Od ovdasnjih vjernika neces dobit nista osim citate i prepisivanje
I nisam zidar, ali eto
oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton
Nevjerujem u stvaranje iz ničega. Tako da je On nebesa i Zemlju iz ničega stvorio netreba shvatati bukvalno.
Možda nekad na tom mjestu nije bilo ništa pa je to stvoreno ali nije iz ništa.
Vjerujem da je Bog sve stvorio "iz sebe".
Ajde da čisto puštim maštu na volju i napravim logičnu teoriju nastanka univerzuma.
Iako sam vjernik da vidimo kako bi izgledala stvar bez pominjanja Boga.
Šta ateisti o ovome misle?
Ako nešto liči na Hokingovu knjigu "Crne rupe- bebe vaseljene" vjerovatno nije slučajno iako je nijesam pročitao. :-)
U početku je postojao "singularitet"- nekakvo čudo sabijeno na tačku ili vrlo mali prostor.
To je elsplodiralo iz razloga koji će na kraju biti jasan jer je na kraju "novi početak" ili na početku "novi kraj" i tako u krug.
Ta tačka ("singularitet") je eksplodirala (Big Beng) i oslobodila materiju, energiju ,kretanje , vrijeme ,sile ,...
Velika većina materije je bila kao što je i sada vodonik , najjednostavniji atom. Oblaci vodonika pod uticajem jedne od sila (gravitacija) su se zgušnjavali.
Po zakonima termodinamike rasla je temperatura u centru oblaka vodonika i kada je dostigla određenu temperaturu počela je termonuklearna reakcija .
Zapalila se prva generacija zvijezda.
Termonuklearnom reakcijom od vodonika je nastao Helijum i oslobađala se energija kao i danas na našoj zvijezdi -Suncu.
Na većim zvijezdama javljali su se veći pritisci i temperature pa se upalila i druga faza nuklearih reakcija Helijuma i tako redom od ugljenik pa silicijum ... gvožđe.
Kada bi zvijezda potrošila svo nuklearno gorivo nestao bi unutrašnji pritisak koji održava zvijezdu i ona bi ako je najmanja samo "uvenula" i postala "crni patuljak".
Ostale zvijezde bi se naglo urušile i eksplodirale (supernove). U tim eksplozijama nastali bi olovo, zlato, uran i svi ostali elementi teži od gvožđa...
Od ovog materijala nastala je i Zemlja, kasnije život i jedan oblik života zvani čovjek.
Na mjestu umrle zvijezde ostale bi sledeće stvari (po gustini)
- crni patuljak (zvijezda manja od Sunca)
- bijeli patuljak (kad umre zvijezda veličine Sunca)
- neutronska zvijezda - samo neotroni - kao jezdro nekog atoma (još veća zvijezda)
- crna rupa (najveće zvijezde )
Ove zadnje su interesantne jer po posmatranjima, teoriji i formulama .
Sve što padne unutra "crne rupe" nema šanse da izađe - čak ni svjetlost.
Formule kažu da vrijeme unutar teče u izvjesnom smislu unazad a da sva materija pada u centar koji pravi "singularitet"-tačku.
Geometrija se po teoriji relativnosti na sferi oko crne rupe prekida i unutra važi jedna geomertija i prostor a spolja druga geometrija i prostor.
Tako da je unutrašnost na izvjestan način drugi univerzum - drugi prostor-vrijeme.
Pošto crna rupa privalači okolnu materiju i tako postepeno pomalo raste . Može da usisa neku zvijezdu ili se spoji sa drugom crnom rupom ,...
Mora postojati nekakva sila koja djeluje suprotno i ograničava crnu rupu sa stalno raste i raste u nedogled.
U jednom trenutnku ta sila će nadvaladati gravitciju i "singularitet" (tačka) u centru će eksplodirati u novi BigBeng i novi univerzum.
A? Kako vam izgleda?
Last edited by septembar; 10-07-10 at 11:02.
Bas je dobro.
A ne moze to tako dobri moj Septembre. Mora bit magije. Mora bit puf prstima i sve je stvoreno. Drugacije ne moze, nauka je bajka, nema smisla. Bog je sve stvorio i tacka. A njega niko nije stovrio jer tako je neko napisao i ja tome nekom vjerujem. Vjerujem mu jer su mi ljudi rekli da je covjek od povjerenja i da nema razloga da laze. Ljudi koji ga takodje nisu upoznali ali vjerovatno su bili dobri procjenitelji karaktera. Vidis imam sve logicne razoge, opravdanja i dokaze da vjerujem. "God bless America and no place else" itd.
E ovo je u sustini ono sto vjernici govore na ovom forumu. Samo bez pokrivaca, bez finesa, otvoreno. Oni vjeruju u ovakve stvari.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Hvala
Ja sam za toleranciju prema takvima samo je potrebno da ispunjavaju jedan jedini uslov.
Da poštuju osnovni moralni princip "slobode i tolerancije" . Ono o čemu je Marko Miljanov pisao u "(Rijetkim)Primjerima čojstva i junaštva".
Da su tolerantni prema drugačijim navikama i mišljenjima i da takođe brane svoju slobodu.
Postoji još jedna stvar koju ne samo tolerišem nego i aktivno podržavam.
Vjerovanje - "Mađioničar je morao nekako izvesti svoje trikove". Ako se neko pita kako je izveo neki trik i pokušava da provali stvar bez obzira koliko je uspješan je za svaku pohvalu.
Kao magareca glupost!
- Crni patuljak nastaje umiranjem zvezde crveni patuljak.
- Beli patuljak je daleko, daleko manja zvezda od Sunca
- Neutronska zvezda (pulsar & magnetar) je nebesko telo ekstremne gustine (oko 3 mase Sunca) i obicno ima precnik od 20 km i samim time ne moze da bude veca od Sunca. Ona se sastoji od posebne materijalne forme neutrona sa gustinom od 10ąą kg/cmł sto odgovara gustini atomskog jezgra. Pored toga sto postoji centar koji se sastoji od neutronske materije, ova zvezda sadrzi i materiju od kvark-glukon plazme.
- Crna rupa nije nikakva zvezda, nego astronomski objekat cija je gravitacija toliko velika da brzina kretanja za taj objekat, pocevsi od jedne odredjene granice, prevazilazi brzinu svetlosti. Ona ima vise od 3 mase Sunca, jer tek onda moze da nastane i do sada NIKO nije mogao da istrazi "geometriju" unutar crne rupe, naravno, osim u SF-pricama.
Trebao si da procitas Hokingovu knjigu, cisto da bi razumeo neke stvari.
Fuj, fuj, fuj! Biblija se sastoji iz 66 knjiga, to je jedna ogromna knjiga i zaista je teško pronaći citate koji se tiču bilo koje teme. Naravoučenije, ja sam uložio trud kako bih ti odgovorio, kako bih te utješio, oči moje lijepe, a ti sav taj moj trud i moju iskrenost i sažaljenje na kraju ponižavaš. Ja sam ti mogao odgovoriti i bez citiranja Biblije, u smislu da je on sada kao anđeo, jer sam znao da je Isus sve njegove grijehe pokupio kao usisivač. Međutim, uložio sam ipak trud only for you, zato cijeni to moja malena devojčice.
Uzgred, nemoj razmišljati patetično, tj. da je Bog smrću tvog brata oprostio i tebi tvoje grijehe. Osim što takvog stava nema čak ni u Bibliji, tako nešto je prosto nelogično. To je samo tvoje mnenje, tvoja subjektivna predstava koja kod nekog može biti ovakva a kod nekog onakva, što je različito od istine.
Last edited by Mabus; 10-07-10 at 10:38.
Molio bih da se cura/devojčica od sada pa na ubuduće izjasni kada nešto pita, tj. kakav odgovor traži. Da li traži slobodno misleći odgovor, ili odgovor sa aspekta hrišćanstva i islama, sa citatima ili bez njih. Ukoliko traži citate iz Biblije neka se izjasni da li prihvata starozavjetne citate, ili samo novozavjetne, ili samo i isključivo Isusov govor u novozavjetnim spisima. Ako traži islamski odgovor neka se izjasni da li želi ajete isključivo iz Kur'ana ili u obzir dolaze i hadiske zbirke Buharije, Muslima, Ebu Davuda, Tirmizija i drugih. Neka se izjasni da li u tom slučaju želi samo vjerodostojne sahih hadise ili mogu doći u obzir i neki koji nemaju dobar lanac prenosilaca. Kada traži slobodno misleći odgovor, da li taj odgovor mora imati podršku iz svetih knjiga, ili isključivo želi da to bude nešto van serijski, nešto ateističko patetički ili nešto poput našeg forumskog člana Septembra biblijsko/evoluicionistički.
![]()
Da, da . To sam htio i da kažem.
Vezano za crne patuljke meni je interesantno drugo pitanje. Najmanje zvijezde (crveni patuljci) polako troše svoj vodonik i "žive" veoma dugo.
Nije nađen nijedan crni patuljak i vjeruje se da još uvijek ne postoje jer univerzum nije dovoljno star da bi neka od ovih malih zvijezda potrošila sav vodonik i za sobom ostavila crnog patuljka.
Zanima me šta misliš o ovom obliku naučnog vjerovanja "da će crni patuljci nekad postojati" ?
Jeste daleko manji i daleko gušći objekat. Sunce je velika lopta hodonika , male gustine a bijeli patuljak je mnogo manji i mnogo veće gustine.(težine po kubnom metru)
Zvjezde približno velike kao Sunce na kraju iza sebe ostavljaju bijelog patuljka.
Još gušći i takođe relativno mali su ovi koji slijede.
Ok, znam ali oni su ostaci još većih zvijezda. "pulsar & magnetar" su kombinacija neutronske zvijezde i još nečega što se brzo okreće oko nje.
Brzina kretanja ne prevazilazi brzinu svjetlosti nego je gravitacija toliko jaka da ni svjetlost nemože da izađe. Mada nema veze bitno je sledeće .
Naravno niko nemože istražiti ništa od toga šta se dešava unutra.
Ali ako vjeruješ da isti zakoni , jednačine ... važe unutra kao i spolja u našem svijetu onda možeš da "vjeruješ" šta se unutra dešava.
Razumijem .Pročitao sam neke druge knjige koje govore o tome. Završio sam matematički fakultet pa mi knjige sa lijepo i precizno objašnjenim formulama, zakonima i ilustracijama više leže.
Pitanja koja me interesuju.
1. Da li su teorije koje govore o dešavanjima unutar crnih rupa jedna vrsta preciznog naučnog vjerovanja jer se konkretna posmatranja i eksperimenti nemogu obaviti?
2. Ako neki ateista "vjeruje" u ove stvari da li je to onda neka njegova lična religija? (Religija kao skup vjerovanja koji nemaju direktne fizičke dokaze iako su dosta precizna naučno zasnovana vjerovanja)
Pojam iz astrofizike, ako ti prirodne nauke nisu profesija, tesko ces da razumes:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quark%E2%80%93gluon_plasma
http://answers.wikia.com/wiki/Can_en...ed_into_matter
Djevojko prestani dosadjivati tvojim ocjenama sta ko treba da pise, kako da pise,i sta ko treba da otvara.....
Last edited by Hari Krisna; 10-07-10 at 11:48.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks