Sve zavisi od komponenata, odnosno od opterecenja u datom trenutku.
Zna li ko koliko struje trosi racunar?
Stara zabluda (često) ima više prijatelja nego nova istina.
Sve zavisi od komponenata, odnosno od opterecenja u datom trenutku.
\\OFL•GIC
A neki standarni,jel recimo nesto zanemarljivo ko npr. sijalica,ili ko recimo kvarcna masu...?
Stara zabluda (često) ima više prijatelja nego nova istina.
Zavisi je li kompijuter sanducar ili vertikalni kompijuter.
Dobro vece draga publiko, ja samo necu trositi reci na ove flamingose.
Obicno ti je napajanje 500 vati... ali ne trosi isto kad nista ne radis i napr kad igras igrice... imas vjerovatno neki program koji ti dodje uz maticnu da vidis koliko ti struje trosi...
Racunar sa prosjecnim komponenama trosi najcesce oko 150W pa do 350W ako je pod opterecenjem (igrice ili slicno). Monitor 19" trosi oko 80-100W.
Racunari sa iole ozbiljnijim komponenata trose od 500W pa na vishe, zavisi od komponenata, obicno korisnik zna taj podatak, jer ove racunare cesto koriste napredni korisnici.
koliko to dodje eura mjesecno :P
dobar topic![]()
preko 500w ce potrositi samo kompjuter koji ima 1 high end graficku karticu i jak procesor koji su dosta overclockovani ( naravno u full loadu, tj na najvisem opterecenju) , i kompjuter koji ima 2 ili vise grafickih kartica u SLI-u ili Crossfire-u , inace neke "obicnije" komponente ( danas ima dosta jakih komponenti koji su energetski prilicno efikasne ) nece potrositi preko nekih 450-500 w ni u kom slucaju ...neko gore pomenu softver koji pokazuje potrosnju, to ne postoji, makar ne nijedan koji je precizan i efikasan, to se mjeri specijalnim uredjajima ...
Nemas u bios koliko ti sto struje trosi?
pa ako trosi 350 w to je na sat vremena, znaci da je upaljen 24 sata dnevno 30 dana i to sve na 350 pod maximalnim opterecenjem potrosice ti 350 *24)*30 = 252 000 w 252 kw![]()
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
I josh prebachi to u eure![]()
~
Any experiment of interest in life will be carried out at your own expense. Mark it well.
kw je nedje oko 70 80 centa bijase li ?
http://www.epcg.co.me/02_02.html jos bolje3.9479 aktivna energija u euro cent jedinici, dakle 252 kw 350 wati komp non stop pod punim opterecenjem na mjesec dana potrosi cijelih 252x 0.3 = 75 ojra struje
pardon nisam uracunao troskove dobro sorry evo u tabeli veli na 1000kwh potrosene struje 73 pjra racun, dakle cetvrtina za komp u nasoj racunini, my bad prebrzo i nesmotreno ................ manje od 20 ojra onda
Ako na komp podje preko 10eura,to nesto nije u redu![]()
~
Any experiment of interest in life will be carried out at your own expense. Mark it well.
Last edited by NexusVI; 16-01-12 at 12:44.
><
jeste znaci full mjesex 24/7/30.31 , i pod staaalnim opterecenjem, racunaj da to ne ispucas lise par ura igrice dnevno i to kakve da bi imao svo opterecenje sotga te kost racunar kao sto rece esenije oko 10 eur nek bude struje
Bah, meni rachun za struju, bude oko nekih ~25e. ili tako neshto, chak i manje, naravno ne grijem se na struju, ochigledno je li, ali imam krvavu mashinu koja znatno prelazi ove gore navedene avg. okvire koji su uzeti za referentnu tachku. So, chesto je prigam na heavy load, a sam pc je ukljuchen, ono, ako ne 24h, makar 15ak sati dnevno.
Sad, da li je moguce da sam pc bude po' rachuna, hm hm.. moze bit, nisam siguran..
Last edited by NexusVI; 16-01-12 at 13:22.
><
moze zasto ne sracunaj sam kolko trosi kolko je upaljen pa puta 3 centa 0.03![]()
1kW struje je 0.10e sa uracunatim svim glupostima koje oni uracunavaju!
Sto znaci, ako kompjuter trosi u prosjeku 200W (ovo je kombinacija rada + stand by) + monitor od 100W i upaljen je 8h dnevno svaki dan, potrosnja je 2.4kW dnevno, sto je prevedeno u eure, 24 centa dnevno... To mjesecno iznosi 7.2e za kompjuter...
Ipak, treba voditi racuna da danas, manje-vise niko u racunaru nema napajanje manje od 400W i da je potrosnja racunara prilikom igranja priblizna toj cifri... Takodje, ljudi danas masovno ostavljaju komp. upaljen tokom cijelog dana i noci ne vodeci racuna o potrosnji i ekonomicnosti...
Jos jedan veliki problem i zabluda je ta da screen saveri cuvaju energiju! Oni je trose jer zauzimaju memoriju i procesor, a pogotovo neki zahjtevniji SS!!!
Moj savjet je da kada idete od racunara, pogasite sve prozore (da se ne bi nesto ucitavalo u browseru ili neki sajtovi vrceli animacije ili igrice bile u pozadinu) i ugasite monitor! Ako idete na duze od racunara, a ne zelite da gasite, podjite na Start - Shut down pa Stand by...
Pitajte - pomazem savjetima![]()
Originally Posted by Nk-001
bas krenuh da recem, tu od 4 do 7 eura. sve zavisi kako ga koristis... mada vidis, trosi dosta![]()
Imaju u normalnom svijetu tzv kill a watt, uredjaj za mjerenje potrosnje struje. Samo ga bocnes u uticnicu i gledas koliko ti trosi. Na zalost, kod nas toga nema (bar da ja znam).
Prosječan računar troši manje od 200 W po satu sa monitorom (24 inča LCD troši 30 wati), ako radi dnevno 10 časova potroši oko 20 centi tj za mjesec oko 6 eura. Igračke konfiguracije idu i do 500W ali samo ako se igra na njima, mada sve u svemu računar nije neki potrošač. Prebacite par sijalica klasičnih na štedne i poništićete potrošnju računara.
Evo za monitor, manji troše nešto manje ali zanemarljivo.
http://www.samsung.com/rs/consumer/p.../LS24B300BL/EN
Vjestacka inteligencija se ne moze suprostaviti prirodnoj gluposti.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks