje drugoga reda, samo skup informacija.

Pišem, razmišljam, povezujem-pa prije ili kasnije dodjem do neke kopče sa Bogom....doduše, dodju i ateisti, ali u suprotnom kontekstu

Ljudi smo....a svaki je čovjek zvijezda i potencijalna praslika Božja.
    Last edited by Old Bone; 29-04-12 at 08:38.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Dobro je OldBone, skalaj malo. Jedno je reci da vjernici nisu glupi, drugo je pomisliti da je Hriscanstvo istinita religija.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

]Ti Vanja skalaj malo....meni je ovo prvi post na ovu temu posle par mjeseci, a ti NE PROPUSTAS da ismijes svakoga ko je vjernik, ko nije deklarisani ateista....ti si me i nagnao da se ponovo javim, da slucajno ne pomislis da je tvoj "krstaski rat" protiv vjernika nekoga pokolebao.
    Ja se sa tobom necu preganjati, ali sam ti prije par mjeseci napisao da je cudna tvoja opsjednutost da Hriscane proglasis glupim i zatucanim.

E da, i Hriscanstvo JESTE ISTINITA RELIGIJA!!!

Pozdrav,

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Naucno doba je neizbjezno.Zamislite samo ovo da se nekako vratimo 200 godina unazad i da neko kaze da ne postoji bog taj bi bio odmah ubijen,danas je drugacije jer covjek iz generacije u generaciju gubi taj osjecaj strahopostovanja od nepostojeceg koje mu religija namece.Da neko arhivira ovo i da ga neko procita 2112.godine ljudi bi umirali od smijeha.Ako je u 18. vijeku bilo 0.01% ateista,sad ih ima 20% od 7 milijardi a kako nauka napreduje broj se povecava procentualno po godinama.Covjek je covjek takav kakav je moze da stvara da zivi ne treba mu nista vise,samo hoce da ide dalje,ustvari to priroda hoce,to su hemiski procesi od DNK-RNK pa nadalje i to niko zaustaviti ne moze,osim ako nas neka kometa ne omete,a i to je priroda,svemir.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Ti Vanja skalaj malo....meni je ovo prvi post na ovu temu posle par mjeseci, a ti NE PROPUSTAS da ismijes svakoga ko je vjernik, ko nije deklarisani atista.

Hriscanstvo JESTE ISTINITA RELIGIJA!!!

Pozdrav,
    Moras prvo da dokazes da postoji istina koju mozemo da znamo. Srecno sa time.

Nije tacno da ismijavam svakoga.
    Last edited by VanjaTheMan; 28-04-12 at 23:20.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kritikovah, sa razlogom, ali, uz sve mane, crkva i džamija pružaju mnogo više blagosti, mnogo više ljubavi i onoga plemenitoga, vjera forsira spoznaje koje nas ontološki i gnoseološki razlikuju od životinja i probližavaju savršenstu: propovijedaju rasudjivanje prije svake misli, djela ili riječi, a takvo ponašanje prije ili kasnije vodi do duhovnog preobražaja u bolje i evolutivno uznaredovalo biće....sudeći po divnim duhovnim porukama za najveće islamske praznike-i islam to propovijeda i traži, pa zato vjerujem da onaj ko redovno pohadja hram Božji-NAPREDOVAĆE DUHOVNO I NAĆI JE VIŠE SNAGE NEGO ONAJ KOJI SE U SAMO U SEBE UZDA!
    Ne mogu da se složim sa tvojim mišljenjem jer te istorija demantuje. Vavijek je religija bila vrsta politike, sredstvo komuniciranja sa masama i sredstvo njegovog usmjeravanja. Ništa se u suštini nije promijenilo. Uvijek su svestena lica kroz religiozne obrede provlačile i političke ideje i pretvarali u svoje orudje uglavnom neobrazovani svijet, a takav je vecinom bio kroz istoriju. Neobrazovani svijet uglavnom i ne razumije suštinu religijskog učenja i uvijek skrece ka extremizmu i mrznji suprotnog mišljenja, boje,nacionalnosti, pa zato kroz istoriju imamo tolike ratove, toliku netoleranciju . Uvijek je tu riječ o moći pojedinaca koji "usmjeravaju" svoje "vjernike".
    Siguran sam da se ne mora biti religiozan da bi se shvatile sustina religioznih učenja o miru , postovanju, činjenju dobra drugima i sebi samima kroz druge. Može se i bez religije shvatiti da mir sa sobom i sa drugima jedino stvara napredak.Za ljubav ti ne treba religija. Siguran sam da se može shvatiti svrha života bez religije.
    Isto tako smatram da je religioznost na ovom stepenu razvoja čovječanstava nemoguće izbjeći i da je mnogim ljudima to duhovna hrana, nesto sto ih usrećuje , čini ih jačima i daje im snage da lakse prebrode sve probleme. Medjutim takav efekat daju i placebo tablete kod bolesnika pa ja religiju u tom kontekstu i shvatam , a samim tim i podržavam dok god daju efekta .Padoše mi sad na pamet one cudesne narukvice od gume sto ih nosi toliko naroda kroz Podgoricu. Kunu se ljudi da su im promijenili život. ( pojašnjenje: ne smatram da je religija bolest, vec neminovnost naseg sadašnjeg stanja svijesti)
    Ko zna sto nas sjutra očekuje i možda otkrijemo neku životnu energiju od koje je sazdan nas univerzum i nasa svijest i ispostavi se da ta ideja reinkarnacije uopšte nije suluda , ali prije toga moramo da tražimo , istražujemo, a medjuvremenu dok to radimo moramo da imamo vise tolerancije , da se bolje udružujemo , riješimo goruće životne probleme gladi, vode, energije,smanjimo broj stanovništva, nadjemo životne partnere ... nešto razmišljam ma to je prosto ko pasulj samo treba svi da stavimo onu čudotvornu narukvicu
    Ludilom maskiram dosadu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Moras prvo da dokazes da postoji istina koju mozemo da znamo. Srecno sa time.

Nije tacno da ismijavam svakoga.
    Istina vjere se "dokazuje" cvjetanjem duše u pojedinim momentima...ona se dokazuje kao vazduh, ili struja-radi i zapravo je nasušna potreba, a ne vidiš je, osim kada osjetiš prednost što realno postoji i RADI! Kad Boga zamoliš ISKRENO za nešto realno u datoj situaciji-obavezno ti usliši molitvu...OPIT JE DOKAZ....PROBAJ, MAJKA MU STARA!!!

Ako ti kažeš da ne ismijavaš, izvini....ali ja sam stekao dojam DA SI BUKVALNO ALERGIČAN NA VJERNIKE!

Pozdrav,

PS

Vanja, privatno pitanje (ne zamjeri, molim te!): Zašto si izabrao avatar koji je strip- karikatura Krolijevog* demona-čuvara Ajvaza ( a mnogi kažu i fizičko-energetski oblik nama prilično nenaklonjenag svemirskog oblika egzistencije, koji se može opisati i kao "demon")? Vidio sam ti sliku, i zaista si mnogo ljepši od te nakaze No, to je tvoje pravo, da biraš koja te likovna tvorevina najbolje oslkava....

*Aleister Crowley ,crni mag i po mnogima 666 20 vijeka, za one koji nisu čuli za lika.....čije su zadnje riječi, u samrtnoj komi, bile :"I'm perplexed -(Ja sam zbunjen)"...a vjerujem da je i bio zbunjen kad su došle paklene nakaze da mu dušu NAJPREČIM PUTEM povedu tamo gdje je tražio .... a Satana mu nije dao počast koju je očekivao,izgleda. E vidiš, zato ja pišem i pričam, kukuričem, da podsjetim na Hrista blagoga i mogućnost koju nam je dao svojom žrtvom i milošću Boga Oca, Svestvoritelja. A ti se, ako baš moraš, i dalje oslanjaj na moć, novac i prsle vrijednosti ovoga svijeta kao u jedini cilj....(mislim, i ja volim pare, ali na visokom petom mjestu )
    Last edited by Old Bone; 29-04-12 at 09:26.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Istina vjere se "dokazuje" cvjetanjem duše u pojedinim momentima...ona se dokazuje kao vazduh, ili struja-radi i zapravo je nasušna potreba, a ne vidiš je, osim kada osjetiš prednost što realno postoji i RADI! Kad Boga zamoliš ISKRENO za nešto realno u datoj situaciji-obavezno ti usliši molitvu...OPIT JE DOKAZ....PROBAJ, MAJKA MU STARA!!!
    Znaci mozes da se molis samo za nesto realno. E vidis u cemu je problem. Kad se molis a ti molitva nije uslisena, uvijek imas opravdanje. Nesto tipa "to je boziji plan", "nije iskrena molitva" itd. A kad dobijes ono za sta si se sasvim slucajno i pomolio, automatski zahvaljujes bogu. Naravno, dobio bi to i bez molive. Doduse nije iskljuceno da molitva moze da ima placebo efekat na onoga koji se moli za sopstveno zdravlje. I kako ja koji ne vjerujem u boga mogu iskreno da zatrazim nesto od nekog u cije postojanje ne vjerujem? Nije uspjelo ni najvecim vjernicima. Magija ne postoji, nazalost.
    Ljudi koji vjeruju u molitvu jednostavno ne shvataju da je svaki dogadjaj oko nas povezan zakonom uzroka i posljedice. Kad covjeka udari auto to nije bozija volja. Desilo se zbog ko zna koliko dogadjaja koji su medjusobno povezani i koji su na kraju doveli do takvog ishoda. Mozes da se igras sa mogucnostima. Zasto je presao ulicu bas u tom trenutku i zasto je vozac naisao bas u istom trenutku. To su citavi sistemi koji se nalaze svuda oko nas.

A ti se, ako baš moraš, i dalje oslanjaj na moć, novac i prsle vrijednosti ovoga svijeta kao u jedini cilj....(mislim, i ja volim pare, ali na visokom petom mjestu )
    Ne znam kako nisi primijetio da me vrijednosti kapitalistickog drustva ni najmanje ne interesuju, no dobro.

Avatar nije demon. To je Mordin Solus.

A kad sam rekao da treba da dokazes da postoji istina koju mozemo da znamo mislio sam na nesto drugo.
    Svi ljudi polaze od odredjenih pretpostavki. Prva je da univerzum postoji. Druga je da mozemo da naucimo nesto o stvarnosti. Ti ne mozes da dokazes da postojis i da univerzum postoji, moras da podjes od prve pretpostavke. Kad prihvatis prvu pretpostavku, mozes da pretpostavis da mozes da naucis nesto o stvarnosti u kojoj postojis.
    I treca pretpostavka je da su modeli sa prediktivnom sposobnoscu korisniji od modela bez prediktivne sposobnosti.
    Problem nailazi kad prihvatis model poput boga kao nesto sto postoji. A nemas nikakav dokaz. Bog je bice koje niko nikad nije vidio niti moze da ga vidi, opipa, kontaktira itd. ali vecina jednostavno prihvata da postoji. Uprkos logickim smetnjama. Isto kao moj nevidljivi pas kojeg samo ja cujem i vidim. Ja mogu da kazem da moj nevidljivi pas ima mogucnost da ispunjava molitve. I kad mi se nesto dobro desi mogu taj dogadjaj da pripisem psu i da se njemu zahvalim. I da zahtjevam od drugih da prihvate da moj nevidljivi pas koji uslisava molitve postoji. Ti ne mozes da dokazes da ne postoji. Da stvar bude jos gora, bog (i moj pas) nemaju nikakvu prediktivnu sposobnost, a mozes da ga koristis da objasnis sve sto ti se desava. Zato je koncept boga potpuno suvisan. Nauka sa druge strane ima tu sposobnost.

Znas valjda i sam da su ljudi u proslosti pripisivali vremenske nepogode bogu jer nisu znali kako nastaju. Lista stvari za koje je bog nekad bio zasluzan se smanjuje svakim danom. Zato je ideja o bogu morala da evoluira. Sad vise nije djed sa dugom bijelom bradom koji kontrolise sve sa nekog nebeskog prestola. Vjerske organizacije to rade vjekovima. Prilagodjavaju religijska tumacenja najnovijim otkricima. Kad ne bi to radili izumrli bi kao i svi organizmi koji ne mogu da se prilagode. Pa je danas jedini uslov da udjes u hriscanski raj da vjerujes u Isusa. Da su ti uslovi strogi kao sto su bili u srednjem vijeku na primjer, koliko Hriscana mislis da bi postojalo danas? I vjera je proizvod. A proizvodjac i prodavac svakog proizvoda mora da ostane konkurentan. Mogao bih satima da pisem o promjenama u drustvima tokom istorije koji su doveli do svih tih promjena i o nacinima i razlozima zbog kojih su se te promjene desile.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U zadnjem pasusu objasnio si.
    Last edited by Zaovičić; 29-04-12 at 16:40.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Toliko je umišljeno napisan tvoj poslednji post da mogu da konstatujem da si ZA SADA izgubljen slučaj! To je gomila domišljanja, logiciranja, nategnutih konstrukcija....a ja ti odgovaram:

PROBAJ I POMOLI SE..UVJERIĆEŠ SE....JER BOG ODGOVARA NA MOLITVU.
    Zapravo izloži Hristu (možda te Bog prezre zbog ovoliko priče, ali Hrist neće), objasni mu dileme i zamoli ga da ti se objavi.

Otvori um i PROBAJ...neće ti mozak sagoret...VJERUJ NEPOSREDNOM ISKUSTVU VIŠE NEGO TVOJIM "KONTEMPLACIJAMA"!

Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 29-04-12 at 23:01.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

Toliko je umišljeno napisan tvoj poslednji post da mogu da konstatujem da si ZA SADA izgubljen slučaj!
    Aj kad kazes. No vele da bog prasta.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)