Ne bih da budem parti puper, ali zar Kant nije tražio alternative uobičajenom 'dokazivanju' postojanja Boga, i istog tretirao kao
važnu ideju? Ovo je standardna priča o pobožnosti ma ikakvog umnijeg čovjeka - nije bio klasično, 'duboko' pobožan.
Odnosno, kao i kod svih značajnijih ljudi, nije težio nekoj organizovanoj religioznosti, nije dokazivao religioznu vrijednost Boga, nego pružao teističku alternativu dokazivanju Boga različitim epistemama vezanim za perspektivu, odnosno način opažanja i promišljanja o Bogu.
Kant je 'Kritici Čistog Uma' pobija dokaze za egzistenciju Boga i besmrtnost duše, pokazuje da se postojanje Boga i besmrtnosti ne da racionalno dokazati jer ta ideja nema svoj
objekat, svoje uporište u fizičkoj, objektivnoj realnosti. U 'Kritici Praktičnog Uma' on uvodi i Boga i besmrtnost kao
postulate, argumentujući ih 'čistim razumom/umom' odnosno argumentima
iz čistog uma. Po njemu, mi kao praktična, moralna bića moramo postavljati postulate,
zahtijevati postojanje Boga i besmrtnosti.
Jer, da bi smo moralno i etički funkcionisali, neophodno je imati ideju najvišeg dobra, a 'najviše dobro' uključuje i savršenu moralnu volju i sreću/zadovoljstvo zbog istog ili mogućnosti ostvarenja istog istovremeno.
No, pošto savršenu volju ne možemo ostvariti u ograničenom zemaljskom postojanju, moramo onda postulirati beskonačnu egzistenciju, odnosno besmrtnost duše.
Vrlo je slično i sa postavljanjem postulata vezanih za Boga, da se ne rasplinjujem (već jesam podosta, ali se ovo drugačije objasniti i ne može) - Kant je sve argumente koje bi ti iskoristio negirao, samo da bi postavio neke nove, na hijerarhijskom i logički višem nivou.
Ne znam za tebe, ali meni je drago zbog toga.

Bookmarks