f valjda
f je zapravo otvor blende..
...dip your hands in the water,
the same deep water as me...
f valjda
f je zapravo otvor blende..
Last edited by ssaajjkkoo; 28-12-11 at 20:02. Reason: ispravka
Ili to, ili se ti pocni bavit nekom "prostijom" umjetnoscu :P
Ne zamjeri, ali nije dovoljno imat dobro oko i fotoaparat da bi bio dobar fotograf. I tehnika se mora znat. A to ne mozes naucit na CdM...
I am the one who locks.
Pošto već imaš D90, a slabo se razumiješ u osnove fotografije, ušaltaj ga u Portrait mode, i ne žali se na pre/pod-eksponiranost u nekim škakljivim situacijama... To ti je u ovom Roy-evom primjeru, da na tom BMW-u imaš automatski mjenjač, ubaci ga fino u D, i ne čudi se ako ne uspiješ uvijek da izvučeš maksimum iz auta...
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
a jel on siguran da se ne razumije? mozda se folira, jer ima par ludilo fotki![]()
sajko, nisam se folirao, samo sam se lose izrazio, a odje se to surovo kaznjava sa komentarima...![]()
da ne znam o tome, ne bih mogao da radim ovo sto radim, iako sam amater...
moja profesija je fudbal, ali, odavno radim sa kamerom i odnedavno sa aparatom, pa polako... niko se naucen nije rodio...![]()
Pogrešno ste shvatili momka. Roy je pričao o nekim + i - blendama, ne o f broju, ISO i ostalim osnovama.
Pod- i preeksponiranje je ključno, jer autofokus ne može u svim situacijama da izmjeri svjetlost. To su osnovne stvari.
Primjer - pejzaž s nebom kao ono golmanovo, fokus dolje na kuću koja je u kontrasvjetlu. Aparat automatski preosvijetli nebo jer ne kapira koji su odnosi svijetlo-tamno na cijelom kadru.
Suprotni primjer - taman kadar, sa detaljem koji je osvijetljen. Fokus i mjerenje na taj detalj, ostatak kadra bude pretaman.
Naravno, tu su sad inteligentne fore s jačih aparata, ali princip ostaje isti, često se u ekstremno kontrastnim uslovima mora pre ili podeksponirati.
...dip your hands in the water,
the same deep water as me...
Pa sam si nastupio u fazonu "imam dobar aparat, al nemam veze o blendama" što je "sveti greh" u svijetu fotografijeDanas više nego ikada ima literature i mogućnosti da se nešto nauči... Najlakše je reći ja ne umijem... Fino detaljno iščitaj uputstvo svoga aparata... Nauči svaku njegovu mogućnost i svako podešavanje... A nakon toga istražuje malo više o tim istim podešavanjima... Ako danas nešto ne možeš naći na Google-u, onda to vjerovatno ni ne postoji
![]()
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
dobro je, greska u koracima... bitno je da smo se na kraju razumjeli![]()
meni je aparat skoro ovjek podesen na -7 da ne bih dolazio u situaciju da imam przenje
Prica se poslije marta.
\\OFL•GIC
dvije godine se druzim sa njima..iako su u odlicnom stanju, cim izadje D400 potrudicu se da ih prodam i ponovim se
nek' ti je sa srecom... ja cu se ipak sa ovim druziti, samo da smo zdravo... kostao me je dosta, i ne nampada mi neko vrijeme da ulazem u opremu... sad za sad imam sasvim dovoljno, iako objektiva nikad dosta...![]()
zanima li nekoga 50 mm 1.8 G, 2 mjeseca stara...? kupljena u B^H u USA, pod garancijom 5 god...
Ima li ko iskustva sa trgovinom na Fotoizbor.net? Planiram da kod njih uzmem EOS 600D pa me interesuje koliko su brzi kad je dostava u pitanju i postoji li mogucnost da mi to pošto dolazi iz Srbije ocarine?
ja sam sve trgovao kod njih... dosta su brzi, a imas i garanciju godinu dana...
cijene su ti iste kao na sajtu. dobar je izbor 600d, srecan ti bio kad ga uzmes!
Stone the crow
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks