Page 22 of 666 FirstFirst ... 121819202122232425263272122522 ... LastLast
Results 526 to 550 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by rogavcevic View Post
    ne lajte na crnu goru ovde vidim već neko vreme se od nekih pojedinaca sramno agituje na crnu goru i sve crnogorsko, pa bih upozorio da se prestane momentalno sa tim činodejstvovanjem. ovo je crna gora gospodo, ako vam se ne sviđa dalje ruke od nje da se ne bi dizali na noge vitezovi crnogorski ka što su vazda radili. nije crna gora ničija potrpezna kučka i neće ni bit i to je suština problema.
    ako je ti ne odbranis nece niko
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ne idi mi ironično na mene brate ozbiljan sam ne idi mi ironično e izdajniče i krvniče crne gore i svega crnogorskoga! dolijaćete šaka crnogorskih dolijaćete tako mi boga i svetoga petra i velikoga živoga sveca mitropolita crnogorskoga blaženoga Mihaila! pani pa kolena pred crnogorski oltar pani na kolena i zatraži oprost ričući kao ranjena zver samo jednu stvar: oprosti mi crna goro oprosti mi!

Thanks Thanks Given 
    3,235
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Pitaj Mihaila hoce li ti oprostiti ekavicu kad mu padnes na kolEna..
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

ne idi mi ironično na mene brate ozbiljan sam ne idi mi ironično e izdajniče i krvniče crne gore i svega crnogorskoga! dolijaćete šaka crnogorskih dolijaćete tako mi boga i svetoga petra i velikoga živoga sveca mitropolita crnogorskoga blaženoga Mihaila! pani pa kolena pred crnogorski oltar pani na kolena i zatraži oprost ričući kao ranjena zver samo jednu stvar: oprosti mi crna goro oprosti mi!
    Nema druge no oštro sa ovim izdajnicima.Sve to treba ćerat.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Rogavcevicu, bi li ti malo macom udarao?
    Polako jadan:dring:...ima MNE snage da opstane i bez *krajnjih mjera*!
    Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Podgorica – Skupština Crne Gore usvojila je tijesnom većinom izvještaj Regulatorne agencije za energetiku o stanju energetskog sektora i to glasovima vladajuće Demokratske partije socijalista, Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke i Demokratske unije Albanaca.
    Prilikom izjašnjavanja, u sali nijesu bili poslanici Pokreta za promjene i Demokratskog saveza Albanaca Srđan Brajović i Mehmet Bardhi, a u klupi Socijalističke narodne partije falio je jedan poslanik jer još nije zamijenjen Srđa Božović.

Prošlogodišnji izvještaj tako je podržalo 40 poslanika, a protiv je bilo 38.
    Time je većina predstavnika naroda odlučila da podrži to što građani plaćaju krađu struje, koju ne suzbija Elektroprivreda, a nijesu vjerovali ni presudama Upravnog suda da RAE ne određuje zakonito cijenu električne energije.
    Da nadjača opoziciju i koalicionog partnera - SDP, DPS je imao podršku poslanika BS-a Amera Halilovića, Kemala Purišića, Sulja Mustafića i DUA Mehmeta Zenke.
    SNP, čiji stav o RAE do posljednjeg momenta nije saopšten, glasao je protiv izvještaja, a njihov poslanik Nataša Vuković je bila na plenumu, iako je neposredno prije početka slomila ruku.

Zahvaljujući većini poslanika koje građani plaćaju da štite njihov interes, Odbor Regulatorne agencije neće biti smijenjen, već će samo ostati optužbe da su oštetili potrošače jer nijesu zakonito utvrđivali cijenu struje, da su EPCG pojedine troškove odobravali bez dokaza, da ne suzbijaju monopol u energetskoj oblasti, da nijesu nezavisni...
    - Ko glasa za izvještaj i ko nije u sali, pa makar da je i iz PzP, protiv je interesa građana i za duplo veće račune. Nigdje manjeg puta, nigdje skupljeg prevoza! Hoću reći da je osnovna cijena struje veća tri do pet puta da bi se natalili tajkuni i oni koji je ne plaćaju. Organizovani je kriminal u oblasti energetike u Crnoj Gori i van nje, što pišu i italijanski mediji – rekao je poslanik PzP, Branko Radulović.
    Njegov partijski kolega Brajović je došao na sjednicu odmah nakon glasanja o RAE, nakon čega je Radulović tražio da se ponovo izjašnjavaju, obrazlažući da je poslanik te partije zakasnio zbog “specifične porodične situacije”, što nije moglo.

Iz Bošnjačke stranke su na Odboru za ekonomiju bili uzdržani prilikom izjašnjavanja o izvještaju RAE, a na raspravi u Skupštini prije mjesec, Kemal Purišić je saopštio da ta stranka ne može da oprosti Agenciji što dozvoljava da uredni potrošači plaćaju nečiju krađu struje.
    Ipak poslanici BS juče su “digli ruku” za izvještaj regulatora i osigurali da prođe DPS stav da članovi Odbora nastave da rade svoj posao kao i do sada.
    Na pitanje “Vijesti” zašto su podržali izvještaj, ako su kritikovali rad RAE, Purišić kaže da nije prijatna odluka, ali da su zaključili da se smjenom tri čovjeka ne bi riješila suština problema u energetskoj oblasti.

- Jeste da je u lancu krivaca, ali je veća odgovornost Vlade i energetskih preduzeća. Rezervu smo imali prema izvještaju na Odboru za ekonomiju i bili uzdržani, jer je u njemu jasno naznačeno da nije samostalna. Dokaz je odobreni povrat na investicije koji nije određen po pravilima, nego na osnovu projekcije za potrebe Vlade u djelimičnoj privatizaciji EPCG. Građani nijesu dužni da plaćaju krađu, ali rješenje da se to zaustavi nije u smjeni članova RAE, nego da se mijenjaju suštinske stvari – smatra Purišić.

Purišić kaže da je BS htio da podrži zaključke SNP-a, što bi uticalo da se mijenjaju krupnije stvari koje utiču na cijenu.
    Iz DPS-a su saopštili da podržavaju izvještaj RAE, jer je bila dobar regulator u energetskoj oblasti.

Muk: Žalim što su protiv interesa građana

U civilnom sektoru, koji vodi sudske postupke protiv odluka RAE o cijeni struje, žale što poslanici BS, DUA i HGI nijesu razumjeli važnost pitanja i glasali u interesu građana, nego po nalogu DPS-a.
    - Glasanje je pokazalo da je politička javnost podijeljena i da osim DPS samo njihovi najmanji partneri podržavaju rad RAE. Pozdravljam odluku poslanika SNP da glasaju protiv izvještaja – izjavio je Stevo Muk, koji je sa kolegama Goranom Đurovićem i Daliborkom Uljarević uspio pred Upravnim sudom da obori tri odluke Agencije. Muk se nada da će čak i ovakav rezultat glasanja u Skupštini biti opomena za Odbor RAE da prekine sa politikom koju vodi i razmisli da li će do narednog glasanja posvetiti značajniju pažnju poštovanju zakona i interesima građana. Upravni sud poništio je u maju prošle godine odluku RAE o cijeni za 2009, a potom i odluku o korekciji te cijene. Nedavno je poništena i odluka o cijeni prenosa za 2010. i očekuje se presuda da li je ovogodišnje pojeftinjenje izračunato pravedno.

Damjanović: Odbili da domaćinstvima vratimo po 70 do 100 eura

Crnogorski parlament odbio je da se izjasni o zaključcima SNP-a, jer su u DPS-u ocijenili da bi to značilo “kršenje Poslovnika, pošto nijesu na vrijeme podnijeti”, a u SDP-u da ne treba o njima glasati, pošto nijesu prošli na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.
    Odbor nije mogao da se izjasni, jer ni na drugoj sjednici nije bilo kvoruma.
    - Prihvatanjem zaključaka SNP-a, osigurali bismo da svako domaćinstvo naredne godine dobije od 70 do 100 eura, jer bi se povrat na investicije preduzećima i krađa struje doveli na realni nivo. Skupština bi bila kontrolor Vlade i RAE, zaštitili bismo interes države jer bismo obezbijedili da EPCG ostane u većinskom državnom vlasništvu, natjerali da obezbijede subvencije siromašnim građanima. Tražili smo i da se pomoć Kombinatu aluminijuma i Željezari ne preliva na račune – objasnio je Aleksandar Damjanović (SNP).
    Na Odboru nijesu juče bili poslanici DPS-a i PzP-a. Iz Pokreta i Nove je saopšteno da bi podržali predloge SNP-a, iz SDP-a da ne bi jer treba da budu inicirani kao interpelacija o radu Vlade u energetskom sektoru, a protiv je i DPS, osim kad bi se zaključci radikalno izmijenili.

Kako se vazda nađe par likova koji imaju preče obaveze od interesa građana. I tako,opozicija je i dalje opozicija iako nije uz pomoć SDP uspjela da blokiraju jednu jedinu odluku DPS.
    Čudo da su kod DPS vazda disciplinovani pa se pojave na ova glasanja a zvanično su manje aktivni negoli članovi opozicije.
    Samo neka je veselo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Mali primjer nevjerovatne mržnje prema Crnoj Gori, Crnogorcima, mržnje prema svojim precima.

Pogledajte im CITAT-AFORIZAM-RIJEČ DANA.

Izmislili su povik koji nikad niko nije čuo u Montenegru.

Stvarno, ovi ljudi koji pišu za ovaj sajt jedan dan će se dogovoriti da kolektivno sami sebe izbodu noževima, koliko mrze svoje crnogorsko porijeklo i sve crnogorsko!

:arrow: http://in4s.net/

http://in4s.net/
    Last edited by Ćipur; 01-12-10 at 22:33.

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Ko im plaća većinu medijskih glasila?
    Građani CG svojim porezom tj naša dobra vlada naše pare od poreza daje srpskim novinama,srpskoh tv itd.Zašto?Jer joj je u korist da zadrti Srbi mrze Crnogrce i da zadrti Crnogorci mrze Srbe.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa ne nerviraj se....malo nam je jada od mrzEnjA sa strane, pri tome koliko neki od nas MRZE NAS!?!
    Ja citam o nekim poavetlim Kovacima koji urlaju po muzejima e ce poklat Crnogorce, dok mu prezimenjak Kovac II pali podgoricicke stanove...a ovdje ne cuh* Ubij Srbina* nikad...mada ne pratim utakmice u zivo (dozvoljavam mogucnost da na stadionu ima BUDALA koje to mogu vikat!)
    ALI MNE SE NAJBOLJE BRANI LJUBAVLJU I KOREKTNOSCU (mrznja na mrznju je najveci jad i OCAJ...vazda).
    Pozdrav,
    Last edited by Old Bone; 01-12-10 at 22:57.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Dutch View Post
    Građani CG svojim porezom tj naša dobra vlada naše pare od poreza daje srpskim novinama,srpskoh tv itd.Zašto?Jer joj je u korist da zadrti Srbi mrze Crnogrce i da zadrti Crnogorci mrze Srbe.
    Ne znam jesi li dobro razumio ovo je sajt Srba iz Crne Gore, ne znam ko ga finansira.

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    a ovdje ne cuh* Ubij Srbina* nikad...mada ne pratim utakmice u zivo ,
    Ja sam prvi put "čuo" za ovu parolu u Crnoj Gori na ovom sajtu.

Jedini cilj pisanja ovog sajta je stvaranje mržnje prema njihovim precima Crnogorcima. Mrze ljudi svoje đedove što su bili Crnogorci, naravno mrze patološki i današnju Crnu Goru i Crnogorce.

Ako ovo nije fašističko pisanjje onda fašizam ne postoji, niti je ikad postojao. Ovako je Hitler lažima i širenjem straha širio mržnju prema Jevrejima.

Last edited by Ćipur; 01-12-10 at 23:08.

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Razumio sam u potpunosti Ćipure,znam za taj sajt odavno.Samo isto tako znam da "novinare" tog sajta mi finansiramo, isto ka što finansiramo Srpske novine i Srpsku Tv.Ne finansira ih Vlada Srbije nego mi,građani Crne Gore. Mi finansiramo svakave nacionalističke i fašističke kretene koji se šeću po našoj zemlji i propagiraju nacionalizam ovaj ili onaj.

Tu parolu sam ja čuo par puta na nekim utakmicama naših sportskih klubova(fala navijačima koji dolaze da prate reprezentaciju pa se tu ništa ne pominje na nacionalnoj osnovi).Uglavnom je to bilo par kretena starijih koji popaljuju đecu da to viču tako da je zanemarljivo.U suštini i isti Srbi iz Crne Gore iznose poneđe takve gluposti na naš račun tako da se na to ne obazirem uopšte.To je šaka kretena kojima je najgora kazna ako ih ni ne pogledaš a kamoli im što rečeš(mislim na obije strane).
    Dakle, nije problem u Srbima nego u vlasti koja plaća da se država i njen narod vrijeđaju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Tu parolu sam ja čuo par puta na nekim utakmicama naših sportskih klubova(fala navijačima koji dolaze da prate reprezentaciju pa se tu ništa ne pominje na nacionalnoj osnovi).Uglavnom je to bilo par kretena starijih koji popaljuju đecu da to viču tako da je zanemarljivo.
    Ja nikad nijesam čuo tu parolu u CG, a čuo sam je na TV da se viče u Hrvatskoj.

Ako je ko to vikao u CG, to su bili isti ljudi koji pišu za ovaj sajt - IN4S, da bi mogli pisati o tome.

Moraju nekako iscenirat mržnju, pa Hitler je to isto radio prema Jevrejima.
    To su duhovna đeca Svetog Nikolaja Velimirovića, a Sveti Nikolaj znamo svi, da je volio Adolfa Hitlera, da ga je hvalio i da je bio odlikovan od Hitlera.
    Last edited by Ćipur; 01-12-10 at 23:59.

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Ne, bili su navijači Lovćena(rk mislim da je bio) i ne mogu se sjetit još o čemu se radilo.Dal je bila utakmica u Budućnost-Zeta ili neka ekipa sa sjevera.Uglavnom,i od toga ima već par godina.Sve manje to pratim a i nisam primijetio.To je više bilo pred i posle referenduma izraženo,tenzije,ovo ono.Provokacije na svaku stranu.
    Na kraju krajeva,na Balkan su se tim povicima svi čašćavali i postali su svojevrsna tradici u ovih prokletih 20 godina.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ču "ubij Srbina", a svaki Crnogorac u Crnu Goru ima komšiju, prijatelja, možda i brata Srbina?? Nikad se u Crnu Goru ta parola nije čula i to dobro zna svaki stanovnik majke naše Crne Gore ma koje nacije ili vere da je! To je sramna laž i propaganda protivu Crne Gore i Crnogoraca i mećanje u usta nečega što nikad nijedan Crnogorac neće reć! Crnogorci su viteški i plemeniti narod viteškoga kova i kodeksa! A ovo sramno agitovanje i činodejstvovanje protivu Crne Gore i svega Crnogorskoga koje rade jedni te isti krvnici i izdajnici Crne Gore neka im je na čas za to! Slava Crnoj Gori i svim poštenima Crnogorcima koji svetle doklen sunca greje! Večna je Crna Gora dok ima sinove svoje koji su joj verni i odani do groba!

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

ču "ubij Srbina", a svaki Crnogorac u Crnu Goru ima komšiju, prijatelja, možda i brata Srbina?? Nikad se u Crnu Goru ta parola nije čula i to dobro zna svaki stanovnik majke naše Crne Gore ma koje nacije ili vere da je! To je sramna laž i propaganda protivu Crne Gore i Crnogoraca i mećanje u usta nečega što nikad nijedan Crnogorac neće reć! Crnogorci su viteški i plemeniti narod viteškoga kova i kodeksa! A ovo sramno agitovanje i činodejstvovanje protivu Crne Gore i svega Crnogorskoga koje rade jedni te isti krvnici i izdajnici Crne Gore neka im je na čas za to! Slava Crnoj Gori i svim poštenima Crnogorcima koji svetle doklen sunca greje! Večna je Crna Gora dok ima sinove svoje koji su joj verni i odani do groba!
    Ako ikad budes osniva kakve paravojne formacije, ja cu biti prvi dobrovoljac, da znas; da znas da imas sledbenike u ovom tvom radu i agitovanju, da znas!!
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

dje je kvarni tu sam i ja, da mu cuvam ledja (mmmmmmmmm hmmm?!?!)
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Ja samo ako može da se usput krade i bijela tehnika.Čuo sam za specijalne jedinice koje su se samo time bavile pa mi se učinjela strašna stvar.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Ja samo ako može da se usput krade i bijela tehnika.Čuo sam za specijalne jedinice koje su se samo time bavile pa mi se učinjela strašna stvar.
    C c c c c, to je davno prevazidjeno Dutch, bolje napravit projekat dovodjenja grla stoke
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

Ubij Srbina je bilo u Niksicu prije nekih 10, 12 godina na utakmici Ibon-Borac Cacak. Velika tenzija je bila i na utakmici finala u basketu Buducnost-Partizan, kad su dovedeni buljuci udbasa, srecom Varvari su se izdigli iznad te zapaljive atmosfere i pokazali da su navijacka grupa za svaki respekt. Da li je bilo jos nesto, ne mogu se sjetiti. Nebitno, ako je i bilo sve su udbaska posla, kao ono paljenje srpske zastave na Cetinju ili onaj gadluk sa ubacivanjem izmeta u islamsku bogomolju. Nego, da li neko zna sta je bilo sa ovim u Tivtu, ko su ti likovi sto su ono napravili?
    Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by niksicanin 24 View Post
    Ubij Srbina je bilo u Niksicu prije nekih 10, 12 godina na utakmici Ibon-Borac Cacak. Velika tenzija je bila i na utakmici finala u basketu Buducnost-Partizan, kad su dovedeni buljuci udbasa, srecom Varvari su se izdigli iznad te zapaljive atmosfere i pokazali da su navijacka grupa za svaki respekt. Da li je bilo jos nesto, ne mogu se sjetiti. Nebitno, ako je i bilo sve su udbaska posla, kao ono paljenje srpske zastave na Cetinju ili onaj gadluk sa ubacivanjem izmeta u islamsku bogomolju. Nego, da li neko zna sta je bilo sa ovim u Tivtu, ko su ti likovi sto su ono napravili?
    Oni likovi iz Tivta su ti u istraznom zatvoru,a sa udbom imaju veze,jer on je aktivan u Grbaljskom manastiru kod Amfilohija a ona u kolu Srpskih sestara.,izbjeglica.
    Last edited by minjo; 02-12-10 at 13:23.

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Dobro receno.
    Zavadi pa vladaj.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Poziv bivše fudbalske zvijezde Erika Kantone da ljudi širom svijeta 7. decembra povuku sve svoje štedne uloge i tako “prodrmaju” i unište banke, postao je pravi hit na YouTubeu.

Naime, Kantona je pozvao na uništenje banaka jer smatra da svijetom vladaju samo veliki finansijeri. Agencije navode da je Kantona kako bi uzdrmao i protresao cijeli bankarski sistem pozvao da 7. decembra ljudi demonstriraju moć koju imaju u svojim rukama.

"Kada bi (u idući utorak) u banke ušlo oko 20 miliona ljudi i kad bi povukli svoje štedne uloge, te finansijske institucije bi morale propasti", smatra Cantona.

“Videosnimak Kantoninih poruka postala je veliki hit na YouTubeu”, prenosi Sarajevo-x.com.

Reagujući na proteste miliona ljudi širom svijeta i nezadovoljan stanjem u svijetu, Kantona je ocijenio da se "revolucija može napraviti vrlo jednostavno", jer je sistem izgrađen na bankama.

"Dakle, ako želite srušiti sistem, srušite banke. Pa tako, umjesto da tri miliona ljudi izađe na ulice i maše transparentima, bolje bi bilo da odu u svoje banke i povuku sav svoj novac, jer banke će se nestati. Bez oružja, krvi, a onda će nas vlasti morati slušati na drugačiji način", poručio je Kantona.

Francuski bankari do sada nijesu komentarisali ovu Kantoninu ideju.

Mudar način.Nemam para u banku pa ne mogu podržat inače bih rado .Nema toga protesta koji bi više zabrinuo političare od ovog poteza.

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Podgorica – Povratak Vlade u upravu Kombinata aluminijuma i podatak da kompanija duguje oko 439 miliona eura, pored svih drugih gubitaka i problema, juče izazvalo različite reakcije u javnosti.
    Nekadašnji član uprave Kombinata aluminijuma do privatizacije 2005. godine, Vojin Đukanović ocijenio je da je dobro što Vlada u utorak na skupštini akcionara KAP-a nije prihvatila izvještaj o poslovanju, te da bi prethodno trebalo utvrditi kako su nastali dugovi u iznosu od 439 miliona eura.
    - Trebalo bi prvo vidjeti kako su nastali toliki dugovi, iz poslovanja ili na neki drugi način. Do privatizacije dugovi prema glavnim kreditorima iznosili su 60-70 miliona eura, a stari (predsakncioni) oko 105 miliona – kazao je Đukanović “Vijestima”, komentarišući ponovni povratak Vlade u KAP.

Na skupštini akcionara KAP-a održanoj u utorak saopšteno je zvanično da je KAP poslovnu 2009. završio sa gubitkom od 71,6 miliona eura, dugoročnim obavezama od 255,13 miliona, kratkoročnim obavezama od 184,2 miliona i negativnim kapitalom u iznosu od oko 164 miliona eura.
    Đukanović smatra i da, nakon ulaska Vlade u KAP, treba odmah napraviti plan daljih aktivnosti, vezanih za modernizaciju Elektrolize, Glinice i Livnice i vidjeti koliko to košta i koliko će trajati.
    On je istakao i da se slovenačka kompanija Impol interesuje za preuzimanje fabrike Prerada DOO, ali da zahtijeva da joj se garantuje godišnja isporuka aluminijuma za preradu u određenom iznosu.
    - Takođe, važno je da se što prije krene u izgradnju novog izvora energije za KAP, a ja sam već predložio da bi to mogao biti drugi blok TE “Pljevlja” - rekao je Đukanović.
    Iz Ministarstva ekonomije, čiji predstavnik nije podržao izvještaj o poslovanja KAP-a za 2009. na skupštini, juče nijesmo mogli dobiti komentar u vezi s podacima o zaduženosti kompanije i daljih planova nakon ulaska Vlade u upravu, jer su ministar i njegovi pomoćnici bili prezauzeti.

Profesor Ekonomskog fakulteta dr Anđelko Lojpur, član ekspertskog tima koji je pratio realizaciju privatizacionog ugovora za KAP, rekao je juče za „Vijesti“ da aluminijumska kompanija, bez obzira na trenutno stanje, ima budućnost ukoliko Vlada i CEAC „zasuču rukave“ i ispune obećanja i preuzete obaveze.
    - Dakle, kada bi odlučivali vođeni jedino ekonomskim razlozima, i na kratak rok, tj. ako bi u prvom planu bio samo negativan finansijski rezultat, stvari bi bar na prvi pogled bile priličito jasne. Ali, to nikako nije slučaj sa KAP-om i nužan je pristup viđenja takozvane „velike slike“, dakle, šta stvarno Kombinat znači ne samo u životu onih koji su tamo direktno zaposleni nego još nekoliko hiljada zaposlenih, nekoliko stotina preduzeća koja isto tako svoju sudbinu i opstanak vežu za sudbinu KAP-a. Doda li se tome i eventualno privođenje površine na kojoj se sada nalazi KAP u pređašnje stanje, zašto bi svakako trebalo platiti cijenu ne manju od stotinjak miliona eura, izgleda da je Vlada donijela odluku koja, prema mom mišljenju, ima karakter „drugog najboljeg rješenja“ - navodi Lojpur.

Na pitanje šta misli da bi država trebalo da preduzme u partnerstvu sa investitorom u vezi s poslovanjem KAP-a, kako bi EPCG, i prije svega poreski obveznici bar malo odahnuli zbog veoma visokih obaveza kompanije, profesor odgovara:
    “Ako ostavimo po strani sve ono što je prethodilo novom aranžmanu Vlade sa ranijim većinskim vlasnicima KAP-a, te ako imamo u vidu činjenicu da je u kontinuitetu prisutan blagi oporavak cijene aluminijuma na berzi, zatim „projektovana” dužina tog ciklusa koja se iskustveno može ocijeniti, te činjenica da je broj zaposlenih značajno smanjen, da je vlasnik javno obznanio namjere da je spreman investirati u obnavljanje tehnoloških kapaciteta Kombinata, tada stvari stoje nešto drugačije nego što je to bilo stanje koje je prethodilo ovom momentu. Dakle, ako i jedna i druga strana ispune svoja obećanja, koja su dokumentovana i zapisana u formi preuzetih ugovornih obaveza, u tom slučaju sva odgovornost je na menadžmentu KAP-a da njegove performanse podigne na značajno viši nivo, čime bi se otvorile tzv. “cjenovne makaze” koje se tiču cijene koštanja koja može da ide na niže, i berzanske cijene, za koju se može očekivati da će nastaviti da lagano raste. Ovim bi se dobrim dijelom, ako ne i u cjelini izbjeglo ono što se u javnosti prepoznaje kao prevaljivanje obaveza KAP-a na leđa poreskih obveznika”.

Jedan od lidera Sindikata KAP-a Rade Krivokapić kaže da je prevashodni interes zaposlenih da KAP radi, da se proizvodnja uvećava, plate budu redovne i da većih otpuštanja više ne bude.
    - Raspravu oko toga da li je Vlada trebalo da uđe u KAP vidimo kao ubiranje sitnih političkih poena, jer ne treba zaboraviti da je KAP nosilac crnogorskog izvoza i da mu je pomoć neophodna u vremenu globalne krize – rekao je Krivokapić.
    Prema aneksu o socijalnom programu, koji je jedan od posebnih aneksa Ugovora o poravnanju koji su potpisali Rusi i Vlada, u KAP je planirano da ostane 1.136 radnika, u Preradi DOO 53 ljudi, Kovačnici DOO 55, a nikšićkim Rudnicima boksita 300 radnika. Dakle, ukupno, 1.544 radnika u dvije kompanije u kojima je prije dvije godine radilo oko 3.900 zaposlenih.
    Najčudnije u ovim projekcijama je što poslodavac već deveti mjesec ne isplaćuje redovno zarade za oko 30-ak preostalih radnika u Preradi i pet u Kovačnici i na sve načine pokušava da ih natjera da „dobrovoljno“ napuste KAP.

Država može tražiti opoziv direktora

Juče su na zvaničnom sajtu Ministarstva ekonomije objavljeni aneksi Ugovora o poravnanju između Vlade i CEAC-a. Ugovorom između dva najveća akcionara KAP-a koji posjeduju po 29,36 odsto akcija, predviđeno je da država Crna Gora može zahtijevati opoziv izvršnog direktora KAP-a ili predsjednika borda ukoliko ne djeluje sa dužnom pažnjom i ne primjenjuje profesionalne kodekse, ne obezbijedi punu kontrolu poslovanja i preuzetih obaveza društva.
    Ukoliko takav zahtjev bude predložen od države i podržan relevantnom dokumentacijom, CEAC će imati obavezu „da predloži i glasa u korist njegovog opoziva“.
    - Ukoliko CEAC smatra da zahtjev za opoziv nije utemeljen, onda će obavijestiti državu o takvom stavu, ali će ipak glasati za privremeni opoziv. U tom slučaju država će biti obavezna da pokrene arbitražni postupak u roku od 40 dana od opoziva da bi se dokazalo takvo kršenje – navodi se u aneksu ugovora.

Novi ugovor sa Glenkorom, Vektra traži 7,8 miliona eura odštete

KAP je 2. juna ove godine potpisao novi petogodišnji ugovor o prodaji metala sa kontroverznom kompanijom Glenkor, koja decenijama zarađuje preprodajući metal iz Podgorice.
    S Glenkorom je dogovorena isporuka najmanje 330.000 tona, ili 60.000 tona godišnje do kraja decembra 2015. godine. Dogovoreno je, takođe, da u slučaju nepoštovanja u isporuci dogovorene kvote aluminijuma KAP Glenkoru mora platiti kaznu od 16,6 dolara po toni.
    Iz dokumentacije KAP-a, takođem se vidi da su se na kraju 2009. vodila čak 482 spora protiv kompanije, kojima tužioci potražuju 29,2 miliona eura, ali je uprava procijenila da gubici po tom osnovu neće biti veći od 5,46 miliona eura.
    Najveći pojedinačni iznos potraživanja odnosi se na spor sa Vektrom Montenegro koja traži isplatu 7,8 miliona eura. Naime, Vektra potražuje nadoknadu za ulaganje u Fabriku anoda koja su prešla prvobitno dogovorene iznose, kao i fakturisane zalihe koje su se nalazile u fabrici u trenutku njenog vraćanja KAP-u. Rukovodstvo KAP-a, prema onom što se navodi u revizorskom izvještaju za 2009, procjenjuje „da postoji velika vjerovatnoća“ da će Vektra povući tužbu, pa je stoga procijenilo pravni rizik od 50 odsto u ovom slučaju u skladu s tim iskazala rezervisanja u iznosu od 2,61 milion eura na kraju 2009. godine.

1.Jedini kombinat aluminijuma koji je u Deripaskinom vlasništvu a koji je u minusu bio ove godine je naš KAP.
    2.Vlada ga prodaje sa 80mil.duga a sad je na 438miliona
    3.Vlada daje pare koje narod plaća državi na ime poreza itd kako bi se spasla firma od 3000 radnika.Pare koje su dovoljne da se isplate otpremnine svim radnicima i da se završi ovo mučenje opet su date na ruke Rusima.
    4.Vlada ponovo postaje vlasnik fabrike i time je zakuvala i da mi sa Rusima dugove podijelimo.
    5.Glenkor koji je KAP zakopa u dugove i dalje sa njima posluje.

Meni izgleda ovo kao da je Deripaska tu bio samo jedan fini cvjetni aranžman a da ovo i dalje naša stoka vodi i uzima pare iz njega.

Thanks Thanks Given 
    3,407
    Thanks Thanks Received 
    1,727
    Thanked in
    948 Posts

Poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović rekao je da tužilaštvu, ako je neophodnih, treba dati dodatnih četiri miliona eura, ali da to moraju da prate i konkretni rezultati u borbi protiv organizovapog kriminala i korupcije.

Čarapićeva je reagovala, optužujući Pavlovića da laički pristupa ovom pitanju.

Pavlović je odgovarajući podsjetio vrhovnog državnog tužioca da je i Evropa prepoznala tužilaštvo kao problem u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije pitajući je znači li to da je i njihov pristup laički.

"Tačno tako“, odgovorila je kratko Čarapićeva.

http://www.cafemontenegro.com/index....23&news=147168

Carica.

I ovo.

http://www.cafemontenegro.com/index....23&news=147326

Znam da je kriza i sve ali cini mi se da se ne moze smanjiti budzet kojeg skoro i da nema.
    Last edited by Mstislav; 03-12-10 at 00:41.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici, razmotrio je Prijedlog zakona o Budžetu Crne Gore za 2011. godinu u dijelu koji se odnosi na Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvjete i nauke.

Tokom rasprave istaknuto je da su raspoloživa budžetska sredstva takva da u ovom trenutku nije moguća drugačija raspodjela prema budžetskim korisnicima.

Na Odboru je saopšteno da su budžetska sredstva smanjena u odnosu na prošlu godinu ali to neće uticati na izvršavanje redovnih obaveza ovih potrošačkih jedinica, odnosno realizaciju osnovnih aktivnosti.

Odbor je, većinom glasova, odlučio da predloži Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao matičnom odboru, da podrži Prijedlog zakona o Budžetu Crne Gore za 2011. godinu u odnosu na budžetske potrošačke jedinice iz oblasti kulture, prosvjete i nauke.

Jel znate da nam je budžet za prosvetu 4.5x manji od "pomoći" koje dadosmo ruskim biznismenima?

Page 22 of 666 FirstFirst ... 121819202122232425263272122522 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)