View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 28 of 42 FirstFirst ... 1824252627282930313238 ... LastLast
Results 676 to 700 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by ssin View Post
    Pretpostavljam da to onda utice i na procente wannabe Crnogoraca, Hrvata, Bosnjaka, Muslimana i tako dalje?
    Naravno
    Smanjuje se broj Muslimana -> raste broj "Bošnjaka"
    Smanjuje se broj Srba -> raste broj Crnogoraca.Prošlih godina je bilo obrnuto. Rastao je broj Srba na račun broja Crnogoraca (za vrijeme Srpskih ratova u EX YU broj Srba u Crnoj Gori se povećao 5x)
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    2,547
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Izgleda da ćemo na kraju svi biti pomalo nezadovoljni.
    Predmet Maternji jezik i književnost, pa upiš koji hoćeš (srpski, crnogorski, bosanski, hrvatski), a nastava na crnogorskom kao službenom, odnosno srpskom kao jeziku u službenoj upotrebi.
    Osnovu za nastavu iz maternjeg čine stari udžbenici, a novi služe samo za uočavanje razlike crnogorskog u odnosu na srpski, bosanski i hrvatski.
    Jesam li što pobrkao u ovom tumačenju predloga opozicije?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Osnovu za nastavu iz maternjeg čine stari udžbenici, a novi služe samo za uočavanje razlike crnogorskog u odnosu na srpski, bosanski i hrvatski.
    Jesam li što pobrkao u ovom tumačenju predloga opozicije?
    Odakle ti ovo sto si napisa?

Kolko se mene cini nastava je vec pocela, a djeca koriste nove udzbenike, crnogorsku azbuku.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

NOVA pozvala sve roditelje da u utorak pošalju djecu u škole

Uvecaj!
    Andrija Mandić i Goran Danilović (NOVA) (Foto: Arhiva "Vijesti")

Nova srpska demokratija (NOVA) pozvala je u ponedjeljak sve roditelje, koji su se odazvali njihovom pozivu na bojkot nastave, da u utorak pošalju svoju djecu u škole.

Socijalistička narodna partija (SNP) i Nova srpska demokratija podržale su načelno predlog Pokreta za promjene (PzP) da se nastavni predmet zove Maternji jezik i književnost i zatražili od predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) da se izjasni o tome.

“Sjutra roditelji treba da pošallju djecu u škole, ali da ne budu iznenađeni ukoliko preksjutra shvate da u tim školama naša djeca ne mogu učiti svoj maternji jezik”, saopšteno je ageciji MINA iz NOVE.
    Iz NOVE poručuju da djeca ne treba da više vode nikakvu borbu i da je trodnevno upozorenje roditelja dovoljno za savjest Crne Gore.

“Za Crnu Goru sjutrašnji dan je Dan D. Sjutra će biti potpuno jasno da li Crna Gora objavljuje konačnu pobjedu nad diskriminacijom u školstvu i počinje ubrazan put u evropske institucije ili počinjemo jedan spori hod borbre i protiv diskriminacjie i za evropske standarde”, navodi se u saopštenju.

Borbu nastavljaju političari

Iz NOVE su najavili da će od utorka nastavak borbe za jednaka prava preuzeti političari.

Oni tvrde da neće dozvoliti da zagospodari diskriminacija školama, a da vlast koja to nameće ne bude kažnjena.

Iz NOVE su se zahvalili svim roditeljima koji su trodnevnim protestom ukazali na diskriminisani položaj djece u nastavi uradili, ocjenjujući da su uradili najbolju stvar.

Ta partija je pozvala političare koji su dobili povjerenje građana na poslednjim izborima da preuzmu odgovornost za ono što slijedi

http://www.vijesti.me/vijesti/nova-p...e-clanak-36550

Evo je propa bojkot koji je chetnicki vojvoda Mandic nagovijestio. Reka je da vise niko ne bi treba da bojkotuju, pa cak i ako ne bude srpskog uopste u obrazovni sistem:
    “Sjutra roditelji treba da pošallju djecu u škole, ali da ne budu iznenađeni ukoliko preksjutra shvate da u tim školama naša djeca ne mogu učiti svoj maternji jezik”, saopšteno je ageciji MINA iz NOVE.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne shvatam,u čemu je razlika,Krtoli su promjenili ime u Krompirevo,da je na srpkom jeziku,ili šta A tek njima susjedni Grbalj? Dobila je crkva koncesiju na kamen ? O opozicijo,vuca te se....od 100 000 đaka ne ide ih 100 u školu i svi se potresosmo......
    Last edited by minjo; 05-09-11 at 13:53.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Dok se "narod" duboko skoncetrisao na temu jezika, ovi su pripremili nekakav novi nacin naplate zdravstvenih usluga. Ukratko po onome kako sam ja razumio od gripa i prehlada ce se umirati masovno, a tek onima kojima treba operacija nije lako, dostini nema spasa. Pregledi, diagnoze, kontrole, operacije . . . sve se placa i to izgleda nece biti nimalo jeftino. Kakve su plate i penzije vecina ne moze da prezivi bez pozajmljivanja, a ne jos da placaju lijecenje . . . izgleda ce prvi dolijati penzioneri koji ih drze na vlast godinama, bas cudna ironija sudbine.

Valjda sam ovo napisao kako treba na sluzbenom i maternjem.

Thanks Thanks Given 
    1,085
    Thanks Thanks Received 
    3,198
    Thanked in
    2,429 Posts

odlicno si ovo srocio!
    Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by opmne View Post
    Dok se "narod" duboko skoncetrisao na temu jezika, ovi su pripremili nekakav novi nacin naplate zdravstvenih usluga. Ukratko po onome kako sam ja razumio od gripa i prehlada ce se umirati masovno, a tek onima kojima treba operacija nije lako, dostini nema spasa. Pregledi, diagnoze, kontrole, operacije . . . sve se placa i to izgleda nece biti nimalo jeftino. Kakve su plate i penzije vecina ne moze da prezivi bez pozajmljivanja, a ne jos da placaju lijecenje . . . izgleda ce prvi dolijati penzioneri koji ih drze na vlast godinama, bas cudna ironija sudbine.

Valjda sam ovo napisao kako treba na sluzbenom i maternjem.
    vidim da se plaćaju oralni zahvati prije operacije na srcu,neće ga niti jedan penzioner to preživjet tako da nema se od ništa-ništa ni naplatiti

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

eno se u vijestima oglasio mitric, mada je realno mogao i njegov brat

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Skupštinski odbor jednoglasno podržao Predlog izbornog zakona
    05. septembar 2011.
    ShareSkupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jedoglasno je danas usvojio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji su podnijeli klubovi poslanika pet parlamentarnih partija, prenosi agencija Mina.
    Predlog su podnijeli klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), Nove srpske demokratije (Nova), Socijaldemokratske partije (SDP) i Pokreta za promjene (PzP).
    Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je, u ime predlagača,da je taj dokument rezultat usaglašavanja na Kolegijumu, i da ga je potpisalo pet predsjednika klubova.
    Poslanik SDP-a Rifat Rastoder kazao je da ne bi bilo dobro da taj Predlog zakona ostane u sjenci nekih novootvorenih pitanja.
    On je naglasio da je riječ o izuzetno značajnoj materiji koja unaprjeđuje oblast izbora odbornika i poslanika u Crnoj Gori i dodatno reguliše neka prava koja su do sada bila neregulisana.
    „Zato je ovo jedan od najznačajnijih dokumenata koji će, nadam se, biti usvojen sjutra“, kazao je Rastoder.
    Prema njegovim riječima, visoka saglasnost o Predlogu zakona ne treba da čudi, jer se dugo i ozbiljno i dugo radilo na tom dokumentu.
    On je dodao da je ostalo još par pitanja – predlozi klubova Bošnjačke stranke i albanskih nacionalnih partija, tako da, kako je naveo, postoji prostor da se postigne i veća saglasnost.
    „Sve u svemu, ovim dokumentom pokazujemo da Skupština nikada nije ni bila problem, kao ni ova materija“, tvrdi Rastoder.
    Odbor je, većinom glasova, usvojio i Predlog zakona o dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu, koji je podnijela grupa poslanika.
    Damjanović je pojasnio da su predlog podnijeli predsjednici klubova poslanika DPS-a, SNP i Nove, i da je on rezultat političkog dogovora tokom rada Kolegijuma na izbornom zakonu.
    Predlog je, kako je naveo, razrada norme koja tretira pitanje državljanstva u izbornom zakonu, odnosno dopuna te norme.
    Damjanović je kazao da se radi o uvođenju novog člana koji daje određene olakšice za dobijanje crnogorskog državljanstva državljanima bivše SFRJ koji su pet godina prije 3. juna 2006. godine, imali neprekidno prebivalište u Crnoj Gori.
    Poslanik PzP-a Koča Pavlović kazao je da ta partija ima ozbiljne rezerve prema tom Predlogu zakona, jer je zaobiđena u komunikaciji i zanemaren je njen predlog zakona koji se odnosi na istu materiju.
    PzP će, kako je naveo, pokušati da Predlog tog zakona unaprijedi određenim amandmanima.
    Poslanik DPS-a Željko Aprcović kazao je da se u Predlogu ne radi o tehničkim ispravkama i šminkanju Zakona, kako tvrdi Pavlović, nego da je želja predlagača bila da se građanima koji nemaju državljanstvo Crne Gore omogući lakši postupak njegovog dobijanja.
    „S obzirom da smo obavezani rokovima da usvojimo izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika, gdje nosilac biračkog prava mora imati crnogorsko državljanstvo, logično je bilo da 31. decembra naredne godine omogućimo i građanima koji su bili upisani u birački spisak prije 3. juna 2006. godine, a koji nemaju dokaz o državljanstvu, da na jednostavniji način dođu do državljanstva“, naveo je on.
    Prema njegovim riječima, ponašanje administracije nije šikaniranje građana, nego je uslovljeno i limitirano dugotrajnim postupkom dobijanja otpusta iz državljanstva drugih država.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo Medolino rece da je Crnogorac i da prica Crnogorski ..... ovo je sve poludjelo
    ... to ja znam jer je mene brat u Italiju !

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

хехехехе пропао ђачки устанак?
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    хехехехе пропао ђачки устанак?
    Crnogorski identitet je vocka cudnovata, ne slomi ga, a zube polomi.

Thanks Thanks Given 
    2,547
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Odakle ti ovo sto si napisa?

Kolko se mene cini nastava je vec pocela, a djeca koriste nove udzbenike, crnogorsku azbuku.
    Nastavnica jezika je danas u jednoj podgoričkoj osnovnoj školi rekla djeci da ona u svakodnevnom govoru ne koristi nova slova te to neće raditi ni na času, sem ako bude čitala štivo u kome su ista korištena. Takođe je rekla djeci da se to ni od njih neće tražiti, ali ni zabranjivati. No, neće biti prihvatljivo miješanje jotovane i nejotovane verzije crnogorskog.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Crnogorski identitet je vocka cudnovata, ne slomi ga, a zube polomi.
    A jes, krnjave zube polomis i na cicvaru...
    No ja dapace mislim da je Srpstvo vocka cudnovata...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

No, neće biti prihvatljivo miješanje ..
    Stradivari pitaj je ljebati na kom je ovo jeziku jer ja nesto ne znam.
    ne uzbudjavaj se.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Hercegovac PG View Post
    No ja dapace mislim da je Srpstvo vocka cudnovata...
    u kojem univerzumu ???? Pošto je u ovom taj orah nešto krt
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nastavnica jezika je danas u jednoj podgoričkoj osnovnoj školi rekla djeci da ona u svakodnevnom govoru ne koristi nova slova te to neće raditi ni na času, sem ako bude čitala štivo u kome su ista korištena. Takođe je rekla djeci da se to ni od njih neće tražiti, ali ni zabranjivati. No, neće biti prihvatljivo miješanje jotovane i nejotovane verzije crnogorskog.
    Ja bi nastavni kadar pushtio da pricaju i ekavicom i ikavicom, jer je sve to jedan jezik. To nikako ne ugrozava mene koji pricam cistim crnogorskim dijalektom (koji je prije par godina i standardizovan).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo DPS nije prihvatio da se predmet zove "maternji jezik". Ponudili su kao kompromis da se predmet zove "crnogorski/srpski, bosanski i hrvatski jezik i knjizevnost". Ako opozicija i SDP ne pristanu na ovu zadnju ponudu DPS-a, moze li se desit da ovo ne prodje i da ostane stari zakon dje stoji da se predmet zove samo "crnogorski jezik i knjizevnost"?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Zavisi od redosleda glasanja i da li ce se glasati u paketu za sve zakone.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo DPS nije prihvatio da se predmet zove "maternji jezik". Ponudili su kao kompromis da se predmet zove "crnogorski/srpski, bosanski i hrvatski jezik i knjizevnost". Ako opozicija i SDP ne pristanu na ovu zadnju ponudu DPS-a, moze li se desit da ovo ne prodje i da ostane stari zakon dje stoji da se predmet zove samo "crnogorski jezik i knjizevnost"?
    u, skroz multikulti! vazda smo mi bili napredni (osim kad nismo)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Super. Zahvalite licno Djukanovicu za zastoj u integracijama, nedobijanje datuma pregovora i prolongiranu sudbinu Makedonije. Zahvalite licno Medojevicu, Mandicu i Milicu za ucjenjivanja oko potpuno nebitnih pitanja. Sad je kristalno jasno-ni jedni ni drugi ne zele evropske integracije, i to iz vrlo konkretnog razloga-ugrozavanje njihovih privilegija. Crnoj Gori slijedi tudjmanizacija, nova runda nacionalizama i podjela, kao i smanjivanje demokratskih kapaciteta, dodatna partizacija, kako bi se moc cementirala u rukama Djukanovica. Ali zato je bitno da nam je crnogorski i srpski "identiteti"(a ti identiteti, ovakvi kakvi su sad, imaju mnogo manje vrijednosti od onog cuvenog glasila Zemunskog klana) uspravni, neokrnjeni i neukaljani. To je mnogo vazno. Mogu da se jedu ti identiteti, cuo sam da su vrlo ukusni sa malo pirea i slatko-kiselim sosem...

Srbija uskoro dobija kandidaturu, josh par kompromisa sa Kosovom stizu i pregovori. Ali, tamo je bilo nekog dovoljno mudrog da NAPRAVI kompromis, za razliku od ovih koje gledamo evo mjesec dana. Hrvatska zavrsava posao, Albanija malo sporije ali stici ce i ona, evo i tamo se nazire dogovor vlasti i opozicije. Ostajemo mi i Bosna, drzave parije na Balkanu, drzave koje nisu imale snage da jednom za vazda raskrste sa politicarima aktuelnim 90ih godina, pa im se zato i desavaju sranja koja im se desavaju. To je nasa realnost, i nas identitet. Tako mi izgledamo svijetu u ovom trenutku, a to je valjda najbitnije. A vide nas kao podijeljenu drzavicu sa organizovanim kriminalnim strukturama u granama vlasti, endemskom korupcijom i politicarima nesposobnim, namjerno ili nenamjerno, za bilo kakav kompromis, cak i oko problema cije resavanje donosi svima, bash svima dobro. Mislite da pretjerujem? Pitajte ljude, pa ce te da vidite.

Treba ici iz ove drzave. I to shto prije.
    Last edited by Recordare88; 06-09-11 at 07:44.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo je Medojevic javio da nece podrzat Izborni Zakon, tj da nece podrzat da CG pocne pregovore o ulasku u EU. Znaci Medo nije blefira, nego je njegova ucjena bila prava: evropska buducnost svih gradjana Crne Gore bjese taoc, a zahtjev bjese da crnogorski jezik ne bude prvi jezik u skolski sistem Crne Gore. Posto mu zahtjev nije odobren Medo je odlucio da ubije taoca.

Fala, Medo, politicaru 'evropski'.

Da vidimo sto ce da recu iz 'gradjanske' partije SNP-a.

P.S. Kad se vidi kakva nam je opozicija, dodji me Mila da proglasim za sveca.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Medojevic je u svemu tome bitan taman ka ja i ti, ali da laprda kao da je najbitniji to jeste.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

P.S. Kad se vidi kakva nam je opozicija, dodji me Mila da proglasim za sveca.
    uf, malo li si puta do sad to uradio.. šuti tuN!
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Page 28 of 42 FirstFirst ... 1824252627282930313238 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)