View Poll Results: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis?

Voters
102. You may not vote on this poll
  • Pricam crnogorski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

20 19.61%
  • Pricam crnogorski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

39 38.24%
  • Pricam srpski i na jedvite jade mogu prihvatit ovaj kompromis

10 9.80%
  • Pricam srpski i ne mogu nikako prihvatit ovaj kompromis

33 32.35%
Page 3 of 42 FirstFirst 123456713 ... LastLast
Results 51 to 75 of 1039

Thread: Mozete li prihvatiti ovaj kompromis oko jezika?

Thanks Thanks Given 
    2,541
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

El Re: Ja sam gotovo siguran da opozicija zaravo želi da se zadrži naziv predmeta i on i dalje zove "maternji jezik" (bez ikakvih drugih prefiksa) a da se nastava izvodi na srpskom jeziku (koji je ujedno i nejotovani crnogorski). Takođe, nikakvi udžebenici "crnogorski jezik" oni ne žele da budu na klupama kao obavezno štivo i vodič obrazovnog procesa. Izuzetno, oni bi pristali da udžbenik "crnogorski jezik" služi kao pomoćno nastavno sredstvo. Nešto gotovo u rangu štiva među lektirom.

Bio bih jako razočaran ukoliko opozicija ovo ne bi prihvatila i to bi mi bio dokaz da ne razmišljaju svojom glavom.
    Štaviše, trebao bi se udžbenik "Crnogorski jezik" ozbiljnije tretirati, jer će biti onih koji će taj govor forsirati, a trebamo se razumjeti, zar ne?
    Dakle, imali bismo ravopravne sve jezike (srpski, crnogorski, bosanski i hrvatski) u Crnoj Gori s tim što bi bilo predviđeno dodatno izučavanje crnogorskog kao službenog, kao "najmlađeg", pa samim tim i jednom dijelu građana Crne Gore manje razumljivog.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

El Re, da li je ovo legalno što rade Ruski invazori u Budvu? Otvaranje škole na ruskom jeziku u Budvi?

(pokušavam da zamislim u Njemačkoj da Turci kojih ima na milione, počnu da otvarau škole na turskome)

Mene je ovo najzabrinjavajuća vijest koju sam pročitao u zadnjih više mjeseci. Nekontrolisana imigracja iz rusije, i nekontrolisana kupovina stanova od strane Rusa (što niđe drugo ne može)

ja vidim jedan strašan problem u nastajanju, sad pa sljedećih 10 - 15 godina. Hoćemo li imati jednu novu nadobudnu manjinu koja će nam zagorčavati život?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Milo mi je da vidim da razum polako preovladava na forumu i da se vidi da ovaj sadashnji predlog nije uopshte losh.

Nego, poslije malo vishe dumanja oko onog drugog pitanja a to je "na kojem jeziku ce se vrshit nastava" nekako mi se sve manje svidja ideja da se bilo koji od standarda tu namece. Valjda je vaznije imat dobrog nastavnika/profesora pa bio on govorni Srbin ili Hrvat (misli se na Srbina iz Srbije ili Hrvata iz Hrvatske) nego nekakvo domace "tele" po svaku cijenu. Pa ni Cicu Kranjcharu se ne namece da govori Crnogorski dok nam vodi reprezentaciju!! Najvaznije je da se djeca nauche da razumiju razlichite govore i da im se ne brani da govore onako kako su kuci nauchili.

Nece nama Crnogorski propanut sad kad je vec i ustavom zasticen a nekakvim inacenjem i silovanjem mozemo samo da mu napravimo medvedju uslugu.
    Last edited by frnjok; 28-08-11 at 07:02.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Rave,
    Ustavni sud je presudio da Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju nije u suprotnosti sa Ustavom! Ni manje, ni više od toga.
    To uopšte ne znači da bi izmjena tog Zakona bila protivustavna.
    U Ustavu ne postoji norma koja bi sprečavala da se u pomenuti zakon unese odredba o školovanju na srpskom.
    Apropo priče da ne može jedan službeni jezik biti "iznad" drugog evo vam primjera iz crnogorske prakse i kako je odlučio Ustavni sud.
    U državnom organu koji ima svoje jedinice širom Crne Gore donijet je akt o bodovanju prilikom raspodjele stanova kojim je rečeno da radnik ne može konkurisati za stan u mjestu u kojem ne radi. Radnici su se žalili i Ustavni sud je presudio da to nije u skladu sa Ustavom jer radniku zabranjuje da konkuriše za stan.
    Akt je promijenjen pa je definisano da kad radnik konkuriše u mjestu u kome radi dobija 20 bodova, a kad konkuriše u mjestu u kome ne radi dobija 2 boda.
    To je već bilo u skladu sa Ustavom.
    Dakle, Zakonom o opštem obrazovanju i vaspitanju može se usvojiti norma da pravo na školovanje na nekom jeziku se dobija ukoliko tim jezikom govori više od 20% populacije.
    Time nije, de jure, spriječeno obrazovanje na bilo kom jeziku i takva odredba bi bila u skladu sa Ustavom crne Gore.
    ---
    Čini li ti se, El Re, da sam mogao biti dobar pravnik?

Inače, link za odluku Ustavnog suda ti nije dobar.
    Crnogorski obavezan, srpski, bosanski, hrvatski, albanski kao izborni. Tako bi jedino moglo da se uradi da se u potpunosti ispostuje Ustav, medjutim je to kod nas stvar trgovine.

Quote Originally Posted by Edza View Post
    El Re, da li je ovo legalno što rade Ruski invazori u Budvu? Otvaranje škole na ruskom jeziku u Budvi?

(pokušavam da zamislim u Njemačkoj da Turci kojih ima na milione, počnu da otvarau škole na turskome)

Mene je ovo najzabrinjavajuća vijest koju sam pročitao u zadnjih više mjeseci. Nekontrolisana imigracja iz rusije, i nekontrolisana kupovina stanova od strane Rusa (što niđe drugo ne može)

ja vidim jedan strašan problem u nastajanju, sad pa sljedećih 10 - 15 godina. Hoćemo li imati jednu novu nadobudnu manjinu koja će nam zagorčavati život?
    Legalno je. Ti privatno mozes da osnujes skolu i na kineskom.
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

- U cemu je razlika izmedju ruske skole i neke Oksford Inglis skul? Niti jedna niti druga nije dio drzavnog obrazovnog sistema u CG. Ako neki Rus bude dobio crnogorsko drzavljanstvo ili odobrenje stalnog nastanjenja on ce MORAt saljit svoju djecu u drzavnu crnogorsku skolu.
    - Sto se tice desetaka pa cak i stotine Rusa koji su tu na osnovu odobrenja privremenog boravka - zar nemaju puno pravo imat neku obrazovnu instituciju za svoju djecu koja ce se ranije ili kasnije vratit natrag u svoju domovinu?
    - Sto se tice Turaka u Njemackoj mislim da si sve pobrkao - u Njemacku obicno dolaze gastarbajteri iz turskih i , oprosti, crnogorskih vuko**bina za radit baustelcima. Za razliku od njih svi ti Rusi koji dolase u CG imaju dovoljno novca na racunu da bi mogli investirat, placat poreze i stvarat radna mjesta za nezaposlenih Crnogoraca. Neki Rusi imaju toliko novca da uopce ne trebaju radit i mogu samo uzivat i trosit pare. Jesi li shvatio razliku, moj radikalni crnogorski prijatelju?
    - Bogami, kakva "nekontrolirana emigracija iz Rusije"? Zamisli samo zasto bih naprimjer trebao "emigrirat iz Rusije" gdje imam mjesecni dohodak od nekoliko tisuca eura? I gdje - u siromasnu CG s tisucima nezaposlenih stanovnika neki od kojih zive from hand to mouth! Jesi li vidio ruskih prosjaka po ulicama crnogorskih gradova? Jesi li vidio hrpu nebrijanih Rusa ispred ZZZ-a spremnih za svaki teski posao?
    - Sto se tice "nekontrolirane KUPOVINE stanova od strane Rusa" - pas smjesan si i patetican. Ne trebas kontrolirat "kupovinu stanova", nego samo "PRODAJU stanova". Ako si toliko zabrinut tim problemom mozes slobodno pitat nekoliko tisuca svojih sugradjana zasto su prodali Rusima stanovi i jesu li spremni te svote odmah vratit da bi Crna Gora postala "cista od ruskih upadaca"? Ili mozda si TI spreman isplatit Rusima kompenzacije iz osobnog dzepa? Ili mozda mislis da najbolje rjesenje moze bit "noc dugih nozeva"?
    - Ako "vidis strasan problem" u bilo cemu onda odmah trebas u ljekarnu za kupovat Prozak. Ako mislis na "sledecih 10-15 godina" dobit ces odlican diskont, vjeruj mi!
    - Ono o "nadobudnoj manjini" cak necu ni komentitat. Samo cu ti dat jedan savjet - potrazi javne podatke koliko se Rusa naturalizirao tijekom zadnih godina dana.
    Svaka ti cast internetski vitezu!
    Last edited by A+A; 27-08-11 at 19:39.

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

А+А слажемо се.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    2,541
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Iako se često i u mnogo stvari ne slažem sa A+A ne vidim šta je prostačko u njegovom postu da ne bi zasluživao odgovor.
    On se nije "umiješao" u našu unutrašnju priču već je reagovao na post koji se tiče pozicije stranaca u Crnoj Gori.
    U Podgorici postoji škola na engleskom. Školarina je vrrrlo visoka.
    Zašto ne bi mogla postojati i škola na ruskom? Naravno, ni jedna ni druga se ne finasiraju iz našeg budžeta.
    ---
    Otkud kod Crnogoraca takva ksenofobija?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

El Re,da li je moguce o ovim pitanjima raspisati referendum?Prije svega o izbornom zakonu?
    Sto se tice jezika,bez obzira sto relativna vecina govori srpskim jezikom,ja sve nesto mislim da apsolutna vecina ne bi zeljela da srpski jezik bude obavezan,a definitivan odgovor na to pitanje moze dat samo referendum i ne treba vrsit zamjenu teza,jer popis nije referendum.
    Last edited by GreatMontenegro; 27-08-11 at 17:18.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by GreatMontenegro View Post
    El Re,da li je moguce o ovim pitanjima raspisati referendum?Prije svega o izbornom zakonu?
    Sto se tice jezika,bez obzira sto relativna vecina govori srpskim jezikom,ja sve nesto mislim da apsolutna vecina ne bi zeljela da srpski jezik bude obavezan,a definitivan odgovor na to pitanje moze dat samo referendum i ne treba vrsit zamjenu teza,jer popis nije referendum.
    Ja bas mislim da bi ih vise bilo za srpski jezik nego sto se na popisu izjasnilo da prica srpski. Mnogima od onih koji pricaju crnogorski se smucilo svo ovo silovanje jezika sa presmijesnim novim rijecima i sl, a i ocigledna diskriminacija jezika za koji su se na proslom popisu izjasnili da njime pricaju.
    Ali, kako god, za ovo pitanje ti je popis=referendum, tako da ti je to zavrseno
    - Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?

- A kojizi to vele, sine??

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    Ja bas mislim da bi ih vise bilo za srpski jezik nego sto se na popisu izjasnilo da prica srpski. Mnogima od onih koji pricaju crnogorski se smucilo svo ovo silovanje jezika sa presmijesnim novim rijecima i sl, a i ocigledna diskriminacija jezika za koji su se na proslom popisu izjasnili da njime pricaju.
    Ali, kako god, za ovo pitanje ti je popis=referendum, tako da ti je to zavrseno
    Je, preslo je u silovanje ili barem ono sto meni silju od CG jezika putem fejsbuka, ja sam odrasta sa cistijem Crnogorskijem,(śekira,śutra,ovđe,neđelja,đe,itd)
    To je moj jezik i ja tako zborim,zato sam bio za Crnogorski ali nedavno mi poslani postovi- silovanja za koje sam mora preci na hrvatsko srpski kolko su bili silovani.
    Jos uvjek sam za Crnogor- ski ali ne silovani...

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by Uskok View Post
    ja sam odrasta sa cistijem Crnogorskijem,(śekira,śutra,ovđe,neđelja,đe,itd)
    Ovo mi stalno upada u oči, El Re isto koristi ovu riječ.. Ali ja sam takodje odrastao u CG i cijeli zivot provedoh tu, ali se uvijek govorilo "ođe", bez "v", kao i "preśednik", bez "d". Tako da mi je problem i na te stare-nove riječi da se sad priviknem
    Pitanje glasi: je li danas ispravno govoriti ove riječi ovako kao ja ili su i dalje ostale nepravilne?

Izvinjavam se zbog malog off-a...

Thanks Thanks Given 
    2,541
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Koliko sam shvatio za sad je pravilno ovdje, ovđe, ođe, ali nije ođen i ođenake, iako se u mom kraju i one koriste.

Iz Parking servisa šalju obavještenje "Vaša prijedhodna poruka ..." Da li je ovo pravilno?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo izgleda da ce opozicija jedinstveno ponudit da se predmet od prosle godine (maternji jezik) ne mijenja. Medojevic je izjavio da nece bez chetnickog vojvode Mandica nista sam podrzat, pa cak in Izborni Zakon. Sad je pitanje oce li Vlada pristat da crnogorski jezik ne ulazi u obrazovanje radi EU integracija i tako podlec ucjenama opozicije kojima je jedini cilj zaustavljanje ozivljavanja crnogorskog jezika pa makar sve propalo. Izgleda da je mrznja prema svemu crnogorskom velika kod nasih prosrpskih stranaka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako kod,opozicija se ovim pokazala,naručito SNP i PZP.A Nova,to je poznata priča,Danilović sinoć da izjavu na RTCG da će u pregovorima sa presjednikom Vlade republike Crne Gore.....
    nije lako pregovarat sa nekim ko ni ustav ne priznaje,ni državu,za njega je samo ovo prostor đe je poslanik...
    Da ja pregovaram,puštio bih da se kao dosad predmet zove maternji,a da se upisuje ime jezika kako ko oće.Ali da poslanici odlučuju iz kojih će se knjiga učiti,to da sam ja pregovarač,ne bi dao.Ima savjet za osnovno i srednje obrazovanje,i radna tijela pri zavodu za školstvo,ministrastvu,tako da M&M&M samo sebe prave budalama.
    Last edited by minjo; 28-08-11 at 10:22.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Sad je pitanje oce li Vlada pristat da crnogorski jezik ne ulazi u obrazovanje radi EU integracija i tako podlec ucjenama opozicije kojima je jedini cilj zaustavljanje ozivljavanja crnogorskog jezika pa makar sve propalo. Izgleda da je mrznja prema svemu crnogorskom velika kod nasih prosrpskih stranaka.
    Oh, propagande ove
    Zaista, kako je neskromna ta opozicija, trazi da jezik, kojim u CG prica duplo vise naroda nego crnogorskim, ima jednak tretman kao crnogorski. Stvarno, das im prst, oni ruku iz ramena da ti iscupaju..
    "Ali Ustav, ali Ustav.." E, pa, kad se silom na sramotu izboksova' takav frankenstajnski Ustav, koji uopste ne prati realno stanje u drzavi, sad smo tu dje smo. Nasi ultra-Crnogorci uvijek moraju da trce i zure u montiranju tog nekog naseg novog nacionalnog identiteta, umjesto sve u svoje vrijeme. Da su pustili sve da ide po starom, a znajuci trend da je Srba i srpskog jezika sve manje, za desetak godina bi nakon sledeceg popisa lagano mogli da izdejstvuju ovo sto su htjeli sad. I niko da im ista prigovori. A ovako su navukli gnijev i onih ljudi koji su i zeljeli Crnu Goru, crnogorski jezik i sl, ali vise svako vidi koliko je to usiljeno, isforsirano i vjestacki...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    Oh, propagande ove
    prica duplo vise naroda nego crnogorskim, i...
    opet lažeš,i to smišljeno,Peko ti je sto puta podastro podatke,ali manastiri su čudo neviđeno,mozak postade siva masa...

crna gora 620029
    crnogorski 229251
    srpski 265895

i jopet,đe je to duplo?
    Last edited by minjo; 28-08-11 at 10:55.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

vidj ovoga bukvalistu..
    Minjo, smiri se, pocini, kumim te.

Bas nemas sluha za pjesnicku slobodu..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vidim da si i poeta i demokrata,čegović si,Bećkoviq?

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

jok, Koprivica!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by minjo View Post
    opet lažeš,i to smišljeno,Peko ti je sto puta podastro podatke,ali manastiri su čudo neviđeno,mozak postade siva masa...

crna gora 620029
    crnogorski 229251
    srpski 265895

i jopet,đe je to duplo?
    Jes, ali tu se ubrajaju i penzioneri, a mi pricamo o zakonu o obrazovanju koji vazi samo za skolarce (djecu do 18 godina). Tu je 39% za crnogorski, a 37% za srpski. Tu smo vecina.

Osim toga, trend je na nasu stranu. oni su za zadnjih 8 godina izgubili trecinu. Za narednih 10 godina ce sigurno spanut ispod 30%.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

vidjecemo tek koliko ce ovaj crnogorski zazivjeti i biti omiljen kada se spoznaju sve njegove čari iz udzbenika i uporede sa dosadasnjim zvanicnim jezikom koji "nije valjao"
    ja sam ubijedjen da vladajuca koalicija potpuno naopako radi ovaj posao oko "identiteta" i srlja u autodestrukciju...

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Osim toga, trend je na nasu stranu.
    zbilja, opet mali off.. je li ovo isto ispravno danas?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Koliko sam shvatio za sad je pravilno ovdje, ovđe, ođe, ali nije ođen i ođenake, iako se u mom kraju i one koriste.

Iz Parking servisa šalju obavještenje "Vaša prijedhodna poruka ..." Da li je ovo pravilno?
    Prijethodna valjda, a ne prijedhodna.
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    3,383
    Thanks Thanks Received 
    1,717
    Thanked in
    940 Posts

Да ли је правилно претходна?
    По новом правопису или чему већ?
    Озбиљно питам.

Исправљено, хвала старвокеру.
    Него сад опет, да ли је неправилно рећи претходно?
    Last edited by Mstislav; 28-08-11 at 16:02.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    1,423
    Thanks Thanks Received 
    5,659
    Thanked in
    2,663 Posts

Quote Originally Posted by Mstislav View Post
    Да ли је правилно предходна?
    .
    prethodna
    The more things change, the more they stay the same.

Page 3 of 42 FirstFirst 123456713 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)