Page 193 of 666 FirstFirst ... 93143183189190191192193194195196197203243293 ... LastLast
Results 4,801 to 4,825 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da rekapituliramo zadnja 3 dana u Srbiji----

1. Napadnut antifašista, narodni heroj i diplomata od 93 godine u centru Beograda
    2. Voz sa slikom Adolfa Hitlera, svastikom, SS simbolima u cjelokupnoj dužini od desetak metara nesmetano vozio 2 dana kroz grad
    3. Rehabilotovan ona koji je sa likom iz tačke 2. potpisao pakt o pristupanju tadašnje države grupi sila osovine, Horti, Kvinsling i ostali su potpisnici u ime svojih zemalja, čisto da se zna

Čisti primjeri prestanka EUforije poslije nedobijanja statusa kandidata.
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Koliko je ovo ludilo daleko, a tako blizu nama:

Tadić: Ne pucajte na KFOR

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je poziv Srbima na severu Kosova da zaustave ekstremiste u svojim redovima i da ne pucaju na KFOR.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Da rekapituliramo zadnja 3 dana u Srbiji----

1. Napadnut antifašista, narodni heroj i diplomata od 93 godine u centru Beograda
    2. Voz sa slikom Adolfa Hitlera, svastikom, SS simbolima u cjelokupnoj dužini od desetak metara nesmetano vozio 2 dana kroz grad
    3. Rehabilotovan ona koji je sa likom iz tačke 2. potpisao pakt o pristupanju tadašnje države grupi sila osovine, Horti, Kvinsling i ostali su potpisnici u ime svojih zemalja, čisto da se zna

Čisti primjeri prestanka EUforije poslije nedobijanja statusa kandidata.
    Ne bih da sirimo pricu sbbkbb, samo sam siguran da moj narod ne bi losije prosao da je zadrzao neutralnost, a kasnije cu ako budem imao vremena da napisem sta je o Hitleru zapisao knez Pavle, govorim o vremenu nekoliko godina prije rata, dok su jos svi sa Hitlerom debelo pregovarali.

Cudna je ta eu, i odnosi sa njom. Evo, jedna susjedna drzava koja treba da udje u EU hapsi svoje partizane i ratne komandante, covjeka sa 92 godine.
    Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Nece biti. Reference mozes naci u postovima visokouvazenog El Re-a gdje je fino opisan jedan od ratnih zlocina gdina Drljevica. Topic o crnogorskom nacionalizmu.

A da je odluka da se osvjedoceni saradnik Hitlera koji je sa istim potpisao trojni pakt rehabilituje suluda, i da odslikava jednu mnogo dublju anomaliju i problem srpskog drustva i kulture-tu se slazemo. Ta je pojava prisutna vise godina, od dopustanja neonacistickim organizacijama da slobodno rade, preko rehabilitacije Cvetkovica, pa Mihaliovica i sad ovog.
    Recordare... kao i ja, podrzavas clanstvo u NATO, iz cega slijedi da nas dvojica podrzavamo agresiju, okupaciju, logore i likvidacije, jer to su prateci efekti i posledice uloge alijanse u medjunarodnoj politici ili, da budemo odredjeniji, poretku . Moje pitanje je jednostavno: jesi li siguran da ti (ili ja, i svako ko dijeli nase stavove) imas pravo da sa postojecih pozicija kritikujes Sekulu Drljevica, posebno danas, 70 godina kasnije, kad su drustveno pozeljni standardi ponasanja, ukljucujuci i one u politici, znatno, znatno visi i rigorozniji od onih prema kojima se mogao upravljati politicki aktivista 70 godina ranije?

Da zakljucimo, ti i ja podrzavamo clanstvo u NATO imajuci u vidu bezbjedonosno-ekonomsko-politicki kontekst u kojem zelimo vidjeti nasu drzavu, i spremni smo zazmuriti na odredjene nepravilnosti koje nijesu bas sitne, niti su saglasne ("moralnim") standardima vremena u kojem zivimo, i upravo zato treba biti oprezan i ne prenagljivati sa (dis)kvalifikacijama Drljevica koji je imao isti cilj, pa jos 7 decenija prije - Crna Gora kao nezavisna i respektabilna balkanska drzava.

Quote Originally Posted by niksicanin 24 View Post
    Pavla Karadjordjevica je docekao u Nemackoj nekoliko godina prije rata, i zaista je docekan kao sto kazes. Samo, Pavle je odmah u svojih zabiljeskama napisao da je ovaj apsolutni ludak i predvidjao sta ce ovaj da ucini. Trojni pakt je potpisan jer je garantovao mir za Kraljevinu. Nikad necemo saznati da li bi se i odrzao, samo znam da bi moj narod mnogo bolje prosao da nije bilo onog prevrata.
    Ne mislim da je Pavle Karadjordjevic bio idolopoklonik Hitlera, naprotiv. Ja sam samo pitao zasto postoje selektivni kriterijumi kad se govori o crnogorskim ikonama independistickog pokreta, a odgovor je, valjda, u ovom drugom dijelu recenice. Ne moze im se, evidentno je, oprostiti "separatizam" i "antisrpstvo", i po svaku cijenu treba pronaci razlog, najcesce bezvrijedan argument kao dva nevedena, za diskreditaciju.

Inace, treba naglasiti da se "odmah" odnosi na susret iz 1939. godine, kao i na njegove razgovore sa britanskim diplomatama i prijateljima u preiodu 39-41. Dakle, i pored cinjenice da je Pavle dvije godine zivio u uvjerenju da je Hitler ludak, ipak je potpisao pristupnicu. To, naravno, nije dokaz da je bio fasista, vec nam govori da su njegove odluke (o ocuvanju sopstvene drzave) bile uslovljene okolnostima na koje nije mogao uticati, bas kao i njegov crnogorski pandan.

_______

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Mora da se salis?
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    .

Recordare... kao i ja, podrzavas clanstvo u NATO
    Tacno,ali ovo

Quote Originally Posted by Jal Cargo
    iz cega slijedi da nas dvojica podrzavamo agresiju, okupaciju, logore i likvidacije, jer to su prateci efekti i posledice uloge alijanse u medjunarodnoj politici ili, da budemo odredjeniji, poretku . Moje pitanje je jednostavno: jesi li siguran da ti (ili ja, i svako ko dijeli nase stavove) imas pravo da sa postojecih pozicija kritikujes Sekulu Drljevica, posebno danas, 70 godina kasnije, kad su drustveno pozeljni standardi ponasanja, ukljucujuci i one u politici, znatno, znatno visi i rigorozniji od onih prema kojima se mogao upravljati politicki aktivista 70 godina ranije?
    poredjenje ne stoji, iz prostog razloga sto je sadasnju NATO alijansu i tadasnje sile osovine nemoguce izjednaciti. Cak i sa 70godisnje distance. NATO pokusava da igra, sa manjim ili vecim uspjehom, ulogu svjetskog policajca, ali to se sa zlocinima nacista nikako ne moze uporediti.

Da zakljucimo, ti i ja podrzavamo clanstvo u NATO imajuci u vidu bezbjedonosno-ekonomsko-politicki kontekst u kojem zelimo vidjeti nasu drzavu, i spremni smo zazmuriti na odredjene nepravilnosti koje nijesu bas sitne, niti su saglasne ("moralnim") standardima vremena u kojem zivimo, i upravo zato treba biti oprezan i ne prenagljivati sa (dis)kvalifikacijama Drljevica koji je imao isti cilj, pa jos 7 decenija prije - Crna Gora kao nezavisna i respektabilna balkanska drzava.
    E, upravo to zelim da ti objasnim-nepravilnosti na koje zmurimo mi, i one na koje je zmurio Drljevic(a u nekim, kao sto ti nagovijestih,aktivno ucestvovao) nikako se ne mogu izjednaciti. Da ne spominjemo da je, drzavna inkarnacija (bolje receno karikatura) Crne Gore u ideji i izvedbi Drljevica&co bila sve, samo ne respektabilna balkanska nezavisna drzava. Bila je protektorat fashistickih sila(preciznije Italije-jedne fashisticke sile), kolaboracionisticka u prirodi i zavisna od volje italijanske vojske u istoj mjeri u kojoj je post-1918 teritorija CG bila zavisna od Karadjordjevica. Da ne shirimo mnogo pricu pa spominjemo cinjenicu da je narod Crne Gore ubjedljivo pokazao shta o takvoj tvorevini misli DAN poshto je ona osnovana.

Da rezimiram. Drljevic bi,u najpovoljnijem po njega slucaju u crnogorskoj istoriji mogao imati poziciju koju u francuskoj istoriji ima marsal Peten. Dakle covjek, koji je sve svoje stvarne i moguce zasluge ukaljao kolaboracijom za koju ne moze biti istorijskog oprosta. I o ovome treba jasan drzavni stav iznijeti, pogotovo ukoliko se dicimo nashim antifasistickim korijenima koje smo, ako je vjerovati vladajucoj koaliciji, ugradili u same temelje nove, nezavisne drzave. Jer sjeti se, oni, koji su 1941-1945 isli za Hitlerom, Musolinijem i Pavelicem(pa makar to bilo i zbog najuzvisenijih patriotskih rezona) i oni, koji su 70 godina kasnije, mucki, sa ledja, napali i pretukli starca od 93 godine u gradu kojeg je oslobadjao, pripadnici su iste politicke ideologije. Kako zbog kontinuiteta naseg antifasizma, tako i zbog teznji da se prikljucimo upravo onima koji su taj fasizam pobijedili(NATO je nastao kao savez zapadne antifasiticke koalicije, i Zapadna Njemacka je, iako izuzetno strateshki vazhna, u njega primljena tek kad je izvrsila potpunu denacifikaciju)-sa takvima se mora raskrstiti, a njihovu ideologiju poslati gdje joj je i mjesto-na smetliste istorije, i u muzeje da sluzi ljudima za opomenu i izvlacenje pouke iz gresaka proslosti.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Cudna je ta eu, i odnosi sa njom. Evo, jedna susjedna drzava koja treba da udje u EU hapsi svoje partizane i ratne komandante, covjeka sa 92 godine.
    Ratni zločin ne zastarijeva, a ni dob uhićenog ga ne odlobađa od odgovornosti. Inače Hrvatska je sudila i ustaškim zločincima ratnim komandantima pa ne vidim razlog zašto se ne bi sudilo partizanima koji su počinili ratne zločine.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    Ratni zločin ne zastarijeva, a ni dob uhićenog ga ne odlobađa od odgovornosti. Inače Hrvatska je sudila i ustaškim zločincima ratnim komandantima pa ne vidim razlog zašto se ne bi sudilo partizanima koji su počinili ratne zločine.
    Zato shto se nije sudilo ni vecini njemackih fashista u drugom svetskom ratu kad se zavrshio. Zavisi od politicke orijentacije, volje i trenutne situacije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

poredjenje ne stoji, iz prostog razloga sto je sadasnju NATO alijansu i tadasnje sile osovine nemoguce izjednaciti. Cak i sa 70godisnje distance. NATO pokusava da igra, sa manjim ili vecim uspjehom, ulogu svjetskog policajca, ali to se sa zlocinima nacista nikako ne moze uporediti.
    Uloge (naizgled) razlicite, metode iste. Govorio sam, da ponovim, o agresiji, okupaciji, logorima i likvidacijama. To su cinjenice koje ne mozemo zaobici, a moram ti skrenuti paznju da je kategorizacija zlocina, motiva zbog kojih su pocinjeni, i vrijednosti ljudskih zivota vrlo nezgodan teren, bojim se da bismo mogli odvesti cijelu diskusiju u besmislenu raspravu o vjerskim spisima i njihovim poukama.
    Uzmimo dogadjaje u Iraku kao primjer, oni mogu imati opravdanje sa stanovista interesa SAD kao globalnog regulatornog tijela, interesa koje i ja prepoznajem kao neminovne i korisne za oblikovanje medjunarodnog poretka, i poziciju Crne Gore u njemu. Medjutim, ajmo sad da utvrdimo moralne standarde diskusije iz kojih proizilazi kritika Drljevica: ako znamo da su Njemci isprovocirali rat kako bi zadovoljili svoje imperijalne apetite; ako znamo da su SAD intervenisale u Iraku vodeci se iskljucivo znacajem geografije regiona i njegovih resursa, upravo iz (sustinski) istog razloga kao Njemacka - da bi se odrzao i unaprijedio status supersile, ovakve "policijske intervencije" se podrazumijevaju, onda se namece zakljucak da smrt 100000 irackih civila ima tezinu, posmatrano sa bilo koje vremenske distance. Ostale zakljucke izvuci sam.

E, upravo to zelim da ti objasnim-nepravilnosti na koje zmurimo mi, i one na koje je zmurio Drljevic(a u nekim, kao sto ti nagovijestih,aktivno ucestvovao) nikako se ne mogu izjednaciti. Da ne spominjemo da je, drzavna inkarnacija (bolje receno karikatura) Crne Gore u ideji i izvedbi Drljevica&co bila sve, samo ne respektabilna balkanska nezavisna drzava. Bila je protektorat fashistickih sila(preciznije Italije-jedne fashisticke sile), kolaboracionisticka u prirodi i zavisna od volje italijanske vojske u istoj mjeri u kojoj je post-1918 teritorija CG bila zavisna od Karadjordjevica.
    Moram da te ispravim. Rekao sam da je "imao cilj", ne i da ga je realizovao.
    Drugo, terminima "protektorat", "kolaboracija" i "zavisnost od volje druge vojske", ti si upravo opisao anganzman nase vojske i spoljne politike u okviru postojecih relacija sa NATO, pocev od Avganistana, a na nekin nacin si predvidio i buducnost same drzave i njeno mjesto u medjunarodnim odnosima. Monako, Svajcarska, Lihtenstajn, Luksemburg, Andora... sve te drzave (bez obzira na formalnu neutralnost nekih), u slucaju znacajnijeg oruzanog sukoba, kao i Crna Gora, morale bi biti neciji "protektorat" i "kolaboracionista" zavisan od volje druge, saveznicke vojske.
    Pokusajmo razumjeti da je vizija Sekule Drljevica pocinjala i zavrsavala se na pretpostavkama (obnove) drzavne samostalnosti i resetovanja odnosa sa medjunarodnim faktorima na stanje prije 1918. Na stranu da li su zelje bile realne ili ne, njegovo djelovanje 1941. je bilo izraz pragmaticnosti, u skladu sa ciljevima i okolnostima, i nije vodjeno ideologijom fasizma. Sto ne znaci da mu ja nista ne zamjeram, naprotiv, ali to je druga tema, bas kao i, recimo, imperijalne pozicije Britanije uoci, u toku i poslije II sv. rata.

Da ne shirimo mnogo pricu pa spominjemo cinjenicu da je narod Crne Gore ubjedljivo pokazao shta o takvoj tvorevini misli DAN poshto je ona osnovana.
    Narodi Iraka i Avganistana misle da okupacione trupe treba da se povuku iz njihovih drzava, sto tvoju i moju moralnu poziciju cini jos nepovoljnijom i nedorecenijom.
    Mislim da ovaj argument ionako nije validan za temu o kojoj smo pokrenuli diskusiju, jer ono sto vecina misli moze imati svoju demokratsku tezinu, ali ne i moralnu. Narod Crne Gore je 1991. ubjedljivo pokazao sta misli o prvim komsijama - trebalo ih je likvidirati, zapaliti, silovati ili opljackati.

Da rezimiram. Drljevic bi,u najpovoljnijem po njega slucaju u crnogorskoj istoriji mogao imati poziciju koju u francuskoj istoriji ima marsal Peten. Dakle covjek, koji je sve svoje stvarne i moguce zasluge ukaljao kolaboracijom za koju ne moze biti istorijskog oprosta. I o ovome treba jasan drzavni stav iznijeti, pogotovo ukoliko se dicimo nashim antifasistickim korijenima koje smo, ako je vjerovati vladajucoj koaliciji, ugradili u same temelje nove, nezavisne drzave. Jer sjeti se, oni, koji su 1941-1945 isli za Hitlerom, Musolinijem i Pavelicem(pa makar to bilo i zbog najuzvisenijih patriotskih rezona) i oni, koji su 70 godina kasnije, mucki, sa ledja, napali i pretukli starca od 93 godine u gradu kojeg je oslobadjao, pripadnici su iste politicke ideologije. Kako zbog kontinuiteta naseg antifasizma, tako i zbog teznji da se prikljucimo upravo onima koji su taj fasizam pobijedili(NATO je nastao kao savez zapadne antifasiticke koalicije, i Zapadna Njemacka je, iako izuzetno strateshki vazhna, u njega primljena tek kad je izvrsila potpunu denacifikaciju)-sa takvima se mora raskrstiti, a njihovu ideologiju poslati gdje joj je i mjesto-na smetliste istorije, i u muzeje da sluzi ljudima za opomenu i izvlacenje pouke iz gresaka proslosti.
    Ne mogu da se slozim, kontinuitet naseg antifasizma je prekinut prije dvije decenije i njegove vrijednosti jos uvijek nijesu reetablirane u drustvu. Fasizam, nacizam, ponekad i rasizam, jedno vrijeme su bili uvrsteni u agendu drzavne politike, dok su danas njegove krhotine integralni dio odredjenih politickih struktura odnosno parlamentarnih stranaka, institucija i organizacija civilnog drustva na koje se dodatno vrsi uticaj iz druge drzave, ili im je sjediste u drugoj drzavi. Ako bismo krenuli u, kako si rekao, proces denacifikacije, raskrinkavanja i odlaganja na smetliste istorije, cini mi se da bi se broj popova, politicara i pojedinaca iz NVO u Crnoj Gori prepolovio. I nemam nista protiv, odmah da ti kazem, ali dozvoli mi da primijetim, da takvi zahtjevi, barem na ovom forumu, cesto i od tebe bivaju odbaceni kao pokusaj sabotaze vlasti u cilju skretanja paznje sa realnih problema.
    Ako zaista zelimo denacifikovati drustvo, ako zelimo njegovati antifasiticke vrijednosti, onda je i Rumija jedna od nezaobilaznih tema.

Do ponedjeljka.

_________

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Uloge (naizgled) razlicite, metode iste. Govorio sam, da ponovim, o agresiji, okupaciji, logorima i likvidacijama. To su cinjenice koje ne mozemo zaobici, a moram ti skrenuti paznju da je kategorizacija zlocina, motiva zbog kojih su pocinjeni, i vrijednosti ljudskih zivota vrlo nezgodan teren, bojim se da bismo mogli odvesti cijelu diskusiju u besmislenu raspravu o vjerskim spisima i njihovim poukama.
    Uzmimo dogadjaje u Iraku kao primjer, oni mogu imati opravdanje sa stanovista interesa SAD kao globalnog regulatornog tijela, interesa koje i ja prepoznajem kao neminovne i korisne za oblikovanje medjunarodnog poretka, i poziciju Crne Gore u njemu. Medjutim, ajmo sad da utvrdimo moralne standarde diskusije iz kojih proizilazi kritika Drljevica: ako znamo da su Njemci isprovocirali rat kako bi zadovoljili svoje imperijalne apetite; ako znamo da su SAD intervenisale u Iraku vodeci se iskljucivo znacajem geografije regiona i njegovih resursa, upravo iz (sustinski) istog razloga kao Njemacka - da bi se odrzao i unaprijedio status supersile, ovakve "policijske intervencije" se podrazumijevaju, onda se namece zakljucak da smrt 100000 irackih civila ima tezinu, posmatrano sa bilo koje vremenske distance. Ostale zakljucke izvuci sam.

Drugo, terminima "protektorat", "kolaboracija" i "zavisnost od volje druge vojske", ti si upravo opisao anganzman nase vojske i spoljne politike u okviru postojecih relacija sa NATO, pocev od Avganistana, a na nekin nacin si predvidio i buducnost same drzave i njeno mjesto u medjunarodnim odnosima. Monako, Svajcarska, Lihtenstajn, Luksemburg, Andora... sve te drzave (bez obzira na formalnu neutralnost nekih), u slucaju znacajnijeg oruzanog sukoba, kao i Crna Gora, morale bi biti neciji "protektorat" i "kolaboracionista" zavisan od volje druge, saveznicke vojske.
    ....Ako zaista zelimo denacifikovati drustvo, ako zelimo njegovati antifasiticke vrijednosti, onda je i Rumija jedna od nezaobilaznih tema.
    Do ponedjeljka.

_________
    Nijesi mi jasan ponekad... Kome si ti to, dragi i poštovani moj prijatelju, našao da objašnjavaš motive, mjesto i ulogu Sekule Drljevića?!...
    Lijepo je kad čovjek ima razgovor sa sagovornikom koji ne pokušava da sakrije svoja uvjerenja i naklonosti. Ja lično strašno volim i poštujem jedan broj ovdašnjih (forumskih) Srba. Oni koji ne kriju svoj nacionalni osjećaj i (manje-više) pristojno ga predstavljaju i brane. Čovjek koji otvoreno zastupa svoje uvjerenje zaslužuje isključivo uvažavanje. Nema tih ljudi ovđe mnogo... Neću ih nabrajati... Ali oni će uvijek imati moje poštovanje, ne znam kakav komentar mi razmijenili...
    Taj s kojim polemišeš - nije iz te grupe...Takvi (poput njega) nemaju dovoljno pristojnosti svoje naklonosti otvoreno iznijeti. Prosto nijesu u stanju shvatiti koliko je ukrivati se i pokušavati drugog zavesti - jadno. Nijesu, jer im fali elementarnog obrazovanja, pismenosti i (više od svega) poštenja i kulture... Taj,...ajde da ga ne opisujem (dovoljno ga je Bog opisao) se (u najboljem maniru takvih) u startu ove vaše polemike poslužio izmišljotinom da sam ja navodno dr. Sekulu Drljevića predstavljao ko ratnog zločinca... U tome bih uspio samo da sam htio da izmišljam, tj. ličim upravo na tog koji me pominje (i na mene se poziva) u svom postu...

Ko je bio dr. Sekula Drljević svoj stav rekla je istorijska struka i nedavno (na naučnom skupu u Budvi, 21.01.2011.) u liku par destina eminentnih istoričara iz zemlje i regiona (među kojima je bilo i onih iz Srbije), i jedinstven stav svih je bio da Drljević može biti gledan kako ko želi, no njega se ne može nikako povezivati sa bilo kakvim zločinima.

http://blip.tv/cetinjanin/tv-montena...-1-dio-4748774

http://blip.tv/cetinjanin/tv-montena...-2-dio-4748679

Ja sam o tome (poput tebe) pisao opširne postove u odgovoru (i tom ....) ali njemu bi džabe...Tvoji postovi (i postovi nas nekoliko drugih) imaju možda vrijednost samo kao tekstovi onima koji žele nešto saznati, a obično/najčešće u tišini prate ove polemike...
    A evo šta sam i ja o tome napisao nedavno... Mada o ovome sam pisao na raznim mjestima iznoseći obilje podataka... Ko je imao mozga do sad je nešto shvatio i naučio. Ko nije - blago njegovima š njim...

https://forum.cdm.me/showthread.php?...onalizam/page6

Inače, osjećam potrebu to da kažem (a nije ovo prilika za dublju raspravu) - izuzetno poštujem princa Pavla Karađorđevića. Kamo sreće da iz Srba nije 1941. proradio taj destruktivni i suludi azijatski momenat, danas bi imali veliku i moćnu državu (makar za balkanske prilike), a do rata između Srba i Hrvata ne bi ni došlo jer je "hrvatsko pitanje" bilo riješeno razgraničenjem Srba i Hrvata formiranjem Banovine Hrvatske 1939. i zemlja je bila na manje od koraka do federacije. I da se kasnije raspala to bi bilo obavljeno relativno mirno, a većina Srba bi ostala da živi u jednoj državi.
    Jedini problem koji bi Srbima ostao bila bi (vazda nemirna i buntovna) Crna Gora. Ostavljena sama i sa velikim dijelom stanovništva naklonjenim Beogradu, naša državotvorna svijest bi (u takvoj državi) bila osuđena na lagano umiranje i nestajanje.
    No, ono zBog čega posebno poštujem princa Pavla (koji je bio sve samo ne fašista, to su gluposti!) jeste njegov nevjerovatan dar za politiku, nauku i sve vrste umjetnosti. Čovjek je bio (i dugo će ostati) najobrazovaniji Karađorđević kojeg je ta kuća iznjedrila. Pritom odlikovala ga je nevjerovatna smirenost i poštovanje za svakog sagovornika. Sve što je pokušavao princ Pavle bilo je da spasi zemlju od propasti, jer je znao da bi u slučaju rata čitava kraljevina bila raskomadana, uništene sve tekovine iz 1918., a u njoj (pod okriljem okupatora) bile rasplamsane nacionalističke strasti. Ugovor sa Jugoslavijom (pristupanje Trojnom paktu) a koji je potpisala Vlada Cvetković-Maček , zapravo se drastično razlikuje od onog što su potpisale Vlade Mađarske, Rumunije, Bugarske i dr. satelitskih država. Bio je to ugovor koji je predviđao vojnu neutralnost Jugoslavije (jako nalik onoj koju je imala Švedska) jer Hitler nije imao interes za Jugoslavijom (ona je bila dogovorena među silama osovine kao dio italijanske sferi uticaja),i obzirom da je operacija "Barbarosa" (napad na SSSR) trebao otpočeti između 1. i 15. aprila 1941. ZBog dvomjesečnog odlaganja (kako bi se Hitler pozabavio Jugoslavijom, a usput i Grčkom jer je taj posljednji poduhvat, u startu planiran kao isključivio,"italijanski šou", zapeo) mnogi istoričari smatraju bio ključan da Njemci ne uđu u Moskvu prije zime, što bi (da se desilo) imalo katastrofalne posljedice po moral i opstanak SSSR-a.
    No, o svemu tome drugom prilikom.... Ko želi da sazna više (i o princu Pavlu i o "mudrom" puču priproste srpske raje od 27. marta 1941.) nek za početak odgleda recimo ovaj serijal...

Srećom po Crnogorce (i sve druge neSrbe) - Srbi su (bez ikakve potrebe) uvukli Jugoslaviju u II svjetski rat,i tako omogućili da nesrpski narodi krenu u pravcu borbe za svoju punu slobodu, afirmaciju i oslobađanje od srpske dominacije. No, ovo je najmanja šteta koja se Srbima desila. Mnogo veća je ta što su u tom ratu izgubili i milione svojih života, a srpski etnički prostor je raskomadan na nekoliko djelova i to tako da se što je moguće više umanji uticaj i značaj Srba u budućoj državi jer se smatralo da bi njihova značajnija uloga vodila ka prirodnoj težnji da dominiraju.
    Uostalom nakon sloma komunizma te strepnje su se i potvrdile kao opravdanem jer se upravo to i desilo. Zato (iz istih razloga iz kojih su to činili komunisti) danas međunarodna zajednica ponovo vraća Srbe u poziciju iz koje neće biti u stanju da remete stabilnost regiona.
    Last edited by El Re; 16-12-11 at 21:49.

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

otkad je sad i Jal Cargo forumski Srbin o.O
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ko je optužio Jal-a za srboavetanje?... Pažljivije čitaj...Naprotiv. Iz Jal Cargo-ovih postova većina ovdje može učiti i kvalitetno se obrazovati...Meni je samo žalosno kad vidim da on svoje vrijeme ne štedi da bi nekim trupcima-provokatorima nešto objasnio... To je sve...

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,230
    Thanked in
    1,565 Posts

niko ga nije optužio nego si njegov tekst kvotovao(a stvarno nisam čitao šta piše u tekstu), nepisano forumsko pravilo kad kvotujes nekoga i onda se obracas u drugom licu podrazumijeva da se to odnosi na njega..nesporazum onda nista strasno
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Problem je, sto se i taj nezgodan teren mora ispitati(hopefully bez religijskih spisa), ako zelimo kompletnu sliku o ovoj temi. Pa ukoliko uporedimo(uz osudu zlocina i jednih i drugih) NATO koji napade na Avganistan i Irak moze da opravda kao jednu vrstu odgovora na 11 septembar(mozemo reci da je to izgovor, ali je validan izgovor-ako me razumijes), koji zlocine protiv civila u Iraku pokusava koliko je moguce da svede na minimum(u svakom ratu ima, i mora biti zlocina), koji vazduhoplovno bombardovanje koriscenjem novih tehnologija cini manje smrtonosnim za civile, i koji, najzad, u logorima koje je osnovao iskljucivo cuva osumnjicene za terorizam(broj mjerljiv hiljadama), i koji je, kako tako, osudio barem neposredne pocinioce zlocina u tim logorima; i sile osovine u DSR koje su se istakle agresijama bez objave rata, neogranicenim vazdusnim bombardovanjem, ubijanjem kako civila, tako i ratnih zarobljenika(pogotovo u Poljskoj, Balkanu i Rusiji), te sistematskim unistavanjem jednog naroda(i ne samo njega) u za iskljucivo tu svrhu podignutim logorima za unistenje(broj tako utamanjenih(ne postoji bolji izraz) ljudi se mjeri milionima)-shvatimo da su zlocini ovih drugih daleko premasili zlocine ovih prvih(koji su takodje za osudu-da se dobro razumijemo). Upravo zbog u istoriji nezapamcenih uzasa koje su izazvali i pocinili nacisti-antifasizam je postao srz okupljanja nove Evrope utemeljen u svaku njenu drzavu. Zbog toga je i NATO u srzi antifasisticka organizacija,iako je pocinio zlocine. Ali realpolitika te zlocine moze tolerisati. Mozda je moj stav moralno dvojben, ali je, po mom misljenju, politicki suvisao. Mozda grijesim.

Za pocetak, za Njemce znamo, za Amerikance samo pretpostavljamo. Osim ako nismo Marko Milacic-onaj zna sve. Potrebna je mnogo veca vremenska distanca da se do kraja sagledaju americki razlozi-i nisam sklon da ih klasifikujem iskljucivo u "nafta-gas-resursi" korpu u koju se oblcno odlazu. Nego prica o tome bi tek otjerala konverzaciju direktno do djavola. I jos druga stvar-kako vec objasnih, USA i NATO se trude, negdje istinski, negdje deklarativno, da ogranice zlocine, ubijanja civila i zhrtve rata, u svakom smislu te rijeci. Nacisti nisu imali tu naviku-oni su se trudili da ih bude sto vise, jer su Hitlerovi pohodi bili motivisani prevashodno ideoloskim, a tek onda realpolitickim razlozima i pragmatizmom-timing i redosled njegovih napada nam to jasno govori. Analogijom dolazimo do Drljevica-njegovi zlocini, i pravno i moralno gledano ne mogu se uporediti sa zlocinima Hitlera, Eichmanna, Himmlera...ili, u okruzenju Nedica, Ljotica, Mihailovica ili Pavelica. I tu spora nema. Njegova kljucna greshka-upravo ona zbog koje nema opravdanja i zbog koje ga je nemoguce istorijski rehabilitovati-je saradnja sa tim ljudima. Saradnja onemogucava rehabilitaciju i iz moralnih, i iz drzavotvornih(ukoliko hocemo da ocuvamo vertikalu antifasizma koja je uslov za dobre odnose sa svim evropskim zemljama, cak i Njemackom-ne postoji grad u Njemackoj koji nema bar jednu shkolu nazvanu po Sophie Scholl) i iz pragmaticnih razloga.

Na ovo odgovor opet imas u poredjenju zlocina u prvom dijelu posta.

Pokusajmo razumjeti da je vizija Sekule Drljevica pocinjala i zavrsavala se na pretpostavkama (obnove) drzavne samostalnosti i resetovanja odnosa sa medjunarodnim faktorima na stanje prije 1918. Na stranu da li su zelje bile realne ili ne, njegovo djelovanje 1941. je bilo izraz pragmaticnosti, u skladu sa ciljevima i okolnostima, i nije vodjeno ideologijom fasizma. Sto ne znaci da mu ja nista ne zamjeram, naprotiv, ali to je druga tema, bas kao i, recimo, imperijalne pozicije Britanije uoci, u toku i poslije II sv. rata.
    Ako je obnova drzavne samostalnosti bila njegov primarni cilj, resetovanje na stanje prije 1918 njegova ideja i vizija, a pragmaticnost njegov primarni metod-objasni mi kako je onda uspio da napravi tvorevinu koja je jednog gospodara prosto zamijenila drugim, nije bila samostalna ni u jednom segmentu, a vlada joj je predstavljala obicnu marionetsku vladu kakve su fasisti instalirali na svim teritorijama koje su okupirali osim Poljske? Neces valjda da mi kazes da je mislio da ce Italijani i Njemci pobijediti rat a onda pokloniti CG samostalnost? Musolini koji je izjavljivao da ce citav svijet biti podijeljen na njemacke provincije i njemacke kolonije? Ako je tako bilo, to ga abolira dijela istorijske odgovornosti, ali je on onda bio prosto(da upotrijebim banalni izraz jer najvise odgovara) glup covjek. A to sumnjam da je bio.

Mislim da ovaj argument ionako nije validan za temu o kojoj smo pokrenuli diskusiju, jer ono sto vecina misli moze imati svoju demokratsku tezinu, ali ne i moralnu. Narod Crne Gore je 1991. ubjedljivo pokazao sta misli o prvim komsijama - trebalo ih je likvidirati, zapaliti, silovati ili opljackati.
    Prihvatam,taj argument mi nije validan. Moja greshka, to jest, nedostatak koriscenja logike.

Ne mogu da se slozim, kontinuitet naseg antifasizma je prekinut prije dvije decenije i njegove vrijednosti jos uvijek nijesu reetablirane u drustvu. Fasizam, nacizam, ponekad i rasizam, jedno vrijeme su bili uvrsteni u agendu drzavne politike, dok su danas njegove krhotine integralni dio odredjenih politickih struktura odnosno parlamentarnih stranaka, institucija i organizacija civilnog drustva na koje se dodatno vrsi uticaj iz druge drzave, ili im je sjediste u drugoj drzavi. Ako bismo krenuli u, kako si rekao, proces denacifikacije, raskrinkavanja i odlaganja na smetliste istorije, cini mi se da bi se broj popova, politicara i pojedinaca iz NVO u Crnoj Gori prepolovio. I nemam nista protiv, odmah da ti kazem, ali dozvoli mi da primijetim, da takvi zahtjevi, barem na ovom forumu, cesto i od tebe bivaju odbaceni kao pokusaj sabotaze vlasti u cilju skretanja paznje sa realnih problema.
    Ako zaista zelimo denacifikovati drustvo, ako zelimo njegovati antifasiticke vrijednosti, onda je i Rumija jedna od nezaobilaznih tema.

Do ponedjeljka.

_________
    Sa svim sto si napisao u ovom dijelu se apsolutno slazem. Mislim da sam to i prije pominjao. Ono oko cega se ne slazem-to je,kao sto smo i prije mnogo puta raspravljali, redosled poteza.Ja mislim da nesto drugo treba doci na red prije toga. Ono sto mislim je da vlast, kad poteze ta pitanja-nema namjeru da ih resava, nego upravo suprotno-da ih vjecito drzi otvorenim i na ledu. Zato je i kritikujem toliko kad potegne ta pitanja-jer znam da ih potezu u svrhu produbljivanja problema, a ne primicanja resenju. A kad jednom dodje do denacifikacije drustva-ne smije se zaobici niko. Ni tamo neki Cimesa, koji pise da su Srbi degenerisani narod koji ubija svoje oceve cekicem kad ostare, a ciju organizaciju finansira drzavni budzet, ni tamo neki mitropolit sa bradom do pojasa koji govori da smo mi (Crnogorci) kopilad MIlovana Djilasa koje tim istim cekicem treba zakucati za mostove.

Zalim sto moram jos prostora da zauzmem(i onako je predugacko), ali me ovaj nevaspitani lik ogovara da lazem, pa da ubacim i ovaj link.

https://forum.cdm.me/showthread.php?19555-Crnogorski-nacionalizam/page7

Post broj 153, da ne bude nikakve zabune.

P.S. El Re, zar nisi znao da je upadati u tudje razgovore nevaspitano? Ako su kuci propustili da te vaspitaju, valjda su ti na policijskoj akademiji ili neki od ovih regionalnih medijskih zvijezda sa kojima si stalno u komunikaciji ukazali na tako nesto? Ili ti je i kucno vaspitanje zavrsilo negdje oko Kiribati ostrva, zajedno sa onom vodom iz Morace sto je proticala nekim od tvojih mnogobrojnih i dugackih obracanja svakolikom forumskom narodu.
    Last edited by Recordare88; 16-12-11 at 23:10.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    1,452
    Thanks Thanks Received 
    5,778
    Thanked in
    2,713 Posts

Mitologija kapitalizma: skandinavski mitovi i njihova svrha

advance.hr

U periodima velikih povijesnih neizvjesnosti gotovo uvijek je dolazilo do drastičnog porasta spekulativnog nagađanja, praznovjerja i mnogih drugih krivih zaključaka.

U vrijeme ove velike ekonomske depresije sve je snažnije izraženije stvaranje raznih mitova i krivih pretpostavki. Da li se mit razvija kao nuspojava ekonomskih prilika ili je pak smisleno pušten u opticaj kao dio ideološke propagande, teško je reći. Ali mitovi su svugdje oko nas i obično imaju samo jedan cilj – smirivanje i otupljivanje.

Mit o Islanđanima koji referendumom zaustavljaju bankarsku pljačku do sada je srećom razbijen na golim argumentima. A argumenti su pokazali kako ne samo da stanovnici Islanda nisu zaustavili opustošenje njihove države od strane pohlepnih bankara, već iz dana u dan tonu sve dublje, a velik broj stanovnika nastoji emigrirati u jednom smjeru.
    Ali mitovi su ponekad otporni čak i na sirove argumente, jer konačni cilj im nije stvoriti neku novu istinu već unijeti razdor i bunilo.
    Tako će nas Islandski mit još dugo vremena dovoditi u situaciju da nam sugovornik uzvraća "napravimo što i Island, zaustavimo krizu referendumom".

Ipak, izuzev širenja naivne pro-referendumske teorije, "islandski mit" nije značajan problem.
    Na sceni postoji jedan daleko veći mit koji je danas toliko važan da je postao ideološko ljepilo koje zajedno drži raspadnuti sistem poznatiji kao kapitalizam.
    Naravno, radi se o mitu svih mitova – veliki skandinavski mit o dobroćudnom kapitalizmu.

U svega nekoliko godina iz relativne stagnacije probudili smo se u svijetu u kojem Grčka podsjeća na ratnu frontu, u SAD-u policija tuče prosvjednike na ulicama, a u Europi bankarske elite preuzimaju državu po državu.
    Probudili smo se u jednom sasvim drugom životu – iz sna smo ušli direktno u noćnu moru. Budućnost pred nama donosi nam samo neizvjesnost, sve teže dane i golu borbu za opstanak.
    Samo kronični deficit intelekta još uvijek ostavlja prostora za optimizam.

U beznađe kojem se ne nazire kraj uplovljava veliki skandinavski mit kao kakva konjska doza sredstva za smirenje.
    Ti nevjerojatni, pametni, humani i altruistični sjevernjaci pokazat će nam put. Moramo samo otkriti njihovu tajnu, preslikati taj proces natrag u svoju državu i živjet ćemo bezbrižno i sretno.
    U kaosu koji razdire i Europu i SAD skandinavski mit postaje bastion. Na temelju tog mita do zadnjeg dana će se braniti političko-ekonomski sistem koji nije direktan krivac samo za naš propadajući životni standard, kapitalizam je kriv i za genocid stanovništva diljem planete.

Srećom, baš kao i u slučaju Islanda, to je ipak samo mit, a mitovi se mogu i moraju razbijati.

Krenimo sa Švedskom, glavnom nositeljicom skandinavskog mita.
    Švedska je bila dugi niz godina pojam socijalne sigurnosti i stabilnosti, ali za taj dugi period relativnog blagostanja najmanje je zaslužan kapitalizam.
    Činjenica je da je Švedska bila snažno pogođena u prošloj krizi 30-ih godina. Kao direktna reakcija na krizu stasala je socijal-demokratska radnička partija koja je nakon toga vladala gotovo 65 godina apsolutnom većinom bez ijednog koalicijskog partnera.

Mukotrpnom borbom radnici u Švedskoj stvorili su sustav koji je bio dostojan čovjeka.
    Radnička partija tih godina opravdavala je svoje ime. Unatoč izraženom revizionizmu i preferenci za socijal-demokraciju umjesto socijalizma, partija se ipak usko vodila generalnim idejama Marksizma iz kojih su i stvoreni brojni socijalni programi.

Ranih 70-ih švedski premijer postaje Olof Palme, također član radničke partije. U svojoj politici je otišao korak dalje – otvoreno je podržavao brojne marksističke države i pokrete diljem svijeta. 1975. bio je prvi predstavnik zapadne demokracije koji je otišao u službeni posjet na Kubu. Tamo je održao velik govor na poznatoj Plaza de la Revolución hvaleći Fidela Castra i socijalističku revoluciju na Kubi. Također je bio i žestoki kritičar politike SAD-a i južnoafričkog aparthajda.
    Nije nikada dokazano, ali brojni povjesničari smatraju da je upravo zbog tih stavova život završio s metkom u glavi na ulicama Štokholma 1986.

Švedski model je zaista bio primjer modernog i progresivnog upravljanja državom, ali baš kao i u slučaju Islanda – sve što su Šveđani, u prvom redu švedska radnička klasa, gradili palo je u vodu dolaskom neo-liberalizma.

Brian Palmer, profesor antropologije na švedskom sveučilištu komentirao je ulazak neo-liberalizma: "Govoriti o današnjoj Švedskoj u nekim socijalističkim terminima bilo bi potpuno krivo. Neo-liberalne reforme u Švedskoj provedene su u mnogim sektorima rigoroznije čak i od SAD-a. Švedska je zapravo postala laboratorij za privatizaciju."

Unatoč popularnom mišljenju kako u Švedskoj na stanovnike pazi snažna država, prava istina je sasvim drugačija. Posljednjih godina Švedska je po količini privatizacije prestigla SAD i brojne europske države. 80% svih novih škola je u privatnom vlasništvu. Željeznice i gradski metroi također.
    Švedska je imala dugi period ekonomskog razvoja što može ponajviše zahvaliti neutralnosti za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Od nekoć uglednog modela, Švedska je već sredinom 90-ih počela naglo tonuti u sirovi neo-liberalni kapitalizam koji danas potpuno dominira zemljom. Tako primjerice 2004. imućna obitelj Wallenberg kontrolira čak 40% svih dionica na štokholmskoj burzi.
    Beneficije se naglo ukidaju, a novi švedski premijer otvoreno se hvali kako je Švedska postala "svjetski rekorder u broju rezova." Uskoro dolaze i velike pohvale od strane MMF-a koji od sada ističe Švedsku kao reprezentativan primjer kako bi trebalo voditi modernu ekonomiju.

Uskoro kreće masovna deregulacija svih vitalnih industrija – Švedska privatnom tržištu prepušta poštu, telekomunikacije, pa čak i struju. Brojne banke koje su bile pod upravom države sada se prepuštaju privatnom sektoru.
    Posljednjih godina krug je zatvoren nakon što su privatizirane i brojne klinike i bolnice.

U Švedskoj predugi niz godina marljivo je stvaran sustav koji bi bio na usluzi stanovnika, isti je nemoguće srušiti preko noći. Ali situacija u kojoj se trenutačno nalazi Švedska donosi joj sudbinu jako sličnu Islandu.

Govoreći o skandinavskom modelu možemo samo govoriti o skandinavskom modelu prošlosti i iz njega bi se zaista moglo učiti. Ali najvažnija pouka je ta da model nema nikakve veze s kapitalizmom, upravo suprotno – sve beneficije koje su život u nekadašnjoj Švedskoj činile ugodnim proizašle su direktno iz socijalističke misli.
    Glorificirati Švedsku kao neku vrstu kapitalističkog uspjeha sasvim je kriva polazna točka. Jedino što je kapitalizam uspio u Švedskoj je srušiti jedan progresivan i pravedan sistem.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim "blaženim" skandinavskim zemljama. Svaka država koja operira pod zakonima kapitalističkog sistema neće proći netaknuto. Norveška je odličan primjer.
    Država koju mnogi naivno proglašavaju rajem na zemlji – za mnoge stanovnike postala je pakao.
    Zbog agresivnog forsiranja domaće potrošnje Norveškoj se desio gotovo identičan problem kao i Islandu. Masovno kreditiraje stanovnika dovelo je do toga da prosječan Norvežanin danas imas čak 200% duga od ukupnog kućnog dohodka. Ta brojka je daleko veća i od SAD-a (115%) i Britanije (150%). Ovakva situacija postaje neizdrživa.
    Norveška je bogata zemlja i jedan od najvećih izvoznika nafte na svijetu. Godinama su igrali na "sigurno" i velike svote kapitala posuđivali državama kao što su SAD, Italija, Francuska. Dojučerašnje sigurne investicije danas su već izuzetno neizvjesne, za Italiju je već sada jasno kako neće moći vratiti svoje dugove.
    Norveška ima najnižu stopu nezaposlenosti u Europi, ali strahuje se kako bi ona uskoro mogla početi naglo rasti. Naime, zbog velike krize na kontinentu drastično su se smanjile narudžbe od norveške prerađivačke industrije.
    Uz to 22% BDP vezano je uz izvoz nafte, a tržište tog derivata ulazi u još nestabilniju fazu.

Koliko god Norveška, Švedska i ostale skandinavske države bile stabilne do prije samo godinu dana, sve to može u kratkom periodu biti uništeno krizom globalnog kapitalizma. Svaka država čija je ekonomija vitalno spojena na taj sustav nalazi se u opasnosti i ne postoji način na koji može izbjeći kolektivnu sudbinu.
    Skandinavski mit hrani se idiličnim slikama iz prošlosti i time stvara iluziju da negdje, daleko na hladnom sjeveru, gdje su ljudi razboritiji i mudriji, kapitalizam još uvijek funkcionira besprijekorno.
    Po svemu sudeći te države mogle bi u konačnici biti i najviše pogođene – donedavni visoki standard dovesti će do najvećeg relativnog pada.

Skandinavski, kao i islandski mit ostat će samo mit – kao maleni, ali sastavni dio velike mitologije kapitalizma – sustava koji je obećavao kako će donijeti prosperitet svima.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Anonymous donors pay off Kmart layaway accounts
    At Kmart stores, Santa gets help: Anonymous donors are paying off strangers' layaway accounts

OMAHA, Neb. (AP) -- The young father stood in line at the Kmart layaway counter, wearing dirty clothes and worn-out boots. With him were three small children.
    He asked to pay something on his bill because he knew he wouldn't be able to afford it all before Christmas. Then a mysterious woman stepped up to the counter.
    "She told him, 'No, I'm paying for it,'" recalled Edna Deppe, assistant manager at the store in Indianapolis. "He just stood there and looked at her and then looked at me and asked if it was a joke. I told him it wasn't, and that she was going to pay for him. And he just busted out in tears."
    At Kmart stores across the country, Santa seems to be getting some help: Anonymous donors are paying off strangers' layaway accounts, buying the Christmas gifts other families couldn't afford, especially toys and children's clothes set aside by impoverished parents.
    Before she left the store Tuesday evening, the Indianapolis woman in her mid-40s had paid the layaway orders for as many as 50 people. On the way out, she handed out $50 bills and paid for two carts of toys for a woman in line at the cash register.

Source: Yahoo Finance

Thanks Thanks Given 
    578
    Thanks Thanks Received 
    775
    Thanked in
    389 Posts

Default Odličnost:

Last edited by johnny bravo; 17-12-11 at 13:21.

Thanks Thanks Given 
    1,452
    Thanks Thanks Received 
    5,778
    Thanked in
    2,713 Posts

UMJESTO U GVINEJU

Na hiljade tona opasnog otpada stiže u Bar

http://www.vijesti.me/vijesti/na-hil...r-clanak-52101

Thanks Thanks Given 
    1,452
    Thanks Thanks Received 
    5,778
    Thanked in
    2,713 Posts

Kraj interneta kakvog poznajemo

SAD uvodi globalnu kontrolu interneta – iz Wikipedije najavili obustavu rada kako bi upozorili na ove drakonske poteze

Pod okriljem borbe protiv web piratstva američke vlasti sastavile su još neviđen drakonski plan putem kojega bi efektno mogli kontrolirati svaku informaciju koja se pojavi na internetu - i to u svim državama.

advance.hr

Subota - 17. Prosinac 2011 | 14:15

Jedna od najutjecajnijih stranica na svijetu, Wikipedia, najavila je privremeno gašenje svojih servisa kako bi upozorili na opasan novi zakon koji planiraju uvesti američke vlasti.
    Tzv. SOPA akt (Stop Online Piracy Act) je nominalno usmjeren protiv piratstva, ali mnogi navode kako je pravi cilj kontrolirati internet na globalnoj razini.

Od samog osnutka interneta kao komunikacijskog kanala, ovo je zasigurno najkontroverzniji pokušaj apsolutne kontrole.
    Pojasnimo – ukoliko SOPA akt prođe u kongresu, američka vlada bi mogla jednim potezom ugasiti bilo koju web stranicu za koju procjeni da na bilo koji način krši američke copyright zakone.
    Ali ne samo unutar SAD-a, na temelju novog akta mogla bi biti ugašena web stranica u bilo kojoj državi.

Implementacijom novog zakona SAD bi mogao rušiti sve: od malog bloga do Wikipedije

Što je povreda copyright-a, a što "zdrava" uporaba gotovo da je nemoguće dati precizan i apsolutan odgovor – ističu mnogi autori.
    Sasvim je jasno da ne možete primjerice prekopirati tuđu knjigu i objaviti je pod svojim imenom, ali ako bi išli rigidnom logikom tada bi primjerice bili u prekršaju i ako hodate ulicom i pjevušite melodiju iz pjesme "(I Can't Get No) Satisfaction" (The Rolling Stones, 1965.) ili bilo koje druge čija su autorska prava zaštićena.
    Da stvar bude još i daleko kontroverznija, američki SOPA akt nebi radio nikakvu razliku između sadržaja koji objavljuje uredništvo ili sadržaja koji (u stvarnom vremenu) objavljuju korisnici te web stranice.

Pod okriljem borbe protiv web piratstva američke vlasti sastavile su još neviđen drakonski plan putem kojega bi efektno mogli kontrolirati svaku informaciju koja se pojavi na internetu.
    Internet bi nastavio postojati, ali bi uskoro nalikovao na 99% štampanih i TV medija koji su apsolutno podobni svojim vlastodršcima.
    Uz sve svoje velike mane, internet je ipak – u svijetu koji naglo propada u Orwellowu noćnu moru – jedini izvor svjetla i spoznaje.
    SAD već sada dominira gotovo svim sferama života, od izbora hrane, odjeće, pa sve do filmova, glazbe i serija koje prati većina stanovništva pod njihovom kontrolom.

Obama imao plan uvesti kontrolu nad internetom još od prvog dana u uredu

Konvencionalni mediji su sistematski otupili i iz svojih programa uklonili gotovo sav analitički sadržaj. Kako su zaključili i mnogi stručnjaci ove problematike – slike postaju sve veće, a teksta je svake godine sve manje i manje.
    Internet korisniku ipak daje jednu slobodu da bira sadržaj i izvore kojima će vjerovati, naspram jednosmjernog pranja mozga kojeg provodi televizija.

Kako je redovno upozoravao nezavisni kanal "Democracy Now", predsjednik Barack Obama od prvog dana u uredu nastojao je sa svojim najbližim savjetnicima ograničiti i uvesti što veću kontrolu nad internetom.
    Moglo bi se konstatirati kako je cilj fizički ukloniti s mreže sve nepodobne medije, a ostaviti samo servise nad kojim bi imali najveću kontrolu.

"Zar zaista želimo ovo napraviti internetu? Srušiti sve što striktno ne odgovara američkom poslovnom modelu?"

Tako primjerice mnogi slave Facebook i Twitter kao simbole revolucije, ali pritom zaboravljaju kako su oba servisa ništa drugo nego američke korporacije čiji je primarni cilj stvaranje profita, a onaj drugi – makar se o njemu ne raspravlja javno – bliska suradnja s američkom vladom i njenim insitucijama.
    Tako je primjerice na Twitter potpuno blokiran termin "Occupy Oakland" u jeku najvećih nemira u gradu Oaklandu i šire. Zar možemo i zamisliti da bi se ista praksa desila ako bi slučajno termin bio "Occupy Moscow"?

James Allworth iz lista Harvard Business Review rekao je po ovom pitanju:
    "Zar zaista želimo ovo napraviti internetu? Srušiti sve što striktno ne odgovara našem poslovnom modelu? To bi bila cenzura na razini Kine."

SAD ne može utjecati na stranice izvan SAD... ili može li?

Ali kako SAD može ukidati stranice u drugim državama kada nema jurisdikciju? Jako jednostavno – zahtjevi će biti direktno proslijeđeni internet providerima koji će dobiti 2 opcije: ukinuti spornu web adresu i pritom će im se "oprostiti što su uopće dopsutili pristup takvoj adresi" ili mogu direktno snositi posljedice tužbi.
    Ako uzmemo u obzir kako su internet provideri u dobrom dijelu svijeta mahom gigantske korporacije koje drže gotovo monopol nad internetom u toj zemlji, onda stvar postaje puno jasnija.

Mnogi stručnjaci, akademici, znanstvenici, autori, pa i kompanije koje vode borbu s piratima slažu se kako bi ovo bilo previše.
    Mnogi navode da treba ostati pri DMCA (Digital Millennium Copyright Act) pravilniku koji štiti sve internet medije ukoliko sporne materijale uklone odmah po upozorenju.

Kako smo već i naveli, Wikipedija planira privremeno servirati prazne stranice u znak prosvjeda. Stranicu mjesečno posjete milijarde korisnika, stoga postoji nada da bi ovakav radikalan potez možda mogao u zadnji tren zaustaviti proces ratifikacije kontroverznog zakona.

U SAD-u dolazi do velikih promjena, a stvari se odvijaju iznimno brzo iz dana u dan. Prema svemu sudeći paralaleno bi se mogla ozakoniti odluka o micanju nepodobnih web site-ova kao i ona koja vojsci dopušta privođenje i mučenje stanovnika SAD-a, samo na temelju sumnje za terorizam.

izvor(i):
    RT | Democracy Now | Wikipedia.org | Forbes

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

e, ovo je sraanje totalno i o tome se vec neko vrijeme prica. Internet je trn u ovu vladama, korporacijama i inace mocnicima ovoga svijeta, jer sitni misevi (u prevodu obicni gradjani) nesmetano razmjenjuju sve informacije do kojih dodju, dok je vrijeme u kom su nam oni u potpunosti odredjivali koju cemo info cuti i vidjeli proslo, sa cim oni ne mogu da se mire.. i pokusace da nam ga vrate..
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Posle wiki-leaks afere, sve ostalo je danas jasno sto se tice politike svake drzave.

Internet je napravljen da se ne moze kontrolisati ni unistiti makar ne potpuno. To sto je IANA u USA i pod USA zakonima je vec pitanje koje ce mozda ovo i nametnuti da se nadje orgovor.

Nikoga ne sprecava da podigne svoje root DNS servere i toga ima vec masu.

Medjutim biznisi i politicari nisu zainteresovani za to vec oni podrzavaju kontrolu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

http://www.vijesti.me/vijesti/nvo-li...a-clanak-52158

Svjestan sam ja Minjo da vi iz dps-a morate konstantno da se dokazuje. A ti brate precerujes. Na nevidjeno bih se mogao kladiti da si bio zesci Srbin onda kad ste svi bili Srbi, pa se sad dodatno dokazujes. Evo i u ovom slucaju trcis pred rudu. Ispade da su ovo tvoji, a da ti nisi znao. Mora da nisi jos dosegao odredjeni stepen povjerljivosti.
    Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://www.vijesti.me/vijesti/nvo-li...a-clanak-52158

Svjestan sam ja Minjo da vi iz dps-a morate konstantno da se dokazuje. A ti brate precerujes. Na nevidjeno bih se mogao kladiti da si bio zesci Srbin onda kad ste svi bili Srbi, pa se sad dodatno dokazujes. Evo i u ovom slucaju trcis pred rudu. Ispade da su ovo tvoji, a da ti nisi znao. Mora da nisi jos dosegao odredjeni stepen povjerljivosti.
    Nemam veze sa DPS,jednostavno,dpsdp ima preko 50% biračkog tijela.Ispalo bi da po tvome vladajuća koalicija ima članova koliko pola biračkog tijela.
    Pogledaj CEDEM decembar,zajedno imaju više nego 2006.
    Izgleda da je tebe konspiracija,odaništvo,dokazivanje,potpuno satrlo,a sitne denuncijacije su svojstvene palanačkom duhu...
    Ali ,ne krivim te,tako razmišljaju i tvoji...prvo ko je čiji,pa onda naciom,pa onda...
    Kako Vam ne dosadi....
    Last edited by minjo; 17-12-11 at 20:49.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

Quote Originally Posted by minjo View Post
    Nemam veze sa DPS,jednostavno,dpsdp ima preko 50% biračkog tijela.Ispalo bi da po tvome vladajuća koalicija ima članova koliko pola biračkog tijela.
    Pogledaj CEDEM decembar,zajedno imaju više nego 2006.
    Izgleda da je tebe konspiracija,odaništvo,dokazivanje,potpuno satrlo,a sitne denuncijacije su svojstvene palanačkom duhu...
    Ali ,ne krivim te,tako razmišljaju i tvoji...prvo ko je čiji,pa onda naciom,pa onda...
    Kako Vam ne dosadi....
    Za razlikuod tebe, ja sam opozicija. Znaci automatski otpada podanistvo, pranje mozga i sve sto ide uz to. Da ne zaboravimo glavnu stvar koja vas veze za dps-pare. A i denunciranje naravno zna se iz cije kuhinje vodi. Ti makar znas.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Za razlikuod tebe, ja sam opozicija. Znaci automatski otpada podanistvo, pranje mozga i sve sto ide uz to. Da ne zaboravimo glavnu stvar koja vas veze za dps-pare. A i denunciranje naravno zna se iz cije kuhinje vodi. Ti makar znas.
    Znam,vodi iz NOVE,većih baba tračara,radio mileva,od ono dvoje i njihovih podanika MNE nije gledala do na TV do sad.
    A učestvujem u žalost što nema para.

Page 193 of 666 FirstFirst ... 93143183189190191192193194195196197203243293 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)