Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 27

Thread: IELTS Test - praktični savjeti

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    4 Posts

Default IELTS Test - praktični savjeti

Pozdrav ljudi. Iščitah dvije teme da kažem, povodom ovoga, što se već na forumu nalazi. Želim da vas pitam od skora neka iskustva ? Eto, treba to da polažem 18. u Podgorici. Učim, nije da ne znam engleski, daleko od toga, ali eto, svako iskustvo je dobrodošlo. Ima li neko nešto da napiše na ovu temu ? Neko ko je već polagao i sl.

Hvala

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    129
    Thanked in
    75 Posts

ako ti treba literatura imam oko 500 MB (knjige, testovi, audio fajlovi itd...)
    look right through me

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ko organizuje u Podgoricu test? Na IELTS sajt pise samo Beograd kao ovlasceni?

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    4 Posts

U Britansku Ambasadu sam isao da popunim formular i platim.
    Navodno ovdje dosta unaprijed odrede datum i cekaju da se popuni br. ljudi.

Sent from iPhone

Thanks Thanks Given 
    74
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    31 Posts

nijesam radio ielts no cambridge....ne znam jel slicno al je engleski oboje :mrgreen:

najjace je kad se vodi dijalog, ti i jos jedan sto polaze......ako imas srece da ti zapadne neko ko pojma nema, jer pored njega ces blistat kolko god ne znao da pricas :mrgreen:
    ostalo nista strasno, nemoj da mijesas british english i american english....bar kod mene su vodili racuna o tome
    Nisam Argentinac mada kazu da sam k'o Caniggia
    Znam Maradonu i sa njim cesto fudbal igram

Thanks Thanks Given 
    16
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    26 Posts

Ja sam ga radio dva puta,u Podgorici i Beogradu.
    Test nije lak,ali nije ni tezak.Najbitnija stvar ti je da se dobro skoncentrises.

Ne znam da li si upoznat sa samom formom testa,sastoji se od 4 dijela.
    Slusanje (45minuta) - puste ti sa cd-a neke dijaloge i ti treba da odgovaras na neka pitanja,popunis praznine i sl.
    Citanje (60minuta) - Citas 3 ili 4 teksta ,ukupno 8strana i odgovaras na pitanja
    Pisanje eseja (60minuta) - Pises dva eseja,prvi esej je vise nesto kao izvjestaj , dobijes odredjenu mapu/tabelu/grafikon i treba da napises sta vidis,odnosno da prezentujes najbitnije faktore na slici,nisam siguran koliko rijeci (mozda 200).Drugi esej je po obimu duplo veci ali dobijes neko pitanje iz zivota, npr u Beogradu mi je bilo,parafraziram - "kakvog uticaja ima muzika na zivot uopste"
    Intervju (15ak minuta) - Ispitivac prvo pocne sa nekim basic pitanjima iz zivota i skole,pa predje na neku svoju temu. U Podgorici me je pitala o nevladinim organizacijama i njihovom djelovanju u poboljsanju ljudskih prava , a u Beogradu me pitala pitanja vezano za knjige,kako uticu na mene i da ih uporedim sa internetom
    Intervju se snima diktafonom (da se ne iznenadis),u slucaju da se neko buni na ocjenu da mogu da posalju snimak na dodatno ocjenjivanje i sl.

Ja se nijesam uopste spremao (kad sam jedan obicni kreten) , jedino sto sam pogledao 3-4 puta je ovo http://www.youtube.com/user/EnglishRyan i mogu ti rec da mi je bas dosta pomoglo

To za naglasak,nema nikakve veze,bar na IELTS.

p.s. Za sta ti treba IELTS? I koliko treba da dobijes minimum?
    ~
    Any experiment of interest in life will be carried out at your own expense. Mark it well.

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    4 Posts

Prvo, hvala na dobrom komentaru. Treba mi zbog aplikacije za master studije u inostranstvu. Polažem Academic program. Neophodno je 5.6 za uslov za aplikaciju. A reci mi , ako nije tajna, - može i na PM, koja je ocjena tvoaj bila shodno spremanju - odnosno ne spremanju
    Last edited by Koma[MFHN]; 10-02-12 at 12:05.

Thanks Thanks Given 
    16
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    26 Posts

Nema na cemu
    I meni je trebala 6.5,ali nijesam uspio. Dva puta sam polagao i oba puta sam dobio 6.00 (6/6.5/6./6 i 6/6.5/6.5/6)
    Zato i kazem da sam jedan obicni kreten
    U svakom slucaju nije tesko treba spremanja i ne bi bilo lose kad vec oces da ga polazes da dobijes i preko 7,jer sam gledao dosta stipendija (pogotovo za master) kojima je uslov 7.5.
    Ja cu ga svakako jos jednom polagat,pa nek ide sve u koprive
    ~
    Any experiment of interest in life will be carried out at your own expense. Mark it well.

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    4 Posts

Hvala na iscrpnom odgovoru. Ma nema šta... Čitam knjige na engleskom, pripremam se pa ćemo vidjeti ***** li ga

Thanks Thanks Given 
    16
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    26 Posts

No prob,javi kako si prosao
    ~

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    4 Posts

Hocu. Treba 18. da polazem to u Podgorici - a kako cu - boga pitaj

Sent from iPhone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Slušanje - Ni ovđe akcent nema veze, te imaš najmanje britanski, američki i australijski. Generalno nije problem, ali ako polažeš akademski može bit da ćeš slušat Australijanca koji objašnjava ulogu svoje familije u vađenju opala, Britanca i Pakistanca koji razgovaraju o ishrani indijskog papagaja i Amerikanca koji telefonom pokušava dobiti informacije o nautičkome muzeju i sl. Očekuj teme koje nijesi čuo prije. Ako ne bude bilo sluški, nego svi budete slušali jedan zvučnik, mnogo sreće ako se neko zakašlje ili zaškripi stolicom dok slušaš najvažniji dio teksta.

Čitanje - Isto očekuj teme koje nijesi čuo prije. Tekst je generalno komplikovaniji nego kod slušanja. Primjera radi, "Dizajn olimpijske baklje kroz decenije", "Hipoteza doktora Richardsona o primjeni paukove mreže u izgradnji kablova za viseće mostove", "Kratka istorija obrade drveta za violinu"....

Pisanje eseja - Prvi esej je šablonski. Imaš graf i prevedeš ga u rečenice tipa "Od 1992 do 2002 temperatura je bila 28-33, sa prosjekom 29..." (Ovo je veoma dosadno i teško je ne zvučati kao kreten. Nije mi jasna poenta jer svako može naučit napamet pet rečenica.) Drugi esej je "filosofiranje", da ne rečem nešto drugo. "Jesu li važne narodne nošnje?", "Jesu li huligani samo neshvaćeni?", "Ima li premalo ili previše matematike u školama?",... Dakle, teme o kojijema najvjerojatnije nikad nijesi mnogo razmišljao.

Intervju
    • "Kako se zoveš?", "Đe živiš?"
    • Opiši svoj stan. Opiši svoj grad.
    • Što bi promijenio u svojemu gradu?
    • Zašto? Ko je kriv? Što možeš ti učinit?
    • Što misliš o tome i tome? (škole, internet, protesti, okeani, muzika,..)
    ★

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    4 Posts

Hvala majstore !

Thanks Thanks Given 
    801
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    84 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Slušanje - Ni ovđe akcent nema veze, te imaš najmanje britanski, američki i australijski. Generalno nije problem, ali ako polažeš akademski može bit da ćeš slušat Australijanca koji objašnjava ulogu svoje familije u vađenju opala, Britanca i Pakistanca koji razgovaraju o ishrani indijskog papagaja i Amerikanca koji telefonom pokušava dobiti informacije o nautičkome muzeju i sl. Očekuj teme koje nijesi čuo prije. Ako ne bude bilo sluški, nego svi budete slušali jedan zvučnik, mnogo sreće ako se neko zakašlje ili zaškripi stolicom dok slušaš najvažniji dio teksta.

Čitanje - Isto očekuj teme koje nijesi čuo prije. Tekst je generalno komplikovaniji nego kod slušanja. Primjera radi, "Dizajn olimpijske baklje kroz decenije", "Hipoteza doktora Richardsona o primjeni paukove mreže u izgradnji kablova za viseće mostove", "Kratka istorija obrade drveta za violinu"....

Pisanje eseja - Prvi esej je šablonski. Imaš graf i prevedeš ga u rečenice tipa "Od 1992 do 2002 temperatura je bila 28-33, sa prosjekom 29..." (Ovo je veoma dosadno i teško je ne zvučati kao kreten. Nije mi jasna poenta jer svako može naučit napamet pet rečenica.) Drugi esej je "filosofiranje", da ne rečem nešto drugo. "Jesu li važne narodne nošnje?", "Jesu li huligani samo neshvaćeni?", "Ima li premalo ili previše matematike u školama?",... Dakle, teme o kojijema najvjerojatnije nikad nijesi mnogo razmišljao.

Intervju
    • "Kako se zoveš?", "Đe živiš?"
    • Opiši svoj stan. Opiši svoj grad.
    • Što bi promijenio u svojemu gradu?
    • Zašto? Ko je kriv? Što možeš ti učinit?
    • Što misliš o tome i tome? (škole, internet, protesti, okeani, muzika,..)
    Ovo mi se cini kao dosta lagano..

Quote Originally Posted by Koma[MFHN] View Post
    Pozdrav ljudi. Iščitah dvije teme da kažem, povodom ovoga, što se već na forumu nalazi. Želim da vas pitam od skora neka iskustva ? Eto, treba to da polažem 18. u Podgorici. Učim, nije da ne znam engleski, daleko od toga, ali eto, svako iskustvo je dobrodošlo. Ima li neko nešto da napiše na ovu temu ? Neko ko je već polagao i sl.

Hvala
    Koja je cijena?
    No soy el mejor del mundo, pero creo que no hay nadie mejor que yo.

Thanks Thanks Given 
    16
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    26 Posts

Quote Originally Posted by Orgullo View Post
    Ovo mi se cini kao dosta lagano..

Koja je cijena?
    Cini se dosta lagano dok ne dodjes tamo i moras da sjedis tamo preko 3 sata

Uglavnom, RoNN|3 je upotpunio moj odgovor.

Polaganje testa kosta 160e
    ~

Thanks Thanks Given 
    801
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    84 Posts

Quote Originally Posted by mc_esseny View Post
    Cini se dosta lagano dok ne dodjes tamo i moras da sjedis tamo preko 3 sata

Uglavnom, RoNN|3 je upotpunio moj odgovor.

Polaganje testa kosta 160e
    Vrijeme je najmanji problem,vec sam radio ispite koji traju preko 3sata.
    No soy el mejor del mundo, pero creo que no hay nadie mejor que yo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    63
    Thanked in
    36 Posts

Ja sam to isto polagao davne 1999-te. To se zvalo TOEFL (Test of English as a Foreign Language). To je valjda isto ovo jel?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Meni se cini da jos uvijek postoji TOEFL. Makar jeste prije 2-3 godine.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

u moje vrijeme je bilo interneta ali sam srecna sto nikoga nisam morala da pitam za ovakve stvari.dobila diplomu bez da ikoga pitam za savijet.i ponosna sam zbog toga.

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    4 Posts

Test kosta 165 eura :-D

A sto se tvog komentara Najo tice, citirao bih profesora fizickog vaspitanja iz filma Lajanje na zvezde :

Ma ti si zlatna
    Last edited by Koma[MFHN]; 13-02-12 at 22:21.

Thanks Thanks Given 
    16
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    26 Posts

Quote Originally Posted by JaffaCakes View Post
    Ja sam to isto polagao davne 1999-te. To se zvalo TOEFL (Test of English as a Foreign Language). To je valjda isto ovo jel?
    Postoji jos uvjek TOEFL , paper-based i computer. Ali u Crnoj Gori ne postoji mogucnost da se polaze. TOEFL test obicno traze vanevropske zemlje Amerika,Kanada.
    ~

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by mc_esseny View Post
    Postoji jos uvjek TOEFL , paper-based i computer. Ali u Crnoj Gori ne postoji mogucnost da se polaze. TOEFL test obicno traze vanevropske zemlje Amerika,Kanada.
    Plus još jedna stvar, mislim da su TOEFL ili IELTS rezultati validni samo godinu-dvije, za razliku od Cambridge Exams-a su diplome validne na neograničeno vrijeme.

Thanks Thanks Given 
    241
    Thanks Thanks Received 
    129
    Thanked in
    74 Posts

Stara je tema vise od godinu, ali da ne otvaram novu... Ima li neko da je skoro polagao, ja sam se prijavio da polazem ovo 18-og januara u BG, pa bi volio da dobijem neke sugestije. Konkretno sto se tice listening i reading. Sjecam se da sam davno isao na takmicenje iz engleskog, i da na listening pola stvari nisam cuo,em zbog toga sto nisam bio focused em zbog toga sto sam slusao razlicite "vrste" engleskog pa nisam znao ko kad i sta prica . Dok se radi taj listening, da li je najbolje da se zapisuju neke bitne stavke dok se slusa razgovor? I za reading, koja je najbolja "taktika" za to? Mozda pogledati pitanja, procitati tekst, pa posle ponovo pitanja i traziti po tekstu odgovore za pojedine? Nekako me je strah da nece biti dovoljno vremena da se sve to fino odradi pa moram da pitam ovakve stvari.
    Last edited by SpellStealer; 20-12-13 at 18:50.
    I respect your wrong opinion.
    Lukaj

Thanks Thanks Given 
    16
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    26 Posts

Dok traje listening nemaš vremena da bilo što drugo radiš osim da popunjavaš praznine, tako ako nešto nijesi shvatio ili ti je pala koncetracija, odma prelazi na drugo pitanje jer vremena nema a stiže novi zadatak.
    Što se čitanja tiče, ne znam kakvim vještinama vladaš ali u principu ne preporučuje se da čitaš kompletan tekst već da sam ukapiraš o čemu se radi na osnovu nekih segmenata iz teksta.
    ~

Thanks Thanks Given 
    241
    Thanks Thanks Received 
    129
    Thanked in
    74 Posts

Hvala hvala...ajmo još, što više savjeta, to bolje .... Koliko godina je "validan" IELTS sertifikat?

edit: Nadjoh... 2 godine.
    Last edited by SpellStealer; 23-12-13 at 03:52.
    I respect your wrong opinion.
    Lukaj

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)