Results 1 to 25 of 89

Thread: Semafori

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Ja i dalje mislim da je početna pretpostavka jer sam kao vjernik izveo sličan
    Ti u sledećem zaključivanju implicitno koristiš neke dvije pretpostavke
    1. Da je sve što je napisano u Bibliji o Bogu ili sve apsolutno tačno ili sve netačno. Znači nemože biti jedan manji ili veći dio tačno a ostali takođe veći ili manji dio netačno. Tako da je po tom shvatanju dovoljno da dokažeš samo neku bilo koju stvar da je netačna i onda sve nevalja jer postoje samo te dvije mogućnosti (sve tačno ili sve netačno).
    Ako si Hrišćanin i Stari i Novi Zavjet (više Novi što je samo po sebi čudno) je temelj tvoje religije i ako si Hrišćanin ne možeš ni pod kojim uslovima imati neko svoje lično viđenje boga. Vjernici ne preispituju Religiju

2. Implicitno koristiš pretpostavku da je koncept Boga opisan u Bibliji jedini mogući. Pa ako takav Bog ne postoji onda Bog uopšte ne postoji. Ne ostavljaš prostor za drugačije varijante. (A Islam ,a drudi, a japanska šintu religija a Hinduizam , ... )
    Moj koncept boga se u ovom slučaju odnosi na Hrišćanstvo čiji si i ti pripadnik.
    Vjeroispovjesti koje si naveo kao mogućnosti
    Islam je identičan Hrišćanstvu(ako ćemo pravo više sliči Judeizmu) tako da njega otpiši kao poređenje
    I Shintu i Hinduizam su religije sa više bogova tako da svoje vjerovanje u jednog boga ne možeš dovesti u vezu sa tim religijama
    Dodao bih i Judeizam,a oni vjeruju u istog boga kao i Hrišćani

Quote Originally Posted by Rakun
    Za ateistu "Bog ne postoji" nije početna "predpostavka" već posljednja i kao takva zaključak.Tačnije ona proizilazi iz ostalih logičkih predpostavki i činjenica.
    čvrsta pretpostavka - veliki prasak
    veoma čvrsta predpostavka - nastanak zemlje
    činjenica - nastanak života
    činjenica - Evolucija
    činjenica - "svete knjige" su notorna glupost(počevši od Adama i Eve,preko Nojeve barke do starosti čovjeka kao bića)
    činjenica - većina prirodnih pojava koje su se pripisivale bogu SU RAZJAŠNJENE

tek na kraju dolazimo do logičnog zaključka da BOG NE POSTOJI
    I sad ću ja da "uguram" Boga :grin: na početak ove tvoje teorije. (samo da pokažem da ga je moguće ugurati a ne da ja vjerujem ili ne u takvu varijantu)

Znači ispričaš mi sve do kraja dokle nauka može da objasni Veliki prasak (Nastanak univerzuma) i na kraju ostaju neki "početni uslovi" koje nemože baš jasno da objasni.
    Znači Bog je pripremio te "početne uslove " i pritisnuo dugme "START" i dalje nemora direktno da učestvuje već se sve dešava "po planu" koji je na početku smislio. :grin:

Tako da pretpostavku da "Bog ne postoji" moraš uzeti za početnu u koju vjeruješ i koja se dobro uklapa u ostala tvoja shvatanja inače ako budeš tvrdio da je to logički zaključak iz ostalih stvari uvijek će biti moguće neđe na "početak" "ugurati" nekakvog Boga koji nemora biti Bibliski ili iz islama ili hinduizma
    zaključak "Bog ne postoji" apsolutno ne moram uzeti kao početni kao što i nisam. Više sam zastupnik teorije Tabula Rasa(Dzo nisam znao kako bih nazvao moje ubjeđenje da nije tebe) jer da se rađamo sa nekim predznanjem svi bi vjerovali u isto
    što se stvari kao što su "Big Bang" tiče, znamo da ne znamo ali ti svako na tu predpostavku "prije praska je bio Bog" može odgovoriti drugim pitanjem "Šta je bilo prije boga" i uđete u beskonačnu petlju

Ponavljam
    ako si Muslimanski vjernik onda vjeruješ isključivo u Allaha
    Ako si Hindus vjeruješ nekoliko svojih bogova
    Ako si jevrej vjeruješ u Jahve-a (ili Jehovu, zavisi od interpretacije)
    Ako si Hrišćanin vjeruješ u Jehovu i njegovog sina
    RELIGIJA je isključiva i nije podložna nikakvom preispitivanju, a ko krene da je preispituje stvari novu vjeroispovjest(ili neki ogranak postojeće)
    Last edited by Rakun; 26-11-10 at 07:19.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)