Provjeri to i odma nam javi ko su ti pa da Boro odma objavi rat i da ih pregazimo klasicnim ratom jer nije nase vitestvo za te kerefeke. Blago u pamet onim koji vjeruju u to, ali ...
Da
Ne
Provjeri to i odma nam javi ko su ti pa da Boro odma objavi rat i da ih pregazimo klasicnim ratom jer nije nase vitestvo za te kerefeke. Blago u pamet onim koji vjeruju u to, ali ...
polakote tek smo s Japanom potpisali primirje..
She is only here to annoy herself!
Svaki razgovor na ovu temu predstavlja nepotrebno iscrpljivanje jer odnos CG javnosti po ovom pitanju ide hiruški precizno po šavu naših identitetskih i kulturoloških podjela. Nije odnos prema NATO-u jedino takvo pitanje. Ima tu još nekoliko pitanja gdje se jednostavno reflektuje stanje duha i svijesti građana ove zemlje.
Svoj odnos prema temi jasno sam ovdje saopštio još prije par godina https://forum.cdm.me/showthread.php?t=24436&page=11 ...
Nešto drugo želim napisati, a direktno je vezano za naš odnos prema NATO-u... Šta je za nas zapravo NATO i otkud dolazi slika koju imamo o NATO-u? Pa iz ugla našeg ličnog viđenja toga gdje mi kao biće i zajednica koju smatramo za svoju, pripadamo... Odnos prema NATO-u je odnos prema Zapadu i vrijednostima te civilizacije, dok je odnos prema EU kod većine odnos prema idealiziranoj slici društva materijalnog blagostanja.
Svi oni (gotovo do jednog) koji se jasno identitetski određuju kao Crnogorci, tj., pripadnici potpuno zasebnog južnoslovenskog naroda,i svoj jezik zovu svojim nacionalnim imenom, tj.,oni koji imaju podjednaku distancu od drugih a posebno dva najbrojnija južnoslovenska naroda, Srba i Hrvata, za njih ovo “da ili ne u NATO” zapravo i ne postoji. Prosto se podrazumijeva (uz sve mane koje i taj kao i svaki drugi vojno-politički Savez ima) da je Crnoj Gori tamo prirodno mjesto.
CG i Crnogorci i pored duge izloženosti indoktrinaciji SPC jesu iskonski (bili)dio Zapada daleko više nego Istoka I to mnogi ljudi u CG, što svjesno što nesvjesno, osjećaju.
Ako se neko pita „kako to?“ Evo i jednog kratkog osvrta na istorijsko gradivo koje se od vas mnogih skriva ili prešućuje u školi. Kako i prije tako i danas. Sve se to čini iz vjerovanja da mi nismo spremni da čujemo svu istinu o sebi. Isto kao što se usvojenom djetetu u dubokoj mladosti saopštava da slika koju je gradio toliko dugo o sebi i Svijetu oko sebe nije istinita..
Ipak što je više slobode više i istine curi...Sve je manje onih koji ne znaju da je CG, u svim svojim državnim formama i imenima, recimo i 350 godina nakon Velikog Raskola bila većinski katolička zemlja. I danas se od mora do Tare sporadično saplićemo o ostatke crkava s oltarom prema Rimu. Kad god se naiđe na bilo koju odmah se proglašava "ranohrišćanskom" kako bi izgledalo kako nešto tu i nije baš najasnije pa eto struka treba da vijeta s ciljem da se nikad ne slože... To su sve zapuštene bogomolje naših prađedova a ne nikakvih stranaca i okupatora. Crnogorci ni u vremenu najveće moći srednjovjekovne Srbije nijesu smatrani Srbima niti je Balšića (vazalne zetske vlastele) bilo na Kosovu 1389., niti je niko njih, iz “latinske” zemlje što je bila Zeta/Duklja, zvao ni očekivao.
Crnojevići su Balšićku titulu “duka” (dužd, gospodar) koristili samo interno dok je titula za „spolja“ bila ona dobijena od Venecije - guvernadur (guverner/duždev namjesnik Crne Gore) u čiju su se službu DOBROVOLJNO Crnogorci stavili računajući da im je tu (uz ostale jadranske Slovene) prirodno mjesto i oslonac. Čak i našem narodnosnom imenu čiji slovenski prevod s tolikim ponosom koristimo a koje je ujedno i ime za teritoriju, kršteni kum je opet – Venecija. Ne postoji dokument u kom su Mleci ikada Crnogorce nazvali Srbima.
Većina naših istorijskih narodnih barjaka vode porijeklo iz mletačke heraldike među kojima je i naš danas zvanični nacionalni barjak pod kojim je samo na Skadru 1912., palo oko 5000 Crnogoraca. Na njemu je predstavljeno prožimanje vizantijskog orla (ne srpskog jer su Dušan i Srbi orla u srpsku heraldiku uveli nakon zauzimanja grčkog Epira i Makedonije pretendujući na vizantijsku krunu i udurajući s leđa Vizantiju u najtežem času kada se borila s Turcima) i zlatnog lava. Za one koji ne znaju zlatni lav je bio državno znamenje Republike Sv. Marka (Venecije). I crvena boja i zlatni obrub,..sve to što krasi našu lijepu zastavu koja tako često pobjeđuje na stručnim svjetskim heraldičkim sajtovima kao „zastava godine“ je zapravo ostavština uticaja Venecije u Crnoj Gori. I krstaš barjak u Crnu Goru donijele su mletačke čete tokom ratova Svete Lige (Alijanse) protiv Turske. Na "krstašu" se nalazi templarski krst Sv. Jovana kojeg u takvom obliku nećete naći nigdje u pravoslavnom Svijetu. U od strane srpske Crkve prepravljanoj i podešavanoj istoriji Venecija je opisana kao okupator kojem se navodno u CG narod uvijek opirao. Istina je bila potpuno drugačija. Ne samo da nijednu bitku Crnogorci nisu vodili protiv Venecije već ne postoji jedna jedina koju je Republika vodila na našim prostorima a da Crnogorci nisu bili pod njenim barjacima.
Puno je istina koje se kriju ili dozirano saopštavaju Crnogorcima među kojima je sigurno jedna od najvećih i ona da je najveći pravoslavni svetac u CG Sv. Vasilije Ostroški, ovaj Svijet napuštio kao katolik o čemu postoje dokumenti u Arhivi kotorske biskupije (tada jakog vjerskog centra) koji se iz razloga političke osjetljivosti i korektnosti, drže van očiju javnosti.
Naravno Crnogorci nisu Mlečani, baš kao što to nisu ni dalmatinski Hrvati ili Albanci sa prostora mletačke uprave, ali je naših preko 1000 godina prožimanja sa Zapadom svakako ostavilo mnogo jači trag u našoj kolektivnoj svijesti nego zadnjih 250 godina iako toga u većini nismo svjesni i često ne znamo zbog čega je tako. Ipak, negdje je to živo u svima nama pa čak i u onima koji žele biti nešto drugo.
Što više budemo spoznavali istinu o sebi i svoj kompleksnosti naše istorije i kolektivnog pamćenja jačaće i podrška NATO-u.
Last edited by El Re; 13-12-10 at 15:51.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Naravno da je prirodno mjesto..NATO će u budućnosti vjerovatno zamijeniti i UN(kada mu se priključe Rusija a možda čak i Kina).
She is only here to annoy herself!
Malo je manje ratova i bijede,
od kad imamo svIJetskog POLICAJCA,
od kad mu gradjani CGe, cheshkaju JAJCA i izture junachke grudi da i mi imamo mOOdi i ljudi, koji se nose sa smirivanjem agresora shirom zelene planete zemlje,
ushkopljeni GADAFI na bijelog konja jer mu JAJCA ne smetaju, viseci SADAM, i upokojeni SHOKI&FRANCHESKO svojim nestankom su doprinijeli CHISTIJEM ZRAKU, i SLOBODNIJE SE DISHE u ovo moderno doba, sa Andersom Fog Rasmussenom na chelu ALIJANSE, koja uz muziku igra tango sa MEDJEDOM & PUTINOM i namiguje KINI & JAPANU da malo prikoche ili stanu, da prvo nahranimo Afriku i poshljemo kondome da smire hormone.
Kad je dhjedo Milovan bio mlad,
i otperja na "privremeni" rad, radi Druga Tita i njegovih generala i svita,
koji su od nashih doznaka, nagradjivali svakog JUNAKA IZ VUKOJEBINE, sa konfornim stanom i vikendicom sa pogledom na PLAVO JADRANSKO MORE,
poshto nichija nije gorela do ZORE,
puche i njima i nama pashIJa pogibija,
e sad imamo BORA,
i nezavisnu od BOLJARA DO MORA.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Ako udjemo u NATO, ja odmah idem u Avganistan da zaradim pare....![]()
”Ukoliko bi sada bio raspisan referendum za ulazak zemlje u NATO glasalo bi 35,4 odsto građana, protiv bi bilo 40,9 dok bi 23,7 odsto građana bilo uzdržano “
“Većina građana njih 60 odsto smatra da će koristi od NATO-a imati Vlada i njene institucije,visok je procenat i onih koji smatraju da je to projekat Vlade a ne svih građana”
http://www.cafemontenegro.com/index....23&news=149171
Ah evo iskoristise te da mi izbrisu postove.
Morate se nasilu ucerat u taj NATO... Push Push....
Zbilja su vam postovi bili od krunske vaznosti za neulazak u NATo pa su se morali skloniti od sire javnosti jer bi sve propalo.
nema veze...
imalo je zabavno-kulturni karakter posebno posle ovolikog "Borg"-ovanja odje.
da se opuste malo ova pro-NATO "preDstravljena" gospoda.
ja sam vise za ovo
http://www.vijesti.me/index.php?id=357477
Otvaranjem izložbe „NATO takmičenje za najbolju fotografiju“ u Nikšiću, u hotelu „Onogošt“ počeo je trodnevni seminar - radionica pod nazivom „Evroatlantizam među srednjoškolcima“ koju organizuje NVO „Alfa centar“.
Hahahahah, sta je sledeci korak?
Mene bi kupili sa NATO takmicenjem za mis mokre majice.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
http://www.rense.com/general70/deathmde.htm
Američka demokratija na djelu. Preispitajte malo svoju savjest prije nego što nastavite kao muve bez glave urlati "NATO, NATO". :mad:
"ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"
Škabo(član beogradskog sindikata) o natou
Шкабо је , навео сликовити пример из једног америчког филма, када мафијаш Дон Лука Браци тражи да му „клијент" плати за заштиту. Када му је човек приговорио да њега нико не напада и питао „од кога ћеш да ме штитиш", Дон Лука му је одговорио: „Па од мене."
Da li ste za ulazak Crne Gore u NATO...? argumenti i obrazlozenje ..
"Nisu loša vremena, nego čovjek."
Na žalost: jesam. Nije da želim, al se mora.
Ima 15 topica na ovu temu.
Nista se ne mora ali svakako se mi puno ne pitamo .. Zasto ne zelis?
"Nisu loša vremena, nego čovjek."
Valjda svi znaju da je NATO nastao poslije Drugog Svjetskog Rata pod maskom odbrane od Sovjetskog Saveza a ustvari kao podrska americkoj dominaciji u marionetskoj Evropi (izuzev velikog francuskog Predsjednika De Gola). Bilo bi logicno da je sa nestankom Sovjetskog Saveza iz Evrope nestao i NATO, ali nije; naizgled protivno logici (ali ustvari sa jakom logikom americkih interesa) postao je jos jaci nego sto je bio.
NATO je doneo mnogo zla svijetu, a gdje god su se pojavili njegovi vojnici pratili su ih divljanje, droga, prostitucija i primitivizam.
Nijesam antiamerikanac; naprotiv dobrodosli su kao poslovni ljudi, sportisti, turisti, naucnici...ali nijesu dobrodosli kao GOSPODARI Evrope. Za samostalnu sam Crnu Goru bio od prvog dana i bicu za nju do poslednjeg dana ali ce me biti sramota ako postanemo deo jedne tako nehumane i necivilizacijske organizacije. Amerika jeste svjetski lider ali lider nesposoban da svijet ucini boljim.
Mogle bi se strane i strane napisati, ali da stanem. Ne NATO paktu je moje iskreno, i mada u principu nijesam nefleksibilan, moje nepromjenljivo ubjedjenje.
Smatram da prvo trebamo uci u EU.. pa kad Zecanin za svaku papriku plati porez, Baranin za svaki komad ribe veci od dozvoljene kaznu, Ulcinjanin za svaki krevet koji mu je ostao nakon kategorizacije taksu , a baba s penzijom od 200 eura sve to pokrije onda bi mogli malo i u NATO ....ili bilo dje
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks