Page 107 of 108 FirstFirst ... 75797103104105106107108 LastLast
Results 2,651 to 2,675 of 2695

Thread: Islam!

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,928
    Thanked in
    1,453 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Treba reći da se na ovaj način liječe mnoge bolesti koje savremena medicina ne poznaje.
    Zato sto ti tako kazes, je li?
    Poznato je da su mnogi muškarci koji su imali mrtve spermatozoide dobili dijete najprirodnijim mogućim putem, neki su zbog toga svojoj djeci dali ime po liječniku sa navedenog video klipa.
    A sve je to 100% dokazano naucnim putem i ljudi jos uvijek nisu otkrili moc laganja i zablude. Pitam se cemu onda religija sluzi...
    Poznato je da su mnogi izliječeni od raka, leukemije i od mnogobrojnih ostalih psiho-fizičkih bolesti.
    Kome je to poznato? Gdje su dokazi? Gdje su istrazivanja? Bez svega toga tvoja prica je samo rekla-kazala.
    Ako bi mogao ovo malo da mi razjasniš. Da li je logično da nešto samo od sebe nastane a da nema nekoga ko time upravlja? Daj mi neki dokaz da nešto samo od sebe nastaje a da nema nikakvog pokretača, da vidimo tu tvoju logiku.
    Dzaba kad ne shvatas. Tebi nije logicno jer si vjernik koji ne bi zamjenio religiju za svo znanje svijeta. Ti polazis od pretpostavke da mora da postoji pokretac za sve. A za boga kazes da njemu ne treba pokretac. Zato sto vjerujes u bnjega. Kad ne bi vjerovao u boga vidio bi zasto je to nemoguce i zasto se potpuno koji sa logikom i sa prirodom stvari. Mislim da je najveci problem to sto ne shvatas prirodnu selekciju cije principe mozemo da primjenimo i na postojanje boga da bi ga potpuno opovrgli. Ti kazes da je bog vjecan. Sto nije logicno jer je bog komplikovaniji od onoga sto ti kazes da je stvorio. Sto postavlja jos vece pitanje njegovog porijekla. Ako je sve komplikovano sto postoji moralo da bude stvoreno onda je i bog koji je jos komplikovaniji morao da bude stvoren. Nije logicno da je nesto komplikovano i inteligentno samo od sebe nastalo ili da je uvijek postojalo. Komplikovanost se stvara postepenim putem a inteligencija dolazi na visokom stepenu evolutivnog puta. A jedini razlog zbog kojeg je bog izuzet od tog pravila je to sto ti zelis da to bude tako jer ti vjerujes u to.
    Naravno da Boga niko stvorio nije, on je oduvijek. Logično je i sasvim normalno da je nešto kao uzrok svemu moralo postojati oduvijek.
    To je ono u sta ti vjerujes, ali procitaj "The God Delusion" i vidjeces zasto je nemoguce.
    Samo je Bog s.w.t. savršen. Ljudi nisu savršeni, imaju mane, griješe, umiru, hrane se da bi preživjeli.
    Postoji razlika izmedju onog u sta ti vjerujes i pravog stanja stvari. Bog kao prvo ne postoji. Ali u pravu si kad kazes da ljudi nisu savrseni i da imaju mane. Jedna od tih mana je religija.
    Pozivaš se na čovjeka koji vjeruje u Boga, tako da ti komentar ne stoji.
    On ne vjeruje u boga. Vise puta je to izjavio. Takodje je izjavio da smatra da je ljudski mozak poput kompjuterskog procesora i kad se ugasi to je kraj, nema raja i pakla, nema niceg. Sto znaci da ne vjeruje ni u zagrobni zivot. A takodje je izjavio da smatra da je moguce da je svemir nastao iz nicega.
    Predpostavke ne koriste istini.
    Nisu pretpostavke nego teorije. Sasvim opravdane i mnogo vise logicne od bilo cega cime religija raspolaze. A sto se tice porijekla religije u pitanju su cinjenice koje su poznate svima koji se bar nesto znaju o razvoju prvobitnih ljudi.
    Već sam ti dokazao mnogo puta da su znali više nego savremeni naučnici, koji će do smaka svijeta otkrivati čuda koja se nalaze u Kur'anu.
    Dokazao nisi nista. Dokazao si samo da ne znas sta naucnici imaju da kazu na sve te "dokaze" iz Kurana. Mozda su pisci Kurana znali po nesto sto je kasnije nauka potvrdila ali to ne znaci da je Kuran bozja knjiga, znaci da su ljudi u vremenu kad je pisana znali neke stvari. Isto kao sto su Grci znali da su nebeska tijela okrugla i da se okrecu oko Sunca, pa eto vidis Zevs ne postoji. Znanje je samo dokaz znanja, a ne bozje intervencije.
    Što se mene tiče, a siguran sam i Ega, radim i jedno i drugo. Mnogo puta se desilo da ne odem kod doktora a da odmah nakon molitve ozdravim. I ne samo ja, već bi se to desilo kada bih uputio molitvu za moje bližnje. Što se tiče doktora, on liječi znanjem koje mu je dao Bog s.w.t.
    Ti mislis da te molitva lijeci? Ali ustvari imas 50% sanse da ozdravis i 50% sanse da ne ozdravis. Kad ne bi ozdravio od molitve zaboravio bi i da si se molio i otisao bi kod doktora. Kad ozdravis bez intervencije doktora zahvalis se molitvi. Apsurdno. Ucini mi uslugu i nemoj nikad da ides kod doktora. Da vidimo koliko ces da godina dozivjet. Zapitaj se imaju li doktori veze sa tim sto je nas zivotni vijek danas znatno veci u odnosu na vrijeme kad je Kuran pisan? I ne, nije im bog dao znanje. Znanje su stekli postepeno kao i sve drugo. I nije im sposobnost da steknu znanje dao bog. To je bjezanje od istine i logike. To sto ti vjerujes u nesto ne cini ga istinitim.
    Radi se o tome da su naši dokazi toliko jasni da nema potrebe za nekim većim obrazlaganjem.
    Ja ne vidjeh jos nijedan.
    Last edited by VanjaTheMan; 30-05-11 at 11:45.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Istjerivanje đavola, tj. liječenje Kur'anom 1 i 2 dio, emitovano na TVCG1:

Treba reći da se na ovaj način liječe mnoge bolesti koje savremena medicina ne poznaje. Poznato je da su mnogi muškarci koji su imali mrtve spermatozoide dobili dijete najprirodnijim mogućim putem, neki su zbog toga svojoj djeci dali ime po liječniku sa navedenog video klipa. Poznato je da su mnogi izliječeni od raka, leukemije i od mnogobrojnih ostalih psiho-fizičkih bolesti.
    Ovo na snimcima je tipični oblik histerije. Psihičko oboljenje...ako ti nije poznato.

ovo nije rijetka pojava, čudo,ali ima je u svim religijama...nerijetka pojava na svim većim molitvama.
    Pošto je samo jedna prava knjiga sa kojom se liječi (to tvrde svi) malo je protivriječno.
    Napad histerije traje prosječno oko 15 minuta, to je baš vrijeme za mistični obred.
    Svim religijama je jedno zajedničko...čovjek.

Naravno ne isključujem da se dešavaju isceljenja u toku molitava. Mada ne bih ni isključio autosugestiju kod čovjeka koja zna da bude zaista moćna ako se aktivira.

Čak i najmanji postoperativni oporavak zaivisi od samog čovjeka,a tu ogromnu ulogu igra upravo ta želja za ozdravljenjem i životom. Što bi se reklo da je u pitanju unutrašnji faktor,nikako spoljni.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Placebo
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Kome je to poznato? Gdje su dokazi? Gdje su istrazivanja? Tvoja prica je samo rekla-kazala.
    Ja ne vidjeh jos nijedan.
    Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,928
    Thanked in
    1,453 Posts

Koliko je Kur'an ispred nauke potvrđuje čudo koje nema nikakve logike, čudo koje je zapisano u Kur'anu. Naime ukoliko se pomiješaju prljava i čista voda, logično je da će se bistra voda zaprljati. Ali i pored te logike Kur'an nas obavještava o vodama koje se ne miješaju ni u gustini, ni u slanoći, ni u boji, ni po bilo čemu: "Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju – (55, 19-20)"
    Vidis ovdje prisustvujemo tvom nepoznavanju nauke i logike. Naravno da ces ti da kazes da je ovo dokaz da je Kuran bozja knjiga, jer ne znas sta nauka ima da kaze na ovu temu. Kao prvo, da bi Kuran bio bozja knjiga mora da bude savrsen. Ali nije jer koristi pojmove koji na nesavrsen nacin objasnjavaju te pojave koje ti uzimas kao dokaz da je Kuran bozja knjiga. Ne postoji barijera koja odvaja mora, postoji prelaz. I stavise granica tog prelaza nije konstantna, a barijere jesu. Granica prelaza zavisi od godisnjeg doba, cak i od dana. A postoji jos objasnjenja ali moram prvo da odem da ruckim pa cu se vratit.
    Naravno da su znali više jer im je znanje dolazilo od Gospodara svjetova. Podsjetimo se šta piše u Kur'anu: Kada Jusuf reče ocu svome; “O oče moj, sanjao sam jedanaest zvijezda, i Sunce i Mjesec, i u snu sam ih vidio kako mi se pokloniše” (12, 4). Ovo je još jedan dokaz, od mnogobrojno prikazanih na ovom forumu, koji potvrđuju da je Kur'an sama istina, a to potvrđuju i ove fotografije:
    Niste se hvalili sa ovim kad je postojalo samo 9 planeta u Suncevom sistemu. Niste obratili paznju na to da Pluton vise ne spada u planete. Ali imate obraza da izaberete planete po izboru dok ih ne dovedete do broja 11 koji je opisan u Kuranu i mislite da se dokazali nesto. Pluton i dalje nije planeta i asteroidi nisu planete. Kad bi bili, bilo bi ih mnogo vise od 11.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.
    liječi li se to i katarakta kuranom ??
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.

Da li sposoban da iskažeš ijednu misao da u sebi ne sadrži konstataciju o patnji,mučenju i ostalim mučnim stvarima...

Da li su ti to najbolji argumenti???

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

kakva je to kvazi logika da kazes svijet je morao neko da stvori jer je tako savrsen a bog koji je savrseniji nego li sam svijet je nastao iz nicega?
    a eo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Nije nastao iz nicega vec on postoji oduvijek. Kako si glup, ceka te patnja pregolema.
    GAME OVER!!!! Utuljuj Ligu Šampiona, IGRICA JE OBRNUTA, dajte nešto novo!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Serhi View Post
    Nije nastao iz nicega vec on postoji oduvijek. Kako si glup, ceka te patnja pregolema.
    Tačno Serhi priznao si istinu, ali se I DALJE ponašaš kao nevjernik...
    Last edited by Dawud; 30-05-11 at 15:15.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ducka View Post
    kakva je to kvazi logika da kazes svijet je morao neko da stvori jer je tako savrsen a bog koji je savrseniji nego li sam svijet je nastao iz nicega?
    Objasni mi onda kako je nastao svijet? Bing beng, eksplpzija, ili šta ? Ako je nastao velikim praskom, to je jednako tome kao da padne atomska bomba i da sve bude savršeno na svom mjestu. Ili da bacaš svaki dan smeće u svoju baštu, i da očekuješ da je sve u savršenom redu. Koliko maloumnika ima ođe zar treba i ti da se povodiš za njihovim lažima. Oni se samo domišljaju kako će nešto da negiraju a od starta u duši znaju da nisu u pravu. Iznenadio si me, ovo nisam od tebe očekivao.
    Last edited by Dawud; 30-05-11 at 15:14.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Tačno Serhi priznao si istinu, ali se I DALJE ponašaš kao nevjernik...
    Istina je jedna, Allah je milostiv. Kako to da se i dalje ponasam kao nevjernik brate Dawude?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Istina je jedna, Allah je milostiv. Kako to da se i dalje ponasam kao nevjernik brate Dawude?
    Znaš ti dobro...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Tebi i Allahu nikako udovoljit'.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja sam samo ukazao da te dvije tvrdnje nisu logicne jednostavno ako kazes da svijet nije mogao nastat iz nicega namece se pitanje kako je onda bog nastao tj da ni on nije mogao nastati iz nicega.Iskreno ne mogu da ti pametujem o nastanku svijeta jer nikad nesto posebno nisam citao o tome niti me privlaci ta vrsta literature ali ja nisam ni htio da dokazem da sam u pravu.
    a eo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ducka View Post
    Ja sam samo ukazao da te dvije tvrdnje nisu logicne jednostavno ako kazes da svijet nije mogao nastat iz nicega namece se pitanje kako je onda bog nastao tj da ni on nije mogao nastati iz nicega.Iskreno ne mogu da ti pametujem o nastanku svijeta jer nikad nesto posebno nisam citao o tome niti me privlaci ta vrsta literature ali ja nisam ni htio da dokazem da sam u pravu.
    RAZMISLI MALO ZBOG ČEGA NEMATERIJALNA STVARNOST MORA DA PREDHODI MATERIJALNOJ. Kao što duša predhodi tijelu, i kao što su najvažnije sile prirode nematerijalnog karaktera. Tj. zašto stvoreno ne može da stvara NI IZ ČEGA, nego samo sparivanjem, proizvodi bića iste vrste. Aristotel je sve prve filozofe nazivao "fizičari " samo zbog toga što je kod njih jedna tvar ili materija igrala ključnu ulogu u njihovom objašnjenju sveta. On ih nije smatrao dovoljno filozofski trezvenim, jer nisu objasnili kako je sama materija stvorena i šta nju tjera i nagoni da se mijenja preoblikuje i stvara. Odakle materiji moć da je samopokrećujuća i stvaralačka? U Kuranu postoji naučni dokaz onoga što je današnja astro-fizika potvrdila, o stvaranju i širenju, ali ne i o konačnom skupljanju svemira, za koji Kuran tvrdi da će se desiti: Onoga Dana kada smotamo nebesa kao što se smota list papira za pisanje. Onako kako smo prvi put iz ničega stvorili, tako ćemo ponovo iz ništa stvoriti – to je obećanje Naše, Mi smo doista kadri to učiniti. ”Oni kojima se vi, pored Allaha, klanjate ne mogu nikako ni mušicu stvoriti, makar se radi nje sakupili. A ako bi im mušica nešto ugrabila, oni to ne bi mogli od nje izbaviti; nejak je i onaj koji se klanja, a i onaj kome se klanja!”
    Last edited by Dawud; 30-05-11 at 17:46.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,928
    Thanked in
    1,453 Posts

Objasni mi onda kako je nastao svijet? Bing beng, eksplpzija, ili šta ? Ako je nastao velikim praskom, to je jednako tome kao da padne atomska bomba i da sve bude savršeno na svom mjestu. Ili da bacaš svaki dan smeće u svoju baštu, i da očekuješ da je sve u savršenom redu. Koliko maloumnika ima ođe zar treba i ti da se povodiš za njihovim lažima. Oni se samo domišljaju kako će nešto da negiraju a od starta u duši znaju da nisu u pravu. Iznenadio si me, ovo nisam od tebe očekivao.
    Kao prvo ti ocigledno ne znas nista o teoriji velikog praska. Kao drugo, to sto si rekao za veliki prasak ustvari vazi za tvog boga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Blago zenama (i komsijama) onih koji ne znaju kako i kad djeca nastaju

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Domet nauke je veoma mali kada treba da odgovori na ključna pitanja: Ključnih 11 pitanja na koje svemoćna nauka ne može da odgovori
    Naučnici odeljenja za astrofiziku Univerziteta u Čikagu, posle dugih vijećanja i konsultacija sa naučnicima širom svijeta, formulisali su 11 pitanja za koje se može reći da predstavljaju ključne probleme moderne fizike, ali, reklo bi se, i nauke uopšte:
    1. pitanje: Šta je tamna materija?
    2. pitanje: Šta je tamna energija?
    3. pitanje: Kako su nastali teški elementi, od gvožđa do uranijuma?
    4. pitanje: Da li neutrini imaju masu?
    5. pitanje: Odakle potiču čestice ultravisoke energije?
    6. pitanje: Da li je neophodna nova teorija svetlosti i materije da bi se objasnilo šta se događa pri visokim temperaturama i energijama?
    7. pitanje: Da li postoje nova stanja materije sa ultravisokim temperaturama i gustinom?
    8. pitanje: Da li su protoni nestabilni?
    9. pitanje: Šta je gravitacija?
    10. pitanje: Da li postoje i druge dimenzije?
    11. pitanje: Kako je nastao univerzum?

Tako, umesto da opisuje samo jedan i jedinstven univerzum, ona dopušta mogućnost postojanja ogromnog broja drugih univerzuma.
    Last edited by Dawud; 30-05-11 at 20:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ali je zato sve to u Koranu detaljno i precizno objasnjeno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ali je zato sve to u Koranu detaljno i precizno objasnjeno
    Nije sve u Kuranu, ali mnogo toja jeste u zbirkama i pojašnjenjima Kurana. Zbog toga ćeš ti vječito da kasniš za znanjem koje ja već posjedujem. Evo jedan hadis koji to tvoje kašnjenje dokazuje:
    On je stvaranje pokrenuo sasvim iz početka i započeo ga posve izvorno, bez promišljanja, bez korišćenja bilo kakvoga predhodnog oblika, bez uvođenja pokreta ikakva, bez iskušavanja nakane ikakve koja bi Ga omela. On je svim stvarima dodijelio vremena njihova, sastavio različitosti njihove, dao im osobine njihove, odredio, znajući ih, značajke njihove prije nego što ih je stvorio, obuhvaćajući potpuno granice i zatvorenosti njihove, znajući sklonosti i utajenosti njihove.
    Kada je Svemoćni stvorio rupe nebesa, potakao širenje svoda nebeskog i slojeve vjetrova, u tome je pokrenuo vodu, a talasanja njezina bijahu uzburkana i vali njezini preskakahu jedni preko drugih. On je tom vodom opteretio vjetar siloviti i vihore kršeće; naredio im daje uzvraćaju, podario im vlast nad snagom njezinom i saopćio joj ograničenja njezina. Vjetar je puhao ispod nje, a voda je burno pretjecala iznad njega.
    Onda je Svemoćni izveo vjetar; učinio mu kretanje neplodnim, odredio mu položaj, osnažio zamah i rasprostro ga nadaleko i naširoko. Potom je On naredio vjetru da uzdigne vodu obilnu i da osnažuje vale mora golemih. Tako je vjetar uspjenio vodu kao kad je mlaćenica uspjenjena, te je silovito potjerao u nebo, bacajući prednji dio njezin na zadnji i stajući na tekući –sve dok razina njezina ne bijaše uzdignuta i površina joj u obilju pjene. Onda je Svemoćni uzdigao pjenu na vjetru otvorenom i nebu prostranom, te od tog uobličio sedam nebesa, pa donje učinio poput vala ustaljenog, a gornje poput svoda zaštitnog i zdanja visokog bez stupa ikakva koji bi ga podupirao ili spojnice koja bi ga održavala povezanim. On ih je potom ukrasio zvijezdama i svjetlošću krijesnica, te objesio Sunce blistavo i Mjesec sjajni ispod nebesa u obrtanju, svoda u kretnji i neba koje se vrti...
    Last edited by Dawud; 30-05-11 at 20:34.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tebi i Allahu nikako udovoljit'.
    Lako je Allahu udovoljit.
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kako je u Kuranu objasnjeno ovo 9. pitanje: Šta je gravitacija?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Nije sve u Kuranu, ali mnogo toja jeste u zbirkama i pojašnjenjima Kurana. Zbog toga ćeš ti vječito da kasniš za znanjem koje ja već posjedujem. Evo jedan hadis koji to tvoje kašnjenje dokazuje:
    On je stvaranje pokrenuo sasvim iz početka i započeo ga posve izvorno, bez promišljanja, bez korišćenja bilo kakvoga predhodnog oblika, bez uvođenja pokreta ikakva, bez iskušavanja nakane ikakve koja bi Ga omela. On je svim stvarima dodijelio vremena njihova, sastavio različitosti njihove, dao im osobine njihove, odredio, znajući ih, značajke njihove prije nego što ih je stvorio, obuhvaćajući potpuno granice i zatvorenosti njihove, znajući sklonosti i utajenosti njihove.
    Kada je Svemoćni stvorio rupe nebesa, potakao širenje svoda nebeskog i slojeve vjetrova, u tome je pokrenuo vodu, a talasanja njezina bijahu uzburkana i vali njezini preskakahu jedni preko drugih. On je tom vodom opteretio vjetar siloviti i vihore kršeće; naredio im daje uzvraćaju, podario im vlast nad snagom njezinom i saopćio joj ograničenja njezina. Vjetar je puhao ispod nje, a voda je burno pretjecala iznad njega.
    Onda je Svemoćni izveo vjetar; učinio mu kretanje neplodnim, odredio mu položaj, osnažio zamah i rasprostro ga nadaleko i naširoko. Potom je On naredio vjetru da uzdigne vodu obilnu i da osnažuje vale mora golemih. Tako je vjetar uspjenio vodu kao kad je mlaćenica uspjenjena, te je silovito potjerao u nebo, bacajući prednji dio njezin na zadnji i stajući na tekući –sve dok razina njezina ne bijaše uzdignuta i površina joj u obilju pjene. Onda je Svemoćni uzdigao pjenu na vjetru otvorenom i nebu prostranom, te od tog uobličio sedam nebesa, pa donje učinio poput vala ustaljenog, a gornje poput svoda zaštitnog i zdanja visokog bez stupa ikakva koji bi ga podupirao ili spojnice koja bi ga održavala povezanim. On ih je potom ukrasio zvijezdama i svjetlošću krijesnica, te objesio Sunce blistavo i Mjesec sjajni ispod nebesa u obrtanju, svoda u kretnji i neba koje se vrti...
    Sve je jasno kao dan. Ne znam kako ne vide... Znam da bas i nije za hvaljenje ali zavidim ti, brate Dawude, na znanju i poznavanju svega. Sigurno se osjecas superiornim u odnosu na maloumne nevjernike... A kako i ne bi.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,928
    Thanked in
    1,453 Posts

Domet nauke je veoma mali kada treba da odgovori na ključna pitanja: Ključnih 11 pitanja na koje svemoćna nauka ne može da odgovori
    Naučnici odeljenja za astrofiziku Univerziteta u Čikagu, posle dugih vijećanja i konsultacija sa naučnicima širom svijeta, formulisali su 11 pitanja za koje se može reći da predstavljaju ključne probleme moderne fizike, ali, reklo bi se, i nauke uopšte:
    1. pitanje: Šta je tamna materija?
    2. pitanje: Šta je tamna energija?
    3. pitanje: Kako su nastali teški elementi, od gvožđa do uranijuma?
    4. pitanje: Da li neutrini imaju masu?
    5. pitanje: Odakle potiču čestice ultravisoke energije?
    6. pitanje: Da li je neophodna nova teorija svetlosti i materije da bi se objasnilo šta se događa pri visokim temperaturama i energijama?
    7. pitanje: Da li postoje nova stanja materije sa ultravisokim temperaturama i gustinom?
    8. pitanje: Da li su protoni nestabilni?
    9. pitanje: Šta je gravitacija?
    10. pitanje: Da li postoje i druge dimenzije?
    11. pitanje: Kako je nastao univerzum?

Tako, umesto da opisuje samo jedan i jedinstven univerzum, ona dopušta mogućnost postojanja ogromnog broja drugih univerzuma.
    Naucnici nikad nisu tvrdili da je nauka svemoguca. A vrati se 50 godina unazad i vidjeces kolika je lista onoga sto nauka nije znala. Nauka je proces kojim se dolazi do istine, polako ali sigurno. Nije bjezanje od saznanja i odustajanje od pokusavanja da se sazna kao sto je religija.

Page 107 of 108 FirstFirst ... 75797103104105106107108 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks