Page 2 of 62 FirstFirst 1234561252 ... LastLast
Results 26 to 50 of 1547

Thread: Prava religija!

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Posto je kasno, evo da opletem nesto na brzinu da te spustim malo na zemlju jer ocigledno mislis da si neki ekspert. A bilo ko sa koeficijentom inteligencije vecim od 80 ce da nadje bar jednu nelogicnost. Sto znaci da ti ili lazes da si proucavao Bibliju, ili lazes da nisi pronasao nijednu nelogicnost ili imas IQ nizi od 80. Biraj.

Adam i Eva: Bog je svemocan i sveznajuci i stvorio je Adama i Evu i nije im dao znanje o dobru i zlu. Postavio je zmiju u Rajski vrt da ih kusa. Posto je bog sveznajuci morao je da zna sta ce da im se desi. Morao je da zna da ce iz neznanja u kojem ih je stvorio da pojedu jabuku. A onda ih je kaznio sto su je pojeli i ako je znao da ce to da se desi, jer je, je li, sveznajuci. Sto znaci da Adam i Eva nikad nisu imali nikakvu sansu da ostanu u Rajskom vrtu. Od samog pocetka su bili osudjeni da budu izbaceni. A da ne pominjemo kako su sve ljudske rase nastale iz incestnih brakova Adama i Eve. Jos bih pomenuo i to da u tvojoj svetoj knjizi pise da je univerzum star 6000 godina iako je nauka dokazala da to nije tacno. Pise i da je Zemlja ravna ploca. Pise i da je Noje sve zivotinjske vrste uspio da dovede u barku. Cudo jedno nigdje se ne pominju vrste koje postoje samo na drugim kontinentima kao sto su Amerika i Australija. Kao da sve zivotinjske vrste zive na udaljenosti od 5 kvadratnih kilometara od barke. A cini mi se da je ustvari pisac tih lijepih pricica pisao samo o onim stvarima koje se nalaze u udaljenosti od 5 kvadratnih kilometara od njega. Toliko je znao o svijetu u kojem zivi. A ovi sto su u to povjerovali, e oni su druga prica...

Ali ne, od kako je narod poceo da razmislja svojom glavom ove price su postale samo metafore, i odjednom vise nisu istinite ni za prave vjernike. Ali tri religije pocivaju na tome da su ljudi koji su sirili prvobitni Judaizam vjerovali da su ove price ziva istina. Bez vjerovanja u istinitost ovih prica nema ni Judaizma, ni Hriscanstva ni Islama. Da su ljudi sve te price smatrali metaforama od samog starta nijedna od tri najvece svjetske religije nikad ne bi ni nastale. Zato nemojte da se vadite na argument da su to samo metafore. Jedino gore od vjernika je selektivni vjernik.
    Last edited by VanjaTheMan; 26-05-11 at 02:03.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Bluper View Post
    Rakun ajde da se ne ponavljamo, religija zahteva božanstvo, kreatora! Buda nije božanstvo niti je kreator tako da budizam nije religija, a to što su ga mnogi prihvatili kao religiju to ne znači da je ispravno!

Blumper ajde da ne ponavljamo
    POJAM RELIGIJA NE MORA IMATI VEZE SA BOGOM

Definicija pojma Religija:
    " Skup vjerovanja koje je usvojilo i koje praktikuje veliki broj ljudi." Pominje li se u definiciji riječi religija bog ?

Ima priličan broj priznatih religija koje nemaju božanstvo (kao npr. Sajentologija i Šintu)
    Last edited by Rakun; 26-05-11 at 06:51.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Šta mislite koja je to jedina i prava religija koja udovoljava Božjim principima i dopada se Bogu i kako je pronaći?
    Kako ijedan od nas može znati koji su Božji principi i što se Bogu dopada?

..ljubite jedan drugoga, kao što sam ja vas ljubio, da i vi ljubite jedan drugoga. Po tom će svi poznati da ste moji učenici -ako budete imali ljubavi među sobom.

Navedeni principi ne mogu biti jasniji nego što su izrečeni, zar ne?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Allahu je prava vjera jedino – islam. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kada im je došlo saznanje, i to iz međusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove riječi ne budu vjerovali Allah će brzo obračunati. Ako se oni budu prepirali s tobom, reci: ”Ja se samo Allahu pokoravam, a i oni koji me slijede.” I reci onima kojima je data Knjiga i neukima: ”Primite islam!” Ako prime islam, onda su na Pravome putu. A ako odbiju, tvoje je jedino da pozivaš. – A Allah dobro vidi robove Svoje. A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati. Allah neće ukazati na Pravi put onim ljudima koji su postali nevjernici, nakon što su bili vjernici i tvrdili da je Poslanik istina, a pruženi su im i jasni dokazi! – Neće Allah ukazati na Pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini. Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti –On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi. Danas su nevjernici izgubili svaku nadu da ćete vi otpasti od svoje vjere, zato se ne bojte njih –već se bojte Mene. Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. – Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, neće čuti za mene niti jedan židov ni kršćanin, a zatim ne bude slijedio ono sa čime sam ja došao, “- (ili po drugom rivajetu ”zatim ne bude povjerovao u ono sa čime sam ja došao”) ,- “a da neće biti od stanovnika vatre.” Neka Židovi i kršćani budu od onih koji će uzeti dvostruku nagradu, kako je to rekao Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”Trojica imaju dvije nagrade: čovjek, sljedbenik Knjige, koji je povjerovao u svog poslanika i povjerovao u Muhammeda...“ Kaže Uzvišeni: ”A milost moja obuhvaća sve; dat ću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali i onima koji u dokaze naše budu vjerovali, onima koji će slijediti Poslanika, Vjerovjesnika, koji neće znati ni čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi, zato će oni koji u njega budu vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali, i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli.”
    Last edited by Dawud; 27-05-11 at 16:07.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    6
    Thanked in
    3 Posts

Budizam nije religija već filozofija upravo iz razloga što negira Boga. Da postoji samo jedna, prava religija svedoči, kao što sam napomenuo na početku, sama reč Božja-Biblija u kojoj su zapisane reči Isusa Hrista u Efežanima 4:5,6 Jedan Gospod, jedna vera, jedno krštenje. Jedan je Bog i Otac svih, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.

Jedna od osnovnih karakteristika pripadnika prave religije koja je veoma uočljiva su opet reči samog Isusa Hrista zapisane u Jovanu 13:34,35 Dajem vam novu zapovest, da ljubite jedan drugoga, kao što sam ja vas ljubio, da i vi ljubite jedan drugoga. Po tom će svi poznati da ste moji učenici -ako budete imali ljubavi među sobom.

Navedeni principi ne mogu biti jasniji nego što su izrečeni, zar ne?

Dakle, Hrišćanstvo je jedina prava religija - zato što Biblija kaže tako?

A što se tiče nelogičnosti u Bibliji, upravo zato i govorim, što proučavajući i ispitujući Bibliju (ne čitajući) ja još nisam naišao na nelogičnosti pa bih voleo da mi ukažeš na njih!
    Nisi se baš trudio onda, zar ne?
    Mogao bi da počneš od vaskrsnuća i oplodnje djevice od strane 'svetog duha'.
    Just sayin.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Allahu je prava vjera jedino – islam.
    Za Vishnua je to hinduizam.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Za Vishnua je to hinduizam.
    A za Paja Patka Volt Dizni...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Popovi šire zenice zaslepljenim vernicima na elektro liturgijama
    stroboskopima i razuđenim džepovima
    There are so many dawns that have yet to shine!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

A za Paja Patka Volt Dizni...
    wow...vječita protivriječnost Davida

Ništa nije slučajno,pa ni ovaj primjer. Od milion kombinacija baš si upravo ovu izabrao.

Imamo imaginarnog lika, debila koji šeta u mornarsko odijelo i bez gaća, osim kada se kupa,što je ironično jer je upravo 'patak'. On je sam po sebi parodija običnog pripadnika radničke klase,koji voli ali nikako da se ostvari u ljubavi,sestrići su pametniji od njega,ujak je milioner,ali jednostavno mu ništa ne daje,što produbljuje njegov životni promašaj,jer njegov ujak je milioner,dok on kao ujak je lošiji od svojih sestrića. hmmm....

Mornari su najdrilovaniji ljudi na planeti, čelična disciplina i ubijene volje. Sujevjerni i totalno destabilizovani da bi mogli voditi normalan život. Morari su uvijek regrutovani iz najnižijih slojeva društva...upravo personifikacija idealnog materijala za stvaranje religije.

Ponekad je religija jedan veliki ormar u kome se znaju skrivati razni kompleksi.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

a pruženi su im i jasni dokazi!
    Ni sam vise ne znam koliko sam te puta ovo pitao i nijednom nisi dao odgovor. Ali ajde da pitam opet: koji su to jasni dokazi?

EDIT: Ovaj Bluper se izgleda nece vise vracat. Kakav je to ekspert za Bibliju. Samo nek je on nama ziv i...da ozdravi.
    Last edited by VanjaTheMan; 29-05-11 at 01:14.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Allahu je prava vjera jedino – islam. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kada im je došlo saznanje, i to iz međusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove riječi ne budu vjerovali Allah će brzo obračunati. Ako se oni budu prepirali s tobom, reci: ”Ja se samo Allahu pokoravam, a i oni koji me slijede.” I reci onima kojima je data Knjiga i neukima: ”Primite islam!” Ako prime islam, onda su na Pravome putu. A ako odbiju, tvoje je jedino da pozivaš. – A Allah dobro vidi robove Svoje. A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati. Allah neće ukazati na Pravi put onim ljudima koji su postali nevjernici, nakon što su bili vjernici i tvrdili da je Poslanik istina, a pruženi su im i jasni dokazi! – Neće Allah ukazati na Pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini. Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti –On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi. Danas su nevjernici izgubili svaku nadu da ćete vi otpasti od svoje vjere, zato se ne bojte njih –već se bojte Mene. Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. – Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, neće čuti za mene niti jedan židov ni kršćanin, a zatim ne bude slijedio ono sa čime sam ja došao, “- (ili po drugom rivajetu ”zatim ne bude povjerovao u ono sa čime sam ja došao”) ,- “a da neće biti od stanovnika vatre.” Neka Židovi i kršćani budu od onih koji će uzeti dvostruku nagradu, kako je to rekao Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”Trojica imaju dvije nagrade: čovjek, sljedbenik Knjige, koji je povjerovao u svog poslanika i povjerovao u Muhammeda...“ Kaže Uzvišeni: ”A milost moja obuhvaća sve; dat ću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali i onima koji u dokaze naše budu vjerovali, onima koji će slijediti Poslanika, Vjerovjesnika, koji neće znati ni čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi, zato će oni koji u njega budu vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali, i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli.”
    Kako znaš da je Islam prava religija? Ko je pisao Kuran, ko je autor kurana, kada je pisan Kuran, ko je pisao Kuran?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by [kinetic] View Post
    Dakle, Hrišćanstvo je jedina prava religija - zato što Biblija kaže tako?
    Daleko od toga samo zato što Biblija tako kaže, naprotiv, autor Biblije nas poziva da dobro ispitamo, proverimo i proučimo Bibliju. Milioni ljudi u celom svetu upravo to i čine i uveravaju se da je Biblija zaista Božansko delo čiji je autor naš Stvoritelj!

Nisi se baš trudio onda, zar ne?
    Mogao bi da počneš od vaskrsnuća i oplodnje djevice od strane 'svetog duha'.
    Just sayin.
    Hoćeš da kažeš da je uskrsnuće i oplodnja Marije obična priča, fantazija?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Last edited by Rakun; 31-05-11 at 21:00.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ja se samo Allahu pokoravam...; A Allah dobro vidi robove Svoje.
    Sustina religije u jednoj recenici.

Nije drug, laze te. Sve je istina i daleko je od proste fantazije. I onaj ko ti je rekao da Deda Mraz ne postoji, takodje je obicni lazljivac i ne zeli ti dobro.
    GAME OVER!!!! Utuljuj Ligu Šampiona, IGRICA JE OBRNUTA, dajte nešto novo!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Hahahaha...ti nisi normalan.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Daleko od toga samo zato što Biblija tako kaže, naprotiv, autor Biblije nas poziva da dobro ispitamo, proverimo i proučimo Bibliju. Milioni ljudi u celom svetu upravo to i čine i uveravaju se da je Biblija zaista Božansko delo čiji je autor naš Stvoritelj!
    Prouči malo bolje to o čemu pričaš, npr. ovde i ovde i naravno ovde i ovde. Pozdrav uz par interesantnih sličica, a slika je govor hiljadu riječi:
    Stotinama godina prije Isusa postojao je jedan čovjek bog koji je rođen od majke djevice, takođe u štali. On je putovao krajevima sa svojim pratiocima, propovijedao je i činio čuda, a jedno od njih je pretvaranje vode u vino. Napadan je od vjerskih poglavara i sam sebe je proglasio Sinom Božijim. On je dopustio sebi luksuz da bude uhapšen, da bude optužen za bogohuljenje. Proglašen je krivim, pogubljen je a ustao je iz groba nakon tri dana. Žene su oplakivale njegov grob. Ovaj bog je prvi slikani raspeti bog a ime mu je Dionis. Evo i njegovih sličica:

Jedan od dokaza da je Kur'an istina je upravo to što negira da je Isus razapet: A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. – a Allah je silan i mudar. 3, 157-158
    Last edited by Dawud; 08-06-11 at 11:58.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A ne no je odjednom zatrudnila. Immaculate concievement my ass. Ajde jadan, opleo je neko, i zatrudnila. Ja ne mogu da vjerujem da neko i dalje vjeruje u ovakve price. Cak mi i vjerovanje u Boga izgleda racionalnije od ovoga.
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Jedan od dokaza da je Kur'an istina je upravo to što negira da je Isus razapet
    To nije dokaz niceg jer je ovdje u pitanju rijec Muslimana protiv rijeci Hriscana. Hriscani kazu da jeste sin bozji, Muslimani kazu da nije. Realno, ti vjerujes Islamskoj verziji jer si Musliman. Da si rodjen kao Hriscanin, vjerovao bi da jeste bozji sin. I I Hriscani i Muslimani pricaju te price iz licnih razloga ne uzimajuci u obzir pravo stanje stvari. Ne vidite veliku sliku, samo pokusavate da opravdate to malo vjere sto vam je ostalo.
    I ja kad bih stvarao svoju religiju prvo bih pokusao da osporim sve ostale velike religije i da prenesem neke stvari iz tih religija u svoju da bi je ljudi lakse prihvatili. Religija se najbolje prima ako ima poznatih elemenata, doradjenih i izmijenjenih da odgovaraju narodu i vremenu u kojem se religija stvara. Kao na primjer to sto Kuran priznaje da je Isus bio prorok, ali ne i bozji sin. To su tvorci Kurana uradili na vrlo podmukao nacin i svaka im cast na tome. Ako je ovo dokaz icega, onda je dokaz da su Muhamed i drugi osnivaci Islama bili izuzetni manipulatori i politicari, kao mnogi religijski vodje prije njih.
    Last edited by VanjaTheMan; 08-06-11 at 16:04.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Kao na primjer to sto Kuran priznaje da je Isus bio prorok, ali ne i bozji sin. To su tvorci Kurana uradili na vrlo podmukao nacin i svaka im cast na tome. Ako je ovo dokaz icega, onda je dokaz da su Muhamed i drugi osnivaci Islama bili izuzetni manipulatori i politicari, kao mnogi religijski vodje prije njih.
    Jedini manipulator na ovom forumu si ti, jer iznosiš samo svoje zaključke i predpostavke bez ijednog dokaza. A da ništa ne znaš o Muhamedu a.s. to je poznato ođe svima. Bolje ti je da se malo informišeš a ne tako da kao što bi rekli u narodu "mlatiš praznu slamu". Isus O SEBI kaže u Jevanđelju: Ivan 14,2. Otac je veći od mene. Ivan 10,29 Otac je veci od svih. Luka 11,20 . JA prstom bozijim izgonim đavole. Ivan 5,30 Ja sam od sebe ne mogu učiniti ništa: kako čujem, sudim, i sud je moj pravedan jer ne tražim svoju volju, nego volju onoga koji me posla. KAO ŠTO VAM REKOH "jer ne tražim svoju volju nego volju onoga koji me posla." Znači Isus je osvjedočio da je Bog veći od njega. A ovo za Muhameda a.s. neka te je sramota svog neznanja, jer on nije znao ni da čita ni da piše donio je ispravno tumačenje vjere za koje ti kažeš da je PODMUKLO pošto dobro znaš da je istinito. Sve što je dobijao od Boga putem povjerljivog meleka Džibrila (Svetog Duha), drugi ljudi su zapisivali. Makar jednom pričaj sa nekim POZNATIM I VALJANIM argumentom umjesto predpostavki i praznorječitih zaključaka.
    Last edited by Dawud; 08-06-11 at 17:06.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Jedini manipulator na ovom forumu si ti, jer iznosiš samo svoje zaključke i predpostavke bez ijednog dokaza.
    Kako ironicno. Moji zakljucci su bar zasnovani na racionalnom razmisljanju a ne na zeljama i vjerskim bajkama.

A da ništa ne znaš o Muhamedu a.s. to je poznato ođe svima.
    Znam vise od tebe jer znam da nije bio prorok nego obican covjek sa talentom za manipulaciju.

Bolje ti je da se malo informišeš a ne tako da kao što bi rekli u narodu "mlatiš praznu slamu".
    Jos ironije.
    Isus O SEBI kaže u Jevanđelju: Ivan 14,2. Otac je veći od mene. Ivan 10,29 Otac je veci od svih. Luka 11,20 . JA prstom bozijim izgonim đavole. Ivan 5,30 Ja sam od sebe ne mogu učiniti ništa: kako čujem, sudim, i sud je moj pravedan jer ne tražim svoju volju, nego volju onoga koji me posla. KAO ŠTO VAM REKOH "jer ne tražim svoju volju nego volju onoga koji me posla." Znači Isus je osvjedočio da je Bog veći od njega.
    Nisam ni tvrdio suprotno

A ovo za Muhameda a.s. neka te je sramota svog neznanja, jer on nije znao ni da čita ni da piše donio je ispravno tumačenje vjere za koje ti kažeš da je PODMUKLO pošto dobro znaš da je istinito. Sve što je dobijao od Boga putem povjerljivog meleka Džibrila (Svetog Duha), drugi ljudi su zapisivali.
    Nisam ni rekao da je znao da cita i da pise. Zato sam rekao Muhamed i tvorci (mnozina) jer su drugi zapisivali a vjerovatno su i pomagali u izmisljanju tih prica. A kazem da je podmuklo jer su svi politicari podmukli. Mene ni najmanje ne zanima sto tebe to vrijedja. Tebi je to neshvatljivo, meni je ocigledno. Ali meni su mnoge stvari ocigledne koje drugi ljudi obicno ni ne vide. A tek vjernici, vi vidite samo ono sta hocete. Ne posmatras stvari iz svih uglova, samo iz onog koji ti se svidja. To sam i mislio kad sam rekao da ne vidis veliku sliku, vidis samo dio u koji su te naucili da gledas. A istina je pred tobom samo neces da je prihvatis. To je isto kao da cijelog zivota gledas u jednu zvijezdu na nebu i igrnorises da druge zvijezde postoje. Stavise, kazes da postoji samo ta jedna zvijezda iako je ocigledno da je okruzena drugim zvijezdama. E ja za razliku od tebe ja vidim cijelo nebo.

Makar jednom pričaj sa nekim POZNATIM I VALJANIM argumentom umjesto predpostavki i praznorječitih zaključaka.
    Ironiji nikad kraja. Vrati se par stranica i procitaj one postove koje je dobri Ego tako lijepo odlucio da ignorise. A ni ti se nisi potrudio da nesto kazes o tome. Svo tvoje vjerovanje je osporeno u tim postovima. Bar bi racionalna osoba to prihvatila. Ali vec znam da ti neces.
    Last edited by VanjaTheMan; 08-06-11 at 17:34.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

hahaha od kad ne cuh zing
    smijesno je sto neki ljudi pisu.moja religija je jedina i stvarna zato sto biblija ili kuran tako kazu a ista ta biblija i kuran su svete knjige tvoje vjere.fora je sto u ovome trenutku svako postaje vjernik samo zavisno od toga kako je vaspitan i uticaja sredine a da je jedna i jedina prava religija i da je jedan i jedini bog sve bi bilo kako on zeli tako bi i cijeli svijet vjerovao u hriscanstvo judaizam islam itd itd.ako ce neka ko vjeruje u sto oce sto se mene tice ali ove najrasprostranjenije religije su najgore samo pokusavaju da se nametnu teorijom o paklu i kazni.a da ne pricamo i da u bibliji i u kuranu pise da treba ubit zaklat svakog ko ne vjeruje to je cinjenica.
    a eo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Islam je jedina prava religija jer posjeduje u sebi sve elemente dostojanstva i uzvišenosti slavljenja Boga, ona je jedina prava vjera čina i ispravnog djelovanja. Vjerovanje u Jednog Boga, nevidljivi svijet, meleke, Dženet i Džehenem. Molitva pet puta na dan, nevjernicima se čini toliko teška, da ni ne pomišljaju da ostave svoje ovodunjalučke užitke radi toga. Post ramazana, pretežak za nevjernike, jer stomakouživanje je njihova velika strast. Davanje dijela imetka siromašnima, ili ti zekat, nešto što nevjernici ne pomišljaju da urade jer toliko vole novac, kao idolatriju. Poštovanje roditelja kao obaveza...Zabrana bluda...Nepijenje alkohola...Zabrana gatanja i kocke...Nejedenje nečistog mesa...Čuvanje rodbinskih veza...Zabranjenost kamate...Zabranjenost ogovaranja i klevetanja...itd i td. Ajde de sad ko ima ovako lijepe zakone,i zar ovo nisu ispravni propisi ?
    Last edited by Dawud; 10-06-11 at 22:16.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Kao prvo, generalizujes pojam nevjernika. Da bi mogao da klasifikujes ljude bilo bi pozeljno da znas po nesto o psihologiji. Nisu svi ljudi isti, bili oni vjernici ili nevjernici. Odakle ti znas da svi nevjernici vole novac i da ne daju u humanitarne svrhe? Odakle ti znas da li nevjernici piju i da li jedu necisto meso itd. Mozda ima nevjernika koji su vegeterijanci, kao moja sestra na primjer. Ja eto ne pijem. Alkohol u zivotu nisam takao niti mislim. Ne jedem svinjetinu iz zdravstvenih razloga (mada sam je jeo nekad dok mi se nije zgadila). Ne treba mi nekakva knjiga napisana prije vise od 1000 godina da me nauci necemu sto je jasno svima koji imaju imalo mozga u glavi. A ti se zapitaj zasto tebi treba takva knjiga. Pare mi ne znace apsolutno nista jer nisam materijalista nikad ni bio i nikad mi nije problem da pozajmim nekom pare. I naravno ne ocekujem da mi se vrate sa kamatom. A ideja o kamati uopste nije nastala zajedno sa Islamom. Jos je Aristotel rekao da je od svih nacina bogacenja kamata najneprirodniji (kao magistar filozofije to bi trebalo da znas). A vidio sam dosta debelih Muslimana i mrsavih nevjernika. Znaci li to da su debeli Muslimani nevjernici jer se prozderavaju? Sto se kocke tice, na kockanje se uvijek gledalo sa prezirom u svim kulturama. U starom Rimu svako je mogao da podigne tuzbu protiv rasipnika (kockara, pijanice itd.). Kockara je uvijek bilo i to su budale. Ima ih u svim oblicima. Ima i vjernika i nevjernika. I svi ti ostali "zakoni" koje si naveo nisu uopste ekskluzivni Islamu. Postojali su i postoje i u drugim kulturama. Moral ne dolazi od religije, dolazi iz potrebe za odrzanjem ljudske zajednice. A vrlo je lako primjetiti sta dovodi do raspada zajednice i takve se stvari sankcionisu zbog toga.

A ajde sad budi posten vjernik pa navedi citate iz Kurana koji govore o sakacenju, ubijanju i ostalim neljudskim ponasanjima koje je civilizovani svijet davno prevazisao.
    Last edited by VanjaTheMan; 10-06-11 at 23:01.

Thanks Thanks Given 
    1,905
    Thanks Thanks Received 
    1,869
    Thanked in
    770 Posts

Tema je super, a moji postovi nisu toliko kvalitetni pa se brishu (valjda sami od sebe).
    Dawude ti ne klanjas 5 puta na dan jer si 24/7 na ovaj forum i prepires se sa 2 covjeka na 15 tema koje vode ka istome - nicemu.
    Zabranjenost kamate... A moze li se uzet kredit?
    Quote Originally Posted by Biznismen Podgorica View Post
    Oli da se kladimo ti das 50e a ja cu 200e.
    Ako ne prodje ti imas 200e.. :wink:

Page 2 of 62 FirstFirst 1234561252 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)