View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 39 of 42 FirstFirst ... 293536373839404142 LastLast
Results 951 to 975 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Thanks Thanks Given 
    1,041
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Ajde ne budite smiješni! Ustavni sud će odlučivati o nazivu predmeta!?
    Možda bi trebali provjeriti bi li umjesto matematike po našem Ustavu više odgovarao naziv račun, a možda čak i računj.
    Na kraju će "dogovorit" neko rješenje koje će kasnije svi da obesmišljavaju.
    Opozicija se trebala "zakopat" za rešenje maternji jezik i književnost i ni makac.
    Pa neka ga provjere na Ustavnom sudu.
    С обзиром да знам како мисле судије УС, лако ће се прогласит надлежним за оцјену уставности тог закона.
    Потпуно си у праву, опозиција је могла да спријечи манипулацију власти једино захтијевањем Матерњег језика, али би то довело до нових избора, који никако не одговарају опозицији, ДПС би ојачао, ПЗП и Нова ослабили, а послије тих избора могло би се лакше доћи до 2/3 за изборни закон у комбинацији са Албанцима.
    Свеједно опозиција срља у безусловну капитулацију.
    Ипак највећи пораз ће доживјети српски пројекат у Црној Гори, а не сама опозиција.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Da razrijesimo, evo nadjoh...

http://www.ustavnisudcg.co.me/slike/...nadleznost.htm

Prema Ustavu Crne Gore (član 149) Ustavni sud:

- odlučuje o saglasnosti zakona sa Ustavom i potvrdjenim i objavljenim medjunarodnim ugovorima;

- o saglasnosti drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i zakonom;

- ...

-------------------------------------------------

Dakle, ovo drugo se vjerovatno odnosi i na podzakonske akte tipa imena predmeta u skolama itd.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Mislim da je vec previse komentra koje treba 'preseliti'. Pokusacu da pomognem: https://forum.cdm.me/showthread.php?...e-i-Crna-Lista

Da se vratimo temi... Zanima me koliko padeza ima u Crnogorskom jeziku (ili u Crnogorski jezik, pardon)?
    "Abrazame para que piense alguna vez en ti..."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Sirenita View Post
    Mislim da je vec previse komentra koje treba 'preseliti'. Pokusacu da pomognem: https://forum.cdm.me/showthread.php?...e-i-Crna-Lista

Da se vratimo temi... Zanima me koliko padeza ima u Crnogorskom jeziku (ili u Crnogorski jezik, pardon)?
    Sedam.
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Rave92 View Post
    Sedam.
    A, je l' ispravno ovo u zagradi, ovo van zagrade ili oboje?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Samo da pozdravim Turcina Harisa i da se odjavim!

All the best!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Evo i ja da pozdravim i cestitam Ustav Hercegovine gospodinu Hercegovcu na sluzbenom gostovanju u PG. Ko o cemu.. o Ustavu oni koji ga nemaju.. Krajisnici, Hercegovci, Kosovci itd. Pa su na tantalove muke od Ustava CG.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

A, je l' ispravno ovo u zagradi, ovo van zagrade ili oboje?
    "u Crnogorskom jeziku", mada ja nijesam lingvisticar, tako da sve ovo moras uzeti sa rezervom .

Quote Originally Posted by Hercegovac PG View Post

All the best!
    Pokazite prave face, vrijeme vam je bilo.

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Vazi, hvala puno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hercegovac PG View Post

All the best!
    :biggrin: Na kraju vam se sve svede na ovo, zar ne.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Vazi, hvala puno.
    Nema na cemu, i drugi put .

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sedam. Ali sam ja za to da se broj padeza podesi govoru kojim je pisa Njegos i kojim pricaju svi Crnogorci izuzev zapadne Crne Gore, jer se tamo prica sa 7 padeza. Mislim da bi trebalo dozvolit da su zvanicne obije varijante.

http://www.vijesti.me/vijesti/dogovo...i-clanak-36931

KONAČNO KRAJ AGONIJE?

Dogovor na vidiku: Crnogorski; srpski, bosanski, hrvatski

Uvecaj!
    A možda bi moglo @ (Foto: Savo Prelević)

Izborni zakon mogao bi biti usvojen na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore ako SNP i Pokret za promjene potvrde da je za njih prihvatljivo da se nastavni predmet u školama nazove “Crnogorski; srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnosti”.
    To rješenje izbilo je u prvi plan, nakon što je u srijedu popodne premijer Igor Lukšić odbio ideju SNP-a, Nove i PzP-a da se nastavni predmet zove Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, jer kako je navedeno iz Vlade, opozicioni predlog u sebi sadrži neprihvatljive elemente.

Prije toga je opozicija odbacila predlog DPS-a da ime nastavnog predmeta bude “Crnogorski/srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost”.
    Prema izvorima iz vladajuće koalicije lider SNP Srđan Milić “dao je saglasnost” na predlog da se predmet nazove “Crnogorski; srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnosti”, što je prihvatljivo i za PzP, za razliku od Nove.
    Milić je, kako tvrde izvori “Vijesti”, rekao da će tokom srijede veče i četvrtka ujutru lobirati da taj predlog prihvati poslanički klub SNP, kao i Nova.

Last edited by Peko; 08-09-11 at 09:10.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prebrzo raste topic pa ostadoh dužan objašnjenje nihilu za komentar od prije par stranica:

Boldovao sam dio posta u kome se kaže da većina opozicije ne bi imala ništa protiv nezavisne Crne Gore i da su protiv nje bili samo zato što je DPS želio da napravi privatnu državu (iako jeste želio da napravi privatnu državu, samo što je laž da se oni ovako ponašaju zbog toga). Za to sam rekao da je izmišljotina, a ne za tvrdnju da DPS izjednačava sebe sa državom. Ako se malo pažljivije pogleda, upravo je i sama opozicija izjednačila DPS sa državom, boreći se protiv stvaranja države da bi se, navodno, borila samo protiv DPS-a. To je makar očigledno. Što se tiče priče o optužnicama protiv Mila, italijanskim aferama, S.Č. i slično, tu mi nikoga žao nije, to neka se nastavi, ako može. I to i priča o prsloj ekonomiji, siromaštvu, korupciji, organizovanom kriminalu... Ali ne, to ni vlastima ni opoziciji nije prioritet.

I ta fora da je glas koji ne ide ovoj opoziciji glas za DPS - seljačka je. Nikad glasati za njih neću (DPS ili ovu opoziciju), sebe ću lagati da glas dat raznim letačima ili vanparlamentarnim strankama može nekad nešto promijeniti. Da sebe lažem da je ova opozicija vrijedna glasa - nisam baš toliki lažov.

Da ne bude potpuno van teme, ovaj predlog sa tačkom i zarezom je, makar se meni čini, gora varijanata za Srbe od one koju su odbili.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Milić i Mandić poslali su emisare po odborima,čak i kod popova ,da se prihvati ; sa naglaskom "na ozbiljnost sitaucije".Evo se ismijah,mislio sam da je novinski trač ali je živa istina....

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Milic ce imati zescih problema da objasni svojim clanovima - kako to da mu ";" odgovara, a "/" ne. I gdje je tu garantovana ravnopravnost, ako je po njemu u prethodnom predlogu nije bilo.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    2,335
    Thanks Thanks Received 
    5,884
    Thanked in
    2,049 Posts

Mislim da bi Medo treba da izvadi iz rukava neki znak kao npr: ż

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

mozda zarez simbolizuje ravnu, a tacka kosu crtu, pa je tako tacka zarez u stvari kompromis, taman na pola puta

sklona sam, od otvaranja jezickog pitanja, da ga posmatram iskljucivo kao teatarski performans u kome je akterima unaprijed poznat ishod iako publici mozda i nije, ali me opet srpske stranke iznenadjuju svojom nesposobnoscu da izvuku za sebe makar malo bolju poziciju pred glasacima.

crnogorsko-srpska podjela je ujedno blagoslov i prokletstvo za politicke stranke. ovo prvo, jer su na njoj pozicionirane, a ovo drugo, jer su se na postojecem diskursu toliko zacementirale da sebi otezavaju (nuzan) prelazak na gradjanskiji koncept. paradoksalno s obzirom na pocetne pozicije, snp se u toj tranziciji snalazi mozda i bolje nego pzp. medojevic je kolosalno (politicki) glup.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Luksic odbio i tacka zarez reshenje. SNP glasa za zakon u nacelu, a ostavlja josh nekoliko sati da se postigne dogovor, ukoliko ga ne bude, Izborni zakon nece biti usvojen.

http://www.cafemontenegro.com/index....23&news=196675
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by skobalj View Post
    Boldovao sam dio posta u kome se kaže da većina opozicije ne bi imala ništa protiv nezavisne Crne Gore i da su protiv nje bili samo zato što je DPS želio da napravi privatnu državu (iako jeste želio da napravi privatnu državu, samo što je laž da se oni ovako ponašaju zbog toga). Za to sam rekao da je izmišljotina, a ne za tvrdnju da DPS izjednačava sebe sa državom. Ako se malo pažljivije pogleda, upravo je i sama opozicija izjednačila DPS sa državom, boreći se protiv stvaranja države da bi se, navodno, borila samo protiv DPS-a.
    Opozicija se svugdje pa tako i u CG bori da postane vlast, i sve prvenstveno čini zbog tog cilja, tako da optuživati opoziciju da se bori protiv države u kojoj želi da bude na vlasti predstavlja besmislicu, pošto bi to značilo da se bore protiv toga da budu na vlasti. Opozicija se uvijek bori protiv aktuelne vlasti, tj. pokušava da zauzme njeno mjesto. Tvrdnja vlasti da je opozicija protiv države ako se bori protiv aktuelne državne vlasti, tj. partije na vlasti je laž, jer se promjenom vlasti ne mijenja država već državna vlast. Pošto je državna vlast po mjeri vlastitih političkih potreba kreirala državne simobole, jezik, institucije, zakone itd. ne uzimajući u obzir da oni moraju biti po mjeri građana, a ne po mjeri njihovih političkih potreba, onda na sceni imamo poznatu komunističku praksu da se država izjednačava sa partijom na vlasti. Ne kažem da je opozicija dobra ili bolja od vlasti, niti me to poređenje uopšte interesuje, ni kadrovski ni programski, već me interesuje osnovni demokratski princip, a to je smjenjivost vlasti. Stanje u CG nije proizvod demokratskih promjena i procesa, već kreacija apsolutne vlasti koja je direktni potomak autoritarne partijske vlasti iz vremena socijalizma. Sve kad bi predstavnici vlasti htjeli da njeguju demokratiju i ljudska prava, da stvarajmu pravnu državu i sl. to ne bi mogli sa pozicije koju imau, jer monopolišu državom. Osnova demokratske države i društva je u ukidanju monopola. Poređenja radi, strukturu vladajuće partije možemo porediti sa trabantom u kojeg pokušavaju da budže raketni motor, kojeg šminkaju i kinđure, a koji ne samo da ne ide brže i bolje već jedva ide, više na guranje, nego pomoću motora. ... Hoću reći, da je razvlašćivanje DPS za CG neophodno kao i kupovina novog automobila. CG sa DPS strukturom ne može da se razvija, baš kao što stari automobil ne može da ide brzo, ma koliko ga uljepšavali. ... I da ponovim, opozicija se uvijek bori za vlast u državi, a ne protiv države, jer bi to značilo da se bori i protiv mogućnosti da osvoji vlast. Može se govoriti o različitim oblicima državnog ustrojstva, statusa i sl., ali nikako i protiv državnosti kao takve.
    Quote Originally Posted by skobalj View Post
    I ta fora da je glas koji ne ide ovoj opoziciji glas za DPS - seljačka je. Nikad glasati za njih neću (DPS ili ovu opoziciju), sebe ću lagati da glas dat raznim letačima ili vanparlamentarnim strankama može nekad nešto promijeniti. Da sebe lažem da je ova opozicija vrijedna glasa - nisam baš toliki lažov.
    To niti je fora, a još manje seljačka, već elementarna činjenica. Druga stvar je što to neko ne kapira. DPS ima svoju mašineriju koja uvijek glasa, opozicija nema, a razlog je više nego očigledan: DPS može da kupi glasove zato što su uzurpirali državne resurse za svoje političke potrebe, a to opozicija nema, niti može da ima. ... Lagati bilo koga, a posebno sebe samog, sigurno ne vodi rješavanju problema. I baš time što će se glas dati nekome za koga se zna da neće ni na koji način nauditi vlasti, je bačen glas, odnosno, pomaganje vlasti da opstane takva kakva jeste. No, svako ima pravo da čini što misli da treba da čini, bez obzira što to ne doprinosi ni njemu ni drugima. ... Opozicija nije vrijedna glasa, ali je razvlašćivanje DPS od velike važnosti za CG i stvaranje ne samo bolje opozicije, već i vlasti, a naročito demokratske države. ...
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Luksic odbio i tacka zarez reshenje. SNP glasa za zakon u nacelu, a ostavlja josh nekoliko sati da se postigne dogovor, ukoliko ga ne bude, Izborni zakon nece biti usvojen.

Znaci samo "crnogorski jezik i knjizevnost" sve ostalo je nalik na frankenstajna. Kad se Ustav donosio Krivokapic je predlaga da se zajednicki jezik zove "juznoslovenski" oni su odbili i neka se sad pokriju ushima.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post

Mislim da je u clanku nesto pogresno interpretirano. Dakle, ";", makar se meni cini, nije bio jedan od predloga opozicije pa da bi ga Luksic odbio...? Ja koliko skontah, to su i DPS i SNP i PZP prihvatili sinoc, ali Nova nije...

edit: http://www.portalanalitika.me/politi...log-vlade.html evo, cak i ovdje pise da je to bio predlog Vlade.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Mislim da je u clanku nesto pogresno interpretirano. Dakle, ";", makar se meni cini, nije bio jedan od predloga opozicije pa da bi ga Luksic odbio...? Ja koliko skontah, to su i DPS i SNP i PZP prihvatili sinoc, ali Nova nije...

edit: http://www.portalanalitika.me/politi...log-vlade.html evo, cak i ovdje pise da je to bio predlog Vlade.
    Ne znam, Milic je rekao da je to bio jedan od predloga opozicije...Moguce da je to bio njihov pa su se dogovorili da ga vlada "predlozi"...Ocigledno je da ne postoji politicka volja ni u DPS-u ni u SNP-u(PzP i Nova su tu prilicno autirani) da se do dogovora dodje,da partije ne podrzavaju Milica i Luksica, i da to koci sve. Ovo je mislim i definitivno ekser u kovceg izbornom zakonu i, za neko, bojim se duzhe vrijeme, integracijama.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mauer na konferenciji za štampu:šta to znači "u nacheluu"
    to ti je da oće da se hebu a neće da im ulazi,no mu to prevoditeljka šapnu kulturnije
    Last edited by minjo; 08-09-11 at 12:51.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znači poenta je da opozicija jeste za nezavisnu Crnu Goru, samo što je DPS primorao da se okrene Srbiji? Da je LSCG opstao i bio na vlasti u vrijeme referenduma, opozicija ne bi imala ništa protiv?

Što se tiče ukidanja monopola, tu se slažemo. Ono oko čega se, pretpostavljam, nećemo složiti jeste da je decenijama unazad u CG bio na snazi monopol, samo što je taj monopol nad upravljanjem Crnom Gorom bio u rukama ljudi van Crne Gore. Ja iskreno vjerujem da ovoj opoziciji ni dolazak na vlast ne bi značio ništa ako ta vlast, ako je ikako moguće, ne bi bila pod pokroviteljstvom Srbije (bilo direktno, u nekoj formi zajednice, bilo vođenjem politike koja u prvi plan stavlja interese Srbije). Ako ti možeš da budeš iskren u svojoj tvrdnji da je opozicija, u suštini, za nezavisnu Crnu Goru (ali ne deklarišu se tako jer se bore protiv DPS-a), i ako možeš iskren da budeš u tvrdnji da opozicija ne bi radila na gubljenju suvereniteta, ne mogu ništa drugo da kažem sem da mislim da si u zabludi. Pa oni i ne priznaju da su Crnogorci poseban narod, osim kad to treba da se iskoristi za ostvarivanje pojedinog prava

S konja na magarca se ne silazi, čak ni kad je konj lipsavina jedna obična. A ja sam nikad nisam ni na toga konja jahao.

Kao što rekoh, najbolje bi bilo da svi ovi čije njuške godinama gledamo po televiziji treba da se neđe izgube, pa tek onda da se gleda šta je ostalo. Šta meni znači što u svim partijama ima poštenih i sposobnih ljudi kad služe samo za šminku?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Page 39 of 42 FirstFirst ... 293536373839404142 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)