Podgorica – Okrivljeni za trgovinu ljudima i navođenje na prostituciju negirali su krivicu juče na prvom pojavljivanju u Višem sudu, navodeći da “virtuelna optužnica obilazi razne samite po Briselu”.
Jedan od optuženih Ranko S. Korać priznao je da je na poziv visokih diplomata iz Češke Republike, poslao djevojke na žurku u Lapčićima krajem 2009, ali tvrdi da su one samo “ plesale i zabavljale ih, te da nijesu pružale seksualne usluge”.
Pred specijalnim vijećem sudije Valentine Pavličić počelo suđenje, kako se navodi u optužnici, kriminalnoj grupi zbog krivičnog djela zločinačko udruživanje, trgovina ljudima, posredovanje u vršenju prostitucije, počinjene na organizovan način.
Petorica od devetorice optuženih, koliko se nalazi u pritvoru, dali su juče odbranu na glavnom pretresu. Dejan D. Lakušić, Bogdan B. Šaković, Ranko S. Korać, Dejan Đ. Popović i Mirko M. Tripković, ne priznaju navode optužnice.
Bivši pripadnik policije Ranko Korać kazao je da je kao član antiterorističke jedinice primao platu od 200 eura, te da od toga nije mogao da izdržava suprugu i dvoje djece. Naveo je da je organizovao posao u lokalu \"Popaj\", ali da je u početku radio kao obezbjeđenje.
\"Ako mi iko pokaže iz tužilaštva i jedan dokaz da sam se bavio trgovinom ljudima i prostitucijom, prihvatam da me osude. Zatvorio sam \'Popaj\' jer sam poslovao sa minusom. Gospodin Lakušić me telefonom pozvao i pitao da li mogu da uzmem \'Afroditu\' pod zakup. Podigao sam kredit da bih ga opremio, a dio novca je uložio i Lakušić. Napravili smo ugovor o svemu. Svaku djevojku sam registrovao, išao joj je radni staž i osiguranje. Nastupila je svjetska ekonomska kriza i niko nije imao hljeba da jede, a ne da dolazi u noćne klubove da se provodi.Tri djevojke sam odveo u Lapčiće kod Budve, jer je krajem 2009. godine visoki ministar Češke Republike tražio da plešu i zabavljaju ih. Bilo je veliko društvo. One su plesale i igrale po stolovima. I sve tri su zaradile po 500 eura. Nije bilo seksa. Vjerujte mi, nije lako igrati i plesati sat vremena”, ispričao je optuženi.
“Tačno je da sam 28. decembra 2009. poveo Janju u hotel \'Lovćen\' u sobu 106, ali ne znam šta je ona tamo radila. Pitajte nju kakve je znamenitosti Podgorice pokazivala gostima. Ja sam joj garantovao bezbjednost. Mene bi sve djevojke ponekad častile ručak ili mi platile gorivo. Nakon što sam uhapšen, djevojke su navodno kao žrtve odvedene u \'Sigurnu žensku kuću\', ali su već nakon dva-tri dana puštene i počele su da rade u noćnim klubovima \'Oskar\', \'Valentino\' i \'Plejboj\'. Vjerovatno smo mi bili nekome konkurencija, pa su nas zbog toga uhapsili. U Markovićima kod Budve je otvoren sličan noćni klub kao moj, a nas desetorica smo uhapšeni, a sada 100 ljudi radi isti posao koji smo i mi radili. Ja sam žrtva. U ovom momentu sam dužan 30.000 eura, pa nije tačno da sam zaradio više pod 100.000 eura, kako piše u optužnici\", kazao je Korać.
Prvooptuženi Dejan Lakušić, vlasnik noćnog kluba “Afrodita” je kazao da se ne osjeća krivim i da mu je optužnica najasna.”Nisam se bavio trgovinom ljudima, ali se nadam da će se razjasniti do kraja suđenja”, rekao je on.
“Uvijek sam u svom klubu koji je registrovan kao kabare, imao djevojke koje su dobrovoljno radile kao plesačice i animir dame. Čitav grad je dolazio kod nas. Ne znam da li su one, nakon rada u \'Afroditi\', nekome pružale seksualne usluge.
Čak i da jesu, to niko ne može da im zabrani. Ne znam kakav sam to zločin napravio. Kosa mi se na glavi digne kada čujem navode optužnice da sam organizovao zločinačko udruženje”, rekao je on.
Vlasnik “Afrodite” tvrdi da su “sve zaposlene djevojke imale mobilne telefone, da su bile osigurane i slobodno se kretale”.
“Policija je svake noći dolazila u kontrolu u moj noćni klub, pa su djevojke, da su bile zlostavljane, mogle da me prijave. Kod mene nisu nađene nikakve sprave za mučenje, niti ćelije za zatvaranje. Sobe u kojima su one živjele, imale su frižider, kuhjinu, kupatilo, krevet i ormare. Ne znam šta su radile na privatnim žurkama. Iako se nalazim u pritvoru, saznajem da je ova optužnica obišla razne samite u Briselu i dobro je što su se upoznali sa njom”, dodao je on.
Lakušić je naveo da ne zna zašto su djevojke otišle u “Sigurnu žensku kuću”, nakon što je uhapšen. “Ne znam od čega su ih oni branili i štitili, kada su kod mene sve bile slobodne. I dalje se nalazim u šoku\", izjavio je optuženi.
On je ispričao da je jednom prilikom u lokal došla maloljetna Đ.K. sa Kosova, koja je tražila posao ali nije pokazala lična dokumenta. “Kada sam saznao da je maloljetna, odmah sam joj dao otkaz”, rekao je on.
Lakušić je rekao da su njegove radnice željele da rade u lokalu \"Popaj\" u Ulcinju, kako bi se ljeti “provele i okupale”. “Nisam im to zabranio, a da sam im zabranio, bilo bi da sam ih zadržavao. Mislim da sam žrtva optužnice, jer i ostali lokali rade isto kao i ja, pa ih ne vidim da su optuženi. Ne znam da li je Vileta Petrov zvana Viki isjekla vene. Djevojke su dobrovoljno odlazile na privatne žurke i zabave, a sat vremena je košao 100 eura, a osim toga imale su veliki bakšiš\", kazao je Lakušić, odgovarajući na pitanja Mire Samardžić, zamjenika specijalnog tužioca i branioca advokata Hamida Ganjole.
Okrivljeni Bogdan Šaković je kazao da ga je Lakušić uputio u posao, te da je držao uredno registrovan lokal \"Popaj\" u Ulcinju, u kojem “se časno i pošteno radilo”. Ocjenjujući optužnicu kao nebuloznu i virtuelnu, naveo je da ne vidi ko je u ovoj priči oštećena strana.
\"Niko nije maltretiran i ponosan sam na sve djevojke. Ovo je namještaljka. Jedini imam dozvolu za rad. Nije mi jasno zašto sam uhapšen, a desetine ovakvih lokala radi. Neka se svako ponaša prema svojima bližnjim, kao ja prema ovim djevojkama”, rekao je Šaković.
\"Možda je neka i vodila ljubav i pružala seksualne usluge, ali njihova je stvar šta će da rade na privatnim žurkama. Ponižem sam, povrijeđen i uvrijeđen ovakvom optužnicom. U opisu posla u mom lokalu nije bilo da pružaju seksualne usluge, već su bile angažovane kao animir dame\", zaključio je Šaković.
Suđenje se nastavlja 10. decembra saslušanjem Žarka V. Mrdaka, Aleksandra B. Dragićevića, Petra V. Perunovića i Vojislava S. Savkovića.
Pokazivale ljepote Crne Gore za 150 eura po satu
\"Djevojke su radile kao animir dame, a takođe su u slobodno vrijeme radile kao poslovna pratnja i odlazile su u hotel \'Premijer\'. Strani državljani su ih tražili kao poslovnu pratnju, jer su im pokazivale znamenitosti Podgorice i ljepote Crne Gore. Znale su engleski i italijanski jezik. Za pola sata naplaćivale su 100 do 150 eura\", kazao je Korać. Sudija Valentina Pavličić je pitala optuženog da li to znači da su te djevojke bile poliglote, te šta to mogu da pokažu klijentima za pola sata, na šta je optuženi je dodao da ovaj posao mogu da rade samo inteligentne djevojke.
Popović ugovarao posao sa Vučinićem
Konobar u \"Afroditi\", optuženi Dejan Popović rekao je da je časno i pošteno radio. Tvrdi da nije omogućavao seksualne usluge, već da je naplaćivao piće i \"koktele\", što je u stvari ukupno vrijeme koje djevojke provedu sa gostima.
\"Poznajem Tihomira Vučinića, ali nisam na njegov zahtjev slao djevojke da se prostituišu za rukometne sudije. Nije tačno da to piše u optužnici. One su odlazile, plesale i animirale. Ja sam ih uputio u hotel \"Podgorica\", da animiraju te ljude i niko im nije tražio da pružaju seksualne usluge. Vlasnik lokala u centru Podgorice Žarko Mandić je tražio djevojke da igraju i plešu kod njega\", kazao je Popović.
Dok je iznosio odbranu, advokati su reagovali navodeći da je riječ o košarkaškim sudijama. Jedan od advokata kazao je \"Vijestima\" da se radi o Vučiniću, sekretaru košarkaškog kluba \"Budućnost\", te da je on optužnicom predložen za svjedoka u ovom procesu. Isti izvor je dodao da je Vučinić u istrazi negirao da je sa Popovićem, ugovarao da djevojke pružaju seksualne usluge.
U optužnici se navodi da je Popović, više puta u telefonskoj komunikaciji sa Tihomirom Vučinićem, ugovorio pružanje seksualnih usluga - u noći između 10. i 11. oktobra 2009. godine u trajanju od jednog sata za iznos od 260 eura, kada su “usluge u hotelu \'Podgorica\' dvije plesačice pružile rukometnim sudijama, a jedna Tihomiru Vučiniću u hotelu \'Crna Gora\'”.
“Popović je 20. decembra 2009. uputio neidentifikovanu žensku osobu iz noćnog kluba \'Afrodita\' u sobu 323 hotela \'Crna Gora\' radi pružanja seksualnih usluga Sretenu Radoviću za 130 eura. Po dogovoru sa Žarkom Mandićem on je 26. avgusta 2009, uputio Dacu i Elenu u hotel \'Crna Gora\' u sobu 223 radi pružanja seksualne usluge Predragu Đuroviću iz Srbije, a drugu u hotel \'City\' u sobu 207, koja je seksualne usluge pružila Draganu Todoroviću iz Srbije, za 370 eura”.
Lakušić: Imale su markiranu garderobu
Dejan Lakušić je dodao da su djevojke dolazile kod njega da traže posao, te da “nikog nije puškom tjerao da radi”. “Meni se spočitava da sam stvorio kriminalnu grupu. Kako sam mogao da funkcionišem toliko godina? Svaki lokal u Podgorici ima djevojke iz Srbije, pa ne vidim šta je tu loše. Mnoge djevojke su na posao dovozili muževi, mnogo njih se udalo, ostale imaju momke. Svaka je bila obučena u markiranu garderobu i imala je skupocjeni parfem, što je meni drago. Nisam im prijetio Šakovićem, niti im uzimao dokumenta i mogle su da se kreću slobodno. Šaković je moj najveći prijatelj i pošten momak”.
Bookmarks