Originally Posted by
nihil
I šta je tu rečeno? Da li te je neko pitao da li si se rodila u porodici ateista? Ja te nisam pitao da kažeš da li si se rodila u porodici ateista, već šta misliš kako bi pričala o religiji da si se rodila u porodici ateista? Lično pitanje je ono koje se odnosi na tvoj konkretni život a ne na pretpostaljeni. To pitanje je ilustracija prethodno napisanih stvari a ne lično pitanje o tvojoj realnoj ličnoj situaciji. Ti si to odlično razumjela, no, umjesto da pričaš o tome ti si rekla za sebe kako si iz porodice ateista, što ne znamo da li je tačno, niti nas u ovoj raspravi briga. Stoga, lično izjašnjavanje o svojoj stvarnosti započinješ ti, a ne ja. Treba da razlikuješ direktno i konkretno pitanje od ilustrativnog. ... Ja sam mogao da te pitam šta misliš kako bi pričala o religiji da si se rodila u porodici Papuanaca, i to ne znači da te pitam u kojoj si se porodici rodila i da li si Papuanka. ... Stoga, trezveno čitaj pitanja i ne podvaljuj da sam ti postavio pitanje onako kako si ti na njega odgovorila. Na moje bezlično pitanje ti si odgovorila lično. Ko je onda započeo sa ličnim komentarima?
Kao prvo, ja veoma dobro znam o čemu govorim, samo je pitanje da li ti to razumiješ i hoćeš razumiješ na način na koji ti je rečeno. Osim toga, ja sam iznio svoje mišljenje i stavove, i ti treba da dokažeš svojim argumentima da u njima nešto nije u redu, a ne da vrijeđaš. Ja tebe nisam pitao da li si se rodila u porodici ateista, ili u kakvoj si se porodici rodila, već šta bi bilo da si se rodila u porodici ateista? To pitanje je dio priče o tome da se vjera i religija uče u okviru porodice i društva, a ne da ih pojedinac otkriva u sebi. Vjera je ljudska predispozicija, a ne nešto dato i završeno. Čovjek ima predispoziciju da govori, a da li će ostvariti i kako zavisi od toga kako ga uče i kako on sam uči.
Antropcentrizam nije samo etička koncepcija, već generalna koncepcija svijeta. Antropocentrizam stavlja čovjeka u centar svijeta, i to znači da sve što postoji treba shvatati sa stanovišta čovjeka. Teocentrizam stavlja u centar svijeta boga, i to znači da sve što postoji treba shvatati sa stanovišta boga. Ateizam u centar svijeta ne stavlja boga, već čovjeka. Po ateizmu bog ne postoji, već samo čovjek. Ako ateizam negira boga i smatra da je u centru svijeta čovjek onda je jasno da je ateizam antropocentrična teorija. Ateizam ne isključuje čovjeka, već isključuje boga kao tvorca bilo čega. Po ateističkom shvatanju čovjeka nije stvorio bog, a vjerovanja u boga su kreacija čovjeka kojom se on otuđuje od samog sebe. Zbog toga je ateizam istorijski humanizam, vraća čovjeka čovjeku, a ne udaljava čovjeka od samog sebe u zamišljeni svijet ideje o bogu. Treba težiti idealu, ali ne i izjednačavati ideal sa stvarnošću. Bog je ideal kojem se teži, a ne stvarnost u kojoj živimo. Treba težiti biti savršen čovjek, što je ideja boga, ali ne treba živjeti u iluziji da smo bogovi ili da bog postoji. To je stanovište ateizma i u osnovi svakog ateizma je antropocentrizam, tj. čovjek.
O bogu se sluša na različite načine od najranijeg djetinjstva. O tome govore roditelji, rodbina, komšije, poznanici, drugovi i drugarice, na tv, svuda. Dakle, niko pa ni ti ideju boga danas nije smislio sam niti je vjeru u boga stvorio sam ni iz čega, već je o svemu slušao u svojoj okolini i iz nje naučio ono što zna. To je ono što se dešava, a ne što vjernici umišljaju da se dešava. Osjetiti potrebu u srcu je metafora kojom vjernici opisuju svoju želju da se posvete nekoj vjeri o kojoj su saznali od drugih ljudi.
Čovjek je stvorio ideju boga, a čovjeka i čitav živi i neživi svijet je stvorila priroda, odnosno, slijepa igra prirodnih sila. Koncepcija boga je jedan ljudski pokušaj da sebi objasni kako su on i svijet nastali. Sa stanovišta ateizma ta koncepcija je prevaziđena i štetna za čovjeka, naročito kao religija, jer izaziva sukobe među ljudima. ... Jedan od dobrih primjera kako teističke koncepcije mijenjaju svoje osnovne zamisli pod argumentima ljudske misli, tiče se i nastanka čovjeka i živog svijeta. Danas malo koji teolog vjeruje da je bog čovjeka napravio od blata i da čovjek nije nastao evolucijom, pri čemu je na jednoj od evolucionih stepenica ima pretke kao i današnji majmuni. Današnji ljudi imaju iste pretke kao i današnji majmuni. Kreacionistička teologija danas tvrdi da je teorija evolucije prihvatljiva. Vjekovima nije bila, apologetski je napadana, da bi danas tu teoriju koju su najviše promovisali ateisti prihvatile gotovo sve teologije.
Pričati o gubitničkoj poziciji u raspravi znači omalovažavati i vrijeđati sagovornika. To sa gubitničkom pozicijom ne govori ništa o temi, već isključivo o tvom odnosu prema drugačijemislećem sagovorniku.
Bookmarks