Originally Posted by
_HokutoNoKen_
Evo ovako, da odgovorim na ovo pitanje kako umijem, da se vratimo na temu. Ja sebe smatram ateistom, i pod tim podrazumijevam eksplicitno vjerovanje "da Bog ne postoji", kako si ti rekao. Znaci, ja mislim da Bog apsolutno ne postoji, vec da je to figment ljudske maste, koji koriscen prevashodno za kontrolisanje ljudi. Naravno, toga je sve manje danas, ali kao takva, religija je opstala kao bitan faktor u ljudskom zivotu mnogih nacija. Naravno, znamo da je vjerovanje u natprirodne sile uopste pocelo da bi se objasnile neke prirodne pojave koje su tad bile van dometa ljudske pameti. Ali kasnije, kako je covjek evoluirao (psihicki prevashodno), tako je zelja za objasnjavanjem ovakvih pojava jenjavala, jer se to moglo objasniti racionalnim razmisljanjem. Zatim, nastala je zelja da se kontrolise lakovjerni narod, i tu se koristio Bog (ili Bogovi).Meni omiljeni primjer je primjer Hamurabia, koji je rekao da je zakonik koji je on donio dobio direkt od Boga, i svi ljudi su ga objerucke prihvatili. Cisti primjer manipulacije. I sve do danas, na vise primjera mozemo vidjet ovu manipulaciju. E sad, ovakvu manipulaciju vrsi CRKVA, prije svega, koristeci vec rasprostranjenu sliku o Bogu.
Da ne davim vise sa ovom pricom, ja vjerujem da Bog ne postoji jer nema racionalnih dokaza ni argumenata koji me mogu ubijedit u suprotno. A sve religije, i vjere postujem. I svim vjernicima jedna poruka- ne treba vam crkva da bude medijum izmedju vas i Boga, ako se to moze tako reci. Ovo je rekao Popaj na "Fajront Republika", i mislim da je to tacno.
Bookmarks