G. Herkules, stvarno mislite da na ovoj temi gasterbajteri, ili mi stranci koji vodimo porijeklo iz CG, ili znamo donekle jezik, ne treba da komentarisemo nista?

Ja sam posjetitelj Poljske dugo godina, i nikad mi ne bi palo na pamet to cega ste se Vi sjetili da uporedite a niste bili nikada. Mislila sam da jeste cim koristite kao argument.
Gasterbajteri su Crnogorci koji su na privremenom radu u inozemstvu. To "privremeno" znachi dosta. Ja nikada ne bih rekla da se ti ljudi nesto "prave" ili "glume" vec jednostavno sebi daju odushka na odmoru nakon teshkog stresa i rada za novac koji dobijaju. Njihovo je zadovoljstvo da potrose, a muka i da pozajme ako pretjeraju.
Desava se da mnogi iz CG odu na odmor u inostranstvo, ili da pokusaju da nadju posao, da studiraju, na lijecenju, i zapadnu u materijalni shkripac. Znam da im ti gasterbajteri pomazu i da im mnogi nikada nisu ni vratili taj novac, a ni zahvalili za pomoc. Mozete li zamisliti kakvih je slucajeva vise..ili manje?

Znaci, ljudi su individualno vaspitani ili nisu. Sto se tice ucenja "pameti" i stava "seljaka".. Zar treba zamjeriti nekoj starici bez mature koja Vam odrzi predavanje o ekonomiji, ili nekom dechkicu koji bi da vam odrzi "slovo", a nema ni iskustvo, ni znanje, ni vaspitanje o onome sto prica? Ne moze se zamjeriti, jer ne znachi nista, a kamoli da se osjeti bilo ko "seljakom" zbog toga.
Hvala Lepo
Bookmarks