Dali je do dizni ako mi auto sjecka na 2ooo o/min mada su bile na čišćenje prije 3 mjeseca a sad kako je to urađeno ....
to sjeckanje je samo pri tim obrtajima, i to je samo kad je motor na radnu temp. dok je ladan ide kako treba mada se isto osjeća ali minimalno , lambdne zamijenjene nove ,gumice vanosa dobre bile isto zamijenjene, znači ostalo još da se pogleda maf , bobine i te dizne
dali je neko imao slični problem ?
u pitanju je e39 520 m52TU 1998g
Nas drug nema isti motor, ovaj je TU.
I nema isti problem. Njemu trokira na niskim obrtajima.
Uglavnom, sve smo provjerili: MAF-a, CPS-a, CrPS-a, bobine, svecke...
Jedino mi je preostalo da vidimo sto je sa senzorom detonacija.
A rpm, senzor temperature (davac glavni sto ide na glavu moze da te zeza).
Skini dzek i probaj da vozis bez njega.
Ako hoces da testiras MAF, skini dzek i vozi bez njega. Ako bude isto, to te zeza. Ako dodje do promjena onda senzor je ispravan.
TAKUMI
Ja nemam iskustva ali cuo sam da nisu bas dobre.
TAKUMI
Opel Astra G 2001 1.4 16v 90 KS. Ne vuče! Na malim obrtajima užas! A i kad postigne velike obrtaje to nije to auto kao sto je prije bilo! Kao da sam mu natovario sleper da vuče! Umije i da stuka ponekad kad se pusti gas i kad se ponovo takne gas trza, cima.
Koji preporucujete aditiv za prociscavanje dizni ili cega vec? Koji je problem? Kako da ga rijesim?
Prvo bih pokusao sa nekim aditivima, sipanjem u rezervoar, zajedno sa gorivom.
Prvo ti to kod majstora, pa tek onda doping...
If you turn a man into a fish, you will catch him for a day
A rpm, senzor temperature (davac glavni sto ide na glavu moze da te zeza).
Skini dzek i probaj da vozis bez njega.
Senzor temperature sam stavio novi kupljen u M auto prije godinu
valjda bi trebao izdržat toliko
skinuo sam Maf nikakve promjene onda opet vratio, auto u početku dobro išlo ali poslije sve po starom
na dijagnostiku pokazuje da je ispravan ne pokazuje greške
jeli moguće da nekad radi a nekad ne ?
Ako hoces da testiras MAF, skini dzek i vozi bez njega. Ako bude isto, to te zeza. Ako dodje do promjena onda senzor je ispravan.[/QUOTE]
Pa ko ga zna, mozda je crkao senzor, iako je nov. Nikad se ne zna.
Provjeri kontakt. Mozda nisi dobro vratio dzek pa ti je usla voda i...
Cudi me ovo oko MAF-a, dok radi auto otkopcas MAF, rad motora treba da se promjeni (ako je MAF ispravan), jer u tom momentu prelazi u SAFE MODE, closed loop.
Ne znam kakva je to dijagnostika koja ne pokazuje gresku a auto ne radi.
Kakve su ti gumice na bobinama?
TAKUMI
kontakt sam još naprskao sa wd i onaj kontakt za bobine
gumice na bobinama nisu neke, to kako je išao kad sam skinuo maf ide i kad je priklljučen jedino vuče kad je hladan testirao sam ga samo do 2500 ne mogu forsirati više dok se ne zagrije ali vuče od 1000, kad je radna temp. strašno lijen i sjecka na 2000 , kad ga pogasim 5 min onda upalim startuje i ubrzava dobro ali opet se vrati na prvobitno stanje, inače mirno radi na ler nikad ne sjecka od 750-1500 ni od 2100-6100 i ponekad mi se dešava da radi savršeno i vuče extra kad je na radnu temp.
ko zna što tu može bit !
na dijagnostiku sam bio kod Radulovića u Bd
Ne trese kad je hladan. Kad je hladan, pri saltanju brzina, tj kad stisnem kvacilo dize obrtaje do 2000 i kad ga usaltam npr u drugu, ide bez gasa na 2000 obrtaja.
Ali to valjda automatski sauh radi svoj posao.
Ja imam osjecaj da mu hvali benzina, i to trzanje, cimanje i slaba vuča mi lici na to.
AFAIK, WD40 nije dobar za kontakte. WD je vise silikon i mislim da ne provodi struju, ali zato imas specijalni sprej za kontakte.
A Bogme Radulovic ima dobru dijagnostiku, a ako ti ne daje nikakvu gresku onda moguce je da te zeza ECU, i to ovo:
Mislim da je previse da ti radi na 2000 rpm, pod sauh treba da radi na 1200-1400.
Last edited by Fabia_Elegance!; 19-05-11 at 16:01.
TAKUMI
Mozda i ja grijesim, uglavnom blizu 2000 rpm radi pod sauhom, ali posle 5-6 km ne drzi obrtaje tako visoko, nego sasvim normalno.
Da probam prvo sa nekim aditivima?
Ići ću opet kod Radulovića od njega ću uzet drugi ECU pa da probam
Sta predlazes da uradim da bih rijesio problem?
Znam da se Fiatov 1.6 tako ponaša kad mu ode step motor, ili svjećice i kablovi nisu bas OK. Mozda i kod Opela bude nesto od ovoga.
provjeri MAP i vakume na Astru...
Jel moguce da se pali lampica od abs kad se predje 180km/h.. Pokazuje neku gresku speed (pa jel od toga).. I od cega moze da skripi prednji lijevi tochak pri vecim brzinama (120 pa na dalje) samo pocne kao da kaci nesto i cuje se u taj tocak.
Imas li iste gume? Jesi li dirao (sad ne znam sta da te pitam, ne znam koje auto vozis) lezajeve/zglobove u zadnje vrijeme?
"Tocak" moze da skripi ako imas labavi usmjerivac vazduha oko diska...
TAKUMI
Gume su ok, golf4 je u pitanju. Nisam nista dirao naprijed u poslednje vrijeme nego je to pocelo da skripi odjednom pri voznji od 120/130km/h. Kod majstora sam ga dizao i probali smo, tacno tu nedje preko 120 pa nadalje se cuje. skinuo je i tocak i disk i ono malo sto je ostalo dje idu sarafi i sa druge strane isto neki metal sa rupicama (taj je do onog senzora za abs) i nije nista mogao da nadje da kaci i malo je naprskao unutra i podmazao i sad je sve ok. Nego mislim da je to rjesenje privremeno...
Da li ti se upalila ABS lampica prije tog cackanja?
TAKUMI
There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)
Bookmarks