Page 145 of 171 FirstFirst ... 4595135141142143144145146147148149155 ... LastLast
Results 3,601 to 3,625 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Dusa ne postoji. Strah i ljubav su emocije. Ne mogu se precizno izracunat ali mozes da ih prepoznas i cak naucno da ih dokazes i da pokazes kakvi procesi se odvijaju u organizmu prepanutog ili zaljubljenog covjeka. Mozes da izracunas krvni pritisak covjeka koji se prepao neceg i puls i na neki nacin to moze bit pokazatelj. Sa druge strane nikako ne mozes da dokazes postojanje Alaha ili bilo kojeg drugog boga, jer boga je stvorio covjek i jedini razlog zbog kojeg ti vjerujes u boga je sto ti je neko rekao da postoji, neki autoritet, roditelj ili neko cije misljenje cijenis ili bezuslovno prihvatas. Isto kao sto ce dijete povjerovat roditeljima da se u ormaru nalazi cudoviste ili da Deda Mraz postoji. Ateisti su djeca koja od roditelja traze da im pokazu cudoviste u ormaru. Jedina razlika izmedju tih djecijih stvari i religije je sto za religiju postoji citava filozofska oblast vezana za nepostojece stvari i mnogo ljudi koji nisu presli daj djeciji nivo razmisljanja.
    Smjesno! Bog postoji i on je jedan jedini, pa kako god ga zvali!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nikad mi neće biti jasni ateisti, a evo i zašto. Oni optužuju vjernike kako vjeruju u Boga iako nemaju jasne dokaze da Bog postoji. Ako je to istina da nema dokaza ni da Bog postoji ni da ne postoji, onda znači da se postojanje Boga ne može dokazati, što otvara obije mogućnosti. I ateisti slijepo vjeruju, vjeruju slijepo u to da nema Boga, iako postoji mogućnost da Bog postoji. Agnostici su već OK, oni samo nisu sigurni postoji li Bog ili ne, ali ateisti su antireligiozni fanatici, a fanatizam je fanatizam.
    "ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

Quote Originally Posted by NegroDag View Post
    Izvoli dokazi ako mozes.
    Quote Originally Posted by Besmrtni monah View Post
    Nikad mi neće biti jasni ateisti, a evo i zašto. Oni optužuju vjernike kako vjeruju u Boga iako nemaju jasne dokaze da Bog postoji. Ako je to istina da nema dokaza ni da Bog postoji ni da ne postoji, onda znači da se postojanje Boga ne može dokazati, što otvara obije mogućnosti. I ateisti slijepo vjeruju, vjeruju slijepo u to da nema Boga, iako postoji mogućnost da Bog postoji. Agnostici su već OK, oni samo nisu sigurni postoji li Bog ili ne, ali ateisti su antireligiozni fanatici, a fanatizam je fanatizam.
    Potpuno netacno. Nisu ateisti fanatici u svom "vjerovanju" da bog ne postoji. Kao prvo kaze se da ateisti ne vjeruju da bog postoji a ne da vjeruju da ne postoji. Mi imamo dokaze kako logicke tako i materijalne za sve sto tvrdimo, vjernici nemaju ni to. Imaju neku izvrnutu logiku koja se na vrlo jednostavan nacin moze okrenut protiv njih. Mogucnost da bog postoji je ista kao i mogucnost da ja imam nevidljivog leteceg psa ili da ti imas nevidljivu ninzda kornjacu koja prica i jede picu. Ne mozes da dokazes da te stvari ne postoje ali imas mozak valjda koji sluzi necemu pa ga uotrijebi.
    Last edited by VanjaTheMan; 17-09-10 at 19:42.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izvoli dokazi ako mozes.
    A ti dokaži da Bog ne postoji ako možeš.
    "ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

A ti dokaži da Bog ne postoji ako možeš.
    Procitaj temu, i procitaj moj cijeli post. Nema potrebe da se dokazuje da li postoji nesto samo zato sto je neko rekao da postoji. Ali i pored toga sto nema potrebe imas dokaze o stvaranju univerzuma, imas dokaze o stvaranju vrsta, njihovim prelaznim oblicima. Sve sto je pripisivano bogu je opovrgnuto naukom. Sta ces vise od toga?
    Last edited by VanjaTheMan; 17-09-10 at 21:42.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by NegroDag View Post
    Jesi li ga sreo? Jesi li ga dozivio? Jesi li ga osjetio? Je li ti pomoga? Odakle TI, evo licno pitanje, odakle TI (ili bilo koji vjernik licno) znas da on postoji?
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Jesi li ga sreo? Jesi li ga dozivio? Jesi li ga osjetio? Je li ti pomoga? Odakle TI, evo licno pitanje, odakle TI (ili bilo koji vjernik licno) znas da on postoji?
    Onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali ... A oni koji nevjeruju Gluhi, nijemi i slijepi su, nikako da se osvijeste. Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa, pa vam je On život dao; O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje – pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu. Prepirete se zato što Allah postoji, i što je On kadar mrtve oživiti, i što On sve može, i što će Čas oživljenja, u to nema sumnje, doći i što će Allah one u grobovima oživiti. Ima ljudi koji se o Allahu prepiru bez ikakva znanja i bez ikakva nadahnuća i bez Knjige svjetilje, hodeći nadmeno da bi s Allahova puta odvraćali; njih na ovome svijetu čeka poniženje, a na onome svijetu daćemo im da iskuse patnju u ognju.
    Last edited by Dawud; 17-09-10 at 21:22.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali imolitvu obavljali ... A oni koji nevjeruju Gluhi, nijemi i slijepi su, nikako da se osvijeste. Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa, pa vam je On život dao; O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje – pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu. Prepirete se zato što Allah postoji, i što je On kadar mrtve oživiti, i što On sve može, i što će Čas oživljenja, u to nema sumnje, doći i što će Allah one u grobovima oživiti. Ima ljudi koji se o Allahu prepiru bez ikakva znanja i bez ikakva nadahnuća i bez Knjige svjetilje, hodeći nadmeno da bi s Allahova puta odvraćali; njih na ovome svijetu čeka poniženje, a na onome svijetu daćemo im da iskuse patnju u ognju.
    Sve je ovo super, i znas da si mi mio, bez obzira na razlike...

Ali ovo je neko napisao da ovako treba, mene zanima licni aspekt vaseg vjerovanja, vas lican dozivljaj boga kojeg ste sreli i upoznali i koji vam se prikazao... Na osnovu cega ti mozes ovo nekome da kazes? Jer ovo moze da prenosi samo neko ko zna da je ovo istina, a da bi se znalo da je ovo istina, mora se licno dozivjet i osjetit postojanje boga
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kako ja shvatih tvoga brata ti si gluh, nijem i slijep jer niti si cuo ni prcao ni vidio onoga kojeg nijesi sreo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sve je ovo super, i znas da si mi mio, bez obzira na razlike...

Ali ovo je neko napisao da ovako treba, mene zanima licni aspekt vaseg vjerovanja, vas lican dozivljaj boga kojeg ste sreli i upoznali i koji vam se prikazao... Na osnovu cega ti mozes ovo nekome da kazes? Jer ovo moze da prenosi samo neko ko zna da je ovo istina, a da bi se znalo da je ovo istina, mora se licno dozivjet i osjetit postojanje boga
    Svako ko vjeruje u Boga ima lični doživljaj njegovog postojanja. Naravno u lični doživljaj vjere drugi ne može ući. Vjera počinje tamo gdje mišljenje više ne može da dosegne, ona je oživljavanje smisla postojanja, koja se pokazuje u teškim i odlučujućim momentima našega života...Kada osjećamo da nas nečija moć vodi...

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Kako ja shvatih tvoga brata ti si gluh, nijem i slijep jer niti si cuo ni prcao ni vidio onoga kojeg nijesi sreo.
    I sve mi se ovo desilo a da nisam ni izasa iz sobe, niti se izlogovasa foruma
    Svako ko vjeruje u Boga ima lični doživljaj njegovog postojanja. Naravno u lični doživljaj vjere drugi ne može ući. Vjera počinje tamo gdje mišljenje više ne može da dosegne, ona je oživljavanje smisla postojanja, koja se pokazuje u teškim i odlučujućim momentima našega života...Kada osjećamo da nas nečija moć vodi...
    Pa kako ja ne osjetih tu moc vodilju, a dosta sam teskog i odlucujuceg preturio preko glave? Ili se to samo izabranima javlja?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I sve mi se ovo desilo a da nisam ni izasa iz sobe, niti se izlogovasa foruma

Pa kako ja ne osjetih tu moc vodilju, a dosta sam teskog i odlucujuceg preturio preko glave? Ili se to samo izabranima javlja?
    osjetio si i ti...ubijeđen sam u to sigurno...Raj i Pakao su toliko blizu da čovjek svakom svojom odlukom se približava ili jednom ili drugom...
    Last edited by Dawud; 17-09-10 at 21:43.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

Sto bi rekao Marty McFly: "this is heavy"

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

osjetio si i ti...ubijeđen sam u to sigurno...
    Ma nisam brate, rekao sam ti vec - jesam li trazio, jesam; jesam li se trudio, jesam; jesam li pokusavao da prepoznam znake, jesam - i nista.
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ma nisam brate, rekao sam ti vec - jesam li trazio, jesam; jesam li se trudio, jesam; jesam li pokusavao da prepoznam znake, jesam - i nista.
    Zaharija, Bibliski prorok, u Kuranu se zove Zekerija... je tražio znak od Boga, da vidi da li mu je Bog uslišio molbu u kojoj je tražio čestitog potomka... Tu Zekerijja zamoli Gospodara svoga: ”Gospodaru moj” reče”podari mi od Sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš!” I dok se on u hramu stojeći molio, meleki ga zovnuše: ”Allah ti javlja radosnu vijest: rodiće ti se Jahja( Jovan Krstitelj ), koji će u Allahovu knjigu vjerovati, i koji će prvak biti, i čedan, i vjerovjesnik, potomak onih dobrih.” ”Gospodaru moj” – reče – ”daj mi neki znak!” – ”Znak će ti biti to što tri noći nećeš s ljudima razgovarati, a zdrav ćeš biti.”I on iziđe iz hrama u narod svoj i znakom im dade na znanje: ”Hvalite Ga ujutro i navečer!” A Melek mu reče: Evo kosa ti je osijedila, koža ti se smježurala i kosti su ti oronule, a ti još uvijek tražiš znak...Razmisli malo o ovome...
    Last edited by Dawud; 17-09-10 at 22:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne stvaraj nam zbrku sta cinis? Chu Jovan Krstitelj vjerovao u Alahovu knjigu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne stvaraj nam zbrku sta cinis? Chu Jovan Krstitelj vjerovao u Alahovu knjigu.
    Ovdje se misli na izvorno Jevanđelje koje je izgubljeno...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

kad je izbubljeno kako se zna sta je tamo pisalo?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Činjenica da je nešto moguće ne znači da je vjerovatnoća da je to stvarno tako jednaka 50%. Nadam se da su ti sad ateisti jasniji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

kad je izbubljeno kako se zna sta je tamo pisalo?
    Sad ću tvojim stilom...Allah mi došapnuo u Kuranu...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Nema potrebe da se dokazuje da li postoji nesto samo zato sto je neko rekao da postoji.
    Sta bi sa onim tvojim pašcetom koje leti. Ti reka mi ti vjerujemo to znaci postoji. Sve je to mnogo prostije nego izgleda.
    Kad mom komsiji rekli da ako ima reinkarnacije on je postao od ptice sjenice, ali ne zato da je saren već zato sto je to jedino stvorenje koje moze da popije vise nego je teze

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

Sta bi sa onim tvojim pašcetom koje leti.
    Bobi? A Bobi je ok, samo sto voli da leti u snu pa ponekad udari u zid. Ne znamo tacno gdje se udari jer je nevidljiv sto dodatno otezava lijecenje, ali zato jednom mjesecno, obicno u zadnjoj Srijedi u mjesecu moze da prica portugalski.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Na osnovu cega ti mislis da postoji?

Zasto tu neku silu nazivas bogom i dajes joj bozji lik? I ateisti smatraju da postoji sila od koje je sve pocelo, ali to nije bog.

A cemu vi vjernici posvecujete zivot, bas me zanima?
    NA OSNOVU ZDRAVOG RAZUMA

A tebi smeta rijec BOG, jel?

Zivot posvecujem zivljenju. Kazem da je suludo radit ovo sto rade ovaj Rakun i Vanja, ako ne vjerujes ne moras, ne ceram te ni ja, ni niko, tvoja stvar, ali do se po vas dan prepires sa narodom ovuda, sa stalno istim "dokazima" i istom praznom pricom mi ne ide u glavu.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by PetarIINjegos View Post
    NA OSNOVU ZDRAVOG RAZUMA

A tebi smeta rijec BOG, jel?

Zivot posvecujem zivljenju. Kazem da je suludo radit ovo sto rade ovaj Rakun i Vanja, ako ne vjerujes ne moras, ne ceram te ni ja, ni niko, tvoja stvar, ali do se po vas dan prepires sa narodom ovuda, sa stalno istim "dokazima" i istom praznom pricom mi ne ide u glavu.
    Pa aj molim te povezimi zdrav razum i vjerovanje u boga koji je sve stvorio, pa i nas, prije 6000 godina. Mada je zdrav razum relativna stvar...

Ne smeta mi rijec, smeta mi koncept boga.

A mi ne zivimo jel? Ne radimo? Ne volimo? ni ja ne volim da silim nikoga da vjeruje ili ne. ali ovo sto rade Rakun i Vanja, je isto ono sto radi deset puta vise vjernika; njih dvoje koriste naucne dokaze i logiku, a vjernici citate iz knjiga, i to citate koji mi lice na tripove koje sam imao u mladosti, dok sam otkrivao cari kanabisa...
    I nisam zidar, ali eto

Page 145 of 171 FirstFirst ... 4595135141142143144145146147148149155 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)

Bookmarks

Bookmarks