Page 4 of 666 FirstFirst 123456781454104504 ... LastLast
Results 76 to 100 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Liju Ksjaobo dobitnik Nobelove nagrade za mir ,

moze li NOBEL SA DINAMITOM, rasturit KINESKI DIKTATORSKI REZIM.

DINAMIT U HUMANITARNE SVRHE,
    nishta nije DOBRO, a da za neshto nije ZLO.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Petak - 08. 10. 2010

Vesti

Ispovest školske drugarice bivše tadićeve supruge, sada monahinje

Boris je bio Veselinkina najveća ljubav!

Natprosečno inteligentna, ambiciozna, lepa, zgodna, borac za pravdu, revolucionarka, buntovnica. Tim rečima, Veselinku Zastavniković, prvu suprugu predsednika Borisa Tadića, a danas monahinju Irinu u Pećkoj patrijaršiji, opisuje Osiječanka Jasenka Denin, njena dobra prijateljica iz gimnazijskih dana.

Naime, posle pisanja „Alo!“ o bivšoj predsednikovoj supruzi, hrvatski „Jutarnji list“ potrudio se da pronađe Veselinkine nekadašnje školske drugove.
    Jasenka govori o druženju sa Tadićem i njegovom tadašnjom suprugom, opisujući ih kao „najlepši par koji je u životu videla“.
    - Zanimljivo, nijedna od nas tokom srednje škole nije imala dečka. To je došlo tek kasnije, na studijama, gde je i upoznala Borisa. Njih dvoje su nekoliko puta godišnje dolazili u Osijek i redovno smo se viđali, a kako su njegovi roditelji bili protiv te veze, njih dvoje su kao pravi disidenti i revolucionari živeli kao podstanari, bez ičije pomoći. On je prodavao knjige, a ona je izrađivala krpene lutke punjene hranom za ptice, koje je donosila i mojoj ćerki kao darove. Nikad se nisu žalili, bili su dobar i srećan par i, koliko znam, imali su prelep brak. Mislim da je bio njena najveća ljubav - ispričala je Jasenka „Jutarnjem listu“.

Prijateljstvo Deninove i Vesele, kako su je svi zvali, započelo je 1972. godine, kada su krenule u prvi razred Gimnazije „Braća Baruh“ u Osijeku. Posle gimnazije, Jasenka je otišla na studije u Zagreb, a Veselinka u Beograd, gde je i upoznala Borisa.
    - Oboje su bili prelepi i prezgodni. Uostalom, on je i sada šarmantan muškarac, a i na njoj se, prema slici iz novina, vidi da je još lepa - napomenula je Jasenka, koja se pre nekoliko godina u Mađarskoj slučajno srela i s Tadićem, kada su se prisetili svoje mladosti.
    - On me tada pitao znam li da je Vesela otišla u manastir, na šta sam mu odgovorila potvrdno, ali više nismo razgovarali o njenoj odluci - kaže Jasenka. Ona navodi da od 1991. godine nije ni čula ni videla Veselinku.
    - Rat je učinio svoje i naša komunikacija je prestala. Čuli smo da se zamonašila i to je za sve nas koji smo je poznavali bio veliki šok. Naime, ona je bila veliki protivnik vere i svega što je vezano uz veru, na šta je možda uticalo i njeno vaspitanje jer joj je otac bio oficir. Ona nije bila običan ateista ili agnostik, nego baš protivnik vere. Utoliko mi je njena odluka da se zamonaši čudnija - dodaje Jasenka. Ona kaže da su pre pet godina pokušali da dođu do Veselinke i pozovu je na proslavu godišnjice mature, ali u tome nisu uspeli.
    - Znam da je Zlatko Kramarić, bivši gradonačelnik Zagreba, danas hrvatski ambasador na Kosovu, kad je došao tamo, pokušao da sa Veselom stupi u kontakt, ali ona je poručila da ne komunicira ni sa kim iz spoljnog sveta, pa čak ni s roditeljima. Kramarić nije išao s nama u razred, ali smo bili ista generacija i nas troje smo bili u uredništvu školskog lista - ispričala je Jasenka. Već se u gimnaziji videlo da je Vesela talentovana za novinarstvo, što je posle pretočila i u praksu završivši fakultet i radeći kao novinarka.
    - Bila je filozofski nastrojena i s njom se moglo razgovarati o raznim temama na visokom nivou, ali je bila i buntovnik i revolucionar, što je posle pokazao i njen život jer je učestvovala u brojnim demonstracijama i bila pritvarana. Ali, za nas je bila prekrasna osoba i prijateljica.
    Veselinkina najbolja prijateljica iz gimnazijskih dana bila je i Jasminka Hruška.
    - Nas tri bile smo nerazdvojne, izlazile smo na korzo, u Mini teatar, a ja sam svirala u tada jedinom ženskom bendu u bivšoj državi, „Generacija 2000“, pa su me one često pratile. Slušale smo „Stonse“, Dženis Džoplin, Hendriksa, „Tajm“ - zaključuje Jasenka Denin.
    Kao lik iz romana

Novinari „Jutarnjeg lista“ razgovarali su i sa izvesnom Ljiljanom Pavlinom, koja je bila Veselinkina komšinica iz zgrade u Keršovanijevoj ulici u Osijeku, u kojoj je nekada bio ustaški stožer u čijim su podrumima bile tamnice i bunar s kamenom u koji su bacali komuniste.
    - Zvali smo je jednostavno Vesela, imenom koje je bilo njena sušta suprotnost, jer je bila jedna od najozbiljnijih devojaka koje pamtim - priča Pavlina i kaže da je Veselinka bila „neverovatno lepa“ i stasita na crnogorsku lozu svoje majke Kosane, a žilava na ličku oca Ljube.
    - Vesela nije bila deo mog društva. Bila je starija i bila je posebna: povučena, pametna, načitana. Porodica Zastavniković mi je iz ove perspektive najsličnija onima iz Kusturičinih filmova: živopisan deda koji je umro na pragu stote, i to samo zato što je pao u neku rupu na putu. Kao mladić bio je rudar u Americi - kaže Pavlina i dodaje da je tek posle rata saznala da je Vesela postala kaluđerica.
    - I sada kad razmišljam o tome, čini mi se kao logičan kraj osobe čiji mi se život uvek činio kao da je iz romana.
    Stan u Osijeku

Komšinica Pavlina navodi da je Veselinka najviše ličila na majku, jednako povučenu i nezainteresovanu za svakodnevicu.
    - Kad je izbio rat, Vesela je već živela u Beogradu. Njeni su ostali u Osijeku sve do pada Vukovara, kad je njen otac pobegao u Srbiju. Majka joj je, koliko se sećam, bila pokojna. Brat Mićo je, kao vrstan folkloraš, bio u vreme opšte mobilizacije na turneji u Nemačkoj i tamo je i ostao. Bili su, kako se to tada govorilo, pravoslavci, a Osijekom su tada harale opasne skupine. Mićo se nije vraćao sve do 2006, kada je došao s ocem da vidi šta je s njihovim četvorosobnim stanom. Stan je bio zauzet - priča Veselinkina bivša komšinica.
    Razvod

Boris se od Veselinke, neki kažu i na nagovor pokojnog premijera Zorana Đinđića, sporazumno razveo u beogradskoj Palati pravde 2. septembra 1997. godine. Ubrzo nakon toga oženio se Tatjanom Rodić, koja je po zanimanju građevinski inženjer. Sa njom ima dve ćerke, Mašu i Vanju.

G. Simonović
    http://www.alo.rs/vesti/31710/Boris_...najveca_ljubav

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rave92 View Post
    Patriotizam nema veze sa tvojim obavezama koje moras da izmiris sa drzavom . Nije neki izvor, ali dosta dobro objasnjena deifincija patriotizma; "Patriotizam ili domoljublje (lat. patria, otadžbina, odnosno od grčkog patrios, porijeklo, pripadnost) je najistaknutiji vid ljubavi prema domovini. Patriotizam se također može smatrati idejom, ideologijom i pokretom. U mnogim državama svijeta postoje patriotske političke partije koje se zalažu za to da se ljubav prema domovini stavi ispred svih ideala i da se njemu podređuju ostale političke vrijednosti."

http://bs.wikipedia.org/wiki/Patriotizam

Kao sto vidis, nigdje se ne pominje porez .
    Momci,odgovaram svima kad se zavrshi fudbal, trenutno su mi samo utakmice i bakterija prehlade u glavi
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Malo ću banalizovati, ali vjerujem da neće biti daleko od istine.
    Patriotizam bi se mogao tumačiti kao ljubav prema otadžbini, i kao svaka i patriotizam može biti čista, iskrena, nesebična,... ljubav.
    No, može biti i posesivna, bolesna, opterećana ljubomorom... i ko zna čime sve.
    Stoga, ostavimo se mjerenja patriotizma, pa čak i ustanovljavanja mjerila.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

MF: Član 19. Deklaracije kaže da "Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja." Na osnovu čega se može procijeniti stepen kršenja ovog prava u nekoj zemlji?
    Olja: Hm, jednačina je jednostavna, rekla bih: broj građana jedne zemlje podijeljen sa brojem ubijenih, pretučenih, ili na drugačiji način ućutkanih novinara, urednika, intelektualaca, neistomišljenika, mladih ljudi željnih promjene, željnih šanse. Dobijeni rezultat procenat je srama, straha i neslobode. Tužno je to.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Drugi pišuPosljednji update: 11. Oct 2010, 07:34Ljudska prava naše su savremene zapovijestiOlja Knežević, autor priče u knjizi "Sloboda", izdanje Amnesty International-a Piše: Ana Ivanović
    "Sloboda" je izuzetna knjiga, antologija 35 kratkih priča, britkih, surovih istina koje su napisali neki od najistaknutijih savremenih pisaca inspirisani Opštom deklaracijom o ljudskim pravim. Priča "Učionica" Olje Knežević je našla mjesto u ovoj planetarno značajnoj knjizi. I ova priča i Oljin književni rad pobudili su veliko interesovanje u svijetu, a po prvi put o svemu tome Olja priča za neki medij u Crnoj Gori, ekskluzivno za Montenegro Family. Razgovarali smo sa Oljom o pisanju, priči, knjizi, ljudskim pravima, slobodi, o putu priče "Učionica" do knjige "Sloboda", o životu pisca, majke dvoje djece, Crnogorke koja živi i radi u Londonu, piše na engleskom priče inspirisane domovinom...
    MF: Priča "Učionica"Vas je rame uz rame sa poznatim piscima svijeta, poput Paola Koelja, Nadin Gordimer, Džojs Kerol Outs, Huana Gojtisola i drugih koji su napisali priče u knjizi "Sloboda". Reklo bi se, sjajan debi, ali Vi se bavite pisanjem i od ranije. Koje su to "preporuke" koje su Vas svrstale među "odabrane"?
    Olja: Od ranije, da, od najranijih dana, od sedme godine pišem nedovršene romane, autobiografske epove, sakrivam ih, zaključavam, ukućani ih pronalaze, čitaju, čude se... Ali, od 2007. godine pišem ozbiljno, ambiciozno, svakodnevno, jer tada sam u Londonu upisala postdiplomske studije iz Kreativnog pisanja, a magistrirala sam 2008. Naravno, morala sam pisati na engleskom; ili to, ili da mentore i kolege natjeram da nauče naš jezik. Kada sam magistrirala, dodijeljena mi je nagrada za sveukupno najbolju disertaciju, za tu moju prvu objavljenu priču. koja je, glasna i opasna kakva je, probila sebi put do Niki Parker, glavne urednice izdavačkog sektora Amnesty International-a. Niki mi se obratila i zamolila me je da tu priču objavi u antologiji "Sloboda", koja je bila u pripremi. Kad mi je pomenula imena pisaca čije su pristanke već bili dobili, morala sam se nasmijati njenoj ljubaznosti da me moli da učestvujem u takvom projektu.
    MF: Je li to bila "Učionica"?
    Olja: Ne, to je bila priča koja se zove "U Sekinoj zemlji", o opasnoj Madam kojoj je pobjegla jedna od "robinja". Inspirisano, naravno, stvarnim događajem. Niki je smatrala da je to savršena ilustracija za Član 4. Deklaracije o ljudskim pravima, koji glasi: "Niko se ne smije držati u ropstvu."
    MF: Ali... ?
    Olja: Ali je taj član svojom pričom već bila obradila Marina Levicka, koja je best-seller autor u Velikoj Britaniji i koja je, pročitavši moju priču, izjavila da ona neće dozvoliti da još jedna priča slične tematike i sa iste teritorije stoji uz njenu u knjizi. Ili ona ili ja. Niki je bila očajna, a ja sam to doživjela kao kompliment, jer znam da je moja "Seka" snažna i "prava", a ne "guglana" i nedoživljena.
    MF: Kako je došlo do toga da ste ipak odabrali Član 30. Deklaracije o ljudskim pravima (Neuništivost prava)?
    Olja: Izgleda da je on odabrao mene, jer bio je jedini neobrađen. Visio je k'o siroče. Uzet u cjelosti, Član 30. poručuje da nijedna država niti pojedinac ne mogu tumačiti Deklaraciju onako kako njima odgovara. Težak je za obradu, malo neinspirativan. Niki me je zamolila da ga ja obradim svojom pričom. Pregledala sam svoje započete materijale i pronašla melanholični uvod u sredovječnu grupu prijatelja koji se, nakon borbe sa realnošću odrastanja i osnivanja porodice, ponovo nalaze na "ćošku" svoga kvarta. Nijesam znala šta dalje sa njima, pa sam ih bacila u vrtlog Člana 30. - i rođena je "Ucionica".
    MF: Priče i likovi Rada, Mirne, profesorice-špijuna, da li je to doživljena stvarnost koju nijeste mogli "zaboraviti", životi "zaboravljenih" ljudi koje znate, likova koji su među nama, koje zaboravljamo, ćuteći o njima i o stvarnosti?
    Olja: U svim mojim pisanjima do sada najstvarniji je lik moja zemlja. Ljudi-likovi u toj priči izmišljeni su, ali, naravno, inspirisani ponekim ko je ostavio trag, pokret, riječ, makar ono, u prolazu. Profesorka-špijun namjerno je ostavljena bez imena: izgubila je identitet potpuno, postala je - država. Ili - Državna. Ona je u najvećem paklu, što se mene tiče. A što se nje tiče? Možda i nije. Veliki broj ljudi odluči da je život lakši kada se sakriju iza države, iza nečega što se u tom trenutku smatra "državom". Slojevita je to priča. Njena struktura podsjeća na krošnju žalosne vrbe: svi likovi negdje krenu, ali svi na kraju posrnu i saviju se do zemlje. Nije do kraja jasno čija je to priča, znam, ali nije mi žao što je nijesam "stegla" još jednom doradom. Ovakva kakva je, daje sliku društva u kojem su svačije priče isprepletane, ponekad kobno, ali gdje će se? Nigdje, opet na "ćošak", sa istim ljudima . . .
    MF: Član 19. Deklaracije kaže da "Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja." Na osnovu čega se može procijeniti stepen kršenja ovog prava u nekoj zemlji?
    Olja: Hm, jednačina je jednostavna, rekla bih: broj građana jedne zemlje podijeljen sa brojem ubijenih, pretučenih, ili na drugačiji način ućutkanih novinara, urednika, intelektualaca, neistomišljenika, mladih ljudi željnih promjene, željnih šanse. Dobijeni rezultat procenat je srama, straha i neslobode. Tužno je to.
    MF: Priče u knjizi "Sloboda" su "književnost bez cenzure". Većina nije imaginacija već surova istina, bezuslovna, kao tajne koje svi znaju a o njima ne pričaju. Radi li se o nemoći "žrtava" da progovore?
    Olja: U mojoj glavi ta rijec "žrtva" ima onu američku, negativnu konotaciju. "Žrtve" smo dok ne progovorimo. Sjećate li se priče "U cara Trojana kozije uši"? To mi je bila najzanimljivija priča u predškolskom uzrastu, a evo je i sada izvlačim kao ilustraciju. E, kad je neko djelo genijalno, genijalno je zauvijek. Čovjek je "žrtva" dok svoju istinu ne izgovori bar u iskopanu rupu. Poslije toga nijesmo više žrtve, nego heroji, sebi ili svijetu, živi ili mrtvi.
    MF: Pisati bolne i tragične životne priče drugih ljudi odgovornost je pisca, ali i mač sa dvije oštrice, jer su pisci širom svijeta i u svim istorijskim epohama često bili prvi na udaru diktatorskih vlasti. Je li danas rizik "slobodno pisanje"?
    Olja: Je li danas rizik imati djecu? Sjesti u automobil? To su, recimo, moji strahovi. Mislim da nijedan pisac koji ima potrebu da svakodnevno sjedi na neudobnoj stolici dok mu oči ne ispadnu, da bi prkosio vladavini laži i korupcije, ne razmišlja o strahu.
    MF: Moć pisane rijeci u misiji "oslobođenja i buđenja svijesti" je velika. U čemu je teškoća, a u čemu lakoća takvog pisanja?
    Olja: Teže je tada izbjeći stereotipe, izgraditi likove koji nijesu ili superheroji ili zlikovci. A prednost je imati pred sobom unaprijed zacrtanu moralnu vrijednost koja onda olakšava strukturisanje priče.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Drugi pišuPosljednji update: 11. Oct 2010, 07:34Ljudska prava naše su savremene zapovijestiOlja Knežević, autor priče u knjizi "Sloboda", izdanje Amnesty International-a Piše: Ana Ivanović

MF: Da li je ta borba umjetnosti sa zlom, u stvari, njena osnovna misija bez prestanka? Da li je u 21. vijeku sramotna moralno indiferentna umjetnost prolazne popularnosti?
    Olja: Da. Prava se umjetnost suprostavlja zlu, a kič mu je saveznik. Prava nas umjetnost mora probuditi, a kič, odnosno svako iskorišćavanje umjetnosti bez ulaganja emocionalne istine, uspavljuje nas, omamljuje, pa buncamo budalaštine, a zlo trlja ruke iza kulisa i smješka se.
    MF: Knjiga "Sloboda" planetarno je važno djelo. Je li njen cilj bio da što više ljudi podstakne na humana djela, poput pisanja ovih priča?
    Olja: Mislim da je glavni cilj Amnesty-a bio da se udahne život u veličanstvenu ideju, ali i suvoparni jezik Deklaracije o ljudskim pravima. I, naravno, procenat od svakog prodatog primjerka ide Amnesty-u, što je sasvim u redu - oni su godinama već nepomični stup slobode i nepotkupljivosti. Ali, da se vratim promociji ljudskih prava. Molila bih svakoga da pažljivo pročita Deklaraciju, koja je u cjelosti odštampana na kraju knjige "Sloboda". Kad bismo se svi pridržavali samo tih trideset ljudskih prava, ova bi planeta bila oaza tolerancije i sreće. Kakva Biblija, Kuran, Kabala? Ljudska prava naše su savremene "zapovijesti". Šteta što poštovanje ljudskih prava ne "garantuje" odlazak u raj, poput religijskih "testamenata". Možda bi se tada bolje poštovala?
    MF: Je li bilo reakcija na Vašu priču "Učionica"?
    Olja: Jeste, bilo je. Raznih. Internacionalnih. Imala sam i ja reakciju kada sam je pročitala prevedenu na srpski, na ekavicu. Kao da sam čitala priču nekog drugog autora. Bio je to nevjerovatan doživljaj. Mislim da je prevod odličan. Da generalizujem: "engleske" reakcije uglavnom su bile: kakav mrak, brrrr, strašno. Kolega pisac, Ričard Grifits, takođe zastupljen u knjizi, rekao mi je: "Kao da sam posjetio tvoju PodgoriKu kada sam pročitao »Učionicu«. Imam osjećaj da u tom gradu nikada nije ni sasvim dan ni sasvim noć." "Molim?" Baš me je zatekao tom izjavom, ali, nakon deset sekundi zatečenosti, jako mi se to dopalo. Ni sasvim dan, ni sasvim noć. Jedna mi je Poljakinja rekla da je u Poljskoj moja priča najpopularnija, jer svi znaju o čemu je. I to me je iznenadilo. Dobila sam i pozitivne reakcije, čak i iz Kanade. Tamo je jedan "spiritualni" bloger posvetio cijeli jedan blog mojoj priči.
    MF: Znači, imali ste prilike da se lično upoznate i sa nekim piscima čije su priče u knjizi?
    Olja: Da, na promociji knjige u Edinburgu, na festivalu u avgustu prošle godine, upoznala sam Ali Smit, Al Kenedi, Gabrijelu Ambrozio, Grifitsa, Levicku, Kineskinju Šaolu Guo, ali najviše me se dojmio Mahmud Said, romanopisac iz Iraka nastanjen u Čikagu, bivši politički zatvorenik, autor dvadeset romana a skroman, stidljiv, držao me je ispod ruke svo vrijeme, pokušavajući da se nekako uklopi u tu marketinšku frku.
    MF: Da li je na Vas neka priča ostavila poseban utisak?
    Olja: Moram reći da je na mene ustavila utisak odluka Paola Koelja da se za ovu zbirku "ogoli" i pošalje zapise iz svog dnevnika pisanog kada ga je otac zatvorio u ludnicu! Dopale su mi se priče Čimamande Adiči, Petine Gapah, Banane Jošimoto, Elis Pang.
    MF: Kako se Vaš život promijenio nakon objavljivanja "Ucionice"?
    Olja: Kao da sam dobila neku Potvrdu o Talentu. Mnogo više vjerujem u sebe.
    MF: Šta je sljedeće što ćete objaviti?
    Olja: U mom idealnom svijetu, sljedeće što ću objaviti biće roman koji već tri godine pišem na engleskom, od kada sam bila upisala taj magisterij, a mentor mi rekao: "Znaš li koliko bi pisaca ubilo za materijal koji ti imaš?" Tada sam odmah pomislila da sam genije i da će mi roman biti objavljen "juče", ali evo - završavam, koju ovo?... petu, šestu ruku. Opako je tržište tu: agenti i izdavači traže da rukopis bude skoro savršen, a ja pišem na jeziku koji mi nije maternji i često mi razmišljanje oko sintakse ili upotrebe određenog člana "the" odvuče mozak od priče. Ali, nadam se da će moj roman o Mileni ugledati svjetlost dana, odnosno izloge knjižara. Ako tada knjižare još budu postojale, (haha).
    MF: Ko je Milena?
    Olja: Mlada Crnogorka, naravno. Pripadnica izgubljene generacije kojoj su građanski rat u bivšoj nam državi, kao i gramzivost nove vlasti u našoj, suštinski izopačili mladost. Međutim, ambiciozna Milena je odlučila da njen duh nastavi da treperi tu gdje se zatekao, u rodnoj joj zemlji, pa eto - zarađivaće pare polirajući kič izdanja lokalnih moćnika - ali neće se prodati do kraja, sačuvaće taj duh. Međutim, ljudi od kojih zavisi imaju druge planove s njom. Ko će na kraju pobijediti?
    MF: Ima li sličnosti između Vas i Vaše junakinje?
    Olja: Pa eto, obje vjerujemo da je pobjednik onaj koji uspije da sačuva svoj duh. Inače, Milena mi se otrgla u jednom trenutku i sagradila taj samo njen nevjerovatni milje. Ja sam je pratila. To je velika magija pisanja, kada lik "prerasta" pisca.
    MF: Kako izgleda jedan običan dan Olje Knežević u Londonu?
    Olja: Poslije magije pisanja vratimo se realnosti, (haha). Imam dvoje djece koja, srećom, sada idu u školu, pa, nakon što ih ujutru odvedem u tu ozbiljnu ustanovu kojoj se klanjam, odšetam svoj veliki krug centralnim Londonom sa inspirativnom mi muzikom u ušima, sa snovima i planovima u glavi, sa kesama iz Waitrose-a - omiljenog supermarketa - u rukama. Dođem kući, nešto proprčkam po kuhinji, a glava mi je svo vrijeme u rukopisu. Onda sjedam na tu neudobnu stolicu i ulazim u svoj rudnik, sve dublje i dublje. Nekad to ne uspijevam. Pravi život kuca na vrata, ulazi u moj rudnik, ali borim se, borim za svoja jutra. Popodne idem za djecu u školu i onda sam njihov vjerni sluga, dok se svi ne strovalimo u krevet. Rekli ste običan dan... Ponekad bude i neki neobičan.
    MF: Koliko posjećujete Crnu Goru i koliko ste u toku sa sadašnjom stvarnošću naše države?
    Olja: Moja je ljubav prema Crnoj Gori beskrajna. Moju zemlju doživljavam kao izranjavanu Majku Hrabrost koja se bori da opstane i pruža svoje ruke prema nama koji je iskreno volimo. Možda zvučim naivno, ali i dalje vjerujem u pobjedu dobra nad zlom. Ili: "Iz poraza u poraz do konačne pobjede", što je rekao Čerčil, bodreći Britance tokom Drugog svjetskog rata.
    MF: Da li je dozvoljena komparacija London-Podgorica? Ako pravite poređenja, šta poredite?
    Olja: Sloboda je izgleda lajt-motiv ovog razgovora, pa da se vratim slobodi. U Podgorici sloboda je veća dok si mali. U Londonu, sloboda je veća kad si veliki. Može se primijeniti na starosnu dob, a može biti i metafora.
    Montenegrofamily.com
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ruski doseljenici su problem
    CANU ZAVRŠIO PROJEKAT “CRNA GORA U 21. STOLJEĆU - U ERI KOMPETITIVNOSTI” I UKAZAO NA GLAVNE IZAZOVE
    Podgorica - Ugrožena je biološka supstanca Crne Gore, i ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere demografskog oporavka proces depopulacije će se nezaustavljivo širiti.
    To, između ostalog, piše u juče promovisanoj ediciji “Crna Gora u XXI stoljeću - u eri kompetitivnosti” na kojoj je, pod okriljem Crnogorske akademije nauka i umjetnosti(CANU), u posljednjih 15 mjeseci radilo 145 istraživača. Oni su u 11 knjiga pokušali da odgovore na pitanje kako Crnu Goru u budućnosti napraviti konkurentnom u evropskoj i svjetskoj zajednici.

Istraživači koji su se bavili demografijom uočili su brojne probleme, između kojih i “značajan procenat imigranata iz Rusije, posebno u primorskim opštinama” i “tendenciju izrazitog mehaničkog rasta Podgorice”. U prvoj knjizi nije detaljnije obrazlagano zašto je doseljavanje Rusa okarakterisano kao problem. ...
    http://www.vijesti.co.me/index.php?id=351325

Jesmo li stvarno problem?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

To je napisala srbo-komunistička CANU. Ja ne mislim da su problem. Po meni su veći problem izbjeglice iz ex Yu koje su ostale da žive ovđe. Međutim, CANU se njih nije sjetio.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

CANU srbokomunisticka?! Jaroslav i ja se to isto pitam, ali cisto sumnjam da je bilo ko od njih imao nesto licno protiv Rusa, stovise dostina njih iz CANU su bas rusofili..
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    1,472
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    2,759 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    To je napisala srbo-komunistička CANU. Ja ne mislim da su problem. Po meni su veći problem izbjeglice iz ex Yu koje su ostale da žive ovđe. Međutim, CANU se njih nije sjetio.
    Nisam primjetio problematičnost tih "izbjeglica". Termin "izbjeglica" ili "raseljeno lice" više nema nikakvih osnova za dalju upotrebu jer je prošlo skoro 20 godina od rata i njihove migracije. Takve osobe su se integrisale u ovo društvo, došli su novi naraštaji rođeni u ovoj državi.
    Quote Originally Posted by Jaroslav View Post
    Zavisi kako se uzme. Rusi su dobrodošli kao turisti. Problem nastaje sa učešćem ruskog kapitala koje u toj količini ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji i ekspanzija ruskog stanovništva sa tendencijom stalnog nastanjenja. Nacionalno bogatstvo olako prepušteno u ruke strancima (Rusima) i njihovo bahatost čini da se domicijalno stanovništo osjeća strancem u svojoj zemlji.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije u pitanju oligarhija (Deripaske, Lejbmani, Polonskije itd.) koja uvijek stvara problem. I ja licno potpuno se slazem sa vama.
    U clanku se pise "Ruski doseljenici su problem", znaci oni koji tu zive, obicni ljudi.
    Ne zive tu Polonski ili Deripaska.
    Da li realno od Rusa nastanjenog u CG ugrozena je "biološka supstanca" drzave? To pitam
    Zasto naslov "doseljenci su problem" a ne "oligarhija je problem"?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

CANU ZAVRŠIO PROJEKAT “CRNA GORA U 21. STOLJEĆU - U ERI KOMPETITIVNOSTI” I UKAZAO NA GLAVNE IZAZOVE
    Podgorica - Ugrožena je biološka supstanca Crne Gore, i ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere demografskog oporavka proces depopulacije će se nezaustavljivo širiti.
    To, između ostalog, piše u juče promovisanoj ediciji “Crna Gora u XXI stoljeću - u eri kompetitivnosti” na kojoj je, pod okriljem Crnogorske akademije nauka i umjetnosti(CANU), u posljednjih 15 mjeseci radilo 145 istraživača. Oni su u 11 knjiga pokušali da odgovore na pitanje kako Crnu Goru u budućnosti napraviti konkurentnom u evropskoj i svjetskoj zajednici.

Istraživači koji su se bavili demografijom uočili su brojne probleme, između kojih i “značajan procenat imigranata iz Rusije, posebno u primorskim opštinama” i “tendenciju izrazitog mehaničkog rasta Podgorice”. U prvoj knjizi nije detaljnije obrazlagano zašto je doseljavanje Rusa okarakterisano kao problem. ...
    http://www.vijesti.co.me/index.php?id=351325

Ljubav za bracu Ruse ima duboke korijene u CGi,
    nema te AKADEMIJE NAUKA ili DERIKOZE iz KAPa, dhje se najvishe SHKLAPA, koji mogu izmijenit tu CHINJENICU.

Ruski pisci i ruska literatura i pjesnici, su formirali svijest Crnogoraca,
    ta je VEZA NERASKIDIVA,
    i braca KARAMAZOVI se razlikuju vishe sa ljudskim karakterima,
    od prosjechnog Rusa i prosjechnog Crnogorca,
    shteta je,
    shto je doselio veliki broj tipova kao DIMITRIJ KARAMAZOV,
    a Aljoshe i Starci Zosime ostali u RUSIJI.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije u pitanju oligarhija (Deripaske, Lejbmani, Polonskije itd.) koja uvijek stvara problem. I ja licno potpuno se slazem sa vama.
    U clanku se pise "Ruski doseljenici su problem", znaci oni koji tu zive, obicni ljudi.
    Ne zive tu Polonski ili Deripaska.
    Da li realno od Rusa nastanjenog u CG ugrozena je "biološka supstanca" drzave? To pitam
    Zasto naslov "doseljenci su problem" a ne "oligarhija je problem"?
    Pusti avetinje Jaroslave nas dragi....BICE RUSI VAZDA DOBRODOSLI, a ako se to ne svidja nekima-NEKA SE SVIKNU!
    Oprostite braco Rusi na ovoj analizi, koja je TAKO JEDNOSTRANA, TAKO NEPROMISLJENA....tako KONTRAPRODUKTIVNA!!!

"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Sreća je Crne Gore sto se na projekte CANU popali malo i uglavnom onih koji u sustini i ne znaju sta ta skraćenica znaci. Nekako se nijesu brinili za depopulaciju kad su zagovarali osvajanje tudjih teritorija a sad su zbilja ruski doseljenici krivi sto je svaki četvrti muškarac od 35 do 39 godina neoženjen i svaka četvrta djevojka od 30 do 34 godine neudata...
    Ne treba bas puno imaginacije da se zamisli ozbiljni naucni projekat koji kao odrednicu navodi "značajan procenat" a ne navodi da li je to tri, pet ili pedesetpet procenata i u cemu se ogleda ta znacajnost procenta.
    Glavno da su nadjeni krivci mada i prośecno inteligentna osoba je svjesna da će se depopulacija siriti sve dok se drkanje ne zamijeni konkretnijim rabotama.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Amin, vojvodo.
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    2,546
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

Užas.
    Imam utisak da niko nije pročitao šta je pisano prije nego što je objavljeno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bice nam bolje. Mora bit'!
    hvala na dobrim rijecima

Thanks Thanks Given 
    160
    Thanks Thanks Received 
    1,729
    Thanked in
    1,087 Posts

Podgorica – Neiskorišćene vakcine protiv gripa A H1N1 biće uništene, shodno standardnoj proceduri, najvjerovatnije u inostranstvu, i to nakon što im rok istekne, kazao je ministar zdravlja dr Miodrag Radunović.
    On je kazao da će se poštovati sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o uništavanju medikamenata.
    Radunović nije mogao da precizira koliko će to koštati Crnu Goru, jer je to “u proceduri”, ali je naglasio da \"kada sve bude pripremljeno i urađeno, javnost neće biti uskraćena za tu informaciju\".
    \"Vakcine će se koristiti sve dok im ne istekne rok trajanja, a s obzirom na to da imaju isti antigen kao triple vakcine protiv sezonskog gripa, davaće se stanovništvu Crne Gore\", objasnio je Radunović.
    Neće se, naglasio je Radunović, žuriti sa uništavanjem, ali će ono sigurno biti urađeno prema principu o uništavaju medikamenata, kao i ljekovi do sada.

Radunović je podsjetio da je SZO objavila kraj pandemije, te da, prema svim parametrima, nema povećanog broja obolijevanja, što je razlog zbog čeka vakcine nijesu donirane kako je najavljeno.
    \"Bili smo spremni da dio naših vakcina koje su višak doniramo, imali smo konsultaicje sa predstavnikom SZO u Crnoj Gori, i za sada nema interesovanja\", kazao je on.
    Posljednji podaci zdravstvenih čelnika govore da je ostalo neiskorišćeno više od 120.000 vakcina protiv gripa A H1NI, ali su i najavili da će se dio njih iskoristiti prilikom vakcinacije protiv sezonskog gripa.
    Od procijene oboljelih koja je bila 50.000 pacijenata, vakcinisano je svega nešto više od 5.000 građana. Nabavljeno je 136.000 \"panenca\" vakcina, i to po cijeni od 6,4 eura po vakcini.
    Dio vakcine za imunizaciju protiv tipa gripa A H1NI ima rok trajanja do kraja oktobra, a dio vakcine do kraja novembra ove godine. Trenutno je na lagerima apotekarske ustanove „Montefarm\" 100.990 doza vakcine protiv gripa A H1N1 sa rokom trajanja do kraja novembra 2010. godine.
    Opet niko neće odgovarat za nenamjensko trošenje para.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Vijesti, 14. 10. 2010.

Kad je zafalilo novca dohvatili se pušaka

RASPRAVA O BUDŽETU I JOŠ JEDNOM KREDITU OPŠTINE ODBORNIKE U BERANAMA VRATILA NA RATIŠTE

Berane – Rad prve redovne sjednice Skupštine opštine Berane, koja je počela prošlog četvrtka, nastavljen je juče raspravom o završnom računu budžeta za 2009. godinu, u iznosu od 6.404.389,62 eura. Sa 19 glasova skupštinske većine, koju čine odbornici DPS – SDP, ta tačka je usvojena, dok je 12 odbornika opozicije bilo protiv.
    Završni račun budžeta za prošlu godinu bio je inspirativan za višečasovnu diskusiju opozicije, koja nije propustila nijednu stavku za žestoku, uglavnom, negativnu kritiku.
    Odbornik SNP Dragutin Joksimović postavljao je pitanja po stavkama, a kritikujući kreditno zaduženje od 100.000 eura za izgradnju stanove tražio je odgovor na to “gdje su te pare”, i ko su koji su to dobili ključeve stana. Joksimović je pitao i na koje se tužbe odnosi stavka kojom se navodi da je više od 140.000 eura Opština platila po osnovu sudskih presuda.

Na to je dobio odgovor da je riječ o radnicima lokalne uprave koji su tužili Opštinu zbog smanjenja koeficijenata.
    Joksimović je rekao i da je trenutni dug Opštine Berane oko 4.800.000 eura, a da se ne izmiruju ni doprinosi zaposlenima u lokalnoj vlasti. Želio je da zna i da li opštinari dobijaju neto ili bruto zarade.
    Dragana Delević, sekretarka za finansije i razvoj, odgovorila je da se trenutno izmiruju neto plate, a da je dozvoljen reprogram duga za doprinose. Joksimović je uzvratio da je “planirani budžet iznosio devet miliona, da je ostvareno šest miliona, a da je kapitalni nula, kao što je nula aktuelna lokalna vlast”. Osvrnuo se i na troškove reprezentacije, pa su, prema njegovom proračunu, “opštinari trošili po jedno i po jagnje dnevno, što je nerazumno”.
    Jugoslav Račić, odbornik Nove, kritikovao je stavku od 20.000 eura, koliko je uloženo za subvencije u poljoprivredi, tvrdeći da je to malo. Milonja Veljić, odbornik DPS, obavijestio je opoziciju da se u opštine ne može uvoditi stečaj, dok je Rešid Adrović, DPS, odgovorio da se “trošilo u skladu sa budžetom koji je Skupština usvojila i da su vraćani dugovi koje je ostavila prethodna vlast”.

Gradonačelnik Vuka Golubović rekao je da je tačno da ima viška zaposlenih u Opštini, ali da tako neće moći ubuduće, “jer nova vremena traže nove i sposobnije”.
    “Oni koji su dokazani kao dobri radnici će raditi i dalje, dok se onima koji su šetali zna sudbina. Jedna greška se ne rješava drugom”, rekao je Golubović, misleći na to da se greška zapošljavanja ne može rješavati rastjerivanjem i otkazima, kako su to predlagali neki opozicioni odbornici.
    Hakija Ramdedović (SDP) pitao je kada će biti podmirene obaveze prema političkim partijama, odnosno OO SDP Berane, na šta je Golubović rekao da je evidentan dug po tom osnovu, najviše prema tom opštinskom odboru, zahvaljujući na strpljenju i uz obećanje da će, u skladu sa finansijskim mogućnostima, ta obaveza biti podmirena.
    Goran Kiković, odbornik Nove, budžet je okarakterisao kao neozbiljan. Rekao je da su dugovanja velika i da je trebalo “davno uvesti stečaj u Opštinu Berane, a radnike rastjerati”.

Raspravljalo se i o zaduženju Opštine, odnosno namjeri da se grad kreditno zaduži kod CKB za 160.000 eura. To je, kako je objašnjeno, trebalo da se uradi ranije kod Fonda za razvoj. Međutim, kako nije bilo moguće, odlučeno je da to bude banka. Sekretarka Delević je pojasnila da će taj novac biti usmjeren za izmirenje obaveza po osnovu realizovanih projekata. Opozicioni odbornici, u čemu je prednjačio Kiković, pitali su zašto taj kredit ne podignu kod Prve banke, čime bi “pokazali lojalnost odlazećem ’velikom bratu’”. On je poručio aktuelnoj lokalnoj vlasti da “idu sa vlasti, da dalje ne zadužuju građane Berana”.
    “Turci su bili bolji od vas”, rekao je Kiković.
    Na to je upozoravajuće reagovao predsjednik Golubović, navodeći da treba voditi računa šta se govori, te da ne treba od lokalne Skupštine praviti vašarište.
    Veselin Stanišić je, u ime kluba DPS, iznio stav da treba voditi računa o dostojanstvu tog doma, a Hakija Ramdedović je kazao da bi Kikoviću, umjesto što uzima riječ 25 puta, “upitnije bilo da to čini racionalnije i da u raspravama učestvuje deset puta”.
    Nakon takvog stava Ramdedovića, atmosfera u Skupštini se naglo usijala, a Kiković mu je uzvratio da mu “Ramdedović neće određivati koliko će da govori”. Ramdedović je rekao da su to bile dobronamjerne riječi, te da bi Kikoviću i njegovim istomišljenicima bilo bolje da su devedesetih slušali glas socijaldemokrata i da ne bi bilo rata da su to učinili.

“Zahvaljujući NATO–u i poslušničkom SDP bombardovana je moja Murina”, rekao je Savo Vučetić, odbornik SNP, obraćajući se Ramdedoviću i kažiprstom uperenim prema njemu rekao:
    “Tvoji sunarodnici su zapalili Veliku u minulim ratovima”.
    Hazbo Ćeman se, u ime kluba odbornika SDP, uključio u polemiku između Vučetića i Ramdedovića, naglašavajući da SDP nije sluga Zapada. Vučetić je uzvratio da će “najveća sreća za Crnu Goru biti onda kad SDP ode sa političke scene”.
    Nakon što se bura stišala, pristupilo se glasanju o tački o zaduženju Opštine, zašta je glasalo 18 odbornika vladajućih partija, a 14 opozicionih bilo je protiv.

Koplja ponovo preko Petnjice

Ne pridržavajući se dnevnog reda, odbornici su se dotakli i pitanja opštine Petnjica, na šta je potrošeno dosta vremena.
    Odbornici opozicije su bili mišljenja da aktuelna lokalna vlast vlada Beranama zahvaljujući Petnjičanima koje su prevarili povodom pitanja o vraćanju statusa opštine. Na to je reagovao Muslika Kalić, odbornik DPS i predsjednik Odbora za povratak statusa opštine Petnjici. Kalić je rekao da Petnjičani nijesu glasali aktuelnu vlast samo zbog obećanja za povratak statusa opštine, već da je ta ista lokalna vlast u razvoj Petnjice uložila oko 2.000.000 eura, “što je više od ulaganja svih prethodnih vlasti”.
    “Mi i dalje vjerujemo da će Petnjici biti vraćen status opštine, ali ne do vječnosti”, rekao je Kalić.

R.LALIĆ

Thanks Thanks Given 
    1,472
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    2,759 Posts

ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ ZABRINUTA ZA RASELJENE SA KOSOVA U CRNOJ GORI

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zabrinuta je zbog položaja raseljenika sa Kosova u Crnoj Gori.
    Đukić-Dejanović je, drugog dana posjete Crnoj Gori razgovarala sa predstavnicima Saveza udruženja raseljenih, izbjeglih i prognanih sa Kosova u Crnoj Gori.
    U saopštenju Saveza je prenijeto obećanje Đukić-Dejanović da će "država Srbija učiniti maksimum napora da se prekine dalja diskriminacija ove populacije", prenosi Beta.
    Predsjednik Saveza raseljenika Milenko Jovanović je Slavici Đukić-Dejanović iznio svoju ocjenu da je položaj raseljenika sa Kosova u Crnoj Gori "dramatičan".
    To se, prema ocjeni Jovanovića, ogleda "kroz njihovu apsolutnu diskriminaciju u pogledu zapošljavanja, socijalne zaštite, uživanja prava na nekretnine i drugih elementarnih ljudskih i građanskih prava".
    Prema riječima Jovanovića, "najuzornije i najobrazovanije raseljenike crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, bez ikakve argumentacije, zvaničnim aktima proglašava državnim neprijateljima i odbija njihove zahtjeve za stalno stanjenje".
    Jovanović je od Slavice Đukić-Dejanović zatrazio da Srbija "urgentno reaguje da bi se haotičan položaj raseljenih i njihova diskriminacija zaustavili". Predsjednik Skupštine Saveza raseljenih Vlajko Čukić je rekao da se "uskoro u Beogradu i Podgorici mogu očekivati parade ugroženih, gladnih i, po svemu, obespravljenih raseljenika".

CG: UŠTEDA VLADE 4 MILIONA EURA

Državni funkcioneri ove godine su manje trošili na reprezentaciju, službena putovanja, usluge, opremu, pa je u prvih devet meseci ušteđeno oko četiri miliona evra, kažu u Ministarstvu finansija.
    Program štednje je usvojen u februaru prošle godine a predvideo je prestanak zapošljavanja u javnom sektoru, smanjenje korišćenja službenih automobila, racionalnije izdatke za reprezentaciju i službena putovanja.Prošle godine po tom osnovu ušteđeno je 50 miliona evra, a ove godine četiri, iako će precizan iznos biti poznat na kraju kalendarske godine.

SMANjENI su rashodi za službena putovanja za 120.000 evra. Za devet meseci prošle godine potrošeno je 677.000, a ove godine 560.000 evra- naglasila je Gordana Jovanović, portparol Ministarstva finansija.
    Ako uporedimo devet meseci ove u odnosu na isti period prošle godine, razlika je četiri miliona evra. U 2009. godini potrošeno je 59, a za devet meseci ove godine 55,821 milion evra. Dakle, rezultati su vidljivi. Vodi se računa o potrošnji
    - rekla nam je Gordana Jovanović, portparol Ministarstva finansija.

ŽENE U CRNOJ GORI UBIJAJU ŽENSKU DJECU

Abortus je najveći grijeh i zločin, a sudeći po sve učestalijim odlascima žena iz Crne Gore u Beograd radi ranog utvrđivanja pola djeteta kako bi se oslobodile ploda ako je ženskog roda, mnogo je grešnica i čedomorki na ovim našim prostorima… I Crnogorke, i Srpkinje, i Muslimanke, i Bošnjakinje, bez trunke griže savjesti pristaju na abortus ako je dijete ženskog pola, jer žele da rađaju sinove! Monstruozno, da monstruoznije biti ne može! Djevojčice su u manjini, jer su nazovi roditelji odlučili da tako bude…
    Bračni parovi s ovih prostora u privatnim laboratorijama u Beogradu plaćaju 500 eura kako bi ''na vrijeme'' saznali pol djeteta. ''Na vrijeme'' za njih znači da mogu da se oslobode fetusa ukoliko je ženskog pola… Ako je dječak, blago njemu! On će ugledati svjetlost dana! Ženskom djetetu će, pogađate, ubrzo presuditi abortusom!
    Tehnici DNK ili amino i kordo analize dosad su pribjegavale uglavnom prvorotkinje koje su prekoračile 30. godinu da bi utvrdile da li je dijete zdravo i da bi, po savjetu ljekara i sopstvenoj odluci, ako nešto nije u redu, nastavile trudnoću ili pribjegle abortusu.
    Istovremeno se ovim analizama utvrđuje i pol djeteta.To je povezano s crnogorskom zaostavštinom i predrasudama koje postoje o ženskoj djeci. Poznata je ta stara teorija ''o popišuljama'', kako se naziva žensko dijete, i to nije uredu. Gdje su u 21. vijeku silna feministička udruženja, koja treba da dignu glas i stanu na put takvim trendovima. Nije ljudski ići na analize i potom ubiti dijete samo zato što je žensko, smatra ovaj vrsni stručnjak.
    Stojanović podsjeća da ovo jeste planeta žena i da ih je deset na jednog muškarca, ali kaže da “nikad ne bi žrtvovao dijete samo zbog toga što je žensko”.
    Ako je to motiv za abortus, onda je to ubistvo.
    Psihijatar i seksolog Zoran Stojanović ističe da je protiv lezbijki i feministkinja, ali ih sada proziva da izađu iz letargije udobnih kancelarijskih fotelja po nevladinim organizacijama i dignu glas protiv ovog užasnog trenda…
    Ako se neko boji i ne želi žensko dijete, jer kćerke mogu biti silovane i doživjeti traume, a onda i oni s njima, neka se ne zavarava! I muškarci mogu biti silovani! I zato je van pameti da idu na utvrđivanje pola djeteta samo da bi ga se riješili ako je žensko! Dižem glas protiv ovakvog užasnog trenda, a trebalo bi da se oglase i ove feministkinje i lezbijke, naglašava psiholog Stojanović
    Last edited by starwalker; 15-10-10 at 01:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

^Sto ih ne zovne u Srbiju, zar nije Kosovo srce Srbije?
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post

ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ ZABRINUTA ZA RASELJENE SA KOSOVA U CRNOJ GORI

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zabrinuta je zbog položaja raseljenika sa Kosova u Crnoj Gori.
    Đukić-Dejanović je, drugog dana posjete Crnoj Gori razgovarala sa predstavnicima Saveza udruženja raseljenih, izbjeglih i prognanih sa Kosova u Crnoj Gori.
    U saopštenju Saveza je prenijeto obećanje Đukić-Dejanović da će "država Srbija učiniti maksimum napora da se prekine dalja diskriminacija ove populacije", prenosi Beta.
    Predsjednik Saveza raseljenika Milenko Jovanović je Slavici Đukić-Dejanović iznio svoju ocjenu da je položaj raseljenika sa Kosova u Crnoj Gori "dramatičan".
    To se, prema ocjeni Jovanovića, ogleda "kroz njihovu apsolutnu diskriminaciju u pogledu zapošljavanja, socijalne zaštite, uživanja prava na nekretnine i drugih elementarnih ljudskih i građanskih prava".
    Prema riječima Jovanovića, "najuzornije i najobrazovanije raseljenike crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, bez ikakve argumentacije, zvaničnim aktima proglašava državnim neprijateljima i odbija njihove zahtjeve za stalno stanjenje".
    Jovanović je od Slavice Đukić-Dejanović zatrazio da Srbija "urgentno reaguje da bi se haotičan položaj raseljenih i njihova diskriminacija zaustavili". Predsjednik Skupštine Saveza raseljenih Vlajko Čukić je rekao da se "uskoro u Beogradu i Podgorici mogu očekivati parade ugroženih, gladnih i, po svemu, obespravljenih raseljenika".

koliko ih je samo zaposleno po školama i primaju platu i ovdje i u srbiji

zvuči nevjerovatno, zar ne?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post

ŽENE U CRNOJ GORI UBIJAJU ŽENSKU DJECU

Abortus je najveći grijeh i zločin, a sudeći po sve učestalijim odlascima žena iz Crne Gore u Beograd radi ranog utvrđivanja pola djeteta kako bi se oslobodile ploda ako je ženskog roda, mnogo je grešnica i čedomorki na ovim našim prostorima… I Crnogorke, i Srpkinje, i Muslimanke, i Bošnjakinje, bez trunke griže savjesti pristaju na abortus ako je dijete ženskog pola, jer žele da rađaju sinove! Monstruozno, da monstruoznije biti ne može! Djevojčice su u manjini, jer su nazovi roditelji odlučili da tako bude…
    Bračni parovi s ovih prostora u privatnim laboratorijama u Beogradu plaćaju 500 eura kako bi ''na vrijeme'' saznali pol djeteta. ''Na vrijeme'' za njih znači da mogu da se oslobode fetusa ukoliko je ženskog pola… Ako je dječak, blago njemu! On će ugledati svjetlost dana! Ženskom djetetu će, pogađate, ubrzo presuditi abortusom!
    Tehnici DNK ili amino i kordo analize dosad su pribjegavale uglavnom prvorotkinje koje su prekoračile 30. godinu da bi utvrdile da li je dijete zdravo i da bi, po savjetu ljekara i sopstvenoj odluci, ako nešto nije u redu, nastavile trudnoću ili pribjegle abortusu.
    Istovremeno se ovim analizama utvrđuje i pol djeteta.To je povezano s crnogorskom zaostavštinom i predrasudama koje postoje o ženskoj djeci. Poznata je ta stara teorija ''o popišuljama'', kako se naziva žensko dijete, i to nije uredu. Gdje su u 21. vijeku silna feministička udruženja, koja treba da dignu glas i stanu na put takvim trendovima. Nije ljudski ići na analize i potom ubiti dijete samo zato što je žensko, smatra ovaj vrsni stručnjak.
    Stojanović podsjeća da ovo jeste planeta žena i da ih je deset na jednog muškarca, ali kaže da “nikad ne bi žrtvovao dijete samo zbog toga što je žensko”.
    Ako je to motiv za abortus, onda je to ubistvo.
    Psihijatar i seksolog Zoran Stojanović ističe da je protiv lezbijki i feministkinja, ali ih sada proziva da izađu iz letargije udobnih kancelarijskih fotelja po nevladinim organizacijama i dignu glas protiv ovog užasnog trenda…
    Ako se neko boji i ne želi žensko dijete, jer kćerke mogu biti silovane i doživjeti traume, a onda i oni s njima, neka se ne zavarava! I muškarci mogu biti silovani! I zato je van pameti da idu na utvrđivanje pola djeteta samo da bi ga se riješili ako je žensko! Dižem glas protiv ovakvog užasnog trenda, a trebalo bi da se oglase i ove feministkinje i lezbijke, naglašava psiholog Stojanović
    to je stvarno grozno, ali te žene takvu odluku ne donose same

najčešće to čine jer MUŽ želi sina, ne one

samo saučesnike u članku niko ne spominje, bitno je da se naglasi kako "žene u crnoj gori ubijaju žensku djecu"

Thanks Thanks Given 
    1,472
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    2,759 Posts

Quote Originally Posted by contradiction View Post
    koliko ih je samo zaposleno po školama i primaju platu i ovdje i u srbiji
    Mora da su provalili Teslin patent za teleportaciju ili su se klonirali pa istovremeno bivstvuju na tri lokacije.
    Last edited by starwalker; 15-10-10 at 21:49.

Page 4 of 666 FirstFirst 123456781454104504 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)