View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 6 of 42 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast
Results 126 to 150 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Moji principi u slucaju vanrednih izbora (citaj: referenduma) bi bili privremeno "suspendovani" i moj glas bi, prvi put, otisao DPS. Bez ikakve dileme i premisljanja.
    ______
    Pa jasno je to i iz komentara svih gostiju...Ja se ne sjećam da su Crnogorci ikada u bilo kom pitanju bili ovako jedinstveni... Ovo što rade domaći Srbi je uvreda bez presedana i što je nakomičnije oni su ubijeđeni da će im ovo proći i da će nekog ucjenama natjerati na nešto.
    Ovakvo ponašanje budi prkos u svakom Crnogorcu koji imalo drži do sebe...Ali, nek Srbi slobodno zategnu uže do kraja...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

trazim srbijanku da se kompromisujemo sa jezicima
    Crazy isn't being broken or swallowing a dark secret. It's you or me amplified.

Katjon vazda :)

Thanks Thanks Given 
    1,020
    Thanks Thanks Received 
    4,114
    Thanked in
    2,317 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ja kod tebe primjećujem jedan među Srbima u Srbiji prilično raširen sindrom. Vama izgleda niko nije javio da su Crnogorci (44,5%) i Srbi (28,7%) dvije odvojene i po mnogo čemu specifične nacije. Dakle, potpuno je logičan diskurs "mi i oni". Taj diskurs ne postoji kod onih koji imaju dualni identitet, crnogorske Srbe smatraju Crnogorcima ili Crnogorce smatraju privremeno otuđenim dijelom Srba koje valja povratiti.
    Ja (i većina ovđe prisutnih) ne spadamo ni u jednu od ove 3 kategorije. Tako da je diskurs koji implicira "mi" i "oni" više nego smislen., tj. bilo bi nelogično da je drugačije. Crnogorci rade ono što misle da je u njihovom interesu, Srbi pak ono što misle da je u njihovom. Kada su ti interesi suprotstavljeni, a volje za kompromisom nema, onda se sve svede na brojeve (a na kraju mora) i brojevi uvijek postave Srbe tamo đe im je mjesto. Ko ne želi kompromis drugo i ne može očekivati, jer se niko niđe ne sklanja s puta manjini. Bilo kakvoj i bilo kojoj.
    Tvoj prijedlog da Crnogorci prilagođavaju svoj jezik (ili jezički standard) Srbima ili bilo kom drugom, je blago rečeno uvredljiv. Za koga ti smatraš ljude koji se osjećaju Crnogorcima? Zašto vi u Srbiji ne prilagođavate vaš jezik kako bi se u njemu prepoznale vaše manjine ili makar one najbrojnije??...
    Takve gluposti niko normalan ne planira činiti. Srbi u CG su dobili pravo da se školuju na srpskom jeziku i imaju u školi predmet "srpski jezik" iako im nije traženo da se poput ostalih manjina (jer ovo pravo pripada manjinama) pozovu na Glavu 5. Ustava član 79. Ne!..Sve im je dato, i opet im je bilo malo...Htjeli su pošto-poto da svoju đecu izuzmu iz obaveze da uče crnogorski jezik, a ako već ne može onda da đeca svih neSrba (71,3% stanovništva!) uče srpski kao obavezan predmet.

Toliko o tome...

Више од половине од тих 28,7 % Срба су исто што и ја и од оних од којих сам ја, само су због пропаганде, историјских околности, бијеса према власти због економске ситуације и још многих ствари одлучили да се напишу као Срби.Ти људи су моја крв и мој народ и што год радили ја их се никад нећу одрећи.И сматрам да ће се ако будемо сузбили пропаганду и ако ријешимо њихове проблеме који су уједно и наши, и они вратити и поново бити Црногорци, као многи прије њих.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    kako su mi simpaticni ovi koji stalno na svim topicima podrzavaju vladajucu koaliciju, a uvijek im ista prica: "Da su sad izbori, po prvi put bih glasao za njih!"
    Kako su mi simpaticni ovi dualnog identiteta, bez stava i hrabrosti da ga iznesu, obavezno iz petnih zila politicki "korektni", vire iz prikrajka, i nabacuju "posalice".

Sledeci put mi se obrati tako sto ces citirati moj post i navesti dje sam "podrzao vladajucu koaliciju na svim topicima".

________

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

U CG niko ne podrzava rezim.. dok ne dodju izbori
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Kako su mi simpaticni ovi dualnog identiteta
    istina..
    nacionalnost: Crnogorac
    jezik: srpski

Raduje li vas sto su u "vašem" taboru i takvi? a ima nas..
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Uopste nijesam iznenadjen tvojim stavom, ali necu polemisati s njim jer cesto smo mi imali ovakve ili slicne diskusije, a pravilo je da sam nakon svake izlazio jos cvrsceg ubjedjenja da Srbi, ne samo da nikad nece uspjeti da razumiju Crnogorce i probleme crnogorskog drustva, vec da ce ih uvijek posmatrati naocarima Matije Beckovica, dakle, povrsno i ignorantski. A ti si iznadprosjecan Srbin, sto tvoje stavove, koji se, nazalost, osim u stepenu tolerancije, ne razlikuju mnogo od populacije koja je "ispod crte", cini referentnijim za ovakve moje "projekcije" i "predvidjanja".
    Ne zamjeri mi sto cu dozvoliti sebi slobodu da primijetim da je vasem drustvu neophodna katarza kroz jedan objektivan i temeljan review istorije, kako bi, prije svega, razumjeli sebe i svoju poziciju, da bi, zatim, bolje razumjeli i nas, ali i svijet i njegova pravila. A onda bi nam, valjda, svima na Balkanu bilo mnogo lakse.
    ______
    Hm, ja se slazem s tim sto si napisao o srpskom drustvu, pa cak i o Srbima uopste, samo ne shvatam potrebu da diskvalifikujes i prebacujes pricu na "mi i vi", kakav sad Beckovic i kakvi bakraci. Mogao si i da mi napises odjebi, nemam sta sa Srbima da razgovaram jer je to u sustini isto to. To nisu argumenti vec jezik ideoloske suprotstavljenosti, kao ranije sto smo imali klasnog neprijatelja. Zar ne vidis o cemu se ovde radi?

Sto se tice mog poznavanja Srba i Crnogoraca, njhovog mentaliteta, vrlina i mana, neskromno tvrdim da o tome mogu da napisem podebelu knjigu, medjutim zivot je kratak i ima dosta drugih stvari koje tek treba da uradim. Srbi kao nacija imaju falinku u definisanju same nacije od samog pocetka u 19. veku, i potrebna je redefinicija samog tog koncepta i pojma nacionalne drzave, ali to je druga tema, otvori je i videces sta o tome mislim.

Ja nikad nisam podilazio i igrao se serdara i vojvode vec iznosim misljenja o bilo cemu sto JA nalazim da je zanimljivo za diskusiju i odgovaram ljudima koje JA izaberem, medjutim ako ne zelis da diskutujes sa mnom ja nemam nikakav problem sa tim.

I secam se da smo do skora diskutovali u jednoj drugacijoj atmosferi, i ja i ti i mnogi drugi na forumu. Ja te uveravam da ja nisam ni za jotu promenio svoj stav prema uvazavanju sagovornika, slobodnoj i argumentovanoj diskusiji. Sta se to onda promenilo? Promenilo se to sto je neko u CG odlucio da malo zapali situaciju eto to se promenilo. Veruj mi da sa strane ovo ne izgleda dobro, i meni je zao. Ja bih voleo da ljudi sto manje nasedaju, bar ovi ljudi koji malo vise razmisljaju a i tebe uvrstavam medju te ljude. Pricas negativno o dualnom identitetu, kakav ti problem imas s tim? Mislis da je to nesto cudno, lose, stetno? Ja sam jedan od tih - ne samo sa dualnim nego sa 10strukim identitetom. Kod mene i mojoj porodici vazda je sareno.
    Jesu li oni trazili RUSE ILI GUSLE ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

istina..

Ne znam za ostale, ne mogu govoriti u njihovo ime, ali mene raduje. Ti si nas insajder u srpskom taboru. Tamo svi misle da si njihov, pa mozes neometano da nam saljes osjetljive informacije i podatke.

Oni imaju Filipa, mi sad imamo tebe.

_________

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Jeste, kad god odem u Crnu Goru primecujem te ogromne razlike, sa kilometra daljine. Zapravo, kad se vide sa mnom svi Crnogorci postaju nekako dualni, ne znam zasto. crnogorski Srbi pocnu da crnogorce, a crnogorski Crnogorci (kako ovo smesno zvuci) da hvale Srbe, valjda da mi ucine neku cast. Vi monolitni iz oba tabora se nekako cepate na dva u razgovoru uzivo sa mnom, doduse ja nikad nisam ni smatrao da su monolitni po necemu bolji od dualnih, a sto bi bili.

"Nama" zaista niko nije to javio, a tu pricu o striktno odvojenim interesima i karakteristikama mozes mozda nekim strancima iz Singapura da prodas, nemoj ssinu tako ti Boga, ja "vas" poznajem kao svoj dzep. Nemojte ljudi, ko boga vas molim

Ja kod tebe primjećujem jedan među Srbima u Srbiji prilično raširen sindrom. Vama izgleda niko nije javio da su Crnogorci (44,5%) i Srbi (28,7%) dvije odvojene i po mnogo čemu specifične nacije. Dakle, potpuno je logičan diskurs "mi i oni". Taj diskurs ne postoji kod onih koji imaju dualni identitet, crnogorske Srbe smatraju Crnogorcima ili Crnogorce smatraju privremeno otuđenim dijelom Srba koje valja povratiti.
    Ja (i većina ovđe prisutnih) ne spadamo ni u jednu od ove 3 kategorije. Tako da je diskurs koji implicira "mi" i "oni" više nego smislen., tj. bilo bi nelogično da je drugačije. Crnogorci rade ono što misle da je u njihovom interesu, Srbi pak ono što misle da je u njihovom. Kada su ti interesi suprotstavljeni, a volje za kompromisom nema, onda se sve svede na brojeve (a na kraju mora) i brojevi uvijek postave Srbe tamo đe im je mjesto. Ko ne želi kompromis drugo i ne može očekivati, jer se niko niđe ne sklanja s puta manjini. Bilo kakvoj i bilo kojoj.
    Tvoj prijedlog da Crnogorci prilagođavaju svoj jezik (ili jezički standard) Srbima ili bilo kom drugom, je blago rečeno uvredljiv. Za koga ti smatraš ljude koji se osjećaju Crnogorcima? Zašto vi u Srbiji ne prilagođavate vaš jezik kako bi se u njemu prepoznale vaše manjine ili makar one najbrojnije??...
    Takve gluposti niko normalan ne planira činiti. Srbi u CG su dobili pravo da se školuju na srpskom jeziku i imaju u školi predmet "srpski jezik" iako im nije traženo da se poput ostalih manjina (jer ovo pravo pripada manjinama) pozovu na Glavu 5. Ustava član 79. Ne!..Sve im je dato, i opet im je bilo malo...Htjeli su pošto-poto da svoju đecu izuzmu iz obaveze da uče crnogorski jezik, a ako već ne može onda da đeca svih neSrba (71,3% stanovništva!) uče srpski kao obavezan predmet.

Toliko o tome...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Да кажем потпуно отворено, уколико ЦГ планира да преживи као држава у дугорочном плану мора имати:
    1.Већински Црногорски народ (у првој фази преко 50% у другој око 2/3)
    2.Већински Црногорски језик (у првој фази преко 50% у другој преко 2/3)
    3.Јак државни Универзитет.
    4.Стручну и патриотски орјентисану Академију наука.
    5.Аутокефалну и међународно (међуправославно) признату православну Цркву.

Уколико иједна од ових ствари изостане ма колико год будемо богати Црна Гора неће преживјети у дугорочном периоду.
    Уколико би се задржало постојеће стање у најбољем случају би завршили располућени као Белгија, а у најгорем и много извјеснијем случају мртви као БИХ.
    Зато се мора учинити све да се ове ствари остваре што прије.

Швајцарска је посебан случај јер је била поштеђена свих сукоба задњих 150 година, значи 150 година без проливања крви по било којој основи.Чисто да вас информишем 2/3 становнишва Швајцарске чине Њемци, а Французи (20%) и Италијани (6%) живе у својим малим кантонима који се налазе на југу и западу.Њемачки је већински језик и њега тешко могу угрозити друга два.То није случај у Црној Гори, јер ако би се пустило српска пропаганда би направила довољно Срба и говорника српског да на неком новом референдуму срушли државу.Наравно то се неће дозволити.
    Ni Njegos ne bi moga bolje ovo napisat.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Niko vishe vremena pod kapom nebeskom nema od GRADJANA CGe,
    u svemu smo oskudni, ali vremena imamo na pretek,
    i PARNICA za Vesnu Medenicu,
    jer nam bistri mozgovi pishu zakone,
    pa pola zivota provedemo u parnichenju a polovinu u sparivanju,
    a ostalo se svadjamo oko turavanja jezika,
    od strane VLASTI I OPOZICIJE , chekamo strpljivo 5 godina na IZBORNI ZAKON,
    a niko ga ne spominje, niti zna shto tamo pishe,
    ali znaju za dvije trecine su vishe od polovine,
    niko ne pita jesu li POSREDNI ILI NEPOSREDNI, ove neposredne ukinushe za GRDOnachelnike, sad dijele STANOVE POSRANICIMA, da bi uboOO gradonachelnika,
    to je slika i prilika CRNE NAM CRNE GORE,
    a nema svitanja RUJNE ZORE, josh ne svice RUJNA ZORA,
    ne chuje se glas pastira,
    sve oVce su na broju a VUKOVI SITI SITANI.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ssin View Post
    Dao si jak drzavni program za 21. vek, samo nisi objasnio ko i kako ovo gore treba da uradi, pa ako moze da objasnis to malo detaljnije. Ja predlazem da se krene sa ciscenjem Hrvata da bi se povecao procenat Crnogoraca, njih je sada najmanje pa ce tu biti najmanje problema. Onda Bosnjake/Muslimane, i na kraju treba nekako smanjiti broj Srba, naizgled tesko ali u stvari to mozda bude i najlakse. Imas li kakav plan da se to uradi sto pre, neka instant asimilacija ili mozda proterivanje, vidim da se govori o fazama?
    Jednostavno. Nikod fizicki ne dirat, vec uticat da Mitropolija Crnogorska obnovi autokefalnost. Onda, uticat da svi oni koji su se izjasnili ka Crnogorci prije 20 godina to mogu i danas ucinjet (odnosno na sledeci popis), a na to uticat preko skolstva i preko toga sto ce dosta generacija porast uz crnogorski jezik i knjizevnost. I tome slicne stvari treba radit.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Тај се филм неће гледати ма колико се тога неки прибојавали а други то прижељкивали.
    Нас нормалних има савим довољно да то зауставимо.
    Bilo je i u Bosnu "dovoljno" normalnih, pa vidji sto od nje napravise razni Beckovici i Radovici.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa jasno je to i iz komentara svih gostiju...Ja se ne sjećam da su Crnogorci ikada u bilo kom pitanju bili ovako jedinstveni... Ovo što rade domaći Srbi je uvreda bez presedana i što je nakomičnije oni su ubijeđeni da će im ovo proći i da će nekog ucjenama natjerati na nešto.
    Ovakvo ponašanje budi prkos u svakom Crnogorcu koji imalo drži do sebe...Ali, nek Srbi slobodno zategnu uže do kraja...
    I ja sam ubijedjen u ovo. Mislim da je bilo dosta Crnogoraca koji nijesu davali vaznosti kako da imenuju svoj jezik i nazvali ga "srpski" jer je tako bilo dosad, pa im je cudno da to mijenjaju. Ali mislim da ce ova situacija i ucjenjivanja od chetnickih vojvoda uticat na to da ti Crnogorci shvate sto znaci kad imenuju svoj jezik imenom drugog naroda. Mislim da ce bit iz inata da dostina prestanu svoj jezik zvat srpskim.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Jednostavno. Nikod fizicki ne dirat, vec uticat da Mitropolija Crnogorska obnovi autokefalnost. Onda, uticat da svi oni koji su se izjasnili ka Crnogorci prije 20 godina to mogu i danas ucinjet (odnosno na sledeci popis), a na to uticat preko skolstva i preko toga sto ce dosta generacija porast uz crnogorski jezik i knjizevnost. I tome slicne stvari treba radit.
    Konacno odgovor na pitanje. Hvala ti Peko Nemojte samo da se bijete i na silu, ako moze to, a ovo sve je ok sto se mene tice.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

istina..

Znaci ti kazes "gdje" a ne "dje"? Tj pricas srpski, a ne crnogorski?

Thanks Thanks Given 
    4,322
    Thanks Thanks Received 
    8,340
    Thanked in
    3,178 Posts

Upravo to sto se budi prkos, tenzije i slicno je dokaz da su ispunili svoju misiju. Narod se jos jednom naivno upecao na primitivnu igru ovih sa vrha koji bacaju spice da bi drzali nacionalne tenzije i na tome ucvrscivali svoju vlast. Svako ko nasijeda na ovo nista drugo nije do primitivan, pa ko ce da se inati i prkosi oko ovoga-blago mu u pamet. Steta sto ne vidi da sam sebi okove ucvrscuje s tim.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Nisam nista govorio o procentima i matematici, omiljenim argumentima na ovoj temi, pa evo i mog skromnog doprinosa, da ne bude da sam mlatio praznu slamu samo...da vidimo sta kaze g. Pijetlovic o tome...

Laku noc svima na CdM i vidimo se ovih dana

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ssin View Post
    Ja nikad nisam podilazio i igrao se serdara i vojvode vec iznosim misljenja o bilo cemu sto JA nalazim da je zanimljivo za diskusiju i odgovaram ljudima koje JA izaberem, medjutim ako ne zelis da diskutujes sa mnom ja nemam nikakav problem sa tim.
    Uopste nijesam rekao da ne zelim da razgovaram s tobom. Samo sam ti zelio staviti do znanja da je bespotrebno da cijedimo suvu drenovinu, odnosno razgovaramo o temama i pitanjima koja se ponavljaju, a vec smo ranije potvrdili svoje stavove o njima. Takav je slucaj bio sa dvije teme na pdf Istorija, u kojima smo ti i ja diskutovali o etnogenezi Crnogoraca i politickoj istoriji crnogorskog drustva. U oba slucaja si odlucio, iz razloga u koje necu ulaziti, da prestanes da pises, da bi mi ista ta pitanja postavio godinu, dvije kasnije, na ovom pdf (poslednji put je bilo - otkud ideja Srpstva u Crnoj Gori, iscijedjena na pdf Istorija). Veceras - ohrabrujes "njegovanje" dualnog identiteta, ili kritikujes DPS zato sto uoci donosenja vaznog zakona namjerno zavadja narod pricom o jeziku?! Bez uvrede, ali bojim se da tvoje vidjenje situacije samo potvrdjuje koliko si izgubio koordinate i orijentaciju kad govoris o desavanjima u Crnoj Gori.

Eto, o tome pricam, nadam se da ti je jasno.

_________

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Bilo je i u Bosnu "dovoljno" normalnih, pa vidji sto od nje napravise razni Beckovici i Radovici.
    Управо због тога што се босна десила, то се овдје не може поновит.

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Upravo to sto se budi prkos, tenzije i slicno je dokaz da su ispunili svoju misiju. Narod se jos jednom naivno upecao na primitivnu igru ovih sa vrha koji bacaju spice da bi drzali nacionalne tenzije i na tome ucvrscivali svoju vlast. Svako ko nasijeda na ovo nista drugo nije do primitivan, pa ko ce da se inati i prkosi oko ovoga-blago mu u pamet. Steta sto ne vidi da sam sebi okove ucvrscuje s tim.
    Најлакше је народ скупит под окриље националности вјере и језика. И глуп човјек зна (боље рећи мисли да зна тј осјећа) ко је, којим језиком прича и како се моли. Зато се толико потенцира то свето тројство, ту се не може погријешити,
    Е сад да је власт хтјела да прави подјеле по економским системима - да ли су људи за либерализам или социјалну државу итд и сл е ту већ тешко могли наћ оволико залудника да се свађају. Ту треба да се мисли.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pitanje za sve, jer mi stvarno nikako ne ide u glavu:U predpopisno vrijeme smo bili izlozeni nevidjenom pritisku,propagandi od strane SPC,prosrpskih stranaka,potpomognutim direktno iz njihove"matice"preko kojekakvih Djokovica, poluzavrsenih konzulata i td.Sta su radile procrnogorske partije po pitanju jezika????
    Moj odgovor -nista,apsolutno nista.Mladjani premijer je stalno ponavljao:"Popis je statisticko pitanje, nista vise od toga"? Je li? E pa ispostavilo se da nije bilo tako.I dok su prosrpske partije(NOva prije svega)od toga pravile sudbonosno pitanje za DPS je to bilo samo statisticko...A mnogo bi nam dobro dosli onih par procenata crnogoraca koji iz navike zaokruzise da govore srpski.Ko se ovdje Z...bo ili ko koga ovdje z...va.Sta lezi iza ove pasivnosti DPS-a? Naivnost ili nesto drugo?:cower:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Miško Vuković paranoik ?!?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Више од половине од тих 28,7 % Срба су исто што и ја и од оних од којих сам ја, само су због пропаганде, историјских околности, бијеса према власти због економске ситуације и још многих ствари одлучили да се напишу као Срби.Ти људи су моја крв и мој народ и што год радили ја их се никад нећу одрећи.И сматрам да ће се ако будемо сузбили пропаганду и ако ријешимо њихове проблеме који су уједно и наши, и они вратити и поново бити Црногорци, као многи прије њих.
    Мислиш збок комунистичке пропаганде и диктатуре која није дозвољавала да се у Црној Гори нико изјашњава но као Црногорац ? Да су данашњи Црногорци поријеклом Срби најбоље свједоче Његошеви стихови, Даниловиз велики Законици ! А да је ово све тачно најбоље осликава и та чињеница да данас више Црногораца говори српски но ових нови језик црногорски. Језик јесте уситину трн у оку Бошњака (исламизованих хришћања) јер не могу да раскину са својим бившим хрватсвом и србством, такође и Црногораца, и упињу се из све снаге да побједе језик и потенцирају само на оним елементима који их одвајају од њиховог изворног облика ... Међутим, и самом попис о језику и Црногорцима даје сасвим другу слику ... Нпр, после Другог С. рата, став Црногораца је био да су они најчистија етничка група међу Србима, а то можеш и да повјериш у Збиркама докумената „Рад Скупштине Црне Горе 1945-1950“, стр. 194. издање Скупштине ЦГ 1986 ... Такође имали сте и пописа гдје сте (Данашњи Црногорци) изјашњавали по 80% Срби ... Да не помињемо дјела свјетских научника и путописаца ... Нема потребе да пишемо о томе како Холечек говори о језику у Црној Гори, и како пише о томе како се Црногорци поносе својим ,,националним херојом Милошем Обилићем (СРБИНОМ) који је убио Мурата'', да не помињемо како шта пише Холчек о томе како су се Црногорци увијек трудили да размишљају као ,,Милош'', и да су увијек размушљали шта би он урадио у тој ситуацији, а кога су називали ,,Змајем''​ ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Milo Đukanović paranoik ?!?

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Uopste nijesam rekao da ne zelim da razgovaram s tobom. Samo sam ti zelio staviti do znanja da je bespotrebno da cijedimo suvu drenovinu, odnosno razgovaramo o temama i pitanjima koja se ponavljaju, a vec smo ranije potvrdili svoje stavove o njima. Takav je slucaj bio sa dvije teme na pdf Istorija, u kojima smo ti i ja diskutovali o etnogenezi Crnogoraca i politickoj istoriji crnogorskog drustva. U oba slucaja si odlucio, iz razloga u koje necu ulaziti, da prestanes da pises, da bi mi ista ta pitanja postavio godinu, dvije kasnije, na ovom pdf (poslednji put je bilo - otkud ideja Srpstva u Crnoj Gori, iscijedjena na pdf Istorija). Veceras - ohrabrujes "njegovanje" dualnog identiteta, ili kritikujes DPS zato sto uoci donosenja vaznog zakona namjerno zavadja narod pricom o jeziku?! Bez uvrede, ali bojim se da tvoje vidjenje situacije samo potvrdjuje koliko si izgubio koordinate i orijentaciju kad govoris o desavanjima u Crnoj Gori.

Eto, o tome pricam, nadam se da ti je jasno.

_________
    A ne, ja ne promovisem dualni identitet nego pitam sta tu ima lose? Nije na partijskoj liniji? Kvari sliku moguceg savrsenstva? Zasto ti to smeta?

Ja sam ovde izneo stavove o ovom pitanju jezika, sa konkretnim predlozima, pre dve-tri godine sam predvideo tacno ovo sto se sada desava, (iako sam pogubljen) - kakve sad ima veze etnogeneza Crnogoraca s tim? Shvati da nisam niti ja niti ti ljudi koji govore srpski kreirali problem. Nisu ga kreirali ni ljudi koji govore crnogorski. Kreirao ga je DPS i sad gleda kako da se izvuce sto bezbolnije i to je sve.

Ne moras da me slusas sada, mozda atmosfera i nije za razgovor. U toj atmosferi namerno podgrevane polarizacije sada kao da postoje samo 2 strane, stvoreno je raspolozenje gotovo kao pred sukob i tu nema vise price. Ili si sa nama ili si protiv nas. Sigurno da ja nikada ne bih u tome ucestvovao bio gradjanin CG ili ne. Kao ona navijacka, "ne pricaj sa njim, nabodi ga". Da sam emotivno neutralan samo bih rekao - sto se mene tice povadite oci medjusobno medjutim ne mogu to da kazem niti zelim da drzim svecu nijednoj strani, osim sto prstom pokazujem na ono sto je po meni izvor nesporazuma, cisto da se zna da sam nesto rekao po tom pitanju, da sam pokusavao da ne potpirujem stvari.

Ja bih voleo da tebi i El Reu kazem podrzavam vas i to je prava stvar, tako treba, ali sve mi govori da tako ne treba, ne treba ni kako rade srpske stranke u CG.

Page 6 of 42 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)