Page 2 of 666 FirstFirst 1234561252102502 ... LastLast
Results 26 to 50 of 16635

Thread: Iz raznih novina II

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post
    Da prekrshim svoje PRINCIPE i krenem na IGRACHA,
    da VAS LICHNO smatram MIRODJIJOM za svaku SUPU, po naZijonalnoj recepturi,
    izvini ali sam morao, da iznesem svoje mishljenje,
    nije taj zivot vrijedan zivljenja,
    jer da stalno moramo gledat u proshlost, nama bi ochi rasle na POTILJKU, a u svijetlu BUDUCNOST bi bili vodjeni od SLIJEPACA.
    Milovane, prema Tebi vec godinama osjecam duboki respekt i to ce se vrlo tesko ili nece nikad promijeniti. Imali smo jednu raspravu uoci referendumskih dana na jednom drugom forumu, ja sam bio malo grublj(i iako mislim da sam bio u pravu sto se teme tice) i izvinio se. Ni prije ni posle toga mi na pamet ne bi palo da Ti odgovaram u slicnoj formi i na slican nacin. Mislim da si jedna cestita dusa i kamo srece da se vajni Crnogorci makar sa 10% odnose prema svojoj otadzbini kao sto se ti odnosis, a decenijama si van nje.

Mislim da imas pogresnu percepciju glede:o mog pojavljivanja ovdje. Vrlo se rijetko javljam, a ovdje sam morao da odreagujem zezatorski jer na ovakve gluposti i ne mozes drugacije.

Ostaj mi zdravo.
    Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ma udaris im samar-dva pa dobijes sarzer u glavu....od njih bezopasnih!

Pljačkali i vrijeđali

U ULCINJU PRIVEDENO DVADESETAK NAVIJAČA FK “ZABJELO”

Ulcinj – Ulcinjska policija privela je juče 18 navijača, od kojih je sedam maloljetnika, fudbalskog kluba Zabjelo zbog razbojništva i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Navijači su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode, ali će protiv njih biti podnijete prijave. Kako saznajemo, prije početka meča Otrant – Zabjelo navijači iz Podgorice provalili su u plažni bar HTP „Ulcinjska rivijera“ na Velikoj plaži i odnijeli desetine boca skupog pića poput „martela“ i „čivasa“. Njihov pohod po Ulcinju tu se nije završio, a epilog je dobio na samoj utakmici koja je u 12. minutu prekinuta zbog isticanja uvredljivih parola na račun Fudbalskog saveza Crne Gore. Nekoliko minuta kasnije utakmica je nastavljena, ali i divljanje navijača jer su uslijedila skandiranja i pjesme „Ubi, zakolji da Šiptar ne postoji“ i „Ovo je srpska zemlja“ i tome slično. Sportski direktor “Otranta” Skender Redža kazao je da će odnosi dva kluba ostati prijateljski, bez obzira na ponašanje gostujućih navijača.
    „Pozivam Fudbalski savez da više pažnje posveti ovakvim slučajevima jer vjerujem da to nijesu navijači. Istovremeno pozdravljam našu publiku koja nije odgovaraila na provokacije, kazao je Redža za „Vijesti“.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    153
    Thanks Thanks Received 
    1,671
    Thanked in
    1,045 Posts

Pa vjerovatno i sam znaš kako su u komšiluku završili neki što su mahali pištoljem pa ih jedan otac a tvoj daleki rođak pospremio .
    To je obična dječurlija.Ništa oni ne smiju bez grupe a i tad samo ako su primijetno nadmoćni.Psihologija mase.

edit:dok se u cg prutem uvodilo vaspitanje nisu se ubijali svako malo po ulica,nisu lećeli kolima niti špric koristili.takav je mentalitet naš da bez stege nema normalnog čeljadeta.
    Last edited by Dutch; 05-10-10 at 15:25.

Thanks Thanks Given 
    153
    Thanks Thanks Received 
    1,671
    Thanked in
    1,045 Posts

Podgorica - Direkcija za saobraćaj, kao naručilac radova , poništila je tender za rekonstrukciju raskrsnice Danilovgrad, nakon što je Komisija za kontrolu javnih nabavki prihvatila žalbu danilovgradske firme Gradnja promet i poništila prvobitnu odluku kojom je ovaja posao dodijeljen konzoricijumu kompanija Bemaks i Crnagoraput.
    Posao je konzoricijumu bio dodijeljen na iznos od oko 1,9 miliona eura. Rješenjem kojim je komisija prihvatila žalbu Gradnja prometa i eliminisala potom Bemaks i Crnagoraput utvrđeno je da je ovaj konzorcijum angažovao podizvođača koji je bio učesnik u izradi glavnog projekta, što je ocijenjeno kao konflikt interesa.

U ponovnom vrednovanju ponuda Direkcja za saobraćaj je našla da su ponude preostala dva ponuđača – Gradnja prometa i podgoričkog Tehnoputa neispravne i iz tog razloga ih je eliminisala.
    Kako više nije bilo ponuđača , jer su ranije eliminisana dva učesnika, Direkcija za saobraćaj je poništila ovaj tender.

U slučaju tendera za rekonstrukciju puta Murino- Čakor, Komisija za kontrolu javnih nabavki je donijela odluku kojom su eliminsana prva dva rangirana ponuđača, Integral inženjering iz Laktaša i podgorički Tehnoput, nakon čega je posao za 150 hiljada eura veću cijenu pripao trećem na listi podgoričkom Bemaksu.

Takođe, Komisija je odbila sve žalbe koje su podnijeli učesnici tendera za jalovište u Mojkovcu i potvrdila odluku kojom je posao dodijeljen Bemaksu koji je, kao i u slučaju Murino- Čakor , ponovo pobijedio na tenderu kao trećerangirani. Njegova ponuda je i u ovom slučaju bila veća za 150 hiljada eura od najpovoljnije.
    Ovim odlukama Komisije za kontrolu javnih nabavi, podgorička kompnija Bemaks je zaključila nove ugovore o izvođenju radova u vrijednosti od oko dva i po miliona eura.

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Hahahaha što čini brkati bemax. Kakva je to smijurija, što bar jednom ne daju najjeftiniju ponudu eto reda radi.

Thanks Thanks Given 
    3,399
    Thanks Thanks Received 
    1,720
    Thanked in
    943 Posts

Ne moze, mora rocen od neceg da zivi.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sta ti je palanka i opozicione cakule,Rocen nema nikave veze sa Bemaxom,ali je super prosipat takve price,da nije dosadno.
    Last edited by minjo; 05-10-10 at 18:45.

Thanks Thanks Given 
    153
    Thanks Thanks Received 
    1,671
    Thanked in
    1,045 Posts

kano ti znaš(u partiju si pa vas vjerovatno upoznaju sa tim), ko je gazda firme dotične koja sve u cg puteve gradi?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nijesam u partiju,ali znam,ta je firma nastala od kapitala jedne druge firme,ali posto se Medojevicu vjeruje,tako neka bude.........

Thanks Thanks Given 
    153
    Thanks Thanks Received 
    1,671
    Thanked in
    1,045 Posts

Ja sam njega čuo to da pominje pola godine,godinu kasnije no li je prošla priča da se pravi firma kojoj će gazda bit dotični Brko i koja pretenduje da većinu poslova uzme.A od koje je to druge firme nastala,ko je njen gazda,odakle kapital?Interesuje me onako,kad ljudi reču da je brkica a ja da se napravim pametan

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by minjo View Post
    Sta ti je palanka i opozicione cakule,Rocen nema nikave veze sa Bemaxom,ali je super prosipat takve price,da nije dosadno.
    Brate, ne budes li ti premijer umjesto premijera sad u novembar, kad li, ja cu bit razocaran. Ili barem savjetnik premijerov
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dutch View Post
    Ja sam njega čuo to da pominje pola godine,godinu kasnije no li je prošla priča da se pravi firma kojoj će gazda bit dotični Brko i koja pretenduje da većinu poslova uzme.A od koje je to druge firme nastala,ko je njen gazda,odakle kapital?Interesuje me onako,kad ljudi reču da je brkica a ja da se napravim pametan
    fin invest-atlas

Thanks Thanks Given 
    153
    Thanks Thanks Received 
    1,671
    Thanked in
    1,045 Posts

Ooo znači nije brkice nego bucko
    A što radi đavoli ga znali.

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

fin invest-atlas
    Sve ti je to povezano dragi moj minjo, fin invest,vesko kovačević,gazda granda, gazda kazina u hotel cg,izraeelci,roćen itd itd.
    Ima nas što znamo ponešto da nas ne učite vi iz baze

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

Ne znam, sticajem okolnosti poznajem ljude iz nekoliko firmi koje se bave tim poslom i koji su mi svi odreda rekli da firmu drzi poslednji Staljinov brk. Nego, vjerovatno ti bolje znas. Ipak si ti predstavnik dps na forumu.

Nego, ima li neko sjajnu fotografiju iz Moskve? Na slici poslednji Staljinov brk, Krajisnik i Karadzic i jos par nebitnih likova. Izasla je prije par godina u Vijestima, pa reko mozda je neko sacuvao.
    Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ti znas da su IT tehnologije strane DPS,i po 100 put nemam veze sa partijama.I ja imam neke prijatelje,i oni kazu da Rocko ne stoji iza Bemaxa

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Marija Milošević se odriče Srbije

06. oktobar 2010. 03:33
    Ćerka bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Marija Milošević zatražila je otpust iz srpskog državljanstva, saznaju "Novosti".
    Foto: Novosti

Taj zahtev joj je, međutim, odbijen, jer se protiv nje u Beogradu vodi sudski postupak, piše beogradski list.

Do završetka suđenja Marija Milošević neće moći da, i na ovaj način, napusti Srbiju.

Ona već nekoliko godina živi u Crnoj Gori i formalno ne može da dobije tamošnje državljanstvo dok se ne ispiše iz srpskog. Ona ima prijavljeno mesto boravišta u Nikšiću.

Protiv Marije Milošević vodio se postupak pred Drugim sudom u Beogradu zbog pucnjave u vili "Mir", 1. aprila 2001. godine, prilikom hapšenja njenog oca. Prvestepenom presudom, koja je doneta krajem septembra 2002. godine Marija je osuđena na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Tadašnji Okružni sud u Beogradu uvažio je žalbu njenog advokata i ukinuo presudu. Predmet je vraćen na novi sudski postupak.

Sredinom novembra 2004. godine počelo je ponovljeno suđenje, ali Marija Milošević se nije odazivala na pozive suda. Stigla su lekarska opravdanja da je bolesna, a neki pozivi su i vraćeni sa naznakom da nije pronađena na prijavljenoj adresi u Podgorici.

U međuvremenu, krivično delo neovlašćeno posedovanje oružja, za koje je Marija Milošević, takođe, bila optužena, zastarelo je. U ovom trenutku protiv nje se vodi postupak za izazivanje opšte opasnosti.

Tokom hapšenja njenog oca Slobodana, ona je istrčala iz vile "Mir" na Dedinju i pucala u vazduh.

Saslušano je više svedoka, među kojima su i Branislav Ivković, Čedomir Jovanović, tadašnji istražni sudija Goran Čavlina, ali i svi drugi koji su prisustvovali pomenutom događaju.

Tokom prvom sudskog postupka Marija Milošević je u svoju odbranu iznela podatke da je kritične noći tokom pregovora o predaji njenog oca pila lekove za smirenje uz alkoholna pića. To je moglo da dovede do smanjene uračunljivosti.

Napomenula je da nije htela nikog da ubije niti povredi i da je "iz očaja pucala u vazduh".

Marija Milošević svojevremeno je živela u Nikšiću. Pre osam godina udala se za Cetinjanina Slobodana Bulatovića, po zanimanju turističkog inspektora, kad se i preselila u ovaj grad. Brak se raspao posle dve godine, ali je Marija ostala da živi na Cetinju.

Svojevremeno je izjavila da se sa majkom i bratom ne čuje, da sa njima nije u kontaktu. Između njih je bilo nesuglasica posle smrti Slobodana Miloševića oko toga gde će on biti sahranjen. Ćerka je insistirala da bude sahranjen u Crnoj Gori u rodnom mestu (?!?), a ne u Požarevcu, podsećaju "Novosti".

(MONDO)
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by nihil View Post
    Ćerka je insistirala da bude sahranjen u Crnoj Gori u rodnom mestu (?!?), a ne u Požarevcu, podsećaju "Novosti".

(MONDO)

Milosevic je rodjen u Pozarevcu,ali je porodica "poreklom" iz Lijeve Rijeke ili Slacka,ne znam sad tacno.

Thanks Thanks Given 
    643
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    49 Posts

Quote Originally Posted by GreatMontenegro View Post
    Milosevic je rodjen u Pozarevcu,ali je porodica "poreklom" iz Lijeve Rijeke ili Slacka,ne znam sad tacno.
    iz sela lopate..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=274

Ne znam zashto ne otvara POSLOVNI KLUB,
    sami kliknite od 04.10.2010

Kad ce neki novinar iz CGe,
    odrzat ovakav UVOD,
    obavezno chuti bar prvih 4 minuta.
    Last edited by milovan; 06-10-10 at 13:16.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

.

Quote Originally Posted by Recordare88
    SNP je,josh uvijek,
    SNP ulazhe napore

Recordare... SNP je osnovana prije 13 godina.

SNP se, u proteklih 13 godina, zaista trudila da kriticno mijenja svoj kurs - od loseg ka gorem:

-> od pseudoljevicarske partije, koja, zapravo, nikad nije imala identitet, niti se uspjela profilisati kao partija ("socijalne pravde"), vec je predano obavljala funkciju Milosevicevog servisa, uz "manufakturu" bratstva Bulatovic kao supstrat ('97-'01)

-> preko cuvara branika otadzbine i legata Petrovica, uz pruzanje logistike Vijecu narodnih skupstina - odnosno, protivnika crnogorske samostalnosti ('01-'06)

-> do politicke snage koja je period praznog hoda i neuspjelog repozicioniranja nakon referenduma, za relativno kratko vrijeme nadomjestila agresivnijom nacionalnom retorikom, akumulirajuci nezadovostvo Srba vojvodom i sarmantnim strucnjakom za privatizaciju. (06- )

Konacno, SNP je, vidjeli smo, pocetkom tekuce godine legitimisala sebe kao regrutni centar srpske dijaspore.

Evo,sad potvrdjujesh upravo onu moju prichu. Kvalifikacija ljudi po odnosu prema Srbiji. Pa su jedni vishe podobni, a drugi manje, jedni su pravi crnogorci, a drugi tamo neki. Eto,sam si sebi uskochio u stomak ...

Nijednog trenutka necu se dvoumiti; izmedju politicke korektnosti i nazivanja stvari pravim imenom, uvijek cu izabrati ovo drugo. To sto ti nemas stav, ili ti nedostaje hrabrost da ga izneses, pa napadas poziciju sagovornika skupstinskim stenogramima Novice Stanica, zaista nije moj problem.

I opet "crnogorci". Ovo vise nije slucajnost.

1. Da li stvarno mislish, da tih oko 200000 ljudi koji zhive,rade i placaju poreze u CG, josh uvijek imaju probleme sa prihvatanjem nezavisnosti i crnogorske nacije? Pritom, ne mislim na odredjene ekstremne politicke partije sa srpskim nacionalnim predznakom,nego bash na gradjane (ovo chisto da mi ne pochnesh navoditi Shesheljeve radikale kao primjer )

Uh... Da li mislim? Ne, siguran sam. To su clanovi moje porodice, bliski prijatelji i poznanici.

Kazes da si svoju profesiju vezao za politicki proces; otkad je placanje poreza i doprinosa izraz patriotizma i privrzenosti drzavi?
    Rugas se profesiji.

I postoji treci problem, postoji drzhava u kojoj zhive obije te grupe (i josh nekoliko drugih), i niti jedna nema vecinu. Ta se drzhava zove CG, i svi mi imamo interes da bude shto bolja. I imamo situaciju, gdje najveca grupa predlozhi i usvoji drzhavne simbole, drugoj po velicini smetaju odredjeni stihovi himne, a trecoj odredjeni detalji na grbu. Evo, poshto moje vidjenje i reshenje a priori odbacujesh,reci-kako bi ti rijeshio ovu situaciju? Kako bi izbjegao podjele po tim pitanjima?

Prije svega, koje tvoje misljenje? Osim sto je tvoje misljenje uciniti ustupke, jos uvijek ne znam na sta se ustupci i kompromisi konkrento odnose? Zastava, himna, jezik, crkva?

Drugo, naravno da odbacujem tvoje misljenje, potpuno je neozbiljno. Misljenje koje previdja cinjenicu da se drzavne odluke donose na izborima, odnosno kapacitetima skupstinske vecine, a ne u kafanskim dogovorima sa hirovitim vojvodama, ne zasluzuje da bude tretirano kao ozbiljno.

Moj stav je da djeci (tj. roditeljima) koja zele da izucavaju srpski jezik, to treba svakako omoguciti (pohadjanje nastave srpskog jezika ili pohadjanje nastave crnogorskog, uz upis srpskog jezika u svjedocanstvo po zahtjevu), kao i izaci u susret zahtjevima Bosnjaka i Muslimana, uklanjanjem religioznih obiljezja (krstova).

Kako bi izbjegao podjele po tim pitanjima?
    Koje podjele? Ko se podijelio? Poslije referenduma, imali smo dva saziva skupstine, mozes li mi ukazati na podjele na konkretnom primjeru?

Crnogorski (srpski,njemacki,holandski) identitet sastoji se od skupa predstava o identitetu svakog Crnogorca (evo da pazim,da me ne hvatash za gramaticke greshke ) (Njemca, Srbina, Holandjanina). Ovo shto ti pomenu-zajednicka borba,kulturna slicnost,prostor koji dijelimo, to je sve uticalo da nashe percepcije tog identiteta budu slicne,pa se zato i stvorio kolektivitet identiteta.

Ali, te percepcije nikada nisu iste. Recimo, Rankova i moja percepcija crnogorskog identiteta se veoma razlikuju, iako smo oba Crnogorci i oba smo zaokruzili chuveno DA na referendumu Slicnosti uvijek postoje, ali i razlike, koje variraju. To je sushtina.

Umjesto promisljanja politickih procesa i crnogorskog identiteta kroz fraze i definicije iz udzbenika, mozes li ti konacno odgovoriti:

1. Sta predstavlja "postojeci crnogorski identitet"?

2. Sta predstavljaju "uplivi regionalnih identiteta u crnogorski"?

Shto se tiche komita, to ne bih komentarisao Samo cu reci jedno: shto se prije razgovor o ovakvim pitanjima prebaci u godinu 2010 (to znachi, nema 1453, 1389, 1878, 1918 i dalje), plodniji ce i efikasniji biti. Chemu taj zhivot u proslosti vishe pobogu?
    Rekoh vec, ne mozes zahtijevati ozbiljnost od mene, kad si u stalnom sukobu sa principima na koje se pozivas: Crnogorci bi trebalo da ostave proslost iza sebe, istovremeno cineci ustupke manjini koja zivi ucaurena u toj proslosti?

_____
    Last edited by Jal Cargo; 06-10-10 at 13:43.

Thanks Thanks Given 
    3,399
    Thanks Thanks Received 
    1,720
    Thanked in
    943 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post

Ne znam zashto ne otvara POSLOVNI KLUB,
    sami kliknite od 04.10.2010

Kad ce neki novinar iz CGe,
    odrzat ovakav UVOD,
    obavezno chuti bar prvih 4 minuta.
    Odlicno, novinar pogadja u srz.
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Posljednji update: 06. Oct 2010, 15:10
    Medvedev odlikovao Savez boraca i Vujanovića
    Predsjednik države Filip Vujanović i Savez boraca Narodno-oslobodilačkog rata nagrađeni su ruskom spomen - medaljom "65 godina pobjede u velikom Otadžbinskom ratu 1941-1945".

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev dodijelio je Vujanoviću nagradu za aktivan rad sa veteranima, učešće u patriotskom vaspitavanju državljana i veliki doprinos pripremi i održavanju jubileja "Pobjede".

Ruski ambasador u Podgorici Jakov Gerasimov, u ime Medvedeva, uručiće sjutra, 7. oktobra, SUBNOR-u i Vujanoviću spomen medalje, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.
    :yipiiii:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    .

-> do politicke snage koja je period praznog hoda i neuspjelog repozicioniranja nakon referenduma, za relativno kratko vrijeme nadomjestila agresivnijom nacionalnom retorikom, akumulirajuci nezadovostvo Srba vojvodom i sarmantnim strucnjakom za privatizaciju. (06- )
    Aj daj primjere za ovo.

Quote Originally Posted by Jal Cargo
    Nijednog trenutka necu se dvoumiti; izmedju politicke korektnosti i nazivanja stvari pravim imenom, uvijek cu izabrati ovo drugo. To sto ti nemas stav, ili ti nedostaje hrabrost da ga izneses, pa napadas poziciju sagovornika skupstinskim stenogramima Novice Stanica, zaista nije moj problem.
    Odlicno,drago mi je da smo bar ovo razjasnili. Dakle, dominantni politicki kriterijum za tebe je podjela na CRNOGORCE i "crnogorce". Prvi su vredniji, i shodno tome treba da budu tretirani bolje od drugih.

Dragi Jal Cargo, ovo shto ti prichash nije nedostatak politicke korektnosti,to se zove shovinizam. A to je upravo ono, shto zamjeram SDP&co

I opet "crnogorci". Ovo vise nije slucajnost.
    Naravno da nije slucajnost. Ja sam pritajeni ******** koji kuje zavjeru sa Tadicem, Mladjanom Djordjevicem i BIA-om kako da unishti hiljadugodisnju crnogorsku drzhavu. Eto,otkrio si me,priznajem.

Kazes da si svoju profesiju vezao za politicki proces; otkad je placanje poreza i doprinosa izraz patriotizma i privrzenosti drzavi?
    Rugas se profesiji.

Placanje poreza i poshtovanje zakona i pravnog poretka drzhave je kljucni izraz svakog patriotizma. To je potreban i dovoljan uslov patriotizma.

Sve ostalo je opciono. Nekome se svidja himna pa je pjeva iz sveg glasa,nekome ne svidja pa sjedi. Nekome se dopada fudbalska reprezentacija pa je kupio kartu za 5ak veche, a nekoga fudbal ne interesuje pa ga briga i za reprezentaciju. I tako dalje.

Prije svega, koje tvoje misljenje? Osim sto je tvoje misljenje uciniti ustupke, jos uvijek ne znam na sta se ustupci i kompromisi konkrento odnose? Zastava, himna, jezik, crkva?
    Da sam ja osoba (organ) koji o tome odlucuje, izbacio bih dvije Drljeviceve strofe iz himne, s tim shto bih stih "da je vjechna CG" zadrzhao pojedinachno kao codu himne, shto je i sada.

Prihvatajuci da bosnjacko-muslimansku i dobar dio albanske populacije krstovi mogu vrijedjati, nije problem ukloniti ih. Crna Gora je gradjanska i sekularna drzhava, i nema potrebe da simboli bilo koje religije budu ugradjeni u drzhavni amblem. Bez obzira na hriscansku tradiciju koju ti krstovi simbolizuju. Kao shto rekoh,ne treba zhivjeti u proshlosti.

Jezik naravno nazvati crnogorski, medjutim,kodifikovati ga na drugi nachin od ovog koji je sada aktuelan. To jest, ne stvarati vjestacke razlike na silu,i to uvodjenjem arhaizama koje ne koristi niko, vec zadrzhati (skoro sve) norme nekadasnjeg knjizhevnog srpskohrvatskog i srpskog jezika ijekavskog izgovora, i to iz razloga nacionalne promocije nazvati crnogorskim,i to uvesti u sluzhbenu upotrebu.

Shto se tiche crkve, niti jedna zvanicna pravoslavna crkva ne priznaje danasnju CPC, niti danasnja organizacija CPC nudi bilo kakav dokaz da je pravi naslednik nekadasnje autokefalne CPC prije 1918. Stoga tu i nema problema razgovora,dok ne dobiju kanonski okvir.

Eto ti moje vidjenje identitetskih pitanja,svih vazhnih,i nadam se da smo to arhivirali konacno.

Drugo, naravno da odbacujem tvoje misljenje, potpuno je neozbiljno. Misljenje koje previdja cinjenicu da se drzavne odluke donose na izborima, odnosno kapacitetima skupstinske vecine, a ne u kafanskim dogovorima sa hirovitim vojvodama, ne zasluzuje da bude tretirano kao ozbiljno.
    Tvoja podjela ljudi na dobre CRNOGORCE, loshe crnogorce i zle srbe ti ne dozvoljava da shvatish potrebu medjunacionalnog kompromisa u CG. Tu ideju ismijavash, a nacije svodish na politicke predstavnike partija sa nacionalnim predznakom. Stav je konzistentan sa tvojim prethodnim, dosledno shovinisticki. Zhao mi je.

Moj stav je da djeci (tj. roditeljima) koja zele da izucavaju srpski jezik, to treba svakako omoguciti (pohadjanje nastave srpskog jezika ili pohadjanje nastave crnogorskog, uz upis srpskog jezika u svjedocanstvo po zahtjevu), kao i izaci u susret zahtjevima Bosnjaka i Muslimana, uklanjanjem religioznih obiljezja (krstova).
    Ok,ovo je vec prihvatljivije. Chekam odgovor za ostala pitanja, moje stavove imash gore.

Koje podjele? Ko se podijelio? Poslije referenduma, imali smo dva saziva skupstine, mozes li mi ukazati na podjele na konkretnom primjeru?
    Podjele po identitetskim pitanjima o kojima smo govorili. Primjere si sam naveo-zastava,himna,upotreba crnogorskog, grb,crkva...

Ja sam moj odgovor vec dobio. Kao shto se vidi iz tvoje priche, ti nisi za prevazilazhenje podjela u CG, nego bi i nove da se stvore, one unutar crnogorskog nacionalnog korpusa. To sam i zhelio da chujem, i to fino ilustruje zashto ne podrzhavam politicku opciju koju zastupash,i zashto stalno ukazujem na njeno shtetno i remetilacko djelovanje. Jer odrzhavanje i kreiranje podjela jeste,po definiciji,shtetno za jedno drushtvo i drzhavu.

Shto se tiche opozicije,nisu nishta bolji, ali nisu na vlasti.

Umjesto promisljanja politickih procesa i crnogorskog identiteta kroz fraze i definicije iz udzbenika, mozes li ti konacno odgovoriti:

1. Sta predstavlja "postojeci crnogorski identitet"?

2. Sta predstavljaju "uplivi regionalnih identiteta u crnogorski"?
    Na prvo pitanje je nemoguce odgovoriti. Svaki pojedinac koji pripada CG naciji ce dati razliciti odgovor. Ja mogu da dam moje vidjenje CG identiteta, ali da ga objektivno definishem,to je nemoguce.

Na drugo pitanje je mnogo lakshe odgovoriti. U interakciji sa drugim nacijama na Balkanu i shire, CG nacija je poprimila i slicnosti sa drugim nacijama.

Rekoh vec, ne mozes zahtijevati ozbiljnost od mene, kad si u stalnom sukobu sa principima na koje se pozivas: Crnogorci bi trebalo da ostave proslost iza sebe, istovremeno cineci ustupke manjini koja zivi ucaurena u toj proslosti?

_____
    Ja se ne pozivam ni na kakve principe,vec na realnost. I pricam o realnim problemima koji se mogu rijeshiti, ili zamrznuti da vjecno opterecuju Crnu Goru. Ja sam opredijeljen za prvu opciju, a ti za drugu. I tu pociva korijen nashe diskusije.
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    Placanje poreza i poshtovanje zakona i pravnog poretka drzhave je kljucni izraz svakog patriotizma. To je potreban i dovoljan uslov patriotizma.

Ma nemoj.Aj da se kladis da ces da placas porez i postujes zakone htio ti to ili ne,bio patriota ili ne bio patriota?To nije odraz tvoje dobre volje i patriotizma,nego ce svaka normalna drzava da te na to nacera.
    Quote Originally Posted by Recordare88 View Post

Tvoja podjela ljudi na dobre CRNOGORCE, loshe crnogorce i zle srbe ti ne dozvoljava da shvatish potrebu medjunacionalnog kompromisa u CG.

Ovo je glavni problem.Citavo vrijeme se pokusava nametnut kako se u Crnoj Gori mora pravit nekakav medjunacionalni kompromis,pa bi valjda jedan tor trebao da dobije odredjeni procenat u svemu,pa drugi tor opet neki procenat u skladu sa svojim ucescem u populaciji...Hocemo li pravit Bosnu od drzave?Je li to ono sto je plan opozicije kad dodje na vlast,posto vidim da su uspjeli da okupe srpske,bosnjacke,albanske i sve druge moguce nacionaliste u koaliciju.Jel to ona taktika-da pobijedimo,pa cemo se poslije medjusobno razracunat?
    Last edited by GreatMontenegro; 06-10-10 at 19:15.

Page 2 of 666 FirstFirst 1234561252102502 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)