Spot je dobar, ali je ovo očajnički potez... Sa ovim je HDZ zapravo priznao da kod politički aktivnog stanovništva nema šta da traži. Stanje u glavama HDZ-ovih čelnika me pomalo podsjeća na Hitlera u bunkeru 1945., kada je na kartama komandovao armijama i divizijama koje su postojale samo na papiru, jer svih godina rata nije dozvoljavao da se ukidaju imena jedinicima, čak i kad bi iste (nakon kakve velike bitke) bile desetkovane. Tako je 1945. imao armije i divizije od svega par stotina (i to nedovoljno naoružanih, sluđenih, gladnih i demotivisanih) vojnika.
Ti kojima se obraća HDZ većinom više i ne postoje... Sve na šta može računati HDZ jeste samo odijum koji veliki dio biračkog tijela i dalje ima prema "crvenoj koaliciji" i njenim čelnicima lično, no to ne znači da HDZ može računati na te glasače. Oni će mahom ili ostati doma ili će dati glas nekim manjim (često i egzotičnim) partijama...
Obzirom da sam i sam desničar, nikada nijesam imao preferenciju prema "crvenim" partijama (ovaj Milanović me neodoljivo podsjeća na Medojevića, samo se on manje stresa i keseri ko klipan), ali HDZ je zaslužio svim svojim glupostima da itekako malo grije opozicione klupe, a jedan dio čelništva stranke ili završi u Remetincu ili u penziji.
Od stranaka "Kukuriku koalicije" najviše poštovanja imam za Vesnu Pusić i HNS (narandžaste)... Tu mi se čini da ima najviše "Evrope" i da oni ne mogu biti loše rješenje koji god resor da dobiju.
Last edited by El Re; 30-11-11 at 11:08.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Samo na prvi pogled...Daleko je on od toga da ga se smatra za "glavnog"... Mislio je neko o tome na vrijeme...
Ustav Crne Gore
2. PREDSJEDNIK CRNE GORE
Nadležnost
Član 95
Predsjednik Crne Gore:
1) predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu;
2) komanduje Vojskom na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost;
3) ukazom proglašava zakone;
4) raspisuje izbore za Skupštinu;
5) predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini; predsjednika i sudije Ustavnog suda i zaštitnika ljudskih prava i sloboda;
6) postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstav-ništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose;
7) prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika;
8 ) dodjeljuje odlikovanja i priznanja Crne Gore;
9) daje pomilovanja;
10) vrši i druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.
7. SAVJET ZA ODBRANU I BEZBJEDNOST
Nadležnost
Član 130
Savjet za odbranu i bezjednost:
1) donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore;
2) analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori i donosi odluke za preduzimanje odgovarajućih mjera;
3) postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske;
4) predlaže Skupštini proglašenje ratnog i vanrednog stanja;
5) predlaže upotrebu Vojske u međunarodnim snagama;
6) vrši i druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.
Sastav
Član 131
Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore čine: predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade.
Predsjednik Crne Gore je predsjednik Savjeta za odbranu i bezbjednost.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sva pitanja koja se tiču položaja, opremanja i materijalnog statusa pripadnika Vojske u isključivoj nadležnosti su Vlade, tj., resornog Ministarstva Odbrane, i s tim predsjednik države nema ama baš nikakve veze, niti može na isto uticati.
Last edited by El Re; 30-11-11 at 13:39.
ORA ET LABORA
Presjednik je nista do pisar, i to da se opuci.
Sjecam se svega, ali me tjese izgledi da nam se takva proslost ponovi - oni su jedva u domenu teorije. Nije da nam je ucinak u kategoriji "civilizacijski iskorak" spektakularan, ali danasnje drustvo sazrijeva brze zahvaljujuci solidnoj socio-kulturoloskoj umrezenosti, i (nesto sporije, ali konstantno) kotrlja se u pravom smjeru, uz sporadicne defekte koji nastaju onda kad se generacije koje pominjes odupiru troseci svoje preostale i skromne potencijale...
________
U vrijeme rata Predsjednik dobija ulogu komandujceg, naravno na osnovu odluke (kod nas Savjet za bezbjednost), ne samovoljno. Ni americki ne moze samovoljno, a ne ovaj nas. Daleko od toga da Predsjednik moze da komanduje kako mu se cefne
. Inace je kod nas Predsjednik samo kozmeticka figura, bespotrebna. Kada vec placamo nasljednike dinastije, mogli smo da se proglasimo sa parlemantarnom monarhijom, pa barem bi to izgledo svecanije
.
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Ovo je stvarno stravican podatak! Da nam 42% ljudi mladjih od 25 besposleno..nije ni cudo sto nam se drzava raspada....Posebno zabrinjava činjenica da je Crna Gora u vrhu po stopi anketne nezaposlenosti kod mladih ispod 25 godina. Po podacima Monstata, ta stopa u 2010. iznosila je čak 42 odsto, što je manje jedino u odnosu na Španiju, gdje je taj procenat za jedan promil veći. Prosjek na nivou EU iznosi 20,5 odsto.
samo bez prica kako je omladina lijena i hoce svi da budu direktori, umjesto da se late konobarisanja i sl...
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
mene vise ovo sad opterecuje dje i kako gledat golu cecu http://www.portalanalitika.me/zabava...erbedijom.html
Risk , is what makes life worth living
Never a failure, always a lesson!
Predsjednik Crne Gore je dužnost više protokolarnog karaktera. On nema ustavna ovlaštenja koja bi mu davala mogućnost bitnijeg uticaja na upravljanje zemljom (uključujući tu i Vojsku). Njegova dužnost je više osmišljena kao dužnost koja se obavlja na bazi ličnog autoriteta (koji bi Predsjednik trebalo da ima), a u svrhu promocije i predstavljanja zemlje. Neke od njegovih funkcija imaju ulogu da u stanju krize vlasti (pad Vlade, Parlament u stanju potpune opstrukcije rada, neredi u državi i sl...) omogući da se obezbijedi kontinuum vladanja i preduzmu mjere na jačanju nacionalnog jedinstva. Predsjednik je tu više kao neka vrsta sigurnosnog mehanizma koja treba da obezbijedi da vakum između dva "redovna" stanja (rada dvije Vlade u punom kapacitetu upravljanja i dva stanja utvrđenog reda u zemlji) protekne što kraći period i iz istog (stanja poremećenog rada državnih organa i poremećenog reda u zemlji) se izađe što brže i bezbolnije.
Naša zemlja je ustavno uređenja kao zemlja "kancelarskog tipa" (po uzoru na Njemačku i Italiju) đe je premijer ključna figura i gotovo sva vlast u zemlji koncentrisana je u njegovim rukama. Ali tlika prava povlače i svu odgovornost.
Za razliku od naše zemlje, SAD, Rusija, Francuska (itd...) su zemlje "predsjedničkog tipa" đe je predsjednik centralna figura, a u slučaju SAD on je u isto vrijeme i premijer. Njihova ovlaštenja za upravljanje u zemlji (a posebno ona vezana za upotrebu Vojske) su ogromna. Predsjednik SAD recimo (bez odobrenja Kongresa) može po Ustavu SAD angažovati Vojsku SAD đe god procijeni da postoji prijetnja po sigurnost SAD i američke vojske. U roku od 60 (ili 90) dana, za intervenciju koju je otpočeo u obavezi je dobiti i saglasnost Kongresa, no ako mu Kongres uskrati odobrenje, on može na odluku uložiti veto, čime je zapravo oslobođen obaveze da po njoj postupi.
Ovlaštenja predsjednika SAD narasla su u 3 trenutka u istoriji: tokom am. građ. rata, tokom WWII i nakon 9/11, tako da su sada zastrašujuća.Načelo kojim se vode Amerikanci (ali ono je preovlađujuće i svuda u Svijetu) je staro rimsko načelo "SALUS REI PUBLICAE SUPREMA LEX ESTO" (Dobrobit nacije je najviša vrijednost). To ne znači da je Kongres baš ikebana... daleko od toga. On ima svoje mehanizme da pomrsi račune predsjedniku ako se ovaj počne ponašati ko diktator, no njegova ovlaštenja u komandovanju vojskom su nalik imperatorskim. Slično je u Rusiji i drugim zemljama predsjedničkog sistema.
Kod nas se (prilikom procjenjivanja šta od ovlaštenja dati predsjedniku) išlo od polazišta da smo mlada država (bez obzira na dugu državnost) i da bi vlast nad Vojskom bilo opasno prepustiti jednom čovjeku. Prosto, da pojednostavim, željela se izbjeći varijanta da Predsjednik države sam komanduje Vojskom i preduzima aktivnosti kojima bi remetio druge državne organe u djelovanju. Niko nije želio da se igra sa mogućnošću da imamo Predsjednika koji sam izvodi Vojsku na ulice, proglašava vanredno stanje, suspenduje i raspušta državne organe i vlada zemljom uz pomoć Vojske.
Takve sisteme gledamo u zemljama bliskog Istoka i sličnima. Bilo ih je nekad i ovdje (6.januarska diktatura kralja Aleksandra I, koji je dvije godine vladao sam uz podršku Vojske), a bilo ih je i u okruženju tokom komunizma. No bilo ih je i u zemljama zapadne demokratije kao recimo vlast hunte u Grčkoj '70-ih godina.
Vojska je jako opasna igračka i njom nemaju običaj da se igraju samo u Latinskoj Americi...Kamo sreće da je tako... Kome god da je dostupna u iskušenju je da je (zlo)upotrijebi. To se željelo spriječiti u Crnoj Gori... I to je još jedan razlog zašto je sva Evropa pohvalila crnogorski Ustav.
Last edited by El Re; 30-11-11 at 15:13.
ORA ET LABORA
Autoritet bez moci nije nista no cetvorogodisnja slikovnica.
A to je zapravo jednia demokratska i neposredna volja crnogorskog naroda.
Last edited by Ego_and_his_own; 01-12-11 at 03:09.
USA ima 3 poluge.
Predsjednik
Senat
Kongres
Svi izabrani neposredno, Imenom i Prezimenom.
(i Administracija).
Ni jedna od 3 poluge nije nezavisna, A tu premijer i vlada cini sta god hoce dok god ima 51%
Pa ko nebi placa za svaki % u skupstinu dok god moze sto oce da radi?
Suludost tog asitema je zapravo u tome sto niko nece da ga niko kritikuje a bi sam da kritikuje i onda ispadne da kao sto Isus rece: Izvadi prvo Brvno iz svog oka ba cesh znat kako da izvadish tru iz oka brata tvojega.
Samokritike fali ponajvise tu, kritike ima i previshe.
Last edited by Ego_and_his_own; 01-12-11 at 03:40.
eo ima jos zlotvora u cg...sto cera ovaj narod da trci za srbijom meni nije jasno...veliki veli dan, pi sramota
http://www.portalanalitika.me/drustv...e-glupost.html
this is pointless
http://www.portalanalitika.me/analize/politika/44102-glumci-su-spremni-ser-.html
Malo shovinizma na ranu zoru.
Deserve's got nothing to do with it.
Je li dao Bog.
Ladno su pustili onaj spot sinoc na RTCG1 poslije zavrsetka utakmice. Taj kanal sam vec strekirao na X :burp:
To je ono što sam sa El Re-om dikutova na temi EU, euro, integracija...
https://forum.cdm.me/showthread.php?...26#post2488826
Ali neka više se vjeruje ZZZCG-u, Jeliću i na kraju DPS-u.
kako opisujete ovo masovo eo u novinama prepadanje naroda, pa mijenjau eure u druge valute ?
http://www.e-novine.com/entertainmen...o-proitaj.html aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahhahahahahahahaha hahahhahahhhah
Ima li kraja ovoj maniji?
http://www.sarajevo-x.com/bih/djokov...ovor/111201028
Dick Laurent is dead!
Vlada preuzima 22 miliona KAP-ovog duga
http://www.vijesti.me/vijesti/vlada-preuzima-22-miliona-kap-ovog-duga-clanak-49568
I ko je odgovoran za ovo? Je li ovo uopste udarna vijest ili ce to biti nesto iz crne hronike? I dok kad ovako? Ovo mi se cini kao jedna rupa bez dna. Ko je u Vladi direktno odgovoran za davanje garancija za kompanije koje su privatizovane? Ovo postaje sve strasnije i strasnije, ne znam samo gdje je u budzetu stavka koja pokriva ovakve slucajece...
Evo nesto vrijedno gledanja.
uu staro je to evo i odgovor sa njuza http://www.njuz.net/foto-njuz-papiri...tarke-malovic/
She is only here to annoy herself!
Kakav gej.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks