Page 14 of 33 FirstFirst ... 410111213141516171824 ... LastLast
Results 326 to 350 of 806

Thread: Crnogorski nacionalizam

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Једно питање од мене, какву би дефиницују поставили за оне који користе ријечи и фразе као што су - посрбице; ако вам се не свиђа овдје ајте у србију; срби су такав и такав народ (такав=нешто увредљиво)?
    Да ли је то прије црногорски шовинизам него црногорски национализам?
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovaj Vlahović je inače rođeni brat puno poznatijeg ministra inozemnih djela ove male ali antisrpske države
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Не слажем се.
    Кад дође вријеме за српска мањинска права Срби неће представљати нелојални дио становништва, зато што међу њима више неће бити политичких Срба тј. Црнограца.
    Kad će doći vrijeme za manjinska prava Srba (a to je ono što oni traže samo jedan dio njih to ne zna, a drugi se pravi da ne zna) ne zavisi od Crnogoraca, niti od bilo kog drugog. To zavisi isključivo od Srba.

To se, teoretski, može dogoditi već sjutra. U praksi taj proces će se odvijati unutar srpskog naroda u CG tokom 2012. i 2013. Sve će to zavisiti od puno faktora među kojima su i mnogi koji se direktno ne tiču samih Srba niti oni na njih mogu uticati.
    Da li će Srbi (konačno) početi da postaju lojalni građani zavisiće opet od Srba. I u našem, a još više u njihovom interesu je da se to dogodi. Ovo što sad rade je lupanje glavom o zid i bez obzira što ne lupaju našom nego svojom glavom, niti je lijepo gledati sklonog samodestrukciji, niti uopšte takva scena samopovređivanja kreira normalnu i prijatnu atmosferu ostalima koji su prinuđeni da tu žive.

Dužan sam objasniti šta sam mislio pod tim "tek tada kad se Srbi predstave ko nacionalna manjina i zatraže prava koja im pripadaju, će početi pravi problemi"... Ne predviđam naravno nikakve probleme kakve bi većina bila sklona pomisliti, a pogotovo ne sukobe i tenzije. Ipak, nije nikakva tajna da Crnogorci itekako zloupotrebljavaju ovu situaciju srpskog tumaranja i bez da im iko može prigovoriti koriste širom ostavljeni slobodan prostor da Srbima (koji su sada statusom "čardak ni na nebu ni na zemlji") niti priznaju status državotvornog naroda, niti status manjine. U takvoj situaciji, za koju je srpsko ludilo isključivi krivac, Srbi su zapravo više estradno-folklorna kategorija (a i to krajnje jadno izgleda), no ne i pravna činjenica. Za pravo - oni ne postoje.
    Njihov broj danas nije relevantan apsolutno ni u jednom pitanju. Ovako kako su sebe pozicionirali položaj Srba danas je takav da bi sasvim svejedno bilo i da u Crnoj Gori živi 9% ili 49% Srba. U samostalnoj i nezavisnoj Crnoj Gori niti Ustav, niti međunarodna zajednica, ne bi ih prepoznali drugačije već kao nacionalnu manjinu koja odbija javno priznati da je to što jeste i na taj način (umjesto da povuče prava po tom osnovu) se odlučila za samoisključenje iz svih političkih procesa. No. ono što položaj Srba čini potpunom groteskom jeste činjenica da se oni iako "ne priznaju ovo i ono" i šta sve ne, nijesu odlučili i politički samoizolovali, već naprotiv - učestvuju u svim institucijama Crne Gore i tako daju puni legitimitet svemu onom što drugi odlučuju o njima a čime se najdirektnije utiče na njihove živote (od lokalnih pitanja, do državnog nivoa) čime, svjesno ili ne, oni (a to tako izgleda i u očima stranaca koji posmatraju politički život u CG) apsolutno i dominantno opovrgavaju svaku sumnje da demokratija u Crnoj Gori ne funkcioniše kao bilo gdje drugo u Evropi. Za rubriku "vjerovali ili ne"...
    Moja kritika njima je iz samo jednog razloga - što je u preko 2/3 onoga što im se desilo u zadnje 5 godina, krivica isključivo u potezima njihovih političkih predstavnika, koji su igrali za vlast bolje nego što bi sama vlast ikada uspjela vlastitom pameću i snagama. Istorija Srba u CG je istorija propuštenih šansi i istorija autogolova.
    Već sam rekao, jedina dilema koju ja imam i posebno u zadnje vrijeme pokušavam da dokučim jeste ne bi li sebi odgovorio na ovaj paradoks - da li crnogorski Srbi zaista duboko vjeruju da su Srbi ili zapravo svjesno idu u samoukinuće, a pritom traže najbolji izgovor za svoju propast kako bi se pred sobom opravdali zašto su (u tako kratkom vremenu nekoliko puta) pretrčali?
    Da me neko 2003. pitao "da li ti ljudi vjeruju čvrsto da su Srbi?" odgovorio bih "Da!"... Danas,... više nijesam siguran... Sve to mi više izgleda kao neki jeftini pomodarski inat kojim se nekom prkosi a da se zapravo i ne zna zašto ili se to čini iz nekih potpuno apsurdnih i prozaičnih razloga.

Kako god bilo, Srbima će u CG biti onako kako sebi obezbijede. Samo jedan potez povlačenja prava po osnovu statusa nacionalne manjine donio im je samo za prošlu godinu preko 533 000 eura iz Fonda za manjine. U odnosu na njih svi drugi su dobili ostatke sa stola. Ja se samo pitam šta bi sve Srbi mogli da potražuju kad bi počeli da povlače sve ono što im garantuje čl. 79 Ustava, a koji mogu koristiti samo ako se deklarišu kao manjina?? Nema toga ko bi ih tada u tome mogao onemogućiti, a nisam baš siguran da bi mi Crnogorci (baš kao ni drugi) to sa zadovoljstvom i oduševljenjem gledali. No, svidjelo nam se to ili ne, to ne bi mogli ometati sem ukoliko ne želimo da na svom vratu imamo sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave (i) pravima manjina. Zato (ukoliko nam nije mučno da gledamo Srbe koji nas žele kazniti tako što će tući vlastitom glavom u zid) uživajmo u ovom ničim izazvanom i ničim zasluženom trenutku potpune dominacije, iako na individualnom planu malo koji Crnogorac ima suštinski neku vajdu od toga.
    Nemojmo se previše zanositi - makar za taj osjećaj da nas je u CG najmanje 80% u stanovništvu zahvalnost dugujemo isključivo njima.
    Last edited by El Re; 10-11-11 at 21:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Ovaj Vlahović je inače rođeni brat puno poznatijeg ministra inozemnih djela ove male ali antisrpske države
    Jesu li oni rođeni u Peći? Ili tamo djetinjstvo proveli? Znam da je to pominjano neđe u Skupštini i da su nešto Vlahoviću to nabijali na nos... Nekakvu vezu kroz život imali su oni s Kosovom, je'l tako bješe?...

Evo sad sam vidio da su djetinjstvo proveli u Đakovici. Tamo su i rođeni...
    Last edited by El Re; 10-11-11 at 21:30.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Ел Ре ја не могу да говорим о Србима у Црној Гори као да се ради о Албанцима, или Бошњацима.
    Ти људи су великим дијелом исто што и ја.То што они сматрају да смо и ја и они Срби а ја сматрам да смо и они и ја етнички Црногорци, независни и потпуно другачији од Срба, никад неће утицати на мене да их гледам као на неки страни народ.
    Зато ја декларисане Србе у ЦГ дијелим на Србе и политичке Србе.
    Нажалост ове прве нико не представља, а они су права мањина.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    1 Post

Ne znam sto ovim P.s.r.b.i.c.a.m.a smeta ime . Sto bi oni da sami sebi daju ime bivsi ovo ili ono sadasnji ovamo ili tamo.Smeta jer ga ogradjuje od njega samoga .Ja licno obozavam Crnogorske muslimane bosnjake jer jos nisam cuo ni jednoga da se odrekao Crnogorstva. A P.o.s.r.b.i.c.e jesu e zato bi ve posla sve u Srbiju. No bi ve docekali ka u Ameriku .Postujem ja i ove otudjene zato im i ime pisem velikim slovom i to je narod .
    Last edited by dubovicanin; 10-11-11 at 21:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ljudi,
    razumijem ja vaše razloge i vaše emocije... Čak i poštujem...
    Međutim, takvo posmatranje stvari je anticivilizacijsko i vodi u sukobe. Niko nikom nema pravo negiriti nacionalni osjećaj niti dozvoliti negiranje vlastitog. Srbi su tu đe jesu i ima ih onoliko koliko ih ima. Na zadnjem popisu izbrojano ih je 28%.
    U sebi svako može misliti što želi, ali realnost treba poštovati i postojanje drugog uvažavati bez obzira što neko o tuđem viđenju identiteta mislio.

Lično, koliko god to rastuživalo Crnogorce, broj Srba u CG više nikad neće pasti na 9%. Sad kad bi Srbi masovno odlučili da polete bivšoj braći u zagrljaj njihov broj neće pasti ispod 15%. Posebno što se u međuvremenu crnogorski identitet još jasnije oblikovao i jedan broj stanovništva prosto ga ne osjeća kao svoj.
    Naravno, ne želim nikom da držim slovo (čak i onda kad tako izgleda) već samo da vas sve pozovem da poštujemo postojanje jednih i drugih i da shvatimo da demokratija podrazumijeva i stroga pravila igre. Čak i kada želite nekog pridobiti uza sebe, demokratske zemlje su davno utvrdile kako se to smije raditi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by dubovicanin View Post
    Ne znam sto ovim P.s.r.b.i.c.a.m.a smeta ime . Sto bi oni da sami sebi daju ime bivsi ovo ili ono sadasnji ovamo ili tamo.Smeta jer ga ogradjuje od njega samoga .Ja licno obozavam Crnogorske muslimane bosnjake jer jos nisam cuo ni jednoga da se odrekao Crnogorstva. A P.o.s.r.b.i.c.e jesu e zato bi ve posla sve u Srbiju. No bi ve docekali ka u Ameriku .Postujem ja i ove otudjene zato im i ime pisem velikim slovom i to je narod .
    i +1 za ovo boldovano. Takve ljude ja rispektujem i držim u svom okruženju.

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ljudi,
    Međutim, takvo posmatranje stvari je anticivilizacijsko i vodi u sukobe. Niko nikom nema pravo negiriti nacionalni osjećaj niti dozvoliti negiranje vlastitog. Srbi su tu đe jesu i ima ih onoliko koliko ih ima. Na zadnjem popisu izbrojano ih je 28%.
    U sebi svako može misliti što želi, ali realnost treba poštovati i postojanje drugog uvažavati bez obzira što neko o tuđem viđenju identiteta mislio.

Lično, koliko god to rastuživalo Crnogorce, broj Srba u CG više nikad neće pasti na 9%. Sad kad bi Srbi masovno odlučili da polete bivšoj braći u zagrljaj njihov broj neće pasti ispod 15%. Posebno što se u međuvremenu crnogorski identitet još jasnije oblikovao i jedan broj stanovništva prosto ga ne osjeća kao svoj.
    Naravno, ne želim nikom da držim slovo (čak i onda kad tako izgleda) već samo da vas sve pozovem da poštujemo postojanje jednih i drugih i da shvatimo da demokratija podrazumijeva i stroga pravila igre. Čak i kada želite nekog pridobiti uza sebe, demokratske zemlje su davno utvrdile kako se to smije raditi.
    El Re, često čitam tvoje postove, koje jako uvažavam, na što sam par puta i ukazivao.
    U zadnje vrijeme imam osjećaj da tvoj stil pisanja mutira.
    Dakle, od onog ultraša, El Re odjednom postaje fleksibilniji, tolerantniji...
    Ako nije tajna, šta se desilo?

Pozdrav!

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Волите ви људи који користите израз посрбице да вас називају дукљанима, турцима итд?
    И онда се чудите кад вас срби (које вријеђате) не воле?

Нисте ми јасни озбиљно.
    Вријеђати па чак и ако си вријеђан није културно прије свега.

Овдје има доста људи са којима се не слажем, али они своје постове пишу без вријеђања и са њима се може расправљати, вама се ако овако наставите треба у најмању руку дати - реп, а и позвати модератора да реагује.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Ljudi,

Ја знам да број Срба неће пасти на 9% јер би то било неприродно, као што је неприродно 27%.
    Како будемо стварали и јачали Црну Гору а посебно нашу свијест као народа, тако ће се и Црногорци враћати ономе што јесу.
    Не смије дозволити да ова подјела у црногорском корпусу потраје још 20 година јер би тада дошло и до потпуног раздвајања, што би у крајњој линији трајно онеспособило Црну Гору, јер би се без већинског јединственог државотворног народа, сва одлучивања па и она економска би се спуштала на национално поље....као у Белгији.
    Радује ме што је у новом програму ДПС-а то препознато и што су покренути одређени кораци.
    То није национализам то је одбрана наше заједничке будућности.
    Last edited by BAR; 10-11-11 at 22:47.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by x4lt3r3gox View Post
    El Re, često čitam tvoje postove, koje jako uvažavam, na što sam par puta i ukazivao.
    U zadnje vrijeme imam osjećaj da tvoj stil pisanja mutira.
    Dakle, od onog ultraša, El Re odjednom postaje fleksibilniji, tolerantniji...
    Ako nije tajna, šta se desilo?

Pozdrav!
    x4lt3r3gox,

... Prvo hvala za uvažavanje, ali moram reći da si me nasmijao s ovim "ultraš"... Ne vjerujem da bi se s tobom većina složila da je El Re-u mjesto među ultrašima... Volio bih da mi nađeš post IKADA napisan mojom rukom koji bi podupro tu tezu...
    Ja sam Crnogorac po nacionalnosti i Evropljanin po osjećanju. Umjereno desnih ideja (onih koje su danas na vlasti u 41 od 47 zemalja Evrope). Uvijek stojim uz ono što mislim da je interes Crne Gore i naroda kom pripadam.
    Zalažem se za građansku, a ne nacionalnu državu Crnogoraca i ne priželjkujem da Crnogorci dominiraju bilo kime već samo da im se (i od Srba, obzirom da Srbiju vide kao matičnu državu iako to mnogi ne žele javno priznati) prizna da su jedini državotvorni narod, njihovo istorijsko pregnuće za stvaranje i slobodu iste i činjenica da bez njih samostalne Crne Gore ne bi bilo i da za njom (kad njih/Crnogoraca ne bi bilo) niko potrebu ne bi vidio. U svakodnevnom životu Crnogorci trebaju biti samo građani ko i svi drugi. Bez uživanja ikakvih posebnih prava koja drugi nemaju. Itd, itd,..da ne budem previše ličan... Ne vidim šta tu ima ultra?..
    Sanjam Crnu Goru svih i Crnu Goru prostranu za sve. Posebno bih se obradovao da vidim crnogorsko-srpski dijalog. I sam sam (makar ovdje na Forumu i na ovom našem nivou) pokušao da ga ohrabrim. Na žalost da bi došlo do tog dijaloga Srbi se moraju prvo unutar sebe dogovoriti što žele i izabrati one koji će ih zastupati.
    To ne znači da bih ja lično Srbima udovoljavao i darovao kapom i šakom ne bih li iskamčio njihov kiseli osmijeh. Taman posla! Zna se što su standardi u Svijetu i to je jedino u okviru čega se može kretati ono što mogu dobiti. Ja ih ne svojatam i ne mjerkam i kad bi s njima razgovarali ljudi poput mene ja mislim da bi to bili teški i mučni, ali ne i neprijatni razgovori.
    Meni lično je svejedno koliko je Srba u CG. Zapravo uopšte me ne interesuju. Mene interesuju interesi i opšte stanje (pa i brojnost) mog naroda, a da li su kraj nas Kirgizi, Čerkezi, Peruanci, Hotentoti ili Srbi zaista mi je svejedno. Sve što se od Srba traži jeste da poštuju kućni red i ništa više. Sve što se očekuje od drugih manjina očekuje se i od njih. Ni više ni manje.

Eto toliko o tome...
    Last edited by El Re; 10-11-11 at 22:38.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Realno, od danas pa negdje do srijede smo svi crnogorski nacionalisti. Evo ja prvi jesam, prihvatam
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Ја знам да број Срба неће пасти на 9% јер би то било неприродно, као што је неприродно 27%.
    Како будемо стварали и јачали Црну Гору а посебно нашу свијест као народа, тако ће се и Црногорци враћати ономе што јесу.
    Не смије дозволити да ова подјела у црногорском корпусу потраје још 20 година јер би тада дошло и до потпуног раздвајања, што би у крајњој линији трајно онеспособило Црну Гору, јер би се без већинског јединственог државотворног народа, сва одлучивања па и она економска спуштала на национално поље....као у Белгији.
    Радује ме што је у новом програму ДПС-а то препознато и што су покренути одређени кораци.
    То није национализам то је одбрана наше заједничке будућности.
    BAR,

ne ljuti se na mene, ali ja DPS-u ne vjerujem ništa! Ali ama baš ništa... Eto,..nek bude da je problem u meni, a ne u DPS-u...
    Desilo se da su me priličan broj puta prijatno iznenadili, ali DPS ima tu osobinu da politiku vodi na meni potpuno neprihvatljiv način. Jednostavno što god urade da valja (a to je u vidnoj manjini u odnosu na štetu koju ovoj zemlji prave 20 godina) i to se potrude da izgleda kao učinjeno iz nečasnih pobuda, na obmanu i korištenjem mana političkih protivnika.
    To nikada nije bio stil politike koji bih ja pozdravio. Ono što me posebno i brine i ljuti, jeste što ja tamo (u vlasti) ne vidim uopšte nikakvu strategiju ili plan koji se, onako, promišljeno i etapno, realizuje. Ne, njima i pitanja od strateške važnosti predstavljaju prostor za dnevnu politiku, a bavljenje istima kao da se izvodi ad hoc (od slučaja do slučaja)...
    Ponekad nijesam najsigurniji ni da znaju što rade. Sve mi to više izgleda ko plan "zaokruživanja" države i nacionalnog identiteta na način da im sve kreira i predlaže neko sa strane, oni isti ne razumiju i njihovo je samo da ga realizuju.... Itd, itd...
    Mislim, na pomen DPS-a nešto mi se uznemiri u stomaku i da je sreće (čitaj: alternative) i pravde bilo DPS bi davno grijao opozicione klupe, a jedan dio i popunjavao zatvorske ćelije. Ne mrzim ih, niti imam patološku fiksaciju s njima...Daleko od toga... Perverzno, nekima sam za pojedine stvari i zahvalan, no najsrećniji bih bio da nas ta "sreća" s njima nikad nije snašla... Taj DPS je uzgred i učinio da broj Srba u CG sa 9% (1991,) naraste na 32% (2003.). A i ovo što je danas Crnogoraca JOŠ UVIJEK ispod 50% isključiva je zasluga tog partijsko-političkog monstruma od DPS-a.
    Takođe,..nama koji smo bili opozicija '90-ih teško je zaboraviti što je taj DPS činio. I nama lično i drugima oko nas. To bi mogao samo magarac da zaboravi i oprosti pa sve da je taj DPS počeo da vodi neki Gandi ili Mendela ili kakav drugi ničim okaljani borac za prava potlačenih, a ne ovaj DPS koji je i danas ista baraba samo u drugom odijelu. Ljepše priča i izgleda...

Reče neđe Maja danas ili juče, da Svijet vidi da su naše političke podjele stvarne a ne fingirane i vještački stvorene... Ima tu istine, ali je istina možda i više da DPS-u ovakvo stanje brojeva savršeno odgovara....Jednostavno nemoguće se oteti utisku da sve što učine učine zBog sebe, a ako će to obradovat još nekog - dobro jes, ali nije primarni cilj.
    Neću više o njima...
    Last edited by El Re; 10-11-11 at 23:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Волите ви људи који користите израз посрбице да вас називају дукљанима, турцима итд?
    И онда се чудите кад вас срби (које вријеђате) не воле?

Нисте ми јасни озбиљно.
    Вријеђати па чак и ако си вријеђан није културно прије свега.

Овдје има доста људи са којима се не слажем, али они своје постове пишу без вријеђања и са њима се може расправљати, вама се ако овако наставите треба у најмању руку дати - реп, а и позвати модератора да реагује.
    Opet nedje grijesis a ti vidji dje .Mene ne moze uvrijedit ni jedno ime koje su P.o.s.r.b.i.c.e nama nametale i uzvikivale kao toboze pogrdna(bili smo Hrvati Balije Turci Dukljani) a opet kad razmislim sve to bi bio prije nego P.o.s.r.b.i.c.a. Njih vrijedja istina sva ova imena koja su nama nametali i oni znaju da nemaju veze sa mozgom al njihovo ime je istina i pravi prikaz njihove izdaje.!!!!!!! Ka ono djeci nadimak ako ga ne pogodi u istinu ne buni se a kad ga strefi buni se i ostaa mu za cio zivot jer je pogodio u centar.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Ja sam se pomirio sa SUDBINOM, da ce mene moji SRBI Jankovici sahranit i oplakat,
    jer se ni jedam nije jedan milimetar pomjerio u pravcu Crnogorstva,
    ako dodju njihovi potomci, mozda kapne i podjekoja SUZA iz iskrenog CRNOGORSKOG OKA.

Moze li neko UFATIT nekog Crnogorca, koji je bio Srbin ka`Kilibarda,
    da ga drzi , dok ne dodjem da ga vidim mojim ocima.

Sto sedamdeset godina vladavine Nemanjica, pesto godina gajenja Kosovskog mita, i stotinak godina Biogradskog univerziteta, je odradio to sto GLEDAMO, a sve ukruceno potocima PROLIVENE BRATSKE KRVI I KOSTIJU NASIH PREDAKA, BJELASA; ZELENASA, CETNIKA, PARTIZANA, MILOVACA I MOMIRIVACA, ko misli da postoji LAKO RESENJE ZA TAJ PROBLEM GRDNO SE VARA.

Mozemo mi sacuvat MASKU i biti pristojni,
    ali nikad do kraja ISKRENI, ako mislimo sacuvat CIVILIZOVANI DIJALOG SA NASOM BRACOM,
    jer ako bi do kraja OTVORILI KARTE, od ISKRENOSTI DO KRVI, bi bila tanka CRVENA LINIJA.

Svako PITURANJE STVARNOSI, i prodavanje mOOda za bubrege,
    ce odloziti PISANJE FAKTURE ZA NAPLATU, nasim POTOMCIMA.

DakleM, resenje nije lako, ali se mora naci ISTINOM I ISKRENOM ZELJOM ZA BRATSKU LJUBAV I SLOGU, ali se plasim, da je za mene i moju generaciju KASNO, jer sam kao CRNOGORAC tako izranjavanj i samljeven od UVREDA I OTROVA KOJE SU OD MOJE BRACE SRBA POSLATE SA ZLIM NAMJERAMA NA MOJU ADRESU I MOJE DRZAVE CG.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Milovane, r(j)esenje jeste lako ali u trenutnoj konstelaciji i nije izvodljivo, kako sami i zakljuciste, ima i srba koji su izranjavani i samljeveni od uvreda i otrova svoje brace...

Nego, u Crnoj Gori je "Kukavno Srpstvo ugaseno", a od ekstremista neciste svijesti, savjesti i dijela iskreno me sramota...
    Daj vise odmora jeziku nego rukama.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Kako je divno doci ui svoju zemlju i vidjeti da se nista nije promjenilo...

Vidjeti da se i dalje "svadjamo" oko starih tema,da je sada na redu "Crnogorski nacionalizam"(o boze koje gluposti), da su dosle neke nove snage kao npr. nas junior member "Nevski"koji ovdije prosipa pricu da u Crnoj Gori vladaju ne nacionalizam nego nacizam(hahaha), zaboravljajuci kakva su nedjela pripadnici njegovog"nebeskog naroda" cinili samo u zadnjih 20 godina i kojima su postali jedna od najomrazenijih nacija u Evropi. Znam to pouzdano, jer na svu srecu sam poslije godinu i po provedenih u Crnoj Gori smogao snage da se vratim na taj "truli zapad" i pobjegnem od ovakvih tema. Jednostavno nemam ni vremena ni volje da se prepirem sa kojekakvim "Nevskima,Stradivarijima, Monterima"... Vama drugovi moji zelim lijep ostanak odje, da jos vise uzivate u drzavi koju prezirete, a ja se u nedjelju opet vracam u Svabiju dje ovakvim glupostima ne moram da se opterecujem. I jos nesto, puno pozdrava postovanom El Reu, prije 2 mjeseca sam u periodu "ogorcene borbe"za usvajanje izbornog zakona njemu napisao da ozbiljno razmisljam da posaljem sve u p...materinu i vratim se u Njemacku i eto to sam prije mjesec dana uradio i to je najbolja odluka koju sam u svom zivotu donio.Postovanom forumasu "A+A" zelim mnogo strpljenja i zivaca koji ce mu trebati u diskusijama sa "Nevskim" i ostalim nasim "demokratama".Ja ih nisam imao i sada samo ponekad kad se vratim u moj "Srbobran na moru"cisto iz zabave svratim na ovaj forum i kao sto na pocetku rekoh:Kako je divno doci u svoju zemlju i vidjeti da se nista nije promjenilo....

Pozdrav

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by dubovicanin View Post
    A vala sa tim posprdicama...hahaha

No dobro. Ovo za muslimane i bošnjake, skidam im kapu.
    Gotovo da nema generacije muslimana da nisu bili izdani od države CG. Baš sam gledao skoro emisiju o povratnicima u nesrećnom selu Bukovica. Kao odštetu dobili su neke montažne barake, koje je izvođač naplatio po 50000 eurića iz budžeta za njihovu pomoć.
    Strašno! Mada ne baš neubičajeno, toliko o tom 'izvinjenju' njima, mučenicima koji su stradali od države.
    Najviše me je pogodio intervju jednog od povratnika. Onako ravnodušan, veli bolje išta nego ništa. Kaže ocu su mu zapalili kuću,đedu i prađedu i veli vjerovatno će i ovu.

Dok im djecu u škalama ćeraju da uče gorski vijenac, opet smognu snage da se nadaju i vjeruju da se može napraviti bolja država. I ako bi imali moje razumjevanje da su nepovjerljivi ili da oportunistički zatežu,ipak to ne rade.
    Fascinantno i imaju moje nevjerovatno poštovanje.

Svašta su prošli 90-ih isključivo po religijskoj liniji. Nijedna njihova žrtva nije ispoštovana, nijedan zlotvor kažnjen.
    Svaki vodnik iz rezervnog sastava im je upadao u kuće,pretresao,oduzimao automobile u ime 'naroda'.
    Strašno, spremni za zbjegove su živjeli us vojim kućama u to vrijeme.
    Ako išta od ikoga o hrišćanskim vrlinama mogu srbi naučiti onda su to oni.

Donekle razumijem frustracije srba, nekad se dobro jelo i pilo. Nema više osveštanih tenkova, pijanih dragovljnika, privilegovanosti da mogu nekome zagorčavati život.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gaul View Post

Gotovo da nema generacije muslimana da nisu bili izdani od države CG. Baš sam gledao skoro emisiju o povratnicima u nesrećnom selu Bukovica. Kao odštetu dobili su neke montažne barake, koje je izvođač naplatio po 50000 eurića iz budžeta za njihovu pomoć.
    Strašno! Mada ne baš neubičajeno, toliko o tom 'izvinjenju' njima, mučenicima koji su stradali od države.
    Najviše me je pogodio intervju jednog od povratnika. Onako ravnodušan, veli bolje išta nego ništa. Kaže ocu su mu zapalili kuću,đedu i prađedu i veli vjerovatno će i ovu.

Dok im djecu u škalama ćeraju da uče gorski vijenac, opet smognu snage da se nadaju i vjeruju da se može napraviti bolja država. I ako bi imali moje razumjevanje da su nepovjerljivi ili da oportunistički zatežu,ipak to ne rade.

Svašta su prošli 90-ih isključivo po religijskoj liniji. Nijedna njihova žrtva nije ispoštovana, nijedan zlotvor kažnjen.
    Svaki vodnik iz rezervnog sastava im je upadao u kuće,pretresao,oduzimao automobile u ime 'naroda'.

Donekle razumijem frustracije srba, nekad se dobro jelo i pilo. Nema više osveštanih tenkova, pijanih dragovljnika, privilegovanosti da mogu nekome zagorčavati život.
    Kako dobar text.... svaka ti čast, što si napisao ovo - ako nisi musliman. Ako jesi nemam ti što čestitat, jeli, jer bi bilo besmisleno. Al ako si pravoslavac, jedan si od rijetkih koji ovo kapiraju....
    svaka čast...+repka

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Kapiram i kopiram, i potpisijem, svaka cast.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Druže, za ovaj tekst veliko poštovanje.
    Mene si kupio i vratio mi djelimično poljuljanu vjeru u dobre ljude sa ovih prostora, koje krasi čojstvo i junaštvo.

+1

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by Referee View Post
    Vidjeti da se i dalje "svadjamo" oko starih tema,da je sada na redu "Crnogorski nacionalizam"(o boze koje gluposti), da su dosle neke nove snage kao npr. nas junior member "Nevski"koji ovdije prosipa pricu da u Crnoj Gori vladaju ne nacionalizam nego nacizam(hahaha), zaboravljajuci kakva su nedjela pripadnici njegovog"nebeskog naroda" cinili samo u zadnjih 20 godina i kojima su postali jedna od najomrazenijih nacija u Evropi. Znam to pouzdano, jer na svu srecu sam poslije godinu i po provedenih u Crnoj Gori smogao snage da se vratim na taj "truli zapad" i pobjegnem od ovakvih tema. Jednostavno nemam ni vremena ni volje da se prepirem sa kojekakvim "Nevskima,Stradivarijima, Monterima"... Vama drugovi moji zelim lijep ostanak odje, da jos vise uzivate u drzavi koju prezirete, a ja se u nedjelju opet vracam u Svabiju dje ovakvim glupostima ne moram da se opterecujem. I jos nesto, puno pozdrava postovanom El Reu, prije 2 mjeseca sam u periodu "ogorcene borbe"za usvajanje izbornog zakona njemu napisao da ozbiljno razmisljam da posaljem sve u p...materinu i vratim se u Njemacku i eto to sam prije mjesec dana uradio i to je najbolja odluka koju sam u svom zivotu donio.Postovanom forumasu "A+A" zelim mnogo strpljenja i zivaca koji ce mu trebati u diskusijama sa "Nevskim" i ostalim nasim "demokratama".Ja ih nisam imao i sada samo ponekad kad se vratim u moj "Srbobran na moru"cisto iz zabave svratim na ovaj forum i kao sto na pocetku rekoh:Kako je divno doci u svoju zemlju i vidjeti da se nista nije promjenilo....

Pozdrav
    A nije lijepo, nije.. Evo svako malo dolazim u meni dragu Njemacku i opet kad prodjem pored nekadasnje stare jevrejske bogomolje u centru Berlina, od koje je samo jedan kamen ostao za sjecanje pored nove, uvijek klimnem glavom po navici onima u uniformi koji i dan danas konstantno paze na sigurnost tog zdanja..Lijepo li ih je vidjeti kako cuvaju sigurnost, red i mir.
    Posmatram grupu Izraelaca veceras, glasni malo vise nego ostali i na njihovom jeziku, radosni, muski sa njihovim kapicama, i prolece mi misao ka onom "kamenu" u blizini, i po neka scena iz filmova o Berlinu nekad, pa o Yad Vashem-u, pa oni tako radosni, slobodni, tu gdje treba da budu jer zele da budu..
    Mozda se kod nas "Organi" reda uspavaju malo od sezone do sezone, pa popuste sa cuvanjem, ali..
    Ali promijenice se sve brzo.. NATO ce to da smiri caskom.. i rogove u vreci ce biti kao bele lale...Tj. kako kazu kao kao Turci u njihovoj "sjevernoj provinciji".
    Zato je jasno da oni koji ne zele da CG udje u NATO, ti prizeljkuju vjeciti problem i muku CG gradjanima. Rogati.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kad će doći vrijeme za manjinska prava Srba (a to je ono što oni traže samo jedan dio njih to ne zna, a drugi se pravi da ne zna) ne zavisi od Crnogoraca, niti od bilo kog drugog. To zavisi isključivo od Srba.

To se, teoretski, može dogoditi već sjutra. U praksi taj proces će se odvijati unutar srpskog naroda u CG tokom 2012. i 2013. Sve će to zavisiti od puno faktora među kojima su i mnogi koji se direktno ne tiču samih Srba niti oni na njih mogu uticati.
    Da li će Srbi (konačno) početi da postaju lojalni građani zavisiće opet od Srba. I u našem, a još više u njihovom interesu je da se to dogodi. Ovo što sad rade je lupanje glavom o zid i bez obzira što ne lupaju našom nego svojom glavom, niti je lijepo gledati sklonog samodestrukciji, niti uopšte takva scena samopovređivanja kreira normalnu i prijatnu atmosferu ostalima koji su prinuđeni da tu žive.

Dužan sam objasniti šta sam mislio pod tim "tek tada kad se Srbi predstave ko nacionalna manjina i zatraže prava koja im pripadaju, će početi pravi problemi"... Ne predviđam naravno nikakve probleme kakve bi većina bila sklona pomisliti, a pogotovo ne sukobe i tenzije. Ipak, nije nikakva tajna da Crnogorci itekako zloupotrebljavaju ovu situaciju srpskog tumaranja i bez da im iko može prigovoriti koriste širom ostavljeni slobodan prostor da Srbima (koji su sada statusom "čardak ni na nebu ni na zemlji") niti priznaju status državotvornog naroda, niti status manjine. U takvoj situaciji, za koju je srpsko ludilo isključivi krivac, Srbi su zapravo više estradno-folklorna kategorija (a i to krajnje jadno izgleda), no ne i pravna činjenica. Za pravo - oni ne postoje.
    Njihov broj danas nije relevantan apsolutno ni u jednom pitanju. Ovako kako su sebe pozicionirali položaj Srba danas je takav da bi sasvim svejedno bilo i da u Crnoj Gori živi 9% ili 49% Srba. U samostalnoj i nezavisnoj Crnoj Gori niti Ustav, niti međunarodna zajednica, ne bi ih prepoznali drugačije već kao nacionalnu manjinu koja odbija javno priznati da je to što jeste i na taj način (umjesto da povuče prava po tom osnovu) se odlučila za samoisključenje iz svih političkih procesa. No. ono što položaj Srba čini potpunom groteskom jeste činjenica da se oni iako "ne priznaju ovo i ono" i šta sve ne, nijesu odlučili i politički samoizolovali, već naprotiv - učestvuju u svim institucijama Crne Gore i tako daju puni legitimitet svemu onom što drugi odlučuju o njima a čime se najdirektnije utiče na njihove živote (od lokalnih pitanja, do državnog nivoa) čime, svjesno ili ne, oni (a to tako izgleda i u očima stranaca koji posmatraju politički život u CG) apsolutno i dominantno opovrgavaju svaku sumnje da demokratija u Crnoj Gori ne funkcioniše kao bilo gdje drugo u Evropi. Za rubriku "vjerovali ili ne"...
    Moja kritika njima je iz samo jednog razloga - što je u preko 2/3 onoga što im se desilo u zadnje 5 godina, krivica isključivo u potezima njihovih političkih predstavnika, koji su igrali za vlast bolje nego što bi sama vlast ikada uspjela vlastitom pameću i snagama. Istorija Srba u CG je istorija propuštenih šansi i istorija autogolova.
    Već sam rekao, jedina dilema koju ja imam i posebno u zadnje vrijeme pokušavam da dokučim jeste ne bi li sebi odgovorio na ovaj paradoks - da li crnogorski Srbi zaista duboko vjeruju da su Srbi ili zapravo svjesno idu u samoukinuće, a pritom traže najbolji izgovor za svoju propast kako bi se pred sobom opravdali zašto su (u tako kratkom vremenu nekoliko puta) pretrčali?
    Da me neko 2003. pitao "da li ti ljudi vjeruju čvrsto da su Srbi?" odgovorio bih "Da!"... Danas,... više nijesam siguran... Sve to mi više izgleda kao neki jeftini pomodarski inat kojim se nekom prkosi a da se zapravo i ne zna zašto ili se to čini iz nekih potpuno apsurdnih i prozaičnih razloga.

Kako god bilo, Srbima će u CG biti onako kako sebi obezbijede. Samo jedan potez povlačenja prava po osnovu statusa nacionalne manjine donio im je samo za prošlu godinu preko 533 000 eura iz Fonda za manjine. U odnosu na njih svi drugi su dobili ostatke sa stola. Ja se samo pitam šta bi sve Srbi mogli da potražuju kad bi počeli da povlače sve ono što im garantuje čl. 79 Ustava, a koji mogu koristiti samo ako se deklarišu kao manjina?? Nema toga ko bi ih tada u tome mogao onemogućiti, a nisam baš siguran da bi mi Crnogorci (baš kao ni drugi) to sa zadovoljstvom i oduševljenjem gledali. No, svidjelo nam se to ili ne, to ne bi mogli ometati sem ukoliko ne želimo da na svom vratu imamo sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave (i) pravima manjina. Zato (ukoliko nam nije mučno da gledamo Srbe koji nas žele kazniti tako što će tući vlastitom glavom u zid) uživajmo u ovom ničim izazvanom i ničim zasluženom trenutku potpune dominacije, iako na individualnom planu malo koji Crnogorac ima suštinski neku vajdu od toga.
    Nemojmo se previše zanositi - makar za taj osjećaj da nas je u CG najmanje 80% u stanovništvu zahvalnost dugujemo isključivo njima.
    Капа доле Ел ре. Ствар стоји управо тако. Зато се и иде у обнову СНС-а, и мањински статус и права загарантована уставом, члан 79 су оно што ће СНС тражити као минимум са којим нема трговине. Ми за нас- Срби нису на продају!
    Code:
    СТВАР НИЈЕ КЛАСНА ВЕЋ ХОЛОГРАФСКА!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Мало црногорског зачињеног национализма:
    Code:
    СТВАР НИЈЕ КЛАСНА ВЕЋ ХОЛОГРАФСКА!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by nevski View Post
    Мало црногорског зачињеног национализма:
    A što je ovo majko mila...AHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Koje sve gluposti nećemo spravit i napravit. baš sam iznenađen (ako se ne varam) glas naratora pripada vrlom eks ministru kulture...divno,divno

Uzgred koja je to statistika koja govori da su CG-ovci najvisočiji na svijetu?

Baš tradicionalna trpeza, onako sa sve ananasom. CG-ovci su stara aristokratija, mango,ananas,banana za sve se to znali i prije Ante Markovića,za razliku od ostalih.

Page 14 of 33 FirstFirst ... 410111213141516171824 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)