Page 108 of 108 FirstFirst ... 85898104105106107108
Results 2,676 to 2,695 of 2695

Thread: Islam!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Kako je u Kuranu objasnjeno ovo 9. pitanje: Šta je gravitacija?
    Allahova volja leži u osnovi svih sila prirode, daje moć zakonima tih sila i pojavljuje se kao sila teže. Neki kažu prirodna sila, međutim to nije tačno, jer je sila ono unutrašnje i izvorno jedno te isto jer djeluje na isti način kao volja i težnja, da privlače srazmjerno masi. Kod svake fizičke pojave, promjene materijalnih stvari treba pronaći uzrok, koji je upravo ta pojedinačna promjena, što je nastala prije materijalnog ispoljavanja, to je prvobitna sila kroz koju taj uzrok djeluje, a Allahova volja je u suštini te sile. Ko što se zna da kretanje Mjeseca oko Zemje zbog različitih kombinacija koje nastaju stalnim promjenama u uzajamnom odnosu izmeću tri nebeska tijela, Mjesečevo kretanje čas se ubrzava a čas usporava, a to je opet drugačije kada je Zemlja u perihelu, a drugačije kada je u afelu, a to čudno kretanje izaziva Allah: I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg. I Mjesecu smo odredili položaje; i on se uvijek ponovo vraća kao stari savijeni palmin prut. Nit’ Sunce može Mjesec dostići nit’ noć dan prestići, svi oni u svemiru plove. Sada če naivni Vanja da se domišlja, pa da nam objasni kako je sve ovo znao pustinjski nepismenjak. Najveće naučne domete u 18. v. ostvarili su naučnici koji su koristili nove metode saznanja prirode, a koji nisu odbacili metafiziku .
    Last edited by Dawud; 31-05-11 at 11:07.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Znaci Allahova volja leži u osnovi svih sila prirode pa kad bacis jabuku sa balkona Alah je dovede do zemlje brzinom od zavisnosti da li je manja ili velja. Analagno se moze zakljuciti da je Allahova moc na Mjesecu malo manja jer gravitacija se njegovom voljom razlikuje tamo neku zeru. Malo ranije napisa da je Alah neke preskocio i nije htio da im pokaze put i to namece opet jednu logiku. Brinuo se o svakakvom bubulju da mora pasti na zemlju, a preskocio insana koji će cijeli zivot lutati

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znaci Allahova volja leži u osnovi svih sila prirode pa kad bacis jabuku sa balkona Alah je dovede do zemlje brzinom od zavisnosti da li je manja ili velja. Analagno se moze zakljuciti da je Allahova moc na Mjesecu malo manja jer gravitacija se njegovom voljom razlikuje tamo neku zeru. Malo ranije napisa da je Alah neke preskocio i nije htio da im pokaze put i to namece opet jednu logiku. Brinuo se o svakakvom bubulju da mora pasti na zemlju, a preskocio insana koji će cijeli zivot lutati
    U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičega svježeg niti ičega suhog, ničega što nije u jasnoj Knjizi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

A kako se sazna sta sve on zna. Na primjer da li zna koji ce brojevi biti na loto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

dobro to mu nije tesko,to i ona sto izvlaci zna :P
    meni je doduse nejasno ovo ako on sve zna zasto onda dovodi nekog covjeka u iskusenje ako vec zna da ce on ili podleci ili ce mu ostat vjeran?
    a eo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    6
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičega svježeg niti ičega suhog, ničega što nije u jasnoj Knjizi.
    - Hello, God? That earthquake in Japan, was that you?
    - No, I was in Africa, giving AIDS to babies.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ducka View Post
    dobro to mu nije tesko,to i ona sto izvlaci zna :P
    meni je doduse nejasno ovo ako on sve zna zasto onda dovodi nekog covjeka u iskusenje ako vec zna da ce on ili podleci ili ce mu ostat vjeran?
    Eto, tako smo ih u iskušenje dovodili zato što su stalno griješili. Ima ljudi koji se Allahu klanjaju, ali bez pravog uvjerenja; ako ga prati sreća, on je smiren, a ako zapadne i u najmanje iskušenje, vraća se nevjerstvu, pa tako izgubi i ovaj i onaj svijet. To je, uistinu, očiti gubitak. Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: ”Mi vjerujemo!” i da u iskušenje neće biti dovedeni? A Mi smo u iskušenje dovodili i one prije njih, da bi Allah sigurno ukazao na one koji govore istinu i na one koji lažu. Zar misle oni koji zla djela rade da će Nama umaći? – Loše prosuđuju!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Dawude, imam problem da maloj bratanicni objasnim neki zadatak pa reko da mi pomognes. Celicna kugla je teska 4 kilograma. Koliko je teska ista takva kugla kojoj je precnik dva puta manji.
    Kako je to objasnjeno u tvojim knjigama i kakvo je rjesenje?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Bravo Dawude, bas sam to krenuo da napisem. ducka, nadam se da ti je sad sve jasno.
    GAME OVER!!!! Utuljuj Ligu Šampiona, IGRICA JE OBRNUTA, dajte nešto novo!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dawude, imam problem da maloj bratanicni objasnim neki zadatak pa reko da mi pomognes. Celicna kugla je teska 4 kilograma. Koliko je teska ista takva kugla kojoj je precnik dva puta manji.
    Kako je to objasnjeno u tvojim knjigama i kakvo je rjesenje?
    Takvo nebitno znanje je dato maloumnicima, da oko njega raspravljaju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ja te ne pitam za rjesenje jer znam koliko znas nego sta pise u Koranu o tome jer kazes sve tamo ima. Tvoj nekulturni odgovor Alah je procitao, a kako ti je tek obracunao sto ne znas dje je to u Koranu napisano to.....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

nisam bas ukapirao kako je to odgovor na moje pitanje :/
    ja sam pitao zasto on stavlja nekog na iskusenje ako zna sto ce se desit?
    a eo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kako nisi ukapirao? Kakvi ste vi maloumni nevjernici. Znaci, stavljali smo ih na iskusenja jer su grijesili a grijehovi su svi unaprijed poznati bili no nevjerstvo Njemu, samim gresnicima, bijase takodje nepoznato; Allah je milostiv ali gospodar je surov a mi kao robovi njegovi znanja imamo koliko nam on dozvoli i u tome je sustina toga sto ti pitas. On nam dozvoljava da padamo u iskusenja ali na nama je hocemo li to uraditi jer On svakako sve zna i onda nema svrhe. Jer On je sva svrha, On je pokretac svekolikih prirodnijeh sila a lazovi poput tebe ce goreti u vjecitim paklenim mukama.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,928
    Thanked in
    1,453 Posts

Kako je lijepo ovim vjernicima. Citav zivot u neznanju a uzivaju. Izgleda da je neznanje stvarno blagoslov. Jos kad proizilazi iz vjecnog izvora - religije, ima i opijajuci efekat. Mozda zato Islam ne dozvoljava ispijanje alkohola. Bila bi previsoka doza opijata. I ovako ne znaju sta pricaju.
    Last edited by VanjaTheMan; 01-06-11 at 02:36.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Serhi View Post
    Kako nisi ukapirao? Kakvi ste vi maloumni nevjernici. Znaci, stavljali smo ih na iskusenja jer su grijesili a grijehovi su svi unaprijed poznati bili no nevjerstvo Njemu, samim gresnicima, bijase takodje nepoznato; Allah je milostiv ali gospodar je surov a mi kao robovi njegovi znanja imamo koliko nam on dozvoli i u tome je sustina toga sto ti pitas. On nam dozvoljava da padamo u iskusenja ali na nama je hocemo li to uraditi jer On svakako sve zna i onda nema svrhe. Jer On je sva svrha, On je pokretac svekolikih prirodnijeh sila a lazovi poput tebe ce goreti u vjecitim paklenim mukama.
    Nema potrebe da suprostavljaš ajete, sa drugim ajetima, jer je Kuran knjiga jasna, a oni koji tako rade samo sebe vatri približavaju. A zar oni ne znaju da Allah zna i ono što oni kriju i ono što pokazuju? I imajte na umu da Allah zna šta je u dušama vašim, pa Ga se pričuvajte, i znajte da On prašta i da je blag. ”O svemu odlučuje samo Allah!” Oni u sebi kriju ono što tebi ne pokazuju. ”Da smo se za bilo šta pitali”, govore oni, ”ne bismo ovdje izginuli.” Reci: ”I da ste u kućama svojim bili, opet bi oni kojima je suđeno da poginu na mjesta pogibije svoje izišli, da bi Allah ispitao ono što je u vašim grudima i da bi istražio ono što je u vašim srcima – a Allah zna svačije misli.” Da Allah zna da od njih može biti ikakva dobra, učinio bi da čuju, a da je učinio i da čuju, oni bi se opet okrenuli, jer oni i inače glave okreću. I oni lukavstva svoja pletu, a Allah zna za lukavstva njihova, samo što lukavstva njihova ne mogu brda pokrenuti. Sve ovo dokazuje da Allah zna ko će šta učiniti, samo će On da sudi zbog djela koja su uradili i koja će uraditi. Eto, tako će Allah njima djela njihova po njih kobnim pokazati i oni iz vatre neće izlaziti. ”Iskusite patnju u ognju zbog djela ruku vaših!” – A Allah nije nepravedan prema robovima Svojim...
    Last edited by Dawud; 01-06-11 at 18:04.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ne poznjem ti ja ajete, brate Dawude, nego iz glave i iz srca zborim kako bi ovu vatru, ciju toplinu vec osjecam, od sebe odmaci pokusao. O svemu odlucuje i neodlucuje svevisnji Allah jer se odluke moraju donositi o sudbinama ljudi kojih jes i nije. Pitate se, nevjernici, kako On sve zna a zapitajte se kako vi ne znate i odakle vam pravo da znate kad je On jedini koji ima pravo da zna i da dijeli znanje koje je vama uskratio. Ne dovodite odluke njegove u pitanje, o nevjernici, jer ce srca vasa ocvrsnuti a oci na tminu osuditi kako bi dusa vasa uz tijelo vec osudjeno u vjecitoj tami trunulo. I kad ste na ulici i u lokalu ispijate kapucino Allah to zna pa i ako u koka kolu malo vina dodate on opet to zna. Zar bi bilo drugacije da on se vrati na isto i ucini ono ste se uciniti ne moze? Ne bi jer je On taj koji odredjuje sta moze i sta ne moze a On moze sve sto hoce. On je u svemu i on je sve. Gorjecete u paklu bezboznici, vatra ce vam venama buktati vjecno a Allah je milostiv prema robovima svojim.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Sto bi ti Ameri odgovorili na tu pricu:

Karma Bro!

A to sto cesh tad saznat koja je poenta bila, zasto je On to htio i sto je smisao njegovog plana, tad ce ti kasno biti.

To sto ti ne prihvatash odgovornost za svoje postupke, to ne znaci da ce odgovornost tvojih postupaka se udaljiti od tebe.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    6
    Thanked in
    3 Posts

kakvi su ti Ameri, stari indijski budisti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Serhi View Post
    Gorjecete u paklu bezboznici, vatra ce vam venama buktati vjecno a Allah je milostiv prema robovima svojim.
    One koji budu tajili jasne dokaze, koje smo Mi objavili, i Pravi put, koji smo u Knjizi ljudima označili, njih će Allah prokleti, a prokleće ih i oni koji imaju pravo da proklinju; oprostiću samo onima koji se pokaju i poprave i to javno ispolje, a Ja primam pokajanje i Ja sam milostiv. Oni koji ne vjeruju i koji kao nevjernici umru – zaslužuju, doista, prokletstvo Allahovo i meleka i svih ljudi, u njemu će vječno ostati, a patnja njihova neće jenjavati, niti će im
    se odlagati. Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naći će da Allah prašta i da je milostiv. Oni koji su se Allaha bojali i onog što im je zabranjeno klonili, oni će u džennetskim baščama pored izvōrā biti. ”Uđite u njih sigurni, straha oslobođeni!” I Mi ćemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni će kao braća na divanima jedni prema drugima sjediti, tu ih umor neće doticati, oni odatle nikada neće izvedeni biti. Kaži robovima Mojim da sam Ja, zaista, Onaj koji prašta i da sam milostiv,

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Obrnite na rtcg 2
    Gost je Ferid Orahovac!

Page 108 of 108 FirstFirst ... 85898104105106107108

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks