U VIŠEM SUDU U PODGORICI SMAIL H. TULJA OSUĐEN NA 12 GODINA ZATVORA
Kasapinu iz Bruklina 12 godina
Podgorica – Smail H. Tulja (70) iz Podgorice, osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubistva Meri Bil u Bronksu kod Njujorka u septembru 1990. godine, odlučilo je juče krivično vijeće sudije Dragice Vuković u Višem sudu.
Zbog nedozvoljenog držanja municije, okrivljeni Tulja je osuđen na četiri mjeseca, pa mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od 12 godina i dva mjeseca zatvora.
Kada je ušao u sudnicu, nekoliko trenutaka prije nego mu je izrečena presuda, Tulja je sa osjehom pozdravio svoju rodbinu visoko podigavši desnu ruku, a potom je nekome od njih poslao i poljubac. Međutim,osmjeh na njegovom licu nije se dugo držala. Nakon presude, dok su ga iz zgrade suda sprovodili u maricu, a potom u zatvor, Tulja je okupljenim fotoreporterima zaprijetio kažiprstom.
Na prvom pojavljivanju u sudu u martu 2008., Tulja se zakleo da nije ubio Meri Bil, tvrdeći da mu je sve namjestio FBI. Tada je kazao da se preziva Džurlić, a da su ga u SAD-u zvali Džo, dok mu je pravo ime Smajo.
Prema optužnici Tulja je od 9. do 15. septembra 1990. u Njujorku, u porodičnoj kući, tvrdim predmetom ubio Meri Bil, udarajući je u glavu. Nakon toga, on je nožem i testerom isjekao njeno tijelo, a zatim ga stavio u tri najlonske kese i ostavio na više različitih mjesta u Bruklinu.
“Nije bilo neposrednih dokaza, ali su postojali posredni, koji sa punom sigurnošću upućuju nazaključak da je Tulja izvršio ubistvo. Tijelo pokojne Meri Bil pronađeno je u tri plastične kese, i to dojke i ruke, lijeva i desna noga, te torzo bijele žene. Tijelo je iskasapljeno, nedostajala je glava i vrat, ali je poređenjem i analizom utvrđeno da se radi o Meri Bil. Tragovi krvi pokojne su pronađeni u kući u Ulici 201 u Bronksu. Okrivljeni Tulja je ubistvo izvršio sa direktnim umišljajem, a da bi izbjegao da ne bude otkriven, mijenjao je prezime, a nakon ubistva angažovao je građevinske radnike da renoviraju stan”, kazala je sudija u obrazloženju presude.
K. RADEVIĆ
Nikollaki, izgleda da nisi dobro pročitao ili razumio primjedbu na koju reaguješ.
No, bilo kako bilo, naš MIP se istrčao. Očito je da neće biti izvinjenja od strane ambasada Njemačke i VB. Već je jasno da London i Berlin ne smatraju da su njihovi ambasadori pogriješili tražeći profesionalan pristup naših organa i istraživanje eventualne pozadine incidenta.
Stradivari, ja pricam o Mustafinom izboru sagovornika, ne o DW. Tako da jedini stranac o kojem SKOJ moze govoriti je Mustafa.
Odlicno sam ja razumio, ne brizi![]()
Kako nas ti nesretni ambasadori dozivljavaju,tako nazalost i reaguju.
Crnilo.
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Nesto ne chujem ovdje u Berlinu ni jednu reakciju Ambasadora, niti NVO ili politicara zbog ovog slucaja (cak se ne zna da li je prirodna smrt ili nasilna - vjerovatno zbog normalne istrage i niko ne prejudicira nista)... Crnogorski Ambasador ni rijech nije rekao, a nesigurnost je sigurno osjetio kao i svako normalan u Berlinu...Posljednji update: 03. Jul 2010, 19:14
Njemačka: Pronađeno tijelo sudije Kirsten Heisig
Njemačka policija pronašla je u predgrađu Berlina tijelo Kirsten Heisig, kontroverznog sudije koja je nestala u ponedjeljak.
Poznata po svojoj kampanji za borbu protiv kriminala maloljetnika u berlinskom pregrađu Nojekeln, poznatom po nasilju, misteriozno je nestala u ponedjeljak naveče nakon posjete prijateljima izvan Berlina, prenosi RSE.
U saopštenju policije se navodi da će večeras biti urađena obdukcija tijela.
Heisig je bila začetnik takozvanog "Nojekeln modela" koji predviđa brzo kažnjavanje maloljetnika sa nula tolerancijom.
Ne gledaju svi samo vas, ali se ljudi ponasaju kulturno i odmjereno jer se zna ko iz MIPa drzava dolazi u Berlin. Ne izigravaju Gestapo po stranoj drzavi.
A Vi mozete radi njih da uvedete samosamaranje po ulicama PG, ako ce im to ugoditi.. Prvi bi trebali da pochnu ovi iz NVO da se samaraju iz protesta za bilo sta u CG... Bash bi bio performans vrijedan sponzorskog novca i chitav svijet bi bio odusevljen takvom demokratskom kampanjom.
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 03-07-10 at 23:49.
Vidis, vec u prvoj recenici si navela kljucnu razliku... "normalna istraga". Nesto mi se ne cini iz ovog teksta da je njemacka policija isto vece izjavila "nema politicke pozadine, ubice su izjavile da su je smakle tek onako, u prolazu, a njima se mora vjerovati".
Da ne pominjem da CG aplicira za EU pa je i sama pristala da u sklopu tog procesa bude pod lupom i uzima u obzir komentare i misljenja zemalja-clanica.
Sta ces, nas Vodja je ipak prve lekcije o zloupotrebi patriotizma naucio od mentora Slobodana, a prva ljubav zaborava nema.
Ako ce neko da se javi "pod istragom" onda to treba da ucini ambasada EU (komisije), a ne 2 clanice EU. Sto se nijesu drugi javili povodom toga? I dje to pise da kada apliciras za EU, druge zemlje imaju pravo da se mijesaju u unutrasnje stvari te drzave?
"Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson
Think different!
Komisija ima ogranicenja autonomije koja nemaju opunomoceni ambasadori.
A ovo nije mijesanje u unutrasnje stvari, nego se interpretira kao takvo samo zato sto smeta onima na vlasti.
Kad otvaraju strane diplomate nove fabrike sa njima ili ih hvale pred izbore to im odgovara. Ali ne daj boze da neko nesto kritikuje. Da ne pominjem da ova izjava cak nije nista ni kritikovala, samo podrzala napore policije. Ali dvostruki standardi su cudo![]()
Otac moze neracionalno reaguje, od njega nije cudo.
Ali kad profesionalci, sefovi policije, ne rade svoj posao - to je nesto sasvim drugo.
Diplomate kada otvaraju fabrike, podrazumijeva se da onaj ko otvara fabriku je iz te drzave, i na neki nacin, to je posao ambasadora, posebno ako je veca fabrika. Ne vidim kako mozes da uporedis to i objavljivanje izvjestaja o tuci djecaka na ulici? U redu je da kritikujes, ali ne i nesto za sta nemas osnova, jer ako ovo stvarno mislis, onda bez uvrede, ali bas i nemas toliko znanja o diplomatiji, jer ce ti za ovo svaki iskusni diplomata reci da je to klasicno mijesanje u unutrasnje stvari drzave. Ovo bi se ticalo ambasade da su NJIHOVI drzavljani. Oni nemaju razlog da se oglasavaju.
Isto tako grijesis za autonomiju, jer nemaju ni drugi autonomiju da se mijesaju u unutrasnje stvari drzave.
Last edited by Rave92; 04-07-10 at 20:54.
Think different!
Sve zavisi od interpretacije. Kad se hvali nas premijer pred izbore - zar nije i to mijesanje u unutrasnje stvari drzave?
Po logici naseg MIP-a ambasada ne bi smjela da izda saopstenje dok im oni ne odobre. To niko nikad nece pristati, posebno u zemlji koje aplicira za EU i samim tim pristaje na pojacanu kontrolu. Amerikanci svake godine izdaju izvjestaje koji i pozitivno i negativno ocjenjuju ljudska prava u nizu drzava, ukljucujuci Crnu Goru - je li to mijesanje u unutrasnje stvari?
Interesantno je kako su diktatorski rezimi i oni koji najvise krse ljudska prava bas oni koji se najvise zale na strana mijesanja u njihove "unutrasnje stvari".
Uostalom, vec je i sad ocigledno da nikakvog izvinjavanja nece biti. Ni London ni Berlin ne misle da je ovo bilo mijesanje u unutrasnje stvari a, priznaces, njihovo misljenje je ovdje mnogo vaznije od toga sta misli nas MIP.
Za par mjeseci ce te iste zemlje odlucivati da li cemo mi postati EU kandidat. Ako glasaju protiv (a izgleda da se Njemacka u najmanju ruku razmislja) tek onda ces vidjeti sta je mijesanje u unutrasnje stvari, kad citava CG, svi mi, budemo cekali jos koju godinu na sledeci korak u integraciji. Tada ce to licno sve nas da pogodi. A neces moci ni da se pozalis da ti urgozavaju suverenost.
VUČINA BANAŠEVIĆ, OČEVIDAC PLjAČKE HIPOTEKARNE BANKE, ODBIO DA POSLUŠA NAREĐENjE RAZBOJNIKA
Vučina ga zalijegati neće
~Razbojnik se okreće prema meni i viče: "Lezi!". Odgovaram mu da neću. On opet viče: "Lezi!", a ja još odlučniji da ga ne poslušam. Nadvikujemo se, ali ne odustajem od svoje namjere. I treći put, najglasnije, viče: "Lezi!!!", Učinilo mi se da je prošla cijela vječnost dok je razbojnik držao pištolj uperen u mene. Sekundara na časovniku cukoljila je lagano, a ja sam polako gubio osjećaj za vrijeme. Imao sam utisak da prolaze godine iako se sve dešavalo u nekoliko desetina sekundi. Viknuo je: "Lezi", nijesam ga poslušao. Bio je još glasniji, u tonu mu se osjećala drskost, ali sam odbio da sebe ponizim i bez pogovora izvršim njegovo naređenje. Primakao je pištolj mom licu i još dvaput, povišenim tonom, naredio mi da legnem. Pogledao sam ga u oči i viknuo: "Neću, ne!". Čini mi se da me spasilo to što je već uzeo novac, a da nije, sigurno bi pucao u mene u jednom dahu priča Vučina Banašević (69), jedan od očevidaca spektakularne pljačke poslovnice Hipotekarne banke, u četvrtak ujutro u centru Podgorice, kada su razbojnici odnijeli oko 40.000 eura.
I sada, dva dana nakon pljačke, kako kaže, i dalje mu je pred očima uperena cijev pištolja i maskirani razbojnik, obučen u crno, kome samo oči vire ispod kape.
- I sada mi se ta slika vrti pred očima, ali bih opet postupio isto. Da su mi u tom trenutku ponudili cijelu Crnu Goru ili da imam pištolj, bez razmišljanja bih uzeo ovo drugo - kaže Banašević.
A tog jutra, kako priča, ništa nije slutilo da će biti očevidac spektakularne i zasada nerazriješene pljačke. Kao i mnogo puta ranije, otišao je do poslovnice Hipotekarne banke, kako bi se vidio sa službenikom koji mu je pomagao oko dobijanja kredita. Njegova supruga ostala je u autu, ispred samih vrata poslovnice banke. Laganim koracima se zaputio unutra.
- U sekundi se ispred ulaznih vrata stvorio maskirani napadač. Uperio je pištolj u mene i tražio da uđem u banku. Odbio sam njegovo naređenje, ali je on još jednom podviknuo da uđem. Cijev pištolja je bila uperena u moju glavu. Ušao sam u banku, gdje je vladala grobna tišina, nekoliko ljudi i žena ležalo je na podu, licem su bili okrenuti prema zemlji. Čini mi se da su u prostoriji bila još dvojica maskiranih i naoružanih napadača - priča Banašević.
Scenu koja mu je bila pred očima, kako kaže, nije vidio ni u jednom akcionom filmu.
- Razbojnik se u jednom trenutku okreće prema meni i viče: "Lezi!!!", odgovaram mu da neću. On opet viče: "Lezi!!!", a ja još odlučniji da ga ne poslušam. Nadvikujemo se, ali ne odustajem od svoje namjere. I treći put, najglasnije, viče "Lezi!!!", odgovaram još glasnije:"Neću!!!" i sjedam u fotelju koja se nalazi pored mene. Čitavo vrijeme razbojnik je držao pištolj uperen u moju glavu. Najvjerovatnije bi i pucao, ali pošto su već uzeli novac, to bi mu pokvarilo računicu, pa je odustao - kaže Banašević.
Sve to je, prisjeća se, trajalo nekoliko sekundi i razbojnici su pobjegli sa plijenom iz banke.
- I da se sjutra nađem u sličnoj situaciji isto bih postupio. Nijesam htio da potcijenim sebe i da legnem. To nikad nijesam uradio i neću. Nikome Vučina Banašević nije legao. Možda bih da sam imao ljevor i pucao. Možda bi on bio brži u povlačenju oroza. Ne znam, ipak su to sve sekunde - pojašnjava Banašević.
Prema njegovim riječima, ovaj događaj i "dijalog" između njega i razbojnika snimila je kamera u banci.
- Sjutradan me primio i direktor banke a dao sam izjavu i u podgoričkoj policiji - dodaje Banašević.
Profesionalci
Banašević je mišljenja da su razbojnici bili profesionalci, a po njihovom naglasku nije primijetio da su sa strane.
- Između sebe nijesu pričali. Zvijerali su pištoljima okolo, ali jedan drugome nijesu govorili ništa. To su bile prave zvijeri - kaže Banašević.
D. ŽIVKOVIĆ
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika...&clanak=237532
O Crnoj Gori razmišljaju ljudi na vlasti (zbog vlasti) ,bezbjednosne službe stranih zemalja (zbog pranja novca) i naše komšije (zbog izvoza robe) ...možda i obični narod razmišlja ali od toga nema nikakvu korist (već štetu) i sve se manje bavi tim sportom...
deuscroix
A sta se to otvorilo prije izbora?
Oni nemaju sta da izdavaju saopstenja. Znaci, mi ako se neko potuce u Njemackoj imamo pravo da izdamo saopstenje i da trazimo da Njemacka policija to sto prije rijesi. Vidis li ti tu logike? Ovo nema veze sa EU. Zna se ko moze da da primjedme, pa i da kritikuje, uz naravno diplomatsku notu, dok izdavanje saoptenja mogu da rade ako im nece raditi ambasada povodom dana drzavnosti. Isto tako pomijesao si neke stvari. Sigurno si mislio na State Department, to ne izdaje ambasada, vec SD. To jeste na neki nacin mijesanje u unutrasnje stvari, ali to americka vlada daje njihovo misljenje o zemlji i stanje u njoj. Amerikancima je dat taj eksluzivitet, i oni to rade i zbog sebe. To je cisto ocjenjivanje stanja, a ne mijesanje. Smijesno mi je uporedjivati State Department sa saoptenjem jedne EU ambasade povodom tuce djecaka. To sto smo potpisali SSP, ne znaci da treba da im lizemo du*e. Sami Hrvati su rekli da ovo ne bi moglo kod njih da prodje, i da je bilo takvih scena kod njih, i gle, eno ih samo sto nijesu usli u EU. Ako ce se EU zemlje vrijedjati zbog ovoga, i blokirati integracije, takve zemlje nam onda i ne trebaju ni zajednica. Mislim da se Njemacka nece uvrijediti od zemlje od 600 000 stanovnika, ali mozda ih Medo uvjeri drugacije
. Evo, decembar nije bas toliko daleko, da vidimo da li ce Njemacka dati negativno misljenje o nasoj kandidaturi.
Think different!
Posto se necemo sloziti oko toga da li su ambasade tu samo da hvale ministre pred izbore i cestitaju ili za ponesto ozbiljnije samo da dodam jednu stvar.
Smijesno je prebacivati strancima, a u saradnju sa njima se kunemo svaki dan sem, evo, zadnje nedelje kad smo otkrili postojanje kicme. Umjesto busanja u prsa junacka treba da se pozabavimo time na sta su oni ukazali.
A ukazali su na to da policija koja u roku od 24h "otkrije" da Fric nije ubijen zato sto je Saricev pajtas i koja u roku od par sati "zakljuci" da napad na sina vodje opozicione partije sigurno nema politicku pozadinu - ne radi svoj posao. Pa se problemom treba baviti a ne onima koji na probleme ukazuju.
Last edited by SKOJ; 05-07-10 at 00:50.
Malo izvrces rijeci, i govoris da se kao nesto ne slazemo. Nije ovdje stvar o slaganju ili ne, vec o cinjenici sta je njihov posao. Posao diplomate je naravno da pohvali odnose zemalja, da diplomatskim tonom ukaze na sta moze jos uvijek da se poradi, ili u slucaj SAD i EU, sta smo dobro uradili i sta jos treba za pristup EU. Ovo je saopstenje, gdje se osudjuje tuca djecaka? MUP je to sigurno objavio zato sto je Medo vec poceo da skace i da optuzuje (naravno bez dokaza) da mu je to Veljovic namjestio. I dalje ne vidim gdje su se to Njemci nasli prozvani da izdaju saopstenje. Drugo bi bilo da su ih pitali za komentar (kao i sto pitaju kada "hvale" kako ti kazes), onda bi bilo u redu, ali je ovo jedna sasvim druga stvar. Kazem, da je ovo interesovalo EU, sama EU bi se oglasila ili bar jos nekoliko EU ambasada.
Think different!
London nekome daje sugestije o sprjecavanju nasilja na politickoj osnovi. Heh.
Ti imas neka druga saznanja po pitanju Frica?
Nije tesko utvrdit motiv u roku od 24h kad je ubica uhvacen na licu mjesta.
A sto se napada na malog Medojevica tice, ja tvrdim da on nije bio meta napada, vec njegov drug koji je sin jednog ANB-ovca i iza napada stoje Zoran Zizic, Neven Gosovic i Daliborka Uljarevic.
Legitimno je, potpuno, tvoje pravo da manipulises samaranjem te djece, ali ostaje cinjenica da je to uobicajena i relativno bezopasna pojava u velikom broju gradova (da ne kazem svim) i to ne samo u Crnoj Gori.
Posto Fricov ubica odbija da govori, a na Sariceve doglavnike se puca po Bijelom Polju i ubijaju se sirom regiona, malo je stvarno prebrzo reci odmah da nema veze sa mafijom vec je nekakva osveta u pitanju.
Slazem se sa tobom, mozda su Zizic, Gosovic i Uljarevic, zato i jeste potrebna istraga a ne odmah izjava "nema tu nista". Ne znam odakle ti ta sigurnost da je u pitanju obicno samaranje... sta ako nije? Zar ti zaista mozes da se zakunes da tu nema niceg vise, a znas da nikakva istraga nije obavljena? Cak i ako si ubijedjen 90% da je obican incident - zar ovih 10% ne zasluzuje da se provjeri i istrazi?
@Nikollaki
Pa mozda u Podgorici jeste
ali izadji van CG i osamari neko dijete![]()
Last edited by Veri; 05-07-10 at 12:11.
Da su neki zagoricani dosli ispred maxima i isamarali ovoga malog, onda bi mogla da postoji neka sumnja u predumisljaj, ali ovako tesko. Osim ako bih imao neke koristi od manipulacije.
Napravi se od Sarica Uber-kriminalac. Bez ikakvih dokaza naravno, dugo vremena cak i bez optuznice, ali ti to gutash bez sumnje. Zasto bi trebao Blic da mi bude relevantniji izvor od policije?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks