View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 38 of 42 FirstFirst ... 28343536373839404142 LastLast
Results 926 to 950 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by minjo View Post
    Politika - Vijesti
    Mogući kompromis: Crnogorski; srpski, bosanski i hrvatski?

07. septembar 2011.
    Crnogorska opozicija ozbiljno razmatra kompromisni prijedlog vladajuće koalicije po kojem bi se nastavni program u školama nazvao Crnogorski; srpski, bosanski jezik i književnost, saznaje Portal Analitika od više izvora iz vlasti i opozicije.
    Izvori Portala Analitika su saopštili da je u pitanju prijedlog koji je najviše približio suprostavljene stavove vlasti i opozicije o nazivu nastavnog predmeta u školama.
    - Ukoliko bi opozicija prihvatila kompromisni prijedlog, prema saznajima Portala Analitika, pristupilo bi se potpisivanju Političkog dogovora po kojem bi bila izabrana komisija koja bi u određenom roku pripremila nastavni plan i program za taj nastavni predmet.
    Premijer Lukšić je danas indirektno odbio prijedlog opozicije da se nastavni predmet nazove Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, jer kako je navedeno, u svom sadržaju ima neprihvatljive elemente.
    Crnogorski parlament je danas nakon načelne rasprave za sjutra odložio glasanje o izbornom zakonu.
    Za usvajanje izbornog zakona, što je prvi uslov Brisela da Crna Gora dobije datum pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.
    Apsolutno mi nije jasno koja je sustinska razlika izmedju crnogorski/srpski, bosanski... i crnogorski; srpski, bosanski...
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A što ne bi đeca učila u školu pomalo i Albanski?
    To je jedini PRAVI drugačiji jezik koji je domicilan ođe....
    Meni je npr krivo što ne znam ništa na Albanski. A i ne volim kad pričaju oko mene a ja nemam blage veze što se priča....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Apsolutno mi nije jasno koja je sustinska razlika izmedju crnogorski/srpski, bosanski... i crnogorski; srpski, bosanski...
    Nema sustinske razlike, zbog toga bi me cudilo da opozicija ovo prihvati. Ako odbije neka ostane samo crnogorski jezik i svi zadovoljni.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Edza View Post
    Meni je npr krivo što ne znam ništa na Albanski. A i ne volim kad pričaju oko mene a ja nemam blage veze što se priča....
    Apsolutno se slazem.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Neka,ne pomamljuljte ih,vele da Milić danas nije na pregovorima nego je online u pregovorima
    U kako dobar dogovor,svaka čast opoziciji,odlično,taj rad dajte!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

sto da ne, ucili smo i mi moj ocka ima konjicka dva i tutunoberacite

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by istorijska licnost View Post
    sto da ne, ucili smo i mi moj ocka ima konjicka dva i tutunoberacite
    a?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

prva je slovenacka, a druga makedonska pjesma

ili si premlad, ili se prestar, kad to nisi ucio u skoli
    (salim se, naravno. slucajno sam ih upamtila iz osnovne skole)

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

Misli da bi trebali i Grke da ispostujemo
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Nema sustinske razlike, zbog toga bi me cudilo da opozicija ovo prihvati. Ako odbije neka ostane samo crnogorski jezik i svi zadovoljni.
    Razlike su drastične, samo ih oni koji nijesu pravnici nijesu u stanju ni vidjeti... Evo mog posljednjeg poklona dragim prijateljima sa ovog foruma.
    Pravna leksika (jezik prava) standardizovana prema EVRONIM-u, višejezičnoj terminološkoj bazi
    .
    Interpunkcijski znaci
    (nećemo sve, već samo one koji su bili predmet pregovora)

Kosa crta ( / ) - se u srednjem vijeku upotrebljavala umjesto zareza. Već dugo ona se koristi da označi u zakonskom (ili bilo kom pravnom tekstu) da su dva podatka odijeljena kosom crtom iste vrijednosti.
    Crtica (―, –) je koji se koristi za označavanje naglašenijeg odboja od zareza, i povezuje dijelove rečenice. Može doći umjesto navodnika, zagrade ili dvije tačke. Treba praviti razliku između crte i spojnice (koja se koristi za dvosložne riječi)
    Tačka sa zarezom ( ; ) je znak koji ima vrijednost između tačke i zareza. Koristi se na mjestima gdje bi tačka prejako odijelila rečenične ili značenjske dijelove, a gdje bi zarez to preslabo učinio.

----------------------------------------------------------------------------------------

Zaključak šta je po opoziciju (kad se već upuštila u igru interpunkcijskim znakovima) bilo bolje - izvedite sami.
    Last edited by El Re; 07-09-11 at 21:24.

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

trebaju da stave .!. izmedju...i tako ga pokazuju narodu eo 20 godina
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    trebaju da stave .!. izmedju...i tako ga pokazuju narodu eo 20 godina
    Moze i to naravno, ali ipak, da bi dokazali da smo okrenuti buducnosti i modernim tehnologijama, da stavimo @ izmedju, pa neka tumaci kako ko oce
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Poštovana upravo CdM-a i dragi prijatelji koje sam stekao i s kojima sam se družio ovdje,

Prije nekih sat vremena doživio sam meni lično jako neprijatno iznenađenje da se izvjesni pozorišni moderator umiješa u moderiranje na pdf-u "Politika". Pdf. "Politika" je onaj na koji sam rado dolazio, družio se s dragim ljudima, razmjenjivao mišljenje i pokušavao dati svoj skroman doprinos kvalitetu rasprave. Ne mali broj puta tokom svih ovih godina bio sam vrlo grubo napadnut, čak i vrijeđan, no koliko sam god mogao trudio sam se uzdržati da uzvratim vjerujući da će moderator/i reagovati. Uglavnom je i bilo tako, na čemu iznad svega želim da se zahvalim Hariju za koga smatram da je jedini (makar dokazano) sposoban da moderira na ovom teškom i najnezahvalnijem pdf-u.
    Ipak, trudim se da pamtim samo ono lijepo što je obilježilo moj boravak na ovom Forumu, a toga je zaista bilo puno.

Sujeta i nedoraslost mladog moderatora koji se nije uzdržao i odlučio da svoju zamjerku prenese nadležnom moderatoru koji je bio aktivan i prisutan, već se upustio u moderiranje pdf-om sam, stavljajući svoj srpski politički sentiment ispred vlastite samokontrole, rezultirali su time da se sa mnom započne nekakva igra "infraction"-a.
    Moram priznati da i pored višegodišnjeg iskustva večeras sam prvi put saznao da moderatori sa drugih pdf-a mogu potpuno na ravnoj nozi dijeliti famozne "infraction"-e đe im padne na pamet, (dakle, ne samo na svom pdf-u) a ne kako sam ja mislio da takvo pravo (generalne supervizije) imaju isključivo administratori.
    Za mene ovakvo ovlaštenje nije samo nelogično, nego i neprihvatljivo i pod tim uslovom (da mi kom god moderatoru padne na pamet dijeli kartone, samo zato što politički drugačije misli) ne vidim smisao svog daljeg učešća. I na fudbalskoj utakmici nema 30 sudija već pravo na kartone pripada samo jednom.

Iz tog razloga želim od srca da se zahvalim Upravi CdM-a koja mi je svih ovih godina omogućila ovo jedinstveno zadovoljstvo druženja i javne riječi, ali i svim dobrim i dragim ljudima koji ovdje dolaze, koje sam rado čitao i koji svojim postovima pomažu da CdM bude ono što jeste.

Posebnu zahvalnost, nakon svih ovih godina, želim iskazati Hariju i svim mojim prijateljima, kao i svima onima koji su me podržavali, ohrabrivali da pišem i rado čitali.
    Ukoliko u tome ne budem onemogućen, svima vama ostajem dostupan na PM-u, a ja ću se, u mjeri koliko mi to obaveze dozvole, potruditi da provjeravam poštu makar s vremena na vrijeme i svakom odgovorim.

Još jednom, hvala timu koji stoji iza CdM-a i hvala svima,
    El Re

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by nihil View Post
    Sve dok procrnogorski glasači koji su protiv DPS ne budu stupili u koaliciju sa opozicijom nema smjene DPS. Prica o jeziku je samo sredstvo potpirivanja sukoba izmedju Srba i Crnogoraca u CG na kojoj profitira DPS. To je odavno uvidio LSCG. Ujedinjenje svih opozicionih snaga u CG sa ciljem razvlašćivanja DPS, jedini je način da se prekine sa ovim besmislenim razmiricama u CG.
    Nikada, sa ljudima koji otvoreno negiraju sve sto ima veze sa Crnom Gorom. Ne bi tako davno kada je Mandic prognozirao 50% Srba i sl. izjave. Sa takvima nikad sigurno.

Quote Originally Posted by nihil View Post
    Te priče da je opozicija opozicija državi je izmislio DPS jer je sebe poistovijetio sa državom. Opozicija je heterogena i najveći dio ne bi bio protiv osamostaljivanja CG da DPS nije državu izjednačio sa sobom, tj. od CG napravio privatnu DPS državu u kojoj nikada niko nije vladao osim DPS. ... LSCG kada je pozivao da se raspiše referendumu DPS nije htio zato što mu to nije odgovaralo, tj. u oba slučaja, bilo da je tada izglasana nezavisnost ili ne, DPS bi izgubio vlast, jer bi u slučaju izglasavanja nezavisnosti LSCG bio u političkoj prednosti, a u drugom slučaju bi prosrpske stranke bile u prednosti. ... No, šta je bilo bilo je, i sada imamo neku drugu realnost, a ona je da niko osim eventualno, mada sumnjam da bi i oni, ove Mandićeve partije u CG ne bi tražio povratak na staro, tj. referendum o državnosti. Ko god bi se našao na vlasti radio bi na tome da ojača vlast, a ne da je oslabi, a ukidanjem državnosti se slabi vlast. ... Prema tome, sve opozicione snage imaju šansu da smijene vlast samo ukoliko se udruže, jer je DPS u posjedu svih državnih instrumenata da vlast održava na nelegalan način. Tako će u jednom slučaju uvesti u škole maternji protiv važećeg Ustava, a u drugom neće prihvatiti isti taj naziv pozivajući kako je to protivustavno. Vlast koja sama tumači zakone kako joj se svidi krši zakone i Ustav, tj. ona je time van zakona, nelegalna i kriminalna.
    Kao da mi ne vidimo sta se sve desava, i sta sve izjavljuju i kako djeluju jos od samog referenduma. Da ne pricamo tek o periodu prije referenduma. Nije to DPS izmislio, oni su sami taj naziv prihvatili, i to sa ponosom.

Politika - Vijesti
    07. septembar 2011.
    Crnogorska opozicija ozbiljno razmatra kompromisni prijedlog vladajuće koalicije po kojem bi se nastavni program u školama nazvao Crnogorski; srpski, bosanski jezik i književnost, saznaje Portal Analitika od više izvora iz vlasti i opozicije.
    Izvori Portala Analitika su saopštili da je u pitanju prijedlog koji je najviše približio suprostavljene stavove vlasti i opozicije o nazivu nastavnog predmeta u školama.
    - Ukoliko bi opozicija prihvatila kompromisni prijedlog, prema saznajima Portala Analitika, pristupilo bi se potpisivanju Političkog dogovora po kojem bi bila izabrana komisija koja bi u određenom roku pripremila nastavni plan i program za taj nastavni predmet.
    Premijer Lukšić je danas indirektno odbio prijedlog opozicije da se nastavni predmet nazove Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, jer kako je navedeno, u svom sadržaju ima neprihvatljive elemente.
    Crnogorski parlament je danas nakon načelne rasprave za sjutra odložio glasanje o izbornom zakonu.
    Za usvajanje izbornog zakona, što je prvi uslov Brisela da Crna Gora dobije datum pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.
    Nije go*no nego se pas po*rao...

Neka,ne pomamljuljte ih,vele da Milić danas nije na pregovorima nego je online u pregovorima
    U kako dobar dogovor,svaka čast opoziciji,odlično,taj rad dajte!
    Lajkuju li jedni drugima status?

"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovo sa tačkom i zarezom je namigivanje srpskom. :lolblue:
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ada i meni su dali po prknu El Re, mada zasluženo ... Hari me dobro izdevetao tim infrakcijama. žalili su mu se na mene da vrijeđam i tako... zasluženo? vjerovatno. pametno? sigurno. mir u kafani a ja panjat ću se oporavit od pruta. nije lako moderisati ovakav forum a ponajmanje zadovoljiti prilike unutar samog tima.

žao mi je viđeti da si dobio kaznu jer mislim da nije sazlužena i siguran sam da se neće ponoviti. u stvari mislim da je bezočno tebi dati negativne poene jer uložiš stvaran trud u svoje pisanje i 99% si pristojniji nego većina ovđe a od mene i kad spim ... a pristojniji si od ovih koji ne poznaju razliku između zareza i crtice i kose... u bilo čemu... a kamoli najvišem pravnom aktu jedne DRŽAVE!?

sve će to pozlatiti 3M... džoni mijenjaj pjesmi naslov... zbog čega primatima nikad ne...

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

Po ovom prvom predlogu postoje tri jezika (da se tako izrazim):
    1. crnogorski/ srpski
    2. bosanski
    3. hrvatski

A po drugom dva:
    1. crnogorski
    2. srpski, bosanski, hrvatski

Thanks Thanks Given 
    1,041
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by chucknorris View Post
    Po ovom prvom predlogu postoje tri jezika (da se tako izrazim):
    1. crnogorski/ srpski
    2. bosanski
    3. hrvatski

A po drugom dva:
    1. crnogorski
    2. srpski, bosanski, hrvatski
    Ја сам за договор.Ова прва варијанта можда вама и изгледа као равноправније ријешење, али нема шансе да прође на уставни суд.
    Зато мислим да је много важније да се борите за то да српски буде заступљенији у наставном плану и програму, него да се борите за име предмета, тј. за неко неуставно ријешење, које ће пасти на уставном суду за пар мјесеци и вратити вас на почетак.Али тада ће изборни закон бити усвојен, па неће моћи да се уцјењује....
    Last edited by BAR; 07-09-11 at 22:44.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Ја сам за договор.Ова прва варијанта можда вама и изгледа као равноправније ријешење, али нема шансе да прође на уставни суд.
    Зато мислим да је много важније да се борите за то да српски буде заступљенији у наставном плану и програму, него да се борите за име предмета, тј. за неко неуставно ријешење, које ће пасти на уставном суду за пар мјесеци и вратити вас на почетак.Али тада ће изборни закон бити усвојен, па неће моћи да се уцјењује....
    Ne borim se ja nizašta. Ja pričam crnogorski, ali nikako ga ne zborim.

Thanks Thanks Given 
    2,548
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Ajde ne budite smiješni! Ustavni sud će odlučivati o nazivu predmeta!?
    Možda bi trebali provjeriti bi li umjesto matematike po našem Ustavu više odgovarao naziv račun, a možda čak i računj.
    Na kraju će "dogovorit" neko rješenje koje će kasnije svi da obesmišljavaju.
    Opozicija se trebala "zakopat" za rešenje maternji jezik i književnost i ni makac.
    Pa neka ga provjere na Ustavnom sudu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Vala Stradivari kako se godj dogovore ja sam srecan sto ti odustade od onoga da ne placas kazene pa da ides u zatvor... Jer bi bila paśa sramota da ti ne donesemo nerandze u tu relaks kuću, a ja bi se boja tamo uć. Tako mi bog pomoga prije bih ti ih ja donio ili ovaj Grof od Rovaca no ovi sto se odje slazu s tobom

Thanks Thanks Given 
    1,041
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by chucknorris View Post
    Ne borim se ja nizašta. Ja pričam crnogorski, ali nikako ga ne zborim.
    Помислио сам због аватара, али није битно...ја сам стара школа, на јавним мјестима говорим, а у кући и на улици зборим црногорски
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

US English
    UK English
    Australian English
    Jamaica English ( Im back to my roots man)

Svi su Engleski dialekti i sve zemlje su bile kolonije. Mi nismo bili kolonija već federacija (doduše CG je jedno vrijeme bila okupirana od strane Srbije ali nećemo sad o tome). To što se Srbija samo proglasila za lidera ne znači
    Srbija = Jugoslavija i to ne daje Srbima za pravo da proglase copyright na jezik

Crnogorski je različitiji od Srpskog nego Hrvatski
    Možda neki ne znaju ili neće da znaju ali slovo Ś je u Crnoj Gori postojalo u Ćirilici(nema 100 godina od kako se zadnji put koristilo), znači Crnogorci su imali i svoje pismo. Normalni Hrvatski(bez novotarija) se od Srpskog razlikuje samo po nekim izrazima i ijekavici(koju takođe Srbi prisvajaju kao njihov izum) dok sve drugo dijele (gramatiku i pismo)
    Last edited by Rakun; 07-09-11 at 23:14.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Laicko pitanje: da li Ustavni sud moze da se izjasnjava i odlucuje o necemu sto je podzakonski akt (konkretno ime predmeta)? Jer Zakon je vec usvojen, i ime predmeta se tu ne pominje...
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    US English
    UK English
    Australian English
    Jamaica English ( Im back to my roots man)

Svi su Engleski dialekti i sve zemlje su bile kolonije. Mi nismo bili kolonija već federacija (doduše CG je jedno vrijeme bila okupirana od strane Srbije ali nećemo sad o tome). To što se Srbija samo proglasila za lidera ne znači
    Srbija = Jugoslavija i to ne daje Srbima za pravo da proglase copyright na jezik

Crnogorski je različitiji od Srpskog nego Hrvatski
    Možda neki ne znaju ili neće da znaju ali slovo Ś je u Crnoj Gori postojalo u Ćirilici(nema 100 godina od kako se zadnji put koristilo), znači Crnogorci su imali i svoje pismo. Normalni Hrvatski(bez novotarija) se od Srpskog razlikuje samo po nekim izrazima dok sve drugo dijele (gramatiku i pismo)
    Nijesi me razumio, ja nijesam to pitao - nego konkretno, koja je sustinska razlika izmedju dva predloga u pregovorima za ime jezika?
    Just to slip the skin...

Page 38 of 42 FirstFirst ... 28343536373839404142 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)