Page 112 of 171 FirstFirst ... 1262102108109110111112113114115116122162 ... LastLast
Results 2,776 to 2,800 of 4251

Thread: Ateizam

Nabla Guest

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Pretpostavljam da ima u tome nešto.

Ateistički pogled na svijet (naročito ako je vrlo čvrst) lako sputava kreativnost i maštu pojedinca jer često sa sobom nosi za kreativnost fatalnu dozu nihilizma. Naravno, izuzeci postoje, ali to je neko moje generalno zapažanje.
    Ne bih rekao da nihilizam sputava kreativnost. Pošto ne postoji jedan apsolut i jedan ispravan pogled na svijet kojeg mora da se pridržava, autor ima potpunu slobodu da švrlja kroz sve poznate opcije. Ne postoji samo jedan način na koji je sve povezano, već bezbroj načina... kako ja shvatam, nihilizam pojačava maštu.

p.s.
    Hvala za razgovor.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Daglas Adams je bio agnostik.

Pročitaj njegove memoare(zadnju njegovu knjigu koja je kod nas pametno prevedena "Autostoperski vodič kroz galaksiju:Posljednji put) pa ćeš zapravo da vidiš koliki je Ateista bio i pobornik Darvinove teorije(godinu dana je proveo na Madagaskaru)
    tj. Ateista na kvadrat.
    Doduše Thor je jedna od ličnosti u Vodiču i Detektivskoj Agenciji
    Last edited by Rakun; 19-07-10 at 08:55.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    Pretpostavljam da ima u tome nešto.

Ateistički pogled na svijet (naročito ako je vrlo čvrst) lako sputava kreativnost i maštu pojedinca jer često sa sobom nosi za kreativnost fatalnu dozu nihilizma. Naravno, izuzeci postoje, ali to je neko moje generalno zapažanje.

ni jedan umjetnik ne može da konstantno stvara remek djela pa u šta god vjerovao
    a i Holistička Detektivska Agencija i Duga Mračna Čajanka Duše su izuzetna djela (posebno Detektivska Agencija)

nije svako Leonardovo djelo Mona Lisa ili Posljednja večera
    koliko ljudi zna za još neko Mikelanđelovo djelo osim Sikstinske kapele i Davida (dosta njih ne zna ni Davida)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Moderni ateizam nije samo nevjerovanje u boga ili bogove. Ono je također i borba protiv organizirane religije, borba za prava čovjeka da bude oslobođen od utjecaja religije na živote onih koji ne prihvaćaju religiju. No, ni tu ateisti, kao niti vjernici, nisu “složni”. Neki ateisti su ravnodušni spram religije, neki su aktivno protiv religije (implicitni i izričiti (eksplicitni) ateizam). Implicitni ateizam se definirao kao: “Sva djeca su rođena kao ateisti; nemaju predstavu o bogu.” 1772. Baron d’Holbach, dok se danas interpretira kao “odbacivanje teističkog vjerovanja bez svjesnog odbacivanja”. Izričiti ateizam je ono kako definiramo moderne ateiste: Svjesno odbacivanje boga. Moderni ateizam se sve češće karakterizira i kao jaki ateizam i to zbog sve jačeg otpora prema religiji. Hrišćani, koji kritiku vjere ne smatraju slobodom govora nego napadom na svoju vjeru, smatraju da su ateisti postali fundamentalisti, ali to je problem sa samim hrišćanima čije je mišljenje da se u Boga ne sumnja niti ga se preispituje. Drugačije je sa islamom, u islamu postoji učenje po kojem se dijete rađa sa prirodnom vjerom u Boga, ali da ga mogu kasnije roditelji učiniti nevjernikom.
    Last edited by Dawud; 20-07-10 at 00:22.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Ono je također i borba protiv organizirane religije, borba za prava čovjeka da bude oslobođen od utjecaja religije na živote onih koji ne prihvaćaju religiju.
    To je antiteizam.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Moderni ateizam nije samo nevjerovanje u boga ili bogove. Ono je također i borba protiv organizirane religije, borba za prava čovjeka da bude oslobođen od utjecaja religije na živote onih koji ne prihvaćaju religiju.
    to je tačno
    Ateiste uglavnom živo boli za Boga ali religija je najveće zlo što se pokazalo bezbroj puta kroz istoriju

Implicitni ateizam se definirao kao: “Sva djeca su rođena kao ateisti; nemaju predstavu o bogu.” 1772. Baron d’Holbach, dok se danas interpretira kao “odbacivanje teističkog vjerovanja bez svjesnog odbacivanja”. Izričiti ateizam je ono kako definiramo moderne ateiste: Svjesno odbacivanje boga. Moderni ateizam se sve češće karakterizira i kao jaki ateizam i to zbog sve jačeg otpora prema religiji.
    Implicitni i Izričiti Ateizam ?
    po tvojoj definiciji Izričiti ateizam je čvrsto nevjerovanje u boga a Implicitni je ubjeđenje da bog ne postoji

Ateista je po definiciji neko KO NE VJERUJE U BOGA I TAČKA, A NE NEKO KO JE UBJEĐEN DA BOG NE POSTOJI (to je bliže definiciji Agnostika)

da li neko kao Ateista ne vjeruje u Boga i boli ga ćošak za sve ili uz to što ne vjeruje u boga usput mrzi religije to su već individualna osjećanja a ne kao što si ti napisao pravci Ateizma

Hrišćani, koji kritiku vjere ne smatraju slobodom govora nego napadom na svoju vjeru, smatraju da su ateisti postali fundamentalisti, ali to je problem sa samim hrišćanima čije je mišljenje da se u Boga ne sumnja niti ga se preispituje.
    Ateisti = Fundamentalisti
    fantastična ideja
    kao fundamentalista već mogu da zamislim Amfilohija na lomači

kao i onoga nacistu u Vatikanu (činjenica je i dokumentovano da je bio Nazzi podmladak u drugom svjetskom ratu)

SIEG HEIL,SIEG HEIL

roblem sa samim hrišćanima čije je mišljenje da se u Boga ne sumnja niti ga se preispituje.Drugačije je sa islamom, u islamu postoji učenje po kojem se dijete rađa sa prirodnom vjerom u Boga, ali da ga mogu kasnije roditelji učiniti nevjernikom.
    napisao si da je problem Hrišćana što kritiku ne smatraju slobodom govora nego napadom i ne preispituju svoja ubjeđenja

A SA ISLAMOM JE DRUGAČIJE!!!!!!????!!!
    Last edited by Rakun; 20-07-10 at 10:17.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    To je tačno. Ateiste uglavnom živo boli za Boga ali religija je najveće zlo što se pokazalo bezbroj puta kroz istoriju.
    Moguće je da je dosta ateista koji su antiteisti ali ateizam je odbacivanje jedne tvrdnje; ništa više i ništa manje.

Implicitni i izričiti ateizam?
    Po njegovoj definiciji je:
    "implicitni" ateista - čovjek kome je nepoznat pojam "Bog"
    "eksplicitni" ateista - čovjek kome je poznat pojam "Bog" i koji odbacuje tvrdnju da Bog postoji kao neosnovanu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Problem s kojim se ateisti suočavaju jeste može li se dokazati nepostojanje Boga. Možda ne mogu opovrgnuti Boga, ali siguran sam da mogu opovrgnuti kršćanskog (židovskog) Boga. Problem s kojim se teolozi pak suočavaju jeste kako dokazati Boga, ali i kako dokazati da je baš njihov Bog pravi. Tako da, prije nego što teolozi od ateista zatraže opovrgavanje Boga, ateisti trebaju da postave pitanje koja vjera ima bolji pojam Boga. Ovako Kuran opisuje govor Mojsija sa Bogom: I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: ”Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!”– ”Ne možeš Me vidjeti” – reče – ”ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane svome mjestu, vidjećeš Me!” I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: ”Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!”
    Last edited by Dawud; 20-07-10 at 22:24.

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,950
    Thanked in
    1,462 Posts

Problem s kojim se ateisti suočavaju jeste može li se dokazati nepostojanje Boga. Možda ne mogu opovrgnuti Boga, ali siguran sam da mogu opovrgnuti kršćanskog (židovskog) Boga. Problem s kojim se teolozi pak suočavaju jeste kako dokazati Boga, ali i kako dokazati da je baš njihov Bog pravi. Tako da, prije nego što teolozi od ateista zatraže opovrgavanje Boga, ateisti trebaju da postave pitanje koja vjera ima bolji pojam Boga.
    Ja kao ateista mislim da najljepsu ideju imaju Budisti. Tu naravno mislim na koncept reinkarnacije koji u moru religijskih gluposti ima bar malo smisla.
    A inace ateisti se ne suocavaju sa problemom dokazivanja nepostojanja boga. Ja znam da ga nema, ne treba mi nikakav dokaz. Teret dokazivanja je na vjernicima. Rekli ste da bog postoji, sad to i dokazite.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ateisti su u svakom slučaju u najgorem položaju. Oni se približavaju nesumljivom i najvećem zlu, a to je smrt. No ateisti o toj ključnoj tački ne žele da razmišljaju, oni samouvjereno govore i misle da je to nestanak svega, svakog osjećaja, volje, mišljenja itd. Međutim oni ne postavljaju pitanje šta ako ipak postoji život posle smrti? Kakva će biti njihova sudbina ako naprave najveću grešku- negiranje Boga, a uvide kada ponovo budu probuđeni istinu, da Bog zaista postoji. Pitanje o smislu postojanja je pitanje o smrti- zbog toga je svo znanje o svijetu okrenuto na dva ključna odgovora: metafiziku i pitanje o smislu ljudskoga morala.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

No ateisti o toj ključnoj tački ne žele da razmišljaju, oni samouvjereno govore i misle da je to nestanak svega, svakog osjećaja, volje, mišljenja itd. Međutim oni ne postavljaju pitanje šta ako ipak postoji život posle smrti? Kakva će biti njihova sudbina ako naprave najveću grešku - negiranje Boga, a uvide kada ponovo budu probuđeni istinu, da Bog zaista postoji.
    Bog će ih nagraditi i poslati ih u Raj jer nijesu skrnavili intelekt koji im je podario.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ateisti su u svakom slučaju u najgorem položaju. Oni se približavaju nesumljivom i najvećem zlu, a to je smrt. No ateisti o toj ključnoj tački ne žele da razmišljaju, oni samouvjereno govore i misle da je to nestanak svega, svakog osjećaja, volje, mišljenja itd. Međutim oni ne postavljaju pitanje šta ako ipak postoji život posle smrti? Kakva će biti njihova sudbina ako naprave najveću grešku- negiranje Boga, a uvide kada ponovo budu probuđeni istinu, da Bog zaista postoji. Pitanje o smislu postojanja je pitanje o smrti- zbog toga je svo znanje o svijetu okrenuto na dva ključna odgovora: metafiziku i pitanje o smislu ljudskoga morala.
    Ko su ti ljudi, majka mu stara? Te prazne,izgubljene ljuske bez imalo duše koje žive svoje živote isprazno, na nižem nivou?
    Jeftinu ironiju na stranu, sve znanje o svijetu nije baš okrenuto na samo 2 odgovora. Ili ako jeste, jedan od njih nije moral.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To su ljudi koji vjeruju da kada dožive smrt, njihovo tijelo će se raspanuti na mnoštvo elemenata. Zar se nisi prepoznao čiko ? Saznanje svijeta naravno da nije okrenuto na dva odgovora, ali od odnosa prema ovim odgovorima zavisi suština čovjeka, čiko.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da li si primetio da ateisti nemaju argumente za svoj ateizam. Oni u sustini i ne znaju zasto poricu postojanje Boga, a ignorisu svoju prirodnu potrebu da onim sto je u njima. Pa, onda nije ni cudo da ne znaju da objasne ono sto uobrazavaju da misle, dok u stvari samo sebe i svoj ego pokusavaju da stave u centar diskusije, jer nisu u stanju da spoznaju Boga, niti da prepoznaju njegovo delovanje. Volela bih da cujem jedan jedini suvisli argument, potkovan logikom od ateista.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Jedini razlog zašto mnogi misle da je teško spoznati Božje postojanje i bit duše je to što svoj duh nikada ne odvajaju od osjetila i ne izdižu ga iznad tjelesnoga svijeta."
    (René Descartes, 1596-1650, francuski filozof, matematičar i prirodoslovac)

"Gdje prestaje strah Božji, započinje oslobađanje strasti i vladavina mentaliteta koji će svijet potopiti u krvi."
    (Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz, 1646-1716, njemački filozof, matematičar, politički pisac i naučnik)

"Gdje da navodno slobodan duh nađe svoje dokaze, ako ne postoji više biće?"
    (Immanuel Kant, 1724-1804, njemački filozof)

"Nevjernik vjeruje više nego što misli, vjernik manje no što se čini."
    (Franz Grillparzer, 1791-1872, austrijski književnik)

"Moderna fizika neminovno nas vodi k Bogu, a ne od njega. Nijedan utemeljitelj ateizma nije bio prirodoznanstvenik. Svi su oni bili osrednji filozofi."
    (Sir Arthur Stanley Eddington, 1882-1946, engleski astronom)

"Religija počiva na bitnoj razlici između čovjeka i životinja - životinje nemaju religiju."
    (Ludwig Feuerbach, 1804-1872, njemački filozof)

"Zamislivo mi je da čovjek, gledajući na zemlju, tvrdi kako nema Boga, ali ne razumijem kako bi mogao gledati u nebo i poricati Boga."
    (Abraham Lincoln, 1809-1865, američki političar, predsjednik Sjedinjenih američkih država, zaslužan za ukidanje ropstva)

"Nevjera i praznovjerje, oboje su strah od vjere."
    (Soren Kierkegaard, 1813-1855, danski filozof, teolog i književnik)

"Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do najpotpune vjere."
    "Savjest bez Boga je nešto grozno. Može zabludjeti u najgori razvrat."
    ''Zapad misli mudro voditi svijet, ali ukoliko odbacuju Isusa natopiti će ga krvlju''
    "Još nisam sreo neznabošca. Susretao sam samo nespokojne."
    ''Bog je stvorio svijet na najbolji mogući način''
    (Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 1821-1881, ruski pjesnik)

"Tko poriče Boga, sličan je onomu koji poriče sunce; nema smisla, ono i dalje sja."
    (Julius Langbehn, 1851-1907, njemački pisac, kritičar kulture)

"Bez vjere čovjek postaje sterilan, bez nade i ustrašen do krajnje dubine svoga bića."
    (Erich Fromm, 1900-1980, američki psihoanalitičar i kritičar društva)

"Ateizam je okrutan i mučan pothvat. Vjerujem da sam ga izveo do kraja."
    (Jean-Paul Sartre, 1905-1980, francuski književnik i filozof)
    Last edited by Dawud; 21-07-10 at 10:26.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

"Gdje prestaje strah Božji, započinje oslobađanje strasti i vladavina mentaliteta koji će svijet potopiti u krvi."
    (Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz, 1646-1716, njemački filozof, matematičar, politički pisac i naučnik)

''Zapad misli mudro voditi svijet, ali ukoliko odbacuju Isusa natopiti će ga krvlju''

Možda su njihov svijet ateisti natopili krvlju, ali na planeti Zemlji je suprotna situacija

"Savjest bez Boga je nešto grozno. Može zabludjeti u najgori razvrat."
    "Još nisam sreo neznabošca. Susretao sam samo nespokojne."
    ''Bog je stvorio svijet na najbolji mogući način''
    ne znam odakle si ovo izvukao pošto je Dostojevski bio Ateista
    a inače je bio ***** tako da nema ali nikakvo pravo da govori o razvratu osim ako ne misli na sebe

Pitanje o smislu postojanja je pitanje o smrti- zbog toga je svo znanje o svijetu okrenuto na dva ključna odgovora: metafiziku i pitanje o smislu ljudskoga morala.

Life is the bitch, and then you die. Any question ??
    Last edited by Rakun; 21-07-10 at 11:26.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Ja kao ateista mislim da najljepsu ideju imaju Budisti. Tu naravno mislim na koncept reinkarnacije koji u moru religijskih gluposti ima bar malo smisla...
    I ja kao teista slažem se da Budizam ima neke sjajne ideje.

Imam dvije zamjerke na Budizam.

Jedna je odnos rata i mira. Kada bi svi imali Budističko shvatanje ovaj problem nebi postojao međutim nemaju svi ovakvo shvatanje.
    Metodi po kojima Budisti čuvaju mir i ne razvijaju naoružanje nije sasvim dobar. Primjer je Kinesko osvajanje Tibeta 1950 g.
    Tibetanci su vjerovali u mir i iz toga izveli pogrešan zaključak da netreba da razvijaju vojsku i vojne tehnologije.
    Ja takođe vjerujem u mir i iz toga izvodim zaključak da treba što više razvijati vojsku i vojne tehnologije da bi se on očuvao.
    Takođe razvoj tih tehnologija i vojsku treba koristiti u civilne svrhe. Naprimjer vojsku treba koristiti u situacijama katastrofa (zemljotres), elementarnih nepogoda (poplave, požari), nesteća (željeznička nesreća na Bioču),...
    A vojne tehnologije za razvoj civilnih radar-mikrotalasna peć, vojne komunikacije- internet,...
    Vojsku i vojne tehnologije treba koristiti za rat ako nikakvo drugo mirno rešenje nije moguće, kao u slučaju fašizma u drugom svjetskom ratu.

Druga moja zamjerka budizmu je jedan detalj vezan za odnos čovjeka i prirode, živog svijeta.
    Čovjek je predator "lav među majmunima". On je po prirodi lovac ali treba da ima pažljiv odnos prema ostalim životinjama i čitavom živom svijetu inače.
    Takođe kada ubereš biljku i ona umire, pa vegetarijanstvo nije rešenje za neubijanje.
    Jedna krajnjost je totalno smanjenje uticaja čovjeka na neki prostor naprimjer nacionalni park a druga kranjost je potpuno pustošenje prirodnih resursa - "grane na kojoj stojimo".
    Nijedna krajnost nije dobra. Čovjek mora imati neki odnos sa prirodom jer je on dio nje ali taj odnos mora biti pažljiv i savjestan sa naučnom i moralnom podlogom šta se može a šta nemože raditi.
    Može se sjeći šuma u nacionalnom parku ali ne redom sva. Mora neki stručnjak za biosistem da odredi šta može a šta ne.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    I ja kao teista slažem se da Budizam ima neke sjajne ideje.

Imam dvije zamjerke na Budizam.

Jedna je odnos rata i mira. Kada bi svi imali Budističko shvatanje ovaj problem nebi postojao međutim nemaju svi ovakvo shvatanje.
    Metodi po kojima Budisti čuvaju mir i ne razvijaju naoružanje nije sasvim dobar. Primjer je Kinesko osvajanje Tibeta 1950 g.
    Tibetanci su vjerovali u mir i iz toga izveli pogrešan zaključak da netreba da razvijaju vojsku i vojne tehnologije.
    Ja takođe vjerujem u mir i iz toga izvodim zaključak da treba što više razvijati vojsku i vojne tehnologije da bi se on očuvao.
    znači razvijati vojsku i vojne tehnologije
    pitaću te za mišljenje kada se nađe neki vjerski fanatik i lansira nuklearke

Quote Originally Posted by septembar View Post
    A vojne tehnologije za razvoj civilnih radar-mikrotalasna peć, vojne komunikacije- internet
    sve proizašlo iz vojne tehnologije je IZUZETNO ZDRAVO (posebno mikrotalasna)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja kao ateista mislim da najljepsu ideju imaju Budisti. Tu naravno mislim na koncept reinkarnacije koji u moru religijskih gluposti ima bar malo smisla.
    Budisti pre svega imaju previse vremena...

A inace ateisti se ne suocavaju sa problemom dokazivanja nepostojanja boga. Ja znam da ga nema, ne treba mi nikakav dokaz. Teret dokazivanja je na vjernicima. Rekli ste da bog postoji, sad to i dokazite.
    Pogresno, kada neko ne zna da objasni zasto drzi do neke ideje, onda je on gubitnik, vernici uvek imaju za sta da se uhvate, a ateisti? Za vazduh?

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,950
    Thanked in
    1,462 Posts

Quote Originally Posted by Djevojka View Post
    Budisti pre svega imaju previse vremena...

Pogresno, kada neko ne zna da objasni zasto drzi do neke ideje, onda je on gubitnik, vernici uvek imaju za sta da se uhvate, a ateisti? Za vazduh?
    Teret dokazivanja je uvijek na onome koji nesto prvi tvrdi bez dokaza.
    Da li si primetio da ateisti nemaju argumente za svoj ateizam. Oni u sustini i ne znaju zasto poricu postojanje Boga, a ignorisu svoju prirodnu potrebu da onim sto je u njima. Pa, onda nije ni cudo da ne znaju da objasne ono sto uobrazavaju da misle, dok u stvari samo sebe i svoj ego pokusavaju da stave u centar diskusije, jer nisu u stanju da spoznaju Boga, niti da prepoznaju njegovo delovanje. Volela bih da cujem jedan jedini suvisli argument, potkovan logikom od ateista.
    Nisi bas dugo na ovom forumu pa ne znas. Argumenata ima koliko oces samo citaj teme od pocetka i kopaj po starim temama i vidjeces. A preporucio bih ti da procitas "The God Delusion" od Richarda Dawkinsa i "The End of Faith" od Sama Harrisa pa onda pricaj ima li argumenata.
    Last edited by VanjaTheMan; 21-07-10 at 14:08.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zasto mislis da ne znamo zasto poricemo njegovo postojanje? Otkud tebi to da ignorisemo svoju prirodnu potrebu? Je li ti palo na pamet da, sticajem razlicitih okolnosti, tj saznanja, kod odredjenih ljudi te potrebe jednostavno nema?

Shvati da, nekom ne mozes tek tako da usadis te vjerske osjecaje. Ili vjerujes u nesto, ili ne. Ako je ovo drugo, onda za ono u sta NE vjerujes, ne nalazis da moze na bilo kakav nacin da utice na tebe, sto i jeste tako. Ili hoces da kazes da vjernici imaju bolje zivote od ateista, zbog toga sto su, u svojim glavama, individualno 'spoznali' djelovanje Boga?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

znači razvijati vojsku i vojne tehnologije
    Da. Jer vojska ima sredstva potrebna za razvoj.
    Posle možeš dobijeno znanje da koristiš za razne korisne civilne stvari kao što su Lada Niva , civilno vazduhoplovstvo, radari na civilnim jahtama i brodovima, GPS (geo-pozicioni sistem), internet(od ARPANET-a) ...
    To donosi veću zadadu jer je uloženo više znanja a manje čistog fizičkog rada.
    pitaću te za mišljenje kada se nađe neki vjerski fanatik i lansira nuklearke
    Problem je da "vjerski fanatik" nauči bilo kakvu ozbiljniju tehničku stvar.
    To za njega mora da uradi neko drugi a pitanje je hoće li ako zna s kim ima posla.
    Svakako za opasnije tehnologije postoje sigurnosne procedure.
    sve proizašlo iz vojne tehnologije je IZUZETNO ZDRAVO (posebno mikrotalasna)
    a internet, lada niva, GPS ...
    Pitanje: Odkud firma NOKIA baš iz zemlje (Finska) u kojoj su se tokom Hladnog rata bavili prisluškivanjem ruskih telekomunikacija (vojna tehnologija špijunaže)?

P.S. Otišli smo daleko od teme Ateizam.
    Last edited by septembar; 21-07-10 at 14:44.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Da li si primetio da ateisti nemaju argumente za svoj ateizam.

Volela bih da cujem jedan jedini suvisli argument, potkovan logikom od ateista.
    Nemate dokaz.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Možda su njihov svijet ateisti natopili krvlju, ali na planeti Zemlji je suprotna situacija

ne znam odakle si ovo izvukao pošto je Dostojevski bio Ateista
    a inače je bio ***** tako da nema ali nikakvo pravo da govori o razvratu osim ako ne misli na sebe

Life is the bitch, and then you die. Any question ??
    Uživaj mi u svojoj umišljenosti

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post

Nemate dokaz.
    Nemas argumente.

Page 112 of 171 FirstFirst ... 1262102108109110111112113114115116122162 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Bookmarks

Bookmarks