Page 143 of 171 FirstFirst ... 4393133139140141142143144145146147153 ... LastLast
Results 3,551 to 3,575 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Znači, Bog je svemoguć, ali je slučajno stvorio univerzum?
    Možda se desilo kad je kinuo
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

Mislim da smo definitivno utvrdili jos davno da svemoguce bice ne moze da postoji. Zasto odbijate da prihvatite da imate mozak sposoban za shvatanje tako prostih stvari? Ovo pitanje je upuceno vjernicima. Draze vam je da kazete da ne mozete da spoznate boga a i sami znate da je to cita glupost i da ste to sami izmislili. Imate sposobnost za logicko zakljucivanje a opet odbijate da koristite tu sposobnost. To mi nije jasno.
    Last edited by VanjaTheMan; 02-09-10 at 02:53.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Mislim da smo definitivno utvrdili jos davno da svemoguce bice ne moze da postoji. Zasto odbijate da prihvatite da imate mozak sposoban za shvatanje tako prostih stvari? Ovo pitanje je upuceno vjernicima. Draze vam je da kazete da ne mozete da spoznate boga a i sami znate da je to cita glupost i da ste to sami izmislili. Imate sposobnost za logicko zakljucivanje a opet odbijate da koristite tu sposobnost. To mi nije jasno.
    Ako postoji toliko nesavršeno biće kao ti, vjerovatno da postoji i savršeno biće koje te je stvorilo...:trashcom:

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Ako postoji toliko nesavršeno biće kao ti, vjerovatno da postoji i savršeno biće koje te je stvorilo...:trashcom:
    To je samo tvoje misljenje i cak se ne bazira ni na logickom zakljucivanju. Uopste ne mora da postoji savrseno bice da bih ja postojao. Odakle ti to?
    Uostalom lako je dokazat i da ako bog postoji nije savrseno bice. Mi znamo da je ubistvo zlo i da ljudi koji ubijaju definitivno nisu savrseni. Nije vazno sto je definicija boga da je tvorac svega, ako on ubija ne moze bit savrsen nikako. To je samo tvoja pusta zelja da nazoves nesto savrsenim. Iste osobine koje krase najlosije ljude mislis da mozes da pripises bogu i da ga i dalje nazoves savrsenim. I tu vjernici uvijek kazu kako ne mozes da osudjujes boga, kako je on tvorac i ima pravo bla, bla, bla. Gluposti. Zbog takvog razmisljanja vjernika je ocigledno da su oni izmislili boga. A cak i kad bi bog postojao ni ti niti bilo ko drugi ne bi znao nista o njemu. Tvoj Alah je obicna prica za djecu.
    Last edited by VanjaTheMan; 02-09-10 at 10:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=455962

Chisto da ovi forumashki fundamentalisti raznih religija vishe ne uzimaju Hokinga u usta kada pokushavaju dokazati svoje "teorije".
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Recordare88 View Post
    http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=455962

Chisto da ovi forumashki fundamentalisti raznih religija vishe ne uzimaju Hokinga u usta kada pokushavaju dokazati svoje "teorije".
    Da vidimo šta Hoking kaže:
    "Zbog zakona poput gravitacije, univerzum može sebe da stvara ni iz čega i to će i činiti.
    Zavisi šta se podrazumijeva pod "ništa" jer se u ovoj rečenici tvrdi da "nešto" nastaje iz "ničega".
    Uobičajeno se prepirem sa nekim vjrenikom oko ovoga. Da ovo "ništa" nije apsolutno ili bukvalno ništa.

Ako se pod "ništa" podrazumijeva da nema materije , energije, sila , vremena, kvantnih stanja informacije, deformacija prostor-vremena ili bilo čega drugog ... onda je ovo problem jer je nemoguće da nastane bilo šta po bilo kakvim uzročno posljedičnim logičkim vezama.

Međutim ako se pod "ništa" podrazumijeva da nema materijalnih objekata (i enegrije) a ima nešto od ostalog nematerijalnog kao što su sile (gravitaciona, elektromagnetna , slaba ili jaka nuklerana ili neka druga nama još nepozanta) ili neka kvantna stanja ili deformacije u prostorno-vremenskoj geometriji ili bilo šta drugo nematerijalno bez obzira da li smo ga do sad otkrili ili ne.

To je u redu jer iz nematerijalnog nastaje materijalno (i energecko) i to može da ima logično uzročno posljedično objašnjenje.
    To i svi meni poznati vjernici tvrde "iz nematerijalnog je nastalo materijalno" mada obično nemaju neko jasnije i potpunije objašnjenje kako bi moglo ovo da se dešava.Samo izbiflaju pasus iz svoje religije.

Ali iz "apsolutno ničega" da nastane "bilo šta" je nemoguće po svim meni poznatim naučnim, filozofskim i logičkim shvatanjima.
    Spontano nastajanje je razlog što postoji nešto umesto ničeg, što postojimo mi i univerzum", smatra Hoking.
    "Spontano nastajanje" pod uticajem veoma jakih sila iz "ničega" materijalnog i mnogo nemeterijalnog.
    "Nije potrebno prizivati Boga da zapali varnicu i pokrene univerzum", navodi on u knjizi koju je napisao zajedno sa američkim fizičarem Lenardom Mlodinovim.
    Zavisi šta neko podrazuijeva pod Bogom.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Zavisi šta neko podrazuijeva pod Bogom.
    Nije tesko shvatit na sta je mislio. Tradiocionalno shvatanje boga je da je to svjesno bice koje je stvorilo sve. Ako nije svjesno ne mozes da ga nazoves bog osim ako bas nemas maste da smislis neko drugo ime. Poenta boga je da je svjesni tvorac.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije tesko shvatit na sta je mislio. Tradiocionalno shvatanje boga je da je to svjesno bice koje je stvorilo sve. Ako nije svjesno ne mozes da ga nazoves bog osim ako bas nemas maste da smislis neko drugo ime. Poenta boga je da je svjesni tvorac.
    Da bi argumentovano pričali mislim da bi trebali da rasčivijamo do kraja pojam "svjesno" i onda da ga testiramo na nečemu što je stvorilo (i pokreće) univerzum.
    Ako je to bilo nematerijalno da bi iz njega nastala materija. Treba definiciju "svjesnog" pripremiti tako da se može testirati čak i na nečemu što nema materije pa nema ni ruke ni noge ni glavu ni bicliklo u nekom svakodnevnom smislu.

Da li je čovjek jedino poznato "svjesno" živo biće? Mislim da li su delfini svjesni? Šta se ostalo može nazvati svjesnim?
    Da li svjesno podrazumijeva racionalno donošenje odluka i ako podrazumijeva kojim apstraktnim mehanizmom da bi to bilo "svjesno"?
    Da li "svjesno" treba da ima informaciju o sebi? ...

Predlažem da kad rasturimo definiciju "svjesnog" ubacimo Boga u ovaj naš misaoni eksperiment da vidimo šta će mu se desiti.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Zavisi šta se podrazumijeva pod "ništa" jer se u ovoj rečenici tvrdi da "nešto" nastaje iz "ničega".
    Uobičajeno se prepirem sa nekim vjrenikom oko ovoga. Da ovo "ništa" nije apsolutno ili bukvalno ništa.

Ako se pod "ništa" podrazumijeva da nema materije , energije, sila , vremena, kvantnih stanja informacije, deformacija prostor-vremena ili bilo čega drugog ... onda je ovo problem jer je nemoguće da nastane bilo šta po bilo kakvim uzročno posljedičnim logičkim vezama.

Međutim ako se pod "ništa" podrazumijeva da nema materijalnih objekata (i enegrije) a ima nešto od ostalog nematerijalnog
    ti ovdje izvodiš zaključak koji tebi odgovara iz neke izjave koja ti ne odgovara

Pošto se vi vjernici nešto pozivate na naučnike OOO TE IRONIJE
    vaš glavni adut Stiven Hoking za koga Sinan reče da je najpametniji živi čovjek

napisa
    "Bog nije stvorio svemir, a Veliki prasak je bila neizbežna posledica zakona fizike, tvrdi u svojoj novoj knjizi slavni britanski fizičar Stiven Hoking."
    Last edited by Rakun; 03-09-10 at 10:10.

Thanks Thanks Given 
    288
    Thanks Thanks Received 
    183
    Thanked in
    119 Posts

Besvija... Kako mi je banja sto ne razmisljam o ovakvim stvarima

Pametnije li je razmisljat o smislu & svrsHi zivota...

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by cvxcomputers View Post
    Besvija... Kako mi je banja sto ne razmisljam o ovakvim stvarima

Pametnije li je razmisljat o smislu & svrsHi zivota...
    Eeeeee, a ko je stvorio zivot Vaso, ili se sam stvorio slucajno,a,a,a,??
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

Da bi argumentovano pričali mislim da bi trebali da rasčivijamo do kraja pojam "svjesno" i onda da ga testiramo na nečemu što je stvorilo (i pokreće) univerzum.
    Ako je to bilo nematerijalno da bi iz njega nastala materija. Treba definiciju "svjesnog" pripremiti tako da se može testirati čak i na nečemu što nema materije pa nema ni ruke ni noge ni glavu ni bicliklo u nekom svakodnevnom smislu.

Da li je čovjek jedino poznato "svjesno" živo biće? Mislim da li su delfini svjesni? Šta se ostalo može nazvati svjesnim?
    Da li svjesno podrazumijeva racionalno donošenje odluka i ako podrazumijeva kojim apstraktnim mehanizmom da bi to bilo "svjesno"?
    Da li "svjesno" treba da ima informaciju o sebi? ...

Predlažem da kad rasturimo definiciju "svjesnog" ubacimo Boga u ovaj naš misaoni eksperiment da vidimo šta će mu se desiti.
    Pa rekao sam svjesni tvorac. Pod time se podrazumjeva da je zna sta radi i zasto. Komplikujes stvari tamo gdje nije potrebno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    ti ovdje izvodiš zaključak koji tebi odgovara iz neke izjave koja ti ne odgovara
    Nije nego samo analiziram tvrdnju da "nešto" nastaje iz "ničega".
    Ili direktno da li je graviraciono polje "ništa"?
    ..."Bog nije stvorio svemir, a Veliki prasak je bila neizbežna posledica zakona fizike, tvrdi u svojoj novoj knjizi slavni britanski fizičar Stiven Hoking."
    Nije problem da "Bog nije stvorio svemir" problem je u tvrđenju da je "Veliki prasak je bila neizbežna posledica zakona fizike" jer nije rečeno kojih "zakona fizike".
    Problem je što se nešto još neotkriveno naziva "zakonom fizike" što je vrsta vjerovanja.
    Pa rekao sam svjesni tvorac. Pod time se podrazumjeva da je zna sta radi i zasto. Komplikujes stvari tamo gdje nije potrebno.
    Svijest koju ljudi obično korise samo za svoju vrstu treba ispitati na objektu koji je dosta različit.

Sličan je problem sa "Božjom inteligencijom".
    Ako je inteligencija po definiciji brzina učenja i prihvatanja novih znanja.
    Šta Bog novo uči i koja nova znanja prihvata da bi se mogla odrediti brzina tog procesa i uopšte postojanje inteligencije?
    Takođe ako neko tvrdi da postoji inteligiencija u nekom drugom smislu prvo treba jasno objasniti pojam pa ga tek onda ispitati.To važi i za ovo pitanje svijesti.

U svakom slučaju ako su ljudi od početka civilizacije vjerovali u svakakve moguće bogove i ta ideja se kao i sve ostalo razvijala zašto ja ili bilo ko drugi nebi mogo vjerovati i u "nesvjesnog tvorca".(Bez obzira šta neko podrazumjeva pod sviješću)

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

U svakom slučaju ako su ljudi od početka civilizacije vjerovali u svakakve moguće bogove i ta ideja se kao i sve ostalo razvijala zašto ja ili bilo ko drugi nebi mogo vjerovati i u "nesvjesnog tvorca".(Bez obzira šta neko podrazumjeva pod sviješću)

pa zašto i da ne
    u svakom slučaju nije nologičnije od stvora koji sjedi na oblaku i "VOLI NAS"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pa zašto i da ne
    u svakom slučaju nije nologičnije od stvora koji sjedi na oblaku i "VOLI NAS"
    Pa da . Pogledaj "Anštajnovog Boga" http://www.einsteinandreligion.com/
    , Gandijeva neka razmišljanja ili Hajzenbergova ... što im fali .
    Mozda nas čak i na neki nacin favorizuje u smislu da smo poslednja karika dugog lanca evolucije njegovog stvaranja.
    Naravno da smo samo rezultat te sile bez ozira da li se to može nazvati njenom "svjesnom namjerom". Ako voli nas onda voli i plave kitove a ne samo nas.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Nije me bilo nekih mjesec dana i još uvijek se priča o religioznosti Hokinga i Ajnštajna?

Zar nije vrijeme da prevazidjemo tu neozbiljnu priču već jednom? Ljudi nisu bili religiozni, i nisu imali "religiozna" razmišljanja. Vadjenje citata van konteksta i (vrlo često) izmišljanje istih je jeftina propaganda kojoj valjda nije mjesto na ovom dijelu foruma.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Nije me bilo nekih mjesec dana i još uvijek se priča o religioznosti Hokinga i Ajnštajna? ...
    Hoking nije Anštajn jeste...

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Jedini razlog zbog kog Hoking nije a Ajnštajn jeste je što je Hoking još uvijek živ u ovoj eri gdje se čeprka po svačijim izjavama i radovima tražeći riječ "Bog", pa može lično da objasni neke svoje stavove koji su "pogrešno interpretirani".

Ajnštajn, nažalost, nije u stanju da to uradi. Zbog toga i jeste tako popularna "meta" ovakvih niskih pokušaja.
    Last edited by MadGod; 05-09-10 at 01:03.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jedini razlog zbog kog Hoking nije a Ajnštajn jeste je što je Hoking još uvijek živ u ovoj eri gdje se čeprka po svačijim izjavama i radovima tražeći riječ "Bog", pa može lično da objasni neke svoje stavove koji su "pogrešno interpretirani".

Ajnštajn, nažalost, nije u stanju da to uradi. Zbog toga i jeste tako popularna "meta" ovakvih niskih pokušaja.
    Ma šta me briga za njih dvoje, bitno je da sam ja ubijeđen da Bog postoji...pa makar svi na forumu i u čitavom svijetu bili potpuni nevjernici...:mad:

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Inače, sad mi pade na pamet da izvučem neke SVOJE citate, čisto da demonstriram kako pervara "religioznog Ajnštajna" od prilike funkcioniše.

Dakle, sve ovo ispod sam ja pri čistoj i zdravoj svijesti napisao, i sve ovo (i još mnogo više) možete naći na 20-40 stranici upravo ove teme.

Dakle:

Quote Originally Posted by MadGod
    Ja sam u svakom slucaju protivnik religije, a protivnik Boga nisam jer nemam nikakvog razloga da budem.
    Meni je Bog dao sve ono sto mi je potrebno, i nimalo me ne interesuju crkve, svjestenici, molitve, svete knjige, ljudi koji tvrde da su izaslanici/predstavnici/sinovi Boga na zemlji.
    moj odnos sa Bogom je licna stvar
    And my personal favorites:

Ocigledno je da pojam pravednosti mijenjas i izoblicavas, i to ni manje ni vise nego Bozije pravednosti. Da li ti je ikada palo na pamet da Bog i tebe iskusava u tvojoj vjeri, i posmatra na koji nacin ti gledas na pravednost i na koji nacin predstavljas Njegovu pravednost?
    Dakle, ukoliko hoces da vjerujes u Boga, ti moras vjerovati na nacin na koji je to propisano, ili snositi posljedice jos teze nego kada uopste ne bi bila vjernik.
    Baš loše izgleda kad se ovako posloži zar ne?

Čisto da napomenem zbog novijih forumaša da su moji stavovi 2004. po ovim pitanjima bili potpuno isti kao danas. Nisam bio nikakav teist, agnostik ili bilo što slično tome u svojim tinejdžerskim danima.
    Last edited by MadGod; 05-09-10 at 01:38.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije me bilo nekih mjesec dana i još uvijek se priča o religioznosti Hokinga i Ajnštajna?

Zar nije vrijeme da prevazidjemo tu neozbiljnu priču već jednom? Ljudi nisu bili religiozni, i nisu imali "religiozna" razmišljanja. Vadjenje citata van konteksta i (vrlo često) izmišljanje istih je jeftina propaganda kojoj valjda nije mjesto na ovom dijelu foruma.
    Dje joj je mjesto, ako ne na dijelu foruma koji nosi naziv religija?

Pretpostavljam da se diskusija jos uvijek resetuje Teorijom evolucije.

________

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Touché.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako neko kaže "Jedino me interesuju osnovni principi po kojima je Bog stvorio univerzum. Ostalo su detalji" nema tu šta da se "pogrešno interpretira" iako takvo shvatanje Boga nema veze sa krstaškim pohodima, Al Kaidom, i sl.

Njutnova religiska shvatanja, religiska lutanja i dileme Čarlsa Darvina , Anštajnova razmišljanja o Bogu su dobra stvar za razumijevanje a ne obavezno prihvatanje takvih stvari.

Takođe ateistička shvatanja fiozofa (osnove matematičke logike) Bertrana Rasela , fizičara Pola Diraka (http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Dirac#Religious_views) , kosmonauta Jurija Gagarina ... su dobra stvar za razumijevanje a ne obavezno prihvatanje takvih stvari.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Ako neko kaže "Jedino me interesuju osnovni principi po kojima je Bog stvorio univerzum. Ostalo su detalji" nema tu šta da se "pogrešno interpretira"
    Ako iz te rečenice ti zaključuješ da je čovjek bio religiozan, očigledno ima.

Page 143 of 171 FirstFirst ... 4393133139140141142143144145146147153 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)

Bookmarks

Bookmarks