Page 284 of 321 FirstFirst ... 184234274280281282283284285286287288294 ... LastLast
Results 7,076 to 7,100 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ja nista ne shvatih sto je gospodin htio reci, osim sto procitah par imena i nesto kletvi...

Hvala Lepo

p.s. Ja ovo nazivam balkanski prestravljeni jezik, dje o svemu pisu globalno a nista ne kazu. Recimo, ako pitate nekog i kakvo je vrijeme u CG, odgovaraju da je politichka situacija podjela sve dublja, da se nema ni za kafu, da su djeca trazila neke patike, a plata ne stize vec par mjeseci... Konkretan odgovor mozete da sanjate, josh ako imate srece da izbjegnete kontra pitanje: "A sto me to pitash?".
    Pitam ja poznanicu iz CG gdje je lijepo i mirno izaci u njenom gradicu, da se poprica, popije sok... a ona mi odgovara: " Majo, moj momak je ljubomoran, prati me svuda, nekako cu sama doc tamo, a ti kako hocesh". A gdje doc, ko je nju zvao uopste, sta momak, ko... koji je to lokal, sta... Veze s vezom..
    Last edited by Maja; 28-06-10 at 19:43.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Ambasadori osudili napad na Medojevićevog sina

Podgorica, (MINA) – Ambasade Njemačke i Velike Britanije u Podgorici osudile su danas napad na maloljetnog sina predsjednika Pokreta za promjene i pozvale nadležne organe na detaljnu istragu.

“Pratimo rasvetljavanje ovog slučaja i očekujemo da će sve biti urađeno da se osigura da se djeca i njihovi roditelji, bez obzira ko je u pitanju, mogu osjećati bezbjedno”, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora Njemačke i Velike Britanije, Pitera Platea i Ketrin Najt Sends.

Ističe se da policija, čiji je prvi i osnovni cilj da zaštiti sve građane u državi, ima glavnu ulogu, po tom pitanju, u svakom društvu.

“Mi ćemo, u tom smislu, nastaviti da podržavamo Crnu Goru i njenu policiju u tim naporima”, navodi se u saopštenju njemačke i britanske ambasade.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Ne znam jel bilo brze reakcije na tlu CG i u svijetu uopste... Mjesec dana zatvora glat - momentalno.
    Ovako bi trebalo za sve, i za roditelje kad osamare dijete, i za lomljenje gradskog inventara..itd...
    Ali sumnjam...

Hvala Lepo

p.s. Nesto oko mjesec dana pritvora je dobio i onaj iz Savnika sto je stukao 55-godishnju suprugu metalnom sipkom, prigushio kanapom, i uz pomoc svoje 80+godishnje sestre zakopao u dvoriste (sta je sa tom gospodjom transporterkom...niko nista).. Pa kupite med ili sir od neke bakice tamo... Svega...
    Last edited by Maja; 28-06-10 at 20:05.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Ambasadori osudili napad na Medojevićevog sina

Podgorica, (MINA) – Ambasade Njemačke i Velike Britanije u Podgorici osudile su danas napad na maloljetnog sina predsjednika Pokreta za promjene i pozvale nadležne organe na detaljnu istragu.

“Pratimo rasvetljavanje ovog slučaja i očekujemo da će sve biti urađeno da se osigura da se djeca i njihovi roditelji, bez obzira ko je u pitanju, mogu osjećati bezbjedno”, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora Njemačke i Velike Britanije, Pitera Platea i Ketrin Najt Sends.

Ističe se da policija, čiji je prvi i osnovni cilj da zaštiti sve građane u državi, ima glavnu ulogu, po tom pitanju, u svakom društvu.

“Mi ćemo, u tom smislu, nastaviti da podržavamo Crnu Goru i njenu policiju u tim naporima”, navodi se u saopštenju njemačke i britanske ambasade.
    Ka sto je britanska policija zastitila onoga Brazilca metkom u glavu jer je trca u metro?

Neka se pozabave zapadne demokratije izresetanim djacima po skolama. Ja sam mrtav zadovoljan dok se nasa djeca samo samaraju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

(komentar na pismo ovog Cicmila)

Nijedan zdrav čovjek se ne može odrediti prema nekom događaju ukoliko mu nisu poznate sve činjenice, a svakako ne na bazi priče iz samo jednog izvora.
    Nebi bilo nikakvo iznenađenje da je čovjeku zaista nanesena neka nepravda, ali način na koji on sve ovo predstavlja u najboljum slučaju je patetičan...Poveza on sa svojim problemom i Turke i NATO i Hitlera i Latine i koga sve ne...
    Žalosno je gledati u kakvoj ujedno i agoniji i parodiji umire ona mitomanska Crna Gora i njeni posljednji samopjevani junaci čiji je ovaj Srbin-Crnogorac izgleda jedan od zadnjih Mohikanaca...Ljudi izgubljeni u vremenu u nekom svom jurišu na vjetrenjače...Sve me podsjeća na one čuvene partizanske filmove u kojima su pogođeni Njemci padali ko snoplje a partizani (ko ovaj Cicmil) umirali u grču po 15 minuta. Ne, nije smiješno...Sve je ove ljude i njihove živote žalosno i mučno posmatrati...Pismo je moglo biti naslovljeno "Sa Ljubinog groba"...
    Last edited by El Re; 29-06-10 at 11:36.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Petorica kadeta zagrebačkog vaterpolo kluba Mladost, osumnjičenih za pokušaj silovanja Britanke na Hvaru, pušteni su kući poslije ispitivanja u istražnom centru splitskog Županijskog suda.
    Istražni sudija Mlađan Prvan je ispitao i Britanku (18), koja se ne sjeća incidenta jer je bila pod dejstvom alkohola, a u krvi joj je izmjereno 1,75 promila alkohola, naveo je portal Indeks.hr.
    Britanka je navela da ne želi da tuži mlade vaterpoliste. Pošto je dala iskaz, ona se vratila na Hvar, gdje će biti još koji dan, a onda će letovanje nastaviti u Srbiji.
    Ispitana je i njena prijateljica, koja je hvarskoj policiji i prijavila silovanje. Ona je, međutim, pred sudijom rekla da ništa konkretno nije vidjela, pa čak ni kada je njena drugarica napustila kafić u društvu mladih vaterpolista.
    kako bi ona poslovica" kakvo ***nje tako i śećanje"

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Nijedan zdrav čovjek se ne može odrediti prema nekom događaju ukoliko mu nisu poznate sve činjenice, a svakako ne na bazi priče iz samo jednog izvora.
    Sistemski problem je sto su takvi kriminalci na slobodi i imaju odrijesene ruke da rade to sto rade. Cije je to dijete manje je bitno.
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by NSX View Post
    Sistemski problem je sto su takvi kriminalci na slobodi i imaju odrijesene ruke da rade to sto rade. Cije je to dijete manje je bitno.

Nisam komentarisao (još jednu u nizu) lakrdiju vezanu za Medojevića.
    Komentarisao sam pismo onog Cicmila, međutim zbog premještanja pisma i komentara sa teme na kojoj joj zaista nije bilo mjesto,došlo je vjerovatno do nesporazuma.
    Inače, i pored toga, meni nije jasno kakav je to roditelj koji misli "pomoći" djetetu tako što će njegov problem koristiti kako bi saopštavao svoje političke stavove i lično se promovisao. A ambasadori su tu da osuđuju na nivou načela...A šta o svemu vezano za Medojevića uistinu misle i ti ambasadori, Medojević zna bolje od bilo koga.
    Last edited by El Re; 29-06-10 at 11:41.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Beograd 29. 06. 2010
    Press
    Greška ili prevara
    Press otkriva: Prijavila fakultet, ima srednju školu

Državna sekretarka Nadica Momirov nema završen fakultet kako je to, sve do juče, skoro pune dve godine, pisalo u njenoj biografiji na sajtu Ministarstva kulture. Ova velika laž izmenjena je juče odmah pošto je Press podneo zahtev Ministarstvu kulture da nam dostavi fotokopiju njene radne knjižice i informaciju da li ona ima visoku ili srednju stručnu smenu
    1

Imenovana lica mogu da budu i nepismena... Nadica Momirov

Nadica Momirov je tako sve do juče bila predstavljena kao „diplomirani stručnjak u oblasti biologije i socijalne integracije". Pisalo je da je to zvanje stekla na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Norveškoj (?!), a da poseduje i sertifikat prevodioca za norveški jezik. Sve ovo stajalo je sve vreme i na sajtu G17 Plus, u kome je Nadica Momirov član predsedništva stranke!

pressonline
    Ima li ovakvih slucajeva na CG sceni?
    Btw..Meni se chini da u CG studenti prvo udju u politichke odbore, pa onda stichu pravo da diplomiraju. A, sto se vise politichki istaknu, prelaze na druge titule i to u toku politichke brbljavstine. Doktorati politichkih aktivista dolaze sa sto vecim brojem privuchenih naivaca u pol. partije u korist privatnog interesa nekoliko pojedinaca na vrhu.. Kao da je brzina prodora na pol. sceni srazmjerna "ordenju za zasluge" tj. univerzitetskim titulama.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 29-06-10 at 11:46.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    kako bi ona poslovica" kakvo ***nje tako i śećanje"
    Ko zna kakve će sve uspomene na taj događaj da joj se vrate malo kasnije...Ali muškarci su, ko bića u kojima (valjda po nekoj raširenoj logici)čitavog života stanuje pritajeni divljak i mogući silovatelj, uvijek i po defaultu krivi, pa zašto već svi odmah ne bi zaplakali nad njenom nesretnom sudbinom...Ja očekujem da joj se odmah u ime čitave nacije izvine Josipović dok pridiže uplakanu Kosorovu koja usled šoka i nevjerice svako-malo pada u nesvijest...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Ima li ovakvih slucajeva na CG sceni?
    Btw..Meni se chini da u CG studenti prvo udju u politichke odbore, pa onda stichu pravo da diplomiraju. A, sto se vise politichki istaknu, prelaze na druge titule i to u toku politichke brbljavstine. Doktorati politichkih aktivista dolaze sa sto vecim brojem privuchenih naivaca u pol. partije u korist privatnog interesa nekoliko pojedinaca na vrhu.. Kao da je brzina prodora na pol. sceni srazmjerna "ordenju za zasluge" tj. univerzitetskim titulama.

Hvala Lepo
    Svakako...Mada danas ne tako izraženo na primjeru studenata koji žele tek završiti fakultet. U CG je ionako nakon prihvatanja Bolonje to devalvirano do komičnosti, a sama diploma i ne znači puno.
    Više ukoliko kao kakav bivši student koji je diplomu stekao jedva prolazeći ispite, imate želju postati recimo doktor nauka.
    Tu su političke partije (a posebno vladajuće) izvrsno polazište za sticanje specijalističkih zvanja na montipajtonovski način...

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ovaaj... Tekst u jucasnjim Vijestima, pismo redakciji, povodom Vidovdana, i ucescu nasih predaka u Boju na Kosovu... Mogao bi da se zakunem da je Cipur pisao

Koga briga za istinu
    PISMA UREDNIKU

Njegoš je u Gorskom vijencu, iz političkih razloga raspalio kosovsku mitomaniju u Crnoj Gori. Bilo bi zanimljivo da CEDEM jednom objavi istraživanje, koliko građana Crne Gore zna, bez dileme, da naši preci nijesu bili na kosovskom boju 1389. Vjerujem da 80% ne zna. U udžbenicima istorije, iz kojih uče crnogorska đeca, niđe se ne navodi da Balšići i naši preci nijesu bili na kosovskom boju. Prirodno, kod nas su se uvijek na časovima istorije, u školama, učile poluistine ili neistine, koga briga za istinu? Što će nam istina, kad je tu sveštenstvo SPC da nam objasni sve što treba da znamo o kosovskom boju. A sad činjenice.
    Vladika Vasilije Petrović u svojojj knjizi Istorija o Černoj Gori, Moskva 1754. kaže da se Crnogorci nijesu borili ni na Marici 1371, a ni 1389. na Kosovu: \"Baoša, kojega prije spomenuh, treći dan stiže na Kosovo poslije one bitke...\"
    Što zaključujemo? Vladika Vasilije u 18. vijeku, samim tim i Crnogorci, imaju jasnu svijest da nijesu učestvovali ni na Marici, ni na Kosovu.
    Svi srpski istoričari, svi se slažu, da Balšići i Zećani (Zećani su preci Crnogoraca i Brđana i pola stare Hercegovine) nijesu učestvovali u kosovskoj bitci, evo nekih kazivanja:
    Akademik SANU Rade Mihaljčić, Istorija srpskog naroda, Beograd 1994. kaže: \"Jedino je Đurađ Stracimirović Balšić bio tada na strani Turaka. Zbog toga je malo verovatno da je sudelovao u bici na Kosovu.\"
    Akademik SANU Momčilo Spremić u knjizi Đurađ Branković i njegovo doba, Beograd 1994. kaže: \"Na primer, drugi Lazarev zet, Đurađ Stracimirović Balšić nije uopšte došao na Kosovo, i još se uz pomoć Turaka borio protiv bosanskog gospodara Tvrtka I, Lazarevog saveznika\"
    Dr Miladin Stevanović, Večernje Novosti, 25. 01. 2010. kaže: \"Vizantija, Bugarska, braća Dejanovići i Kraljević Marko sa bratom Andrijašom su bili u vazalnom odnosu sa Turcima i nisu imali snage, ni želje da se priključe knezu Lazaru. Oklevao je da se izjasni i Lazarev zet, zetski gospodar Đurđe Stracimirović Balšić, pošto izgleda da se još ranije odlučio za vazalni odnos prema Turcima. Tako su knezu Lazaru ostali samo bosanski kralj Tvrtko I i njegov zet Vuk Branković, gospodar kosovske oblasti.\" Dr Željko Fajfrić, u knjizi Sveta loza kneza Lazara tvrdi: \"Isto tako nije tu bilo ni Đurđa Stracimirovića, a gde je on bio ostaje tajna.\"
    Lazar Hrebeljanović, najmiliji svetac Amfilohijev (\"Srbija je tijelo Lazarevo, a Kosovo glava Lazareva\"), proglašen je od strane srpske crkve za sveca brzo poslije kosovske bitke, ali, u crkvenom kalendaru Crnojevića nema ga među svecima! Kneza Lazara Crnogorci krajem 15. vijeka nijesu poštovali kao svog sveca, pa je jasno - nikakva kosovska misao i takozvani kosovski zavjet, nijesu postojali u Crnoj Gori prije Gorskog vijenca. Ako zetska mtropolija, to jest crkva Crnojevića, nije poštovala kao svoje, svetitelje srpske crkve, neka čitaoci sami razmisle da li je naša crkva u doba Crnojevića pripadala srpskoj crkvi, ili je bila nezavisna.

http://www.vijesti.me/index.php?id=342024
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Svakako...Mada danas ne tako izraženo na primjeru studenata koji žele tek završiti fakultet. U CG je ionako nakon prihvatanja Bolonje to devalvirano do komičnosti, a sama diploma i ne znači puno.
    Više ukoliko kao kakav bivši student koji je diplomu stekao jedva prolazeći ispite, imate želju postati recimo doktor nauka.
    Tu su političke partije (a posebno vladajuće) izvrsno polazište za sticanje specijalističkih zvanja na montipajtonovski način...
    Meni je mnogo sto-sta komichno na CG politichkoj sceni pa i profesionalno bavljenje politikom "struchnih" lica sa specijalistichkim zvanjima koja nemaju veze sa onim sto obavljaju.
    Recimo, meni su se obratile dvije stranke (van CG) sa zeljom da se politichki aktiviram ali zato sto im je potrebna osoba sa mojim zvanjem, znanjem i iskustvom za projekte koje zele realizovati preko svojih partija.. To podrazumijeva polu-prof. bavljenje politikom i kredibilitet je tih partija ispred svojih glasacha i uopste javnosti. Konstantno se vrhovi Partija dokazuju svojim glasachima upravo nachinom i izborom pojedinaca u svojim redovima.
    U CG mi sve djeluje mnogo drugachije, chak i da im je totalno irelevantno sta ce javnost misliti i kako vrednovati...Josh im se i posprdavaju dok ih "guraju" na odluchujuca mjesta za prof. oblasti s kojima nemaju blage veze...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 29-06-10 at 12:20.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Krgović: Prva banka u sukobu sa zakonom
    Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović, koji je, kako se spekuliše, u nemilosti premijera Mila Đukanovića, izjavio je da Prva banka, čiji je većinski vlasnik premijerov brat, mora biti dokapitalizovana preko ozbiljnog investitora ili države, te da je ta banka "ima sukob sa zakonom, podzakonskim aktima, međunarodnim aktima, direktivama EU i primjenom svega navedenog".

Krgović je, u intervjuu za podgorički dnevnik Vijesti, kazao da on nije u sukobu sa Prvom bankom, već da ta banka već duže vrijeme vrši pritisak na javnost "da se prema njoj postupa drugačije u odnosu na druge banke".

"Rješenje je kao i za sve druge u sistemu i kako su to uradili supervizori drugih država, kako EU tako i van EU. Banka se mora dokapitalizovati u određenom roku, s tim što bi bilo najbolje rješenje da je dokapitalizuje reputabilni investitor. Ako tržišno rješenje nije ostvarivo, onda država, koja je sada indirektni vlasnik, treba da preuzme banku, kao što su to uradile neke države EU. Ako ne, onda CBCG treba da preduzme druge mjere u skladu sa zakonom", rekao je Krgović u intervjuu za podgoričke Vijesti.

Komentarišući izjavu premijera Đukanovića da su Krgovićevi stavovi rezultat ambicija da bude guverner Centralne banke, on je rekao da je "najmanje važno ko će raditi" taj posao, već da se radi "o rušenju institucije, odnosno njenog temelja nezavisnosti, personalne nezavisnosti, bilo da je u pitanju guverner, predsjednik Savjeta ili član Savjeta".

Krgović je u intervjuu nagovijestio i da je Prva banka vratila državi kredit od 44 miliona eura na problematičan način, ali nije želio da precizira o čemu je riječ. On je kratko odgovorio da "ne bi da ulazi u to" i da "o tome pričaju drugi".

Najveći suvlasnik Prve banke, sa više od 46 odsto kapitala, je Aco Đukanović, brat crnogorskog premijera Mila Đukanović, koji ima 2,86 odsto akcija u Prvoj banci.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Meni je mnogo sto-sta komichno na CG politichkoj sceni pa i profesionalno bavljenje politikom "struchnih" lica sa specijalistichkim zvanjima koja nemaju veze sa onim sto obavljaju.
    Recimo, meni su se obratile dvije stranke (van CG) sa zeljom da se politichki aktiviram ali zato sto im je potrebna osoba sa mojim zvanjem, znanjem i iskustvom za projekte koje zele realizovati preko svojih partija.. To podrazumijeva polu-prof. bavljenje politikom i kredibilitet je tih partija ispred svojih glasacha i uopste javnosti. Konstantno se vrhovi Partija dokazuju svojim glasachima upravo nachinom i izborom pojedinaca u svojim redovima.
    U CG mi sve djeluje mnogo drugachije, chak i da im je totalno irelevantno sta ce javnost misliti i kako vrednovati...Josh im se i posprdavaju dok ih "guraju" na odluchujuca mjesta za prof. oblasti s kojima nemaju blage veze...

Hvala Lepo
    Žalosno je što u CG još nije počeo proces odvajanja žita od kukolja (niti ima naznaka da će brzo), a toga nema bez tržišne utakmice.U tom pogledu CG živi u nekom vrlo specifičnom stanju koje je teško porediti s bilo kojom državom.
    Prosto postoji vlast koja sem opredjeljenja za EU i NATO nema nikakav istinski strateški pravac razvoja zemelje za recimo period prvih 20 godina. Tragikomično je što se politika u CG vodi na bazi samo jedne platforme a to je "šta sve možemo učiniti da izgledamo bolje u očima EU od većine naših inače beznadežnih komšija". I to je sve...
    S druge strane postoji opozicija koja nudi vraćanje kazaljke unazad sa programom koji ne postoji. Oni jedino znaju protiv čega su...
    U međuvremenu, dok sve to traje, nastavlja se hiperprodukcija navodno "visoko-obrazovanih" koji se u velikoj većini, ni svojim obrazovanjem, ni svojim stavom i držanjem, ni svojim pogledom na život, gotovo nisu u stanju razlikovati od prosječnog crnogorskog konobara.
    U CG dok ti neko ne kaže da je ponosni vlasnik neke fakultetske diplome ili zvanja - ti to nikad ne bi naslutila.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Majo, ja ne znam zaista sta Vi ocekujete ovdje, s obzirom na obrazovni profil i uspon u karijeri, eto premijera, na primjer...

Mene su, eto, skoro jedni kontaktirali, odavde... Treba im inzinjera. I ne da mi je zvucalo smijesno... Koja je svrha da se neko mog obrazovnog profila bavi politikom, u bilo kojoj partiji, evo nebitno, sve da je najprogresivnija, sa najboljim namjerama i ljudima - osim onog "inzinjeri pametni, odgovorni, i to..." Tuga tuzna.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    Ovaaj... Tekst u jucasnjim Vijestima, pismo redakciji, povodom Vidovdana, i ucescu nasih predaka u Boju na Kosovu... Mogao bi da se zakunem da je Cipur pisao

Koga briga za istinu
    PISMA UREDNIKU

Njegoš je u Gorskom vijencu, iz političkih razloga raspalio kosovsku mitomaniju u Crnoj Gori. Bilo bi zanimljivo da CEDEM jednom objavi istraživanje, koliko građana Crne Gore zna, bez dileme, da naši preci nijesu bili na kosovskom boju 1389. Vjerujem da 80% ne zna. U udžbenicima istorije, iz kojih uče crnogorska đeca, niđe se ne navodi da Balšići i naši preci nijesu bili na kosovskom boju.

itd....

http://www.vijesti.me/index.php?id=342024
    Naravno da ih nije bilo a niko ih nije ni očekivao. Balšići su (kao i gotovo svo stanovništvo Zete toga vremena) svi do jednog osim Balše III (koji je očekujući zaštitu ujaka despota Lazarevića 1403. primio po nagovoru majke pravoslavlje) bili katolici. To je previd koji često prave mnogi Crnogorci i ujedno jedan od najvećih taboo-a u CG.
    U Duklji (Zeti) je vladala domaća katolička vlastela na svojim feudima i čak ni Zakonik Dušana Silnog se nije primjenjivao u Duklji već pravo lokalnih velmoža a u primorju gradski statuti. Ovo ne negira nijedan srpski istoričar.
    Inače Duklja je u srpskoj državi bila "dofinija" - posjed kojim je titularno (formalno) vladao prestolonasljednik. Dušan je uz pomoć zetske (katoličke) vojske krenuo na svog oca Stefana Dečanskog i zbacio ga s vlasti i oslijepio. Nije to bio prvi put da Zećani vrše prevrate u Raškoj po dogovoru s prestolonasljednicima a da zauzvrat dobijaju povlastice kakve niko u srpskoj državi nije uživao ni u vremenu kada je ona bila najsnažnija.
    Duklja (Zeta) i njeni vladari i njeno stanovništvo se mogu donekle dovoditi u vezu i porediti samo sa životom koji je vladao (u takođe tada katoličkoj) Hercegovini pod Hranićima i Vukčićima.
    Balšići, kao uostalom i Dukljani su smatrani za narod kojem Srbi jednostavno nisu vjerovali jer su Zećani živjeli po ugledu na Mletke. Uzgred, posjedi Balšića u današnjoj sjevernoj Albaniji su u trenutku bitke bili još daleko od prostora đe su se mogli sresti s Turcima.
    Njih (Balšiće i njihovu vojsku) na Kosovu niko i nije očekivao...
    Ali danas je mnogima zbog predrasuda koje imaju teško da razumiju sve ovo.
    Last edited by El Re; 29-06-10 at 12:58.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Žalosno je što u CG još nije počeo proces odvajanja žita od kukolja (niti ima naznaka da će brzo), a toga nema bez tržišne utakmice.U tom pogledu CG živi u nekom vrlo specifičnom stanju koje je teško porediti s bilo kojom državom.
    Prosto postoji vlast koja sem opredjeljenja za EU i NATO nema nikakav istinski strateški pravac razvoja zemelje za recimo period prvih 20 godina. Tragikomično je što se politika u CG vodi na bazi samo jedne platforme a to je "šta sve možemo učiniti da izgledamo bolje u očima EU od većine naših inače beznadežnih komšija". I to je sve...
    S druge strane postoji opozicija koja nudi vraćanje kazaljke unazad sa programom koji ne postoji. Oni jedino znaju protiv čega su...
    U međuvremenu, dok sve to traje, nastavlja se hiperprodukcija navodno "visoko-obrazovanih" koji se u velikoj većini, ni svojim obrazovanjem, ni svojim stavom i držanjem, ni svojim pogledom na život, gotovo nisu u stanju razlikovati od prosječnog crnogorskog konobara.
    U CG dok ti neko ne kaže da je ponosni vlasnik neke fakultetske diplome ili zvanja - ti to nikad ne bi naslutila.
    Upravo mislim na to da je CG jako malena i da se sve zna, pa i to da se ne mogu "brisati" biografije lljudi kao sto se to donekle moglo nakon 2. svjetskog rata jer su ljude slali u druge gradove i Republike SFRJ da bi im kao 'oprali" biografije o stavovima, drzanjem i "kredibilitetom" koje su imali na lokalnom nivou u toku dotadashnjeg zivota.
    Zna se da se chak ni to nije moglo sakriti i da je bilo zaludno preselektovanje. Nista se nije zaboravilo, ni ubistva, ni ocinkavanje nevinih, ni... A nije postojao internet ni slobodan protok informacija.
    Zato meni djeluje smijeshno sto danashnje pol. partije i dalje umishljaju da "istorija pochinje" kad spale matichne knjige prateci Djilasove "pametne" ideje, ili kad prebace nekog iz Pive u PG ...itd...
    Koliko je to glupo znate i sami. Bar, smatram da ljudi koji uchestvuju na ovom forumu imaju sirinu pogleda, vaspitne etichke kodekse, i da jako odskacu od primitivnih i ideoloshki zatupljenih lichnosti koje josh jako malo mogu naivno setati sa marketinski prevazidjenim budalastinama.

Majo, ja ne znam zaista sta Vi ocekujete ovdje, s obzirom na obrazovni profil i uspon u karijeri, eto premijera, na primjer...

Mene su, eto, skoro jedni kontaktirali, odavde... Treba im inzinjera. I ne da mi je zvucalo smijesno... Koja je svrha da se neko mog obrazovnog profila bavi politikom, u bilo kojoj partiji, evo nebitno, sve da je najprogresivnija, sa najboljim namjerama i ljudima - osim onog "inzinjeri pametni, odgovorni, i to..." Tuga tuzna.
    Sta ocekujem... Vjerujte mi da se i sama precesto pitam..
    Smatram da su ljudi iz CG jako inteligentni i da veliki procenat josh u sebi posjeduje razvijene elitne etichke kodekse, u sta sam se bezbroj puta uvjerila od naroda s tog CG podneblja, i u CG i van CG. Takodje, smatram da ta inteligencija zeli dobro ne samo sebi nego i svima oko sebe, da je jako mali procenat egoista i ovih sitnih alapljivih "shishnjara"- kako ih naziva jedan od politichara iz CG...
    Smatram da CG ima izuzetne osnove da bude ekonomski stabilna drzava sa medjuljudskim postovanjem prema svim kulturoloshkim razlikama tradicija, da moze biti ekonomski savremena, sa savremenim kodeksima drustvenih vrednosti. Smatram da je za tako nesto potrebno samo malo truda i dosta odluchnosti (otud i potreba za desnim centrom).
    Sto se tiche aktiviranjem u politichkom smislu, kao sto rekoh to je vise polu profesionalni politichki rad, ili kako bi nazvali u nekim drzavama - amaterski u politichkom smislu, a struchno profesionalnim u datim rezultatima.
    Da su Vas pozvali u neku Partiju kao inzinjera zbog nekog projekta na kojem treba insistirati u potrebnom politichkom smislu, da bi Vi ubijedjeni u potrebu tog projekta za drustvo dali svoj kredibilitet (tkz. potpis), to bi bilo pravo i najchistije politichko angazovanje sa efektom.
    Upravo se o takvom angazovanju radi i kod mene, jer postoji potreba za nekim realizacijama koje su otkrile 2 partije i zeljeli bi da predstave to javnosti za odobrenje projekta u jednoj oblasti da bi s tim pokrili siri region.
    Ja sam vise za "amatersko"(polu-prof) bavljenje politikom, i takav sistem postoji u manjim drzavama Evrope. Jer, na taj nachin politichki profiteri koji danas alavo trose novac od drustvene zajednice ne bi nasli korist u Politici.

Da Politichke partije postuju svoje glasace, ne bi birali ljude kakve biraju. Kriterijumi bi bili mnogo veci.
    Ovako govori upravo da o 'postovanju' javnosti nema ni rijechi.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 29-06-10 at 13:10.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Postoji neki prećutni dil među vlastima bivših YU državica da se stvari u svima održavaju na nižem nivou kako nijedna ne bi odskakala...te kako bi ostalo više prostora za raznorazne mahinacije. Ljudima treba objasniti da reper ne treba da nam budu ni Srbija ni BiH ni Makedonija..

...i kako da autogolovima održe dps na vlasti onamo gdje bi se čak i sami od sebe urušili. Ne vjerujem da je to slučajno.

Sve i da su svi predodređeni za visoko obrazovanje i sasvim legalno stekli diplome i odbranili doktorske disertacije pitanje je gdje s tim ljudima? Država nije fudbalski klub pa da se takvi prodaju drugima, nema plana koliko nam treba kojih zvanja, zato i imamo prepun biro rada na kojem svi prijavljeni primaju određenu nadoknadu koja se izdvaja od poreza koji plaćaju oni koji u ovoj državi nešto i proizvode.

Pročitah prije neki dan u Vijestima sa proslave 60godišnjice mature kako su nekada komunisti školovali kadar koji im je trebao i bez obzira što je vjerovatno na recimo medicinu poslat i neko ko krv baš i ne podnosi i taj sistem je bio bolji od ovoga što imamo danas. Oni nisu baš znali kako ali su bar znali šta, i tada je za bar 90% onih koji su završavali fakultete već bio obezbijeđen posao. Još kad uzmemo u obzir da za razliku od trulog kapitalističkog zapada od naših visokoškolaca rijetko ko želi da se prekvalifikuje za neki drugi posao već čeka da se raspiše konkurs za profesora marksizma onda..nešto podhitno treba da se mijenja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ne znam kako sam uspjela da izbrisem tekst... hm...

Hvala Lepo
    Uspio sam da pročitam dio koji je obraćanje meni i samo mogu reći da se slažem. A i imamo iste motive u pogledu gostovanja na forumu. I ja piskaram jer očekujem da nisam među betoniranim umovima, već ljudima koji misle svojom glavom i od kojih se štošta interesantnog može čuti, pa i naučiti.

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Naravno da ih nije bilo a niko ih nije ni očekivao. Balšići su (kao i gotovo svo stanovništvo Zete toga vremena) svi do jednog osim Balše III (koji je očekujući zaštitu ujaka despota Lazarevića 1403. primio po nagovoru majke pravoslavlje) bili katolici. To je previd koji često prave mnogi Crnogorci i ujedno jedan od najvećih taboo-a u CG.
    U Duklji (Zeti) je vladala domaća katolička vlastela na svojim feudima i čak ni Zakonik Dušana Silnog se nije primjenjivao u Duklji već pravo lokalnih velmoža a u primorju gradski statuti. Ovo ne negira nijedan srpski istoričar.
    Inače Duklja je u srpskoj državi bila "dofinija" - posjed kojim je titularno (formalno) vladao prestolonasljednik. Dušan je uz pomoć zetske (katoličke) vojske krenuo na svog oca Stefana Dečanskog i zbacio ga s vlasti i oslijepio. Nije to bio prvi put da Zećani vrše prevrate u Raškoj po dogovoru s prestolonasljednicima a da zauzvrat dobijaju povlastice kakve niko u srpskoj državi nije uživao ni u vremenu kada je ona bila najsnažnija.
    Duklja (Zeta) i njeni vladari i njeno stanovništvo se mogu donekle dovoditi u vezu i porediti samo sa životom koji je vladao (u takođe tada katoličkoj) Hercegovini pod Hranićima i Vukčićima.
    Balšići, kao uostalom i Dukljani su smatrani za narod kojem Srbi jednostavno nisu vjerovali jer su Zećani živjeli po ugledu na Mletke. Uzgred, posjedi Balšića u današnjoj sjevernoj Albaniji su u trenutku bitke bili još daleko od prostora đe su se mogli sresti s Turcima.
    Njih (Balšiće i njihovu vojsku) na Kosovu niko i nije očekivao...
    Ali danas je mnogima zbog predrasuda koje imaju teško da razumiju sve ovo.
    Poshtujem, jako precizno! Samo, bas bi volio da procitam, koliko se narod u ostatku danasnje CG, u to vrijeme, identifikovao sa drzavom Balsica (koja je opet zauzimala manji dio danasnje CG)... Em su ovi na sjeveru bili pravoslavci, em je jedan dio vise gravitirao Hercegovini, i "crkvi Bosanskoj" (o tome smo jednom ja i Cipur poveli duuugu raspravu)... Kakvi su uopste bili odnosi na tim prostorima... Mada ne vjerujem da cemo ista korisno nnaci u literaturi...

Inace, bas bi volio da cujem tvoj stav po pitanju predanja u CG porodicama i plemenima o porijeklu od raznih kosovskih junaka... Znas tu pricu "mi Kuchi smo od Mrnjavcevica", "mi Vasojevici od hercega Stjepana", "mi Pjeshivci od kceri kneza Lazara", i naravno - ko-sve-ne od Pavla Orlovica... Znam jednog velikog Crnogorca iz Bajica - koji se ne odrice te verzije, poteze grbove, rodoslove...
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Poshtujem, jako precizno! Samo, bas bi volio da procitam, koliko se narod u ostatku danasnje CG, u to vrijeme, identifikovao sa drzavom Balsica (koja je opet zauzimala manji dio danasnje CG)... Em su ovi na sjeveru bili pravoslavci, em je jedan dio vise gravitirao Hercegovini, i "crkvi Bosanskoj" (o tome smo jednom ja i Cipur poveli duuugu raspravu)... Kakvi su uopste bili odnosi na tim prostorima... Mada ne vjerujem da cemo ista korisno nnaci u literaturi...

Inace, bas bi volio da cujem tvoj stav po pitanju predanja u CG porodicama i plemenima o porijeklu od raznih kosovskih junaka... Znas tu pricu "mi Kuchi smo od Mrnjavcevica", "mi Vasojevici od hercega Stjepana", "mi Pjeshivci od kceri kneza Lazara", i naravno - ko-sve-ne od Pavla Orlovica... Znam jednog velikog Crnogorca iz Bajica - koji se ne odrice te verzije, poteze grbove, rodoslove...
    Pa i Srbi su bili katolici dokle dokonome Savi nije dunulo da skita po istoku Tada tih godina je pravoslavlje bilo generalno na malo naprednijem nivou od katolicizma (opismenjavanje širih narodnih masa vs inkvizicija i slično, mada i te istorijske izvore treba uzimati s rezervom) pa ga donekle i razumijem ali sa spoljnopolitičke strane gledano ne znam koliko je to tada bilo pametno..

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Upravo mislim na to da je CG jako malena i da se sve zna, pa i to da se ne mogu "brisati" biografije lljudi kao sto se to donekle moglo nakon 2. svjetskog rata jer su ljude slali u druge gradove i Republike SFRJ da bi im kao 'oprali" biografije o stavovima, drzanjem i "kredibilitetom" koje su imali na lokalnom nivou u toku dotadashnjeg zivota.
    Zna se da se chak ni to nije moglo sakriti i da je bilo zaludno preselektovanje. Nista se nije zaboravilo, ni ubistva, ni ocinkavanje nevinih, ni... A nije postojao internet ni slobodan protok informacija.
    Zato meni djeluje smijeshno sto danashnje pol. partije i dalje umishljaju da "istorija pochinje" kad spale matichne knjige prateci Djilasove "pametne" ideje, ili kad prebace nekog iz Pive u PG ...itd...
    Koliko je to glupo znate i sami. Bar, smatram da ljudi koji uchestvuju na ovom forumu imaju sirinu pogleda, vaspitne etichke kodekse, i da jako odskacu od primitivnih i ideoloshki zatupljenih lichnosti koje josh jako malo mogu naivno setati sa marketinski prevazidjenim budalastinama.

Sta ocekujem... Vjerujte mi da se i sama precesto pitam..
    Smatram da su ljudi iz CG jako inteligentni i da veliki procenat josh u sebi posjeduje razvijene elitne etichke kodekse, u sta sam se bezbroj puta uvjerila od naroda s tog CG podneblja, i u CG i van CG. Takodje, smatram da ta inteligencija zeli dobro ne samo sebi nego i svima oko sebe, da je jako mali procenat egoista i ovih sitnih alapljivih "shishnjara" kako rece jedan od politichara iz CG...
    Smatram da CG ima izuzetne osnove da bude ekonomski stabilna drzava sa medjuljudskim postovanjem prema svim kulturoloshkim razlikama tradicija, da moze biti ekonomski savremena, sa savremenim kodeksima drustvenih vrednosti. Smatram da je za tako nesto potrebno samo malo truda i dosta odluchnosti (otud i potreba za desnim centrom).
    Sto se tiche aktiviranjem u politichkom smislu, kao sto rekoh to je vise polu profesionalni politichki rad, ili kako bi nazvali u nekim drzavama - amaterski u politichkom smislu, a struchno profesionalnim u datim rezultatima.
    Da su Vas pozvali u neku Partiju kao inzinjera zbog nekog projekta na kojem treba insistirati u potrebnom politichkom smislu, da bi Vi ubijedjeni u potrebu tog projekta za drustvo dali svoj kredibilitet (tkz. potpis), to bi bilo pravo i najchistije politichko angazovanje sa efektom.
    Upravo se o takvom angazovanju radi i kod mene, jer postoji potreba za nekim realizacijama koje su otkrile 2 partije i zeljeli bi da predstave to javnosti za odobrenje projekta u jednoj oblasti da bi s tim pokrili siri region.
    Ja sam vise za "amatersko"(polu-prof) bavljenje politikom, i takav sistem postoji u manjim drzavama Evrope. Jer, na taj nachin politichki profiteri koji danas alavo trose novac od drustvene zajednice ne bi nasli korist u Politici.

Da Politichke partije postuju svoje glasace, ne bi birali ljude kakve biraju. Kriterijumi bi bili mnogo veci.
    Ovako govori upravo da o 'postovanju' javnosti nema ni rijechi.

Hvala Lepo
    Za eticke kodekse cu se sloziti, i osjecaj lojalnosti koji je jako izrazen kod naseg naroda... Samo kada bi u to uklopili odgovornost i radne navike... A to je u nasem mentalitetu, koji kombinuje juznjacku, mediteransku crtu vjecite dokolice, sa postkomunistickom, slovenskom razboljenoscu... jako, jako tesko. Mozda u sledecim generacijama...

Upravo vjerujem u politicko angazovanje strucnjaka, u osjetljivim temama koje su itekako aktuelne. Na primjer - strategije odrzivog razvoja, ili prosle godine aktuelan Prostorni Plan, ili ono o cemu se dosta cuje u medijima a jako malo konkretnih informacija - problemi energetske efikasnosti, i strategija prevazilazenja... Tu je nedje, oko tih pitanja, i kljuc jedne drzave koja tezi ka onom "ekoloska"... A jako, jako je malo strucnjaka kojima je stalo da kazu nesto o tome - jer im automatski slijedi etiketa, da su se priklonili onom ili ovom bloku...

Prvo treba drustvo i kolektivna svijest dooobro da sazre, pa da se glas individualca, strucnjaka - bude slusao sa vjerom u dobre namjere, i sa vjerom da taj neko nema neki licni interes iza sve price. A do tada... bojim se da ce za nasu zemlju proci vozovi za mnoge aktuelne price i probleme.
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by NSX View Post
    Postoji neki prećutni dil među vlastima bivših YU državica da se stvari u svima održavaju na nižem nivou kako nijedna ne bi odskakala...te kako bi ostalo više prostora za raznorazne mahinacije. Ljudima treba objasniti da reper ne treba da nam budu ni Srbija ni BiH ni Makedonija..

...i kako da autogolovima održe dps na vlasti onamo gdje bi se čak i sami od sebe urušili. Ne vjerujem da je to slučajno.

Sve i da su svi predodređeni za visoko obrazovanje i sasvim legalno stekli diplome i odbranili doktorske disertacije pitanje je gdje s tim ljudima? Država nije fudbalski klub pa da se takvi prodaju drugima, nema plana koliko nam treba kojih zvanja, zato i imamo prepun biro rada na kojem svi prijavljeni primaju određenu nadoknadu koja se izdvaja od poreza koji plaćaju oni koji u ovoj državi nešto i proizvode.

Pročitah prije neki dan u Vijestima sa proslave 60godišnjice mature kako su nekada komunisti školovali kadar koji im je trebao i bez obzira što je vjerovatno na recimo medicinu poslat i neko ko krv baš i ne podnosi i taj sistem je bio bolji od ovoga što imamo danas. Oni nisu baš znali kako ali su bar znali šta, i tada je za bar 90% onih koji su završavali fakultete već bio obezbijeđen posao. Još kad uzmemo u obzir da za razliku od trulog kapitalističkog zapada od naših visokoškolaca rijetko ko želi da se prekvalifikuje za neki drugi posao već čeka da se raspiše konkurs za profesora marksizma onda..nešto podhitno treba da se mijenja.
    Sve potpisujem...E o tome tako ko ti misli i ova moja luda glava...
    Ja zaista želim svim ex YU narodima,..ma svim ljudima na Svijetu - da se kupaju u sreći i blagostanju...Ipak, iritiraju me te SDPS-ovske ushićene komparacije u čemu smo bolji od recimo susjeda a u čemu još nismo ali ćemo koliko je već sjutra (zahvaljući SDPS-u) biti.
    Mi treba da naučimo lekciju da ne treba da se osvrćemo oko sebe već da gledamo put pred sobom. Ne treba u svemu ni da osluškujemo ni administeraciju EU (koja ima orgazme na pomen CG) niti da slijedimo baš svaku instrukciju MMF-a i sličnih međunarodnih institucija koje imaju svoje razloge za ono što čine. Ne treba ni da izmišljamo "toplu vodu" eto, kako bi smo bili "originalni" ali svakako moramo mi voditi ovu zemlju a ne da nam drugi ređaju putokaze.
    Da se recimo maleni Singapur okretao oko sebe i danas bi bio močvara puna komaraca.
    Crnoj Gori hvali samopouzdanja...Mi smo mnoge komplekse izliječili ali još jako puno kompleksa kao građani imamo.
    To je ono što me, koliko god nekom to patetično zvučalo, stvarno žalosti...
    Ovome o hiperprodukciji diploma a inflaciji znanja, tek ne treba komentar. Za ovo ludilo će nam, u to sam ubijeđen, tek stići račun.
    Last edited by El Re; 29-06-10 at 21:05.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Da se recimo maleni Singapur okretao oko sebe i danas bi bio močvara puna komaraca.
    Crnoj Gori hvali samopouzdanja...Mi smo mnoge komplekse izliječili ali još jako puno kompleksa kao građani imamo.
    Prije svega kompleks male države. Toliko godina soljenja pameti(čak i od samog dpsa) kako se bez Srbije(i ostalih) ne može se ne briše tako lako.

Page 284 of 321 FirstFirst ... 184234274280281282283284285286287288294 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)