.
Ma kakvi. Jedino ako Fika voli dominaciju pa ga Bole malo takne bicem.
______
.
:oops:
________
eh, kako nam nije Misko Vukovic predsjednik..![]()
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
To bi vec bio bratski dvoboj Pivljana a vazda su oni iz Smrijecna deblji kraj izvlacili, a daleko bilo kako bi se tek zakuvalo kad bi se Trsa umijesala![]()
Stvarno.. Kakav bi to profil odgovarao za CG predsjednika?
1. Lijep
2. Visok/krsan
2. Obrazovan
3. Inteligentan
4. Iskusan
5. Drcan...
6. Kad podigne obrvicu da svi ucute, kad podigne obje - citava CG da spusti nos..Kad mu zivac na obrazu zaigra, da niko ne smije trepnut.. (bilo nekad u CG kad su isli doktoru ovi "hercegovci" iz okoline NK ciji potomci sada "junacki" srbuju po CG.. Elem, nijesu se smijeli pozaliti da ih bole krsta, pa doktoru govorili da ih boli petokraka)..Dobar rezim za ... medicinu.
E tako.. ima li takvog a da nije neki Cetinjski saner u pitanju?
Hvala Lepo
7. Да зна да гусла.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
E onda bolje da se ja kandidujem, da ne bi rizikovali... Sto je sigurno - sigurno..
Hvala Lepo
Сви којима службени језик није матерњи имају Уставом загарантовано право на образовање на свом језику. Дакле и Хрвати и Срби и Бошњаци и Муслимани и Албанци. Дакле не само да се настава одвија на њима матерњем језику, већ да имају и посебне образовне програме и уџбенике. За сада то право у Црној Гори остварују само Албанци.
Како је промјенама(поготову правописним) црногорски учињен посебним, и не може више бити говора о једном језику кога свако може звати својим националним именом, и како су образовни програми прилагођени само припадницима једног народа, то се ово право мора обезбиједити и за припаднике свих осталих народа. То је једино решење. Све остало је насиље. И дискриминација.
ovo ko ona filiokve rasprava.
na kakvo se rjesenje kladite? ovom topiku fali kladionica.
Samo Crnogorac moze bit Pre$ednik Crne Gore. No kad malo razmislim, posto je ovo 21 vijek i ako su u Ameriku glasali za Obamu, onda mozemo i mi za Srbina.
Pa onda sto se raspravljaju ovi oko jezika kad ce djeca svaki dan gledat "crnogorski jezik" na predmet iz "maternjeg jezika" (ako mu promijene naziv u stari naziv)? Mislim da je to vec zavrseno i da cijela rasprava oko naziva jezika vise nema smisla. Sto se mene tice sad predmet slobodno mogu nazvat maternji, ali da se obavezno uci iz novih citanki dje su 32 slova i na koju pise "crnogorski jezik". Uostalom, svi su obavezni da uce sluzbeni jezik, a Medojevic nije lingvista pa da ucjenjuje sto ce iz crnogorskog jezika bit pravilno, a sto nepravilno, on moze samo da predlozi ime predmeta, a ne da odlucuje sto od pravopisa moze da se uci ("gdje"), a sto ne moze ("dje").
Mislim da u CG profesori mogu da predaju na bilo koji od ova 4 narjecja (ili jezika): crnogorski, bosanski, hrvatski i srpski. Jer su to djelovi istog jezika, bez obzira sto su drugacije kodifikovana. Ja nemam nista protiv da profesor koji prica ekavicom predaje geografiju na Cetinje, glupo bi bilo zabranjivat da se prica ekavicom ili ikavicom (dalmatinskom). A u sklopu "crnogorskog jezika i knjizevnosti" se mogu ucit specificnosti narjecja iz sve 4 drzave.
Dok, s druge strane, albanski je potpuno drugaciji jezik i samim time se ne mogu oni uporedjivat sa ostalima koji pricamo isti jezik, ali ga zovemo drugacije.
Last edited by Hari Krisna; 02-09-11 at 10:29.
bogome, Ustav je sve te "manjinske" jezike strpao u istu ravan, bez ikakve naznacene razlike. Tako da imaju pravo svaki da traze identicno pravo koje uziva albanski jezik. Samo ja se ne bih radovao bas takvim podjelama..neka uce i taj djaolji crnogorski, samo da se ne dijele na srpska, crnogorska odjeljenja i sl....
До измјене су могли, сада ни абецеда и азбука више нијесту исте, то више није исти језик. И, као што рекох, не ради се само о језику на којем ће се изводити настава, већ и о образовним програмима. Јер, један од циљева образовања и васпитања, по Општем закону о образовању је и ово(члан 2, став 7): развија свијест о националној припадности, култури, историји и традицији.
Видио си измјене у лектири основних школа рецимо.
Дакле, да поновим, уставно право на образовање на свом језику припада свима, без арбитрирања колико су неки језици слични, исти или потпуно различити.
"spikeru!"![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks