Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 25 of 63

Thread: Tradicija u nasim zivotima?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Tradicija u nasim zivotima?

Koliko vaznosti pridajemo tradiciji? Da li je tradicija bitan faktor u nasim zivotima? Sta podrzaumjevamo sve pod tradicijom? Koliko je danas moguce ocuvati tradiciju? İ da li uposte moze da se cuva tradicija u vecim gradovima? Kako to neki uspjevaju? Da cujemo vasa iskustva u okviru teme.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U sto manjim sredinama zivis to duze i bolje cuvas tradiciju, u sto vecim sredinama zivis Tradicija iscezava, pogledaj ljude koji predju sa sela u gradove pa ces vidjeti. Tradicija je nista osim nacina zivota, "Kako to neki uspjevaju?" tesko cak i ta prva generacija koja je tek presla u grad pocinje da gubi tradiciju a kamoli slijedece generacije. Tradicija prelazi u simboliku i td i td ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ljudi iz malih gradova ili sela, dolaskom u veci grad, sa sobom donose i svoje navike. Dosta cesto se nemogu prilagoditi sredini, iskacu... Neki gradovi imaju svoju tradiciju, a za Podgoricu nebih bio siguran, ako bih rekao da u Podgorici postoji neka specificna tradicija po cemu je grad poznat. Npr, moja porodica je staropodgoricka, koja vise ne zivi u Podgorici. Medjutim, dobar je cuvar svoje tradicije. İ pored kratkog boravka u inostranstvu, sacuvala je vrijednosti i smek podgoricki. To se ugleda u slavama, brakovima, imenima, pjesmama, sirokim medjuvjerskim shvatanjima, sjecanjima i prijateljstvom sa ostalim starogradskim porodicama. Gledano sa strane to se mozda i nemoze bas primjetiti, ali unutar porodice stvari su ovakve.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Upravo si naveo najbolji i po meni jedini dobar nacin ocuvanja tradicije - u porodici. Nasa tradicija je dio nas samih, nase privatnosti, a kad se to radi da bi neko sa strane vidio onda već i nije tradicija.

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,199
    Thanked in
    796 Posts

E nzn kako i shto ali crnogorcima tradicija jeba majku,da cemo se pushtit tradicije i da pochinemo malo i naprijed krenemo..
    Last edited by PrijekiLijek; 04-10-10 at 14:30.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tradicija je najveca kocnica u nasem drustvu.
    If you no longer go for a gap that exists, you're no longer a racing driver.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by PrijekiLijek View Post
    E nzn kako i shto ali crnogorcima tradicija jeba majku,da cemo se pushtit tradicije i da pochinemo malo i naprijed krenemo..

Sta nije dobro tu?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NegroDag View Post
    Ljudi iz malih gradova ili sela, dolaskom u veci grad, sa sobom donose i svoje navike. Dosta cesto se nemogu prilagoditi sredini, iskacu... Neki gradovi imaju svoju tradiciju, a za Podgoricu nebih bio siguran, ako bih rekao da u Podgorici postoji neka specificna tradicija po cemu je grad poznat. Npr, moja porodica je staropodgoricka, koja vise ne zivi u Podgorici. Medjutim, dobar je cuvar svoje tradicije. İ pored kratkog boravka u inostranstvu, sacuvala je vrijednosti i smek podgoricki. To se ugleda u slavama, brakovima, imenima, pjesmama, sirokim medjuvjerskim shvatanjima, sjecanjima i prijateljstvom sa ostalim starogradskim porodicama. Gledano sa strane to se mozda i nemoze bas primjetiti, ali unutar porodice stvari su ovakve.
    A reci mi NedroDag, koliko dugo ste vi u inostranstvo,? toliko ti zavisi trajanje Tradicije vase, i te porodicne poduhvate sto si spominjao su razonode preko kojih se pokusava cuvati identitet.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    A reci mi NedroDag, koliko dugo ste vi u inostranstvo,? toliko ti zavisi trajanje Tradicije vase, i te porodicne poduhvate sto si spominjao su razonode preko kojih se pokusava cuvati identitet.
    Vrnuo sam se. Slazem se sa stavom. Medjutim postoji i negativna strana. Ponekad tradicija moze da koci neke stvari, kao npr mjesoviti brak i sl. A covjek nemoze da se podupre takvim ''izazovima''

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,199
    Thanked in
    796 Posts

Sta nije dobro tu?
    Nishta tu dobro nije bash zbog te neke tradicije smo ovako nesretni..Imamo finu tradiciju uvlachenja i poltronstva..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ponekad tradicija moze da koci neke stvari, kao npr mjesoviti brak i sl. A covjek nemoze da se podupre takvim ''izazovima''
    E upravo to sto si rekao, vec si shvatio da se ne moze vjecno cuvati tradicija jer u takvim slucajevima pa i u razlicitim slucajevima koji se ticu nacinu zivota u novim okolnostima (drugacija sredina) se gazi sopstvena tradicija, i ako svaki clan porodice ako bar jednom u zivotu gazi po porodicnu tradiciju u svoju licnu korist onda sta tu ostaje od te tradicije?,, i na kraju krajeva Nacin zivota i sredina su glavni koji mijenjaju tradicionalne navike svima, pa i vama.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Vrnuo sam se. Slazem se sa stavom. Medjutim postoji i negativna strana. Ponekad tradicija moze da koci neke stvari, kao npr mjesoviti brak i sl. A covjek nemoze da se podupre takvim ''izazovima''
    Često u CG (uopšte u nekim primitivnijim društvima i načinima izražajima) ljubav i pripadnost nečemu se manifestuje mržnjom prema oponentu ili drugoj 'grupaciji'.

Kakav je to Božić ako se ne zapuca preko kuće muslimana, ilikada je to bajram ako se ne zapuca iznad hrišćanskih kuća....(razne još kombinacije u zavisnosti od mogućnosti)

Nema to veze sa vjersko-tradicionalnim osjećajem. Jednostavno nepostoji drugi 'teren' na kome će ti strastveni igrači da se sukobe.

Svaki tradicionalista,poštovaoc kulture biva privučen sa tuđom tradiocijom i običajima i vjerskim izražajem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

ja bih napravio razliku izmedju pojmova tradicija i tradicionalizam.

tradiciju predstavljaju vrijednosti koje odredjeno drustvo predaje pokoljenjima koja dolaze. nakupljeno ljudsko iskustvo i mudrost se tradicionalnim putem ostavljaju u nasljedje. tradicija je dinamicna, dakle ona zivi i razvija se, i sklona je transofrmacijama, odnosno mijenjanju kroz bogacenje.

tradicionalizam je privrzenost pukim obicajima, ornamentima, simbolima, konzervativizmu. on je statican, odnosno okamenjen, i cesto predstavlja blokadu za istinske vrijednosti i sirinu.

tradicija u crnoj gori bi mozda bila - gostoprimstvo, njegovanje moralnih vrijednosti (cojstva i junastva), hrabrost u teskim situacijama, itd - izrazeno u kulturnim dostignucima i zivotnom stilu.

tradicionaizam u crnoj gori predstavljaju kruti obicaji, nepovjerenje prema svemu novom i drugacijem, samozaljubljenost, nametanje sopstvene tradicije kao superiorne, itd.

14. The Following User Says Thank You to Bona Fide For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Bona Fide View Post
    ja bih napravio razliku izmedju pojmova tradicija i tradicionalizam.

tradiciju predstavljaju vrijednosti koje odredjeno drustvo predaje pokoljenjima koja dolaze. nakupljeno ljudsko iskustvo i mudrost se tradicionalnim putem ostavljaju u nasljedje. tradicija je dinamicna, dakle ona zivi i razvija se, i sklona je transofrmacijama, odnosno mijenjanju kroz bogacenje.

tradicionalizam je privrzenost pukim obicajima, ornamentima, simbolima, konzervativizmu. on je statican, odnosno okamenjen, i cesto predstavlja blokadu za istinske vrijednosti i sirinu.

tradicija u crnoj gori bi mozda bila - gostoprimstvo, njegovanje moralnih vrijednosti (cojstva i junastva), hrabrost u teskim situacijama, itd - izrazeno u kulturnim dostignucima i zivotnom stilu.

tradicionaizam u crnoj gori predstavljaju kruti obicaji, nepovjerenje prema svemu novom i drugacijem, samozaljubljenost, nametanje sopstvene tradicije kao superiorne, itd.
    Lako je bio prosipat cojstvo i junastvo kad nije bilo para - istinu na srijedu, pa sto te snadje. Sad su vremena drugacija.
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Lako je bio prosipat cojstvo i junastvo kad nije bilo para - istinu na srijedu, pa sto te snadje. Sad su vremena drugacija.
    meni je sumnjivo sve o cemu se previse prica. kao ***** o postenju u cg sve zvoni od price o cojstvu i junastvu, pa pomalo sumnjam da ga je ikada bilo previse. danas ponajmanje, koliko ja mogu da procijenim.

a sto se tice para, situacije, vremena, itd. - mislim da je to poprilicno sporedno. ili si posten ili nisi. moralna odluka je samo u nasim rukama. nema opravdanja.

Thanks Thanks Given 
    1,471
    Thanks Thanks Received 
    5,841
    Thanked in
    2,755 Posts

Koliko vaznosti pridajemo tradiciji? Da li je tradicija bitan faktor u nasim zivotima? Sta podrzaumjevamo sve pod tradicijom?
    Ne pridajem poseban značaj nametnutim vrijednostima. Živim u skladu sa svojim idejama, željama i mogućnostima.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Bona Fide View Post
    meni je sumnjivo sve o cemu se previse prica. kao ***** o postenju u cg sve zvoni od price o cojstvu i junastvu, pa pomalo sumnjam da ga je ikada bilo previse. danas ponajmanje, koliko ja mogu da procijenim.

a sto se tice para, situacije, vremena, itd. - mislim da je to poprilicno sporedno. ili si posten ili nisi. moralna odluka je samo u nasim rukama. nema opravdanja.
    Pa naravno da je sumnjivo, nikad ga nije ni bilo ,bile avetinje da se prica u dokolici.

A sto se tice vremena i situacije, mislim da ima velike vaznosti. Aj probaj danas da budes posten. Mislim, neko moze bit posten, da ima pravilna, normalna rezonovanja, ali sa tim rezonovanjima u danasnjem svijetu ne bi odmaka dalje od prve trafile i prodavacice koja bi mu digla sve sto ima. Posteno zaradjeno.
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,199
    Thanked in
    796 Posts

Quote Originally Posted by Bona Fide;1855921[B
    ]meni je sumnjivo sve o cemu se previse prica. kao ***** o postenju u cg sve zvoni od price o cojstvu i junastvu, pa pomalo sumnjam da ga je ikada bilo previse. danas ponajmanje, koliko ja mogu da procijenim. [/B]

I ja to velim ,ak osu nam preci bili tolka muda i poshtenjachine ,kako smo mi sad ovakve pichke i poltroni nije mi jasno.Vala bi neshto pokupili od njih..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    A sto se tice vremena i situacije, mislim da ima velike vaznosti. Aj probaj danas da budes posten.
    ne mogu da kazem da spoljasnje okolnosti nemaju uticaja, ali mislim da je indivudualna odluka presudna - covjek rascisti sa sobom da li ce da kompromituje svoj moral da bi postigao nesto u materijalnom smislu, ili pak njeguje svoj osjecaj za moralno, bez obzira na to kakve ce materijalne posljedice imati te odluke. prvi nacin je isplativiji, ali uznemiruje savjest, drugi nacin je tezi, ali stiti unutrasnje vrijednosti, koje smatram vaznijima - jer sta bi covjek bio bez njih?

Thanks Thanks Given 
    645
    Thanks Thanks Received 
    75
    Thanked in
    50 Posts

Quote Originally Posted by PrijekiLijek View Post
    I ja to velim ,ak osu nam preci bili tolka muda i poshtenjachine ,kako smo mi sad ovakve pichke i poltroni nije mi jasno.Vala bi neshto pokupili od njih..
    da su bili bolji, bili su.. da je junastvo prenapumpano, jeste! da smo mi fukare, jesmo!
    cojstvo i junastvo stoji, siguran sam da primjeri nisu bili izmisljani..
    Bona_Fide je po meni napravio/la finu paralelu izmedju tradicije i tradicionalizma..
    i naravno: nije sloba kriv, mi smo go*na!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tradicija je i cuvanje vatre u hramu boginje Veste, samo je pitanje koliko je tradicija spojiva sa danasnjicom i realnoscu zivota ovog veka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Vestalka View Post
    Tradicija je i cuvanje vatre u hramu boginje Veste, samo je pitanje koliko je tradicija spojiva sa danasnjicom i realnoscu zivota ovog veka.

Zašto da ne...

Tradicionalna partija preferansa , četvrtkom uveče...nekako se izborim sa realnošću petkom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gaul View Post
    Zašto da ne...

Tradicionalna partija preferansa , četvrtkom uveče...nekako se izborim sa realnošću petkom.
    Da, pogotovo ako dobijas... :lolblue:

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,950
    Thanked in
    1,462 Posts

Samo da te pitam: mislis li da ne znamo ko si? Istorija ce se ponovit, po treci put u tvom slucaju
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gaul View Post
    Svaki tradicionalista,poštovaoc kulture biva privučen sa tuđom tradiocijom i običajima i vjerskim izražajem.
    A razlike prijaju, ako se pozitivno manifestuju.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)